Милена Цанева: Някога учителите по български език и литература бяха високо квалифицирани

Проф. Милена Цанева

© Скрийншот Архив БНТ

Проф. Милена ЦаневаТекстът е препубликуван от "Портал Култура". Заглавието е на "Дневник".


Проф. Милена Цанева разказва спомени в книгата си "Броеница. Из гънките на паметта" (издателство "Колибри") - за рода и семейството си, за детството и младостта, за исторически събития, видени през детските ѝ очи, за времето, в което е живяла, и хората, които е познавала. Оживяват картини от някогашна София, чуват се гласовете на Дора Габе, Елисавета Багряна, Никола Фурнаджиев, Петър Динеков, Ангел Каралийчев, Тончо Жечев и други видни писатели и литературоведи. В лентата на спомените исторически значимото и битово всекидневното непринудено се преплитат. "Дядо ми имаше кехлибарена броеница - започва мемоарите си авторката. - Когато седеше на стола си, без да чете, държеше я в ръцете си и бавно отброяваше по нея зърно след зърно. Наблюдавах го и си мислех, че навярно всяко зърно отбелязва някакъв спомен."


Чл.-кор. на БАН проф. д-р Милена Георгиева Цанева е родена през 1930 г. в София. Дъщеря е на литературния критик акад. Георги Цанев и поетесата Пенка Цанева-Бленика. Авторка е на 14 книги и многобройни студии и статии, изтъкната изследователка на творчеството на Иван Вазов. Дълги години преподава в СУ "Св. Климент Охридски", в периода 1980-1993 г. ръководи Катедрата по българска литература. Две десетилетия работи в Института за литература към БАН. От 1976 до 1990 г. е зам.-главен редактор на списание "Литературна мисъл".
Проф. Цанева, у нас първият бум на мемоаристиката е в края на XIX век, в първите десетилетия след Освобождението. Друг такъв подем тя изживява непосредствено след промените през 1989 г. Като новопридобита свобода на словото ли бе този бум?


Броеница. Из гънките на паметта
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- Всяка значима промяна в обществената структура стимулира мемоаристиката. Още повече, когато това е съпроводено от по-голяма свобода на словото. Нещо, което естествено се случи и у нас при този "бум на мемоаристиката", за който говорите.


Защо се решихте толкова късно да издадете вашите спомени?


- Моята мемоарна книга не е свързана с мемоарната вълна, за която говорите, и не е нещо издадено по-късно от осъществяването си. Някои отделни очерци са издавани по разни случаи по-рано, но повечето са писани непосредствено преди излизането ѝ.


Проф. Петър Динеков е бил ваш преподавател. Какво си спомняте за него?


- Проф. Петър Динеков беше един от най-дългогодишните и обичани от студентите преподаватели във Филологическия факултет на Софийския университет. Бе ръководител на един от най-активно живеещите научни кръжоци по фолклор и възрожденска литература. Говореше на студентите само с изисканото "Вие", но това не пречеше да се сближава с тях, като внимателно търсеше и бъдещи специалисти в областта на фолклора и възрожденската литература.


С кръжочниците си, към които се присъединяваха и други любознателни студенти, обикаляше старинни манастири и възрожденски градчета. По времето, когато трябваше да защитавам докторската си дисертация, беше в дългогодишна командировка извън страната, но какви бяха учудването и радостта ми, когато точно на тръгване за насрочената ми "защита", получих телеграма: "От Париж гласувам за вас. Петър Динеков". Той умееше да улови момента, когато някой от бившите му студенти се нуждаеше от подкрепа, и това беше жест, който не може да се забрави.


Беше ли той еталон за преподавател и човек?


- Мисля, че въобще не трябва да се поставя подобен въпрос. И при хората с високи човешки и преподавателски качества всеки е различен като характер. никой от тях не е един-единствен "еталон".


Какво трябва да отсеем от миналото за бъдещите поколения?


- Трудно е да се отговори еднозначно на този въпрос, тъй като отговорът му зависи и от конкретните задачи на търсенето. Необходимо е миналото да се осъзнава, тъй като то стъпва на земята, в която се корени настоящето. Без своето минало и обществото, и отделният човек сякаш увисват безсмислено във въздуха. Но миналото е твърде богато и безспорно не всичко в него е достатъчно значимо. Това доколко нещо се помни и доколко необходимо е това помнене не зависи от неговия мащаб. Помнят се на пръв поглед незначителни случки, забравят се други, които навремето са изглеждали значими. Всичко зависи от това с каква конкретна цел се насочваме към спомените от миналото.


Ако става въпрос за специалистите, то колкото повече от миналото те знаят, толкова по-добре е за тяхната работа. Но ако се касае за това, което трябва да знае всеки човек, който иска да се счита за културен, то безспорно много от миналото може и дори трябва да се отсее, да остане само най-важното за характеристиката на дадено време. Оттук и отговорността на специалистите, които трябва да вградят в общественото съзнание тази основна характеристика.


Вярвате ли, че трябва да има приемственост между поколенията, а не всичко да започва отначало?


- Всъщност отговорът на този въпрос до голяма степен се съдържа още в отговора на предишния - за нуждата да се осъзнава настоящето като вградено в миналото. Между поколенията не само трябва да има приемственост, те просто не могат да съществуват без нея. Но, от друга страна, действително това не винаги се осъзнава и признава.


Не знам дали аз мога да служа като показател в това отношение, но у мен съществува много силно чувство за приемственост с предците ми. Има обаче редица свидетелства, че това чувство не винаги съществува или по-точно не винаги се осъзнава. Има периоди на резки промени в обществената структура, когато новото поколение излиза в рязка опозиция към своите предци.


Това е също естествено и необходимо. Само че и в тези случаи, макар и отричана, връзката с предците съществува. И ако питате мен - по-добре е това повече или по-малко да се осъзнае и да залегне във възпитанието на новото поколение.


Днес критиката в изкуството сякаш се свежда до рекламни анонси и отзиви. Кое доведе до упадъка на критиката и по-конкретно на литературната?


- Не зная дали това може така категорично да се обобщи. Защото в момента литературният ни живот е много разцентрован, има различни литературни кръгове със свои списания и аз не познавам всички. Но от видимото на повърхността, наистина може да се остане с впечатление за упадък на литературната критика - тази, която има своите традиции и големи представители в литературната ни история. А това е жалко, защото без нея литературният ни живот е непълноценен.


Причината може би е именно в тази негова разцентрованост, в липсата на общопризнати смели критически гласове, в упадъка на самата представа за характера на литературната критика като специфична неотменима част от литературния живот, в това, че понякога всеки, който може да пише, счита, че може да бъде литературен критик. Забравя се, че това е специфичен талант на призвани, който изисква изцяло да му се посветиш.


Хайне казва, че критиката е нещо, което се променя; тя изхожда от възгледите на своето време. Без ценни възгледи ли останахме?


- Успоредно с промените в литературата, променят се и критическите изисквания към нея. Това може да се проследи ясно и в българската литературна история. И мисля, че не е възможно никъде в изявите на нейните разнолики литературни кръгове да не се намират и повече или по-малко ценни възгледи.


Като дългогодишна преподавателка в Софийския университет и ръководителка на катедрата по българска литература имате ли наблюдения как се промениха младите поколения българисти?


- По времето, когато аз бях кандидат-студентка, а и години по-късно, да те приемат в "Български език и литература" се изискваше много висок успех. Отдавна вече не е така, успехът на приеманите става все по-нисък. И мисля, че това е свързано със значителния спад на престижа на учителската професия. А това е много жалко. Някога учителите ни по български език и литература бяха високо квалифицирани специалисти. Не случайно те се запомняха от учениците си за цял живот.


Съвременните учебници по литература и български език за непонятни и за доста интелигентни родители. Вие сте участвали в съставянето на учебници по литература, какви бяха изискванията, критериите, въпреки наложената идеология?


- Участвала съм много пъти в написването на гимназиалните учебници по български език и литература и не си спомням някакви особени разправии с издателските редактори. Може би защото тогава тези учебници се възлагаха на утвърдени литератори. А може би и защото лично аз по правило пишех за материала до Втората световна война, т.е. не засягах съвременността. Помня само как по едно време започнаха да ми искат по-голяма употреба на научната терминология, която аз обикновено свеждах до минимум. И сега мисля, че прекалената ѝ употреба на е необходима за учениците, по-голямата част от които съвсем няма да стават филолози.

Коментари (98)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Нивото на учителите е от изключително Значение за това как ще се развиват учениците. Кои предмети ще обикнат, кои ще намразят.
  Спомням си някои от моите учители.
  Другарката по руски си чистеше ботушите с гумата на една съученичка. По цял час.
  Тези по химия и физика бяха супер, и предметите ми станаха интересни.
  В техникума (може би защото не беше гимназия) учителката по литература беше абсолютно гола вода.
  Почти на същото ниско ниво беше и тази по история.
  Виж, математика беше супер, и заобичах математиката.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  До коментар [#1] от "Таралеж":

  'математика беше супер'

  И моята 'математика' беше супер,току що завършила института и с големи... очи! Как да не го заобичш предмета?!

  klimentm
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Весело

  Часовете по литература бяха истински кошмар за мен, преподавателката беше партиен секретар на техникума и ми беше втръснало да слушам клишета и глупости! скатавах се на последния чин а ако ме изпитаха повтарях като папагал чутото от мен преди това. На матурата по лит. пиах по свободна тема защото не бях чел нищички. До днес си спмням темата- "КОга можем да кажем че този свят е мой".
  Така не можах да преодолея "Война и мир" и до днес!

  klimentm
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не понасях българския, защото материята се поднасяше по неразбираем начин, думи като сказуемо или падеж (от руски) ми беха като мръсни, после вече като пораснах и почнах да уча чужди езици с падежи осъзнах, че проблемът не е в самите граматични категории.

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  “ И моята 'математика' беше супер,току що завършила института и с големи... очи! Как да не го заобичш предмета?!”
  ——
  Не се жалвай от несподелена любоф. Проблемът ти има решение: Ако парите ти са кът, помоли Тайпи да ти даде свободен достъп до “Хамстер”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1011 Неутрално

  До коментар [#6] от "zo":


  “ после вече като пораснах и почнах да уча чужди езици с падежи осъзнах, че проблемът не е в самите граматични категории.”
  ——
  По-добре късно, отколкото нивгаш. Самокритиката е първата стъпка към самоусъвършенстването. Дерзай!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Чувам че в последните години е трудно/невъзможно да се влезе в престижен университет/специалност без допълнителни частни уроци?
  Защо????
  Показва че или нивото на образованието е изключително ниско, или че критериите за прием са много различни от това което се е изучавало, или че се е оформила и учителска мафия точеща от частни уроци?
  Или всичко заедно?
  Срам и позор!
  С мафии към прогрес, а?
  Трънци!

 10. 10 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1129 Неутрално

  Преди наистина бяха квалифицирани,
  но сега сакомунистически възпитани.

 11. 11
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 700 Неутрално

  За класните си работи по българска литература ползвахме различни литературни анализи, бях намерил такива с автори Пантелей Зарев и Милена Цанева. На М. Цанева ми бяха много по-близки и разбираеми, и оттогава съм запомнил името й (издания от края на 60-те години на ХХв.). Да е жива и здрава!

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  През годините си като ученик и 10 години като учител в елитна гимназия съм срещнал само една добра учителка (колежка от друго училище) по литература. Иначе имаше няколко, включително моя, много добри като хора, но нищо неразбиращи от литература. След като осъзнах, че учителката ми не може да ме научи, трябваше да се науча сам за да вляза в СУ. Мисля като в повечето области.
  Иначе успяваха да обяснят граматиката, но литературата е друго животно. Но ако мислите, че на Запад е по-различно, горчиво се лъжете. По литература положението е плачевно, по-лошо от България. Но и по другите предмети не е по различно.
  Учителката по руски ме отврати от руския, та след това трябваше да откривам голямата руска литература.
  Учителката ми по математика имаше такива крака и дупе, че последното нещо на което се спираше погледа ми бяха формулите. Затова не станах инженерин.

 16. 16 Профил на BohrMottelson
  BohrMottelson
  Рейтинг: 644 Неутрално

  Името Милена Цанева предизвиква позиви за повръщане. Трябваше да четем нейните "критики" при подготовка за класно по литература. Цяло чудо е, че не намразих българската литература.

  BohrMottelson
 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  Много нещастни в този форум, и засега математиката води с красиви даскалици.
  Винаги е лесно да обвиняваш другите за своите хормонални напъни :-)

 18. 18 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  Аз не съм съгласен. Учителите с най силно изразени връзки с БКП бяха по 3 предмета: БЕЛ, руски и история. Винаги на контролните и класните по история се "падаше" най важния за политическата ориентираност на учениците урок. По литература се наблягаше на русофилството и прошетарското, по руски мисля няма нужда да се припомня. Там самата идея си беше политическа. Някак учителите с които никога не намерих общ език бяха именно по тези предмети. Не казвам че всички бяха от тази категория, нито, че останалите вкупом бяха най-по-уау. Попаднах на прекрасни учители като цяло, но горчилката оставена ми от учителите по БЕЛ остана и до днес...няколко десетки години по късно.

 19. 19 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#18] от "George Svinarov":

  За кои точно години говориш по-конкретно?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 20. 20 Профил на owen
  owen
  Рейтинг: 561 Неутрално

  смислено интервю
  за учителите по български е особено права, през годините имах някои великолепни учители, но честно казано, и някои доста посредствени. българкото училище е в тежка криза, трябва сериозно да се осъвременят учебниците, както и начина на преподаване, накрая тя засяга и тази тема - за твърде многото научни термини, напълно излишни, които сякаш нарочно се изискват. а за статута на учителя може много да се говори, и много трябва да се направи. мисля, че той пострада, освен от всичко друго, покрай цялостната съпротива на българина срешу всякакви авторитети вследствие на комунизма, което не е напълно неразбираемо, но това е чудесен пример за онзи израз ' да се застреляш в крака'.

 21. 21 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  Все още са, все още българското образование е качествено, българските деца след 7 клас с изпит учат в елитни училища, без да плащат нищо - езикови, математически, хуманитарни училища. В един чужд форум едно английско момче, 29 годишен, микробиолог написа, че в Англия ако се научат въобще да пишат, ползват само печатни букви, добро образование могат да получат само в частните училища. Неговите родители са плащали 18 хиляди паунда на година, сега било двойно повече, пансион само с две ваканции, през които можеш да се прибереш вкъщи, тогава ги ненавиждал, сега им е благодарен.

 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Весело

  До коментар [#17] от "daskal1":

  Гледай и от хубавата страна на нещата, Даскале. ...
  Нещастието е било винаги близо до ония които днес ги наричаме ..../творци на изкуството/.....
  Моцарт, Бетовен. ....дори и Азис .....не са били много щастливи преди да станат известни. ....:)....
  Апропо. ...
  Става дума за нещастие ,а не за нещастници....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#19] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Комунистическите. Особено последните 20, когато вече имаха смазана система и обучени кадри. Моите учители не бяха от днес за утре. Повечето бяха с доста стаж. Едва ли са се променили заради мен. Какво значение има дали е 1985та или 1975та? Същия талаш ни навираха. Веселин Андреев не си ли изучавал?

 24. 24 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#23] от "George Svinarov":

  Има голямо значение. Конкретизирай и ще ти обясня.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 25. 25 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Как винаги успяваш да изпляскаш някаква тъпотия без никаква връзка с темата? Ами Хемингуей, Елтън Джон, Мадона, Пол Макртни, Стивън Спилбърг? И те ли са имали нещастен живот?

 26. 26 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#24] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Колко по конкретно? Последните години на комунизма. От първи до 11ти клас все същите изпражнения. И все свързани с въпросните предмети. Защо учителите по природните науки бяха все (болшинството) свестни хора?

 27. 27 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До коментар [#26] от "George Svinarov":

  Просто кажи конкретно една година. Защото едно е 1975-та а края дойде доста по-късно. Чакам. Какво те притеснява да конкретизираш?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 28. 28 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 305 Неутрално

  Учителите по литература бяха квалифицирани в елитните гимназии. Такъв беше и моят класен ръководител в немската гимназия в София. Но в кварталните училища, в каквото учех до седми клас, бяха в повечето случаи на много ниско ниво. Професор Цанева, да е жива и здрава, съм запомнил със абсурдно засуканите и и трудно разбираеми критики на различни автори, които изучавахме. Не съм убеден, че нейните, на Ефрем Карамфилов и Пантелей Зарев словоблъсканици бяха полезно четиво за младите ученици в тийнейджърска възраст.

 29. 29 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#27] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Какво да конкретизирам? Аз да не съм учил само една година? Последните години на комунизма ти казах. Сметни ги 11 класа кои години се падат.

 30. 30 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Весело

  До коментар [#29] от "George Svinarov":

  Съмненията,че цитираш чужди спомени се задълбочават.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 31. 31 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#28] от "liz31552545":

  Квалифицирани и политкоректни. Аз също бях в елитна гимназия и учителката по литература пишеше оценки на базата на обема. След 9ти клас вече се бях усетил и пишех глупости по 20-25 страници и все 6ци имах.

 32. 32 Профил на marksman
  marksman
  Рейтинг: 409 Неутрално

  Леко встрани от физическите дадености на преподавателите , промяната качеството на образованието е дълъг процес / ако говорим а повишаване/.
  Наблюдавах как Турция го направиха за около 10-15 години.

  Преди 15 години , колко от вас биха посъветвали младеж да стане даскал или инженер?

  Не става с "дадох им 30 милиона".
  Някой поставя основа , и се продължава от няколко министъра.

  Понижаване на качеството е лесно и се катализира в комбинация с министър на културата.

  Весело посрещане на Новата 2021

  ?Ало телевизиите колко мъртви ви трябват за реклама ЕКСКЛУЗИВНО или БУКВАЛНО
 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Весело

  До коментар [#25] от "George Svinarov":

  Нещастието (мойто мумче )....е било винаги най подходящото 'гюбре' за появата на творческа изява ....
  И недей да бъркаш хитовите увлечения през 70 те ,80 те и 90 те години. .....с истинската световна класика.....! Номера ти няма да мине....:)....

  Bukalemun
 34. 34 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Весело

  До коментар [#30] от "КМЕТ В СЯНКА":

  А? Това вече си е лично твой проблем. Щеше уж да ми обясняваш за разликите през годините. Нали същите учители са преподавали и преди мен. По същите програми. Помня още във втори клас как ме бяха изгонили от строя за една манифестация защоро бях в края на редицата от 8 деца (нали помниш, че по 8 ни строяваха?) и колоната завила, а аз се бях заблял някъде и продължих направо. Водвха ни в някакъв пантеон, където пионерчетата от преди 20 години оставиши писмо на тия след 10. Все такива простотии.

 35. 35 Профил на liz31552545
  liz31552545
  Рейтинг: 305 Неутрално

  До коментар [#31] от "George Svinarov":

  Естествено, че ще са политкоректни. Иначе нямаше да преподават в елитните гимназии, а щяха да ги заточат по селата. Лошото е , че и тогава и сега не се стимулира мисленето в час по литература, а в повечето случаи се зазубрят правилните клишета, които да донесат съответните бонус точки на тестовете.

 36. 36 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#33] от "eti mehter":

  Какъв номер? Ти си доказан лъжец в този форум. Ти си тоя с номерата. И за да не могат да ми лепнат обида на конкретни лица, ще припомня как нагло излъга, че лично си мееил излъчването на 4.5 G антена. Това доказа, че хабер си нямаш от технологии и че си лъжец.

 37. 37 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#35] от "liz31552545":

  Не знам за сега. В елитните гимназии творческото мислене се насърчаваше.... Но не по литература и история. Сега предполагам клишетата не са отпаднали, но вече достъпа до информация е на друго ниво. И това малко или много разчупва модела.

 38. 38 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Весело

  До коментар [#36] от "George Svinarov":

  :)....ок...разбрах за какво намекваш....въпреки правописните ти грешки.....
  Само че не под тази статия. ....:).....
  В момента не става дума за технологии. ...

  Bukalemun
 39. 39 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#38] от "eti mehter":

  Не намеквам. Казвам ти го в прав текст и в очите.

 40. 40 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  Тези, които поддържат доброто ниво на образованието са родителите, с те хните изисквания към качеството на образованието, дори с ползването на частни уроци там, където учителите се провалят, понякога от снобизъм, но това е друга тема.

 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Весело

  До коментар [#39] от "George Svinarov":

  Спрях да говоря по темата ....чрез която се мъчиш да разводниш ,тая в статията. ...:)

  Bukalemun
 42. 42 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  "Някога учителите по български език и литература бяха високо квалифицирани.."

  Абсолютна неистина!
  Характерна идеализираща миналото мисъл на възрастен човек.
  През тълпата от учители през които съм минал, имаше двама, които ме насочиха да мисля и да правя личен избор. Останалите предизвикваха смях в класовете. Същото беше и във висшето. Някакви вкаменели мозъци, повтарящи клишета до втръсване. Но винаги е имало хора - двама, трима между тях, предизвикващи уважение .
  Нямам впечатление от цялата образователна система, но от това, през което съм минал – оставам с впечатление на случайно попаднали хора, които са като машини за говорене.
  Училището и висшето се нуждаят от тотална промяна.
  От статута на учителя до начина на заемане на преподавателското място. Финландия е блестящ пример. За едно място кандидатстват 100 души!!! Защото е престиж да си преподавател там!
  Кога у нас ще се случи това?
  С подобни семпли управляващи – НИКОГА!
  Семпли е най-меката форма, за да влезе гумата в употреба.
  Предполагам, досещате се за истинското определение.

 43. 43 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#32] от "marksman":

  "Не става с "дадох им 30 милиона".
  Някой поставя основа , и се продължава от няколко министъра.

  Понижаване на качеството е лесно и се катализира в комбинация с министър на културата."

  По тази точка е нужен докторат поне от 300 страници.
  Веждю – емблема на "семплото" не само в културата!
  Оня, дето им "дава" не може да прецени, защото и той е с малко
  клетки-рецептори. Всичко се измерва на база собствен опит, а той е
  "давам-вземам"!
  Чекмедже!

 44. 44 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  "Чувам че в последните години е трудно/невъзможно да се влезе в престижен университет/специалност без допълнителни частни уроци?
  Защо????"
  ============
  Общесвото има нужда от митове. Абитуриентите са по-малко, местата-повече. Уроци се вземат, за да се каже "Мога да си го позволя". Преди на частно не се ходеше, защото разбирането бе различно: "Синът е тъпак, та трябва да го учат допълнително". В повечето ВУЗ се влиза с оценка от матура, при това не толкова висока.
  Конкуренция има за 2-3 специалности. Където има истинска конкуренция, печели този, който вложи повече.

  Да не пиша друг коментар:
  Цанева ми преподаваше в СУ, също като баща си бе фокусирана върху Вазов.
  Радвам се, че още е жива.

  Еретик
 45. 45 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 849 Неутрално
 46. 46 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 3833 Неутрално

  До коментар [#42] от "Alexander97":

  Има предвид образованието, но учителят трябва да умее да работи с деца и да ги научи, колкото и да знае, ако не умее да предаде необходимите знания на децата, никаква полза от тях. Сега и образованието не винаги е добро.

 47. 47 Профил на Alexander97
  Alexander97
  Рейтинг: 2721 Неутрално

  До коментар [#42] от "Alexander97":Има предвид образованието, но учителят трябва да умее да работи с деца и да ги научи, колкото и да знае, ако не умее да предаде необходимите знания на децата, никаква полза от тях. Сега и образованието не винаги е добро.
  —цитат от коментар 46 на Тsonkooo


  Надничал ли си в учебниците по БЕЛ на децата си?
  Пълно с наукообразни термини, които предизвикват гадене, а ще бъдат изхвърлени веднага от паметта след завършване на "образованието"?

 48. 48 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  "Ползвахме различни литературни анализи, бях намерил такива с автори Пантелей Зарев и Милена Цанева. "
  ============
  Зарев, Бог да го прости, все я караше не покрай литературата, а покрай партията.
  Той е един от основните критици на романа "Тютюн", дето не отговарял на новата линия.

  Еретик
 49. 49 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3955 Неутрално

  И сега има много добри учители. Просто, учениците повече гледат забавленията, а и системата на преподаване непрекъснато се променя. Това пречи и на учители, и на ученици.

 50. 50 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":Как винаги успяваш да изпляскаш някаква тъпотия без никаква връзка с темата? Ами Хемингуей, Елтън Джон, Мадона, Пол Макртни, Стивън Спилбърг? И те ли са имали нещастен живот?
  —цитат от коментар 25 на George Svinarov

  Хемингуей се самоубива, Елтън Джон е нещастен защото Путин го пренебрегва, Мадона е жертва на изнасилване, Пол Маккартни имаше глупава жена без един крак, а последният не е талантлив.

 51. 51 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2277 Разстроено

  Много сериозна тема , когато на първи план е политизирането , а не познанието.......И да са ти дърпали ушите или показалката да ти минала през пръстите , останало е именно познанието , имената на тези , които са ти го дали и само хубавите спомени от училището......

 52. 52 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nedyalko Lazarov":

  "Хемингуей се самоубива, Елтън Джон е нещастен защото Путин го пренебрегва,"

  Това ли ти е критерият за нещастен живот? Може да си бил щастлив цял живот и накрая да решиш да се самоубиеш по ред пречини обединени под лозунга "оттук нататък не очаквам повече щастие и не ми се живее". А това за Путин е върха на сладоледа.

 53. 53 Профил на George Svinarov
  George Svinarov
  Рейтинг: 2086 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Ти не си казал нищо по темата за да спреш да говориш по нея.

 54. 54 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2569 Весело

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  Моите неангажиращи странични лични наблюдения са, че тази работа с ходенето по уроци е някаква местна българска родителска особеност, влезла в психо омагьосан кръг. То и в другите държави има курсове за подготовка (към училището или университета, естестврно платени) ама такова изтерясване като в Бг не съм виждал. То детето иска да е склададжийче, те го напъват журналистка да става, щото нали едно и много качествени и ще е родова трагедия ако не завърши поне две висши 😉 На един приятел дъщеря му беше заявила, че хич няма да се гърчи да учи висше, щото щяла да си намери мъж дето да издържа семейството а тя да си седи в къщи, да гледа децата (поне 3 искала) и да си домакинства. 3 месеца като болен ходеше и най накрая загря, че модела им е същият —> той изкарва добри пари, жена му цял живот си е в къщи и се грижи за децата и домакинството и се чувства прекрасно. Без да има висше.😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 55. 55 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Не съм против часовете по български език, но в някои случаи се прекалява! Учебните планове на тия идиоти от МОН са пълна глупост за училища с насоченост към точните науки и IT

 56. 56 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  До коментар [#50] от "Nedyalko Lazarov":"Хемингуей се самоубива, Елтън Джон е нещастен защото Путин го пренебрегва," Това ли ти е критерият за нещастен живот? Може да си бил щастлив цял живот и накрая да решиш да се самоубиеш по ред пречини обединени под лозунга "оттук нататък не очаквам повече щастие и не ми се живее". А това за Путин е върха на сладоледа.
  —цитат от коментар 52 на George Svinarov


  Гоше, сега разбра ли защо имаш проблем с жените: чувството ти за хумор издиша - биг тайм.

 57. 57 Профил на joro4900
  joro4900
  Рейтинг: 776 Весело

  До коментар [#9] от "Таралеж":

  „Чувам че в последните години е трудно/невъзможно да се влезе в престижен университет/специалност без допълнителни частни уроци?“

  В кой престижен университет се кандидатства с български език?

 58. 58 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 695 Неутрално

  Всеки опит за реформа ( разбирай изключване на някое стихотворение на Ботев от програмата) завършва с рев и писъци."Под игото" продължава да е любима книга на българите, повчето от които са прочели за 2020-та основно и предимно брошурите на кауфланд и лидъл

  malart.blog.bg
 59. 59 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 2744 Неутрално

  Тестовете и класните, които се дават в момента не са с еднаква трудност за всички училища. Разликата е много голяма и в 7 клас на нво-то лъсват пропуските и 1/5 изкарват двойки.

  Домашни не се проверяват, тестовете се обявяват предварително, барем някой седне да научи нещо.

  Четенето на задължителната литература е химера. По мое наблюдение 90% не четат изобщо.

  Любовта ще спаси света!!!
 60. 60 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1391 Неутрално

  Като общо впечатление това интервю ми харесва - умерен тон, премислени изказвания.
  Но с обобщенията, интервюираната госпожа сама си противоречи, хем казва, че обобщенията по правило не са верни, хем прави обобщението какви са били учителите по български някога и сега.
  Винаги е имало и ще има добри учители по БЕЛ и за жалост те винаги са били по-малката, да не кажа много малката част от тях, останалите просто ходят на работа. Ако има разлика от преди и сега, то не в количеството "добри", а в това, че преобладаващата посредственост тогава имаше ярка идеологическа окраска, която вероятно съществува и сега (все още), но е по-прикрита.

 61. 61 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 355 Неутрално

  Частните уроци заместиха литературните анализи. Понеже много хора тук се питат защо - моята версия е - заради несамостоятелността на децата, неразвити навици за четене и не на последно място, родителски амбиции несъразмерни с мотивацията на самите деца.
  Самото обучение по литература е по-добро от социалистическото, най-вече заради възможността да се пише есе. Може и да е частен случай, но учителят на децата ми в гимназията е много интелигентен, макар и суховат. Не ги товари с клишета, но не ги и увлича. В крайна сметка, оценява езикова култура и начин на мислене, без да помага особено за развиването им. На матурите се минава с есе с над 5 във всички от известните ми случаи.

 62. 62 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  Самото обучение по литература е по-добро от социалистическото, най-вече заради възможността да се пише есе.
  До коментар [#61] от "velvoofell":
  Наместването на “социалистическо” е според мен, нелепо. 90% от материала беше класическа световна и българска литература (макар че изпитите в университетите бяха само върху българска).
  Есета се пишеха и при социализма. Самото “есе” е много широко дефинирано понятие. Литературният анализ е по същество есе. В хуманитаристиката, БЕЛ е част от него, преподавателят е по-важен от предмета.

 63. 63 Профил на Martin Todorov
  Martin Todorov
  Рейтинг: 41 Неутрално

  Учителя трябва да има любов към всички ученици, за да им предаде своето знание. Няма ли го това условие, няма да може да им предаде своите знания. Задължително е да има истинска и чиста любов, която да извира от него и само тогава всичко от него, ще се предаде на учениците. Моята съпруга е учителка и от 20 деца, само към едно да няма истинска и пълна отдаденост и то не се учи добре. Тя е наясно с това и когато тя промени своето отношение към детето, то започва да се учи по-добре. Тоест задължително условие е да има любов плюс математика, любов плюс литература, любов плюс химия, любов плюс биология и тн. Само математика, само литература или само химия не е достатъчно. Обикновено учителя си набелязва няколко деца, които по-лесно правят връзка с него и им предава знанието. Останалите ги слага в друга категория и именно тези деца започват да не харесват тази или онази дисциплина.

 64. 64 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Има няколко обективни фактора, които обуславят сегашното положение в училищата.
  Един от тях (може би най-същественния) е огромното развитие на науката и техниката и особено Интернет, който произтича от тях.
  1. Интернет направи много лесен достъпа до информация от всякакво естество. Защо да се мъча, да чета книги и да пиша, след като всичко ми е удобно достижимо само с натискането на едно копче?
  2. Религията загуби окончателно влиянието си върху обществото. Едно време думите "Бой се от Бога. Почитай царя." имаха напълно реално влияние върху мнението на хората...
  Не знам дали ви прави впечатление, че колкото по-назапад отиваме, толкова по-голямо е влиянието на религията.
  Това се дължи на факта, че Червената Армия (ЧА) се е движела от изток на запад. Колкото по-на изток (т.е. в началото на похода си) е била ЧА, толкова по-жестоки и по-унищожителни за обществените порядки с били нововъвеждните / комунистически порядки. Атеизмът, грубите и безкомпромисни решения са разбили цялостно светогледа/светоусещането на хората.
  3. Благодарение на гореизброените по-горе причини, ролята/авторитетът на учителя се е смалил почти до нула. Едно време учителят е носел нови и интересни неща и идеи. Сега, само като отворя лашптопа, аз ги научавам даже преди него.
  Сигурно все още има хора, които не знаят, че най-големия телескоп на земята (в Аресибо) се разруши. Скъсало се едно от въжетата, които поддържаха сенззорите във фокуса на телескопа и цялата система тм паднала върху огледаалата.
  Аз научих за злополуката буквално минути след събитието....По Интернет.
  Ако бях ученик, щях да му разкажа играта на учителя....с познания.....

  ....Не случайно вече трудно се намират авторитети по света.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 65. 65 Профил на Ivo RadAr
  Ivo RadAr
  Рейтинг: 14 Неутрално

  Никого през последните 70-години в България по-голямата част от учителите не са били високо образовани и добре информирани , както и добри педагози - вижте резултатите от нивото им ...Резултатите са им видни от самолет...

 66. 66 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  ...В кой престижен университет се кандидатства с български език?
  —цитат от коментар 57 на joro4900


  А от едно обикновено съчинение върху поствена тема (едно време му викаха "Отговор на литертурен въпрос"), могат да се научат много неща за индивида който го е писал.
  Твърде много.
  То затова и писането на такова нещо е трудно.
  Защото за да го направиш впечатляващо трябва да го направиш оригинално т.е. да вложиш нещо от себе си.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 67. 67 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  До коментар [#65] от "Ivo RadAr":

  Какво разбираш под:
  1. високо образован?
  2. добър педагог?
  3. добре информиран?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 68. 68 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 869 Неутрално

  За съжаление ще кажа, че литературата като учебен предмет е чиста пародия във вида, който се преподава. Заедно с предмета история трябва да стимулират мисловна дейност, с която хората да си изградят своя представа с подкрепата на експерти и учители. Това което се случва обаче е че си принуден да четеш критики и съждения на "утвърдени критици и историци" като всичко различно от официалната линия те води далеч от отлични резултати. В крайна сметка системата те смазва и просто се отказваш да мислиш зубриш си анализите и другите материали и ги представяш за свои. Вместо часове за дискусии и обмяна на идеи се превръщат в папагалство на "утвърдени литератори".
  В крайна сметка ако предложиш прочит, който ще е актуален след 30години то вместо да бъдеш възнаграден, ще бъдеш ощетен. Няма как някой да ми казва какво мисля аз за едно произведение или етап от историята. Това е пълен анахронизъм. Може да се опитат да ме убедят как е, но няма как при убедителни аргументи от моя страна да стъпваме на "утвърдени литератори и историци" като последна инстанция. За това и 25 години по-късно имам само бегли спомени за особено ненужни знания, които към момента вече не са актуални и вероятно напълно ненужни като същите вероятно са били такива във всеки един момент.

 69. 69 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Никого през последните 70-години в България по-голямата част от учителите не са били високо образовани и добре информирани , както и добри педагози - вижте резултатите от нивото им ...Резултатите са им видни от самолет...
  —цитат от коментар 65 на Ivo RadAr

  А политиците как са? Знаят по няколко езика и са завършили елитен университет? То премиер, то председател на Парламента, то министри, все елит отзад напред. Или бизнесмените? Те пък до един милеят за народа, нали, същи Евлоги и Христо Георгиеви? Или да кажем спортистите - те пък таквиз шампиони, все първи в състезанията. Ами "журналистите", за тях думи нямам, не мога да изразя "възхищението" си. Ами армията днес с Урал -ите и Т 72 ойите от съветско време? Но учтелите са най-беззащитни, слагаш "комунистически" и въпроса с окаяното състояние днес е решен.

  Свободата, Санчо...
 70. 70 Профил на g.y.okatova
  g.y.okatova
  Рейтинг: 1435 Весело

  Не понасях българския, защото материята се поднасяше по неразбираем начин, думи като сказуемо или падеж (от руски) ми беха като мръсни, после вече като пораснах и почнах да уча чужди езици с падежи осъзнах, че проблемът не е в самите граматични категории.
  —цитат от коментар 6 на zo


  При мен беше обратното-обожавах часовете по литература и български език заради учителките си! Странно,но всичките ми учителки бяха уникални професионалисти-и като специалисти,и като педагози!
  Е,в първи клас доста ми дърпаха ушетата,защото не можех да хвана химикал или четка за рисуване с дясната ръка...

 71. 71 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  ...Може да се опитат да ме убедят как е, но няма как при убедителни аргументи от моя страна да стъпваме на "утвърдени литератори и историци" като последна инстанция...
  —цитат от коментар 68 на nqma zna4ka koi


  Демонстрираш отлично разликата между утвърденото и нововъведенията.
  За твое съжаление всяко нововъведение просто е длъжно да преудолее утвърденото (сигурен съм че ти ще го обявиш като "остарялото").
  Не случайно използвам думата "утвърдено", защото за да заеме тази си позиция утвърденото също едно време се е преборило с друго (остряло вече утвърдено).
  Разбираш ли, че за да заеме позиция едно "утвърдено" трябва да премине през щателния поглед на много добри познавачи (а защо не и пред погледа на цялото общество?).
  Ако считаш че твоите мисли/идеи са иновативни, подобряващи живота на обществото, моля...ДОКАЖИ ГО.
  Но не като с голи думи заклеймяваш онези които държат на вече утвърденото. Докажи своето становище, Покажи, че то е по-добро и по-полезно....

  https://www.slovo.bg/showwork.php3?AuID=16&WorkID=3009&Level=1

  Сигурно си я чувал / чувала тази приказка.
  Обърни внимание, че в бързината да лети напред младото поколение, често забравя и загубва окончателно познания и опит, който на времето е спасявал хората.
  Това твърдение не идва само от приказката. Има ред трикове и способности на старите люде от едно време, които са загубени за винаги....Как са построени пирамидите например.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 72. 72 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Весело

  Никого през последните 70-години в България по-голямата част от учителите не са били високо образовани и добре информирани , както и добри педагози - вижте резултатите от нивото им ...Резултатите са им видни от самолет...
  —цитат от коментар 65 на Ivo RadAr


  Ти на колко годинки си мило?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 73. 73 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4872 Неутрално

  До гимназията имах прекрасни учителки. В гимназията една съпруга на полковник и не ни съвпаднаха характерите. Завиждах на съседни класове на които преподаваше уникална народна учитела.
  Лелята бе потресена като разбра какво съм постигнал в СУ БЕЗ неин принос.
  Защото имах собствено мнение и умеех да го защитя а това се ценеше в академичното образование преди да те надушат доносниците на ДС.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 74. 74 Профил на nqma zna4ka koi
  nqma zna4ka koi
  Рейтинг: 869 Неутрално

  До коментар [#71] от "Храбър":

  Тук става въпрос не за конкретните възгледи към момента, а че самия смисъл на учебния предмет е изключително сложен - трябва да те накара да разсъждаваш. Да утвърждаваш тези на научно ниво едва ли е предмет на учебни занимания. Идеята е учителя да може да оцени по достойнство качеството на разсъжденията ти, а не да ги оценява като процент съвпадение с "утвърдените" В единия случай се стимулираш да мислиш, в другия просто зубриш абсолютно ненужни чужди съждения без дори да ги осмисляш. В първия се създават трайни навици и умения изключително полезни за цял живот, а във втория поемаш безсмислена информация, налегнат от тежко отегчение пропилявайки времето си.

 75. 75 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Какво ти е бил виновен българския?

  Така или инак си учил "мръсен" руски с падежи.
  А си узнал, че има езици с падежи години по-късно.
  Баавно учене... било е.

  Но наистина мъгла... стелеше в просветата.
  Учиха ни на сказуемо.
  Учихме и за глагол.

  Тънка разлика била.
  Отлетя

  До коментар [#6] от "zo":

  Не понасях българския, защото материята се поднасяше по неразбираем начин,
  думи като сказуемо или падеж (от руски) ми беха като мръсни,
  после вече като пораснах и почнах да уча чужди езици с падежи
  осъзнах, че проблемът не е в самите граматични категории.

 76. 76 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Не понасях българския, защото материята се поднасяше по неразбираем начин, думи като сказуемо или падеж (от руски) ми беха като мръсни, после вече като пораснах и почнах да уча чужди езици с падежи осъзнах, че проблемът не е в самите граматични категории.
  —цитат от коментар 6 на zo


  Личи си, че не си понасял българския.
  Щом даже не си успял да научиш глаголните времена на глагола "съм", най-вероятно проблемът е бил не само в учителите ти, но и в родителите ти.

 77. 77 Профил на Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Литекс се преименува на ЦСКА минус София
  Рейтинг: 1696 Неутрално

  Спред мен вината не е само в учителите, но и в програмата, спусната от просветните ведомства.
  По мое време (80-те години) изучавахме класическа литература във възраст, в която все още не бяхме способни пълноценно да я възприемем, оценим, а следователно и заобичаме.
  Не е възможно един голобрад младеж да вникне в съдържанието на "Евгений Онегин". Това е велик роман, но той е разбираем само за зрели мъже, мъже с опит в живота, любовта и способни на самооценка. Учителите тук са безпомощни.
  Колкото и добър да е един учител по литература, той не може да помогне на едно дете да усвои и се наслади на четиво от такава класа.

 78. 78 Профил на velvoofell
  velvoofell
  Рейтинг: 355 Неутрално

  До коментар [#62] от "Nedyalko Lazarov":

  Използвах го само като хронологически ориентир.
  Макар и световна класика, произведенията са други - например "Дядо Горио" вместо "Клетниците".
  Есета в периода 88-93 година съм писала само на олимпиади. Учителката уж зачиташе оценката вместо класно, после се усети, че минаваме без да зубрим анализите и се отметна.

 79. 79 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3306 Весело

  До коментар [#65] от "Ivo RadAr":

  "България по-голямата част от учителите не са били високо образовани и добре информирани , както и добри педагози - вижте резултатите от нивото им ...Резултатите са им видни от самолет..."
  =============
  Работим с материали на клиента, бате. Ти накарай сина си да прочете Достоевски, аз ще му го обясня.

  Еретик
 80. 80 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  До коментар [#74] от "nqma zna4ka koi":

  Изобщо не си схванал / а какво ти казвам.
  Аз говоря за борба и утвърждаване на тези.
  Ти си си внушил, че това което казваш е правилно, а другите не са те оценили.
  Не се заблъждавай.
  Знаеш ли колко преди теб са минали по твоя път.
  Ако учителят не те е разбрал, докажи му че е сбъркал.
  Ама го докажи с факти и разсъждения върху тях, а не с оплакване и обвиняване.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 81. 81 Профил на galiwer1880
  galiwer1880
  Рейтинг: 284 Неутрално

  Прочетох доста отзиви по темата,но явно по вечето от споделилите са завършили през последните 20-30 год. Та аз съм завършил гимназия през 1967год. Започвам с стриктно спазване на униформата ,на училище и извън нея. Вечерният час-20,30 часа -всички в къщи. За 15 неизвинени -си търсиш друго училище.
  И за учителите: Партийни членове и безпартийни. Първите, по младите учители ,бяха завършили след преврата на 09.09 .44год. случайно попаднали в уневерситетите. И от там по препоръки - в училищата. Някой от тях се стараеха,но нищо позитивно.
  Конкретно за моята учителка по БЕЛ -беше изключителен човек и учител. Трябва да кажа с ръка на сърцето,че ненавиждах литературата. Това не бяха стихотворения наизуст, и особено да развиваш теми. И ако не беше Тя да ми помогне,я с по висока оценка,я като си затваряше учите ако преписвах....и т.н. можеше и да не успея да завърша. И още не я обичам!!!

 82. 82 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1204 Неутрално

  Мемоаристиката яко завладява Форума. Аз си спомням за моята преподавателка по български и литература в гимназията с благодарност, ама съм само една бройка, а за обобщение трябва множество. Но пък като гледам по телевизии и сайтове резултатите от масовото обучение, мисля, че и обектите и субектите вече не фелат. Родният език и историята са идеологически дисциплини, та затова преподавателите се люшкат от режим към режим. Метод и мироглед дават фундаменталните науки, от където тръгват и древните философи. Впрочем,както преди, така и сега преуспяват най-приспособимите (Дарвин). Осъзнаха го и самите креационисти. Но пък от портретите на стените ни гледат очите на едни"луди глави", дето не са оцеляли, а са се похарчили за идеи. Сега ги хвалим, обявяваме за лидери и се караме с комшиите от чия махала да ги запишем. Абна работа.

 83. 83 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  ...Да утвърждаваш тези на научно ниво едва ли е предмет на учебни занимания..
  —цитат от коментар 74 на nqma zna4ka koi


  Дълбоко заблуждение!
  Не си внушавай, че научната работа е някакъв висш пилотаж, който е някъде извън човешките знания.
  Не!
  При нея просто се вниква в същите проблеми, но по дълбоко и по-конкретно.
  За да станеш научен работник просто се изискват широки познания върху ВЕЧЕ УТВЪРДЕНОТО.
  Остави го Айнщайн дето бил казал, че който не бил знаел постулатите, той правел откритията. Самият Айнщайн преди да публикува "Теорията на относителността" е бил отлично запознат с всички постулати от онова време.
  Сигурно са ти го казвали двеста пъти!
  Ученето е непрекъснат процес. То е през целия живот.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 84. 84 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Затова и ние, техните ученици станахме грамотни. Сега ни учителите , ни учениците са такива.

 85. 85 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Любопитно

  До коментар [#81] от "galiwer1880":

  Явно тази учителка ти е помагала прекалено много.
  Ти колко труд положи за да разбереш какво се иска от теб?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 86. 86 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3051 Неутрално

  Затова и ние, техните ученици станахме грамотни. Сега ни учителите , ни учениците са такива.
  —цитат от коментар 84 на Роси


  Виж моя пост # 64.... мисля.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 87. 87 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Кумих си книгата ѝ и я прочетох с огромна наслада.

 88. 88 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Кумих си книгата ѝ и я прочетох с огромна наслада.

 89. 89 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 866 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Кумих си книгата ѝ и я прочетох с огромна наслада.

 90. 90 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4261 Неутрално

  До коментар [#22] от "eti mehter":
  "Моцарт, Бетовен. ....дори и Азис .....не са били много щастливи преди да станат известни. ....:)...."

  Кощунство е да слагаш Азис до Моцарт и Бетховен , но нейсе.
  По принцип гениалните хора никога не са били щастливи през целия си живот.

 91. 91 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3084 Неутрално

  Някога учехме литература, сега учат политкултура.

 92. 92 Профил на ivan_lawyer
  ivan_lawyer
  Рейтинг: 145 Неутрално

  Наскоро бях по работа в едно частно училище - известно е - в Симеоново, гола вода - библиотеката за учениците - съдържаше книги, колкото в не знам какво - може би в кафене със списания или не знам - два рафта книги, аз си спомням училищните ни библиотеки - не може да ги обходиш, заглавия, все интересни, колко съм чел и на пионерските лагери - и там библиотека.

  Сега - прелистят два реда и заспят, верно - аз примерно не съм чел всичко, чак до мазохизъм, зачитал съм се в някои класици - все пак не е задължително да знам всичко за всеки, но - се четеше денонощно, даже насила ни караха да заспиваме - да, това е истината - вървим към опростяване и опростачване.

  Както и друго - сега сме залети с плява - съвременните български автори са смехотворни, "Сестри Палавееви", джагара-джугара и джагара-джугара, срам да те е - след Радичков и Станислав Стратиев, след Чавдар Шинов и Владо Даверов, след Любомир Левчев и Димитър Димов, да попаднеш в компанията на - Людмила Филипова и даже са ми изхвръкнали от ума, разни модерни автори, ами не става.

 93. 93 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3746 Неутрално

  До коментар [#90] от "tacheaux":

  Кощунство е да слагаш Азис до Моцарт и Бетховен , но нейсе.
  =========
  Така е....по принцип.....
  Заживяхме обаче в ерата на анти принципите.....

  Bukalemun
 94. 94 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#1] от "Таралеж":
  Виж, математика беше супер, и заобичах математиката.
  >>> А математиката заобича ли ви?:)

 95. 95 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#59] от "hope":
  Четенето на задължителната литература е химера
  >>> И през седемдесетте беше така, поне за такива като мен. Четях си аз главно литературни анализи и изкарвах без особени проблеми шестици. Освободилото се време посвещавах на научната фантастика и то в прекалено големи количества според родителите ми. Майка ми беше и моя учителка по българска литература една година( в шести клас) и реши да направи експеримент. Даде на класа задача да напишем някакво разказче в жанра на фантастиката. Неочаквано за самия мен се озорих и разбрах, че не е лесно и.. чукча да бъдеш.:) Отделно пък как ме сряза поетесата Станка Пенчева, когато я питах веднъж у нас:
  " Мога ли и аз да стана едно ..поетче?"
  ..."Не, не мож стана едно поетче, мойто момче", отговори ми бързо и малко раздразнено тя.:)

 96. 96 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Весело

  До коментар [#95] от "тулса":

  Ето така старите в защита на периметъра унищожават полета на младите души :-) А уж сливналийка... Сигурно руската филология и е повлияла :-)
  ПП
  Шегувам се, зашото скоро прегледах накои стихове от последния и период. И тя горката е мечтала за "бърза и лека смърт"

  "Не ми пожелавайте дълги години -
  пожелайте ми лека и бъpза cмъpт.

  Дo я поcpещна доcтойно и
  пpимиpено,
  cpед xоpа обичани,
  cлед чеcтен живот.

  Да имам накpая доcтатъчно
  въздyx.
  И на пpедците cи тиxото
  мъжеcтво."

 97. 97 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3188 Неутрално

  До коментар [#96] от "daskal1":
  Беше доста властна жена. Ето я тук:
  https://www.hiclub.bg/Article/7579531
  Не разбрах само каква и се пада поетесата Валентина Радинска. Само съгражданка ли е? Доскоро си мислех, че е дъщеря на Пенчева.

 98. 98 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 428 Неутрално

  Някога учителите може са били по-квалифицирани, нивото в образованието като цяло беше по-високо. Във времето преди интернет и гугъл беше безкрайно важно като студент да знаеш какъв е цветът на корицата на конкретната книга/учебник/монография - така изпитващият проверяваше дали си чел от "източника". И тогава самостоятелното мислене и умението да решаваш проблеми не бяха на особена почит. Доколкото се сещам, и преди 20 години пълният и непълният член измъчваха филолозите и нефилолозите. Така че - нищо ново под слънцето.

  master
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK