През 2020 г. бяха издадени с около една трета по-малко нови заглавия

Цветелина Дечева

© Личен архив

Цветелина ДечеваЦветелина Дечева е управител и собственик на издателство "Ера". Завършила е английска филология в СУ "Св. Климент Охридски", работила е като преподавател по английски, преводач и редактор. Като представител на Асоциация "Българска книга" (АБК) е участвала в изработването на Стратегия за развитие на българското книгоиздаване. "Дневник" разговаря с нея по повод 25-годишнината на издателство "Ера".


25 години вече сте в книжния бранш. Как се промени издателският бизнес през годините?


- С течение на годините българското книгоиздаване стана много по-професионално и модерно. Подборът на книги е много по-прецизен, всички популярни автори навън се издават и тук. Преводите са по-качествени, кориците и полиграфическата изработка са много по-изящни. За разлика от 90-те разнообразието от жанрове е много по-голямо. През последните няколко години все повече български автори се появяват на книжния пазар.
Коя е първата книга, която излезе с логото на "Ера"? Как я избрахте?


- Първото ни "дете" е сборникът с разкази "Аз нямам чувство за хумор", заглавието е по едноименния разказ на Марк Твен. Изданието беше с твърди корици и бяла хартия. Исках да представя нещо по-различно, тогава не се издаваха разкази и почти нямаше заглавия в жанра хумор. Книгата се прие много добре от българските читатели и това беше нашият летящ старт.


Разкажете ни за началото. Каква беше атмосферата през 1996 г.?


Загадка в открито море. Пътешествията на Поаро
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Не се издаваха толкова нови заглавия на месец, тиражите все още бяха много по-високи, отколкото са сега. Особено на утвърдените бестселърови автори. Криминалният и романтичният жанр бяха най-харесвани. Класици, биографии и по-литературни книги почти не се издаваха, защото и не се продаваха. Хората предпочитаха по-развлекателните творби, до каквито не са имали достъп преди 1990-а. Книгите се продаваха на улични сергии, тук-там имаше по някоя малка книжарничка.


Какви трудности имахте и с кои проблеми се преборихте, докато развивахте бизнеса си?


Риба и пържени картофки. Моята невероятна година в Полша
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Най-тежка за "Ера" беше 1997 г. Издателството бе едва на една година, когато страната потъна в криза, а доларът скачаше всеки ден. Бизнесът замря, естествено хората се бореха за своето оцеляване и книгите не им бяха приоритет. Нашата професия е много интересна, съчетава изкуството с бизнеса и не е лесно на тези две крайно различни сфери да бъдат в синхрон. Но, ако иска, човек се учи, развива разнообразни умения и се справя с предизвикателствата.


Издавате книги от всички жанрове. Как се променяше читателският вкус през годините?


Майстори на краткия разказ
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
- Динамиката на живота, технологиите промениха и писателите, и читателите както в чужбина, така и у нас. И все пак, докато навън всеки жанр си има отделна, немалка аудитория, в България като че ли публиката е една. И много бързо, твърде бързо променя литературния си вкус. Например фантастиката и фентъзито си имаха доста почитатели преди години, сега останаха само най-заклетите фенове. В историческата литература преди се търсеха книги за различни исторически периоди. Напоследък интересът е насочен основно към творби, отразяващи събития или личности по време на Втората световна война.


Изборът на дамска литература, на научно-популярна също претърпя много метаморфози. Хубаво е, че докато преди години се издаваше предимно англоезична литература, вече българските читатели имат възможността да се запознаят с талантливи автори от различни култури.


Имате ли наблюдения върху профила на вашите читатели? Как стои въпросът с младите читатели?


- Книгите на "Ера" се радват на широк кръг читатели в цялата страна - различни по възраст, професия, социален статус. Стратегията ни винаги е била да публикуваме заглавия, с които да разширяваме аудиторията си. Работим усилено, за да спечелим все повече млади хора за каузата на четенето. В световен мащаб това е най-трудната публика. Поредицата ни "Орденът на Асасините", създадена по най-популярната компютърна игра, и креативните книги "Унищожи този дневник", "Довърши тази книга" предизвикаха огромен интерес сред тийнейджърите.


Мегре и нощните удоволствия
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Преиздадохме всичко на Агата Кристи с модерно оформление, рекламирахме книгите ѝ целенасочено към младите и успяхме да привлечем много нови почитатели. За да се създаде навик за четене у младите хора обаче, е нужна сериозна държавна политика, с участието на много субекти - родители, учители, писатели, издатели, медии.


Как върви "двубоят" между хартиените и електронните книги?


- Все още продажбите на електронни книги са само 5-6% от общия оборот. Но с масовото навлизане на технологиите, със смяната на поколенията и начина на живот този процент със сигурност ще се повиши.


Правителството намали ДДС за книгите чак след като настъпи пандемията. Помогна ли ви това в тези трудни времена?


- Определено тази мярка много помогна на издателите. Всички в бранша смятаме, че тя трябва да остане трайна. Неслучайно в другите страни ДДС на книгите е с по-ниска ставка или дори нулева. Има си причини за това и те се основават на особеностите при вида разходи в книгоиздаването.


Книжарниците дълго време са затворени. Това как се отразява на бизнеса с книги?


- Сериозно предизвикателство за всички в бранша. Тези 50 книжарници в затворените молове в цялата страна съставляват сериозен дял от оборота. А в книжарниците, които работят, хората се притесняват да влизат. През 2020 бяха издадени с около една трета по-малко нови заглавия. В книгоиздаването инвестициите се правят за месеци, година напред - в авторски права, превод, редакция. И когато тези книги не се издадат, инвестициите остават "затворени", натрупват се разходи, без да се реализират приходи.


Снежна слепота
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Онлайн търговията не може да компенсира продажбите в книжарниците. Но пък ние в издателство "Ера" успяхме да извлечем позитивите от тази криза. Преоценихме приоритетите си, подобрихме модела на работа, развихме успешна алтернативна комуникация със служители и сътрудници. Заложихме и работихме усилено за повишаване на онлайн продажбите.


Какви книги с логото на "Ера" да очакваме през тази година?


- Много изненади сме подготвили, за всеки литературен вкус. Освен нови романи от добре познатите и обичани от българските читатели автори Крис Картър, Джефри Дивър, Холи Мартин сме подготвили и втора книга от исландеца Рагнар Йонасон, който беше възторжено приет от нашата аудитория. През февруари излиза интригуващата и мъдра книга на Морган Хаузел "Психология на забогатяването". През различните реални истории за успех и провал Хаузел на достъпен и атрактивен език ни доказва, че в стремежа ни към благоденствие най-важно е нашето поведение, нашето отношение към парите.


Орденът на Асасините 11: Валхала. Сага за Гейрмунд
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Подготвили сме и една по-различна книга от един от най-популярните автори в България, Никълъс Спаркс. Написана с майсторството на бестселъровите му романи, "Три седмици с брат ми" е откровен автобиографичен разказ на Никълъс, който заедно с брат си се впуска в триседмично околосветско пътешествие. На фона на чудните места, които посещават в опит да преоткрият общото си минало, двамата споделят най-съкровените си спомени и отдавна премълчавани истини. Никълъс Спаркс ни допуска до най-интимните моменти в личната си история - а тя е понякога забавна, друг път трагична, но винаги искрена и изпълнена с вяра и любов.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (11)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  Мишката изяде книжката. Четем дигитално. Които четем щото много ги е страх.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8162 Весело

  Поздрави на Цветелина Дечева !!!
  / тя си знае от кого :) /
  Евалла, колежката :)

  [email protected]bv.bg
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  А жена ти знае ли?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Мишката изяде книжката. Четем дигитално. Които четем щото много ги е страх.
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  Повечето книги, които купувам ги няма в дигитален вариант.
  Особено в областта на философията, литературната и театрална критика.
  А и няма по-голям кеф да разлистваш истинска книга.

 5. 5 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 892 Весело

  До коментар [#4] от "nebido":

  Ама книгите в областта на философията предлагат алтернативни гледни точки и често те учат как да мислиш, а не какво, затова и очаквам в светлото бъдеще да няма много такива дигитални книги...

  Кой знае, може и да ги събират да ги горят, защото свободно мислещ човек, които знае как да отсява информацията е опасно животно за тези, които искат да ти казват какво да мислиш и как :))) А вкусиш ли свободата веднъж, си завинаги извън хватката на чуждите интереси :))

 6. 6 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#4] от "nebido":

  Не си типичен пример. Повечето са като еднокнижника.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 7. 7 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#5] от "Ramon Asvalda":

  Има логика.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 8. 8 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#4] от "nebido":Не си типичен пример. Повечето са като еднокнижника.
  —цитат от коментар 6 на КМЕТ В СЯНКА


  Апокрифните кадри от спалнята на еднокнижника не показват наличието дори на една книга, което доказва, че не заслужава този си прякор. :)

 9. 9 Профил на pet_fire
  pet_fire
  Рейтинг: 5057 Неутрално

  Издаването на книги не е рентабилно за авторите им.

 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4528 Неутрално

  До коментар [#8] от "nebido":

  Да бъдем великодушни и го кредитираме.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 788 Неутрално

  До коментар [#8] от "nebido":Да бъдем великодушни и го кредитираме.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Много лош кредит, на който му е крайно време да го отпишем. :)

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK