"Попитай жената си или своя мозъчни ревматизъм, изминала ли се е зимата"

Бюст - паметникът на Христо Ботев в Борисовата градина.

© Юлия Лазарова

Бюст - паметникът на Христо Ботев в Борисовата градина.На 6 януари се отбелязват 173 години от рождението на поета революционер Христо Ботев (1848 - 1876). "Дневник" публикува отново класическия му фейлетон "Политическа зима".


Въпреки че е писана през 1875 г., сатиричната творба поразява с актуалността си и показва безкомпромисната гражданска позиция на Ботев.


"Политическа зима"


"Дали се зора довърши, или се две нощи смесиха?"
Приятно нещо е да има човек топла соба, самун хляб, парче сланина и няколко глави праз лук, пък да легне и да мисли или да спи и да сънува. Приятно е, но да има и една от тие две болести: или млада жена, или стар ревматизъм; лежиш, лежиш, а мисълта ти като у немец, пълна и богата като готварница, дълга и безконечна като суджук - суджук, с който във виенския райхстаг немците и маджарите бият по главата славянските депутати; а въображението ти като у арапин, силно и остро като тюмбекия - тюмбекия, която е крайно полезна за краставите народи, - пламенно и възвишено като дим. Дим, дим! Под който ние българите така сладко спим. Мислиш, мислиш, пък се попротегнеш като философ, прозевнеш се като дипломатин, почешеш се в тила като политик и ако ти позволи жената или ревматизмът да заспиш, то спиш като Крали Марка.


Достойно есть
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Заспиш и сънуваш... Но какво сънуваш? - Сънуваш, че светът прилича на кръчма и че гладните, дрипавите и измръзналите народи са се събрали в нея и на колене въздават хвала Бакхусу. Г-н Бисмарк възседнал земното кълбо и точи из него пелин за здравието на Германия; дядо Горчаков раздава коливо за "бог да прости" славяните, майстор Андрашия свири чардаш и кани чехите, сърбите и хърватите да попеят и да поиграят на гладно сърце; Мак Махон плете кошница за яйцата, които Франция ще да снесе през немските велики пости на Елзас и на Лотарингия; лорд Дерби си точи севастополската костурка, за да надроби прясно сирене за европейската търговия на возток и за да отреже от бутовете на някое диво африканско или азиатско племе бюфтек за английското човеколюбие; испанските "братовчеди" са застъпили тялото на майка си, бозаят кръв из нейните гърди и плюят един другиму в очите; владетелят на чизмата се наговаря с човека от Капрера да изчистят блатото на Рим (не папата, който ще да се изчисти сам) и наместо хляб и макарони, да дадат чист въздух на Мациниевите дечица; безбрадото пръчле на солените възседнало буцефала на Александра Македонски и исторически иска да докаже, че само немецът може да бъде пастир на козите; босфорският пилафчия подсмърча до вратата на кръчмата, яде червата на раята, пие дипломатическа боза и вика: "Аман от пиени хора."


Множество малки и големи господа духат на своите измръзнали ръце, гледат с особено равнодушие на просяците, молят се богу за плодородието на човеческият род и за изобилието на хорската глупост и слушат как вият вълците в гъстата литературна и финансиялна мъгла и как плачат децата на Европа за лятото на науката и на цивилизацията.


А ти, българин и патриотин, гледаш на сичкото това с особено недоверие и думаш: "Суета сует и всяческая суета." Светът е кръчма, а ти тряба да плачеш със смях, да се смееш със сълзи и насън да виждаш лятото на Балканския полуостров. "Щастлив е, думаш, българският народ, щастливи са грешните в мъката, щастлив съм и аз в своята топла соба."


Лежиш на гърбът си и благодариш всевишния таван, че по неговата непостижима милост ти имаш барем покрив над главата си; снегът те не вали, мухите те не безпокоят, в червата ти не произхожда никаква революция, ревматизмът те не безпокои, жената ти те не мъчи, парите ти се не губят; а на четирите стени на стаята ти мухите ти оставили в наследство цели томове списания на български език.


Личният бележник (тефтерчето) на Христо Ботйов
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Наместо икона над главата ти виси портретът на н. в. султана, покрит с тънко едно було от лионската фабрика на паяците; под портрета е залепен ферманът с 11-те точки на българското щастие, а във ферманът волята на негово императорско величество, небесният представител на влашките българи, г. Пандурски, и горещите желания и надежди на нашите цариградски патриоти. Земи си един комат хляб, малко сланина и една глава лук, пък чети: "Моята царска воля е, щото сичките животни по държавата и верни мухи поданици да могат да помагат, доколкото им се пада на гърбовете, на ежедневните ми царски подаяния, които полагам за достигане до по-висока степен на моето затлъстявание и за благоденствието на моята обширна кочина."


А по-надоле следва рахатлъкът на екзархията, правдините на българския народ и кефът на босфорският Саул. "Но какво [по] дяволите! Животни ли сме ние, животни ли са нашите владици, учители и вестникари? Протестуваме!" Не бойте се, господа, аз сънувам. Дайте ми да прочета цариградските български вестници и аз ще да си зема думите назад, т.е. ще да се уверя, че по сичките краища на паяжината е тихо и мирно и че сичко блаженствува под дебелата сянка на паякът. Само - църррр! Там на една муха изпили кръвта, тука на друга светили маслото; там вързали 50-60 души за рогата и ги карат на място злачно и на място покойно, т.е. в Диарбекир и в Акия; тука връзват други и им четат баснята за вълка и агнето; там окачили едного на въже да се поизсуши. "Но ние имаме училища, читалища, екзархия, литература, журнали, правдини - имаме младо поколение..." Да, да! Имате! Кой ви казва, че нямате! Но ако е работата да се хвалиме, то и ние имаме тука, в Румъния.


Откогато г-н Пандурски остави своята знаменита политическа и литературна кариера и откогато на хоризонта на българската литература се появи съзвездието "Блъсков" и "Дружеството за разпространение полезни знания"оттогава науката, поезията, педагогията и литературата потекоха из крачолите на българския народ и на неговото книжевно щастие захванаха да завиждат даже и манджурите; откакто цариградските ханъмки родиха литературно-политическо списание "Ден", то Милош Милоевич престана вече да разпространява сърбизмът из България; откакто "Училище" роди богобоязливият редактор на "Градинка", то нашите учени младежи престанаха вече да псуват света Богородица; откакто отец Марко цанцугерът турна на своите глупости заглавие "Век", то великите български пости станаха 365 дена в годината; откогато "Право" се кръсти на "Напредок", то българският поет Славейков зави чалма и захвана да пее "аман, аман", а откогато "Levant Times" се преведе на български, то нашите патриоти захванаха да плетат мрежа, за да покрият народът от политическия студ, от литературната мъгла, от революционната виелица, от индустриалния сняг, от економическото пиянство и от белите, черните и сивите цариградски вълци; а откогато, най-после, "Читалище" се обеща, че от Нова година (т.е. от първи януари на деветнадесетия век) ще да се оправи и няма вече да печати гениалните глупости на нашите литературни телци, то колата на европейската цивилизация останаха без катран и заскърцаха въз баирът на българския напредък; умствените чакръчета на нашето младо поколение замръзнаха и пуснаха вощеници за "упокой" на грешните и живоумрелите политически и литературни души; а в пияцата (т.е. по бит-пазар) на нашето умствено развитие произлязоха такива важни операции и такива чудни метаморфози, щото при броениците на нашето калугерско щастие се притуриха още няколко стотина зърна, с които ние няма никога да изчетеме своите навечерки и никога няма да дочакаме "светлото Христово возкресение".


Христо Ботйов. Опит за биография
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
И наистина, погледнете със слепите си очи на главите на нашите мудрословеснейши патки и вие тутакси ще да видите, че по тях отдавна вече са захванали да растат различни литературни зеленчуци, сякакви политически бурени и всевъзможни научни билки; а нощта се не свършва, зимата се не изминува и патриотите лежат в свойте топли стаи, сънуват настрадинходжовски сънища и чакат да съмне, за да ги разкажат на своята революционна Пенелопа и на нейните сополиви любовници.


Но и аз съм патриот, господа! Топлата соба, изпросеният хляб, харизаната сланина и краденият лук довождат стомаха ми до такова поетическо настроение, щото и аз сънувам, че скоро ще да дойде равноправното лято. Облаците ще да произведат революцията, политическите дъждове ще да пометат гюбрето из моя двор, пред вратата ми ще да огрее слънце, народите ще да изпъплят из кръчмата и ще да се запощят на припек; а аз ще да изляза из своят палат да се порадвам на ясното небе, на миризливите цветя и ще да запея: "Гледайте, очи, ненагледайте се!"


Христо Ботйов. Из поезията, публицистиката и писмата му
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И да се ненагледаш! Пред вратата ти се събрало на конгрес племето, което едно време е избавило Рим, и с патриотически крякания се приготовлява да направи преврат в историята на гастрономията; почтените и важните кокоши физиономии се разхождат по двора и правят археологически открития по купището, за да снесат яйцето на общото южнославянско щастие; коронясаните венценосци се борят помежду си, земат стратегически позиции и кукурикат за близкото решение на возточния вопрос; а младото поколение изникнало покрай дуварите и чака да го огрее слънцето откъм запад, за да каже своята последня дума за живота, за характера и за стремленията на гъбите. А ти... О! Ти си българин и патриотин! Запей песента "Гъби, мои гъби", пък легни и сънувай, че си предводител на гъските, цар на кокошките и защитник на българския народ. Но преди сичко попитай жената си или своя мозъчни ревматизъм, изминала ли се е зимата, превалила ли се е нощта? Ако ти каже, че не е, то ти спи, както си спиш и сега, завивай се в своята мрежа и извикай сам: "Дали се две нощи смесиха, или се зора довърши? Кукурику! - Ето петлите! Джав, джав! - Ето кучетата! Зимата се свърши и нощта се измина."


Михал


[Знаме, г. I, брой 10 от 2 март 1875 г.]

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на ЗаНиЗа
  ЗаНиЗа
  Рейтинг: 2453 Любопитно

  "Не бойте се господа, аз сънувам..." - "се отбелязват 143 години от рождението на поета революционер Христо Ботев (1848 - 1876)"...
  ""Гледайте, очи, ненагледайте се!"

  Направи съд от глината, празнината вътре в него го прави полезен.
 2. 2 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Вярвам в единната обща сила на человеческий род на земното кълбо, за да твори добро.
  И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.
  И в светия животворящ дух на разума, укрепляющ сърцата и душите на сички хора за сполуката и тържеството на комунизма чрез революция.
  И в единното и неделимо отечество на сички хора и обща собственост върху сички имоти.
  Изповядвам единний светъл комунизъм, поправител недъзите на обществото.
  Чакам събужданието на народите и бъдащий комунистически строй на целия свят.

  Галац, 20 април 1871 г. Хр. Ботйов

 3. 3 Профил на bib45647808
  bib45647808
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Вярвам …
  И в единний комунистически ред на обществото, спасител на сички народи от вековни тегла и мъки чрез братски труд, свобода и равенство.


  Галац, 20 април 1871 г. Хр. Ботйов

 4. 4 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4023 Неутрално

  Даа...Силно, написано с ботевска страст и много добра ориентация и в международните дела. Не бях го чел това. Няколко мостри : "...дълга и безконечна като суджук - суджук, с който във виенския райхстаг немците и маджарите бият по главата славянските депутати..." и "....лорд Дерби си точи севастополската костурка, за да надроби прясно сирене за европейската търговия на возток и за да отреже от бутовете на някое диво африканско или азиатско племе бюфтек за английското човеколюбие"

 5. 5 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 790 Весело

  От написаното преди таман 145 годин излиза, че Ботев е четял доста и е познавал добре тогавашната европейска политика за разлика от сегашните патреоте. Но той си е казал мнението и за тях, но в стихотворна форма.

  73! Go Go
 6. 6 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1837 Неутрално

  Откакто комунистите обявиха Ботев за комунист (а той е имал контакти с анархисти,не с комунисти) .Та откакто последните 76 г се фалшифицира всичко около Ботев от комунягите, дълбоко се съмнявам за всичко което се представя ,като писано от Ботев.....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8091 Любопитно

  До коментар [#6] от "Dr_Doolittle":

  Ми като се съмняваш , отдели време и се отбий в библиотеката до СУ....

  [email protected]
 8. 8 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2185 Разстроено

  Ботев винаги актуален осветяващ обществените пороци със светкавиците и експлозиите на словото си. Днес нямаме подобни на него. Имаме толерантни списувачи като Владо Левчев и компания които ни призовават да градим мостове към братска Турция за бъдещо леко и приятно робство!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 9. 9 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#2] от "bib45647808":

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Фалшификат. Отдавна доказано.

  Тук повече по въпроса: https://clubz.bg/40179-ima_li_obshto_hristo_botev_sys _„simvol_veruyu_na_bylgarskata_komuna”

 10. 10 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 4616 Любопитно
 11. 11 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":

  И за благоговейната ти Русийка е писал Ботев:

  "На руското немско правителство, каквото са види, пак трябва да му се е пощяло някой баламач, че рови толкоз безобразно с носът си в нашитe работи. То днес подсъсква Фенерската патриаршия да протестира против ферманът, а от друга страна интригува пред турското правителство, че българитe не били уж узрели още да имат самостоятелна иepapхия; затова трябвало да са измени ферманът в полза на продадената Гръцка патриаршия, която са обзалагала да бъде от сега нататък панславистическа мекереджийница на Русия."

 12. 12 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  Като за днес писано.

  "Ти си българин и патриотин! Запей песента "Гъби, мои гъби", пък легни и сънувай, че си предводител на гъските, цар на кокошките и защитник на българския народ."

  Излочи дамаджана винце, тропни хорце в ледената река, зарази семейството си, татуирай си мене на левия баджак, а Левский на десния, пък легни и сънувай, че си патриот.

 13. 13 Профил на spiegel
  spiegel
  Рейтинг: 1867 Неутрално

  По сичките краища на паяжината е тихо и мирно и че сичко блаженствува под дебелата сянка на паякът. Само - църррр! Там на една муха взели фирмата, тука друга отровили с новичок; там вързали 50-60 протестиращи за рогата и ги карат на място злачно и на място покойно; тука един го оправдали за КТБ, а на друг му се кланят пред Сараите."Но ние имаме магистрали, магистрали и пак магистрали..."

 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8091 Любопитно

  До коментар [#9] от "spiegel":

  А „Политическа зима“ и „Смешен плач“ и те ли са написани от някой друг ?

  [email protected]
 15. 15 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3109 Неутрално

  До коментар [#7] от "karabastun":

  Тая властонеуважителна хаймана Ботев пръв щеше да лежи в Белене.

 16. 16 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  "...чуваш ли барабаните, спомянм си друга звездна нощ, като тази.."

 17. 17 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  "..все още припомнят нощта когато пресякохме Рио Гранде
  виждам го в очите ти, гордостта да се борите за Свободата на тази земя..."

 18. 18 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 2660 Неутрално

  Жалко Фернандо, много жалко
  ти пожертва "старата си майка" вместо поредната лигла,

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2185 Неутрално

  До коментар [#8] от "Julian Mall":И за благоговейната ти Русийка е писал Ботев:"На руското немско правителство, каквото са види, пак трябва да му се е пощяло някой баламач, че рови толкоз безобразно с носът си в нашитe работи. То днес подсъсква Фенерската патриаршия да протестира против ферманът, а от друга страна интригува пред турското правителство, че българитe не били уж узрели още да имат самостоятелна иepapхия; затова трябвало да са измени ферманът в полза на продадената Гръцка патриаршия, която са обзалагала да бъде от сега нататък панславистическа мекереджийница на Русия."
  —цитат от коментар 11 на spiegel


  Писал е за Расийката ама повече е писал за Туркието и любимите ти турци! Тук някои го обявиха за комунист ама май не ще да се е борил за освобождението и на потиснатите турци като Левски което личи от откъса който многократно съм цитирал:

  Откъс от статията на Ботев " Народът - вчера, днес и утре"

  Тук ние бихме утешили благородния джентълмен, бихме опровергали мненията и острите съждения на много недоброжелатели на нашите пилафчии с фактове и примери, кои пълнят домашната хроника на всяко село, на всеки град, и то неотдавна, а от времето на Къбразали Мехмедпашовите ревизии, от кога в Турция се въведе някакъв си ред и равенство в кражбите и пълна система в напрешните убийства, злодейства и всякакъв род притеснения - ала що щяха да значат наши думи при онези на Лонгворта и подобните нему шарлатани-чиновници и продадени журналисти, кои тръбят по света и искат и нас дору да уверят, както и увериха някои си извеяни и слепи глави, че Турция, този европейски Китай, този присмех на человечеството и укор на съвременна Европа, ще се преобрази скоро на азиатска Белгия и ще пролее благодатта на европейската образованост по всички краища на Азия! O, tempora, o mores! Намерете изкуството на Медея и влейте в жилите на това варварско племе нова, човешка кръв, тогава ще се поколебаем и ний във вярата си, че Турция няма бъдеще; но доде турчинът е с този характер, с този фанатизъм, с тази варварска кръв, ни един красноречив туркофил, ни един дълбокомислящ дуалист или ренегат не може ни увери, че турчинът ще бъде някога способен да влезе в пътя към онази нравствено-политическа цел, към коя се стреми умът човешки, отрешен от всякакво опекунство на духовни йерархии и политически мандаринства. До тогаз най-красноречиви ще бъдат живите рани що зеят по тялото на народа и по гърдите на неговата емиграция, рани, на кои като гледаме, напомнят ни всичко що трябва да влезе в сметка за народно мщение...

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Весело

  До коментар [#4] от "тулса":

  А как ти се струва " безбрадото пръчле на солените възседнало буцефала на Александра Македонски и исторически иска да докаже, че само немецът може да бъде пастир на козите; босфорският пилафчия подсмърча до вратата на кръчмата, яде червата на раята, пие дипломатическа боза и вика: "Аман от пиени хора."?
  "Безбрадо пръчле на солените" е силно и съвсем политически некоректно, ама се помни :-)

 21. 21 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3703 Неутрално

  До коментар [#19] от "Julian Mall":

  Къбразали
  ======
  Като цитираш ....поне разбираш ли смисъла. ...?
  Преведи го това ....да видим....!

  Bukalemun
 22. 22 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2185 Любопитно

  До коментар [#21] от "eti mehter":

  Фесче ти не си ли познаваш великите реформатори на Османската империя? Става въпрос за Къбразали Мехмед паша?! На турски - Kıbrıslı Mehmed Kamil Paşa.

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 23. 23 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4023 Любопитно

  До коментар [#20] от "daskal1":безбрадото пръчле на солените възседнало буцефала на Александра Македонски и исторически иска да докаже, че само немецът може да бъде пастир на козите..
  >> Кого има предвид тук? Бисмарк?

 24. 24 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Любопитно

  До коментар [#23] от "тулса":

  Предполагам, с ролята на Прусия в обединяването на германските княжества, но ми е интересно защо безбрадо, Бисмарк все пак има внушителни мустаци :-) Не ми е съвсем ясно обаче защо "солените"? Навярно е референция към Alte Salzstraße, пътят от пристанището на Елба, Люнебург, където са идвали конете натоварени със сол и солта е отправяна на север към пристанището на Ханзеатския съюз Любек за морска търговия с останалите страни от региона, главно скандинавските.

 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3703 Любопитно

  До коментар [#24] от "daskal1":

  че Турция няма бъдеще
  ======
  Останах много раздвоен.....
  Тогава такава държава е нямало......
  Какъв е бил Ботев.... (ако приемем че това написаното е от него, а не е менте)?
  Остава само един благоприличен вариант.....
  Ботев е бил масон....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4260 Неутрално

  До коментар [#25] от "eti mehter":

  Едва ли, просто буйна глава. И, както виждаш добре е сумирал световната ситуация тогава, далеч по-остър е към английските политици отколкото към падишаха.

 27. 27 Профил на ПРИСМЕХУЛНИК
  ПРИСМЕХУЛНИК
  Рейтинг: 202 Неутрално

  Комунист, анархист, социалист, националсоциалист, има ли значение?

  Всеки се опитва да си го пришие, него и Левски, не от вчера или днес, а те са общи за целокупния български народ. Политическите им възгледи, са били лично техни, и само те са знаели като какви точно са се определяли.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK