Приказки за света, който трябва да се промени

В "Три приказки" на Умберто Еко има много символи - атоми, звезди, черни дупки, знамена, лампази, птици, китайски йероглифи, изрезки от вестници.

© "Лист"

В "Три приказки" на Умберто Еко има много символи - атоми, звезди, черни дупки, знамена, лампази, птици, китайски йероглифи, изрезки от вестници.Текстът е препубликуван от "Портал Култура".


"Три приказки", Умберто Еко, илюстрации Еудженио Карми, превод от италиански Нева Мичева, издателство "Лист".


Повече толерантност към другите и техните вкусове, премахване на оръжията и спиране на войните, повече грижа за природата - това са уроците, които Умберто Еко предава на децата. И в трите приказки, събрани в този сборник, героите са много различни - имаме генерал, който цял живот трупа бомби, император, който мечтае за откриване на нови територии за завладяване, галактически изследовател на име ГИ, въодушевен и изключително горд от постиженията на нашата цивилизация, а също и гноми - местни обитатели на планетата ГНУ, които се радват на плодовете на онова, което са постигнали, без да унищожават земята си. Появяват се още космонавти, които кацат на Марс, марсианци с по шест ръце и дори птици, пред които всички се умиляват.
В мразовитото утро
едно марсианско птиче, което
явно било избягало от гнездото си,
тупнало в пръстта, разтреперано от студ и страх.


Писукало отчаяно, досущ като земно птиче.
И наистина будело жалост.
Американецът, руснакът и китаецът го погледнали
и даже проронили
по една сълза от състрадание.


Това пише Умберто Еко в приказката "Тримата космонавти". Тези три приказки са уж детски истории, но италианският философ говори за сериозни неща - с лекота пише за екологични проблеми, за трудното опазване на мира и за смисъла от науката - защо развитието ѝ трябва да прави живота по-лесен и по-ценен, а не да замърсява земята и да разболява хората.


В приказките се появяват странни извънземни с по шест ръце, но истинското предизвикателство за децата не е да свикнат с тях - кога е било проблем децата да свикнат с някой чудат герой?, а да приемат, че тримата изследователи - руснакът, американецът и китаецът, които тръгват от Земята - всеки със своя ракета към Марс, са съвсем еднакви, въпреки че нито говорят общ език, нито изглеждат по един и същи начин, нито вярват един на друг.


И тримата искали първи да се доберат до Марс,
за да покажат кого от тях най го бива.
Американецът не харесвал руснака,
руснакът недолюбвал американеца,
а китаецът си имал едно наум и за двамата.


(из "Тримата космонавти")


Три приказки
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Умберто Еко пише първите приказки - "Бомбата и генералът" и "Тримата космонавти", през далечната вече 1966 г. През 1992 г. отново се връща да работи по темата, защото тогава излиза и третата история, "Гномите от Гну". Вярно, по онова време той пише за наболели въпроси - актуални и спешни, които се появяват в новините - за човешкото желание да притежаваме все повече и повече, за алчността и плътната пелена от смог, която започва да покрива една част от големите градове, за петролното замърсяване в океана, за изчерпването на питейни води, за замърсяването и пресъхването на реките. Парадоксът е, че близо половин век по-късно тези проблеми отново стоят на дневен ред, но този път - пред децата и дори внуците на онези деца, за които са били предназначени приказките на Еко. Но в тези истории Умберто Еко ни води към корена на всички проблеми, когато ни разказва, че във всеки един момент някъде по света един генерал си казва: "Крайно време е за война. Иначе как ще направя кариера?"


Не е изненада, че в тези приказки има много символи - атоми, звезди, черни дупки, знамена, лампази, птици, китайски йероглифи, изрезки от вестници. И на всички тези символи художникът Еудженио Карми обръща специално внимание, когато създава своите илюстрации. Остава сега и децата - може би дори и възрастните, да им обърнат внимание, защото според Еко решенията винаги са прости и ясни, независимо колко напреднала е науката и независимо колко години са минали. За да се подреди този свят като детска игра, хората се нуждаят от повече търпение едни към други, по-добра храна, по-чиста вода, по-чист въздух и по-малко игри с оръжия.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK