Какво не знаем за Братя Грим?

Днес, адаптирани изцяло за деца, приказките от Братя Грим излизат в ново издание, илюстровано от Джон Б. Груел, Р. Емет Оуън, Райън Креймър, Уолтър Крейн и др.

© "Колибри"

Днес, адаптирани изцяло за деца, приказките от Братя Грим излизат в ново издание, илюстровано от Джон Б. Груел, Р. Емет Оуън, Райън Креймър, Уолтър Крейн и др.Текстът е препубликуван от "Артакция".


Вилхелм Грим и по-големият му брат Якоб Грим години наред изучават немските фолклорни традиции и публикуват колекция от истории, с времето добили популярност като "Приказките от Братя Грим". Трудностите, които двамата срещат по пътя, не успяват да ги препънат, защото най-важно за тях е да се грижат прилежно за мечтата си и да съхранят традициите и културата на Германия, запазвайки ги през вековете.


Днес ви разказваме приказка за приказките от Братя Грим.
Имало едно време двама братя, които ходели от врата на врата в преследване на причудливи приказки


Немски сказания
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
В световната литература Якоб и Вилхелм са свързвани най-често с любими и непреходни детски заглавия като "Снежанка и седемте джуджета", "Червената шапчица", "Рапунцел". Братята обаче не написват нито една от тези истории. Известно е, че приказките съществуват дълго преди Грим да бъдат родени в Германия през XVIII век. Прилежно събраните и колекционирани истории са част от богата фолклорна традиция на митове, легенди и притчи, които се предават от уста на уста през поколенията. Векове назад ежедневно причудливите и особени сюжети се разказват от жените в къщите с цел по-бързо и неусетно да бъде свършена домакинската работа.


С постепенното развитие на индустриализацията местните традиции съвсем естествено претърпяват промени, затова и начетени и учени хора като Якоб и Вилхелм се стремят към опазване и съхранение на тези истории. Провеждат обстойни разговори с близки, роднини, приятели и започват да колекционират всичко, което чуват, като дори понякога обогатяват и украсяват персонажите, развръзките и обратите, макар по-късно да отричат намесата си. През 1812 г. Якоб и Вилхелм публикуват историите като част от колекция, наречена "Детски и семейни приказки" или днес познатите "Приказки от Братя Грим".


Приказки за (не) малки деца


Erzählungen von berühmte Schriftsteller: Brüder Grimm - Zweisprachige
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Първоначално "Приказки от Братя Грим" не са предназначени за деца. Историите много често включват секс, насилие, кръвосмешение, множество пояснителни бележки под линия и липсват каквито и да е илюстрации. Предназначени изцяло за възрастни, в оригиналната версия на "Детски и семейни приказки" се съдържат множество мрачни сюжетни елементи. Например Рапунцел забременява от принца след небрежен флирт с него, а сестрите на Пепеляшка отрязват палците и петите на краката си, за да им стане обувката. Подобни сцени с времето биват преработени, тъй като книгата бързо добива популярност сред деца и до днес изданията, на чиито корици е написано името на братя Грим, са едни от най-обичаните сред читатели от всички възрасти. Принцесите, принцовете, мащехите, кралиците, добрите и лошите ни учат на всички най-ценни уроци, които можем да научим в детството си. Повеждат ни на пътешествие до вълшебни далечни страни и обогатяват вътрешния ни свят.


Якоб и Вилхелм се изправят срещу банкрут и депортиране


През 1830 г., крал Ернст Аугустус изисква клетва за вярност от всички професори в Гьотинген, но двамата братя се присъединяват към петима от своите колеги, с които отказват и протестират срещу Ернст Аугустус, обвинявайки го в нарушаване на конституцията. Благодарение на този акт на неподчинение стават популярни като "Гьотингенската седморка" и биват мигновено уволнени. Якоб и Вилхелм са принудени да се върнат в Касел, където се опитват да се борят срещу бедността, заемайки пари от свои приятели, за да могат да преживяват, докато работят върху приказките. И двамата вярват, че мечтата им да съберат и реализират изданието с приказките, е по-големя от всички неудачи на света.


"Приказки от Братя Грим" се превръщат в абсолютен бестселър


Най-хубавите приказки: Братя Грим
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Когато през 1859 година Вилхелм умира, приказките вече са излезли в седем издания. Към онзи момент колекцията наброява 211 истории с включени детайлни илюстрации. Якоб, живял с брат си и съпругата му, си отива от този свят през 1863 г. Според биографите им, Якоб почти губи здравия си разум след смъртта на брат си, с когото цял живот имат дълбока и значима връзка. Някои твърдят, че тогава единствените по-продавани творби били Библията и книгите на Шекспир. И можем да повярваме, че е така, защото сме сигурни, че всички ние в домовете си пазим по няколко издания с приказки от Братя Грим.


Трудът им обаче не се изчерпва с колекционирането на вълшебните фолклорни истории. Малцина знаят, че занимавайки се активно с университетска и библиотекарска дейност, двамата братя пишат книги за митология и публикуват научни трудове, посветени на лингвистика и средновековни изследвания. Посвещават много време и на работа върху обемен и подробен немски речник, но и двамата умират преди дори да завършат буквата F.


Безсмъртието на приказките


Приказки от Братя Грим
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Червената шапчица", "Снежанка", "Спящата красавица", "Рапунцел" и "Румпелщилцхен" са само малка част от вечните приказки, които винаги ще четем на себе си и на децата си. Сред една от най-големите заслуги на Вилхелм и Якоб е това, че изтупват праха от старите истории и легенди, придавайки им ново звучене, но запазвайки основните фолклорни елементи. Братята пренасят през вековете немските традиции и съхраняват културата чрез приказки. Макар и според критиците приказките първоначално да не са били подходящи за деца, победата на доброто над злото през цялото време е основна тема във всяка една от историите. Неслучайно именно героите на Братя Грим са в голяма степен основните виновници за грандиозните успехи на Disney от близкото минало.


Днес, адаптирани изцяло за деца, и коя от коя по-вълнуващи, приказките от Братя Грим отново идват при нас в ново издание, илюстровано от Джон Б. Груел, Р. Емет Оуън, Райън Креймър, Уолтър Крейн и др. Защото няма нищо по-вълнуващо за четене от вечните приказки от Братя Грим.

Ключови думи към статията:

Коментари (42)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8742 Любопитно

  Цензурата е рязала яко и е преиначавала грубия фолклор в глобална пропаганда !

  [email protected]
 2. 2 Профил на Doge
  Doge
  Рейтинг: 1751 Весело

  Аз пък знам, че историята за Хензел и Гретел не е последният път , когато германци вкарват хора в пещите.

 3. 3 Профил на bludniq_sin
  bludniq_sin
  Рейтинг: 1976 Неутрално

  Сигурен съм че скоро новите фашисти ще орежат и пренапишат наново приказките на братя грим и ще променят и сегашното им състояние щото братята ще се окажат: супремасисти, мизогенисти, расисти, ксенофоби, сексисти и тн и тн.

  Лесно е - http://gramatika-bg.com/pravopis/koga-pishem-pi6em-i-i-koga-j.html
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 5. 5 Профил на G.Okatova
  G.Okatova
  Рейтинг: 970 Неутрално

  Сигурен съм че скоро новите фашисти ще орежат и пренапишат наново приказките на братя грим и ще променят и сегашното им състояние щото братята ще се окажат: супремасисти, мизогенисти, расисти, ксенофоби, сексисти и тн и тн.
  —цитат от коментар 3 на bludniq_sin


  При тях ще трябва направо да се пренаписват целите приказки...
  Дано не доживея деня,в който ще посегнат а Х.Кр.Андерсен. След осакатяването на Пипи Дългото чорапче вече не знам какво да кажа.

 6. 6 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  Всъщност за братя Грим не знаем почти нищо.
  Братята не са двама, а са петима - Якоб, Вилхелм, Карл, Фердинанд и Лудвиг. Имат и сестра Лота, за която се знае, че до женитбата си е живяла с братята, грижела се за домакинството, след което се омъжила щастливо и родила шест деца. При Карл и Лудвиг също всичко се развило благополучно: двамата станали художници и гравьори, а илюстрациите им красят много от първите издания на известните приказки....

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 7. 7 Профил на WWW
  WWW
  Рейтинг: 752 Неутрално
 8. 8 Профил на 1908
  1908
  Рейтинг: 119 Весело

  Не знам дали има джин с такова име, но в тази песен се твърди така:
  https://youtu.be/DJUvjgYgKIQ?t=42

  П.С. Поради умствения капацитет на мнозина в този форум, това е шега - погледнете иконата настроението, под аватара.

 9. 9 Профил на Weingro
  Weingro
  Рейтинг: 843 Неутрално

  И откога в българския език (за разлика от руския) има дума "сказания"?!

 10. 10 Профил на KRAFTWERK
  KRAFTWERK
  Рейтинг: 1064 Неутрално

  С теи приказки са израсли родителите ми , аз и децата ми ....а се надявам да ги чета и на внуците....

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  Всъщност братята са били 8 и едно момиче, но трима умират и остават живи петима и момичето.
  Вилхелм Грим казва, че има голяма разлика между преданията и приказките,които са написали. Сборникът с немски предания според него е хроника на събития, които са се случили. Докато приказките са преработени истории и в тях има много фантазия.

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 12. 12 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3447 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Как бе, измислили са гримовете.

 13. 13 Профил на kazushi
  kazushi
  Рейтинг: 1312 Неутрално

  Изненадам съм, че дневник не са написали, че братята са негри. За сметка на това са пропуснали да кажат, че са се занимавали с германски фолклор и германските езици.

 14. 14 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 823 Весело

  Сигурно не знаем доста неща за братя Грим, но журналистите от Дневник би трябвало да знаят, че таков дзвер като Рапунзел няма:

  “ В световната литература Якоб и Вилхелм са свързвани най-често с любими и непреходни детски заглавия като "Снежанка и седемте джуджета", "Червената шапчица", "Рапунзел". ”

  Пет реда по-нататък изведнъж са научили, че дзверът всъщност е Рапунцел:

  “ "Червената шапчица", "Снежанка", "Спящата красавица", "Рапунцел" и "Румпелщилцхен" са само малка част от вечните приказки, които винаги ще четем на себе си и на децата си. ”  73! Go Go
 15. 15 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  [quote#5:"G.Okatova"][/quote]

  В България има ли вече следкомунистически превод на Андерсен или преиздаден предкомунистически? Защото комунистическия, който сме чели като деца, е редактиран с цел да се избегнат християнските добродетели, които са навсякъде в оригинала.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2546 Неутрално

  Във варианта на "Пепеляшка," който майка ми ми четеше, когато бях дете, грозните сестри все още си режеха петите, за да се напъхат в обувката.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 590 Любопитно

  Хммм... очаквах да прочета, че братята са не сама двама а трима(немаловажен семеен факт). Третият брат по-неизвестен от Вилхем и Якоб също усърдно е събирал и съхранявал много стари народни предания, легенди и приказки, но за съжаление остава неизвестен за широкия кръг почитатели на двамата си братя. За сестрата на тримата братя няма и да говоря, независимо от това, че игра доста голяма роля в семейство Грим.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe

  robin ot Crusoe
 18. 18 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2451 Неутрално

  . Неслучайно именно героите на Братя Грим са в голяма степен основните виновници за грандиозните успехи на Disney от близкото минало.
  _________________

  Цензурата е рязала яко и е преиначавала грубия фолклор в глобална пропаганда !
  —цитат от коментар 1 на karabastun


  Ако бяха писали за германските традиции с полово неустановени деца щяха по-малко цензура да им налагат а Disney да са доволни!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 19. 19 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3197 Неутрално

  До коментар [#16] от "7777":

  И това беше по соц време.

 20. 20 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 858 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  не ги знам
  —цитат от коментар 7 на WWW


  И ти личи.

  Аз не зареждам в Лукойл.
 21. 21 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3748 Неутрално

  Във варианта на "Пепеляшка," който майка ми ми четеше, когато бях дете, грозните сестри все още си режеха петите, за да се напъхат в обувката.
  —цитат от коментар 16 на 7777


  Според текста и двамата сме над 100 години, но тъй като сте маркирана със силует на жена, отговорността ще понеса сам.
  По принцип изобщо не съм съгласен с автора. Всички велики гръцки поети или драматурзи са променяли легендите: Омир /доколкото изобщо е съществувал/, Есхил, Софокъл и Еврипид. И кво?

  Еретик
 22. 22 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 715 Неутрално

  До коментар [#7] от "WWW":

  Абдал.

 23. 23 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1694 Неутрално

  Аз всичко това го знам от малък,, сестрите си режеха палци/пети в книжките ми. Пък си израстнсхме здрави прави. После някой решил да моделира обществото с модерните технически средства на пропагандата И му се получава.
  Цензурата тъй работи - първо реже/подменя информация, после ти обяснява тъмните петна , които тя се е погрижила да ги има.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 24. 24 Профил на edin slep
  edin slep
  Рейтинг: 748 Неутрално

  У нас тази работа със събирането на приказки прави известни братя Миладинови, но има и много интересни митове и легенди събрани от други изследователи и събирачи.

  В последните години има една тенденция приказките да се превръщат все повече в комикси. Историите се скъсяват безобразно, набляга се на картинките и децата дори бегла представа не придобиват за приказките.

  Сега освен принцесите и принцовете в бални рокли друго не прави впечатление на децата, което е жалко. Хубаво е да се издаде нов превод на оригиналните приказки, които са за възрастни. Историите са завладяващи, вместо това получаваме и в книжките варианта на Дисни - принцесата и в гората ходи с бална рокля и високи обувки.

  preklara rara
 25. 25 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1350 Неутрално

  Във варианта на "Пепеляшка," който майка ми ми четеше, когато бях дете, грозните сестри все още си режеха петите, за да се напъхат в обувката.
  —цитат от коментар 16 на 7777


  В България някои краката ще си отрежат, само и само да влязат в парламента.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 26. 26 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1350 Разстроено

  Между впрочем, в родния град на братя Грим, Ханау почти не се чува немска реч, само турска или арабска.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 27. 27 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1732 Весело

  Сторило им се е маловажно, че са откриватели на Закона на Грим
  https://bg.wikipedia.org/wiki/Закон_на_Грим
  Но това е епохален пробив в германската филология и индоевропеистиката. За които ме разбират, другите да са живи и здрави.

 28. 28 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1350 Весело

  И откога в българския език (за разлика от руския) има дума "сказания"?!
  —цитат от коментар 9 на Weingro


  А на полски "чародейка" означава вещица.

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 29. 29 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1350 Весело

  Сторило им се е маловажно, че са откриватели на Закона на Грим https://bg.wikipedia.org/wiki/Закон_на_Грим Но това е епохален пробив в германската филология и индоевропеистиката. За които ме разбират, другите да са живи и здрави.
  —цитат от коментар 27 на Славейко


  Благодаря за пожеланията, и понеже съм скаран с граматиката, пък съм силен в интуицията, все пак успявам да се справя с немския, и то добре. Не всички сме филолози, в края на краищата. Бъди здрав!

  Smooth criminal-a criminal who is sneaky and doesn't leave a trace of his presence at the scene.
 30. 30 Профил на Petleshev
  Petleshev
  Рейтинг: 3164 Неутрално

  А пък за някои, братя Грим означават 1000 DM... Сериозна банкнота беше това преди двадесетина години. ;)


  https://www.leftovercurrency.com/exchange/deutschmarks/obsolete-deutsche-mark-banknotes/1000-deutsche-marks-banknote-brothers-grimm/

  Бивш tww09306483.
 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4552 Неутрално

  До коментар [#9] от "Weingro":

  Има я доста отдавна. От по съвременните например авторът на "Време Разделно" Антон Дончев пише и ""Сказание за времето на Самуила".

 32. 32 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4552 Любопитно

  До коментар [#28] от "proventuss":


  Не означава, означава "магьосница". Вещица е "виеджма" (wiedzma).

 33. 33 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  До коментар [#9] от "Weingro":
  И откога в българския език (за разлика от руския) има дума "сказания"
  >>> Май още от времето на Черноризец Храбър? Доколкото знам оригиналното название на "За буквите" е: "Сказание о писменех":
  "Сказание. Како состави святый Кирил Философ азбуку по языку словенскому, книги преведе от греческих на славенский язык.Прежде убо словяне еще суще поганы не имяху писмен, но чертами и нарезаными читаху и гадаху"...

 34. 34 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 4277 Неутрално

  До коментар [#32] от "daskal1":
  А самовила как е на полски? Виж тук една страница от ръкописите на Юрий Венелин, за думи от българския .."невразумителни":) за руснаците преди 2 века:
  https://bit.ly/3oveW9h

 35. 35 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  Авторката изобщо не се е запознала с работата на братята, ами предимно е фантазирала:
  "Братята обаче не написват нито една от тези истории. Известно е, че приказките съществуват дълго преди Грим... понякога обогатяват и украсяват персонажите, развръзките и обратите..."

  Всъщност приказките им са сериозна преработка на легендите, които най-често са съвсем къси и прости слухове. Достатъчно сериозна за да претендират за авторство.

  * * *
  "... макар по-късно да отричат намесата си. През 1812 г. Якоб и Вилхелм публикуват историите като част от колекция, наречена "Детски и семейни приказки"

  Не знам какво са отричали, но това, че легендите са по-стари и са с различно съдържание го знаем пак от тях. Защото публикацията на приказките и публикацията на събраните истории са две съвсем различни събития. Само няколко години след първото издание на приказките братята издават два тома със събрани оригиналните легенди, така както са ги чули – много от тях са записали в по няколко варианта. Даже отдавна бяха издадени на български.
  https://chitanka.info/book/9985-nemski-skazanija
  https://chitanka.info/book/9986-nemski-skazanija

 36. 36 Профил на ДракУна
  ДракУна
  Рейтинг: 265 Неутрално

  Червената шапчица не е ли от Шарл Перо?

 37. 37 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 1785 Любопитно

  https://bnt.bg/bg/a/novo-izdanie-na-bratya-grim?page=29

  https://c.helikon.bg/204504-detski-i-domashni-prikazki.html?utm_source=Criteo&utm_medium=retargeting&utm_campaign=criteo_lowerfunnel

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 38. 38 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#29] от "proventuss":

  Братя Грим са стожер в германската филология, а законът на Грим хич не е някакъв физически закон, поздрави! (нямах предвид живи и здрави като саркастична забележка, а просто живи и здрави)

 39. 39 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1732 Неутрално

  До коментар [#9] от "Weingro":

  Има, защото български в един период е заемал с две ръце от руски ВСИЧКО. Предложи българска дума за сказания (епични повествувания). Ако те дразнят ненужни русизми, използвай мнозинство, смятам, отнася се/засяга, прехрана вместо болшинство (!), считам, касае се, препитание

 40. 40 Профил на Славейко
  Славейко
  Рейтинг: 1732 Весело

  До коментар [#37] от "mitko11":

  На страницата на БНТ пише Очудени :)
  Предлагам им да вземат македонската дума вчудовидени (видели се в чудо).
  Пример:
  Научниците се вчудовидени: Пандемијата не го забави само животот на земјата, го забави движењето и на самата планета!

 41. 41 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 1406 Неутрално

  До коментар [#36] от "ДракУна":

  Червената шапчица не е ли от Шарл Перо?
  —цитат от коментар 36 на ДракУна


  Вариантът на Шарл Перо също е преработена френско-италианска преработена легенда. Само че различна. Детайлите при Перо са много различни, а в края на приказката момичето се съблича, ляга в леглото при вълка и бива изядено. И завършва с поука – децата и особено красивите момичета да не се доверяват на обаятелни непознати мъже иначе ще бъдат изядени (освен другите неща, които ще им се случат преди това).
  Приказката, която днес се издава под негово име всъщност е по-късна преработка на първия преразказ от Грим, които 100 години след Перо чуват немския вариант на легендата.

 42. 42 Профил на Лео
  Лео
  Рейтинг: 1102 Неутрално

  Скоро ми потрябваха приказки за приспиване, ама то навсякъде - рязане, изяждане, удавяне, колене - страшна работа.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK