Джордж Оруел: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила

"1984" и "Фермата на животните" излизат в нов превод.

© "Сиела"

"1984" и "Фермата на животните" излизат в нов превод.Фундаменталните романи на британския писател Джордж Оруел "1984" и "Фермата на животните", считани за едни от най-важните творби на ХХ век, излизат в нов превод на Венцислав К. Венков, съобщи издателство "Сиела". Новите издания са с твърди корици, илюстрирани от художника Дамян Дамянов.


Оруел пише "Фермата на животните" през 1940 г., но романът е публикуван 5 години по-късно. Той е майсторска алегория на световната политическа картина на времето си. Творбата носи директна критика срещу победоносния в този момент Съветски съюз, но среща редица трудности, които Оруел описва в специален предговор, предвиден за публикуване в оригиналното издание на "Фермата на животните". Той обаче отпада (най-вероятно по политически причини), а машинописният му текст е открит години по-късно и е публикуван едва през 1972 г. в седмичната литературна притурка на в. "Таймс".


"Именно този предговор читателите могат да открият в новото издание на класиката", отбелязват от издателството.
Антиутопията "1984" Оруел създава след края на Втората световна война с идеята да се противопостави на налагащия се тоталитаризъм. Романът е публикуван за първи път на 8 юни 1949 г. Заглавието в оригинал е "Хиляда деветстотин осемдесет и четвърта" (Nineteen Eighty-Four).


През 2005 г. романът е избран от списание "Тайм" за един от 100-те най-добри романи на английски език от 1923 г. до 2005 г. Любопитното е, че след встъпването в длъжност на президента Доналд Тръмп през януари 2017 г., търсенето на класиката на антиутопичното общество, в което авторитарно правителство използва език за контрол над масите, се засили неимоверно. Причината за интереса към книгата е "оруелският език", използван от старши съветничката на Тръмп Келиан Конуей в "Срещи с пресата" в телевизия NBC.


Джордж Оруел (Ерик Артър Блеър) е журналист, роден на 25 юни 1903 г. Той е един от най-уважаваните английски есеисти и писатели на ХХ в. В съвременната световна култура трайно са втъкани персонажът на "Големия брат" и изразът: "Големия брат те наблюдава". Оруел участва в испанската гражданска война на страната на републиканците срещу фашистката диктатура на Франко. През Втората световна война води предаване срещу нацизма по ВВС. Умира на 21 януари 1950 г.


Из "Фермата на животните" от Джордж Оруел


ПЪРВА ГЛАВА


Фермата на животните (Сиела)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Щом се стъмни, господин Джоунс - собственикът на ферма "Имението" - затвори курниците, но тъй като беше успял отрано да се накваси, забрави да залости вратичките им. Прекоси, залитайки, двора сред лудо танцуващия светлинен кръг на фенера, изрита ботушите си пред задната врата, наточи за последно халба бира от бъчонката в миялното помещение и се завлече до леглото при вече хъркащата госпожа Джоунс.


С угасването на светлината в спалнята обаче по всички стопански сгради настъпи оживление и суетня. През деня се беше разчуло, че предишната нощ на стария Майор - нереза шампион от средна бяла порода - му се присънил необичаен сън и той държал да го сподели с останалите животни. Затова се бяха уговорили да се съберат в големия обор веднага след като господин Джоунс им се махнеше от главата.


Старият Майор (както всички му викаха, независимо че по селските панаири се беше състезавал под името "Уилингдънския красавец") се радваше на голямо уважение във фермата, та никому не се свидеше да пожертва час от съня си, за да го изслуша. Осветен от провесения под гредата фенер, Майорът ги очакваше, излегнат в сламеното си 24 легло на нещо като подиум в ъгъла на просторния обор. Макар и понапълнял напоследък, дванайсетгодишният нерез все още пазеше предишния си царствен вид, а никога нерязаните му бивни не отнемаха ни най-малко от мъдрото му, доброжелателно изражение.


Прииждащите животни гледаха да се настанят удобно. Първи дойдоха трите кучета - Зюмбюлка, Джеси и Крадльо; подир тях пристигнаха прасетата и се проснаха върху сламата току пред подиума. Кокошките се наредиха по первазите на прозорците, гълъбите изпърхаха чак горе на мертеците, овцете и кравите налягаха зад прасетата и запреживяха.


Двата впрегатни коня - Боксер и Детелинка - влязоха едновременно с много бавна и изключително внимателна походка, да не би случайно да настъпят някоя заровила се в сламата дребна животинка. Детелинка - позакръглена лелка почти на средна възраст - така и не си беше възвърнала стройната фигура след четвъртата си бременност. Боксер пък беше огромен - близо метър и осемдесет на ръст и силен колкото два нормални коня.


Спускащата се по муцуната му бяла ивица му придаваше леко глуповат вид, но липсата на първокласна интелигентност не пречеше да е уважаван от всички заради уравновесения му характер и невероятната му работоспособност. След конете довтасаха бялата коза Мюриъл и магарето Бенджамин. Бенджамин беше най-възрастният и най-заядлив обитател на фермата. Изказваше се рядко, и то най-вече за да направи някоя язви- 25 телна забележка - че Бог например го бил дарил с опашка, за да гони мухите, но той лично щял да е по-доволен да е и без опашка, и без мухи. От всички животни във фермата единствено той никога не се смееше. Нямало за какво, обясняваше, когато го попитаха. Но макар и да не го признаваше открито, беше предан приятел на Боксер; двамата обикновено прекарваха заедно неделите си в ливадката зад овощната градина, където пасяха един до друг в пълно мълчание.


Едва полегнаха двата коня и в обора пристигна в писукаща редичка люпило патета; изгубили някъде по пътя майка си, те се залутаха да си търсят място, на което да не ги настъпи някой. С мощния си преден крак Детелинка им оформи подобие на ограда, патетата се сгушиха в нея и на мига заспаха. В последния момент с танцова стъпка се появи и Моли - глупавата бяла хубавелка, която теглеше двуколката на господин Джоунс. Дъвчейки бучка захар, кобилката се настани почти най-отпред и затръска кокетно бялата си грива с надеждата някой да забележи вплетените в нея червени ленти.


Най-накрая пристигна и котката, прецени, както винаги, с поглед къде ще ѝ е най-топло и взе че се намърда между Боксер и Детелинка; замърка доволно и не си направи труда да чуе поне една дума от словото на Майора. Накратко казано, налице бяха всички животни с изключение на Мойсей - опитомения гарван, дремещ на пръта над задната врата. Майорът ог- 26 леда присъстващите, убеди се, че са се настанили удобно и го гледат в устата, прокашля се и рече: - Другари, вече сте чули за странния сън, който ми се присъни предишната нощ. На него обаче ще се спра по-късно. Първо искам да ви кажа друго. Струва ми се, другари, че месеците, които ми предстоят да прекарам сред вас, са броени, поради което смятам за свой дълг да ви предам всичката натрупана досега от мен мъдрост.


Живях дълго, докато лежах в кочината разполагах с куп време за размисъл и смея да заявя, че от сегашните животни по света няма друго, което да е по-наясно с естеството на живота върху тази земя. Именно върху тази тема ми се ще да заостря днес вниманието ви.


Из "1984" от Джордж Оруел


Джордж Оруел: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила

© Дамян Дамянов, "Сиела"


ПЪРВА ГЛАВА


1984 (Сиела)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Часовниците отмерваха тринайсет в ясния и студен априлски ден. Наврял брадичка в гърдите си, за да ги предпази от злия вятър, Уинстън Смит се пъхна чевръсто между крилата на остъклената входна врата на "Резиденция "Победа", а покрай него успя да се намъкне и част от песъчливата вихрушка.


Във входа вонеше на варено зеле и стари изтривалки. На далечната стена висеше цветен плакат с големина, неподходяща за излагане в помещение, с изображението на огромно - широко повече от метър - лице на около трийсет и пет годишен човек с тлъст черен мустак и сурово мъжествено лице. Уинстън се отправи към стълбището. Нямаше смисъл да пробва асансьора. Той и при най-благоприятни обстоятелства рядко работеше, а напоследък, в рамките на режима на икономии по повод предстоящата Седмица на омразата, бяха започнали да спират тока по цял ден. Измъчван от варикозната язва над десния глезен, трийсет и девет годишният Уинстън заизкачва бавно, на почивки, седемте реда стъпала до своя апартамент. Плакатът с огромното лице го чакаше на всяка площадка, точно срещу шахтата на асансьора. Беше от онези портрети, дето погледът им те следва накъдето и да се отместиш.


А и надписът отдолу точно това гласеше: ГОЛЕМИЯ БРАТ ТЕ ГЛЕДА.


В самия апартамент приятен плътен глас изреждаше някакви числа във връзка с производството на чугун. Гласът идваше от продълговата метална плака с вид на матово огледало, която заемаше част от дясната стена. Уинстън завъртя копчето, за да намали звука, при все че думите си оставаха разбираеми. Можеше и да позатъмни устройството (наричано "телеекран"), но не и съвсем да го изключи. Премести се до прозореца.


Невзрачността на дребната му крехка фигура се подчертаваше допълнително от синия дочен гащеризон на партиен член. Косата му бе много руса, а кожата на лицето му бе придобила естествена руменина от долнокачествения сапун, тъпите ножчета за бръснене и студа на наскоро отишлата си зима.
Дори през затворения прозорец външният свят му изглеждаше студен. Долу на улицата вятърът подмяташе вихрушчици от прах и накъсани хартийки, а греещото слънце и яркосиньото небе придаваха единствено на вездесъщия портрет някакво подобие на цвят. Лицето с черен мустак свеждаше поглед от всеки ъгъл, предлагащ и най-малката видимост.


Имаше го дори на отсрещната фасада. "ГОЛЕМИЯ БРАТ ТЕ ГЛЕДА", гласеше надписът, а тъмните му очи надничаха дълбоко в Уинстъновите. Долу на улицата пък отпраният край на друг плакат пляскаше неравноделно на вятъра и ту закриваше, ту откриваше единствената дума - "АНГСОЦ". Хеликоптер се стрелкаше ниско между далечните покриви, застиваше за миг като едра синя муха, после отминаваше с плавен завой. Полицейски патрул, надничащ в хорските жилища. Но тези органи на реда нямаха особено значение. Най-страшна беше мислополицията.


Гласът от телеекрана не преставаше да изрежда зад гърба на Уинстън данни за чугунопроизводството и преизпълнението на деветата третилетка. Телеекранът едновременно и приемаше, и предаваше. Можеше и да долови всеки издаден от Уинстън звук, стига да беше малко по-силен от най-тихия шепот. Така че докато Уинстън оставаше в полезрението º, металната плака непрестанно го виждаше, а и го чуваше. Естествено, човек по нищо не можеше да разбере дали в даден момент го следят, или не.


И изобщо беше загадка колко често и на какъв принцип се включваше мислополицията в личния ти кабел. Допускаше се, че могат да следят всекиго по всяко време. Но така или иначе, можеха да се включат в кабела ти когато си искат. По тази причина всеки се стараеше да живее - или, по-точно казано, по силата на превърнал се в инстинкт навик човек живееше - с мисълта, че чуват всеки издаден от него звук и следят всяко негово движение, стига да не е направено на тъмно.


Уинстън се стараеше да стои гърбом към телеекрана. Уж за по-сигурно, макар да му беше ясно, че и гърбът може да го издаде. На километър от дома му над опушения пейзаж се издигаше работното му място - Министерството на правотата. И изобщо, мислеше си с известно отвращение Уинстън, това, което се разстила пред очите му, изобщо не е Лондон - главният град на Аерописта Едно, третата по населеност провинция на Океания.


Напъна се да изрови някой спомен от детството си, който да му подскаже дали Лондон е изглеждал по същия начин и навремето. Винаги ли са се виждали тези строени през деветнайсети век и простиращи се до хоризонта масиви от загниващи жилищни сгради с дървени подпори, за да не рухнат стените им, с прозорци, кърпени с велпапе, с покриви от гофрирана ламарина и с килнати шантаво градински зидове? А всички онези поразени от бомбите обекти, над които се вихреше прахоляк от хоросан, а върху развалините им се стелеше върбовката; а онези места, където бомбите бяха разчистили по-обширни райони, върху които впоследствие бяха изникнали мизерни колонии от дървени къщурки с вид на курници? Усилията му обаче бяха безплодни. Нищо не помнеше. Нищо не беше останало от детството му, освен една поредица от лишени от всякакъв фон ослепителни видения, които на всичкото отгоре му бяха почти непонятни.


Министерството на правотата - или, според новговорното му название, "Миниправ" - се отличаваше рязко от всичко наоколо. Представляваше огромна пирамидална конструкция от блестящ бял бетон, триста метра високо напластяване на тераса върху тераса. Оттам, където се намираше, Уинстън успяваше, макар и трудно, да разчете издълбаните с елегантен шрифт върху бялата фасада три девиза на Партията:


ВОЙНАТА Е МИР


СВОБОДАТА Е РОБСТВО


НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА


Джордж Оруел: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила

© Дамян Дамянов, "Сиела"


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (93)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  "Фермата на животните" много точно описание на комунизма.

  ДБ=БКП
 2. 2 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 3129 Неутрално

  "1984" вече изигра своята историческа роля...
  Вече сме в 2084.

 3. 3 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Аман! От перестройката досега нищо ново не измислиха, сто пъти едно и също.

  Свободата, Санчо...
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  В България прасета и свинари колкото щеш.

 5. 5 Профил на dejmos
  dejmos
  Рейтинг: 2680 Неутрално

  Да я пратят за подарък на Фейсбук , Гугъл , Туитър , Истаграм ,Ютуб .., ще имат нови ИЗВРАТЕНИ идеи ...

 6. 6 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  "Фермата на животните" много точно описание на комунизма.
  —цитат от коментар 1 на anonim440

  Що, сега в капитализма какво е различно? Да не би да не ни третират като животни, колко измряха във войни, конфликти, на стълбите на болницата, застреляни от полицаи, пред кофите за боклук и т.н. Че и визи искат за "земния рай".

  Свободата, Санчо...
 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4271 Неутрално

  "Джордж Оруел: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила"

  Девизът на един участник във форума ! Ако невежеството е сила, то със сигурност е деструктивна ! Имаме безброй примери в тази посока ежедневно !

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  Младите могат да разберат какво безумие е комунизмът прочитайки двете книги, или гледайки филмите които са направени по тях.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bornagain":

  На това в България демокрация ли му викате? Защото за капитализъм никъде не съм говорил?
  То и в Китай е капитализъм, но са комунисти, а не демократи.

  ДБ=БКП
 10. 10
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 11. 11 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Целият преход в България следва тезисите от Фермата. Леките прасенца стават капиталисти. До такива детайли като Прасчо на мама праска, и Гочиту свинарят.

 12. 12 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bornagain":На това в България демокрация ли му викате? Защото за капитализъм никъде не съм говорил?То и в Китай е капитализъм, но са комунисти, а не демократи.
  —цитат от коментар 9 на anonim440

  В Китай управлява комунистическа партия, а в България "частната собственост" е неприкосновена, т.е. за 300 процента печалба и няколко кюлчета злато няма престъпление пред което капиталиста ще се спре.

  Свободата, Санчо...
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bornagain":

  То и в Китай частната собственост е неприкосновена. Но няма политическа свобода. Тоталитарна капиталистическа държава.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Оруел
  Хъксли
  Замятин
  за съжаление се оказаха прави в прогнозите си за несъвършенството на човешката личност и общество.
  ѝвъзхода на популистите потвърди най-лошите им опасения.
  Добрата новина е

 15. 15 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Весело

  Съгласен съм само с лакърдията за невежеството.

  Еретик
 16. 16 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  Сега очаквам да издадат и спомените на Михаил Горбачов как носил каубойска шапка на ранчото на Рейгън, също фундаментален труд за демокрацията.

  Свободата, Санчо...
 17. 17 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 504 Неутрално

  До коментар [#12] от "Bornagain":То и в Китай частната собственост е неприкосновена. Но няма политическа свобода. Тоталитарна капиталистическа държава.
  —цитат от коментар 13 на anonim440

  Къде има частна собтсвеност в Китай и къде има политическа свобода у нас, я виж само тук колко мнения ще бъдат изтрити.

  Свободата, Санчо...
 18. 18 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  Не съществува британски писател с името Джордж Оруел. Сигурно специалистите от Дневник имат предвид писателя Ерик Артър Блеър, известен с псевдонима Джордж Оруел!

  Както казвате и доказвате "Невежеството е сила!" :)

 19. 19 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Да изброим само някои от по елитните прасенца на Фермата: Делян Пеевски, Домусчиев, Бокова, Пирински, Станишев, Свинарят Гочиту, Бобокови .... допълнете липсващото...

 20. 20 Профил на irobot
  irobot
  Рейтинг: 658 Неутрално

  До коментар [#6] от "Bornagain":

  На последния икономически форум в Давос влиятелните хора си го казаха в прав текст – искат "The Great Reset". Вървим към отнемане на личната собственост което по тяхна преценка трябва да ни направи по-безгрижни и щастливи, събиране на данни от всички социални интеракции и действия с цел по-добро икономическо планиране от алгоритми, точкова система за гражданите която ги подрежда по благонадеждност.

 21. 21 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bornagain":

  "Къде има частна собтсвеност в Китай"

  Вие ей така си пишете нали?

  ДБ=БКП
 22. 22 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  Питали навремето Людмила, какво работи баща ѝ.
  - Ми овчар е.
  -И колко овце има ???
  -8 милиона.
  -И с какво изхранва толкова овце???
  - Ми не ги храни, само ги доѝ.

  Та фермата пое ученика му, Банкянския овчар, да се слави името му........ мда

 23. 23 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#22] от "Pomak":

  Вас помаците не ви ли доят? Какво си се възгордял?

  ДБ=БКП
 24. 24 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#23] от "anonim440":
  Аз нямам овчар, а овчарка. Тя ме доѝ........мда
  Шмеркел се казва.

 25. 25 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3360 Любопитно

  Самоирония?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 26. 26 Профил на AllLivesMatter
  AllLivesMatter
  Рейтинг: 592 Неутрално

  Интересът към Оруел в последните години е лъч надежда. Оруел е бил комунист, който успява да вникне отвърд позивите които и до днес успяват да объркат младите, глупавите и лабилните чрез лозунги за 'равенство'. Едва когато се отърсва от тия простотии пише най-големите си книги

  'progressives' is the politically correct word for communists
 27. 27 Профил на doroteus
  doroteus
  Рейтинг: 1003 Неутрално

  "Фермата на животните" много точно описание на комунизма.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  Прав си ! Ето още няколко" поучителни " словосъчетания от онова време :
  Социалистически лозунги и надписи

  - Говоренето на чужди езици - забранено!
  надпис в автобусите в Югозападните Родопи по време на "възродителния процес"

  - Да живее 10-и септември, Ден на Народната милиция - единствена опора на народната власт!
  - лозунг на гара Пазарджик

  - Милицията принадлежи на народа и народът принадлежи на милицията.
  Тодор Живков

  - Всички луди - на борба за мир!
  агитационен надпис в лудница

  - Народната милиция - биещото сърце на Партията!

  - Рейгън - враг номер едно на Тутраканска селищна система!

  - Да приберем навреме хляба на народа!

  - СССР - родина на всички безотечественици!
  надпис край жп линия

  - Правим обувки с кожа на клиента.
  надпис в обущарска работилница

  - Дори и най-малкият пожар е срам за добрия колектив.
  надпис в магазин за платове в Казанлък, 70-те

 28. 28 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pomak":

  С такова задоволство говорите сякаш не живеете в България и не сте в кюпа. Има разлика (все пак) между преди преди 1989 г. и след 1989 г.

  ДБ=БКП
 29. 29 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  Младите могат да разберат какво безумие е комунизмът прочитайки двете книги, или гледайки филмите които са направени по тях.
  —цитат от коментар 8 на anonim440


  Не, който не е живял в тоталитарно общество, с привилегии, партийни касти, демагогия в образованието......... не може да разбере написаното!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 30. 30 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#29] от "chichka":

  Е все пак, по-добре да прочете и да получи някаква представа отколкото да слуша дядо си дето му говори глупости за това "колко хубаво е било едно време".

  ДБ=БКП
 31. 31 Профил на redguy
  redguy
  Рейтинг: 1033 Неутрално

  Тука много хора бъркат понятия като декомкрация, комунизъм, капитализъм с класически криминални престъпни схеми, които са съществували и при "комунисти" и при "капиталисти".
  Това, че при нашата "демокрация" има висока корупция и ненаказани престъпления не е резултат от самата демокрация. Това са криминални престъпления. Те до голяма степен се допускат и поради невежеството на хората. Това е силата.

 32. 32 Профил на pag
  pag
  Рейтинг: 1083 Неутрално

  Дано новият превод да е по-добър от предишния, който е отвратителен.


  Знанието е сила, информацията - власт
 33. 33 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4311 Неутрално

  До коментар [#29] от "chichka":

  Абсолютно си прав!

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  До коментар [#14] от "selqnin":

  че вълната на полулистите, заедно с гадният вирус се насочват към сифона!!!

 35. 35 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Министерството на Вътрешните Работи с репресивния апарат се нарича Министерство на Любовта, а това на пропагандата - Министерство на Исината. Както Маркс казва историята се повтаря, но не като трагедия, а като комедия.
  Западът все повече приема тази комична форма на новото издание на тоталитаризма.

 36. 36 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Вече не им се стори необичайно, когато видяха как Наполеон се разхожда из градината на къщата с лула в уста или когато прасетата извадиха дрехите на Джоунс от гардеробите и ги облякоха. Наполеон се появяваше в черно палто, ловджийски бричове и кожени гамаши, а любимата му свиня се беше пристегнала в роклята от моарирана коприна, която мисис Джоунс слагаше в неделя.

 37. 37 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#24] от "Pomak":

  Можеше и Феркел да я кръстиш...

 38. 38 Профил на Николай Колев
  Николай Колев
  Рейтинг: 2584 Неутрално

  " Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила"

  "Аз съм прост. Вие сте прости. Затова се разбираме".

  * ПКП-Прекрасна Кърджалийска Принцеса. Политкоректна формулировка на думи на министър председателя за председателя на Народното събрание
 39. 39 Профил на Darkman
  Darkman
  Рейтинг: 1482 Неутрално

  Не съществува британски писател с името Джордж Оруел. Сигурно специалистите от Дневник имат предвид писателя Ерик Артър Блеър, известен с псевдонима Джордж Оруел!Както казвате и доказвате "Невежеството е сила!" :)
  —цитат от коментар 18 на otrqdnik


  След като е роден в Индия, не е ли също така и индийски писател? :)

  Фобиите и филиите са признак на ниско самочувствие и слугинаж
 40. 40 Профил на Сър Джон
  Сър Джон
  Рейтинг: 17 Весело

  Настолни книги на днешните нацилиберали.

  Преработка на историята, коригиране на "неправилните" неполиткоректни книги, диктатура на вряскащото и некомепетентно, но за сметка на това гръмогласно малцинство, контрол над медиите...

  "Хубава работа, ама либерална" - организацията на "Да, България" в Столипиново
 41. 41 Профил на CINZANO
  CINZANO
  Рейтинг: 989 Неутрално

  Колко актуално за настоящето ни.
  Съвременните прасета и Голям Брат са лефти либтардите, които се опитват да нареждат на останалите какво да говорят и какво да мислят...

  Мома, връщай 12 и 12А!
 42. 42 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 755 Неутрално

  До коментар [#28] от "anonim440":
  С такова задоволство говорите сякаш не живеете в България и не сте в кюпа.

  Аз напуснах фермата ( кюпа) когато белите овце рИваха по улиците, България за белите овце, черните вън. Аз като послушна черна овца, напуснах.
  От тогава изтече много вода. Хелмут Кол ме е доял, Азнар, Сапатеро, Рахой. Сега Меркел, после не знам......мда
  Голяма разлика няма в доенето. Има малко в качеството на фуража.

 43. 43 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Смятал, че няма да сбърка, ако каже, че нисшите животни от фермата работят повече и получават по-малко храна в сравнение с останалите животни в графството. Всъщност днес той и придружаващите го забелязали много подобрения, които възнамерявали незабавно да въведат в стопанствата си.

 44. 44 Профил на palav_nik
  palav_nik
  Рейтинг: 892 Неутрално

  Оруел е брутален антипод и реалист в сравнение с Томас Мор и неговата Утопия.
  Прочее, в името на Утопията са избити милиони хора...

 45. 45 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Само внимавайте да не го объркате с некои от другите статии.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 46. 46 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1430 Неутрално

  Преводът от 1989-а е далеч по-добър:
  "Априлският ден бе ясен и студен, часовниците биеха тринайсет часа. С глава, сгушена между раменете, за да се скрие от лютия вятър, Уинстън Смит се шмугна бързо през остъклените врати на жилищен дом „Победа“, но не толкова бързо, че да попречи на вихрушката прахоляк да нахлуе с него.
  В коридора миришеше на варено зеле и стари парцалени изтривалки. На стената в единия му край бе закачен с кабърчета цветен плакат, прекалено голям за каквото и да е помещение. Изобразяваше само едно огромно лице, повече от метър широко: лице на около четирийсет и пет годишен мъж с гъсти черни мустаци и сурови красиви черти."

 47. 47 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 495 Неутрално

  Бойко стигнал до 11-та страница на "1984". Караянчева до шеста.

 48. 48 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2186 Неутрално

  До коментар [#39] от "Darcas":

  И Северно Македонски също, защото в есе от 1953г. е споменал името Северна Македония :)

 49. 49 Профил на wkk57607068
  wkk57607068
  Рейтинг: 495 Неутрално

  До коментар [#19] от "blondofil":

  Караянчева.

 50. 50 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  Вече не им се стори необичайно, когато видяха как Наполеон се разхожда из градината на къщата с лула в уста или когато прасетата извадиха дрехите на Джоунс от гардеробите и ги облякоха. Наполеон се появяваше в черно палто, ловджийски бричове и кожени гамаши, а любимата му свиня се беше пристегнала в роклята от моарирана коприна, която мисис Джоунс слагаше в неделя.

 51. 51 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  Не ви ли говори нещо? Някаква връзка с БЛМ и другите неокомунистически изстъпления?

  "Every record has been destroyed or falsified, every book has been rewritten, every picture has been repainted, every statue and street and building has been renamed, every date has been altered. And that process is continuing day by day and minute by minute. History has stopped.”

 52. 52 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#30] от "anonim440":


  До коментар [#33] от "hamiltonf":

  +++

  Русия- проказата на планетата Земя.
 53. 53 Профил на Скелета
  Скелета
  Рейтинг: 29 Неутрално

  До коментар [#32] от "pag":

  Май е по-лош този превод, от текста в статията ме подразниха доста места.

 54. 54 Профил на venelingeologia
  venelingeologia
  Рейтинг: 1396 Неутрално

  До коментар [#29] от "chichka":


  До коментар [#29] от "chichka":
  Има още само един с който сте на един акъл. Щото днеска вече нито привилегии, нито демагогия, нито изкривяване на светлинните лъчи... Книгите са съчинявани от рано прогледнал човек, досетил се какво го чака човечеството. А в САЩ чакат Асанчо...

 55. 55 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#51] от "Nedyalko Lazarov":

  17:39, 4 яну, '21 / Неутрално
  Не ви ли говори нещо? Някаква връзка с БЛМ и другите неокомунистически изстъпления?

  Вдъхнових се БЛМ за победата си във Ф1 - Л. Хамилтън.

  Под ръководството на нашият вожд, другарят Наполеон аз смесих пет яйца за шест дена - кокошка от Фермата.

 56. 56 Профил на г-н Саранди Говедаров
  г-н Саранди Говедаров
  Рейтинг: 519 Неутрално

  Хм,
  Само на мен ли ми се струва, че старият превод е по-добър.
  "Министерство на Истината"звучи много по-ефектно, отколкото "Министерство на Правотата".
  А "Полицията на Мисълта" е много по-въздействащо от "Мислополицията".

  Вярно, не знам дали е буквален превод - преводача може и да е прав. Но за мен старите понятия са по-въздействащи.

  Чрез глобализация и интеграция, към циганизация и всеобща кретенизация !!!
 57. 57 Профил на Котаракът на Шрьодингер
  Котаракът на Шрьодингер
  Рейтинг: 1220 Неутрално

  ”ВОЙНАТА Е МИР


  СВОБОДАТА Е РОБСТВО


  НЕВЕЖЕСТВОТО Е СИЛА„

  Не знам какво общо има Тръмп, но всеки читател на ”1984”, с изненада ще установи почти пълното съвпадение на правилата на новоговора от романа, с политкоректността на речтта на днешните неолиберални елити. То вече и черното не се нарича черно, щото обиждало африканските другари. За ЛГБТИФХСШОПРМ и зелената измама да не говорим...
  Някои пасажи от романа на Оруел направо са си пророчески. Злояещо!

 58. 58 Профил на Neal Oliver
  Neal Oliver
  Рейтинг: 733 Весело

  До коментар [#24] от "Pomak":Можеше и Феркел да я кръстиш...
  —цитат от коментар 37 на blondofil


  Все пак не е в такава ранна възраст, за да и отива това име, но посоката е правилна!

  Sapere aude
 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1919 Неутрално

  Не ви ли говори нещо? Някаква връзка с БЛМ и другите неокомунистически изстъпления?"Every record has been destroyed or falsified, every book has been rewritten, every picture has been repainted, every statue and street and building has been renamed, every date has been altered. And that process is continuing day by day and minute by minute. History has stopped.”
  —цитат от коментар 51 на Nedyalko Lazarov


  Едно към едно със сегашните политкоректни марксисти.Пренаписват книги,бутат статуи,всеки с различно мнение е заклеймен,прикрават се факти,други се преиначават.Само още концлагерите не са отворени, ама и това ще стане .

 60. 60 Профил на Мария
  Мария
  Рейтинг: 1517 Неутрално

  До коментар [#56] от "г-н Саранди Говедаров":

  В оригинала са Ministry of Truth респ. Thought Police.
  Както се казваше преди (не знам сега), “преводачът си е оставил ръцете”.

  ”За мен България си остана един вечен мираж. В който и свят да съм, винаги ще я нося като ранена птица в сърцето си." (Никола Манев)
 61. 61 Профил на Syzygy
  Syzygy
  Рейтинг: 1576 Неутрално

  Пророчески книги предупрепреждаващи за опасността от умнокрасивицизъма, по-лошият брат на нацизма и комунизма

  Fortunately, I didn’t know any experts and so I did it anyway
 62. 62 Профил на benefikato1
  benefikato1
  Рейтинг: 550 Разстроено

  От къде някъде, пак намесиха Тръмп. Всъщност Тръмп беше последната преграда пред глобалния комунизъм така добре описан от Оруел в 1984. Нима политкоректността не е образец на новговора , нима т.нар. социални мрежи не са поделения на министерството на истината, нима БЛМ не са ударните отряди на полицията на мисълта? Лошото е, че това,което предстои е по-зловещо и от комунизма. И белите хора си го причиняваме сами.

 63. 63 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1310 Неутрално

  До коментар [#56] от "г-н Саранди Говедаров":

  Да, за жалост преди преводите на книгите бяха по-добри.

  ДБ=БКП
 64. 64 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  До коментар [#18] от "otrqdnik":

  "Не съществува британски писател с името Джордж Оруел. Сигурно специалистите от Дневник имат предвид писателя Ерик Артър Блеър, известен с псевдонима Джордж Оруел!

  Както казвате и доказвате "Невежеството е сила!" "
  ============
  Нещо за Елин Пелин да кажеш?

  Еретик
 65. 65 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2260 Разстроено

  [quote#29:"chichka"][/quote]

  А и много от тези под 40 години въобще не ги интересува какво е било преди 89-та

 66. 66 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#54] от "venelingeologia":

  Уважаеми, ако на 14 вместо трите тома на Капитала бях прочел тези две книги.... живота ми щеше да е друг!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 67. 67 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мусаши":
  Няма да има концлагери, газови камери или Сибир (Аляска). Просто загуба на работа и окалване - расист, сексист, хомофоб; отказ на услуги. Методите са по-рафинирани, но резултатът е същият - насяване на страх и забрана на свободното (не-политкоректно мислене). Затова споменавам и казаното по ирония от Маркс, че тоталитаризмът ще се повтори в комична форма; не толкова комична за обичащите да мислят обаче.

 68. 68 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2292 Неутрално

  До коментар [#67] от "Nedyalko Lazarov":

  - насяване на страх и забрана на свободното (не-политкоректно мислене).

  Политическа благонадеждност за по-старите поколение.

 69. 69 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 825 Неутрално

  Странно е точно Дневник да пуска статия за оруеловият "1984".
  Интересно дали не се виждате в огледалото в каква манипулативна медия сте се превърнали.
  Вие в антиутопията на Оруел щяхте да работите в министерството на пропагандата.

  Което е жалко, защото не бяхте такива преди години.

 70. 70 Профил на Тюфлекчия
  Тюфлекчия
  Рейтинг: 2461 Весело

  Хахахахаха - Тръмп и сътрудниците му използвали новоговор, хахахахаха. Не демократите и практически всички медии в САЩ, както и подражаващите им по света партии и медии (като Икономедия). Абе Дневник да не са станали сатирично издание и аз да не съм разбрал?

  Браво демократи - станахте по-лоши от тези с които се борите!
 71. 71 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3170 Любопитно

  До коментар [#66] от "chichka":

  "Уважаеми, ако на 14 вместо трите тома на Капитала бях прочел тези две книги.... живота ми щеше да е друг!"
  ==========
  Едно интелигентно момче на 14 може да чете "Граф Монте Кристо".
  Ама беше библиографска рядкост.
  Аз четях Лермонтов, преди всичко "Героят на нашето време".
  Кой ти тикна таз книга в ръцете?

  Еретик
 72. 72 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2198 Неутрално

  До коментар [#71] от "Костадин Иванов":

  Израстнах в библиотека, на 13 бях изчел всичко напечатано на български, включително и ръководства по физика как се прави критична маса за атомна бомба! Библиотеката не беше голяма само половин вагон.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 73. 73 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Пророчески книги предупрепреждаващи за опасността от умнокрасивицизъма, по-лошият брат на нацизма и комунизма
  —цитат от коментар 61 на Morbias


  ЦК на Либерастите взаимсва сценарии от Оруел!-факт

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 74. 74 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  [quote#58:"Neal Oliver"][/quote]

  Името Феркел широко се използваше в Германия по изборно време, и ще се учудите от какви политици и медии.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 75. 75 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2409 Неутрално

  Освен това ѝ казват и Мангела Феркел, като първото означава зян, фира.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 76. 76 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1631 Неутрално

  До коментар [#71] от "Костадин Иванов":Израстнах в библиотека, на 13 бях изчел всичко напечатано на български, включително и ръководства по физика как се прави критична маса за атомна бомба! Библиотеката не беше голяма само половин вагон.
  —цитат от коментар 72 на chichka

  Е, затова си ма това дереже сега. Като видя децата си с книга, веднага я хвърлям и им казвам: “Никой не е успял с четене на книги. Намери да правиш нещо полезно за живота си.”

 77. 77 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7868 Неутрално

  До коментар [#9] от "anonim440":

  "То и в Китай е капитализъм, но са комунисти, а не демократи."
  Също, като тука.

 78. 78 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  "Фермата на животните" много точно описание на комунизма.
  —цитат от коментар 1 на anonim440


  "Чайки далеч от брега" от Евгени Кузманов е много по-добра алегория на тоталитарния режим.

 79. 79 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4251 Неутрално

  Вместо да се правят нови преводи и издания на книгите на Оруел , трябва да се популяризира книгата на Евгени Кузманов "Чайки далеч от брега" ,която е много по-добра алегория на тоталитарната комунистическа диктатура. Тази книга трябва не само да се преиздаде ,но и да се преведе на чужди езици.

 80. 80 Профил на С Стоянов
  С Стоянов
  Рейтинг: 1223 Любопитно

  Някои моменти в книгите му описват развития социализъм на 100%!
  Например когато намериха скритите неща в офиса на един от ,,партядрото”- кафе, портокали, ликьор... все едно четеш документалистика за България през 80- те. Младите трудно ще повярват, че това си беше самата истина...

  ВЯРНОСТ И ПОСТОЯНСТВО
 81. 81 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2629 Неутрално

  До коментар [#59] от "Мусаши":

  Напротив, съдейки по конспирациите в които вярвате, точно вие сте подвластни на партийните повели.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 82. 82 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 563 Неутрално

  Фундаменталните романи на британския писател Джордж Оруел "1984" и "Фермата на животните", считани за едни от най-важните творби на ХХ век …Той е един от най-уважаваните английски есеисти и писатели на ХХ в.

  No Comment!
  ---
  Твърде възможно е болшинството от коментиращите да не са чели нито една от книгите.

  No Further Comment!

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 83. 83 Профил на сидер
  сидер
  Рейтинг: 3582 Неутрално

  Джордж Оруел: Войната е мир. Свободата е робство. Невежеството е сила

  Из "Фермата на животните" от Джордж Оруел

  ПЪРВА ГЛАВА


  Ми за мен това са си откровенията на един шизо

 84. 84 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3743 Неутрално

  До коментар [#46] от "Лео":

  Преводът от 1989-а е далеч по-добър:
  ======
  Хайде сега си представи......какъв ще е превода през 2039 година.....

  Bukalemun
 85. 85 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1865 Неутрално

  Всички животни са равни, но някои са по-равни от други.

  Всякакви съвпадения с днешната реалност в България са абсолютно очевидни.

  Оруел никога не е живял в комунизъм, но така живописно и реалистично е описал животът в съответния режим, че може да бъде наречен пророк.

  Когато чета "1984", изтръпвам от реализма вътре - все едно днес е писан романът, а не преди 80 години. Чета за "минутката на омразата" и мислено сменям имената на героите с истинските личности в съседна Турция. Никаква разлика - пълно съвпадение на сюжета.

  В световната литература са написани много велики романи, но най-великите са такива, защото са актуални през всяка една епоха. Независимо зали преди 50 години, днес или след още 50 години. Романите "1984" и "Фермата" на Оруел са точен пример. Те са винаги актуални през всяка епоха. Тези произведения са ваксината, която трябва да получи всеки един човек, за да не се разболее от вируса на пропагандата, комунизма и диктатурата. Който веднъж прочете тези романи, винаги ще разпознае всеки тоталитарен режим, скрит зад псевдодемократични лозунги за щастие и равноправие.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 86. 86 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Стари фантасмагории...1940...1984.
  https://www.dnevnik.bg/shimg/zx780_4159467.jpg

  А современна МОЧА Альоша? 2021?

 87. 87 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Возможно е... возможно.
  Глобуса е инфестиран с возможности.

  Вие Щирлиц, настоящий болшевик,
  обязательно не сте чели.

  Сводка в папка указание №... в чекмедже
  под бюро

  пп
  В момента реновираме Централата

  До коментар [#82] от "amerikanbastard":

  Фундаменталните романи на британския писател Джордж Оруел "1984" и "Фермата на животните", считани за едни от най-важните творби на ХХ век …Той е един от най-уважаваните английски есеисти и писатели на ХХ в.

  No Comment!
  ---

  Твърде възможно е болшинството
  от коментиращите да не са чели нито една от книгите.

 88. 88 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4497 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Да... една позната разказа за "добро старо време".
  Работеше в канцелария при Атомния център на 7-ми км.
  В години на Чернобилска "идилия"...

  Кротък възрастен колега, с бюро, естествено.
  Отвреме-навреме, хоп, отвори бюрото, измъкне шишенче и
  къл-къл-къл... алкогол.
  Все харошенко, все пристойненко.
  Атомни науки...

  До коментар [#80] от "С Стоянов":

  Някои моменти в книгите му описват развития социализъм на 100%!

  Например когато намериха скритите неща в офиса на един от ,,партядрото”-
  кафе, портокали, ликьор...
  все едно четеш документалистика за България през 80- те.

  Младите трудно ще повярват, че това си беше самата истина...

 89. 89 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#31] от "redguy":

  "Това, че при нашата "демокрация" има висока корупция и ненаказани престъпления не е резултат от самата демокрация. Това са криминални престъпления. Те до голяма степен се допускат и поради невежеството на хората. Това е силата."

  "Това, че при нашия социализъм има висока корупция и ненаказани престъпления не е резултат от самия социализъм. Това са криминални престъпления (на остатъчни буржоазни елементи). Те до голяма степен се допускат и поради невежеството на хората (пролетариата) за "Голямата и малка правда". В правдата е истината!"
  Из рекламните материали на научно-просветното дружество, НЕПРАВИТЕЛСТВЕНА ОРГАНИЗАЦИЯ, "Георги Кирков". После, за "Голямата правда" са създаде АКАДЕМИЯ за обществени науки и стопанско управление. Фондация "Отворено общество" от там "краде" интелектуална собственост за тактика и стратегия на пропагандата. Може да се провери кои са били в управлението на фондацията ... като се започне от Красен Станчев.

 90. 90 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#29] от "chichka":

  "Не, който не е живял в тоталитарно общество, с привилегии, партийни касти, демагогия в образованието......... не може да разбере написаното!"

  Просто ще свърже написаното от Оруел с днешната действителност. Най-много да изцъка с език "Брей, какво икономически анализатори е имало преди 70 години! А баща ми и майка ми само на баба Ванга вярваха."

 91. 91 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Любопитно

  До коментар [#79] от "tacheaux":

  "Вместо да се правят нови преводи"

  Въпросът с авторските права как стои? Министерството на Истината ли да ги плати, включвайки ги в училищната учебна програма?

 92. 92 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2571 Весело

  До коментар [#80] от "С Стоянов":

  "когато намериха скритите неща в офиса на един от ,,партядрото”- кафе, портокали, ликьор... все едно четеш документалистика за България през 80- те."

  А когато се намерят цигари, алкохол, антики, пачки, става документалистика за България от 21-ви век.

 93. 93 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2123 Неутрално

  Всяка политическа власт се стреми повече или по-малко да потиска и манипулира обществото и да го държи в неведение. При комунистическата власт тази тенденция постепенно се беше превърнала в главна цел на управляващите, от което зависише оставането им на власт. Единствено здравият разум на обикновените българи, които отхвърлиха всякакви -изми на ХХ в., попречи това да се осъществи напълно, макар че извращенията бяха огромни. Комунистическата власт изглеждаше непоклатима отвън и тя всъщност беше превзета отвътре - от младите членове на ЦК на БКП, които Тодор Живков лансира лично в края на 1970-те години...
  Сегашната власт се опитва да ползва похватите на някогашната комунистическа власт - просто не им стига акъла.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK