"Който не обича, не може и да вярва". Георги Тенев и неговият научно-политически кошмар

Георги Тенев

© Надежда Чипева, Капитал

Георги ТеневТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Резиденцията
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Биополитика на Балканите, в бъдеще, което стъпва върху забравено и неразбрано минало."


Така писателят Георги Тенев описва новата си книга "Резиденцията", която излезе на пазара през декември. Романът представя една утопична Държава на реда през 50-те години на нашия век, в която върховен Прокуратор следи Всичко. Свят, в който учение, известно като Рилския урок, се противопоставя на държавните репресии, на Министерството на последствията и Дома на истината.


"Такъв е светът на романа, но той не е успоредно продължение на сегашното "тук и сега". Фантастика, не е точната дума. Научно-политически кошмар, нещо като апокриф на историята, писана във века на епидемиите", добавя авторът пред "Свободна Европа".
Георги Тенев е роден в София през 1969 г. Завършва Националната гимназия за древни езици и култури "Св. Константин Кирил Философ", следва в Софийския университет "Св. Климент Охридски" и Виенския университет.


Автор е на романите "Партиен дом" (Награда ВИК за Български роман на годината 2007), "Господин М." (2010), "Български рози" (2016), "Балкански ритуал" (2019), номиниран е за наградите "Хеликон", "Елиас Канети" и Роман на годината. Негови са и сборниците с разкази "Свещена светлина" и "Жената на писателя".


Съосновател е на редакционната колегия на списание "Християнство и култура". Автор на идеята, сценарист, режисьор и водещ на телевизионни поредици за литература и изкуство, сред които "Библиотеката", "Българските събития на ХХ век" и др. Георги Тенев пише пиеси за театър, поставяни от водещи български режисьори. Сценарист на игрални и документални филми.


За новия си роман "Резиденцията" той казва, че няма пряк паралел "с една или друга реална личност". На въпрос дали образът на върховния Прокуратор е бил повлиян от публичното поведение на настоящия главен прокурор, Тенев отговаря, че връзката е по-скоро с "Прокуратора в един по-библейски и древен, исторически план, може би - с Прокуратора Пилат". Освен това, този персонаж се е появил в ръкописите му далеч преди утвръждаването на Иван Гешев като единствен кандидат, а впоследствие - като действащ главен прокурор.


"В този смисъл, личностен паралел няма. Но въпросът ви ме навежда на една мисъл... Ако става дума за съвременната, наша съдебна власт, независимо с колко актуални и днешни проблеми се занимава тя, не е лошо да я поставяме в режим на сравнение и съизмерване с някакви абсолютни, високи примери. Нали за това е литературата, изкуството? Да прави връзки и контрасти, които не са част от близкия дневен ред и не са нито по силите, нито са присъщи на администрацията, на хората на властта, на политиката. В крайна сметка, съдебната власт - това е институция на истината."


Георги Тенев припомня "един от най-трудните диалози в Евангелието", в който Пилат пита "Що е истина?" и така поставя под съмнение самото съществуване на такова понятие. Сякаш казва, че "има много истини, зависи как гледаш и от какви позиции".


Жената на писателя
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Балкански ритуал
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Нима и днес нямаме пълно разминаване по въпроса за това "що е истина"? Ние свеждаме истината до факти, но не и до принципи. Говорим за правилно и неправилно, но се страхуваме да въведем понятията добро и зло в реалността. Истината с главна буква."


Макар да отрича пряка връзка между Прокуратора в "Резиденцията" и актуални личности в България, писателят поглежда този въпрос и от друг ъгъл: "Чувал съм, че нашият главен прокурор е... как да кажа, библейски начетен човек, има подобни интереси. Не ми е минавало изобщо през ума, но сега като питате - дали изобщо хора на такъв пост се вълнуват от метафорите на една книга, от визиите на един роман за бъдещето, случващо се след 2055 година и нататък, до края на века? Съмнявам се."


В заключение Тенев описва своя върховен Прокуратор като един много трагически и нееднозначен образ. Като човек, който може да се стори репресивен на някои читатели, "но в същото време той плаща цената на това да изпълняваш програма, да "подреждаш света".


"Насилието и властта са свързани, няма как", обобщава авторът на "Резиденцията". По думите му в романа има "много централни образи на чиновници, на висши администратори", хора, построили "нови системи на обществен живот, големи проекти и големи бели съответно".


"Но аз трябваше да се приближа максимално до тяхната гледна точка, до позицията на онзи, който носи отговорностите и на моменти прекрачва границата на чуждата свобода. Там започват репресиите. И отвъд една точка, вече не е администрация, а е власт. И не просто власт, а нещо като собственост над съдбите на хората. Биополитика."


На въпрос дали има начин да бъде разчупена взаимовръзката между най-близкото минало и настоящето в България, Георги Тенев е лаконичен: "Ще ви отговоря с мотото на книгата: "Който не обича, не може и да вярва"."

Коментари (14)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  Много е рязко и бързо остарял Георги Тенев...
  Иначе анонса на книгата звучи интересно- струва си да се прочете!

 2. 2 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 836 Неутрално

  Понякога се чудя, тия хора наистина ли успяват да се издържат с това?

 3. 3 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 284 Неутрално

  ДВ, СЕ, ДВ, СЕ ..

  Роднина , милиционер, Роднина , милиционер, ....

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  “ Романът представя една утопична Държава на реда през 50-те години на нашия век, в която върховен Прокуратор следи Всичко.”
  ——
  Аууу, че оригинално! Няма начин да не тръшне на земята сичко писано от Оруел. Обещавам да си купя 2 копия на книгата ... за да мога да я прочета 2 пъти

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#1] от "selqnin":

  “ Иначе анонса на книгата звучи интересно- струва си да се прочете!”
  ——
  Нали! Купи си и ти 2 копия, като мен. Може и повече.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  "Който не обича, не може и да вярва"
  ========
  Има една обич без вяра..... Вярата в светлото бъдеще.....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 1804 Неутрално

  "Нима и днес нямаме пълно разминаване по въпроса за това "що е истина"? Ние свеждаме истината до факти, но не и до принципи. Говорим за правилно и неправилно, но се страхуваме да въведем понятията добро и зло в реалността. Истината с главна буква."

  +++

 8. 8 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1535 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Напънът Ви за "оригиналност" може да доведе единствено до кафява линия, южно от кръста!!!

 9. 9 Профил на Santos
  Santos
  Рейтинг: 1200 Весело

  Книжленцата не вървят май, а? Въх, как са покъртих! Е, ама засилете малко рекламата, дайте хора да се бият пред книжарницата и всеки да вика: „Купи я ти тая книга!“! Нали?

 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  “ Вярата в светлото бъдеще...”
  ——
  Ети, ти пак са размечта за ония девици. 28 ли бяха, или колко?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1000 Неутрално

  До коментар [#8] от "selqnin":

  “ Напънът Ви за "оригиналност" може да доведе единствено до кафява линия, южно от кръста!!!”
  ——
  Не се и съмнявам, че си “на ти”с резултата от такива напъни. Аз ще внимавам, мерси! А ти що намираш темата за “Прокуратора” от 50-те години за интересна, ако не е тайна?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7384 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  Българина я практикува...безуспешно, но не спира.

 13. 13 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#2] от "chepokalipsis":

  "Понякога се чудя, тия хора наистина ли успяват да се издържат с това?"
  ==============
  Обикновено не. Първият български професионален писател е Вазов, после не са много. Елин Пелин е работел и друго, Йовков - само в края на живота си, Караславов е от малкото, които правят пачка. Димов е професор по ветеринарна медицина......
  А на този, като му гледам писаното, се сещам за "Ален мак". Пам се пееха едни, ангажирани песни, май им викаха.

  Еретик
 14. 14 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3486 Весело

  До коментар [#10] от "Gretel":

  са размечта за ония
  ======
  Какво да правя друго....?
  Точно в средата на безсезонието сме.....

  Bukalemun
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK