Има много изключително добри български книги, и то съвременни

Вида Делчева

© Личен архив

Вида ДелчеваВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Вида Делчева - маркетинг мениджър в издателство "Обсидиан". Завършила е "Книгоиздаване" в Софийския университет. В студентските си години е карала стаж в "Егмонт". Превежда и редактира различни по жанр книги, сред които на автори като Дж. К. Роулинг, Джеймс Патерсън, Рик Риърдън, Сара Дж. Маас, Н. К. Джемисин.


Защо четете?


- Никога не съм си задавала този въпрос. Откакто го умея, просто го правя. Вътрешна необходимост. Начин на живот. Достъп до знания, обмен на мисли с хора, живеещи или живели на най-различни места в най-различни времена.
Какво четете?


Глина
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Какво ли не. Разкази, романи, исторически текстове, анализи, документалистика, комикси. Да, четенето на комикси също е четене. Комиксите са различен начин на разказване на всякакви видове истории.


Как избирате четива?


- Препоръки от приятели, прочетени читателски отзиви или просто интересни анотации, попаднали пред очите ми в книжарницата или в интернет. Други книги на автор, който ми е харесал особено много, други книги на същата тема, която ме вълнува най-силно в момента.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


Жана Д’Арк
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Книга на копнежите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- "Жана д'Арк" на Марк Твен, "Книга на копнежите" на Сю Монк Кид, "Освободеният" на Урсула Ле Гуин.


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- "Глина" на Виктория Бешлийска - един роман, вдъхновен от чудото на бусинската керамика. Роман, подобен на притча, на народна песен, без фалшива сладникавост и псевдоистория, а написан с огромно уважение към истинската история и с поетичен и богат език.


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


Тери Пратчет: Духът на фантазията
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Колкото повече ритуали, толкова по-малко четене - или поне такъв е моят опит. Затова - минимално подбиране на подходящи моменти и подходящи места. Чета, когато успея да се освободя от другите неща; навсякъде, където има източник на светлина и възможност за сядане; колкото време си издействам.


Електронна книга, аудио или на хартия?


Хари Потър и Философският камък
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Не ми се получи с електронните книги - най-съвестно се опитах, ефектът беше, че след прочитането им тръгвах да си ги търся на хартия. Просто... е друго. Колкото и банално да звучи. Единствените аудиокниги, които съм слушала в живота си, са аудиокасетите с адаптирани приказки от най-ранното ми детство. Амбицирана съм да изпробвам съвременните аудиокниги - неадаптираните.


Любопитна съм какво ще е.


Четете ли на друг език освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


Време за милост
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Чета и на английски. По-различно е, да, но въпреки това се стремя към българския - просто обичам да чета на родния си език. Бих предпочела оригинала пред превода по четири причини - ако е по работа; ако не съм чула скоро да се предвижда превеждането на съответната книга; ако съм чула, но знам, че чакането ще е по-дълго, отколкото мога да изтърпя; или ако преводът не е качествен. Извън тези ситуации твърдо избирам българския.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


Клавиатурна грешка
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Всички тези неща и още много. Различните книги ми дават различни неща - някои са просто забавни и отпускащи след тежък работен ден, други са дълбоки и проникновени, каращи ме да размишлявам, трети ме повеждат по нови пътища, за които не съм подозирала.


Предпочитаният от вас жанр?


Пътят към несвободата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Стремя се да не се ограничавам жанрово, но, разбира се, си имам любими жанрове. От дете ме влекат фантастиката и фентъзито. Както би казал Пратчет, "Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта - не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде". В много книги от тези жанрове човек може да се сблъска с много повече реални проблеми от нашия свят, отколкото в т.нар. реалистични жанрове. Истински добрите писатели използват измислените светове, за да ни сблъскат челно с проблеми, за които отказваме да мислим, макар и да знаем чудесно, че съществуват около нас.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


След Европа
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

- "Хари Потър и Философският камък" от най-близката ми приятелка от детските години. Бях малка, книгата беше току-що излязла и изобщо не я бях чувала. Не очаквах точно тогава книга от тази приятелка (другите ме затрупваха достатъчно, исках разнообразие). Въпреки това бързо реших да видя за какво става въпрос и веднага оцених надписа: "Знам, че не очакваше това, но когато я прочетеш, ще разбереш, че е най-добрият подарък, който можеш да получиш от мен".


Любимият ви литературен герой?


- Невъзможно ми е да посоча един. Сивиръс Снейп от "Хари Потър", Джейк Бриганс от "Време да убиваш" и "Време за милост", Софроний от "Летопис на смутното време", Естравен от "Лявата ръка на мрака", Боя от "Глина", Вин от "Мъглороден", Шута от поредиците на Робин Хоб - различни ярки образи остават в съзнанието ми и от книгите, които чета, но един любим литературен герой така и не намирам.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- Възхищавам се на много писатели, трудно ми е да ги изброя. Също така се възхищавам от всички журналисти, които са верни на истината.


Как съхранявате книгите си?


- На библиотечни рафтове. Това лято си инсталирахме още вкъщи, в единственото сухо помещение, което все още си нямаше. Много държа на библиотечните рафтове. Всичко е прегледно и лесно за намиране, а като допълнителен бонус създават особен уют.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- "Клавиатурна грешка" на Тери Пратчет.


Коя ви разплака?


- "Детският влак" на Виола Ардоне.


Последната книга, която ви разочарова?


- За съжаление някои книги от български автори. Трябваше да мине известно време, за да посегна към други, което е тъжно, защото има ужасно много изключително добри български книги, и то не само от класиката, а сред съвременните.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Тери Пратчет - със сигурност ще е хем забавна, хем поучителна и ще кара хората да се усмихват, докато я четат.


Как ще се казва вашата автобиография?


- Не знам. Надявам се някой ден да науча.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- Доста съм упорита, рядко се случва.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- Не ми е неудобно от такива неща - все пак никога не е късно пропуските да бъдат попълвани, вместо да живеем с неудобството от тях.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- Поредиците за Света на Диска от Тери Пратчет - книгите от тях някак си все съумяват да се мушнат сред останалите ми четива и да ме разведрят в трудни моменти.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Човек с времето се отваря към все по-различни книги, все по-далечни от първоначалните му читателски интереси. Като дете разните политологически анализи във вестниците, вълнуващи семейството ми, ми се струваха адска скука. Сега чета книгите на Тимъти Снайдър и Иван Кръстев и разбирам колко обогатяващо е, колко помагат да разберем сложния свят, в който живеем.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Научих от "Глина", че думата "отчаяние" произлиза от "чаяние", чието значение е "надежда".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (62)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 406 Неутрално

  Пътят към несвободата е великолепен анализ на политическия климат в съвременна Русия с множество имена, факти и препратки. Отваря очите за много неща.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 3. 3 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Неутрално

  Аз пък четох Винету на английски. Преводът бил направен някъде преди Първата Световна Война и Олд Шетърхенд там не е немец, а.... Американец. Нещо нормално за либерална Америка, където и в момента не се продават преводни книги. За последната година за която видях статистика само 300 (триста) нови книги бяха преводни на американския пазар.

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 4. 4 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  Дайте ги тези хубави нови български книги де,защо ги криете?!

  klimentm
 5. 5 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2087 Неутрално

  Пътят към несвободата е великолепен анализ на политическия климат в съвременна Русия с множество имена, факти и препратки. Отваря очите за много неща.
  —цитат от коментар 1 на Petko Boukov


  В нешният Ню Йорк Таймс има много хубав анализ от Снайдер на неуспешния пуч срещу Капитолия. Заглавието е "The American Abyss."
  https://www.nytimes.com/2021/01/09/magazine/trump-coup.html?action=click&module=Top Stories&pgtype=Homepage

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  снайдер и ванката са вървежни цървули. ништо друго.

 9. 9 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petko Boukov":

  айде бъси по конкретен. за кво например. ? нищо не струва тоя анализ. дсеки обрадован ще ти го каже. щото наглася клучалката към клрюча. грешката на учници като авхора и буковци разни.

 10. 10 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#4] от "klimentm":

  няма бре.

 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#3] от "Vency Mirchev":

  сириозно?
  а виниту как блеше?

 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#10] от "betona":

  А къде са/ какво мислиш ти?

  klimentm
 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petko Boukov":

  викаш снайдера успел да анализирва рашата ама не оспел еуропата и хамериката? що ли така? чиляка е шмекер, от най лошите, тия дето лъжат самите себе си. и такива като тебе умни ама глупави ора дето обрузавиено им е в минос .

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#12] от "klimentm":

  кое къде са? убавите бг книги ли? или убавите мацки? кажи и щке ти кажа.

 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Неутрално

  До коментар [#14] от "betona":

  Хубавите мацки са видими и с просто око,някак ми се губят хубавите български книги

  klimentm
 16. 16 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  нищо не ти са губи. никого не ги е имало. савременни става въпрос. исключая русков. другуту е буклук.

 17. 17 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 730 Неутрално

  Аз ще скандализирам, като кажа, че прочетох цялото интервю. Интересен начин на озоне.бг да прави реклама.

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#1] от "Petko Boukov":

  “ Пътят към несвободата е великолепен анализ на политическия климат в съвременна Русия”
  ——
  Така е, едно великолепие в рамката на, кво беше там ... “политиката на неизбежността и вечността” ... Дума да няма, по-добър marketing ploy от алтернативни термини като, да речем “спектрална пръдня или сладостна металургия”. Като я четох (донейде) отидох да прочета една друга глупост —Пеещото сърце на Илин, дето Снайдърът го дъвче толкоз много ... колкото да се убедя, че тоя не ги чактисва работите... ама ич! Да не говорим, че политически анализ без връзка с икономика е като спонтанна еякулация. ... и пак няма лошо — на някои сигур им харесва да се любуват на резултата ... книгата беше НЙ бестселър

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 316 Неутрално

  Колко струва препоръка за хубава книга заради езика й, от човек, който си "инсталира" "библиотечни рафтове" в дома си, а любимият му литературен герой е Хари Потър, а също и Софроний?

  Нищо лично слещу дамата, по-скоро към номенклатурния кръг на тази редакция, който си приписва елитарност на фона на продажността си: това сте.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 20. 20 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Неутрално

  До коментар [#18] от "Gretel":

  Според мен основният проблем в "The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America" е, че авторът се фокусира на нарастващата ефективност на "нелибераалните режими" при отслабване на демократичните и размиване на идеите им, но не търси какво западните демокрации могат да противопоставят на "източните сатрапии", като разбира се основната опасност в текста е от Путинова Русия. По същество той следва модела на Bloodlands за лошите нацисти и съветите през 1930-те и 1940 те в Източна Европа.

 21. 21 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 972 Разстроено

  До коментар [#19] от "Октавиан":

  Те за това ги няма съвременните български книги, за които пита и klimentm по-горе.
  Я някой си е позволил да „инсталира“, я се е намерил някой като теб да му каже: „ Как смееш да поругаваш свещения език на дядо ни Вазова? Елитарен сноб!“ 😫.

 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 23. 23 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  "Има много изключително добри български книги, и то съвременни"

 24. 24 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#23] от "blondofil":

  Има обаче ги крият книжарките под тезгяха

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1126 Любопитно

  "Има много изключително добри български книги, и то съвременни"
  —цитат от коментар 23 на blondofil  До коментар [#23] от "blondofil":Има обаче ги крият книжарките под тезгяха
  —цитат от коментар 24 на blondofil

  До коментар [#24] от "blondofil":
  Сам си пишеш и си отговаряш? Или обърка никовете?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 27. 27 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#20] от "daskal1":

  “ Според мен основният проблем в "The Road to Unfreedom: Russia, Europe, America" е, че авторът се фокусира на нарастващата ефективност на "нелибераалните режими"
  ——
  Всяка “силна власт” ... режим, сатрапия, квото там ... е по-ефективна от алтернативата на демократичните шашарми за постигане на публичен консенсус ... докато е силна, де. ...т.е. докато икономиката й отговаря на идеологическата рамка, в която е поставено населението — да речем в ситуацията “на гол тумбак чифте пищови” да не му пука за голия тумбак, а да се гордее с пищовите. Америка, Русия, територията с техните 4 авропланчета...

  Аз вече смътно си спомням детайлите. Четох я като излезе по препоръка на едно приятелче ... малко нещо а ла нашия Климе, но чете много и на тази основа си имаме приказката... е, преди ковида, де (любопитно как човек си сглажда приказките в разговорите с някой, с чиите вярвания не е съгласен, ако човекът му харесва). Запомнила съм усещането, че Снайдер приказва за работи, дет не разбира ( освен идеологическия байъс, което си е даденост и се игнорира автоматично също както цитатите от Ленин в уводите към книги по Диференциална геометрия и прочие на времето)

  Апропо, кът стана на въпрос за “нелибералните”, четохте ли новата т(в)орба на Фарид?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 29. 29 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#22] от "Моа Преател Тайпи":

  “ какич, що сички у щатско кълвете руснаците?”
  ——
  По инерция, и щот не ни отърва да кълвем китайците. Видя ли ко стана с Тръмпи?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 31. 31 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Любопитно

  До коментар [#27] от "Gretel":

  За Ten Lessons for a Post-Pandemic World ли говорим? Май нямам и намерение да я чета, Закария малко ми омръзна.

 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 34. 34 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#31] от "daskal1":

  “ Закария малко ми омръзна.”

  :)

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 36. 36 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3020 Любопитно

  До коментар [#29] от "Gretel": Видя ли ко стана ?
  >> Ко? :) Трите парки... Нона, Децима и Морта ще му резнат нишката на съдбата?

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 38. 38 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#27] от "Gretel":

  И двамата пропускате факта че книгата е писана за американския читател за когото Русия е по далеч и от Луната. За нас Русия е нещо съвсем друго,аз не бих прочел тази книга защото съм абсолютно уверен че автора няма какво ново да ме научи за Русия като страна възпроизвеждаща един и същи модел в продължение на столетия, с други думи Русия е 'прочетена книга ' за мен. Не е така обаче за 99% от населението на САЩ.
  И да,икономиката във всяка 'отделно взета ' страна е рожба на политическия модел,между другото!

  klimentm
 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#36] от "тулса":

  Не бяха ли трите Мойри?! Пелоси Шумър и АОС?

  klimentm
 40. 40 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3020 Весело

  До коментар [#39] от "klimentm":
  Мойрите са в Гърция...на Акропола. Парките са римският им вариант.

 41. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 42. 42 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3020 Весело

  До коментар [#37] от "Моа Преател Тайпи":
  Ти, юнак балкански, се готви да изневериш на Стюпи с бай Дончо. Почвай на него да му правиш акаунти тук, че за в Туитър няма да ти стигнат силиците.:)

 43. 43 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3370 Весело

  До коментар [#40] от "тулса":

  Прието!

  klimentm
 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 45. 45 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2289 Неутрално

  До коментар [#26] от "Vency Mirchev":

  Не бе плащат ми на пост и някой път като изостана с нормата ги разбивам на два. Теза антитеза синтез. Диалектика майна.

 46. 46
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 47. 47
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 48. 48
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 49. 49 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Весело

  До коментар [#38] от "klimentm":

  Да не си станал сталинист? Сталин е бил за налагане на приоритета на политиката над икономиката :-)

 50. 50 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4256 Весело

  До коментар [#34] от "Gretel":

  Е, в рамките на пълното признание изслушах му видеото с него като реклама за книгата със Саманта Пауър, оттам и липсата на интерес
  https://www.youtube.com/watch?v=k3r6gjKSJGU

 51. 51
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 52. 52 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1877 Неутрално

  Освен българска класика не чета българска литература може би от 40 години! Може и да има свестни трудове, ама болшенството са едни българоунизителни творения на едни захлупени автори с големи претенции!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 53. 53
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 54. 54 Профил на Помuяр
  Помuяр
  Рейтинг: 656 Неутрално

  Българските книги са като българското кино - бутикови, претенциозни, "абстракт-хиращи™", предназначени за тесен кръг хора, които харесват такава литература.

  ТЪПАК! АЗ СЪМ Ш***Н ТЪПАК!!!
 55. 55 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  ИВАН КРЪСТЕВ НАПИСАЛ ПАК НОВА КНИГА.ЗАЩО?
  КОМУ Е НУЖНО НЕГОВОТО УМЕНИЕ ДА КАЗВА НИЩО ПО МАКСИМАЛНО КОМПЛИЦИРАН НАЧИН...
  С АВНЕТЕ ГО С ХАЪЕК И ЖИВ ЩЕ ГО ОПЛАЧЕТЕ.КРЪСТЕВ ДЕ.
  А МОМЕТО ДА СИ ЖИВЕЕ В СВОЯ СВЯТ.НЕ ПРЕЧИ.

 56. 56 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  ..СРАВНЕТЕ ГО С ХАЙЕК..ВСЪЩНОСТ.

 57. 57 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1057 Неутрално

  ей как си тайпе? готино е да те срешниме! много са те изтривали нещо,.... оспехи през новата година!

 58. 58 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#36] от "тулса":

  “ Трите парки... Нона, Децима и Морта ще му резнат нишката на съдбата?”
  ——
  Те, парките, вече му свиха перките. Само дето едната се казва не Нона, а Нанси

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 59. 59 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1070 Неутрално

  До коментар [#38] от "klimentm":


  “ книгата е писана за американския читател за когото Русия е по далеч и от Луната.”
  ——
  Кайш, начи, “проста книга писана за прости хора”. Нямам намерение да ти противореча.

  А последното ти изречение е елементарна заблуда. Сам ли стигна до него?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 60. 60 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3351 Неутрално

  Странни са ми някои от посочените от Вида Делчева любими лит. герои.
  За Джейк Бриганс, обаче, съм съгласна. Мисля, че маркетинг мениджър в издателството, което издава романите на Гришам, трябваше да спомене и третия роман с този герой, "Сянката на чинара".
  Изчетох с удоволствие "Време за милост".

  „Някои битки се водят повече от веднъж, за да бъдат спечелени.“ Баронеса Маргарет Тачър
 61. 61 Профил на Мариана Христова Мелнишка
  Мариана Христова Мелнишка
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#24] от "blondofil":

  Кой 'книжар" може да има интерес да не си продава книгите, особено хубавите? Да не живеете още в "социализма"???

 62. 62 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 316 Неутрално

  изреченията на Иван Вазов са съвършени етюди по български език. Зачетете се, вместо да коментирате нелепо. Съвременните български книги ги няма по друга причина, че обществото го яхнаха синчета и внуци и му наложиха претоплени людмилски критерии, а не, заради друго.


  До коментар [#19] от "Октавиан":Те за това ги няма съвременните български книги, за които пита и klimentm по-горе.Я някой си е позволил да „инсталира“, я се е намерил някой като теб да му каже: „ Как смееш да поругаваш свещения език на дядо ни Вазова? Елитарен сноб!“ 😫.
  —цитат от коментар 21 на Zippie


  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK