Коледа на село

Но традициите сякаш се скършиха: ако не са медиите да дават наставления, всичко ще се забрави.

© Юлия Лазарова

Но традициите сякаш се скършиха: ако не са медиите да дават наставления, всичко ще се забрави.Текстът е препубликуван от "Портал Култура".


Може би най-главното, което трябва да изтъкна, преди да тръгна да разказвам моите детски Коледи в планинското село Бързия (бивше Клисура, бивше Дервент), разположено точно под прохода Петрохан на северния склон на Балкана, е, че те се случваха по социалистическо време. Ей-ей, ехо там, стойте, стойте, недейте бърза, сопрете се малко!


Да, да, вие, чувам ви как възкликвате отегчени:
"Ама аман вече от тоя ваш социализъм! Втръсна ни от него, дойде ни до гуша!" Но не припирайте да недоволствате, задръжте малко! - обещавам ви, няма да се занимавам със социализма, а само с Коледата и то именно на село. Но уточнението е важно: Коледа - за разлика от Великден, се падаше (и се пада) в различни дни от седмицата, не само в неделя; тоест в ония години и Бъдни вечер, и Коледата си бяха понякога работни дни. На 31 декември не се работеше (за разлика от сега), тогава започваше зимната ваканция (до 10 януари). Това обстоятелство леко променяше събитията на християнския празник, когато той съвпадаше със социалистическия работен ден: на ранина в черквата за Рождественската служба отиваха пенсионираните баби, "работещите момичета" (тогава почти всички бяха на държавна служба) нямаха твърде тази възможност.


Е, някои все пак се изхитряваха, но за това по-късно.


Мъжете от своя страна изобщо не ходеха на черква,


скатаваха се и от работа, други длъжности ги примамваха, по-земни - прасето и греяната ракия. Още в тъмни зори някаква трескава възбуда ги обхващаше, подгряваха вода, приготвяха калайдисани котли и бакърени джезвета - изобщо Коледата минаваше за някак по-телесен празник от Великден. На Великден всички, цялото село, се изкачваше на гробищата при своите мъртви (писал съм за това), на Коледа суетнята беше предимно край домашния оджаг, там се случваха изкусителните неща. Поне в моите детски очи, които също - признавам си - светеха с трескава възбуда.


Възбудата идваше от ритуала, който си е едно към едно принасяне на жертва - коленето на прасето.


Макар че ритуалите започваха още от предишния ден, на Бъдни вечер - тогава никой не омърсяваше устата си с блажно. Спомням си в тази връзка колко бях възмутено-сащисан, когато точно на Бъдни вечер в семейството на жена ми (бургазлии!) майка ѝ ми поднесе пържоли - ужас! Не ги ядох, разбира се, цялата вечер бях на туршия и кисело зеле, хъмкайки. И лека-полека ги приучих - само постни ястия и то нечетен брой. Да, някои чак сега взеха да ги спазват тия традиции, докато аз (и не единствен аз) сме израснали с тях. Йордан Радичков също, то затова и в произведенията му е такова вавилонско смешение от езичество и християнство, земно и небесно, материално и духовно - животът на северозапад(а) е този. И сякаш няма по-красноречиви дни за това взаимно проникване от коледните. Които, както казах, започваха още на 24 декември, Бъдни вечер, с всичките му там обредни каръшъци


Майка ми Роза, учителка, начеваше подготовката още по тъмно. Замесваше тесто за тиквеник - тогава още нямаше точени кори, но и да имаше, никоя уважаваща се домакиня не би прибягнала до тях. От същото тесто отделяше за питката с късметите - винаги домашна, никога купешка. С точилка източваше тънки тестени листове и ги замяташе встрани - малко да улегнат. Преди това ги напръскваше с вода.


Да, женската работа край няма, особено по празниците.


Тиквеникът ставаше с настъргана тиква и счукани орехи - да си оближеш пръстите! На печката вреше боб - освен чорба, с него се пълнеха сухи червени чушки. За предпочитане шарен. Другите ястия си бяха по принцип налице - туршии, кисело зеле, компоти; още през есента приготвената зимнина. На Бъдни вечер всичко това се нареждаше на масата - колкото повече, толкова повече, както мъдро отсъжда Мечо Пух - на изобилие и имане е. Казваше главата на семейството Господнята молитва за здраве и берекет, свещта гореше, забучена в питката с късмети, баща ми Георги (и той учител) я махаше след молитвата и я слагаше на центъра на масата, завърташе след това питката, отчупваше на всекиго парченце и угощението започваше.


В питката имаше не само паричка, но и част от житен клас, бръстина (отчупено клонче), зърна от кукуруз и боб, парченце чушка, сламка и други още късмети, какви обаче, за съжаление, вече не помня.


Всеки от тях отговаряше било за някой домашен добитък, било за селскостопански продукт, било за къщата и двора; бръстината например обозначаваше козите и този, на когото се паднеше, през цялата година трябваше да се грижи за тях. Не че другите не го правеха, но когато точно той се офлянкваше, напомняха му го (случвало ми се е). На ставане от масата скачахме силно и високо - този момент ми беше любимият - да е яка стоката и да се множи, да е урожайна реколтата и да се множи. Бъдник нямахме, защото и отдавна огнище нямахме, но някой чворест ботур, дето не можеш го нацепиш, всеки път гореше в печката до сутринта. Задължително трябваше да изкара до сутринта, инак не беше добра поличба. Да, така е, както неведнъж вече изтъквах, християнство и езичество в едно


На 25 декември обаче второто сякаш беше повече. Или по-откроимо, особено днес, от върха на годините. Разбира се, майка ми правеше всичко възможно, за да мине през черквата, пък и попът започваше службата рано (попът ми беше чичо, брат на баща ми, поп Кона, Костадин; държеше пет села и трябваше всичките да обиколи със стария си "Москвич"), за да могат тези, които са на работа, да смогнат и в службата навреме да се явят, и Богу да се помолят. Понякога завличаше мен и брат ми Любомир, макар че и двамата се дърпахме и негодувахме - много рано се ставаше, а никой от нас не си падаше по това твърде. В училище приключвахме бързо, докъм 10-11 - часовете бяха силно намалени: май и на учителите, както на учениците акълът им повече празнично е бил настроен.


Прибирахме се вкъщи, където жертвата вече беше принесена и мъжете се черпеха с греяна ракия


и с пресни мръвки. Това също ми беше любимо: месото се режеше направо от още димящия, проснат върху дървена врата, труп (извинявам се на по-чувствителните) и се слагаше директно на жарта. Вадеше се опеченото месо, овъргаляно във въглени и пепел - невъобразимо вкусно, който не е опитвал, ядец. Така е то: вечният кръговрат на живот и смърт, на раждане и умиране Ала удоволствието бе за кратко, следваше тежък труд - да се обработи една заклана свиня си иска бачкане. Но пък се работеше с радост и с някакво усещане за благодат: осигурена е прехраната до пролетта и то не каква да е, а месна, блажна и мазна, пък за нататък ще видим


Привечер минаваха коледари - млади мъже и току-що заергенили се момчурляци.


Е, не си мислете, че всички бяха с шарени пояси, цървули, навуща и рунтави калпаци, макар че имаше и такива. Важни бяха песента и колачетата, че и някоя пара падаше - хората не се скъпяха, бяха щедри и великодушни. А и едно наум имаха - всичко е за берекет. На Нова година пък, 1 януари, беше нашият ред, на хлапетиите сурвакарчета, момичета и момчета. Обикаляхме на тумби от къща на къща - задължително през роднините, а това си беше бая ходене - селото е голямо; понякога газехме дълбок сняг и се уморявахме доста, но традицията си е традиция. Сурвакахме за късмет и здраве - "Сурва, сурва година, до година, до амина", прибирахме стотинките, че и книжни левчета, а на вечерта се хвалихме и препирахме кой е напълнил джоба най-много. Най-спечелилият минаваше за най-оправен. Никога не бях най


Признавам си, че като поотраснах малко,


в тийнейджърска възраст, хич не си падах по всичките тия церемонии.


Виждаха ми се остарели, овехтели, одръхтели. Сега е различно, носталгията по детството си казва думата. Но те, традициите имам предвид, сякаш се скършиха: ако не са медиите да дават наставления, всичко ще се забрави. Пък и наставленията на медиите ги имаме повече за фон, едва ли някой ще се втурне да ги спазва и следва точ в точ.


Изядената ябълка
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Де да знам, струва ми се, че моето поколение е може би последното, което що-годе е живяло това, макар и ние да не сме докрай наясно. Днешните деца даже не сурвакат, а и как да стане като повечето внуци са с родителите си нейде по чужбините, там дирят късмет и охолство. Може би го правят виртуално, нали покрай ковида свикнахме всичко от дистанция да става: "Сурва, сурва година" по екрана на компютъра, а дядото и бабата пак там лепят евра и левчета


Въпреки че, от друга страна, нали все пак празнуваме и Бъдни вечер, и Коледа - тихи нощи, свети нощи, минаващи под закрилата на Рождество Христово. Вярата, значи, сме я запазили, а това, смятам, е най-важното. Защото изгубим ли вярата, себе си сме изгубили...

Ключови думи към статията:

Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7164 Разстроено

  Да, в Северозапада е така, голямо село с над 5 000 жители, чичовци, лели и вуйчовци дал Господ, като тръгнехме с бате чак привечер се прибирахме. В днешно време каня комшийските внуци да сурвакат и никой не идва. А прасето се колеше, когато почивахме в събота или неделя преди НГ.

 2. 2 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7164 Разстроено

  Да, в Северозапада е така, голямо село с над 5 000 жители, чичовци, лели и вуйчовци дал Господ, като тръгнехме с бате чак привечер се прибирахме. В днешно време каня комшийските внуци да сурвакат и никой не идва. А прасето се колеше, когато почивахме в събота или неделя преди НГ.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 452 Неутрално

  В питката имаше не само паричка, но и част от житен клас, бръстина (отчупено клонче), зърна от кукуруз и боб, парченце чушка, сламка и други още късмети, какви обаче, за съжаление, вече не помня.

  Ужас! Като познавам Севрозапада, мога да ви уверя, че мъжете след тази вечеря са ходили час по час да си жабуркат устата, за да премахнат вкуса на б Ръсти на, кукуруз, сламка и други още късмети.

 7. 7 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Много хора говорят с пренебрежение и възмущение за клането на прасе по Коледа, но това е древен обичай от езическо време, а не селски примитивизъм. Оказва се, че традицията съществува и в Литва (а със сигурност и на други места), т.е. корените са минимум на ниво балто-славянско единство или дори от пра-индоевропейците. Ето какво пише в литовската уикипедия:

  "Традиционното коледно ястие беше диво прасе или свинско месо. Преди Коледа те често клали прасе и извършвали ритуали за клане. Главата на закланото прасе беше украсена със зеленина. Яденето и жертването на свинско било вълшебно средство за увеличаване на плодородието на земята."

  https://lt.wikipedia.org/wiki/Kalėdos

  (Обърнете внимание как наричат и Коледа)

 8. 8 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 53 Неутрално

  А иначе не е хубаво, че езическият празник Коледа съвпада с християнския Рождество.

 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 3170 Неутрално

  Беше по-сладко щото нямаше.
  А че нещо някога е било по-хубаво, и сега е по-лошо, няма такова нещо.
  Онова е онова, това е това, и което ще дойде си е съвсем друго.
  И традициите се менят, някои се запазват, и в това е хубавото.
  Едно време се радвахме на пържола и кюфте, днес се назландисваме на брискет.
  Едно време се радвахме като сме сити, днес се радваме като сме огладнели че ще си хапнем с апетит.
  Едно време завиждаха на дебелите щото могат да си позволят да ядат на корем, днес ги съжаляват.
  И най-важното, като си бил млад и най-голямата мизерия си я спомняш с умиление.
  Същото ще е и с днешните млади, и с утрешните.

 10. 10 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2510 Весело

  До коментар [#1] от "Peni Nikol":

  Според либерастите никой не е ял свинско без разрешение от секретар на БКП, освен това Коледа е била възможна само ако Снежанка е пеела на английски (с оксфордски северозападен диалект):
  Jingle bells, jingle bells
  Jingle all the way

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#11] от "Моа Преател Тайпи":

  Ставаше въпрос за Литва, в Италия не знам дали колят прасе по Коледа. Тука католицизъм и православие не играят, защото говорим за езически обичаи, а подобни на кукерите имат из цела Европа.

 14. 14 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  “ обредни каръшъци”
  ——
  Туй прилича на неграмотно изписване и неграмотна употреба на “карашик”. Предполагам авторът, преди да реши да изкара някой и друг лев със селските си корени, десетилетия наред се е опитвал да ги изтрие ... от опасение някое градско лекенце да не го нарече “селяндур”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 16. 16 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#15] от "Моа Преател Тайпи":

  Не ти тече правилно мисълта, нищо не ти се разбира. Задавай си въпросите по-конкретно и ясно.

 17. 17
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 20. 20
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#17] от "Моа Преател Тайпи":

  “ от Мани научех лафа "котешки каваци"
  ——
  Мани требе да е бил бургазлия... чувала съм втората думичка, ама ний му викаме “кундене”. Но и двата израза са , май, правилни в случая

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 22. 22 Профил на Michael JordanFriend4295
  Michael JordanFriend4295
  Рейтинг: 195 Неутрално

  Хората по селата по-добре Коледа прекарват,
  защото старите традиции не ги потъпкват.

  Хората се добре познават,
  и могат да се сближават..

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#23] от "Моа Преател Тайпи":

  “ ма и ти си селска пръчка”
  ——
  Факт и повод за гордост

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 30. 30 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Страхотен текст,аз си го преписах на тъмно лилава хартия.🙉

  Много съм прост
 31. 31 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  А иначе не е хубаво, че езическият празник Коледа съвпада с християнския Рождество.
  —цитат от коментар 8 на jpx2648O444


  =============
  Съвпадението е абсолютно умишлено. Започва новата слънчева година.

  Еретик
 32. 32 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2871 Неутрално

  "Вярата, значи, сме я запазили, а това, смятам, е най-важното. Защото изгубим ли вярата, себе си сме изгубили..."
  ===========
  Хм.... Аз значи, съм от изгубените. Колкото повече четеш разни свешени текстове и техните тълкувания, толкова по-убеден агностик ставаш.

  Еретик
 33. 33 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#14] от "Gretel":

  Да, "карашък" е диалект на "карашик", но в Северозападна България турцизмите са редки и не така добре интегрирани в езика от близкото минало. Мен ме учуди "оджаг", чувал съм го като "оджак".

 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1232 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":

  “ Мен ме учуди "оджаг", чувал съм го като "оджак".”
  ——
  Не съм чела дотам. Оджак е, разбира се. Моя научен ръководител на времето ги наричаше такива “pretenders”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  Супер е! Благодаря, за съкровенното четиво.

 36. 36 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 583 Любопитно

  До коментар [#35] от "hasmokar":

  що си плеснал запетайка след благодаря??

 37. 37 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2827 Неутрално

  Добър текст. Благодаря. Още по интересно щеше да бъде ако беше написан на местният език.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 38. 38 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Страхотен текст!
  Спомен за времената на нашето поколение!

 39. 39 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 7164 Неутрално

  До коментар [#37] от "DDR":

  На местен език щеше да е по забавно. Понякога обяснявам на децата /вече 40 годишни/ кое какво означава и аз не всичко знам от "турлашките" села.

 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3316 Неутрално

  До коментар [#33] от "daskal1":
  И аз го забелязах това, но първо проверих какво са казали вече "селските пръчки":) ..
  Този Новков го забелязах наскоро, когато търсех повече сведения за (полу)градския Папазов.

 41. 41 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 53 Неутрално

  Съвпадението е абсолютно умишлено. Започва новата слънчева година.
  —цитат от коментар 31 на Костадин Иванов

  Аз не питам дали е умишлено или не, а че не е редно два коренно различни празника да се сливат в една дата. А иначе умисълът нема връзка със слънчевата година, която и без друго не започва на 25-ти.

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Неутрално

  До коментар [#40] от "тулса":

  Има и друг, рядко споменаван уважаван "полуградски" - професор Петър Нойков, първият професор по история на образованието в СУ, доцент 1900 г., професор 1905. починал 1921 г.

 43. 43 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4669 Весело

  До коментар [#39] от "Peni Nikol":

  Например "мачка руча поганци" или "те кърчагот зад врАтата" ? :-)

 44. 44 Профил на gost22
  gost22
  Рейтинг: 2051 Любопитно

  До коментар [#7] от "jpx2648O444":
  Коленето на прасе по коледа е обичай по много земи, щото по това време храната дето са заделили за прасето свършва и няма да го мориш от глад я. А и времето по това време е студено, и не ти трябва хладилник...
  Доста обичаи са станали такива заради съвсем прагматични неща.

  "Историята служи на българите, да не си взема поука от нея." ...Фра Дяволо. Жалко, но все още е факт...
 45. 45 Профил на jpx2648O444
  jpx2648O444
  Рейтинг: 53 Неутрално

  До коментар [#44] от "gost22":

  Не става въпрос за "по това време", а конкретно за Коледа - празникът на зимното слънцестоене, когато древните индоевропейци и техните потомци принасяли в жертва прасе (диво или питомно) за да омилостивят "боговете", като обичаят се е запазил и до наши дни, но с изгубен религиозен смисъл. Ако се правеше поради свършване на храната, всеки щеше да го коли когато прецени, отчитайки и климатичните особености в различните географски ширини, но от Литва до България всички го правят по едно и също време, т.е. говорим за ритуално жертвоприношение.

 46. 46 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 1028 Неутрално

  До коментар [#35] от "hasmokar":що си плеснал запетайка след благодаря??
  —цитат от коментар 36 на bruno__dante


  Мерс! Вземам забележката, да поправя правописа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK