Политиците днес не се вслушват в гласа на писателите, защото не четат книги

Майгул Акселсон

© Скрийншот, YouTube

Майгул АкселсонТекстът е препубликуван от "Артакция". Заглавието е на "Дневник".


Интервюто с шведската писателка Майгул Акселсон е по повод българското издание на романа й "Не се казвам Мириам" в превод на Радослав Папазов.


И като журналист, и като писател ви интересуват хората с тежък житейски жребий. Кое ви прави толкова ангажирана с теми като бедността, унижението, детската проституция, проблемите на ромите, на третия свят?
- Предполагам, че това има нещо общо с факта, че намирам безсилието за по-интересно от властта, а от това следва, че за мен е по-естествено да разказвам за него. Веднъж бях започнала да пиша по-традиционна любовна история, но заспах, докато работех върху първата глава. Не мисля, че романите, които приспиват писателя, заслужават да бъдат написани.


Разчита ли твърде много Швеция на имиджа си на социална държава и замъглява ли той реалната представа за проблемите в шведското общество днес?


- Предполагам, че да. Швеция беше надеждна социална държава, но напоследък и в нашата система за социална сигурност има пробойни.


Какво мислите за начина, по който Швеция подходи към Covid-кризата? В "Не се казвам Мириам" вмятате, че сигурността е върховна ценност за шведите, но последните месеци ни принудиха да се съмняваме в това. Между другото, каква е нагласата на вашите съграждани спрямо предстоящата ваксинация?


Не се казвам Мириам
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Ние обикновено говорим за страната си като за най-нормалната държава от всички, като за страна, която винаги избира средния път, правейки нито твърде много, нито прекалено малко, но това, доколкото виждам, не е самата истина. Всъщност сме доста екстремни. От друга страна, храним голямо уважение към науката - Агенцията за обществено здраве, създала шведската стратегия за справяне със здравната криза, се ръководи от учени.


Ние правим това, което ни казва тя, така е било винаги. Но ето че резултатът не е особено впечатляващ. Все пак преобладаващата част от населението (около 75%) заявява, че ще се ваксинира. Аз съм в тази група и нямам търпение да дойде денят, когато пак ще мога да изляза из града, вместо да се разхождам само в гората.


Като писател боравите с най-деликатните аспекти на човешките взаимоотношения и успявате да уловите всички онези детайли, чието напластяване изгражда даден образ. Вие самата някога били ли сте жертва на предразсъдъци от някакво естество?


- Не, не бих казала. Но разбира се и аз, както повечето хора, съм преживявала моменти на унижение и съм била свидетел как други хора са били унижавани. Ала както казва един от най-големите ни писатели, Аугуст Стриндберг: "Всеки опит служи за нещо".


Как решихте да минете от публицистиката към художествения разказ? Ако се съди по романа "Не се казвам Мириам", който е пример за плавна, лирична, силно въздействаща проза, и двете жанрови форми ви се удават отлично.


- Бях журналистка до 40-годишната си възраст, но никога много добра и успешна. През цялото време копнеех да пиша по свой собствен начин. Когато най-накрая реших да напусна постоянната си работа, предприех въпросната промяна, като тя се състоя бавно и поетапно. Първо написах няколко репортажни книги и документален роман, преди да се осмеля да завия изцяло към фикцията. Но когато направих тази стъпка, не исках да се връщам за нищо на света. Все пак използвам много журналистически методи, когато правя проучвания заради романите си.


Мириам или Малика е циганка по бащина линия, която по стечение на обстоятелствата "сменя" самоличността си и намира любов и закрила в живота си, но преди това минава през ада на Аушвиц и Равенсбрюк и кошмарът от онези дни никога не я напуска. Всички имаме спомени, които ни преследват, влияят на поведението ни... В крайна сметка обаче кое ни определя като идентичности, като цялостни човешки същества?


- Е, аз в много отношения съм от старите фройдисти. Наистина вярвам, че детството и всичко онова, което преживяваме, докато растем, е изключително важно. Този опит е, разбира се, още по-съдбоносен за човек като Мириам, която е принудена да пази тайната на истинската си идентичност през по-голямата част от своя живот. Спомени като нейните имат склонност "да се разрастват", когато не са разказани навреме.


На едно място пишете: "Ромите не бяха унищожени по расови причини", обясняваха германските власти след войната. "Те бяха унищожени, защото бяха престъпници. Всички до един." Това ли е причината да решите да разкажете история за ромите жертви на Холокоста? Защото тяхната участ не е широко известна?


- Да, като дете през 50-те години бях свидетел на дискриминацията на ромите, която се смяташе за очевидна в Швеция до деня, в който Мартин Лутър Кинг не посети нашата страна през 60-те. До него стоеше Катарина Тайкон, активистка и говорителка на шведските роми, което внезапно накара шведското правителство да осъзнае, че тази страна не е рай за всички. Срещнах се с г-жа Тайкон няколко пъти, преди тя да почине, и бях много впечатлена от нея. Доста години по-късно ми хрумна, че не знам достатъчно за съдбата на ромите по време на Холокоста. Затова започнах да проучвам тази тема. Установих, че ромите също като евреите са били жертва на чудовищното зло, с различен "мотив", разбира се, а след войната не получават нищо. В днешно време те получават по-голямо признание, някои от тях са получили и скромна финансова компенсация, а в Берлин има красив паметник на ромските жертви.


Впрочем името Малика на арабски означава "кралица", умишлено ли го избрахте?


- Да, абсолютно.


Дезире, главната героиня в романа ви "Априлската вещица" (1997), е човек, на когото любовта е отказана по рождение - тя е жена с увреждане, изоставена при раждането от майка си, и прекарва живота си в болници... След края на романа отекват думите "Някои празноти никога не може да бъдат запълнени. Колкото и да се стараете." Мислите ли, че само когато човек осъзнае и се примири с този факт, може да се почувства наистина свободен?


Априлската вещица
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Всъщност не, романът не приключва така. В края на книгата мъртвата Дезире се приближава до мъртвия Хубертсон. Тя си мисли, че той вече не може да я види, не и при дадените обстоятелства. "Но той седеше спокойно на пейката и ме чакаше да изплувам от тъмнината. "Така че, не, аз не съм съгласна с Биргита, когато тя казва, че някои празноти не могат да бъдат запълнени. Повечето от тях могат.


Докато Дезире е болезнено честна, Малика или Мириам цял живот изпитва страх и угризения и си задава въпроса дали връзката й с Улоф би оцеляла, в случай че той е знаел цялата истина. Защо и днес, в глобализирания свят, който споделяме, фактори като етнос, националност, религия имат такова голямо влияние и пораждат напрежение?


- Иска ми се да знаех. Иска ми се да имах отговор на въпроса защо тези тенденции станаха толкова отчетливи през последното десетилетие.


"Никога не позволявай на хората да разберат колко те е страх!" Това предупреждение кънти в ушите на Мириам. Страхът, инертността или отчуждението е причината да не сме особено активни при прояви на несправедливост? Нямате ли усещането, че дори и днес, дори и в най-развитите демокрации, съзидателният гняв не води до никъде?


- Не. Мисля, че расте справедливото възмущение сред младите хора по целия свят срещу промените в климата, например, и съм сигурна, че този гняв ще става все по-силен през следващите години. Изправени сме пред трудни времена, а младите са тези, които наследяват проблемите и трябва да ги решават.


Вслушват ли се днешните политици в гласа на писателите и интелектуалците, очертаващи едни или други обществени проблеми? И чий глас е по-мощен, този на публицистите или на хората на изкуството?


- Политиците днес не се вслушват в гласа на писателите, защото не четат книги. Нямат време да четат. Това е факт. Така че, нямам никаква представа чий глас е по-осезаем, на журналистите или на творците.


Благодарим за това интервю!


- Благодаря и аз. Благодаря и на издателство "Колибри" за българската корица на романа ми "Не се казвам Мириам." Много е красива.

Ключови думи към статията:

Коментари (48)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  Не че нещо ама кво като е писател. Политците няма какво да слушат разни писатели,
  четенето трябва да го правят избирателите...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#1] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  “ Политците няма какво да слушат разни писатели”
  ——
  Употребеният глагол не е “слушам”, а “вслушвам се”... Фащаш ли разликата?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4604 Весело

  Дали не четат книги, е спорен въпрос,.важният въпрос е, какви книги четат?! Колкото и да е невероятно е, например, бойко е прочел автобиографията на Лий Якока, дори я препоръчал на министрите...
  Колко може да се на научи от трите книги на Якока, просто не е истина...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#3] от "Мунчету на Боеку":

  “ ква е таа простотия”
  ——
  Какво точно та впечатлява? Годината или че швейцарските крави са най-скъпи?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мунчету на Боеку":

  “ имам две фотки де съм качвал у нета га бех млат и убаф”
  ——
  Как беше там? ... Изнасиловали! ... Так приятно вспомнить! :)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gretel":

  Правилното е ЧУВАМ. защото много слушате ама малкочувате.
  Много гледате ама малко виждат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#5] от "Мунчету на Боеку":

  Вечна му памет на Якока ама какво точно е написал за шкафчетата на политиците?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 13. 13 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#11] от "Мунчету на Боеку":

  Ти си знаеш. Мен такива не ме влекат.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Политиците с книги не боравят,
  те само от лъжите се обучават.

 17. 17 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#13] от "КМЕТ В СЯНКА":
  До коментар [#11] от "Мунчету на Боеку":

  Ти си знаеш. Мен такива не ме влекат.“
  ——
  😢😢 Ама вие си додъхти на приказката. От лаф на лаф ... и няма нужда станалото само във Вегас да си остане там

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#17] от "Gretel":

  Не се агресирай. Не ти е от полза.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#20] от "Мунчету на Боеку":

  https://bg.wikipedia.org/wiki/Лий_Якока

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 25. 25 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4651 Неутрално

  До коментар [#24] от "Мунчету на Боеку":

  Уважавай свободната воля и тайната на вота.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28 Профил на angeles
  angeles
  Рейтинг: 1002 Неутрално

  До коментар [#26] от "Мунчету на Боеку":
  Таепи,пак си се разпищолил!))) Какво жулиш та те държи буден цела нощ? Виж ко стаа тука!! https://www.youtube.com/watch?v=tc89YQGUnA8

 29. 29 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 30 Неутрално

  Нашите политици книги не четат,
  те имат проблеми да ги разберат.

 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на scott
  scott
  Рейтинг: 735 Неутрално

  ма нормално е да не ви слушат...
  КОГАТО НЕМА КВО ДА КАЖАТЕ, А БЪЛВАТЕ ПОТОЦИ ОТ ДУМИ - ПЪЛЕН ИГНОР!

 35. 35 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 52 Любопитно

  Е как да се вслушаш в гласа на писателъ,който се кефи на корицата на книгата ,че била шарена!?🐵

  Много съм прост
 36. 36 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#35] от "Шакир Зулов":

  Че на какво да се радва - дали може да провери качеството на превода?
  Какво да похвали? Корицата се вижда.
  Нали знаете за случката, разказана от Чехов в "Остров Сахалин"?
  Руснак показва на японец табакера, издялана с брадва....
  Японецът, нали е учтив: "Каква солидна работа!"

 37. 37 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 923 Неутрално

  Как да не четат ? Аз знам за един който е прочел една книга(Винету) !!!

 38. 38 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1363 Весело

  Трябва да се четат книги преди светите умнокрасивци да ги изгорят или променят щото не са ПРАВИЛНИ :)

  "Ала Пипи беше съвсем уверена, че някой ден той ще се върне. Не можеше да повярва, че е загинал и мислеше, че е слязъл на брега на някой остров, пълен с негри, които са го направили свой крал. И че сега той се разхожда цял ден със златна корона на главата"

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 39. 39 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  "Ала Пипи беше съвсем уверена, че някой ден той ще се върне. Не можеше да повярва, че е загинал и мислеше, че е слязъл на брега на някой остров, пълен с негри, които са го направили свой крал. И че сега той се разхожда цял ден със златна корона на главата"
  —цитат от коментар 38 на Morbias


  Изключително ключов за човешката цивилизация пасаж, наистина. Какво бихме правили без него....

 40. 40 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да не четат ? Аз знам за един който е прочел една книга(Винету) !!!
  —цитат от коментар 37 на valtoro


  Едва ли Борисов е прочел единствено Винету. Лошото е, че едва ли е чел книги с по-сложни послания от Винету, и че дори от Винету нищо не му е влязло в главата, освен вероятно боя.

 41. 41 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3453 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  "Колкото и да е невероятно е, например, бойко е прочел автобиографията на Лий Якока, дори я препоръчал на министрите...
  Колко може да се на научи от трите книги на Якока, просто не е истина..."

  Твърдението ти ми звучи като виц. Ако Борисов е прочел тази автобиография, какво е запомнил и какво от прочетеното използва в работата си са реторични въпроси. Особено интересно ми е премиерското мнение по схващането на Якока, че в екипите му винаги е имало личности с друго мнение, което отстоявали. Представяш ли си някой от министрите/съветниците Борисови да си позволят да изложат, даже наложат своето мнение, дори да е смислено?
  Аз съм чела автобиографията на Якока и „Къде изчезнаха лидерите?“; коя е третата книга?

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 42. 42 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#2] от "Gretel":

  освен тва се пише какво а не кво и т.н.

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 43. 43 Профил на Apophenia
  Apophenia
  Рейтинг: 2800 Неутрално

  До коментар [#38] от "Morbias":

  Трамп не е ли издал некоя книга за мага сектантите :) да има кво да четете :)

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 44. 44 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4604 Весело

  99% не ги е чел, но един път го беше споменал. Иначе, третата книга е Talking Straight, Откровенно казано (без намеци), тя фактически е втората, е издадена през 1988, първата е Автобиографията през 1984. Книгата е уникална, фактически разказва за огромния успех който е имал с първата книга, буквално хилядите писма на читатели, цитира доста откъси от тях, настоявали са да се кандидатира за президент, между другото, дори е водил в социологическите проучвания при евентуална кандидатура. А след като става президент на дарителския фонд за спасяване на "Статуята на свободата" започва да получава масово и пари в писмата. Аз фактически буквално я погълнах първа, и нямах търпение да прочета тази автобиография, която бе пожънала такъв огромен успех. Докато я намерих, минаха две седмици, бях буквално бесен, независимо, че карах весели студентски години...
  Жива и здрава, и да се пазиш!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 45. 45 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2370 Весело

  Изключително ключов за човешката цивилизация пасаж, наистина. Какво бихме правили без него....
  —цитат от коментар 39 на Сенсей НАНАЙ


  Това дали един пасаж е важен или не решава авторът и всеки сам за себе си, а не ти за цялото Човечество. Те и национал-социалистите така са решавали от името на всички, че някои книги не трябва да се четат, щото са "обидни". Не се изненадвам, че мислиш като тях де - все пак комунисти и нацисти сте първи братовчеди.

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1025 Неутрално

  До коментар [#42] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  “ освен тва се пише какво а не кво и т.н.”
  ——
  Вярно. Ама едното е граматическа грешка, а другото — смислова ... Фащаш ли разликата?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3533 Весело

  До коментар [#37] от "valtoro":

  Пак добре, че не е като един, който сам се е похвалил, че единствената книга, която е прочел е била "Буратино"!

 48. 48 Профил на ross emmanuel
  ross emmanuel
  Рейтинг: 16 Неутрално

  До коментар [#4] от "hamiltonf":

  Дали не четат книги, е спорен въпрос,.важният въпрос е, какви книги четат?! Колкото и да е невероятно е, например, бойко е прочел автобиографията на Лий Якока, дори я препоръчал на министрите...
  Колко може да се на научи от трите книги на Якока, просто не е истина...
  ----------------
  Бокуто чел биографията на Лий Айкока. И аз съм я чел преди повече от 20 години.
  Чудесна книга.
  Ама като е прочел банкянския простак тая книга от нея ли е научил как се пълнят чекмеджета с кюлчета злато и пачки по €500 банкноти ????
  Защото аз си спомням че Лий когато е приел да изправя Крайслер е казал че докато не я изправи на крака ще работи за $1 годишна заплата. И жена му е била сериозно болна. И не са му носили " тайно" пачките с долари в нощното шкафче. И не е ритал топка с некакви американски тигри, слушал чалга и да са го посещавали курветини.
  Въобще тия мурафети банкянския простак не ги е научил от книгите на Лий Айкока. Нито от " Винету"
  Ако някой има идея да сподели откъде банкянския простак ги е учил пълненето на шкафчета с пачки евро и злато, моля да сподели. Особено интересно ще е мнението на гербавите индианци за мурафетите на вождЪ им.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK