Аудио пътешествие през "Божествената комедия" на Данте Алигиери на 33 езика

"Божествена комедия" е една от най-превежданите книги в света

© Италиански културен институт

"Божествена комедия" е една от най-превежданите книги в светаТази година се навършват 700 години от смъртта на италианския поет, писател, философ и политически мислител Данте Алигиери. Той остава завинаги в историята на световната култура с фундаменталната си поема "Божествена комедия", писана на тосканско наречие от 1308 г. до 1320 г. Творбата е смятана за едно от най-великите произведения в световната литература.


По този повод италианската държава издаде аудиокнига на 33 езика със стихове от великата творба. Тя е озаглавена "От тъмната гора до Рая. Пътешествие през "Божествената комедия" на Данте Алигиери на тридесет и три езика".


В създаването й са участвали всички италиански културни институти по света.
Българската версия е по изданието на "Народна култура" от 1975 г. в превод на Любен Любенов и Иван Иванов. Разказваческият глас е на Яна Каменова, стиховете чете Сава Славчев, който е и продуцент на българското издание.


Божествена комедия
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Божествена комедия" е една от най-превежданите книги в света, велико произведение, в което кънтят битките между италианските градове и от което сияе любовта на поета към Бога, към Беатриче и към Флоренция. Седемстотин години след смъртта на Данте тази книга предлага определени пасажи от песните на "Ад", "Чистилище" и "Рай": уникален по рода си инструмент, за да открие или преоткрие човек една изключителна поема, която не само продължава да събужда интереса на четящите от всички страни, но и да подхранва вдъхновението на артисти, писатели, музиканти и режисьори в киното и театъра", казва Сава Славчев.


Другите версии на "Божествена комедия" са на италиански, албански, арабски, каталунски, чешки, китайски, корейски, хърватски, френски, иврит, финландски, галски, японски, гръцки, индонезийски, английски, литовски, малтийски, норвежки, полски, португалски, румънски, руски, сръбски, словашки, словенски, испански, суахили, немски, турски, украински и унгарски.


Генерираният специално QR код позволява поемата да се слуша безплатно в 33-те й версии, достъпни свободно на платформите Spreaker, Spotify, Deezer, Apple и Google, съобщиха от Италианския културен институт в София.


Слушайте поемата на български тук.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK