"Фау 2" е новият исторически трилър на Робърт Харис

Действието в книгата се развива в рамките на пет дни през ноември 1944 г. Основава се на реални факти. Ударите с "Фау 2" по Лондон.

© "Обсидиан"

Действието в книгата се развива в рамките на пет дни през ноември 1944 г. Основава се на реални факти. Ударите с "Фау 2" по Лондон.Фау 2" - новият исторически трилър на Робърт Харис (63), влиза в книгоразпространителската мрежа от 26 ноември, съобщи издателство "Обсидиан". Романът на бившия репортер на ВВС излезе на английски през септември. Преводът е на Боян Дамянов.


Действието в книгата се развива през ноември 1944 г. - Втората световна война е в разгара си. Хитлер има първата балистична ракета в света, останала в историята с името Фау-2. Целта му е да обърне хода на войната с това невиждано дотогава оръжие. В крайна сметка Германия губи, но Фау-2 се смята за огромно постижение на човечеството. Много експерти приемат, че тази ракета е предвестник на космическата надпревара.


Именно върху историята на ракетната програма на нацистка Германия и действията на британското разузнаване е базиран романът на Харис.
Робърт Харис е английски писател, известен майстор на исторически романи. Завършва литература в Кеймбридж, а след това работи като журналист в различни медии, сред които ВВС, "Обзървър" и "Сънди Tаймс". Започва да пише документална проза в началото на 80-те години, но става популярен с първата си художествена творба - "Фатерланд" (1992), алтернативна история, в която Германия печели Втората световна война.


След успешния си дебют Харис пише още няколко романа, фокусирани върху историята на XX век, между които "Енигма" (1995) и "Архангел" (1998). И двата се превръщат в бестселъри и няколко години след публикуването им са екранизирани.


В следващите си романи Харис се връща към историята на Римската империя. През 2003 г. излиза "Помпей", а после и трилогията "Цицерон", посветена на великия оратор, която включва романите Imperium, Conspirata и Dictator.


Противоречивото нашествие в Ирак, водено от САЩ и Великобритания, мотивира Харис да напише политическия трилър "Сянката" (2007), който по-късно е екранизиран от режисьора Роман Полански.


Романите на Харис са преведени на 37 езика.


Из "Фау 2" от Робърт Харис


Бележка на автора


Фау 2
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Действието в тази книга се развива в рамките на пет дни през ноември 1944 г. Основава се на реални факти. Ударите с "Фау 2" по Лондон са станали в описаната последователност и са довели до описаните резултати. Германците са изстрелвали ракетите от горите край Схевенинген на холандския бряг. В отговор е била проведена британска контраоперация, главната роля в която е била поверена на екип на Женския спомагателен корпус към Кралските военновъздушни сили. Опитал съм се да предам историята на ракетната програма и работата на специалистите по въздушно фоторазузнаване от военновъздушна база "Медмънъм" толкова правдиво, колкото е възможно в литературна творба.


Но все пак това е роман. Ако не се смятат такива известни исторически фигури като Вернер фон Браун и генералът от СС Ханс Камлер, моите герои с техните лични преживявания са чиста художествена измислица. За онези читатели, които биха желали да научат повече за историята на "Фау 2", съм добавил списък на източници в Благодарности.


Робърт Харис
юли 2020 г.


1


Една събота сутрин към края на ноември 1944 г. в железопътното депо на холандския морски курорт Схевенинген три балистични ракети, дълги близо петнайсет метра всяка, лежаха върху стоманените си шасита като добре обгрижени пациенти в частна клиника; люковете им за инспекция бяха отворени, вът­реш­ностите им бяха свързани към монитори, а наоколо се суетяха техници в безформените дочени гащеризони на германската армия.


Зимата - шестата за тази война - се случи извънредно сурова. Студът сякаш се излъчваше от бетонния под, проникваше през подметките дори на най-тежките ботуши и пронизваше плътта до костите. Единият от мъжете се дръпна назад от работната маса и тропна няколко пъти с крака, за да раздвижи кръвта си. Беше единственият без униформа.


Тъмносиният му довоенен костюм с редичката писалки, защипани в горния джоб на сакото, заедно с износената карирана вратовръзка говореха, че е цивилен. Ако трябваше да отгатва професията му, човек лесно можеше да го вземе за учител по математика или за млад университетски преподавател по някоя от точните науки. Но при по-внимателно взиране машинното масло под изгризаните му нокти го издаваше: ах, да - инженер.


На по-малко от сто метра се чуваше Северно море, онзи непрестанен ритмичен тътен на вълните, които се преобръщаха във въздуха, преди да се стоварят с грохот върху брега, а над тях крещяха подхвърляни от вятъра чайки.


В съзнанието му гъмжаха спомени - бяха твърде много всъщност; прииска му се да си сложи наушниците, сякаш така щеше да ги прогони. Но това щеше да го отличава още повече от околните, а тъй или иначе бе принуден да ги сваля през няколко минути, защото винаги се намираше по някой да го попита не­що - било за задвижващия блок, било за налягането в резервоара със спирт или пък за електрическата инсталация, която превключваше ракетата от наземно към собствено захранване.


Той се захвана отново за работа.


Малко преди десет и половина една от големите стоманени врати в далечния край на халето затрака върху ролките си и застаналите наблизо войници за­мръзнаха в стойка "мирно". Командирът на артилерийския полк полковник Валтер Хубер влезе вътре сред взрив от леден дъжд. До него крачеше друг мъж, загърнат в черно кожено палто със сребърния знак на СС на ревера.


- Граф! - извика полковникът.


Обърни се с гръб, заповяда вътрешният му глас, вземи поялника, наведи се над масата, направи се на зает.


Но никой не можеше да избяга от Хубер. Гласът му ечеше, сякаш даваше команди на плаца:


- Ето, значи, къде си се скрил! Тук има един човек, който иска да се запознае с теб. - Високите му кожени ботуши проскърцваха, докато крачеше през халето. - Това е щурмшарфюрер Бивак от Политическото ръководство на въоръжените сили. Бивак - продължи той, давайки път на новодошлия, - това е доктор Руди Граф от Изследователския център в Пенемюнде. Офицер за връзка по техническата част.


Бивак вдигна ръка за хитлеристки поздрав, на който Граф отговори с уморен жест. Беше чувал за тези политически офицери, но никога не бе срещал такъв на живо. Нацистки комисари, внедрени отскоро сред военните по заповед на Фюрера, за да поддържат висок бойния дух. Абсолютни фанатици, готови да се бият до последен дъх. Колкото по-зле отиваха нещата, толкова повече се въдеха такива.


Есесовецът огледа Граф от глава до пети. Беше на около четиресет, не изглеждаше враждебно настроен. Дори се усмихна.


- Значи вие сте един от гениите, с които ще спечелим войната?


- Съмнявам се.


Хубер побърза да се намеси:


- Граф знае всичко за ракетата. Може да ви обясни каквото ви интересува. - Той се обърна към Граф: - Щурмшарфюрер Бивак е прикрепен към щаба ми. Има пълен допуск до цялата информация. Може да му казваш всичко.


Хубер погледна часовника си. Граф усещаше, че бърза да се махне от тук. Беше прусак от старата школа, артилерийски офицер от Първата световна война. Такива като него бяха станали подозрителни след неуспешния атентат на военните срещу Хитлер. Последното нещо, от което се нуждаеше, бе някакъв нацистки шпионин да слухти наоколо.


- Един от взводовете на Зайдел има планирано изстрелване след трийсет минути. Защо не го заведеш да наблюдава? - Полковникът му кимна окуражаващо. - Много добре. - И се отдалечи.
Бивак повдигна рамене и направи гримаса. Тия старчоци, а? Какво да ги правиш... После посочи с глава работната маса.


- И така, върху какво работите?


- Този трансформатор на блока за управление. Те не са много чувствителни към студа.


- Че кой е?


Бивак постави ръце на кръста и огледа халето. Погледът му се спря върху една от ракетите. Официалното им название беше Vergeltungswaffe zwei. "Оръжие на възмездието две". Съкратено: V2. "Фау 2".


- Господи, тя била красавица! Чувал съм всичко за тях, разбира се, но никога не ги бях виждал. Много бих желал да наблюдавам изстрелването. Нали нямате нищо против?


- Не, разбира се.


Граф си взе шапката, шала и палтото от закачалката до вратата.


Вятърът носеше на пориви дъжд откъм морето, завихряше се в тесните улички между празните хотели. Кеят беше изгорял още предишната година. Покритите със сажди метални опори се подаваха над белите гребени на вълните като мачтите на потънал кораб. Плажът беше осеян с телени мрежи и противотанкови заграждения.


Около железопътната гара се виждаха останки от туристически плакат отпреди войната: жени с раирани бански костюми и елегантни шапчици без периферия си подхвърляха плажна топка. Местното население беше прокудено далече. Единст­вените хора, които се виждаха наоколо, бяха войници; единствените превозни средства - военни камиони и няколко влекача, с които придвижваха ракетите.


Докато крачеха, Граф му обясни организацията. Ракетите "Фау 2" пристигаха с влак от фабриката в Германия, винаги нощем, за да не бъдат забелязани от вражески самолети. Бяха по двайсет във всяка композиция, по две-три композиции седмично, всичките предназначени за кампанията срещу Лондон.


Същият брой ракети се изстрелваха и по Антверпен, но от германска територия. СС провеждаха отделна операция в Хелендорн. Батареите в Хага имаха заповед да изстрелват всяка ракета не по-късно от пет дни след пристигането ѝ.


- Защо е това бързане?


- Защото колкото по-дълго престояват на влагата и студа, толкова повече дефекти дават.


- Има ли много дефекти?


Бивак си записваше отговорите на Граф в бележник.


- Да, много. Твърде много.


- Защо така?


- Технологията е революционна, което означава, че трябва през цялото време да се внасят леки изменения. Вече сме направили над шейсет хиляди модификации върху прототипа. - Искаше му се да добави, че истинско чудо бе не броят на отказалите ракети, а че изобщо някои успяваха да излетят. Но реши да си замълчи. Не му харесваше този бележник. - Защо пишете толкова, ако мога да попитам? Доклад ли изготвяте?


- Нищо подобно. Просто искам да се убедя, че разбирам за себе си. Вие отдавна ли работите по тези ракети?


- Шестнайсет години.


- Шестнайсет години! Като ви гледам, ми се струва невъзможно. На колко сте сега?


- На трийсет и две.


- Връстник на професор Фон Браун. Да не сте били заедно на военноизпитателния полигон в Кумерсдорф?
Граф го изгледа косо. Значи този тип се бе ровил в биографията на Фон Браун, както и в неговата. Усети леко раздразнение.


- Точно така.


Бивак се изсмя.


- Толкова сте млади всички, ракетните специалисти.


Бяха излезли от застроената част на града и навлизаха в гористите околности. Схевенинген беше заобиколен отвсякъде от гори и езера. Сигурно преди войната е бил красив град, помисли си Граф. Зад гърба им изпищя припряно клаксон и ги принуди да отскочат на банкета. Секунди по-късно покрай тях с мощен рев премина влекач, зад него върху хидравлична платформа се намираше една "Фау 2" - стабилизаторите и перките бяха най-отпред, непосредствено зад кабината на влекача, после издълженият корпус и най-отзад, извън платформата, стърчеше носовият конус с еднотонната бой­на глава.


На малка дистанция зад ракетата следваха цистерни с гориво, боядисани в камуфлажни цветове. Свил ръката си на тръбичка, Граф викаше в ухото на Бивак при преминаването на всеки автомобил:


- Това е етиловият спирт... течният кислород... водородният пероксид... Всичко се доставя със същия влак като ракетите. Зареждаме горивото в ракетата на площадката за изстрелване.


Когато и последният от камионите в колоната се скри зад завоя, двамата мъже продължиха пътя си. Бивак попита:


- Не се ли боите от вражески бомбардировачи?


- Разбира се, денонощно! За щастие, още не са ни открили.


Граф вдигна глава и огледа небето. Според метеоролозите на Вермахта през почивните дни над Европа преминаваше студен фронт. Облаците бяха сиви, плътни, от тях се изливаше дъжд. Британците едва ли щяха да излетят в такова време.


Когато навлязоха още малко в гората, стигнаха до контролно-пропускателен пункт. Напреки на пътя имаше спусната бариера, а до нея - караулка с часови...


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  Явно Робърт Харис е увлечен от Нацистка Германия и Втората Световна Война.
  Аз съм чел друг негов роман - Фатерланд и го препоръчвам.
  В него се описва светът, в който Германия е спечелила войната. Истината за нацистките зверства е потулена и един от героите, нацист казва на главния герой, че дори и последния да разгласи за тези зверства, извършеното е толкова ужасно, че никой не би му повярвал.
  Пействам един анонс, че не ми се пише:

  Адски минорна е тая книга, смазваща с всяка страница на антиутопичната Германия. Разбира се, всеки ред е една мащабна спекулация, но едва ли Харис е далеч от истината, той се придържа строго към алчността на човешката природа и готовността да се подчинява на силата. “Фатерланд” е фантастика от типа, който никой не би искал да види сбъдната. И силен роман в духа на “1984″ за общество, което има окови не само на сетивата, но и на мислите. Но бегълци от наложените правила винаги има. И те могат да излязат от системата и да я видят отстрани – и да започнат борба с нея.

  https://knigolandia.info/book-review/faterland/

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4117 Весело

  Ха ха значи ЗКПЧ та имало и в хитлеристката армия?

  klimentm
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Фау-2, нечовешко изобретение за тези години, и - откъдето тръгна всичко, и при комундетата, и при онези от другата страна на Атлантика....

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1725 Неутрално

  До коментар [#9] от "Моа Преател Тайпи":

  “ какич тоа ут твойти, топ мениджър”
  ——
  А, кажи после, че не ги разпознавам от километри ... духачите. Пък аз мое съм сред тях, ама once a quant, always a quant

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  От другата страна на Атлантика направиха немско градче насред селската пустош в Хънтсвил, Алабама, Там беше заселен фон Браун и екипа му, под контрола на военните. Оказа се добра инвестизия и за района.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 22. 22 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 3873 Неутрално

  Стига литература!
  чакам с нетърпение сводката за болните и починалите на боковите тиквеничета!
  Няма ли да видим К. Ангелов в скафандър?
  И Боку?

 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Ха ха значи ЗКПЧ та имало и в хитлеристката армия?
  —цитат от коментар 2 на klimentm  До коментар [#2] от "klimentm":

  Този,който твърди,че във Вермахтът е имало ЗКПЧ е лъжец!
  На 21 май 1935г. Райхстагът приема закон предложен от Хитлер със следните параграфи в него:
  1. На войниците се забранява какво и да било политическа дейност. Членството в НСДАП и други организации се преустановява за срока на служба във Вермахта.
  2. За войниците от Вермахта се преустановява правото на глас и участие в избори.

  Май ще се окаже,че Хитлер е първият лидер в историята,който е деполитизирал армията си.

 24. 24 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#1] от "Боян Таксиров":

  Хващам се на бас на бутилка шотландска ракия,че НЕ си знаел за зверствата на американските войници. Ето какво казва немският войник Лудвиг Бауер,пленен в края на войната от американската армия и настанен в пленически лагер:

  "След няколко дни видях при вратата на лагера как разтоварваха ранени немски войници. Американците ги вземаха от болниците. Невъзможно е да се опише как американците се отнасяха с ранените,на войниците с ампутирани крака вземаха патериците.
  Нямаше никакво снабдяване,повтарям - никакво! Всички дървета около лагера бяха без листа,гладуващите немски войници ги варяха в консервни кутии и ги ядяха. Там срещнах не освободители,а войници от армия за които меко казано не съществуваха Хагска или Женевска конвенции.
  Ужасно беше да се наблюдава как войници с холера или диария умираха направо на голата земя.
  Когато жени се приближаваха до телта да метнат хранителни продукти,ги гонеха. Войник,който се осмеляваше да приближи бодливата тел за да вземе продукти,го застрелваха с картечница."

 25. 25 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  Още нещо от немският ветеран Лудвиг Бауер:

  "Командирът ни отиде в Главната щабквартира на Хитлер. Като се върна ни разказа,че Хитлер му е казал,че ако издържим още три месеца,ще имаме оръжие с което ще можем да приключим войната. Както сега е известно,ставало е дума за атомната бомба."

 26. 26 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#5] от "hamiltonf":

  Само при американците "тръгна всичко" оттам. Руснаците си имат техни разработки.

 27. 27 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6036 Любопитно

  Велико техническо постижение на немската инженерна мисъл. При оскъдица на ресурси, особено на гориво, намират решение и на това. Правят спирт от картофи. За зареждане на една ракета, са били нужни 37 тона картофи! Въглеродно неутрална технология!!! Веган!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 28. 28 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#15] от "daskal1":

  Добра инвестиция за американската ракетна програма, както военна, така и създадената по-късно цивилна (имам в предвид НАСА).

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 29. 29 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4342 Весело

  До коментар [#26] от "Веселяк У":

  Руснаците, естествено, никога за нищо са нямали разработки, единствено ще останат в историята с чугунените радиатори.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#27] от "Незнайко в Слънчевия град":

  За спирта не знам, но горивото в последните години на войната го синтезират от въглища. Процес, който и днес се ползва, но рядко. Знам, че в ЮАР се намира най-голямата компания, която произвежда горива по тази технология.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 249 Неутрално
 32. 32 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#24] от "deaf":

  Чел съм и съм гледал и за Дрезден, и за Хамбург и т.н.... Кърт Вонегът в Кланица 5 също описва каква сган са представлявали американските войници. Филмът Европа на Триер също разказва... Англосаксонците са варвари и винаги са били. Но това изобщо НЕ оправдава нацистките зверства. И тук става въпрос най вече за идеологията на този отвратителен ред, как той се опитва да бърка в човешката душа и да принизи индивида до биологична единица!

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 33. 33 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#32] от "Боян Таксиров":

  За какво "бъркане в човешката душа"говориш?! Прочете ли пост №23?

 34. 34 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#33] от "deaf":

  Айде стига глупости. Всеки що годе образован човек има представа за характера, индоктринацията и методите на нацизма.
  Да правиш пропаганда на нацизма НЕ минава.

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 35. 35 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  Аз ти предлагам ФАКТИ,а ти - заклинания. Ето ти още един факт разказан от същият немски ветеран Лудвиг Бауер:

  "Не са ни подлагали на идеологическа обработка. Пример. Училищното началство ни принуждаваше да облечем униформата на Хитлерюгенд на абитуриентският бал,но целият клас,без да се договаря (!),дойде с черни цивилни костюми."

  Можем ли да си представим Комсомолът у нас или в СССР да заповяда нещо,а учениците да не го извършат?

 36. 36 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#35] от "deaf":

  Този похват представлява отклонение от същността на дадена тема към незначителни и нерелевантни подробности и частни случаи(недоказуеми при това).

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 37. 37 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Весело

  До коментар [#36] от "Боян Таксиров":

  Ама разбира се,че моите са "недоказуеми частни случаи",а твоите са доказани! За теб сигурно и поп Кръстю е предал Левски,просто защото така са ти набили в главата учителите...

 38. 38 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#37] от "deaf":

  Втората световна война не е било толкова отдавна. За това какво е било тогава можем да разберем от живите свидетели на онова време. Или от техните роднини.
  Баба ми и дядо ми например са живяли в Берлин от 1939 до 43та мисля. Дядо ми е следвал там.
  Разправял ми е много неща, за реда, организацията, отношението на германците, преподавателите, бомбардировките и т.н.
  Имало е както нацисти, така и нормални хора.
  Но едно все повтаряше:

  "Нацистите бяха прасета".

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 39. 39 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  Ха ха значи ЗКПЧ та имало и в хитлеристката армия?
  —цитат от коментар 2 на klimentm


  Ми да Хер Флик от Гестапо

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 40. 40 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#26] от "Веселяк У":Руснаците, естествено, никога за нищо са нямали разработки, единствено ще останат в историята с чугунените радиатори.
  —цитат от коментар 29 на hamiltonf


  А ти с чугунената си главичка.

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боян Таксиров":

  А така,значи ти вярваш на твоите свидетели,но не на моите!!! Така не можем да дискутираме. Така не може да се прави историческо изследване.

 42. 42 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1920 Неутрално

  До коментар [#41] от "deaf":

  Аз дадох пример за един такъв, но преди това споменах, че има много живи свидетели и всички те говорят едно и също.

  Как ти се стурва това:

  https://debati.bg/edna-ot-nay-zhestokite-zheni-v-istoriata-elza-koh-si-imala-kolektsia-ot-choveshki-kozhi/

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 43. 43 Профил на Тиква загубена
  Тиква загубена
  Рейтинг: 0 Неутрално

  До коментар [#38] от "Боян Таксиров":А така,значи ти вярваш на твоите свидетели,но не на моите!!! Така не можем да дискутираме. Така не може да се прави историческо изследване.
  —цитат от коментар 41 на deaf


  Май освен Mein Kampf друго не си чел а?

  Приживе на всички в устата ви срах, серете и вие на гроба ми без страх, че мъртвец от гроба не може да се вдигне, серящия гъз с хуй да достигне!
 44. 44 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4547 Любопитно

  До коментар [#34] от "Боян Таксиров":

  Самия deaf открито си призна преди време, че симпатизира на лудия Хитлер и престъпната нацистка идеология. Затова и коментарите му са такива, не се учудвай Бояне.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 45. 45 Профил на Bramasole
  Bramasole
  Рейтинг: 3839 Неутрално

  От "Обсидиан" скоро ще пуснат в продажба и други интересни заглавия - в края на следващата седмица нов роман на Джон Гришам, а в средата на месеца - на Лий Чайлд.
  Даже зная на кого от близките ми ще подаря от тези книги за Рождество.

  "Човек не се дави, като падне във водата, а като остане там” - Едуин Луис Коул
 46. 46 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4362 Весело

  До коментар [#23] от "deaf":

  Брех да му се не види, защитникът на Хитлер пак в пълния си блясък.
  % на нацисти в армията непрекъснато расте, особено сред по-младите попълнения които са били идеологически подковани. "Старата гвардия" не са били големи симпатизанти на нацистите, а професионални военни с нужните умения да водят война. Затова и Германия толкова дълго се е държала, то с лозунги само битки не се печелят, трябват и командирски качества.
  Фау-2 подобно на другите чудо-оръжия (както и мечтаната атомна бомба във фантазиите на нацитата) не е могла да обърне хода на войната. Даже според историци ако ресурсите прахосани за подобни "експерименти" бяха вложени в производството на конвенционални оръжия, шансовете на Германия са били по-високи. Но когато те води мегаломан без връзка с реалността - заповядващ контраудари от фантомни армии, когато руснаците вече са пред Берлин - резултатът е предизвестен.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 3260 Весело

  До коментар [#46] от "vesolr":

  Кажи сега защото те е СТРАХ да признаеш,че Хитлер е избягал в края на войната?! Защо е от такова важно значение за теб Хитлер да се е самоубил?! Баси,вас ви е страх дори и от сянката на Хитлер!
  И още - защо те е СТРАХ ако Тръмп сезира Върховният съд на САЩ заради изборните фалшификации?! Нали според теб изборите са били честни. Защо те е страх Тръмп да пита Върховният съд?!

 48. 48 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 4362 Неутрално

  До коментар [#47] от "deaf":

  Кажи сега защо за теб е важно Хитлер да е избягал? За да му се кланяш и до днес ли?
  За мен Хитлер не е бегал, защото историческите факти говорят за това.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK