Зигмунд Фройд и пурата, която "понякога си е просто пура"

Зигмунд Фройд

© Свободна Европа

Зигмунд ФройдТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Зигмунд Фройд (1856 - 1939) - лекар, психолог, невролог, писател, философ


Произход: Австро-Унгария, еврейско семейство, средна класа
Образование: Медицина във Виена, специализира в Германия, Франция, Италия


Интереси: Философия, психология, митология, история, литература, пури, наркотици, секс


Зигмунд Фройд. Биография
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Знаете ли кой доказва, че мъжките змиорки имат тестиси? Да, Зигмунд Фройд, бащата на психоанализата.


Зигмунд Шломо Фройд е роден през 1856 г. във Фрайберг (дн. Пршибор, Моравия). Баща му, Якоб, е търговец на вълна, на 42 г. се жени втори път за Амалия Натансон, а когато Зигмунд е на 3 г., семейството се мести във Виена.


Момчето учи в еврейското училище, освен немски и ладино, знае латински, гръцки, испански, италиански, френски. На 17 г. учи право и зоология, но завършва медицина. На 24 започва да пуши неистово и стига до рака на устната кухина, който го убива. Вече като известен психоаналитик, Фройд казва - пушенето е заместител на склонността към мастурбация. Но журналистите искат да го повтаря постоянно и веднъж той изтърсва знаменитата фраза: "Понякога пурата си е просто пура".


През 1882 г. Фройд е лекар във Виена, през 1886 г. открива собствена медицинска практика и се жени за Марта Бернайс, дъщеря на главния равин на Хамбург.


Много неща за Фройд имат нужда от разяснения, особено объркването му на тема секс. Семейството му например се маха от Фрайберг не просто защото бизнесът на баща му закъсва, той закъсва, защото семейството затъва в скандал.


Мисията на Зигмунд Фройд
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Когато Зигмунд е на 2, Якоб е на 44, а жена му на 23. Той спи с гувернантката Моника, а тя - с доведения си син Филип и имат момиче Анна. За нея Якоб е баща и дядо, баща ѝ, Филип, е брат, майка ѝ - баба, а Зигмунд не знае дали Анна му е сестра или племенница. Затова просто я мрази, също като брат си, Юлиус. Юлиус умира на годинка и Фройд хем се радва, хем се терзае, че го е убил с омраза.


Тази каша после е в основата на Едиповия комплекс, леко прикрита зад "Едип цар" на Софокъл. И - не, Фройд не си измисля спомени, историята е истинска. Скандалът гръмва, когато гувернантката Моника краде от дома, изгонена е и за отмъщение разказва за специалните сексуални нрави там. Тогава вече търговията на Якоб закъсва.


На 16 г. Зигмунд се влюбва, но е отхвърлен и задълго се връща към любовта на майка си. Но щом среща Марта, завладян е и я завладява като хищник. Те се женят, за 9 години имат 6 деца, а после той залюбва сестра ѝ, още по-красивата и интелигентна Мина.


"Фройд май избра грешната сестра" - казват. Грешат. През 1895 г. Мина заживява с тях и Зигмунд от двете жени сглобява мечтаната една. Марта е отдадена на дома, а Мина е сексуален и интелектуален партньор. И между тях няма ревност.


Но Фройд проявява и бисексуалната си природа с лекаря Вилхелм Флайс. Флайс е в Берлин, Фройд във Виена, но писмата им са страстни. Фройд пише: "Да бих могъл да излея във вас целия си ропот, да обвия моята трептяща лампа с вашия спокоен пламък и да се почувствам отново добре".


4 основни текста
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Няма да го тълкувам по фройдистки, но страстта им все пак е повече интелектуална. Неслучайно овладяването на либидните пориви и възможността да се трансформират в пориви на разума е важна част от теорията на Фройд.


Бисексуалната природа обаче не само ги събира, а и разделя. Идеята за бисексуалния импулс в човешката природа е развита от Флайс през 1903 г. Фройд първо я отхвърля, после я приема, но твърди, че е негова - и разривът е готов.


Темата за секса засяга и отношенията с пациентите. И тук има проблеми, но, поучен от горчив опит, Фройд залага правилото, че заради успеха на лечението, лекарят трябва да има строго професионални отношения с пациента.


На този фон, Зигмунд Фройд опитва да не се поддава докрай на изкушенията и спазва нещо като строги викториански принципи. На турнето с Юнг в САЩ през 1909 г. той признава, че е привлечен от американките. Но когато Юнг предлага да вземат проститутки, Фройд е шокиран: "Но аз съм женен мъж!"


Фройд върви към психоанализата по обиколни пътища, първо минава през идеята за хипнозата, но разбира, че симптомите се влияят добре и ако пациентът сподели травмите си в пълно съзнание. Така започва всичко. Теорията за психоанализата се ражда не като философска система - от визията към практиката, а обратно. Тя е интересна и отворена за развитие - бързо намира последователи и става една от водещите идеи на ХХ век. Нищо, че като психоаналитик Фройд няма и един напълно излекуван пациент.


Голяма роля за развитие на психоанализата играе и смъртта на бащата на Фройд. След нея той има сърдечни смущения, тревожни сънища, депресия - и се самоанализира. Стига до враждебността към бащата и ревността към майката, което го кара да преосмисли произхода на неврозите и през 1896 г. вече ползва термина "психоанализа", за да обозначи "своя нов клиничен метод и теорията, на която той се базира".


Психоанализата не е просто метод за лечение, има още поне две основни приложения - изследване на ума и теория за човешкото поведение. Сложната ѝ структура и широк обхват често водят до спекулации за нейната ефективност. През 1938 г. Фройд казва пред ВВС: "Трябваше да платя скъпо за този мой късмет. Хората не вярваха на фактите и мислеха, че теориите ми са отвратителни. Все пак придобих последователи... Но тази борба още не е свършила."


Тълкуване на сънищата (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Около Фройд, особено след като през 1900 г. издава "Тълкуване на сънищата", се събират ентусиасти и слушат лекциите му. Следва пауза за пури и питие, а после се спори. Скоро идеята привлича лекари от цяла Европа и САЩ, а Фройд става звезда.


Съзнавано и Несъзнавано или динамиката между То, Аз и Свръх-аз, Либидо, Ерос и Танатос, Заместване, Стадии в човешкото развитие, Едипов комплекс, Грешки, Сънища, Катарзис - това са само някои основни теории и термини, родени и развити с новата наука.


Но следва изненада.


"Аз съм учен по принуда, не по призвание - казва Фройд пред италианският журналист Джовани Панини. - Психоанализата не е друго, а транспониране на едно литературно призвание в областта на психологията и патологията".


Ако това не е мистификация, май трябва пак да премислим всичко.


Но не като нацистите, които изгарят книгите на Фройд - защото е евреин, а и защото са човешки, не античовешки. С аншлуса на Австрия е заплашен животът му и той отива в Англия, но ракът го стиска за гърлото с пръстите на хиляди изпушени пури. "Животът ми вече е само мъчение, нищо повече" - казва Фройд.


Той отдавна има уговорка с лекуващия го приятел и на 23 септември 1939 г. Макс Шур му бие три дози морфин, а Зигмунд Фрод си тръгва в блаженство.


Оставя ни идеите си - да се мъчим с тях. И да им се радваме.

Ключови думи към статията:

Коментари (79)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на deutschland
  deutschland
  Рейтинг: 1168 Весело

  Той спи с гувернантката Моника, а тя - с доведения си син Филип и имат момиче Анна. За нея Якоб е баща и дядо, баща ѝ, Филип, е брат, майка ѝ - баба, а Зигмунд не знае дали Анна му е сестра или племенница.
  -----------
  Тука няма да стане само с четене, ще трябва и лист хартия с химикал. Аз се обърках.

 2. 2 Профил на krummm
  krummm
  Рейтинг: 760 Неутрално

  Положението е по-сложно и от това на Софка.

 3. 3 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  Щом министерството на истината е пипнало книгата (свободна европа), значи цели пасажи ще имат по-правоверен характер, отколкото са всъщност. Не случайно за да се овладее една нация се посяга върху историческата й идентичност. Някои помним как американското посолство организираха курсове за учители по история в основното училище, как да преподават и да изменят някои факти.

  Същото това се е случило с македонците преди 70-80г. За това време те напълно губят идентичност и са една аморфна маса без никаква историческа памет, а живеят в измисления свят на македонизма. Ако си представят, че са елфи ще са по-близо до истината отколкото е сегашната им представа за национална идентичност!

 4. 4 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  За да разбереш трябва да преживееш.
  Явно Фройд е преживял и е разбрал.

 5. 5 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  Юнг не е станал звезда като Фройд, но според мен е истинският великан в областта!

 6. 6 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Неутрално

  До коментар [#5] от "Красимир Андонов":

  Юнг води оживена кореспонденция с Волфган Паули физикът предрекъл неутриното по математически път,един от създателите на квантовата теория. Темата на тези писма е Synchronizität /синхронноста,синхроничност) на явленията и преживяванията на човешката душа.


  Wolfgang Pauli, Carl Gustav Jung. The Interpretation of Nature and the Psyche. Pantheon Books, 1955

  klimentm
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1425 Неутрално

  До коментар [#1] от "deutschland":

  “ Той спи с гувернантката Моника, а тя - с доведения си син Филип и имат момиче Анна. За нея Якоб е баща и дядо, баща ѝ, Филип, е брат, майка ѝ - баба, а Зигмунд не знае дали Анна му е сестра или племенница.
  -----------
  Тука няма да стане само с четене, ще трябва и лист хартия с химикал. Аз се обърках.”
  ——
  И аз. Ще чакаме Мойшето да ни разясни

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 888 Неутрално

  ФРОЙДИЗМЪТ

  е към момента силно оспорвана теория, смятана от някои учени за шарлататство. Създадена е отдавна, преди дори да се е говорило за генетика. Влиза в челен сблъсък с някои положения на генетиката. Философите от Франкфуртската школа я включват в своите възгледи и към момента е част от Неомарксистките представи.
  Рожбата на фройдизма - психоанализата търпи вече много критики и масово се отрича. Тя беше средство за измъкване на пари от богати безделници почти 70 години...

 9. 9 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#5] от "Красимир Андонов":

  Да бе, Титан ! Я посмали малко...

 10. 10 Профил на ogp03622986
  ogp03622986
  Рейтинг: 888 Неутрално

  До коментар [#3] от "otrqdnik":

  Това за американското посолство откъде го изсмука?
  Иначе другото е доста верно. Ама кръвта (червеноруска) вода не става...

 11. 11 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#9] от "ogp03622986":

  Днес всяко дете знае че Земята не е в центъра на Вселената но не мислим че Коперник е бил глупак. Всеки нов опит за обяснение на което и да е явление заслужава адмирации, че Юнг и Фройд са знаели много малко или почти нищо за човешката генетика не е тяхна грешка. За психоанализата си прав,трябва да бъде забранена със закон! (сериозен съм)

  klimentm
 12. 12 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 950 Неутрално

  До коментар [#9] от "ogp03622986":

  Титан или великан?
  Няма да си чешем езиците за това я.
  Юнг има едно малко книжле, четох го дума по дума - няма нито една излишна, която да може да отпадне от текста.

 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Любопитно

  До коментар [#11] от "klimentm":

  Ха ха.... Да бъде забранена....?
  И защо?
  По малката ми дъщеря ми учи психоанализа в Çukurova üniversite ...и съм я предупредил да внимава когато чете Фройд.....
  Нека сама се убеди.....какви и колко много са различията за философията на живота.....между изтока и запада.....

  Bukalemun
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#14] от "eti mehter":

  Много хайдуте се навъртяха около тази пуста психоанализа!

  klimentm
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#15] от "klimentm":

  Нека нека.... :).....
  Поучително е.....
  Нека децата сами видят.....с какви неща са били пълнени главите на майките и бащите им......и съответно разберат, че нищо не е случайно на тоя свят.

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#11] от "klimentm":Ха ха.... Да бъде забранена....?И защо?По малката ми дъщеря ми учи психоанализа в Çukurova üniversite ...и съм я предупредил да внимава когато чете Фройд.....Нека сама се убеди.....какви и колко много са различията за философията на живота.....между изтока и запада.....
  —цитат от коментар 14 на eti mehter


  Вярно е-на Изток са диваци със средновековни разбирания, които третират жените като животни.
  Иначе са забавни опитите ти да представиш патологията като норма в западната цивилизация, но на глупостите ти се връзват само такива като теб . Преди време беше писал,че норвежците не си чукали жените,та имало план 500 хиляди турци да се заселят в Норвегия, та да задоволяват местните жени.Щом пишеш подобни глупости, ясно е на какво ниво са и разсъжденията ти.

 18. 18 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Преди време беше писал,че норвежците
  ======
  Нищо такова не съм написал.....
  Не можеш да го докажеш.....

  Bukalemun
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Вярно е-на Изток са диваци със средновековни разбирания, които третират жените като животни.
  ========
  Е да де.....на запад са за пример и показ.... 🤣....
  Чети.... 👈

  Когато Зигмунд е на 2, Якоб е на 44, а жена му на 23. Той спи с гувернантката Моника, а тя - с доведения си син Филип и имат момиче Анна. За нея Якоб е баща и дядо, баща ѝ, Филип, е брат, майка ѝ - баба, а Зигмунд не знае дали Анна му е сестра или племенница. Затова просто я мрази, също като брат си, Юлиус. Юлиус умира на годинка и Фройд хем се радва, хем се терзае, че го е убил с омраза.

  Bukalemun
 20. 20 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Юнг има едно малко книжле, четох го дума по дума - няма нито една излишна, която да може да отпадне от текста...

  И Фройд и Юнг имат изключителен литературен талант , това впрочем е една от причините за успеха им.
  И при Фройд няма излишни думи , дори за мен е по-добрият стилист.Книгите му се четат като романи .Фройд пише по добре от 100% от писателите, стегнато и ясно.

 21. 21 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 464 Неутрално

  Големият спор Фройд , Юнг...Първият затъва в сексуалността , а Юнг в алхимия и мистика .
  От двамата Юнг е по - откачен.

 22. 22 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  Две опасности за здравето крие Фройд и психоанализата:

  - предубеждението,че всеки човек поначало е болен!

  - силното и опасно надценяване на съзнанието. Напротив,колкото повече човек се мъчи да се осъзнае,толкова повече увеличава вероятността да се разболее и побърка.

 23. 23 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#20] от "lynyrds":
  "И Фройд и Юнг имат изключителен литературен талант , това впрочем е една от причините за успеха им."

  Това е вярно , но литературата не е наука. Мистификациите на Фройд с неговите психоанализи отдавна са отречени от сериозната наука.

 24. 24 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  До коментар [#21] от "lynyrds":
  "От двамата Юнг е по - откачен."

  Кой е по-откачен в случая не е толкова важно, колкото това , че Фройд е откачен.

 25. 25 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 464 Неутрално

  но литературата не е наука...

  Тогава да не се изучава в училище .Децата да се учат да четат от учебник по химия например . И рисуването не е наука , и него вън.

 26. 26 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4128 Неутрално

  но литературата не е наука...Тогава да не се изучава в училище .Децата да се учат да четат от учебник по химия например . И рисуването не е наука , и него вън.
  —цитат от коментар 25 на lynyrds


  Защо? В училищата трябва да се изучават както науките , така и изкуствата.

 27. 27 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#24] от "tacheaux":

  Последно да те светна , понеже си крайно неориентиран - всичко което Фройд, Юнг и следващите след тях са открили и описали е казано. и написано от както има поезия и проза от такива като Омир, Шекспир, Толстой и прочие.Науката е все същата-душата на човека.

  Ако се изкушиш да отговориш- по-добре недей.

 28. 28 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 8580 Неутрално

  "Единственият човек, с когото трябва да се сравнявате – това сте вие в миналото. А единственият, от когото трябва да сте по-добри – това сте вие сега."
  "Повечето хора в действителност не искат свобода, защото тя предполага отговорност, а хората се страхуват от нея."

 29. 29 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3591 Неутрално

  Този е бил с доста отклонения, явно това изостря сетивата и такива хора виждат по-далече, разбират по-дълбоко същността на нещата.
  Излиза, че най-добрите учени, писатели, артисти са с психични отклонения, най-често породени от тежко детство или объркана биохимия.

  Любовта ще спаси света!!!
 30. 30 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  Този е бил с доста отклонения, явно това изостря сетивата и такива хора виждат по-далече, разбират по-дълбоко същността на нещата.Излиза, че най-добрите учени, писатели, артисти са с психични отклонения, най-често породени от тежко детство или объркана биохимия.
  —цитат от коментар 29 на hope


  На Моцарт и Айнщайн какво им е било?Напълно нормални хора в личният живот и гении в професионалното си поприще.

 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":Преди време беше писал,че норвежците======Нищо такова не съм написал..... Не можеш да го докажеш.....
  —цитат от коментар 18 на eti mehter


  Хахаха-и ти като Стюпито се отмятяш от твърденията си.

 32. 32 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#17] от "Мусаши":Вярно е-на Изток са диваци със средновековни разбирания, които третират жените като животни.========Е да де.....на запад са за пример и показ.... 🤣.... Чети.... 👈Когато Зигмунд е на 2, Якоб е на 44, а жена му на 23. Той спи с гувернантката Моника, а тя - с доведения си син Филип и имат момиче Анна. За нея Якоб е баща и дядо, баща ѝ, Филип, е брат, майка ѝ - баба, а Зигмунд не знае дали Анна му е сестра или племенница. Затова просто я мрази, също като брат си, Юлиус. Юлиус умира на годинка и Фройд хем се радва, хем се терзае, че го е убил с омраза.
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Е какво-гувернантката се е чукала с бащата и синът едновременно. Не е нещо невиждано,нито пък чак толкова извратено.

 33. 33 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":

  Мусаши, не дърпай дявола за опашката.

 34. 34 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1526 Неутрално

  Вярно е-на Изток са диваци със средновековни разбирания, които третират жените като животни.
  —цитат от коментар 17 на Мусаши

  хахахаха,на Запад триста години търговия с роби и най-вече с робини, особено на храбрия и цивилизован американкски народ, който дори война води да запази робството, на теб изтока ти е виновен.
  Сега най-готинто е че в името на моралното лидертсво на същия американски народ и преодоляването на руската енергийна доминация на Балканите модератора ще изтрие коментара като "не по темата".

  Свободата, Санчо...
 35. 35 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 260 Неутрално

  Той спи с гувернантката Моника, а тя - с доведения си син Филип и имат момиче Анна. За нея Якоб е баща и дядо, баща ѝ, Филип, е брат, майка ѝ - баба, а Зигмунд не знае дали Анна му е сестра или племенница.-----------Тука няма да стане само с четене, ще трябва и лист хартия с химикал. Аз се обърках.
  —цитат от коментар 1 на deutschland  Той спи с гувернантката Моника, а тя - с доведения си син Филип и имат момиче Анна. За нея Якоб е баща и дядо, баща ѝ, Филип, е брат, майка ѝ - баба, а Зигмунд не знае дали Анна му е сестра или племенница.-----------Тука няма да стане само с четене, ще трябва и лист хартия с химикал. Аз се обърках.
  —цитат от коментар 1 на deutschland


  Ха-ха ..Всъщност това дава и ключа към една объркана псевдо теория основана на проблемите в живота и сексуалността на един талантлив човек с усет за пари

 36. 36 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2438 Неутрално

  До коментар [#30] от "Мусаши":

  Айнщайн е бил непоносимо гаден към близките си хора...

 37. 37 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 260 Неутрално

  [quote#17:"Мусаши"][/quote]

  Е тука психоанализата и теорията за дълбоките комплекси може да влезе в сила ;)
  Е, всеки има някакви комплекси

 38. 38 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  [quote#34:"Bornagain"][/quote]

  500 години под американско иго ли бяхме,или под нечие друго?

 39. 39 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  [quote#17:"Мусаши"]
  —цитат от коментар 37 на valerie pvi
  Е тука психоанализата и теорията за дълбоките комплекси може да влезе в сила ;)Е, всеки има някакви комплекси [/quote]

  Ами като нямат никакви постижетия в живота си,подобни хора си измислят всякакви митове.В случаят за много потентните турци и импотентните норвежци.И че едва ли не всяка норвежка си мечтае за нисък,мургав, кривокрак турчин.Тия хора и понятие си нямат от женска психология.

 40. 40 Профил на pilgrim
  pilgrim
  Рейтинг: 281 Весело

  До коментар [#25] от "lynyrds": баш са ги отхвърлили. Не е лошо да се образоваш малко, преди да изказваш мнение. Някои от основните им идеи са доказани и пре-доказани.
  https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/1948550620974892

 41. 41 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2774 Весело

  "Когато Зигмунд е на 2, Якоб е на 44, а жена му на 23. Той спи с гувернантката Моника, а тя - с доведения си син Филип и имат момиче Анна. За нея Якоб е баща и дядо, баща ѝ, Филип, е брат, майка ѝ - баба, а Зигмунд не знае дали Анна му е сестра или племенница."
  *
  Е, какво пък! Важното е да няма кръвосмешение.

  Цитат:
  "Теорията за психоанализата се ражда не като философска система - от визията към практиката, а обратно. Тя е интересна и отворена за развитие - бързо намира последователи и става една от водещите идеи на ХХ век. Нищо, че като психоаналитик Фройд няма и един напълно излекуван пациент."
  *
  Не зная дали това е случайност или закономерност, но се оказва, че тези, които имат пари да плащат имат и повече психични проблеми. В някои случаи пациентите стават зависими от своите псохоаналитици, посещават ги с години и при всяка по-сложна ситуация тичат при тях, вместо да се справят сами с нея.
  С това не казвам, че психолозите не предлагат реална помощ, но крайната цел би трябвало пациентът да си изработи собствен механизъм за справянето с по-сложни ситуации. Тези, които са възпитани в стоицизъм по принцип са по-силни и устояват по-добре на изпитанията в живота.

 42. 42 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":

  Да не говорим, че е несравним пример на безусловно доказана тъпота и бездарие. Той не трябва да бъде споменаван в никакъв контекст, особено в контекст свързан с наука. Докато измамници като Зигмунд Фройд и Имануел Кант са доста хлъзгави, защото боравят с неустановимите величини на психологията, то при Айнщайн доказването на абсурдите, които натрапва, е абсолютно пряко, несравнимо с нищо друго в науката. Потресаващо е как се е оставил така лесно и категорично да бъде изловен. Ами, то, от тъп човек какво друго да очакваш. И за мошеник даже не го бива, толкова е зле. Защо ли му трябваше на Мусаши да дърпа дявола за опашката?

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#36] от "deaf":Да не говорим, че е несравним пример на безусловно доказана тъпота и бездарие. Той не трябва да бъде споменаван в никакъв контекст, особено в контекст свързан с наука. Докато измамници като Зигмунд Фройд и Имануел Кант са доста хлъзгави, защото боравят с неустановимите величини на психологията, то при Айнщайн доказването на абсурдите, които натрапва, е абсолютно пряко, несравнимо с нищо друго в науката. Потресаващо е как се е оставил така лесно и категорично да бъде изловен. Ами, то, от тъп човек какво друго да очакваш. И за мошеник даже не го бива, толкова е зле. Защо ли му трябваше на Мусаши да дърпа дявола за опашката?
  —цитат от коментар 42 на bryghtlyght


  Нямам намерение да споря с теб на тази тема, щото те съм достатъчно компетентен по въпроса.

 44. 44 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1507 Неутрално

  До коментар [#42] от "bryghtlyght":

  Кант и психология....

 45. 45 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Доста глупости е произвел уважаемият Зигмунд Фройд.

 46. 46 Профил на KYULC
  KYULC
  Рейтинг: 82 Неутрално

  у нас имаха голямата слава фройдистите и психоаналитицити, по причина,че по времето на живков яко бяха попържвани. и фройд,и юнг ги четох донякъде.в загубеното време,щото бяха "модни", покрай многото плява има и зрънца "зрънца". античните трагедии са разказали съвсен просто и ясно "нещата" от живота. за мен психоанализата е шарлантания, както ванга,която я пробутват на хората. освободих се от книгите на фройд,юнг и ко, за да отворя място за стойностни книги.един мой професор повтаряше често,че психологията е мечта за наука

 47. 47 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#44] от "lz73":

  Ако съдиш от вторичната литература, изкарват го философ. Обаче, отгърни сам “Критика на чития разум”, да речем, и сам ще се убедиш—психология, и то с много съмнително качество. Ако искаш помощ, само кажи.

 48. 48 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":

  Е, защо го споменаваш Айнщан, тогава, като някакъв светъл пример? Тъпкът и бездарникът—пример за народа. Това, ако не е парадокс, здраве му кажи.

 49. 49 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6229 Неутрално

  До коментар [#1] от "deutschland":

  Сам си е бил дядо!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 50. 50 Профил на mark_watney
  mark_watney
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма да е лошо тези статии да се проверяват от редактор, който да следи за смислова и граматическа точност. Отказах се да чета след третия абзац.

 51. 51 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 1122 Неутрално

  До коментар [#10] от "ogp03622986":

  Защо трябва да го изсмуквам, и без никой нищо да ти каже, сам трябва да видиш колко статии бълват медиите против Русия на ден? Преброй ги тук в Дневник само. Защо някой трябва да ти каже очевидното?

  Другото, което не подлежи на никакво съмнение е пропагандния характер на дезинформационния портал "Свободна Европа". Целият информационен поток е с цел да наложи темата за османско присъствие, не робство и да наложи Русия като враг, не цивилизационен приятел и в дадени периоди спасител и основател на основните държавни институции - БНБ, Армията, Български пощи, администрация и др.

  Само едно не ми е ясно, какво общо има Фройд с антируската пропаганда, какво може да са пипнали за да се измени обективната истина така че да обслужи западния интерес. Защо Свободна Европа са се намесили в издаването на точно тази книга, или тя е част от букет от най-популярната литература, която трябва да бъде пипната за да придобие демократичен уклон.

  Според мен най-важно за демократите е да се променят класическите произведения, Оруел е обяснил в детайли какви са задачите на министерството на истината, сега това се прави със завидно търпение и педантичност. След 70-80г ние ще сме новата Македония, на младите така ще им е втълпена любов към Турция и омраза към Русия, че със радост ще гласуват за присъединяване към границите на новата Турска империя. Има една американска фондация, която се грижи за изнасянето на млади таланти и умове към Америка и промиването на мозъци на тези, които остават тук. Не се съмнявам, че след 50-60г Македония ще е в състава на Албания.

 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1630 Неутрално

  До коментар [#43] от "Мусаши":Е, защо го споменаваш Айнщан, тогава, като някакъв светъл пример? Тъпкът и бездарникът—пример за народа. Това, ако не е парадокс, здраве му кажи.
  —цитат от коментар 48 на bryghtlyght


  За теб може да е такъв,за други е един от най-блестящите учени.

 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#52] от "Мусаши":

  Не си прав. Не е само за мен. За всички е. Все пак в науката има обективни критерии, на които аз не съм собственикът. Не може доказан тъпак да е "един от блестящите учени". Ако ти трябва такъв герой, вземи едно паве от улицата и си го обяви за герой и блестящ учен. Повече ще ти свърши работа.

 54. 54 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 2012 Неутрално

  Психиката се изгражда на генна основа, както и генетичните й дефекти.
  За съжаление злоупотребата с алкохол, дрога, пури и други опиати, както и губелното използване на големите пари не по предназначение водят също до ужасяващи последствия и никаква психоанализа или медицина не помага. Справка - много случаи, а и Фреди Меркюри ...

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 55. 55 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3851 Весело

  До коментар [#31] от "Мусаши":

  Хахаха-и ти като Стюпито
  ======
  Аз съм си аз.....
  Докажи това което твърдиш в к. 17.....
  Ако не можеш, си.....

  Bukalemun
 56. 56 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1600 Неутрално

  Доктороу в "Рагтайм" разказва за екскурзията до Щатите на Фройд и учениците му Юнг и Ференци. Намеква за привличане между Фройд и Юнг. Много забавно описва разочарованието на Фройд от Америка, което довежда до възклицанието му, че Америка е една голяма грешка.

 57. 57 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#14] от "eti mehter":
  Ти не си ли я посъветвал дъщерята да учи ..Fundamental Islamic Sciences?

 58. 58 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#53] от "bryghtlyght":Все пак в науката има обективни критерии, на които аз не съм собственикът.
  >>> Колега, и аз не споделям прекаления възторг от Айнщайн, но все пак доверявам и на други всепризнати авторитети в науката като Курт Гьодел. Великият логик едва ли би се сближил толкова с Айнщайн в Принстън, ако последния беше само екстравагантен и ловък мошенник в науката от рода на..известния ни Остап Бендер.

 59. 59 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 646 Неутрално

  Не е ясно защо е написано горното, май само Асенов си знае, може да е седнал да пробва коледни подаръци - я нов лаптоп, я клавиатура....Още по-неясна е целта на публикуването.
  Текстово, упражнението е на ниво първокурсник във ФФ*. На по-големите студенти обърканият Зигмунд не им е тема. Още първоначалният досег с Юнг затрива интересът към него, пурите му и голямата му еврейска драматургия бързо и безвъзвратно.
  _____
  * Философски факултет, Асенов

 60. 60 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#58] от "тулса":

  Иде реч за долнопробен мошеник и некадърник. Ако някой не е разбрал тази истина за Айнщайн, то си е за негова сметка. Защо трябва да се дпверявам на някого, когато с очите си виждам непостигнати от никой друг невежесво и тъпота, нахално наложени на света като голяма наука? Това е скандал, какъвто науката не познава.

 61. 61 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#60] от "bryghtlyght":Ако някой не е разбрал тази истина за Айнщайн, то си е за негова сметка..
  >>> Явно има прекалено много излъгани, а и много време изтече без да го отхвърлят мошеника. Или аз съм доста семпъл интелектуално, или някой друг се възвишава над простосмъртните като една ...Чомолунгма:)
  По повод подобни дискусии си спомням за един забавен пример на математика В.Арнолд от книжката му "Теория на катастрофите". Ако в пространството достиженията на учените се представят с една повърхност в пространството ТУД(Техника-Увлеченост-Достижения ) то маниаците и гениите могат да имат една и съща степен на увлеченост, но съвсем различни достижения. На линка може да се намерят повече подробности( параграф 3, стр 2):
  https://ekniga.org/reader/226575/page/2/

 62. 62 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#61] от "тулса":

  Не е много времето. Аристотел са го търпяли 2000 години. Този некадърник също може да се задържи още, защото науката е затънала в корупция. Не знам как ще устои обаче, когато дойде изкуственият интелект. Ще е срам за единствения биологичен вид, надарен с когнитивни способности, изкуствен интелект да го спасява от интелектуалния маразъм, налазил го вече повече от век.

 63. 63 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3507 Весело

  До коментар [#62] от "bryghtlyght":
  Спомням си как снизходително се беше изказал мой препдиавател по елетродинамика- доц. Десимиров за приноса на Айнщайн в СТО: "..Тези неща са ги измислили едни брадати чичковци преди него(..Айнщайн).."
  Сега изгледах едно кратко видео, където споменатия вече Арнолд разправя за ...Гениалния Алберт и чичковците Поанкаре и Минковски:):

  https://bit.ly/34ZzmiX

 64. 64 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#63] от "тулса":

  Тук изобщо не става дума дали некадърникът е свил от някого "теорията" си, а за това, че въпросната е една въпиющо бездарна теория, дето еша си няма. Прочее, всичките му останали "статии", с които е замърсил научната литература, страдат от същиоя недостатък—прононсирано бездарие.

 65. 65 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#62] от "bryghtlyght":

  Хайде сега и Аристотел подхвана. Че кой го е "търпял"? И дали ти и аз ще оставим нещо за което да се пише, ако ще да е с унищожителна критика, след 2000 години? Едва ли...

 66. 66 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#62] от "bryghtlyght":

  Хайде сега и Аристотел подхвана. Че кой го е "търпял"? И дали ти и аз ще оставим нещо за което да се пише, ако ще да е с унищожителна критика, след 2000 години? Едва ли...

 67. 67 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#65] от "daskal1":

  Хората на клади са ги хвърляли в крайна сметка заради критика към задушаващия му тоталитарен контрол на мисълта, а ти си седнал да го жалиш. Колкото до оставане, не знам. Сега довършвам втора книга и подхващам трета по въпроса. Никога не съм си представял, че такова щастие ще ме осени, да мога с един удар да разсека Гордиевия възел, завързан от бездарника. Тръгни да разрязваш Гордиевите възли на един Кант (възможно е, защото трактатите му не са философски, а са зла скалъпени трактати по психология, но няма формули, та наистина да го засилиш по пързалката) или, още по-трудно, на един Хегел, да те видим докъде ще стигнеш. Особено на Хегел—хлъзгав, хлъзгав, като мокро въженце. Въпреки че и двамата заслужават да бъдат натирени от епистемологията, а и изобщо от философията. Такива бели са натворили на народите интелектуално, че когато и да ги изгониш, ще бъде късно. За разни мазници като Фройд, хич и да не отваряме дума—интелектуални чалгари някакви, както и цялата останала постмодернистична каша от разни френски и австрийски т.нар. философи.

 68. 68 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  Разбира се, най-голямата, непоправимата, интелектуална, а и материална щета за света е нанесъл бездарникът. За такива като Кант и Хегел са им съчинили на децата някакви притчи и измислици, да ги залъгват там с нещо, като им взимат парите за лекции уж по философия. А то, всъщност, из университетите се преподава изключително история на философията и децата си зубрят учебниците, като да са някакви прочитни книжки. На никого даже и през ум не му минава, камо ли на претрупаните от работа професори, да попогледнат оригиналите, за да видят за какви дивотии иде реч. То, даже и някой да понечи да ги разтвори тези пусти оригинали, учебният план, лекциите, консултациите, писането на оценки и общоуниверситетските задължения така обсебват времето, че някой трябва да е свръх-човек, за да намери компактно време, та барем малко да помисли върху онова, което преподава. Всичко е схеми и шаблони, за да дойде заплатката, че има моргидж да се плаща и да се събират пари за колидж на децата, за да влязат и те в нов цикъл на малоумието. Затова се е задържало толкова дълго това малоумие. Просто не се е появил пъдарят, да внесе малко ред и всеки нехае и си гледа жалкия животец.

 69. 69 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3785 Весело

  " Нищо, че като психоаналитик Фройд няма и един напълно излекуван пациент."
  ==============
  Хората искат да чета за секс, не за пациенти!!!
  Фройд стана интересен със секса, а не с нещо направено, доказано, овладяно, полезно.....
  С това злоупотребяват не само мисирките, а и университетските преподаватели, отмъщаващи на студентите си за това как са били излъгани те самите.

  Еретик
 70. 70 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3785 Весело

  До коментар [#25] от "lynyrds":

  "но литературата не е наука...
  Тогава да не се изучава в училище .Децата да се учат да четат от учебник по химия например . И рисуването не е наука , и него вън."
  ==============
  Голям майтап!
  Замисляли ли сте понякога защо нещо се учи в училище?
  Най-елементарните прагматици отговарят - защото ще ти трябва.
  Дървените философи ти обясняват, че училище не ти трябва, всичко го има в нета.
  Само че докато майка ти продава сандвичи, а баща ти сглобява печки, някой трябва да ти покаже какво е наука.
  И не само наука, а и изкуство. Докато не "пипнеш нещо", няма как да решиш, че искаш това да правиш и ти идва отвътре.
  Затова в училище има часове за литература, музика и рисуване.
  Знам, че пак някои не ми повярваха, ама не сам притеснен.

  Еретик
 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#67] от "bryghtlyght":

  Ти сериозно тръгна да громиш врага :-). Нека и аз да подхвърля дърва в огъня, според някои философи Сталин не е бил марксист, а хегелианец предвид вярата му в ролята на личността в историята приложена и на практика.

 72. 72 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4030 Весело

  До коментар [#58] от "тулса":

  "авторитети в науката като Курт Гьодел."

  Каква излезе тя?! Че и Гьодел е мошенник!

  klimentm
 73. 73 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#71] от "daskal1":

  Историческите му опити са подробности, без значение. Ти вземи да му прочетеш централните писания, такива като “Науката логика”, за да се насладиш на объркана мисъл.

 74. 74 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Неутрално

  До коментар [#73] от "bryghtlyght":

  Чел съм ги навремето, все пак учих в сериозно учебно заведения в една доста независима в това отношение Полша. Като пример, в предмета "Марксистка Философия" имаше само една лекция за Маркс, третираха се и съвременни теории, пък и изучавахме "Формална Логика". :-) И не ме карай да спекулирам за Кант. :-)
  И все пак една от трудностите при четене на подобни текстове е да имаме предвид времето в което са писани, а оттам и стила.

 75. 75 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4527 Весело

  До коментар [#72] от "klimentm":

  Нали знаеш, всички са маскари освен нас :-)

 76. 76 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#72] от "klimentm":

  Проблемът на Гьодел е, че е интелектуален еснаф, каквито са повечето интелектуалци. Копал си е там в своята градинка и се е водил по течението, без да отдаде и минута време да види, какво точно, аджеба, ще е това чудо. Чул, че нещо и, айде и той. После, ако искаш кариера и да ти се знае името, не ритай срещу ръжена, а се подмазвай на въздигнати в геройска поза имена. Ама че глупости говорят, хич не е твоя работа да съдиш. Затова такива тъпотии, като тези бълвани от некадърника, са оставени да запушват научната литературата и живота ни с интелектуални нечистотии.

 77. 77 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#74] от "daskal1":

  Хегеловата логика не е формална логика, а е някаква негова си логика, която или някак я научаваш и безропотно приемаш и почваш да я прилагаш тук и там или я запокитваш нанякъде с всичките ѝ глупости и си гледаш живота. При Кант, както казах, нещата са по-семпли. Някакси му се е сторило, че някакви несмаслени спекулации в психологията, са философия, което муе дало стимул да върти ли върти мелничката на текста, докато те изтощи с повтарянето по различни начини на една очевидно невярна теза. И в този случай, който иска да му се връзва на колата и да си представя, че е в райските селения на чистата мисъл. Услужливи списуватели на учебници са му сложили в устата ашладисани текстове и така някак излиза, че кой знае какви мъдрости бил написал. Завесата обаче пада и се вижда голата семплост на и без друго погрешните му разсъждения, още щом наченеш да му четеш оригиналите.

 78. 78 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3785 Любопитно

  До коментар [#33] от "bryghtlyght":

  "До коментар [#30] от "Мусаши":
  Мусаши, не дърпай дявола за опашката."
  ============
  За коя опашка?

  Еретик
 79. 79 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  До коментар [#78] от "Костадин Иванов":

  Това беше отправено закачливо до Мусаши, да не споменава името на некадърника, защото пак ще се разлеят из форума едни безкрайни спорове и препирни. Темата за бездарника винаги е много по-интересна от всякакви други теми, нежели за някакъв научен чалгаджия, славитрифоновецът в психологията, Зигмунд Фройд.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK