Наследената семейна травма определя кои сме – как да променим това

"Не всичко започва от теб" е отличена със сребърен медал от журито на Nautilus Book Award в категория "Психология".

© "Изток - Запад"

"Не всичко започва от теб" е отличена със сребърен медал от журито на Nautilus Book Award в категория "Психология".Вече е доказано, че травматичните преживявания може да се предават от едно поколение на друго. Стресът, преживян от родителите, бабите и дядовците и дори по-далечен роднина, е закодиран в гените на техните наследници. Поколение след поколение възпроизвежда определени модели - алкохолизъм, депресия, агресивност, зависимости. Дори ако човекът, получил травмата, е починал или историята му е била забравена, споменът и чувствата продължават да живеят в потомците и да определят тяхното емоционално и физическо състояние.


Как може да се излезе от този омагьосан кръг? Как може да се тушира мрачната наследственост?


Отговорите на тези въпроси дава американецът Марк Уолин в книгата си "Не всичко започва от теб", издадена на български от "Изток - Запад". Авторът е индивидуален и групов терапевт повече от 20 години, считан за пионер в областта на наследствените травми.
"Разработените от Уолин инструменти дават възможност да стигнем до страховете и тревогите, надничащи зад думите, поведението и физическите ни симптоми. Техниките за изработване на генограма, или разширено родословно дърво, създават карта на преживяванията, връщайки ни поколения назад", казват от издателство "Изток - Запад".


"Не всичко започва от теб" е публикувана през 2016 г. и е отличена със сребърен медал от журито на Nautilus Book Award в категория "Психология". Наградите се дават за социално значими книги. Досега "Не всичко започва от теб" е преведена на 20 езика.


Из "Не всичко започва от теб" от Марк Уолин


Миналото никога не умира. То дори не е минало.
Уилям Фокнър, "Реквием за една монахиня"


ЕДНО НЕОЧАКВАНО СЕМЕЙНО НАСЛЕДСТВО


Не всичко започва от теб
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Някои наследяват дългите крака на дядо си, други - носа на майка си, но Джеси беше наследил от чичо си страха, че ако заспи, няма да се събуди, а в основата на депресията на Гретчен стоеше семейната история с холокоста. Във всеки от тези двама души се криеха фрагменти от травма, която беше прекалено тежка, за да бъде излекувана в рамките на едно поколение.


Когато са изправени пред непоносимо страдание, непреодолима скръб или огромно чувство за вина, хората понякога се чувстват неспособни да превъзмогнат страданието и затова се опитват да не мислят за него и да го избегнат - такава е човешката природа. Но блокирайки тези чувства, ние неволно спираме и процеса на изцеление, чрез който можем съвсем естествено да се избавим от травмата.


Понякога болката се утаява в нас, докато не намери начин да се изяви или да получи облекчение. Но това често се случва в рамките на следващите поколения, където тази спотаена болка избива под формата на необясними симптоми. При Джеси усещането за сковаващ студ и треперенето се бяха появили, когато той беше стигнал възрастта, на която чичо му Колин беше замръзнал до смърт. А Гретчен живееше с отчаянието и самоубийствените импулси на баба си, откакто се помнеше. Тези чувства до такава степен се бяха сраснали с живота ѝ, че никой не беше и помислил да се усъмни в техния произход.


Понастоящем нашето общество не предлага много варианти за помощ на хора като Джеси и Гретчен, които носят останки от родова травма. Обичайно те могат да се консултират с лекар, психолог или психиатър, който да им назначи лекарства или терапия, или и двете. Но дори да донесат известно облекчение, тези средства като цяло не решават напълно проблема.


Не всеки от нас е белязан от тежки семейни травми като тези на Джеси и Гретчен. Но всяко събитие като смъртта на бебе, оставянето на дете за осиновяване, загубата на дом или дори загубата на вниманието на майката могат да накарат духовните ни устои да рухнат и да блокират потока на любовта в семейството. Когато разкрием произхода на тези травми, дългогодишните семейни модели най-сетне намират разрешение. Тук е важно да отбележим, че не всички ефекти от травмата са негативни.


В следващата глава ще ви разкажа за епигенетичните промени - химичните изменения, настъпващи в клетките ни в резултат на травматично събитие.


Според Рейчъл Йехуда целта на епигенетичната промяна е да разшири диапазона на начините, по които реагираме в ситуации на стрес, а това, по нейните думи, е положително нещо.


- С кого предпочитате да воювате рамо до рамо? - пита тя.


- С човек, който има предишен опит в битки и знае как да се защитава? Или с човек, на когото никога не му се е налагало да се бие за нищо?


Щом разберем какво предимство ни дават биологичните промени, настъпили вследствие на стреса и травмата, ще проумеем много по-добре на какво сме способни и какъв е истинският ни потенциал. Погледнато по този начин, заветът, който оставяме на следващите поколения под формата на наследени или лично преживени травми, съдържа не само страдание, но също и духовна сила и издръжливост.Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 851 Неутрално

  Определено смятам, че има такова нещо като родова памет в нашите гени, само че това касае нашите преки предци и то преди да им се родят деца. Затова ни е страх от тъмното и знаем още от малки, че някои неща са лоши/опасни.

  Не разбирам примерите цитирани от книгата: "...При Джеси усещането за сковаващ студ и треперенето се бяха появили, когато той беше стигнал възрастта, на която чичо му Колин беше замръзнал до смърт..."

  Като как чичо му, който не му е пряк роднина и не му е предавал гени е променил гените на Джеси? Този пример конкретно е по-скоро за психологически ефект от знанието, че нещо лошо някога се е случило на твой близък, а не от физическо проявление в гените. За да се предаде в гените човекът трябва да ти е пряк предтеча и стресовият момент да е настъпил преди да е направил потомците си за да им предаде променените гени. Конкретният случай с Джеси е само и единствено защото е "знаел", че чичо му е замръзнал - ако не го знаеше се басирам че нямаше да има "усещането за сковаващ студ и треперене" .

 2. 2 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  Тез шамани, дето карат наивниците да правят "М-м-м-м-м..." със затворени очи, вече са почнали да се изчерпват.

 3. 3 Профил на disorg
  disorg
  Рейтинг: 369 Весело

  Какво огромно нова поле за бизнеса на психотерапевтите - плащай си и ще лекуваме психотравмата, дето я получил дедо ти, като пил долнопробно уиски и досега ти причинява главобол сутрин, щото си я получил тая травма генетично от него.

 4. 4 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2201 Неутрално

  Измамниците са ни скъпи.

  подпис
 5. 5 Профил на Маршалов
  Маршалов
  Рейтинг: 1659 Неутрално

  Безплатен съвет. Бегайте далеч от такъв тип книги.

  мурзилка
 6. 6 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  Вярно е. Още помник, че ако не бяха танковете на червената армия щяхме да пасем патките.

 7. 7 Профил на Jesuit
  Jesuit
  Рейтинг: 289 Весело

  Звучи ми малко като врачка да ти каже, че имаш родово проклятие. Дай сега едни пари, за да го премахна.

 8. 8 Профил на malart
  malart
  Рейтинг: 777 Неутрално

  Всъщност родителите товарят децата си с травмите, които са им нанесли техните родители и така се въртят нещата. При нас често това правят бабите спрямо оствените им за отглеждане внуци

  malart.blog.bg
 9. 9 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2354 Неутрално

  До коментар [#7] от "Jesuit":

  Само на мен ли ми образуват ортикария такива лъскави индивиди продаващи тяхната си истина за "самоусъвършрнстване" от последна инстанция. Единственото което са усъвършенствали е как да вземат парите на балъците със зализан вид и патетичен булшит.

 10. 10 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6052 Неутрално

  И с тези травми после оправдават и най-сериозните престъпления.

 11. 11 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Вече е доказано, че травматичните преживявания може да се предават от едно поколение на друго.

  Кой е доказал?!

  Моля редакцията по-сериозно.

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 12. 12 Профил на Тsonkooo
  Тsonkooo
  Рейтинг: 6052 Неутрално

  Гледайте филма "Джокера", докъде могат да доведат такива травми, дори до социални революции.

 13. 13 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1214 Весело

  До коментар [#12] от "Тsonkooo":

  Гледах го и от психологическа и психиатрична гледна точка е пълна безсмислица. Иначе голям актьор, ама останалото, воглаве съссюжета е гола вода.
  Ето го перфектното ревю: https://cinemascrotum.wordpress.com/2019/10/31/ревю-жокера-joker/

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 14. 14 Профил на troi
  troi
  Рейтинг: 603 Неутрално


  Определено смятам, че има такова нещо като родова памет в нашите гени, само че това касае нашите преки предци и то преди да им се родят деца. Затова ни е страх от тъмното и знаем още от малки, че някои неща са лоши/опасни.Не разбирам примерите цитирани от книгата: "...При Джеси усещането за сковаващ студ и треперенето се бяха появили, когато той беше стигнал възрастта, на която чичо му Колин беше замръзнал до смърт..."Като как чичо му, който не му е пряк роднина и не му е предавал гени е променил гените на Джеси? Този пример конкретно е по-скоро за психологически ефект от знанието, че нещо лошо някога се е случило на твой близък, а не от физическо проявление в гените. За да се предаде в гените човекът трябва да ти е пряк предтеча и стресовият момент да е настъпил преди да е направил потомците си за да им предаде променените гени. Конкретният случай с Джеси е само и единствено защото е "знаел", че чичо му е замръзнал - ако не го знаеше се басирам че нямаше да има "усещането за сковаващ студ и треперене" .
  —цитат от коментар 1 на johnniewalker


  Виждам скептицизма на коментиралите но прочетете книгата, няма как да се направи извод от една малка извадка. И точно това е интересното, как става така, че някой който не е знаел за определени преживявания на непряк роднина влиза в странни състояния и се намира такова обяснение.

  забавление и приключение
 15. 15 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1214 Весело

  Този роман изглежда пропит с естествена чувстеност и е отлично четиво за прохождащи млади юристки-манекенки, които в свободното си време се занимават с психология и благотворителност, защото душите им мечтаят да помагат на хората.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 16. 16 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#11] от "amerikanbastard":

  Така си е. "Доказано е" е най-честата литературна мистификация. Т.е. лъжа.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 17. 17 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#13] от "motochristo":

  Да знаеш някое място, където пишат така и за книги? Че колкото и да търся, все попадам на "ревюта" за шедьоври като настоящия, с посипани наоколо поне пет копчета "Купи сега!"

 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7975 Неутрално

  Аз съм абсолютно сигурна, че семейните травми, поколения назад, се наследяват. По себе си съдя.

 19. 19 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1214 Неутрално

  До коментар [#17] от "Араламбене му е майката":

  Уви не, малцина в България четат толквоа активно. Иначе в ютюб има няколко канала с ревюта, ама са тематични, и основно за популярна публицистика и подобни.

  А Синаме Скротумът е голям! На моменти е брутален хейтър, ама почти винаги заслужено. И това е отлично.
  https://cinemascrotum.wordpress.com/2019/06/05/чернобил-chernobyl/

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK