Според книга Наполеон дължи успехите си на ваксинираната си армия

"Между надеждата и страха" представя историята на ваксините паралелно с историята на смъртоносните патогени и ролята, която са изиграли в човешката цивилизация.

© "Сиела"

"Между надеждата и страха" представя историята на ваксините паралелно с историята на смъртоносните патогени и ролята, която са изиграли в човешката цивилизация.Авторитетното изследване "Между надеждата и страха" на американския учен проф. Майкъл Кинч - заместник-ректор на Вашингтонския университет в Сейнт Луис, излиза на български, съобщи издателство "Сиела". Книгата е публикувана в САЩ през 2018 г. Преводът от английски е на Мария Иванова.


Проф. Кинч представя историята на ваксините, паралелно с историята на смъртоносните патогени и ролята, която са изиграли в човешката цивилизация - заради тях са разрушавани цели империи, предопределен е изходът на не един военен конфликт, причинени са милиони семейни трагедии. Разказано е за фаталното влияние на едрата шарка в античния свят, за това как хората разбират какво е значението на хигиената и защо в един момент дори производството на наденици се оказало незаконно, защото и то имало връзка с ваксините.


Кинч прави опит на достъпен, разбираем език и с чувство за хумор да отговори и на всички, които не вярват в необходимостта от ваксинация, и обяснява защо ваксините будят страх и недоверие.
"В рамките на 350 страници признатият специалист в областите на микробиологията, вирусология и имунологията представя забележителната история на науката и технологията, благодарение на които са изкоренени много от най-смъртоносните чуми, познати на човечеството. Но и напомня - победата над предотвратимите с ваксини заболявания не е окончателна и те могат се завърнат отново", се казва в анотацията на "Между надеждата и страха".


Книгата се препоръчва както за учени и медицински специалисти, така и за читатели, любопитни към историята на заболяванията и усилията за тяхното разбиране и превенция.


Проф. Майкъл Кинч е заместник-ректор във Вашингтонския университет в Сейнт Луис, едно от петте най-добри медицински училища в САЩ. Активно се занимава с наука, обществено здравеопазване и с политическите последици от отрицанието на ваксините, както и с последствията от липсата на ваксинация.


Из "Между надеждата и страха" от проф. Майкъл Кинч


Между надеждата и страха
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Сред ранните привърженици на ваксинацията бил един от най-видните дейци на епохата на Просвещението - Наполеон Бонапарт. С ненадминатото си стратегическо мислене Бонапарт разбрал, че разширяването на Франция отвъд историческите й граници неизбежно включва тесен контакт с все по-голям брой хора и че войните по правило увеличават обхвата на заразните болести и дължащата се на тях смъртност. Затова императорът наредил войските му да бъдат ваксинирани срещу едра шарка и така да получат стратегическо предимство пред лишените от прогресивно мислене противници.


Наполеон докрай останал възторжен почитател на Едуард Дженер (смятан за баща на имунологията, бел. ред. ), който получил позволение да пътува из цяла Европа. Това доброжелателство било забележително на фона на въведената от императора Континентална блокада, която забранила търговията и транспортните връзки с Великобритания. Освен това Наполеон позволил на Дженер да уреди завръщането в родината на видни британски граждани, останали откъснати на континента през 1803 г., когато свършил постигнатият с Амиенския договор от предишната година мир и военните действия се възобновили.


Тогава много изтъкнати британци като графа на Ярмут, депутати и видни учени се оказали блокирани в Наполеонова Европа. За да измоли освобождаването им, Дженер пише до Френския институт: "Господа, простете, че ви се натрапвам в тази ситуация, но Науката никога не е във война. Затова в качеството Ви на обществена организация, с която съм свързан, позволете ми да Ви помоля да положите усилия за освобождаването на лорд Ярмут".


Чрез подобни послания била издействана свободата и на други, както се разбира от изказването на Наполеон: "Ah, Jenner, je ne puis rien refuser a Jenner" ("А, Дженер, на него нищо не мога да откажа").


По ирония на съдбата и може би като реакция на отхвърляне на Наполеон и диктатурата му френската войска след Ватерло категорично отказала ваксинация срещу едра шарка - решение, което щяло да донесе смърт на много хиляди френски войници и допринесло за загубата им във Френско-пруската война през 1870 г.


Вредата от това решение била още по-голяма поради факта, че по време на същата кампания Бисмарк принудил войските си да се ваксинират.


От другата страна на Атлантика Съединените щати въпреки традиционните си враждебни отношения с Англия също не закъснели да въведат ваксинацията. За това допринесъл друг деец на Просвещението - Томас Джеферсън.


Той подкрепил ваксинацията и по време на президентския си мандат през 1806 г. пише на Дженер: "Никога досега медицината не е давала толкова полезно постижение... Вие изличихте от каталога на човешките беди една от най-големите... Човечеството никога няма да Ви забрави".


Струва си да се разкаже по какъв начин Джеферсън е научил за постижението на Дженер - то е показателно и за блестящия му ум, и (съпоставено с други събития от доста двусмислено естество) за действията му, които хвърлят сериозно съмнение върху морала му.


Бенджамин Уотърхаус бил един от най-важните интелектуални водачи в ранната история на Съединените щати. Родом от Роуд Айлънд, той учил в Единбургския и Лайденския университет, където получил званието доктор по медицина през пролетта на 1780 г. Така за разлика от много други тогавашни лекари, които се учат чрез "чиракуване" при практикуващи лекари, Уотърхаус имал диплома. С тази доста рядка квалификация той се завърнал през 1782 г. в Съединените щати, които тъкмо били извоювали своята независимост (войната все още продължавала въпреки поражението на британския командир лорд Корнуолис при Йорктаун година по-рано). Не е изненадващо, че Уотърхаус бил много търсен.


Той приел преподавателско място по новосъздадената специалност медицина в Харвардския университет през септември 1782 г. Така Харвард станал третото медицинско училище в новосъздадените Съединени щати след основаването на подобни специалности в Пенсилванския университет на Бенджамин Франклин през 1765 г. и в Колумбийския университет през 1767 г.


При завръщането на Уотърхаус Съединените щати вече са си създали име на прогресивна нация, поне що се отнася до профилактиката на едрата шарка. През първата година на Войната за независимост* тринайсетте колонии направили опит да нахлуят в Квебек и се провалили катастрофално. Неуспехът им до голяма степен бил резултат от избухнала епидемия от едра шарка, която поразила вой-ската на генерал Ричард Монтгомъри, отнемайки живота на мнозина и нанасяйки съкрушителен удар на бойния дух точно преди битката.


За разлика от американците, повечето от британските защитници на Квебек били вариолизирани. Това засилило несъответствието между двете враждуващи сили с логичния резултат, че генерал Гейтс не успял да превземе Монреал. Взел поука от този случай, Вашингтон наредил всички войници от американската Континентална армия да бъдат вариолизирани. Това била решителна стъпка, имайки предвид високата смъртност по това време; дори при идеални условия се очаквало около 12% да бъдат извадени от строя в резултат на процедурата, а условията в лагера на Вашингтон съвсем не били идеални.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (127)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 664 Неутрално

  Ваксинирането е сигурно на двеста години, ама антиваксърите са още по-назад.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 2. 2 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  като имаме предвид какво му се случва на Наполеон и на армията му, исеята да се ваксинираш не е препоръчителна; така че ще се наложи от компартията да задължите раята да се ваксинира, иначе няма как да стане

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 3. 3 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  В Русия нещо много не им е помогнало...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 4. 4 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  като имаме предвид какво му се случва на Наполеон и на армията му, исеята да се ваксинираш не е препоръчителна; така че ще се наложи от компартията да задължите раята да се ваксинира, иначе няма как да стане
  —цитат от коментар 2 на hhhuuunnnn


  Ух, добре че те прочетох...

  Тъкмо щях да пиша, че Наполеон са го били като тъпан, сл. ваксинацията е изиграла точно обратната роля...

 5. 5 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 768 Любопитно

  И защо е спрял да ваксинира армията си точно преди Ватрло?

  Ваксините по принцип са хубаво нещо, но подкрепата им с такива аргументи е контрапродуктивно...

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 6. 6 Профил на naturist
  naturist
  Рейтинг: 395 Весело

  В Русия нещо много не им е помогнало...
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  Напротив! Съвсем друго е усещането когато ядеш някой ваксиниран!

 7. 7 Профил на 442
  442
  Рейтинг: 1155 Весело

  Така е, ама Александър от Северна Македония е успЕл с ваксинирани бойци преди него, така, че СОРИ.

 8. 8 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Обичам да цитирам, нали всеки придърпва черджето към себе си, една мисла на Наполеон.

  "Моите военни успехи може и да се забравят, но Френският граждански кодекс* ще остане!"

  ----
  заб.* - ФГК е приет 1804 година и още си действа.

 9. 9 Профил на dosetliv
  dosetliv
  Рейтинг: 1454 Неутрално

  Много скъпа тая книжка бе. Ейтука една за ваксини за нема и 7 долара
  https://www.amazon.com/Vaccines-Biggest-Medical-History-Vaccination-ebook/dp/B079Z48RKC

 10. 10 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1955 Неутрално

  Преди 200 години не е имало толкова много анти ваксъри, а?
  Народецът ли се изроди, Що ли?

 11. 11 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  В Русия нещо много не им е помогнало...
  —цитат от коментар 3 на anonim440


  И в Хаити .. 29 януари 1802 на острова десантира експедиционен корпус, воден от генерал Шарл Льоклерк - женен за сестрата на Наполеон..
  В октомври 1802 има епидемия жълта треска и от наполеоновите войски нищо не остава - 20 000 умират.

  От друга странащЛуи Пастьор е роден на 27 декември 1822 , а баш той е въвел ваксинациите .. първата ваксина е срещу бяс и е през 1885..

  За да може армията на Наполеон да е ваксинирана - значи са имали и машини на времето.

 12. 12 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1720 Неутрално

  До коментар [#7] от "442":

  Добре че подчертахте че е от Северна Македония, че щях да се чудя кой е...

  Мы идем широкими полями На восходе утренних лучей. Мы идем на бой с большевиками За свободу Родины своей.
 13. 13 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3848 Неутрално

  "За разлика от американците, повечето от британските защитници на Квебек били вариолизирани. Това засилило несъответствието между двете враждуващи сили с логичния резултат, че генерал Гейтс не успял да превземе Монреал. Взел поука от този случай, Вашингтон наредил всички войници от американската Континентална армия да бъдат вариолизирани. Това била решителна стъпка, имайки предвид високата смъртност по това време; дори при идеални условия се очаквало около 12% да бъдат извадени от строя в резултат на процедурата, а условията в лагера на Вашингтон съвсем не били идеални."

  За съжаление, не е това панацеята за да постигнеш превъзходство на бойното поле ! Необходимо е боен дух, такъв, какъвто е проявявала нашата армия по време на балканските и световните войни, при които се е доказала като еталон на войснка храброст, чест и резултатност спрямо противника !

 14. 14 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Наполеон е бил гениален воене, но и образован, завършил е кадетско училище, а по-късно Елитно кралско военно училище. Т.е. имаме съчетание между гениалност и много добро образование.
  Каква е нашата орисия да търсим гениите между необразованите хора?

 15. 15 Профил на dorn
  dorn
  Рейтинг: 1519 Неутрално

  Не виждам защо са подигравките на господата по горе с ваксините. Ако нашите армии бяха ваксинирани по време на балканските войни, може би резултата от есенните сражения през 1912 г. срещу Истанбул да бяха съвсем различни. Но каква ти ваксинация тогава в България - даже и лимонтозу (което е било на традиционно въоръжение в опитните европейски армии когато имат насреща си дивашки контингент) не са им давали.

 16. 16 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 345 Весело

  Ами добре. Обаче пропагандата как ще обясни, че 52% от медицинските работници на "първа линия" не желаят да бъдат ваксинирани? Може би това са линейкаджиите и санитарките?

 17. 17 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 311 Весело

  Май войниците в Испания и Русия са забравили да ги ваксинират :D

 18. 18 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 176 Неутрално

  Ами добре. Обаче пропагандата как ще обясни, че 52% от медицинските работници на "първа линия" не желаят да бъдат ваксинирани? Може би това са линейкаджиите и санитарките?
  —цитат от коментар 16 на Араламбене му е майката


  Защото подозират че са вече със зараза.

 19. 19 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Наполеон е бил гениален воене, но и образован, завършил е кадетско училище, а по-късно Елитно кралско военно училище. Т.е. имаме съчетание между гениалност и много добро образование.Каква е нашата орисия да търсим гениите между необразованите хора?
  —цитат от коментар 14 на historama


  Бе доста време е виждал зор, да говори правилно на френски..
  И е бил крайно беден, та не е ясно, какво ще да е блестящото му образование ..

  Но си е природно интелигентен, без съмнение..

 20. 20 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1516 Весело

  До коментар [#18] от "Емил Добрев":

  Защото ваксина, която се тества стандартно 10 години, се изкарва за 10 месеца и на всичкито отгоре ти казват, че е напълно безопасна :))) Има си причина да отнема 10 години, докато се завърши една ваксина :))

  Те и тестваните ваксини имат странични ефекти, но тази е напълно безопасна :)))))
  При положение, че има ефективни превантивни лекарства, защо трябва да рискуваш с ваксина ? Защо не се говори за тези превантивни лекарства ?

  Абе слагайте си каквото искате, ваше тяло ваша работа, само не ми казвайте какво да правя с моето и ще сме ОК :))

 21. 21 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 620 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аскет":

  Преди да говориш за едно то ДВЕТЕ поржения на Наполеон вземи изчети малко нАучна литература.
  Това, че губи войната с Русия (напрактика я печели на бойното поле, но ... това в книгите!) не го прави лош пълководец (или "полководец" по руски :).

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 22. 22 Профил на Емил Добрев
  Емил Добрев
  Рейтинг: 176 Любопитно

  До коментар [#20] от "Ramon Asvalda":

  Че кой те е задължил да се ваксинираш? А?

 23. 23 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2682 Неутрално

  До коментар [#16] от "Араламбене му е майката":

  аз също искам обяснение, защо лекари изписват хомеопатия, но явно това е положението. Лекарите всъщост практикувата занаят, без да се нуждаят от критично мислене

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Ваксинирането е сигурно на двеста години, ама антиваксърите са още по-назад.
  —цитат от коментар 1 на Petko Boukov


  Ваксинирането е много по-отдавна. В средните векове се прилага примитивна форма
  на ваксинация в европейската част на Турция при мюсюлманското и християнското население.
  Това е описано в писмата на съпругата на английския посланик в Османската империя Мери Уъртли Монтагю , която е била в Истамбул вначалото на осемнадесети век. Тогава не е имало игли и спринцовки. Ваксината се е слагала върху порезна рана и се е затискала с орехова черупка. Ваксинирането е било против Едра шарка.


 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  И защо е спрял да ваксинира армията си точно преди Ватрло?Ваксините по принцип са хубаво нещо, но подкрепата им с такива аргументи е контрапродуктивно...
  —цитат от коментар 5 на Nil satis nisi optimum


  В текста се казва СЛЕД Ватерло.

  Демек, след Ватерло - Наполеон е капут.
  Идват други времена.
  Французите спират да се ваксинират.
  Обаааче 60 годин по-късно от изток се появява нова сила: Прусия.
  Въоръжена и ваксинирана до зъби тя прави могъщата Франция да умирга през 1871 г и във Версай провъзгласява нов (втори) германски Райх (Кайзеррайх) просъществувал до 1919 г. Това е златната епоха на Германия.

 26. 26 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  А на какво дължи провалите си Наполеон?!

 27. 27 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  А на какво дължи провалите си Наполеон?!
  —цитат от коментар 26 на Тsonkooo


  Той има само един провал в Русия.

  Две причини:
  - 1. оставили са го без кльопачка в Москва
  -2. рекордно студена руска зима (сл. рекорд е бил 1941 г.)

 28. 28 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2350 Неутрално

  До коментар [#3] от "anonim440":

  В Русия нещо много не им е помогнало.
  ▪️▪️▪️▪️▪️▪️
  Ти би трябвало да знаеш, че Наполеон не загубил нито една битка в Русия.
  Жванецкий много добре и с юмор за това разказа:)))

  https://youtu.be/6A8hegaItVw

  "Чуждестранен агент"
 29. 29 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  А мармота, защо не е споменат!?

 30. 30 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Това са глупости. Дори бегъл поглед върху военната история показва, че Наполеон не дължи успехите си на по-голям брой и по-здрави войници (щото от заглавието така излиза).
  Освен това Дженър не е баща на имунологията и това също е добре известно. Освен примера с лейди Монтагю посочен по-горе, ваксинация от този тип е правена векове по-рано. Заслугата на Дженър е, че вдига голяма публичност, и че разпространява метода и "ваксината" си безплатно.

 31. 31 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Весело

  До коментар [#11] от "simChо":

  Да сте чел, че ваксинация срещу едра шщарка чрез инокулация се е прилагала в Китай дълго преди Пастьор, в стара Етиопия, а в началото на 17-ти век е била обичайна в Истанбул, откъдето лейди Монтегю я пренася в Англия и оттам в Западна Европа? А името Едуард Дженер нещо да Ви говори? Защо ваксинацията се нарича така? Не е ли заради ваксинирането с кравешка шарка, въведено от Дженер бая преди Наполеон? /"вака" - крава на латински/.
  Разбирам, че сте антиковидист и антиваксър, ама преигравате!

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#11] от "simChо":Да сте чел, че ваксинация срещу едра шщарка чрез инокулация се е прилагала в Китай дълго преди Пастьор
  —цитат от коментар 31 на Patsis


  Китайската пехота, в армията на Наполеон е била масово ваксинирана - много ясно!

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#11] от "simChо":
  Разбирам, че сте антиковидист и антиваксър, ама преигравате!
  —цитат от коментар 31 на Patsis


  В смисъл?
  Не е вярно за експедицията към Хаити?
  И жълтата треска в 1802?

  Кое е "преиграване"??
  Безкрайно чудато мнение ..

  Вълнувате се за мача, разбирам..
  Поздрави

 34. 34 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3178 Неутрално

  До коментар [#14] от "historama":

  "Наполеон е бил гениален воене, но и образован, завършил е кадетско училище, а по-късно Елитно кралско военно училище. Т.е. имаме съчетание между гениалност и много добро образование.
  Каква е нашата орисия да търсим гениите между необразованите хора?"
  =============
  Ако Наполеон я беше карал не толкова гениално, можеше да загинат доста по-малко хора. Дреме ми на..... за военния му гений, превърнал Европа в касапница и оставил над половин милион мъже само в Русия.

  Еретик
 35. 35 Профил на Stoyan Andreev
  Stoyan Andreev
  Рейтинг: 221 Неутрално

  До коментар [#11] от "simChо":

  Първата ваксина, тази срещу едра шарка, е създадена от Едуард Дженър през 1796г. Повече четене, по-малко писане, драги ми чукча.

 36. 36 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#27] от "Нинов":

  Той има само един провал в Русия.
  Две причини:
  - 1. оставили са го без кльопачка в Москва
  -2. рекордно студена руска зима (сл. рекорд е бил 1941 г.)
  —цитат от коментар 27 на Нинов


  Наполеон е започнал да се дъни с доставките на провизии още преди да влезе в Русия. Още в Прусия обозът е изоставал с 2-3 дни и се налагало войниците да грабят провизии от селата преди пресичането на Неман. А след това по пътя към Москва вече е било запоявядано откровено мародерство. В буквалния смисъл по думите на обер-лейтенант Томас Леглер от 1-ви швейцарски полк в състава на 2-ри корпус: "Получих заповед да оглавя мародерска експедиция".
  Но свидетелствата за това са много, включително на висши офицери като маршалите Ложие и Пион де Лош.

  А това за студената зима са тъпи оправдания от по-късна легенда. Каква зима, след като Наполеон тръгва да си ходи още в средата на октомври? Когато удрят големите студове, той вече наближава границата. И зимата няма как да е оправдание, че войската е била с лятна екипировка.

  Наполеон губи в Русия, най-вече защото не се е подготвил. Главозамаял се е и разчитал на бърза победа, и удобно зимуване.
  И второ – защото руската стратегия за избягване на големи битки се е оказала по-удачна. В Бородинската битка Наполеон печели само тактическа победа, но не успява да разбие руснаците. И те успяват да подхванат инициативата още при Тарутино през октомври.

 37. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#19] от "simChо":

  "...През декември 1778 г. двете момчета (Жозеф и Наполеон) напускат острова (Корсика), и са приети в колеж в Отьон, с цел обучение по френски език (въпреки че Наполеон говори езика с ясно изразен италиански акцент през целия си живот и не пише правилно). На 15 май 1779 г. бъдещият император постъпва в кадетската школа в Бриен льо Шато, малко градче, близо до Троа.

  В Бриен получава високи оценки по математика и география и сносни по другите дисциплини. След завършване на училището там, през 1784 г., Бонапарт е приет в елитната Кралска военна школа в Париж, където завършва 2-годишния курс на следването само за 1 година. Въпреки че първоначално търси морско назначение, във военната школа той учи артилерия.

  На 14 януари 1794 г., на 24-годишна възраст, е произведен в звание бригаден генерал. ..."

  Наполеон не е само гениален военен стратег. На него Франция е направила страхотна законодателна реформа, Гражданския кодекс, който носи неговото име. При него се прави ново административно деление на страната на провинции, и се налага унифициран френски за цялата страна (макар че съвременният френски е наложен със закон или някакъв друг нормативен акт едва през 1902г.).
  От наполеоново време са чудесните пътища с гъсто насадени чинари, за да пазят сянка на кръстосващите му армии цялата страна

 38. 38 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  А на какво дължи провалите си Наполеон?!
  —цитат от коментар 26 на Тsonkooo

  Той има само един провал в Русия.
  —цитат от коментар 27 на Нинов


  Походът на Наполеон в Русия и превземането на Москва не е провал. Наполеон се оттегля от Русия така , както преди това се оттегля от Египет, без загубена битка.
  Провалът на Наполеон е във Ватерло.

 39. 39 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  А на какво дължи провалите си Наполеон?!
  —цитат от коментар 26 на Тsonkooo


  Пари, пари, и пак пари.

 40. 40 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#35] от "Stoyan Andreev":

  Първата ваксина, тази срещу едра шарка, е създадена от Едуард Дженър през 1796г. Повече четене, по-малко писане, драги ми чукча.
  —цитат от коментар 35 на Stoyan Andreev


  Ваксинации по абсолютно същия начин има десетилетия и столетия преди Дженър. Повече четене и по-малко повтаряне на заучени митове!

 41. 41 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  До коментар [#35] от "Stoyan Andreev":

  Прочети ми пост 24 да разбереш , че не си прав. Ваксина против Едра шарка е имало още в средните векове и се е прилагала в европейската част на Османската империя, където са ваксинирали християнското и мюсюлманско население.

 42. 42 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  .. Демек, след Ватерло - Наполеон е капут.
  Идват други времена.
  Французите спират да се ваксинират.
  Обаааче 60 годин по-късно от изток се появява нова сила: Прусия.
  Въоръжена и ваксинирана до зъби тя прави могъщата Франция да умирга през 1871 г
  —цитат от коментар 25 на Нинов


  Глупости, баш тогава е Луи Пастьор и във Франция ваксините са масови..

  Иначе, ако Наполеон е ваксинирал войската си за шарка - не е бил много умен, щото в Европа е имало съвсем други болести , които са били основна опасност.

  Както се вижда - ваксината не му е помогнала никъде и за нищо..
  В 1800-1801 е в Италия .. където няма никаква шарка.. победата му при Маренго е чиста - по точки..

  Войната с първата коалиция - 1805 .. започва с Улм и завършва с Аустерлиц..
  През цялата кампания никъде няма шарка.. ни в австрийските, ни в руските войски при Кутузов, ни при Наполеон..

  После има войната 1806 - 1807 .. никъде няма шарка..
  Прусия е разбита при Йена , руснаците при Прейсиш-Ейлау и Фридланд..

  В 1808 започва испанската кампания - шарка няма .. В Европа е кампанията срещу Австрия и битката при Ваграм.. шарка няма..

  В 1812 - войната в Русия - шарка няма ..

  В 1815 - Ватерло - шарка няма ..

  Та така..
  А иначе в хаити измира корпус - ама от жълта треска ..
  Що се не е сетил от това да ги ваксинира?

  Велик, велик, ама и той прави глупости .. ваксинациите за шарка, не се вижда нещо да са му помогнали, реално..

  Освен за самочувствие на войската .. ей при Ватерло, Гвардията кво вика:

  "Ние сме ваксинирани, ние се не предаваме!"

 43. 43 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Наполеон е бил гениален воене, но и образован, завършил е кадетско училище, а по-късно Елитно кралско военно училище. Т.е. имаме съчетание между гениалност и много добро образование.Каква е нашата орисия да търсим гениите между необразованите хора?
  —цитат от коментар 14 на historama


  един от любимите ми моменти с тоя "гениален военен" е след поредното му поражение от англичаните в Близкия Изток как е накарал войниците си да облекат женски дрехи, защото не са се били достатъчно смело... Рядко отвратителна персона, не се учудвам, че на комунетата ви допада

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 44. 44 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#38] от "tacheaux":

  Походът на Наполеон в Русия и превземането на Москва не е провал. Наполеон се оттегля от Русия така , както преди това се оттегля от Египет, без загубена битка.
  Провалът на Наполеон е във Ватерло.
  —цитат от коментар 38 на tacheaux


  Глупости.
  Наполеон влиза в Русия със сума ти войска, а се оттегля със жалки остатъци. Нали няма и ти да повтаряш легендата, че всички загуби са били заради зимата?

  А за провалите му... дай да видим!
  - Чий френски флот губи битката при Абукир 1798?
  - Кой Наполеон губи войната в Малта и Египет 1798-1801?
  - Чий френско-испански флот губи от адмирал Нелсън битката при Трафалгар през 1805?
  - Чии френски войски не успяват да победят в Испания и Португалия? Там се води война непрекъснато от 1810 до 1814.
  - Кой Наполеон губи Войната на Шестата коалиция. В нея руснаците са около 170 000 - нали уж армията им била разбита?
  - Кой губи "Битката на народите" при Лайпциг през 1813 и е свален от власт?

  И чак след това е Ватерло.

 45. 45 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 534 Неутрално

  До коментар [#18] от "Емил Добрев":Защото ваксина, която се тества стандартно 10 години, се изкарва за 10 месеца и на всичкито отгоре ти казват, че е напълно безопасна :))) Има си причина да отнема 10 години, докато се завърши една ваксина :))Те и тестваните ваксини имат странични ефекти, но тази е напълно безопасна :)))))При положение, че има ефективни превантивни лекарства, защо трябва да рискуваш с ваксина ? Защо не се говори за тези превантивни лекарства ? Абе слагайте си каквото искате, ваше тяло ваша работа, само не ми казвайте какво да правя с моето и ще сме ОК :))
  —цитат от коментар 20 на Ramon Asvalda


  тургам 5 лева, че ще е задължително 2022, дотогава ще отървем кожата, след това нема мърдане - и в Амазония че те изловат

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 46. 46 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Но мани го Наполеон .. ето пример от преди минути.

  "ЦСКА-София" .. ваксинирани - и вкараха гол на "Рома" !!

  Оранжисти, ама все пак български отбор!
  Браво на Гриша Ганчев, че им е направил имунен календар!

 47. 47 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#37] от "historama":

  Ми не е имал, кой знае какво блестящо образование ни кой знае каква обща култура и начетеност...
  Че те у тях, книги не са имали - нито една.. съучениците му - особено разни аристократчета са го бъзикали, ама не им се е давал..

  Беден е бил, като мишка. И да - говори френски завалено.
  Но природно интелигентен!

 48. 48 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Мани, че и "Рома" ваксинирани - и те забиха гол ..

 49. 49 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  По въпроса има литература...

  Пари, пари, пари! - рекъл едно време Наполеон I и зяпнал беше да глътне цял свят

  http://litclub.bg/library/bg/botev/publ/vas.htm

 50. 50 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3490 Неутрално

  До коментар [#36] от "tamada":

  Сега разбирам защо дори крепостните селяни в Русия участвали в партизански отряди срещу Наполеон, оттам многото жертви и изтеглянето на французите от Русия, без да са загубили нито една битка.

 51. 51 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  "един от любимите ми моменти с тоя "гениален военен" е след поредното му поражение от англичаните в Близкия Изток как е накарал войниците си да облекат женски дрехи, защото не са се били достатъчно смело."
  —цитат от коментар 43 на hhhuuunnnn


  Кое ли е тайнственото .."поредно поражение от англичаните в Близкия Изток"..
  Я сподели?
  Интересувам се от История, та ми е невероятно развълнувано в момента ..

  Англичаните колко армии са имали в Близкия Изток?
  Кои английски генерали са командващи?
  Къде ли са били битките?

 52. 52 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#43] от "hhhuuunnnn":

  Мадам Уелингтън е била върла бонапартистка.

 53. 53 Профил на ghristoz
  ghristoz
  Рейтинг: 258 Неутрално

  Само дето е пропуснал да ваксинира срещу руснаци, иначе всички останали ваксини е имал :). Айде по-сериозно, съвсем други са причините за успеха на Наполеон.

 54. 54 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#4] от "Аскет":Преди да говориш за едно то ДВЕТЕ поржения на Наполеон вземи изчети малко нАучна литература.Това, че губи войната с Русия (напрактика я печели на бойното поле, но ... това в книгите!) не го прави лош пълководец (или "полководец" по руски :).
  —цитат от коментар 21 на olexander  До коментар [#21] от "olexander":

  Аз го знам обратното - точно заради избухналите епидемии сред войниците му,Наполеон се връща на бегом от Русия във Франция.

 55. 55 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  А на какво дължи провалите си Наполеон?!
  —цитат от коментар 26 на Тsonkooo  До коментар [#26] от "Тsonkooo":

  Фаталният провал на Наполеон при Ватерло се дължи на неговият генерал Груши...

 56. 56 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Писал съм го сто пъти...

  Наполеон всеки го бил като тъпан, ма бил голяма работа...
  Малко кат Германия - кво войници били, ква техника имали, пък каква дисциплина - пък де що има Световна война са я губели...

  Особено ме кефят прикадките за неуспехите в Русия... Било студено... Ми трябва да си последния идиот на света, за да не знаеш, че в Русия е студено. А след като си дотолкова идиот, че не знаеш това, съответно ще те бият като тъпан, което е и станало...

  Преди доста време гледах по пропагандното Хистъри за Африката и 2СВ... Там пък на германците им бил пречел пясъкът и жегата...
  В Русия им било студено, в Африка - топло, както се вика - на калпав ... таковата, му пречи да не казвам какво...

 57. 57 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Само дето е пропуснал да ваксинира срещу руснаци, иначе всички останали ваксини е имал :). Айде по-сериозно, съвсем други са причините за успеха на Наполеон.
  —цитат от коментар 53 на ghristoz


  Причините не една и две. Да не говорим, че в началото френските армии изнасяли революция, граждански права, "свобода, равенство, братство". По-късно се разбрало, че освен граждански права имало и други неща, и най-верни му останали поляците.

  Всеки гениален военен си имал свои, гениални хрумвания. Наполеоновите войски можели да изминат до 40 км на ден, и често разбивал противниковите армии една по една, преди да се срещнат и обединят.
  При Ватерлоо бил отделил 1/3 от армията си, и я дал на Груши за да бие Блюхер, но оня се мотал, а Блюхер успял да пристигне навреме- Не и Груши.
  През 1885г. в Сръбско-българската война - през ноември 1885г. в дъжда и ония шибани пътища армията от турската граница се придвижила до София за 3 дни (130 км).

  Александър задължил своите войници да си бръснат брадите, защото при ръкопашен бой хващали противника за брадата и му решели главата. Мисля, че беше при Исос, когато Александър направил сложни маневри, за да заеме позиции със слънцето в гърба си, и в лицата на персийците.

 58. 58 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#38] от "tacheaux":

  В Русия е гризнал дръвцето Наполеон.... трябвало е да колят, пекат и ядат конете си.
  На връщане доста са баялдисали от пешия марш няколко хиляди километра без кльопачка.

 59. 59 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2489 Неутрално

  Според книга Наполеон дължи успехите си на ваксинираната си армия
  *********************************************

  Явно, при инвазията в Русия, руската ваксина се е оказала по-добра от френската....

  Мараба, С-ДС доносници!
 60. 60 Профил на bobyb
  bobyb
  Рейтинг: 743 Неутрално

  До коментар [#38] от "tacheaux":В Русия е гризнал дръвцето Наполеон.... трябвало е да колят, пекат и ядат конете си.На връщане доста са баялдисали от пешия марш няколко хиляди километра без кльопачка.
  —цитат от коментар 58 на Нинов


  Затова се казва, че една война е най-вече логистика. Ако искаш да си господар на света, трябва да владееш моретата и пътищата, още римляните са го разбрали.

 61. 61 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  В Русия Наполеон се е надявал да срещне руската армия, и да я разбие, да натрие носовете на руснаците да не се месят в Западна Европа, и да се върне. Само че руснаците го изненадали, като бягали на изток, и му дали пример за стратегията на изпепелената земя - палели всичко пред него - градчета, села, складове, ниви. От няма и къде му дали сражение при Бородино на 7.9.1812г.- спори се кой е победил, но истината е, че руснаците продължили да се изтеглят, и запалили и Москва (14.9.), за да не може Наполеон да си разквартирува армията през зимата. Французите (те били повече поляци), се помотали, очаквали руснаците да се признаят за победени, но ония много-много не се показвали, и чакали да завали сняг. В средата на октомври ( а там по това време карат шейни) Наполеон дал заповед за изтегляне, и всички знаем какво се случило с великата армия в студеното.

 62. 62 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2099 Неутрално

  До коментар [#60] от "bobyb":

  Пътищата обаче моат ти изиграят кофти номер.
  По тях са дошли варварите, бастисали Рим, както и англо-американските танкове по герм. аутобани.

  Без пътища врагът затъва в кал до гушата и баялдисва всеки изминат метър.

 63. 63 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2073 Неутрално

  Да обобщим дискусията...

  Внушава се, по линията на Проекта Корона, че народонаселението трябва да се ваксинира срещу корона, както Наполеон е ваксинирал армията си срещу корона, което е довело до успехите му*...

  ----
  заб.* - изложих своите възгледи за това, че Наполеон е ял пердах на всички възможни фронтове...

 64. 64 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До коментар [#62] от "Нинов":

  а руските пътища от древни времена са били страхотно логистично предизвикателство.

 65. 65 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#50] от "Тsonkooo":

  До коментар [#36] от "tamada": Сега разбирам защо дори крепостните селяни в Русия участвали в партизански отряди срещу Наполеон, оттам многото жертви и изтеглянето на французите от Русия, без да са загубили нито една битка.
  —цитат от коментар 50 на Тsonkooo  Глупости. Как нито една бе, човек? Още през лятото при настъплението Наполеон губи сражения.
  Битката при село Мир в края на юни – френска загуба.
  Битката при Кобрин в края на юли – френска загуба.
  Битката при Полоцк – френска загуба, но печелят стратегическо предимство.

  През есента след началото на отстъплението:
  Битката при Тарутино – френска загуба.
  Втората битка при Полоцк – френска загуба.
  Битката при Малоярославец – случва се обратното на Полоцк през август. Руснаците губят, но печелят стратегически, защото "победата" принуждава Наполеон да продължи отстъплението към Смоленск, вместо на юг.
  Битката при Вязма – френска загуба.
  Битката при село Красное – френска загуба.
  Битката при река Березина – голяма загуба. Французите губят повече от 20 хиляди души и почти цялата си артилерия. А руските загуби са само 4-5 хиляди.

  И нататък има още, вече по-малки.

 66. 66 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2158 Весело

  Короната е била на главата му , а сифилиса във войската му , ваксина и до днес няма , но има антибиотици....а бе , ще побъркат хората , ама защо , може и да разберем някой ден , когато ни сервират резултата......

 67. 67 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  Някъде в Москва, на студеното двама наполеонови войници пазят през нощта, французин и поляк. Тъй като било скучно, полякът предложил да пият водка. Пили, и се понапили. Дошъл офицер на проверка, и преценил точно обстановката -французинът се клатушкал, но полякът бил като закован, не помръдвал. Разбрал, че и двамата били пийнали, и казал на френския войник с назидателен тон: "Дори и пиян, дръж се като поляк" (да не се клати).
  Французите малко преиначили случката, и останал израза "пиян като поляк".

 68. 68 Профил на ivo
  ivo
  Рейтинг: 1074 Неутрално

  Лъжите и пропагандата за отровните ваксини продължават! Остава само да намерят връзката между ваксините и кацането на Луната!

  Не на глобалистите и глобуса! Make Earth Flat Again!
 69. 69 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До 65
  Ти добре ли си? Значи рашистанците бягали на изток към Москва все побеждавайки? След всяка победа, бегом, колкото се може по-надалеч?
  И след като "победили" при Бородино, пак търтили да бягат към Масква те да я палнат, не франсетата? А бе вас русофилите откъде ви копаят?

 70. 70 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#61] от "historama":

  В средата на октомври ( а там по това време карат шейни) Наполеон дал заповед за изтегляне, и всички знаем какво се случило с великата армия в студеното.
  —цитат от коментар 61 на historama


  А кога е било това студено, знаете ли всички?
  Изобщо не е било толкова студено. До средата на ноември температурите са били нормално ниски за края на 18 и началото на 19 век. Имало е застудявания, но са били малки и за кратко – за по 4-5 дни. Чак след голямата загуба при река Березина (в средата на днешна Белорусия) температурите падат до -20 градуса, но както вече посочих френската армия има доста загуби преди това.

  5 години по-рано във войната на Четвъртата коалиция има една зимна кампания с голяма битка при Прайсиш-Ейлау в Източна Прусия (днешната руска Калининградска облас), която се случва в края на януари 1807. И тогава е имало двумесечни студове и то по-големи, отколкото тези на руската есен през 1812. Обаче странно как тогава не са му пречели? Нали пак е бил в Русия и пак е било студено?

 71. 71 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално


  Аз го знам обратното - точно заради избухналите епидемии сред войниците му,Наполеон се връща на бегом от Русия във Франция.
  —цитат от коментар 54 на deaf


  Кви епидемии по-точно?
  И нали ги е ваксинирал уж?

  Иначе и Али Соу - се оказа ваксиниран..
  Браво , заби страхотно ..

  След няколко дена, ще видим кой е по-ваксиниран.. Кобрата или Джошуа!

 72. 72 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Велик, велик, ама и той прави глупости .. ваксинациите за шарка, не се вижда нещо да са му помогнали, реално..

  Освен за самочувствие на войската .. ей при Ватерло, Гвардията кво вика:

  "Ние сме ваксинирани, ние се не предаваме!"

 73. 73 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#69] от "historama":

  До 65
  Ти добре ли си? Значи рашистанците бягали на изток към Москва все побеждавайки? След всяка победа, бегом, колкото се може по-надалеч? И след като "победили" при Бородино, пак търтили да бягат към Масква те да я палнат, не франсетата? А бе вас русофилите откъде ви копаят?
  —цитат от коментар 69 на historama


  Пожарите в Москва, мойто момче, започват след завземането и от французите. Имената на битките съм посочил точно, вземи да прочетеш малко повече какво и кога се е случило. Но няма да е зле преди това да имаш поне малко военна подготовка, за да знаеш кое се нарича тактическа и кое стратегическа загуба.

  А глупостта да ме обвиняваш в русофилство, означава, че дори и коментарите в Дневник не четеш. :)

 74. 74 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#11] от "simChо":

  Ще се окаже, че антиваксърите са по ограничени ментално и от плоскоземците. Плоскоземците поне "вярват" на очите си. Антиваксърите съвсем са ампутирани от към каквато и да е вяра (не говоря за религиозна :). Само конспирации им са в главите.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 75. 75 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  До 74
  Да приемем ли, че в главите на 52% от докторите витаят конспирации?

 76. 76 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#75] от "historama":

  Дори самото споменаване на тия проценти от неназован източник защЩИщава моя пост :)

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 77. 77 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#65] от "tamada":

  Ако попрехвърлиш наново (щото съм сигурен че си ги изял с кориците) сповените на Жуков, ще установиш с интерес, че и немците все губят от началото на войната. Интересен руски (и сръбски!) парадокс: все отстъпваш по фронтовете, пък все врага губи.
  Незнам дали си чел сръбски учебници по история - там има интересна ентерпретация на балгаро-сръбската война: ние ги нападаме и губим, губим, губим... докато те от жалост не се предават.

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 78. 78 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  [quote#38:"tacheaux"][/quote]
  Влиза със 600000 войска и излиза с 22000. Е, за него може и да не е провал, той отървава кожата, но за половин милион войници е катастрофален провал.

 79. 79 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  .....Незнам дали си чел сръбски учебници по история - там има интересна ентерпретация на балгаро-сръбската война: ние ги нападаме и губим, губим, губим... докато те от жалост не се предават.
  —цитат от коментар 77 на olexander


  То и във фолклора им (на сърбите) турците ядат пердах на превала, без да могат да дадат логично обяснение защо 4 века са под турско.

 80. 80 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  "Ние сме ваксинирани, ние се не предаваме!"

  Фактите са по-различни, не станало дума за ваксина, а за "ла.но"!
  Британски генерал, поканил французите да се предадат: Смели французи, предайте се! Съпротивата ви е безмислена"

  На което полковник Етиен Камброн отвърнал:
  « Merde ! La garde meurt, mais ne se rend pas ! » (Майната ти (лайно!)! Гвардията умира, но не се предава!)

  По-късно Камброн отричал, да е казал « Merde ! », но легендата останала.

 81. 81 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  До коментар [#11] от "simChо":Ще се окаже, че антиваксърите са по ограничени ментално и от плоскоземците. Плоскоземците поне "вярват" на очите си. Антиваксърите съвсем са ампутирани от към каквато и да е вяра (не говоря за религиозна :). Само конспирации им са в главите.
  —цитат от коментар 74 на olexander


  Мани ги бе..

  Помниш ли ги, като скачаха из форумите за Заразната Лъжица? Плоскоземски манталитет.

  Ми как се дърпаха - да не влизат в парковете?
  Ако не са в парк и не сядат на пейка , а са на дивана в състояние "заключ"и четат неуморно "Шок" - щели са били да имат нечут имунитет и да им се дари радостта на живот вечен.

  "Ако седнеш на пейка в парка - ще погинеш!".. помниш ли, дамите-ковидистки как се заклеваха една, друга..

  А за маските?

  Помня, пак в някакъв дамски чат форум, какви ковидни съвети си даваха:

  "Маската трябва винаги да се носи. Тя ще ви спаси в беда.. Ако младите момичета, си вържат още една маска и на .. тката - това ще ги пази не само от коварни вируси, а и от нежелана бременност"..

  Сега вярвания и във ваксините.
  Наполеон що е имал успехи - бил е ваксиниран, как иначе ..

  Али Соу, как така учудващо вкара гол на "Рома"- ваксинирал се е, събота и има вързана маска на. .. х ...

  Вярвания ..
  Ковидни плоскоземци, сър ..

  Прав си, напълно!


 82. 82 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  "Ние сме ваксинирани, ние се не предаваме!"Фактите са по-различни, не станало дума за ваксина, а за "ла.но"!Британски генерал, поканил французите да се предадат: Смели французи, предайте се! Съпротивата ви е безмислена"На което полковник Етиен Камброн отвърнал: « Merde ! La garde meurt, mais ne se rend pas ! » (Майната ти (лайно!)! Гвардията умира, но не се предава!)По-късно Камброн отричал, да е казал « Merde ! », но легендата останала.
  —цитат от коментар 80 на historama


  Казал е "ваксинираните, не се предават" .. абсолютно точните му думи , това е истината!

 83. 83 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално

  [quote#38:"tacheaux"]
  —цитат от коментар 78 на Nedyalko Lazarov
  Влиза със 600000 войска и излиза с 22000. Е, за него може и да не е провал, той отървава кожата, но за половин милион войници е катастрофален провал.[/quote]

  То и рашистанците по време на ВСВ дали към 30 млн жертви (над 11% от цялото население на СССР), ама я считат за най-великата победа.

 84. 84 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 275 Неутрално

  Жалко, че Гвардията е нямала и достатъчно маски, освен ваксините ..

  Да видим, какво ли са можели, да им направят англичаните на Уелингтън, тогаз ..

 85. 85 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 672 Неутрално
 86. 86 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#77] от "olexander":

  До коментар [#65] от "tamada": Ако попрехвърлиш наново (щото съм сигурен че си ги изял с кориците) сповените на Жуков, ще установиш с интерес, че и немците все губят от началото на войната.
  —цитат от коментар 77 на olexander


  Ами така става като разгледаш отгоре-отгоре само една книга на само един автор и почнеш въз основа на нея да пишеш по форумите. Жуков никъде не пише, че немците само губят. Точно обратното – на много места говори за загуби и отстъпления, като се позовава на лошото обучение на войниците, на това че руснаците не си били направили верни изводи от войната на Запад и т.н. Естествено погледът му е субективен и силно премълчава собствената си вина и огромни безумия, но началният период на войната е нещо, което не може да се скрие и той не го прави.

  Интересен руски (и сръбски!) парадокс: все отстъпваш по фронтовете, пък все врага губи.
  —цитат от коментар 77 на olexander


  А кой казва, че врагът все губи? Битките при Городечно, Салтановка, Островно... голямата битка при Смоленск... Бородино... това са все загуби и отстъпления, и руснаците не го крият. Освен това за войната през 1812 съм посочил и френски източници – преки свидетели и участници във войната.

  Впрочем за Втората световна е същото. Никой не е твърдял, че руснаците само са побеждавали. Ами това беше основната теза на СССР – че отстъпили защото били нападнати вероломно, че огромните загуби били заради обезглавената от Сталин армия, заради неподготвени офицери, щото страната била живеела мирно и тихо, и прочие глупости.

  Обобщенията от типа "руснаците са такива" и "сърбите са онакива" са тъп подход към историята, отделно че и фактите върху които ги правиш не са верни.

 87. 87 Профил на olexander
  olexander
  Рейтинг: 620 Весело

  До коментар [#86] от "tamada":

  Отговора ти не ме разочарова. Все едно споря с македонист .

  Победителите първо печелят, а след това отиват на война; победените първо отиват на война, а след това търсят начин да я спечелят.
 88. 88 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#83] от "historama":

  То и рашистанците по време на ВСВ дали към 30 млн жертви (над 11% от цялото население на СССР)...
  —цитат от коментар 83 на historama


  Е, не бързай толкова, де! СССР почна от 11 млн, мина през 20 млн и колкото повече време минава от войната, толкова повече броят на жертвите расте. Но все пак до момента са ги докарали до 27 млн, не до 30.
  А СССР през 1939 е общо 170 млн, така че и процентите ти не са верни.

 89. 89 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1223 Неутрално

  Е, писна ми от тази пропаганда! Какво ли не правят за да ни накарат да се ваксинираме. Само не разбирам каква е приликата между нормалните ваксини и тези набързо скалъпени ковидиотски ваксини? Да не би скоро да открият, че Наполеоновата армия била ваксинирана с ковид ваксини на Пфайзър или Модерна?

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 90. 90 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 439 Неутрално

  До коментар [#87] от "olexander":

  Ти не спориш. Ти си набиваш някаква собствена теза изсмукана от пръстите. И като стане ясно, че си лаик почваш с общите приказки и прикачане на тъпи етикети.

  Я, посочи цитати от Жуков, от които да личи, че е твърдял как германците все били губели!
  Или пък от официалната руска история за 1812, където да се твърди същото!
  Ако това ти е трудно, то поне посочи къде аз съм казвал, че французите все губели!

 91. 91 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Неутрално

  До коментар [#41] от "tacheaux":

  Лейди Монтегю пише за Истанбул, не за османската провинция. Освен това бъркате ваксинация с инокулация.
  През 1846 година населението в Сливен се противи на ваксинацията /вече/ при посещението от султана, та се налага да се отпускат на всеки ваксиниран по един грош и една кърпа като материално стимулиране.

 92. 92 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  [quote#38:"tacheaux"]
  —цитат от коментар 78 на Nedyalko Lazarov
  Влиза със 600000 войска и излиза с 22000. Е, за него може и да не е провал, той отървава кожата, но за половин милион войници е катастрофален провал.[/quote]


  До коментар [#78] от "Nedyalko Lazarov":

  В битката при Бородино армията на Наполеон наброява два милиона бойци. Руската на Кутузов - също толкова.

 93. 93 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Весело

  До коментар [#42] от "simChо":

  А иначе в хаити измира корпус - ама от жълта треска ..
  Що се не е сетил от това да ги ваксинира?

  Щото ваксина срещу едра шщарка вече е имало, а срещу жълта треска - не.

  Ха мислете малко с главата си, не я използвайте само за равновесие и за хранене през нея!

 94. 94 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Весело

  До коментар [#47] от "simChо":

  Да, ама с нашенски корени! Произхождал е от ония 700 семейства жители на обл. Мани, Ю.Пелопонес, които през 17-ти век се преселват в Корсика. А тъй като в Мани са живели славянските племена милинги и езерци, които са запазили езика си до 14-ти век, а този език е бил от българските диалекти бил е нашенец!
  Е, македонците твърдят че Мани е по-близо до тях, та диалектът на милингите и езерците бил по-близък до скопския, ама кой ли ги слуша?

 95. 95 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Весело

  До коментар [#61] от "historama":

  Само че руснаците го изненадали, като бягали на изток, и му дали пример за стратегията на изпепелената земя - палели всичко пред него - градчета, села, складове, ниви.

  Затуй трябва да се чете древна история - скитите нали приложили същата тактика срещу персите 2300 години по-рано.

 96. 96 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4432 Весело

  До коментар [#79] от "historama":

  без да могат да дадат логично обяснение

  Я дайте защо има логично обяснение защо толкова хора помнят, че са имали през 19-ти век чорбаджия и/или хаджия в рода си, пък толкова малко знаят, че са имали свинар или уличен метач?

 97. 97 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#90] от "tamada":


  До коментар [#85] от "historama":

  Грешката на Наполеон е че тръгва да превзема Москва вместо столицата Петербург. Пардон,да ОБСАДИ Питер. Грешката на Хитлер е обратната на Наполеон...

  Цитат от книгата на Виктор Суворов "Свободен полет",стр.245.:

  "По данни на "Большая советская энциклопедия" ,(Москва,1957г.,Том 50,стр.108),през 1939г. руснаците в Съветският съюз са сто милиона. Точната цифра е 100 391 500."

  Значи населението на СССР може и да е било 170млн.,но руснаците са били 100млн. И само руснаците стават за войници. Украинците също,но те хич не са горели от желание да воюват за Сталин...

 98. 98 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2651 Неутрално

  До коментар [#95] от "Patsis":

  Хайде стига с тази пропагандна лъжа за "изпепелената земя"! Фелдмаршал Кутузов притиска Наполеон до стената защото прави голям обходен маньовър и излиза в гръб на Бонапарт,като отрязва пътищата му за връзка с Европа. Така френската армия не може да се снабдява с муниции и храна от Европа.
  Терминът "изпепелена земя" е измислица на Сталин,която не отговаря на реалността.

 99. 99 Профил на idianata
  idianata
  Рейтинг: 682 Неутрално

  Забележително! Кога сварихте да я преведете и издадете? Нямало държава - я глей ква пропагандна машина сме реализирали! Или издателите просто са искали да изкарат и те някоя кинта - с тая декорацийка на корицата... Майтапите се, ама автора наистина е успял да намери място в буквара си за Александър Велики (тоя да не е таен македонец?), Наполеон, Драйфус, Хитлер и дявол знае още кой. Сигурно ще да е много поучителен буквар! Ако не беше представен толкова пошло, можеше и да си го купя и да го прочета - винаги съм се интересувала от исстория на науките ...

 100. 100 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1654 Неутрално

  [quote#83:"historama"][/quote]
  Е да, но те се бият със свръх-хора, а Наполеон се бие срещу полу-хора. За него няма оправдание.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK