"Смели и различни. Историята, която пишем заедно" на Деси Нико (откъс)

Издателство "Ракета"

Издателство "Ракета"В рубриката "Четиво" Дневник публикува откъс от "Смели и различни. Историята, която пишем заедно" с автор Деси Нико, предоставен от издателство "Ракета".


В българската история има жени, които са правили чудеса със своите суперсили. Разказваме за част от тях в книга, която не само вдъхновява, но е и пълна със задачи и предизвикателства, които могат да помогнат на всяко момиче да открие това, което го прави специално и което ще го превърне в уверена и целеустремена жена.


"Смели и различни. Историите на 50 удивителни българки" е началото на една приказка, която създадохме с много желание и внимание към всеки детайл.
Предлагаме ви да допишем историята заедно.


Издателство "Ракета" има апел към всяка медия, която отразява книгата: включете в материала си история за онази жена от вашия екип, която заслужава да бъде наречена смела и различна. Не пропускайте да споделите и коя е нейната суперсила.


А може би тази жена не е само една?


Бъдете част от приказката "Смели и различни. Историята, която пишем заедно". Тази година повече от всякога се нуждаем от примери, които ни вдъхновяват.


Смели и различни: Историите на 50 удивителни българки
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Смели и различни. Историята, която пишем заедно" на Деси Нико


Агент дългата коса
Тодора Бакърджиева - актриса и таен агент


Рано или късно на всеки народ му писва да го управляват по начин, който не го прави щастлив. Тогава настъпва революция. Хората се надигат срещу властта и ако са достатъчно единни, успяват да я променят. След това светът никога вече не е същият.


Революцията на българите - това била тяхната борба за свобода от Османската империя. Били много интересни времена! Вече не само хайдутите се считали за революционери. Революционери били и бедните, и богатите, и жените, и децата, и старите хора. Всички помагали на бунтовниците.


Тайният революционен комитет си имал и тайна поща. Чрез нея между различните градове се доставяли писма с важна информация за планираните въстания срещу турците. Изпращали се и оръжия. Изобщо, да работиш в тази поща, било много опасно. Но една готина дама на име Тодора с удоволствие изпълнявала задълженията си на таен куриер.


Тодора често чакала по пристанищата на река Дунав, за да преминава с параходчета между България и Румъния. Изглеждала като жена, която се интересувала единствено от външния си вид. Винаги носела пищни дрехи и прически - ако я видим сега, ще я наречем кифла. За такава я мислели и полицаите на пристанищата. И през ум не им минавало да я претърсват за незаконен багаж. А всъщност точно тази "кифла" била с много интересен пълнеж.


Тодора имала буйна коса, която стигала чак до петите ѝ. Връзвала я на огромен кок и криела в него опасните революционни бележки. Кодовото ѝ име било Дългата коса.


И не само прическата служела за скривалище. Тодора се обличала според най-актуалните тенденции на модата от онова време. Те включвали едни странни издатини отзад на полата, точно под кръста, които сигурно ти се е случвало да виждаш по филмите. Кой знае защо, приличат на голяма пухена възглавница, пъхната под роклята. Добре че на полицаите не им хрумвало да проверяват "възглавницата" на Тодора. Обиск на някаква си жена - това било немислимо в онези времена.


Под полата си девойката носела скандални неща.


Понякога там имало забранени вестници, които подтиквали народа към бунт. Друг път пренасяла оръжия. Веднъж била скрила под роклята си цяла сабя, и то не каква да е, а сабята на Васил Левски. Докато Тодора слизала на брега по моста на кораба, оръжието се закачило в нещо и издрънчало. Стоящият наблизо пазач изгледал с подозрение младата жена, но съмненията му веднага се разпръснали. Тодора изглеждала твърде елегантна за престъпничка.


Казват, че след залавянето на Левски именно Дългата коса била изпратена да разузнава какво се е случило. Казват още, че когато четата на Ботев тръгнала да се бие, тя единствена ги изпратила на пристанището. И бунтовниците вероятно са били много щастливи. Доста от тях били влюбени в Тодора.


Тя била наистина много чаровна. Заеквала толкова сладко, че всички обожавали да я слушат. Понякога участвала и в театрални постановки. Цялата публика я гледала с вълнение как играе. Героините ѝ най-често били жени патриоти.


Такава била Тодора Дългата коса. Обаятелна жена. Използвала външния си вид, за да изпълнява брилянтно своите задачи на таен агент и куриер. Хората често се лъжат, че красивите момичета могат да бъдат само красиви. Ти обаче вече ще си спомняш за прическата на Тодора, с пъхнатите в нея писъмца, и ще знаеш: нищо не пречи на една хубава жена да бъде в същото време и умна, и смела, и готова на люта борба за добра кауза.


Любопитно:
• Революционерите били измислили на Тодора много прякори, свързани с красотата ѝ. Най-често я наричали Казанлъшката русалка или Балканската фея.
• Тодора била много добра приятелка на Ботев. Именно тя завела майка му в Румъния, за да може жената за последно да се сбогува със своя син. По пътя се опитали да ги спрат, но помощничката на революционерите ловко успяла да излъже, че води бабата на лекар. Била облечена като туркиня и говорела безупречно на турски.
• Тодора била една от първите български театрални актриси. След Освобождението станала професионална изпълнителка, играла дори в трупата на Народния театър. Това също било геройство. По онова време не се смятало за нормално момичетата да участват в представления. Отношението към мъжете и жените било толкова различно, че когато ходели на театър, дори получавали различни билетчета, защото трябвало да седят на различни места.


Бащата на Тодора се казвал Вълчо Миразчиев и бил заможен търговец от Казанлък. Използвал богатството си, за да помага на борците за свобода. По едно време бил разкрит от турците и се наложило да избяга с цялото си семейство в Румъния. Там Вълчо си направил тухларна. Тя също се превърнала в място за срещи на българските революционери, сред които била и Тодора. Името ѝ можеш да отбележиш до град Русе - оттам минавала по време на секретните си мисии между България и Румъния.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2774 Любопитно

  Стилът на писане имитира ”Стралното в историята” или както му се вика на български. Откъса ми звучи като превид от английски. Какъв е оригиналният език на книгата?

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 2. 2 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1522 Неутрално

  Т'ва е уондър уоман комиксът, некъде 7ма-8а част, нали?

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK