Хосе Ортега-и-Гасет и бунтът срещу масите

Според испанския философ фактът, че животът има край, го прави проблем, но и възможност – да се намери целта.

© "Колибри"

Според испанския философ фактът, че животът има край, го прави проблем, но и възможност – да се намери целта.Текстът е препубликуван от "Свободна Европа".


Хосе Ортега-и-Гасет (1883 - 1955) - философ, социолог, есеист


Произход: Испания, либерално семейство на журналисти
Образование: Йезуитски колеж, философия в Мадрид, философия в Германия


Постове: Професор по психология, логика и етика, професор по метафизика, депутат


Основни интереси: Философия, политика, история


Най-известни творби: "Бунтът на масите"


Бунтът на масите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
"Човек няма природа, има история" - казва Хосе Ортега-и-Гасет. Философията му се определя като "философия на живота". "Говоря за този, моят живот, човешкият живот" - казва Ортега и отсича: "Да живееш, значи да си ангажиран с нещо. Ако трябва да сме стриктни, аз имам отношения с всичко, което е в света, а светът е всичко, с което имам отношения - и нищо повече."


Според него фактът, че животът има край, го прави проблем, но и възможност - да намерим целта например. Животът не е даденост, а наше създание. Познанието за него не се постига чрез чистия разум на рационалистите, а чрез нещото, наречено "витална причина". Тя, за разлика от разума, не се откъсва от всичко, за да го изследва отстрани, а е част от всичко и го вижда отвсякъде.


Хосе Ортега-и-Гасет е роден през 1883 г. в Мадрид, в богато, либерално семейство. Завършва философия и в разгара на Бел епок поема на дълга европейска обиколка. Пак в Испания, преподава психология, логика, етика и метафизика, а във вестник "Ел Сол" публикува двете си най-важни произведения - "Безгръбначната Испания", а през 1929 г. и "Бунтът на масите".


Европа и идеята за нация
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Ако всеки започне да прави изкуство и да претендира, че разбира от култура, какво ще стане с естетите, с тънките ценители - пита Хосе Ортега-и-Гасет в "Бунтът на масите". Някои наричат книгата "проява на консервативния страх на старите елити от масовото профанизиране". Но това всъщност е изследване за произхода на "масовия човек" и процесите, при които масите получават все повече власт. То отразява ставащото в Европа след Първата световна война и раждането на тоталитарните режими.


Основна характеристика на масовия човек е забравянето, дори прикриването на миналото от самия него. "Този масов човек, пише Ортега, се изпразва предварително, разтоварва се от своята собствена история..А желанието му за "прочистване", за "чиста революция", може да доведе само до руини, само да варваризъм".


Така и става, точно както пише и Ортега в глава 8: "Фашистите и синдикалистите се характеризират с първата поява на типа човек, който не се грижи да се мотивира или дори не се интересува от правотата си, а е просто решен да наложи собственото си мнение." Да, в Испания комунистите се представят като "синдикалисти", затова и Ортега ги споменава наред с фашистите.


Започналият тогава и анализиран от Ортега "бунт на масите" обаче се развива и днес - например в стряскащия начин, по който модерните средства за комуникация не само правят революция в живота, но и широко стимулират претенциите на пълни лаици. Всички са фотографи, защото имат телефон, писатели, защото имат клавиатура на компютъра, художници, защото имат програми за рисуване..


Хосе Ортега и Гасет. Съчинения - том 2: Човекът и хората и други студии след 1940 г.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Стряскащ е и начинът, по който пропагандната машина, въоръжена с модерната техника, манипулира хората. На този фон върховите постижения на Гьобелс са невинна детска игра. За всичко това обаче не е виновен Ортега, той е само вестоносец и не бива да се убива заради лошата вест, която донася преди вече 100 години.


В бурните времена преди Гражданската война в Испания, Ортега става депутат от републиканците, но има пререкания с комунистите и се маха - живее във Франция, Холандия, Аржентина и Португалия. През 1948 се връща и основава хуманитарен институт, където преподава до края на живота си през 1955 г. На власт е Франко, а либералният по дух Ортега не е любимец нито на диктатора, нито на масите, които следват вожда си.


Така че, телом в Испания, духом той живее в бленуваният общ, но още необединен континент, за който в "Мисли за Европа", пише: "Европейските народи са общество, колектив, в същия смисъл, който тези думи имат, когато се прилагат към всяка една от съставящите го нации".


Това е същият философ, който написа: "Аз - това съм аз, плюс моите обстоятелства".


Е, да, Хосе Ортега-и-Гасет със сигурност би искал да има онова, което ние имаме - обединена Европа като едно от най-важните "обстоятелства" в живота ни.

Коментари (17)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Хосе Ортега-и-Гасет:
  Кажи ми какво те интересува и аз ще ти кажа какъв си

  [email protected]
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  ''Е, да, Хосе Ортега-и-Гасет със сигурност би искал да има онова, което ние имаме - обединена Европа като едно от най-важните "обстоятелства" в живота ни.''
  ---------------------
  Хосе Ортега-и-Гасет:
  Европа наистина представлява едно пространство, но пространство, пропито с цивилизация и тази цивилизация, нашата, европейската, ни е превърнала нас, европейците, в нещо проблематично.

  [email protected]
 3. 3 Профил на Nil satis nisi optimum
  Nil satis nisi optimum
  Рейтинг: 468 Разстроено

  "Този масов човек, пише Ортега, се изпразва предварително, разтоварва се от своята собствена история..А желанието му за "прочистване", за "чиста революция", може да доведе само до руини, само да варваризъм".

  Това за прочистването на историята водещо до варваризъм за съжаление го видяхме наскоро в половината свят. Колко ли паметници бяха унищожени?

  Не поставям нищо - нищо, над преценката на собствения си разум.
 4. 4 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Твърде елитарно ми звучи. Ако приемем, че съществува т.нар. масов човек, който претендира да разбира, но е лаик, каква е причината той да съществува?
  Очевидно обстоятелствата.
  Но ако масовият човек си "знае мястото", то тогава обстоятелствата НЯМА да се променят и той вечно ще остане масов човек.
  Излиза, че трябва да приемем съществуването на касти, така че едни да се стремят към Божественото, а на други да им е позволено да гедат само надолу, в калта.

  Аз с това НЕ мога да се съглася.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 5. 5 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1445 Неутрално

  ''Е, да, Хосе Ортега-и-Гасет със сигурност би искал да има онова, което ние имаме - обединена Европа като едно от най-важните "обстоятелства" в живота ни.''---------------------Хосе Ортега-и-Гасет: Европа наистина представлява едно пространство, но пространство, пропито с цивилизация и тази цивилизация, нашата, европейската, ни е превърнала нас, европейците, в нещо проблематично.
  —цитат от коментар 2 на karabastun


  Честно казано не виждам с какво нашата цивилизация, доколкото сме неин продукт и сме наистина цивилизовани, ни превръща в нещо проблематично?
  Факт е, че точно тази наша, далеч не напълно обща Европа, е едино от двете най-привлекателни места за живот, без значение че за някои, може би дори за повечето, това е място е привлекателно, защото може да се изкара някоя по-голяма пара в сравнение с другите места по света.
  Но освен стандарт и доходи, тази толкова недолюбвана (чудя се защо) свобода е не по-малка важна, за да се чувства човек добре.

 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#4] от "Боян Таксиров":

  Масовата култура е култура на масите, нали ?
  Или и с това не можеш да се съгласиш ?

  [email protected]
 7. 7 Профил на transvaal
  transvaal
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Проблемът е, че профанизацията, наред с огромния натиск на държави и медии, с които се налага конформизмът са прелюдия към нов вид тоталитарно общество в демократична кожа. Цял свят говори за ковид и климатични промени, а всъщност става дума за контрол над масите. Ковид-ът е поне частично реална опасност, докато затоплизмът е изцяло фалшименто, но и двете правят дебат, който е всъщност поредно упражнение за контрол над масите, уж в името на масите. А масите блеят в хор. Затова не участвам в тези циркове

 8. 8 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#6] от "karabastun":

  С това се съгласявам. Но тази масова култура е продукт на обстоятелствата, в които живеят масите. Пирамидата на потребностите и Маслоу.
  Мисля, че елитите имат огромен интерес от тази масова култура. Чрез нея те контролират масите.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 9. 9 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 1582 Неутрално

  Коя е най-добрата книга - тази прочетена от най-много хора.

 10. 10 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Масовата култура, авер ПЪРВО със сигурност възниква като култура от масите и за масите !
  Давам ти за пример - т.нар. фолклор - песни, танци, приказки...

  [email protected]
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Много по-късно / и то може би / бих се съгласил , че някаква част от тази масова култура е усвоена от някакъв елит - например религиите и техните атрибути - за да контролират масите.
  Ама не е в никакъв случай наопаки !!!

  [email protected]
 12. 12 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Весело

  До коментар [#8] от "Боян Таксиров":

  Елитът измисля нещо и го свежда до масите - тази твоя формула е обърната, като да сложиш каруцата пред коня :)

  [email protected]
 13. 13 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#12] от "karabastun":

  Не съм разглеждал произхода на масовата култура, а съм имал предвид съвременната такава - т. нар. "развлекателна индустрия" - екшъни, чалга, поп, шоута и т.н. Това се определя от елитите, защото те финансират определени направления за да моделират масите в желаната насока. Например решават каква музика да се слуша, как да изглеждат изпълнителите, какви филми и предавания да се пускат по телевизионните канали. Например преди години по научнопопулярните канали имаше интересни предавания, сега има само някакви вехтошарски търгове, наддавания, тираджии, извънземни от древността и прочее простотии. Няма какво да се гледа.
  С музиката същото.
  Цялата тази култура ограничава, стеснява кръгозора, а оттам и съзнанието на хората, прави ги по контролируеми.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
 14. 14 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Е, да .
  За това си прав !
  Съгласен съм, че масмедиите са голям + за управляващите !

  [email protected]
 15. 15 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Неутрално

  До коментар [#13] от "Боян Таксиров":

  Навремето са се мъчили , как да изобразят достъпно за повече хора Властовите Искания - А СЕГА Е КЕФ !

  [email protected]
 16. 16 Профил на Tsveta
  Tsveta
  Рейтинг: 277 Неутрално

  Ортега още като го зубкахме по философия в унито ми беше ясен, че е един от големите измамници на либералното. От всички теории за човека именно идеалистите са най-големите лъжци, но те така твърдо вярват на тази си лъжа, че убеждават и голям брои хора да направят същото.
  Те са основота именно на зловещите форми на диктатура, която вечно носи това прослувуто Светло бъдеще.
  От бандата щураци от този период харесвам само Шпенглер и неговият Залез на запада.
  Проблема на модерните общества е това, че се разбива пашкула на древните хора - семейството и религията. Двете имат куп недостатъци, но създават фундамент на съществуването срещу стихията на материата.
  Гасет разбира, че откъснати от животинското, което иска само да живее и да бъде, задавайки си въпроса - защо съм, защо да бъда - човек постепенно загубва идеята да живее, защото в крайна сметка ще умре и всичко, което има и ще изчезне.
  За родовият човек нещата са много ясни и чисти - той има Бог, на който да се подчинява, правило да пребъде над смъртта чрез разможаването на собственият си род, където всеки извън този род е враг. Неговите граници са ясни и силни и за това и той оцелява, след като масовият човек е унищожил цивилизацията на елитите. Защото и тя сама по себе си е нетрайна и крехка пред смъртта. Това изповядва и Шпенглер в неговите залези и смърти на цивилизациите, където остават само фелахите, последните родово - кръвни хора. После изчезват и те. От единствените такива ние познаваме само остатъците на Арабската култура , напълно мъртва от времената на своето величие и оставила след себе си хаотичните и последни родови хора из БИ.

  Елитите в САЩ сега ги е втресло от факта, че са сътворили един радаликазиран народ готов да ги измете. Ако изобщо има народ, които да измете старите си проядени елити и да създаде наново САЩ това е американският народ.

 17. 17 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  Това горе са егати простотиите.

  ХАКНАТИЯТ МОЗЪК: https://unbrain.eu/?bg
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK