Има много изключително добри български книги, и то съвременни

Вида Делчева

© Личен архив

Вида ДелчеваВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Вида Делчева - маркетинг мениджър в издателство "Обсидиан". Завършила е "Книгоиздаване" в Софийския университет. В студентските си години е карала стаж в "Егмонт". Превежда и редактира различни по жанр книги, сред които на автори като Дж. К. Роулинг, Джеймс Патерсън, Рик Риърдън, Сара Дж. Маас, Н. К. Джемисин.


Защо четете?


- Никога не съм си задавала този въпрос. Откакто го умея, просто го правя. Вътрешна необходимост. Начин на живот. Достъп до знания, обмен на мисли с хора, живеещи или живели на най-различни места в най-различни времена.
Какво четете?


Глина
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Какво ли не. Разкази, романи, исторически текстове, анализи, документалистика, комикси. Да, четенето на комикси също е четене. Комиксите са различен начин на разказване на всякакви видове истории.


Как избирате четива?


- Препоръки от приятели, прочетени читателски отзиви или просто интересни анотации, попаднали пред очите ми в книжарницата или в интернет. Други книги на автор, който ми е харесал особено много, други книги на същата тема, която ме вълнува най-силно в момента.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


Жана Д’Арк
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
Книга на копнежите
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
- "Жана д'Арк" на Марк Твен, "Книга на копнежите" на Сю Монк Кид, "Освободеният" на Урсула Ле Гуин.


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- "Глина" на Виктория Бешлийска - един роман, вдъхновен от чудото на бусинската керамика. Роман, подобен на притча, на народна песен, без фалшива сладникавост и псевдоистория, а написан с огромно уважение към истинската история и с поетичен и богат език.


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


Тери Пратчет: Духът на фантазията
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Колкото повече ритуали, толкова по-малко четене - или поне такъв е моят опит. Затова - минимално подбиране на подходящи моменти и подходящи места. Чета, когато успея да се освободя от другите неща; навсякъде, където има източник на светлина и възможност за сядане; колкото време си издействам.


Електронна книга, аудио или на хартия?


Хари Потър и Философският камък
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Не ми се получи с електронните книги - най-съвестно се опитах, ефектът беше, че след прочитането им тръгвах да си ги търся на хартия. Просто... е друго. Колкото и банално да звучи. Единствените аудиокниги, които съм слушала в живота си, са аудиокасетите с адаптирани приказки от най-ранното ми детство. Амбицирана съм да изпробвам съвременните аудиокниги - неадаптираните.


Любопитна съм какво ще е.


Четете ли на друг език освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


Време за милост
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Чета и на английски. По-различно е, да, но въпреки това се стремя към българския - просто обичам да чета на родния си език. Бих предпочела оригинала пред превода по четири причини - ако е по работа; ако не съм чула скоро да се предвижда превеждането на съответната книга; ако съм чула, но знам, че чакането ще е по-дълго, отколкото мога да изтърпя; или ако преводът не е качествен. Извън тези ситуации твърдо избирам българския.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


Клавиатурна грешка
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Всички тези неща и още много. Различните книги ми дават различни неща - някои са просто забавни и отпускащи след тежък работен ден, други са дълбоки и проникновени, каращи ме да размишлявам, трети ме повеждат по нови пътища, за които не съм подозирала.


Предпочитаният от вас жанр?


Пътят към несвободата
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Стремя се да не се ограничавам жанрово, но, разбира се, си имам любими жанрове. От дете ме влекат фантастиката и фентъзито. Както би казал Пратчет, "Фантастиката и фентъзито са като спортен уред за мисълта - не могат да те отведат никъде, но тренират мускула, с който можеш да стигнеш навсякъде". В много книги от тези жанрове човек може да се сблъска с много повече реални проблеми от нашия свят, отколкото в т.нар. реалистични жанрове. Истински добрите писатели използват измислените светове, за да ни сблъскат челно с проблеми, за които отказваме да мислим, макар и да знаем чудесно, че съществуват около нас.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


След Европа
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

- "Хари Потър и Философският камък" от най-близката ми приятелка от детските години. Бях малка, книгата беше току-що излязла и изобщо не я бях чувала. Не очаквах точно тогава книга от тази приятелка (другите ме затрупваха достатъчно, исках разнообразие). Въпреки това бързо реших да видя за какво става въпрос и веднага оцених надписа: "Знам, че не очакваше това, но когато я прочетеш, ще разбереш, че е най-добрият подарък, който можеш да получиш от мен".


Любимият ви литературен герой?


- Невъзможно ми е да посоча един. Сивиръс Снейп от "Хари Потър", Джейк Бриганс от "Време да убиваш" и "Време за милост", Софроний от "Летопис на смутното време", Естравен от "Лявата ръка на мрака", Боя от "Глина", Вин от "Мъглороден", Шута от поредиците на Робин Хоб - различни ярки образи остават в съзнанието ми и от книгите, които чета, но един любим литературен герой така и не намирам.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- Възхищавам се на много писатели, трудно ми е да ги изброя. Също така се възхищавам от всички журналисти, които са верни на истината.


Как съхранявате книгите си?


- На библиотечни рафтове. Това лято си инсталирахме още вкъщи, в единственото сухо помещение, което все още си нямаше. Много държа на библиотечните рафтове. Всичко е прегледно и лесно за намиране, а като допълнителен бонус създават особен уют.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- "Клавиатурна грешка" на Тери Пратчет.


Коя ви разплака?


- "Детският влак" на Виола Ардоне.


Последната книга, която ви разочарова?


- За съжаление някои книги от български автори. Трябваше да мине известно време, за да посегна към други, което е тъжно, защото има ужасно много изключително добри български книги, и то не само от класиката, а сред съвременните.


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Тери Пратчет - със сигурност ще е хем забавна, хем поучителна и ще кара хората да се усмихват, докато я четат.


Как ще се казва вашата автобиография?


- Не знам. Надявам се някой ден да науча.


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- Доста съм упорита, рядко се случва.


Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- Не ми е неудобно от такива неща - все пак никога не е късно пропуските да бъдат попълвани, вместо да живеем с неудобството от тях.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- Поредиците за Света на Диска от Тери Пратчет - книгите от тях някак си все съумяват да се мушнат сред останалите ми четива и да ме разведрят в трудни моменти.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Човек с времето се отваря към все по-различни книги, все по-далечни от първоначалните му читателски интереси. Като дете разните политологически анализи във вестниците, вълнуващи семейството ми, ми се струваха адска скука. Сега чета книгите на Тимъти Снайдър и Иван Кръстев и разбирам колко обогатяващо е, колко помагат да разберем сложния свят, в който живеем.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Научих от "Глина", че думата "отчаяние" произлиза от "чаяние", чието значение е "надежда".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK