Четенето ми позволява да пътувам и да мечтая свободно

Петя Лунд

© Личен архив Петя Лунд

Петя ЛундВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Петя Лунд - преводач и издател.Тя живее в Берлин и е собственик на издателство eta, което публикува съвременна българска литература на немски. Първите две книги, излезли в него, са стихосбирки, двуезични издания: "Пар Авион" на Емануил Видински (превод Петя Лунд, художник Капка Кънева) и "Ние според мансардата" на Иван Ланджев (превод Хенрике Шмит и Мартин Савов). Сред авторите на eta Verlag са Георги Господинов, Ангел Игов, Георги Тенев, Петя Кукудева, Йордан Д. Радичков и др.


Защо четете?


- Защото четенето ми позволява да пътувам, да се запознавам с най-различни хора, места и култури, както и да фантазирам и мечтая напълно свободно. Учи ме на емпатия и възторг към таланта на автори и/или преводачи. Магията и силата на езика за мен са извор на вдъхновение.
Какво четете?


- Тъй като професионално се занимавам с книгоиздаване, през последните години чета основно работните версии на моите издания по няколко пъти. Четивата за удоволствие са също основно художествена литература. Фен съм на късите разкази, а напоследък и на комикси и graphic novel.


Как избирате четива?


- Тук е много трудно да кажа точно как. Има много издания, които избирам интуитивно в книжарница, просто защото ме грабва анотацията, оформлението или нещо друго в определено издание. Често обаче и следвам препоръки на приятели или хора от книгоиздателския бранш.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


Плодът на познанието
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Чумата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- В момента "Чумата" на Албер Камю, с която се боря от лятото, но не успявам да прочета до края и "Плодът на познанието" на Лив Стрьомквист.


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- Вероятно на български книгата би се казвала "Трябваше да си тръгнеш" на Даниел Келман. Много малко и тънко книжле, което буквално спира дъха и не ти дава покой. Сцени от тази книга се прескачат в главата ми редовно.


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


- Нямам конкретен ритуал. Книгите ми са без ред и логика навсякъде. Чета паралелно по няколко книги и в зависимост от момента и настроението на различни места и по различно време на денонощието.


Електронна книга, аудио или на хартия?


- За мен хартиеното издание е абсолютно задължително. Ако се случи да слушам аудио книга, която ми хареса, винаги си я купувам и в хартиен вид. Имам дълбока потребност от присъствието на хартиени издания. Дават ми чувство за сигурност и уют.


Четете ли на друг език, освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


- Чета на български, немски и английски, но все още ми е най-лесно на български. Ако не мога да отделя достатъчно време за текст на друг език, търся превод на български, за да спестявам време. Иначе четенето в оригинал винаги е най-пълноценно. Комуникацията с автора - най-директна.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


- Ако книгата е добра, всички изброени компоненти са налични и удоволствието е най-голямо.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


- Една от най-интересните книги, които съм получавала като подарък, е издание с фотографии на Източен Берлин преди падането на Берлинската стена. Промяната в града е невероятна, когато сравняваме с днес. Тези снимки разказват без никакъв коментар и емоция тогавашното битие на хората. Харесвам да я разглеждам и да си представям различни истории с хората на тях.


Любимият ви литературен герой?


- Бепо - метачът на улици в "Момо", който има най-невероятното спокойствие на света и всеки ден изпълнява безукорно задълженията си, независимо, че около него целият свят се разпада.


Как съхранявате книгите си?


- В безпорядък и суматоха. Голяма част са класически подредени в книжни лавици, но някои хоризонтално, други вертикално. Имам безброй купчини с книги за четене, препрочитане, подаряване, подарени, изпратени ми и какви ли още не критерии.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- Има една много забавна книга за родители на деца в пубертета от германския автор Ян Вайлер, която на немски се казва Das Pubertier. Като майка на тийнейджър се забавлявах много при четенето.


Коя ви разплака?


- Дебютната книга на Наталия Делева "Невидими" е една от книгите, които са ме разплаквали многократно.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Никога не съм се замисляла над подобен въпрос. Не мисля, че животът ми е толкова интригуващ, че да си заслужава някой да пише за него. Ако все пак някой се вълнува от моята лична история, то би било чудесно да е човек с чувство за хумор.


Как ще се казва вашата автобиография?


- На този въпрос бих могла да отговоря в по-късен етап от живота си. Още съм достатъчно млада, за да смятам, че има да се случва още доста в живота ми и не искам да му слагам заглавие предварително.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- "Сеч. Една възбуда" на Томас Бернхард е една от книгите, които не успях да дочета до края. Вероятно се намерихме в неподходящ момент.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- За съжаление не е само една, "Вълшебната планина" на Томас Ман и "Одисей" на Джеймс Джойс са първите две, които чакат ред от доста време.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- "Момо". Tова е една от най-любимите ми книги, която съм чела многократно и на български, и на немски.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Мисля, че с времето все повечe предпочитам кратки форми на разказ и все повече интерес към визуалното интерпретиране на текст.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- В книгата на Лив Стрьомквист "Плодът на познанието" има толкова много интересни и важни факти, които тя по лек и забавен начин предоставя на читателите си. Най-фрапиращото за мен беше, че дори и аз като жена на 37 години и майка на две деца, не бях запозната с факти за биологията на женското тяло. Горещо препоръчвам!


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (8)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 472 Весело

  Абе защо все повече и повече авторки на книги срещам дето са се снимали на корицата разкрачени ?... Знам, че е символично уж, ама това ли е единственото символично у вас бре ? Центъра на вашия свят :))


  Бермудския триъгълник, където хиляди подводници се изгубват всяка година :)))

  Добрите автори, кориците са им скучни :))

 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  “ В момента "Чумата" на Албер Камю, с която се боря от лятото, но не успявам да прочета до края и "Плодът на познанието" на Лив Стрьомквист.”
  ——
  Настръхнах само от идеята, че някой можеш да се “бори” да прочете “Чумата”. Обяснението се намери във втората цитирана “книга” —“ Fruit Of Knowledge: The Vulva vs. The Patriarchy”... га ти и феминистките ...издателки. Напъни са, бе, жена!...да га прелистиш барем графическата новелка ... само два пръста ти трябват, третият може да си отдъхне междувременно. Ти ку са зориш, то ко остава за нас, ортодоксалните...
  https://medium.com/the-establishment/power-to-the-vulva-author-liv-strömquist-on-shame-the-female-body-and-art-9d2dfd409136

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 424 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gretel":

  Не се изненадвам. На някои конюнктурни индивиди, свикнали да четат само пропагандна литература, която е вървежна, защото е с правилната тематика, а не защото е стойностна, сигурно им е трудно да се "преборят" с книга-шедьовър от нобелов лауреат.

 4. 4 Профил на soundform
  soundform
  Рейтинг: 277 Весело

  "Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?

  - Една от най-интересните книги, които съм получавала като подарък, е издание с фотографии..."

  издател, 21 век 😎

  Тази дама-българка в Немция заби в земята Немеца в България 🤣

  lost & profound
 5. 6 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  "че дори и аз като жена на 37 години и майка на две деца, не бях запозната с факти за биологията на женското тяло. Горещо препоръчвам"...
  Ми по принцип има доста сериозна литература по темата. Да не казваме че има цял дял от медицината, посветен на специфичните женски органи.
  Дори някои от нещата се учат още в училище.
  Ама дамата явно не е ходила редовно на училище.

  Panta rhei....
 6. 7 Профил на Molossian
  Molossian
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  До коментар [#3] от "blahblah":

  Така е.
  От интервюто разбирам че госпожата предпочита да консумира готови мисли, а не да си задава въпроси.
  Но такава е модерната тенденция при читателството напоследък.
  За мен сериозните книги са един вид задочен спор с автора, който понякога преминава в приятелски разговор.

  Panta rhei....
 7. 8 Профил на Itwasalladream
  Itwasalladream
  Рейтинг: 250 Неутрално

  Преводач на немски да не е чел "Вълшебната планина" ми се струва меко казано странно. Ако си даде почивка от графични новели и "книги с фотографии", току-виж стигнала и до Ман.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK