Сбогуване с Цветан Марангозов

Цветан Марангозов

© Издателско ателие Аб

Цветан МарангозовТекстът е препубликуван от "Свободна Европа".


На 88-годишна възраст почина големият интелектуалец Цветан Марангозов. Диана Иванова разказва за срещите с него, наследството му и въпросите, които той оставя.


"Не познавам вече почти никого от моето поколение. Джони Пенков е роден като мен 1933, имаме още един приятел от нашия клас и това е. Останалите ги няма. Гените са всичко. Аз пуша например от 14-годишен. До днес. Пия, пуша трева, въобще живея без чувство за възраст. Просто така някак съм се консервирал, инфантилно. Както казва Ницше, в мен се крие едно дете, което иска да играе".
Това са думи от първия ни разговор през 2015 г. В таванското му ателие в София, артистично разхвърляно, но с по немски подреден огромен личен архив, библиотека, книги, фотографии, плакати. Винаги ще иронизира възрастта, остаряването си, постепенно увеличаващата си неподвижност, самотата.


Затова да се сбогува човек с Цветан Марангозов е трудно. Веднага си представям ехидната му усмивка. Защото, както сам беше написал в книгата "Децата на Русо":


"Не - смъртта не е последна дума - смъртта е само една дума".


Безпощаден, почти циничен


Травматургия
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
След тази първа среща през 2015-а започвам да го посещавам често. Понякога сама, понякога с немски колеги и приятели. Говорим винаги на смесица от български и немски език. Мисълта му тече и прелива сама в двата езика. Огромната му памет и познания изумяват. Марангозов е за мен това, което мога да нарека, в истинския смисъл на думата - свидетел. Безпощаден, почти циничен, свидетел на едно безпощадно и цинично столетие. Преживял бомбардировките на Берлин по време на Втората световна война, политическите убийства след 9 септември в България в района на Самоков, на 18 години попаднал в затвора заради планирано бягство в Гърция, вербуван в казармата в Държавна сигурност, избягал в Западна Германия през 1960, върнал се в България в началото на 90-те.


Има една друга трагедия, която го белязва по-силно, струва ми се - драмата на родителите и липсата, както подчертава винаги самият той, на майчина любов. Баща му, известният писател и архитект Николай Марангозов, учи архитектура и работи в Дрезден и Берлин между 1923 и 1931 година. Там се запознава с майка му, германска комунистка. Съпружеската двойка се прибира в София, Цветан се ражда през 1933 година. Родителите се разделят много скоро и той заминава с майка си за Германия. Тъй като тя е политически активна, няма време за него и го оставя при различни роднини и приятели, включително в детски дом. По-късно, когато е 14-годишен, майка му ще го остави окончателно в България и ще замине за Западна Германия.


"В Берлин, в Грюневалд, в детски дом, изкарах ужасни дни. Излизахме нощно време да гледаме как бомбардират центъра. И така беше, два пъти съм бил на улиците в Берлин. Иначе - при баба ми в Дрезден. Заради войната се върнахме в София 43-а година с майка ми, но почнаха бомбардировките на американците и съсипаха София. И ние се евакуирахме в Белчин, Самоковско. Аз там изкарах 9 септември, в Белчин, писал съм за това. Писал съм за хвърлените трупове в реката. Аз от малък съм виждал трупове."


"... тревопасното детство на село големият глад след войнатапасе на поляната киселец дъвче в гората букови листа смуче лютивия мармалад на шипките гризе кочаните на младата царевица краде джанки от двора на църквата (те се най-сладките), лешници чупят млечните му зъби... учи се от Пешо Пумпала да пуши магията да ти се върти главата като пумпал опъва стръкче трева между палците, духа силно и тревата крещи вместо него в реката виещи жени събират труповете от последната нощ..."


Marran Gosov


Тези българо-немски първи години ще се окажат ключови след това в разполовения му живот. "Понякога съм българска вълна и немска частица, понякога съм немска вълна и българска частица" Активният му професионален живот преминава в Мюнхен, между 1960 и 1990, където ще остави ярка следа с филмите си, особено с късометражните от 60-те и 70-те години, така наречената немска нова вълна. Името, с което ще го запомнят там - Marran Gosov - създава сам, като разполовява фамилното си име на две, за да е по-лесно за произнасяне.


"Марангозов за мен е преди всичко поет. Лекота, магия и реализъм се преплитат по един неповторим начин в ранните му късометражни филми в Мюнхен, нещо рядко за политически турбулентните години на 60-те в Германия", казва за него Ян Босе, немски режисьор, който от 2019 г. снима документален филм за него в София с помощта на Гьоте-институт.


"Цветан Марангозов, наред със Златан Дудов е един от двамата български кинорежисьори, реализирали се с изцяло в Германия и придобили известност там. Светоусещането, пресъздадено във филмите му и първоначално формирано в България, е близко до немската душевност и го прави популярен в Западна Германия. Изключителната филмова музика, композирана от него е част от многостранния му талант Маран Гозов ще остави следа във филмовата история на Германия", казва филмовият продуцент Христо Бакалски.


И наистина - от 2008 г. интересът към филмите на Марангозов в Германия е факт, благодарение на неговия куратор Бернхард Марш, който го преоткрива и го връща в кината. Именно Марш е куратор и на първото представяне на филмите му в София по време на София филм фест през 2016 г., организирано от Гьоте-институт. Още едно събитие, при препълнени зали, чрез което името на Марангозов стига до една съвсем нова млада публика.


"Открих го като режисьор от младата немска вълна, обичам и ценя много филмовото му дело. Затова е чест за мен да съхранявам аудио-визуалното му наследство, за да може то да достига до нови публики"Борис", както го наричах аз, и както всички го знаеха в Мюнхен и Германия, беше приятел, нещо повече - почти баща.


Доверяваше ми се. Какъв подарък. Освен това имахме същото чувство за хумор, а смехът свързва", споделя Бернхард Марш.


Но много преди филмовите успехи, още през 1959-а, Марангозов вече ще е взривил литературното статукво у нас. Издаденият през 1959 г. в София роман "Безразличният" е малко литературно събитие в тогавашна България - романът показва разпада на буржоазна София след идването на комунизма, през очите на герой, който не разбира това, което се случва и се опитва да остане безразличен, за да оцелее. Скоро е забранен.


Пренаписването и преиздаването на романа през 90-те (за да бъде възстановена загубената оригинална версия) го превръща в ново литературно събитие в първите години на прехода.


Също през 90-те Марангозов мощно ще се настани завинаги в литературата с поезията си, както и с пиесите си. "Поезията му е странно растение без корен в днешния политически пейзаж... Позата на поет мисионер го отблъсква...


Ако има нещо българско в Цветан Марангозов, не е ли това великолепният му скептицизъм?", пише за него Иван Сухиванов.


Милена Кирова го полага в традицията на самотата и доброволното отчуждение на Атанас Далчев. Литературното творчество на Марангозов става обект на няколко кръгли и маси и дискусии, последната организирана през 2010 от Нов български университет.


Агент "Деян"


Самият Марангозов става, вероятно без да го е искал, знаме на едно ново литературно поколение, което търси истината за времето на комунизма, за компромисите и обвързването на писателите с тайните служби и комунистическата партия. Той е първият писател, чел собственото си досие, който през 2000-та година още веднъж взривява статуквото, публикувайки част от досието си и част от доносите срещу него.


"Публикувам доносите на "Драгомир", един от агентите на ДС, които са ме наблюдавали през времето на "светлото бъдеще". Не го правя с цел да се изтъкна (аз също съм имал периоди на цинизъм и безотговорност), нито искам да разоблича този нещастник (идентичността на когото ми е отдавна известна); правя го единствено заради факта, че се касае за един "писател-предател" - талантлив писател, издал немалко талантливи книги, намерили признанието на критика и читатели.


И той, както всички, не е предполагал, че ще доживее деня, когато страхът ще рухне, без да гръмне пушка... Доносите на "Драгомир" отразяват донякъде и атмосферата в тогавашните писателски среди - атмосфера, просмукана от взаимни подозрения и надпревара в прегръщане на най-противното (и до днес тази зараза продължава да руши паметта)."


Непредвидимо минало. Речитативи
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Пред "Литературен вестник", където често публикува, той казва убедено през 2013 г.: "Всички участници в конспирацията, освен мен, бяха доносници... Аз бях единственият наивник. Просто ме е срам."


Затова за мнозина негови привърженици и приятели ще се окаже труден за преглъщане моментът, когато на 23 април 2018 г. Комисията по досиетата обявява името на Цветан Марангозов сред агентите на Държавна сигурност.


Той веднага обаче ще реагира с отворено приветствено писмо - и с този жест също ще бъде абсолютно сам, ще направи нещо, което никой друг не е правил, ще се опита да обясни срама и страха си.


"Поздравявам Комисията по досиетата по повод разсекретяването ми като агент Деян на ДС, вербуван преди 65 години като ученик в последния клас на гимназията Сега, на 85 години, накрая неочаквано съм разтоварен, облекчен, дори благодарен Аз самият нямаше да намеря сили, най-вече заради някои приятели и почитатели, които ме считаха за по-смел и морален, отколкото бях и съм Не търся оправдание, всъщност подписах декларацията единствено, за да избегна лагера"


Това ще стане дълга тема на наши разговори след това и аз ще му обещая да прочета какво пише за него в досието му. Ще му занеса копие от досието в Полковник Серафимово едно лято. Повече няма да говорим за това.


"Тъкмо днес, във времена на засилваща се политическа поларизация и разделение в Европа и света, животът на Марангозов може да ни бъде огледало - в днешните търсения на много млади хора", смята режисьорът Ян Босе.


"Значението на личността му за българската и европейската култура е огромно, тъй като той бе творец, белязал едновременно и киното, и литературата, и изобразителното изкуство. На практика той бе един от онези интелектуалци от миналия век, за които творческият процес беше синтез между различните изкуства и жанрове, съпътстван от една огромна ерудиция. Вероятно ще са нужни години, а може би и десетилетия, за да бъдат осмислени мащабите на неговото творчество", казва историкът Михаил Груев, председател на Държавния архив.


През лятото двамата се срещат в Полковник Серафимово и Марангозов завещава българския си архив да бъде предаден за съхранение след смъртта му там.


Нашата последна среща също е там. В градината, където "жабите наоколо надуват саксофоните /ставите на щурците скърцат /разгонени-котараци-тенори се надпяват"


Последната година прекарва, заради пандемията, изцяло в Полковник Серафимово. Гласът по телефона ще звучи все така, почти бодро, с готовност да слуша и разказва истории. И както винаги, той вече ще е написал и казал всичко, дори края.


"Ах, този рай


Измислен роден край


Безсмислен


Раздялата ще бъде тука


В градинката


На пейката


Ей така


Ще се спука картинката


С гръм и с трясък


И good by


Кучи лай


Нечий крясък


и вечен сън


без кошмари


без въпроси "съм или не съм"


без чужди другари


без доброжелатели белокоси"

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  Тамън се зарадвах, че е Цветан Цветанов.........

 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Неутрално

  Лека му пръст...
  Преди дни слушах един роден интелектуалец, който каза една красива приказка: "В повечето, дори в почти всички западни демокрации, има по един интелектуалец във всяка една страна, който като си каже мнението, разсъжденията, по даден проблем, или щекотлив, наболял въпрос, всички се обединяват около него, без никакви възражения. Рядко се случва, в смисъл, да се изказват, но когато се случи обществото е единно!"
  Красиво прозвуча...

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 3. 3 Профил на Боян Таксиров
  Боян Таксиров
  Рейтинг: 1705 Неутрално

  До коментар [#2] от "hamiltonf":

  А такъв интелектуалец посочва ли народните врагове?

  mutricata.blogspot.bg deinstall.blogspot.bg
 4. 4 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Някак си жалко е да се дават за пример за българите хора, които само са родени в България, а социално и културно нямат общо с нея, освен опита си да я забравят и понякога - да я охулят. Има много такива ама чак да се пише за тях едва ли не като за модел за подражание, - сега, какво, да хукнем всички за Берлин ли или да станем американци, говорещи български като някои наши бивши министри? Какво като са се родили тук, кръвта не означава всичко, независимо от немските расови теории. Иначе светла памет на Цветан Марангозов, тъжна е всяка загуба.

  Свободата, Санчо...
 5. 5 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Странно. Фамилията звучи познато, пък насреща - нищо. Погледнах тук-там, разлистих туй-онуй... имам усещането, че е по-малко известният вариант на Жорж Ганчев.

 6. 6 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 2544 Неутрално

  ...... зарадвах се, че е Цветан Цветанов......... ама не бил той, сори ...... и кой е тоя ...немам идея.... Дневник явно има..... мноооо явно съм прост """"На 88-годишна възраст почина големият интелектуалец Цветан Марангозов""""......"големият"......"""""Пия, пуша трева, въобще живея без чувство за възраст. Просто така някак съм се консервирал, инфантилно. Както казва Ницше........пише човека....... Яко.......и........

 7. 7 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1653 Неутрално

  "Преживял бомбардировките на Берлин по време на Втората световна война..."
  "Заради войната се върнахме в София 43-а година с майка ми, но почнаха бомбардировките на американците и съсипаха София. И ние се евакуирахме в Белчин, Самоковско."
  Как така е бил в София и после в Белчин, Самоковско по време на бомбандировоките, преживал и репресиите на 9 септември 1944, когато е бил 11 годишен, а после на 12 години се озовал в Берлин, за да стане свидетел и оцелее и в бомбандировката на Берлин? Кой какво е пушил?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 8. 8 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  До коментар [#7] от "Vency Mirchev":
  Аааа, да може, гледам че Берлин е бомбен дълги години,а аз си мислех че само последната година на ВСВ.
  https://en.wikipedia.org/wiki/Bombing_of_Berlin_in_World_War_II

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 9. 9 Профил на anonim440
  anonim440
  Рейтинг: 2356 Неутрално

  За жалост и той е бил агент на ДС.

 10. 10 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 625 Неутрално

  За жалост и той е бил агент на ДС.
  —цитат от коментар 9 на anonim440


  Подписал е декларация за сътрудничество в ранната си младост, за да избегне лагера. Не е сътрудничил.
  Познавам няколко човека, подписали такава декларация в началото на осемдесетте на миналия век. Не, за да избегнат някъкви репресии - от страх да си нямат неприятности при чисто житейски ситуации. Един от тях още тогава ми каза за това. Познавам офицер от тогавашната ДС, който ми е казвал, че някои негови колеги създават фалшиви документи за вербуване и фалшиви досиета, за да си припишат заслуги.
  Не са еднозначни нещата.

 11. 11 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 3800 Весело

  До коментар [#3] от "Боян Таксиров":

  Стефан Цанев може би, но продължават да го плюят. Сега Тео Ушев започва все по често да го канят и да разсъждава за живота и проблемите на обществото, но пък никой не го чува, а и е твърде млад и неопитен все още.

  Икономедиа Етичен кодекс на българските медии. 3. РЕДАКЦИОННА НЕЗАВИСИМОСТ 3.1 Няма да се поддаваме на политически или икономически натиск или влияния.
 12. 12 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 917 Неутрално

  Много често научаваме за интересни личности едва когато си отидат от тоя свят. Да почива в мир.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 13. 13 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  За жалост и той е бил агент на ДС.
  —цитат от коментар 9 на anonim440


  Той е по-скоро жертва на ДС.Ако си бил ти на неговото място при същите обстоятелства и ти щеше да станеш агент.

 14. 14 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 3784 Неутрално

  До коментар [#5] от "Араламбене му е майката":
  " имам усещането, че е по-малко известният вариант на Жорж Ганчев."

  Кощунство е да сравняваш Цветан Марангозов с Жорж Ганчев.

 15. 15 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 1015 Весело

  Лека му пръст на бай Маран! И да е жив и здрав бай Джони! Вярно не останаха много подобни.

  73! Go Go
 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  Него поне не са го смачкали. Живял, творил и не предал никого.

 17. 17 Профил на Michael Jordan
  Michael Jordan
  Рейтинг: 1604 Неутрално

  Много хора пострадаха,
  други пък се ногаждаха.

 18. 18 Профил на Vency Mirchev
  Vency Mirchev
  Рейтинг: 1653 Любопитно

  Живял, творил и не предал никого.
  До коментар [#16] от "Роси":
  Бай Ганя като тръгнал из Европата се сблъскал с три големи проблема. Първо- европейците яли гозбите почти без хляб, второ- не яли люто и третото - как да разбере, "КОЯ Е ТАКАВА"!?, защото всичките жени му се усмихвали и въртели очите, но той като ги плеснел по дупетата... и ставал скандал!?
  Така и вие как разбирате кой агент на ДС е БИЛ ТАКЪВ и кой не бил предал никого!?

  Платон ми е приятел, но истината ми е по-голям приятел.
 19. 19 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":
  Има известна външна прилика:
  https://bit.ly/3c03E9Z
  Нещо и за емигрантите от Марангозов и някои други знакови явления:
  „ … Емигрантът е плячка на добронамерените си тълкувания. Рано или късно открива, че няма истинско завръщане. … мислех, че преструвайки се на демократ, се става демократ.“
  „Цената на мирния преход беше ненаказаността на виновните. Но тази прошка на демокрацията не се оцени.“
  „Трудно можем да съдим младия престъпник, когато бившите трубадури на революционното насилие днес проповядват любовта към ближния и отново раздават нотите и брашното.“

 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3177 Неутрално

  До коментар [#14] от "tacheaux":
  Има известна външна прилика:
  https://bit.ly/3c03E9Z
  Нещо и за емигрантите от Марангозов и някои други знакови явления:
  „ … Емигрантът е плячка на добронамерените си тълкувания. Рано или късно открива, че няма истинско завръщане. … мислех, че преструвайки се на демократ, се става демократ.“
  „Цената на мирния преход беше ненаказаността на виновните. Но тази прошка на демокрацията не се оцени.“
  „Трудно можем да съдим младия престъпник, когато бившите трубадури на революционното насилие днес проповядват любовта към ближния и отново раздават нотите и брашното.“

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK