"Моят танк" – роман за инвазията в Чехословакия през 1968 г.

Почти всички действащи лица в книгата на Виктор Хорват са действителни личности

© "Ерго"

Почти всички действащи лица в книгата на Виктор Хорват са действителни личностиРоманът "Моят танк" на унгарския писател Виктор Хорват е публикуван през 2017 г., в навечерието на 50-годишнината от инвазията на Варшавския договор в Чехословакия и смазването на "кадифената революция". Авторът нарушава мълчанието, което мъчително тегне над събитията от близкото минало. Почти всички действащи лица в романа са действителни личности; действителни са местата, датите, дори часовете на събитията."


"97% процента фактология, 3% безумия - поетичен похват, който превръща текста в изкуство" - твърди Хорват, изследвал множество документи и правил проучвания по темата.


В края на 2020 г. романът излезе на български с логото на "Ерго" и в превод на Светла Кьосева.
В "Моят танк" присъства и карикатурният образ на социализма и режима на Янош Кадар. Примесен с лека носталгия по детството, романът ни въвежда в свят, в който езикът по-скоро скрива, отколкото разкрива действителността, а партийните и държавни ръководители се явяват в образа на добрия дядо и бащата. Героите остават завинаги деца - играят на войничета и танкове, страхуват се от гнева на възрастните, вярват във фалшиви лозунги. Гротеска, сатира и самоирония правят от текста на Виктор Хорват едно вълнуващо пътуване в миналото, и не само в него", се казва в анотацията на издателство "Ерго".


Книгата е публикувана с подкрепата на Офиса за унгарски книги и преводи към Литературния музей "Петьофи", Унгарския културен институт при Посолството на Унгария в София и Банка ДСК, както и със съдействието на Фондация "Унгарска преводаческа къща" - Балатонфюред.


Виктор Хорват (58) е унгарски писател, преводач на художествена литература. Завършва литература и езикознание в Печкия университет "Янус Панониус". Работи като журналист, преподавател, организатор на културни събития.


Турско огледало
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
От 2002 г. преподава "Теория на литературата" и "История на формите" в Печкия университет, а от 2015 г. води курс по писане и превод на поезия и проза в Католическия университет "Петер Пазман" и Реформатския университет "Гашпар Кароли". От 1994 г. публикува разкази, преводи на средновековна поезия, романи и научни изследвания. Превежда от английски, немски и испански език.


Първият му роман "През" излиза през 2004 г. Най-големият литературен успех му донася публикуваният през 2009 г. роман "Турско огледало", за който получава Наградата за литература на Европейския съюз (2012). Други негови книги са "Лешникотрошачката" (роман, 2011), "Малкият колапс" (роман, 2012), "Контрареволюция на стиха" (методология, 2014), "Мьобион" (роман, 2015) и др.


Из "Моят танк" от Виктор Хорват


Моят танк
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Нашите ръководители ни дават каквото ни е нужно, борят се за нас и вместо нас, ние не трябва да се борим, защото те са поели тежестта да се борят за целия народ, доброволно, заедно с тях сме ние. Тито в Югославия, Чаушеску в Румъния, Живков в България, Гомулка в Полша, Улбрихт в ГДР, Дубчек в Чехословакия, Кадар в Унгария и Леонид Илич Брежнев в Съветския съюз.


Народните граничари пазят строго границата, границата разделя тук и там, вътре и вън, добри и лоши, сигурност и враждебност, комунистически и капиталистически, източен и западен, червено и синьо, всъщност не е сигурно, че синьо, може и да е черно или друг цвят, сигурното е, че ние сме в червено, а другите са някакъв студен цвят на картата.


Родината означава, че ние, които живеем на това място, сме съдбовно свързани. Населяваме я. Хората са прокарали червени линии на картите и тези, които живеят от вътрешната страна на линията и имат един и същ първи секретар, това сме ние. Които живеят от външната страна, те са чужди, загадъчни, опасни, може, разбира се, да бъдат и приятелски настроени, както чуждото приятелско население на братските социалистически страни. Но и тогава е по-сигурно онова, което е от вътрешната страна, то ни кара да се гордеем, а ако ни нападнат отвън, да защитим родината.


... гърдите на жените служат да хранят бебетата, които впоследствие ще строят социалистическата родина и ще се борят за работническото движение. Майката на Юли ми подаде чашата, уви ръката си около моята заедно със своята чаша, беше много близо, усещах във врата си как диша, а отвън пъхнаха ключа в бравата, Юли беше, завъртя ключа, чу се как се отваря вратата, и влезе, познах я по стъпките, продължаваха да говорят, не чух затварянето на вратата, разговорът отекваше като ехо, главният старшина значи, този хулиган, този безотговорен младеж стои отвън на стълбището, а Юли разговаря с него отвътре. Какво отговорно момиче е моята любов, мислех си. Сериозно момиче, не допуска изкусителя при себе си. Трябва да я целуна. По устата.


С Жолти бяхме насъбрали войничетата и можехме да започнем по-сериозна битка, но нямаше къде. Бихме могли да разположим армиите в общото офицерско помещение, но не смеехме, беше ни страх, че другите ще ни се подиграват. Ще ни завиждат, защото и на тях им се играе, но се държат така, все едно ние сме хлапаците, а те са голяма работа и вече не играят на войничета. Другото е, че щяха да се месят непрекъснато. Да казват кога и къде да се оттегляме в окопите, от коя страна да започнем атака, кои укрепления да сдадем, когато противникът напада, кои да запазим на всяка цена, къде да започнем артилерийски обстрел над противниковите части, къде да насочим главната атака. В такива случаи винаги се стига до хаос и трагичен погром; колкото повече се месят, толкова по-голяма е загубата


- Недисциплинирана цивилна банда, ще ви изпозастрелям, ще ви наредя до стената и един по един ще ви пръсна главите с пистолета, ще ви кача на балкона и ще ви застрелям на балкона, ще изпопадате на Площада на героите, макар и да не сте герои, и танковете ще минат върху вас, ще прегазят коремите и краката ви, ще ви сплескат, ще гръмна всички пеещи хулигани на площада, отделно ще застрелям китарите им, ще мина с танка си през китарата.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (19)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 900 Неутрално

  Унгарец пише за Чехия 68, а не за Унгария 56!?

 2. 2 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  През 1968 във Виетнам от взвод на редовната американска армия с командир лейтенант Уилям Кели са избити в село Сонгми около 500 души, от които 200 деца. Американците , разбира се никой не ги е канил там и не срещат никаква съпротива от селните - основно жени и деца. 50 от избитите от храбрата американска армия са деца до 3 годишна възраст. Преди да ги убият, жените са изнасилени от американските войниц, в обикновения живот морални лидери на човечеството. В интерес на истината масовото клане донякъде се спира от друг американец, който обявява че ще стреля по своите ако не престанат с варварството, Уилям Кели въпреки очевидната си кръвожадност, харктерна за американксите военни когато срещнат много по слаби опоненти, е посрещнат като месия в САЩ и след бутафорен съдебен процес е осовбоден. За това няма да прочетете нито в книгата на унгареца за 1968 г., , нито в Дневник, Нарича се "факт чекинг". Както и "коментарът не е по темата".

  Свободата, Санчо...
 3. 3 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 747 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  Абе май не, имената в откъса са унгарски, ама нещо май кашотина им е у главите - твърдят, че било за Чехословакия, пък после вътре било за Янош Кадар... добре че му хвърлих едно око - няма да я купя. И тази, всъщност.

 4. 4 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bornagain":

  Да , а Тръмп не започна нито една война и пак го изхвърлиха ..

 5. 5 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2225 Неутрално

  До коментар [#2] от "Bornagain":

  Всяка армия има в историята си подобни позорни страници...

 6. 6 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  На тая тема мястото й е в рубриката “Предозиране”. Колцина след 30 години откак социализмът се спомина имат съмнение, че беше, казано простичко — една тъпа система. Ко има да го ровим? Да го публикуват писанието директно на някакъв северен език ... дали корейски или македонски или друг... може и да има файда

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 7. 7 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Не щеме да купим вашия болшевъшен литературен танк,
  продажен маджарино.
  Ако и да е тоалетна бугамага натрапвана бесплатно централно
  соц компартийно под надслов "Наръчник за агитатора".

  Лех Валенса, Полската Солидарност, полския св. Римокатолическо папа,
  Роналд Рейгън, Маргарет Тачър, Михаил Горбачов и милионе още.

  Световната Демкорация...
  Човечеството научи скъпоценен урок:
  СС (бивш или не ; империя или княжество) представлява зло.
  СС беше/е зло.

  Човечеството не забравя.
  Никога!

  Долу всички реваншистки носталгации фашистки.

  "Из "Моят танк" от Виктор Хорват

  Моят танк
  С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
  Купете

  Нашите ръководители ни дават каквото ни е нужно, борят се за нас и вместо нас,
  ние не трябва да се борим, защото те са поели тежестта да се борят за целия народ, доброволно, заедно с тях сме ние.

  Тито в Югославия,
  Чаушеску в Румъния,
  Живков в България,
  Гомулка в Полша,
  Улбрихт в ГДР,
  Дубчек в Чехословакия,
  Кадар в Унгария и
  Леонид Илич Брежнев в Съветския съюз."

 8. 8 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Тъпа ПКП сте Вие, другарке чуждоклонна "Gretel".
  Извините для ПКП сравнения.

  Разровиш ли го... ще мирише на Славни невга времена.
  Модерни, днешни.
  Не противоспоставяй Севера против Юга.
  Той, Севера, с ценност своя огрея мрака на Юга.
  Юга пък, а не Юда, огрея Севера с файда.

  Македоните дариха великите србски, руски и пр. велики монгол племена
  с православни християнски букви, четма, писма, просвета, фонетична реч
  и клутове към личностите.
  Велики Македони дариха великите пра-племена: србски, руски и т.д.

  Та.
  Изпушате Србия и Рус Бела, Централна, и другата... и Монголия.
  Повече Северни от Македония Северна.

  До коментар [#6] от "Gretel":

  На тая тема мястото й е в рубриката “Предозиране”. Колцина след 30 години откак социализмът се спомина имат съмнение, че беше, казано простичко —
  една тъпа система.

  Ко има да го ровим?
  Да го публикуват писанието директно на някакъв северен език ... дали корейски или македонски или друг... може и да има файда

 9. 9 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Започна още в деня световно гибридно избран.

  Против United States of America.
  Против Мексико -- да му платял за "Берлинска стена",
  за сметка на USA.
  Против The European Union.
  Против Световни здравни и климатични организации.
  Против NATO. По-точно: против доминация на USA в NATO.
  Пазеше Путин като секаш да е член на Тръмпутин шурабаджанашка фамилия.
  Лигавеше се като за Световно на частна медия Твитер,
  вместо да се изказва като сериозна държавна глава,
  на Държавна медия, на Бел дом.
  Задеваше се палячовски с комунистическия диктатор Ким III
  и се му поднесе на крак чак във Виетнам.
  Долете (некак), а диктаторът Ким династия III,
  в пресонален PC компютър?
  Не. Диктаторът пристигна с лична ж.п. композиция
  и унижи тръмпанатора с демонстрация "Кой кара влака".
  ...

  Затова беше измпийчнат от Бел Конгрес още в 2019/2020.
  Но не подаде оставка, не се поучи, не се вразуми.

  Недоразумението антидържавиник "държавна глава"
  врачува "фалшиви избори",
  оплаква се пред Съд с 65 неуспешни жалби,
  нарушаава Закона... както турчин не е, и
  подстрека еднакво блудни лумпен съумишленици
  да нападнат в деня Богоявление и на утвърждаване на избран от Народ избор
  и демократичен Конгрес, демократичния Конгрес парламент.

  Вече импичнат за път II "държавник" антидържавен.
  Престъпен метежник, системен злоупотребител (4 години)
  с държавна власт на САЩ.

  Затова правопочитащи Сенатори демократи и републиканци,
  републиканци и демократи,
  възнамеряват да импийчнат окончателно и завинаги
  тръмпанзето недоразумение.
  За да не може да се вмъкне в какъвто и да е пост на държавна служба.

  Недоразумението бивше причини неизброими вреди.
  Затова Президентът Байдън, морално подкрепян от Трима бивши президенти истински,
  издаде първо Президентски укази за омаломощаване на вредите.
  За защита на Народа от "тръмп" пандемия и други.

  Сенатът, в ден близък, ще привика импичнатия от Конгрес (2 пъти),
  за да му връчи "You are fired! Forever."

  До коментар [#4] от "lynyrds":
  До коментар [#2] от "Bornagain":

  Да , а Тръмп не започна нито една война
  и пак го изхвърлиха ..

 10. 10 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3691 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Good point.

  Болшевъшки унгарпатреотар Release 2021
  подаква безбрежно на Леонид Илич Брежев 1981.

  Да свети светиня му кротко... и без Мавзолей.

  Всъщност, лумпенът защитава Карл Маркс 1848.
  "За" крал (и сега) на макс.
  И за Энеглес.
  За фашиста практик с ник Ленин.
  И за другаря му с ник Сталин.
  И за еднопартийната фашистка нация СС 1922-1992.

  И за комуниста носталгиращ "наследник" на СС Путин.
  В спор с Демократа Навални за наследено
  империалистко имущество...

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  Унгарец пише за Чехия 68,
  а не за Унгария 56!?

 11. 11 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2068 Любопитно

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  Ако е бил войник през 1968 г, то през 1956 г. е бил на 7 или 8 години.
  Какви впечатленияможе да има 7 или 8-годишно дете, че да пише за тях?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 12. 12 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#8] от "dnevnikar":

  “ Тъпа ПКП сте Вие, другарке ”
  ——
  Това поне е смислено. Погрижи се за себе си, човече! Казвам го най-добронамерено.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 13. 13 Профил на Max91
  Max91
  Рейтинг: 432 Любопитно

  До коментар [#6] от "Gretel":

  ..............Ко има да го ровим? ..............

  Имаш в предвид да забравим,и да не се говори за това повече?

 14. 14 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Дневникът постига с лекота онова което някой други силно искат , но не могат.И бързо се изчерпаха.

 15. 15 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 782 Неутрално

  През 1968 във Виетнам от взвод на редовната американска армия с командир лейтенант Уилям Кели са избити в село Сонгми около 500 души, от които 200 деца. Американците , разбира се никой не ги е канил там и не срещат никаква съпротива от селните - основно жени и деца. 50 от избитите от храбрата американска армия са деца до 3 годишна възраст. Преди да ги убият, жените са изнасилени от американските войниц, в обикновения живот морални лидери на човечеството. В интерес на истината масовото клане донякъде се спира от друг американец, който обявява че ще стреля по своите ако не престанат с варварството, Уилям Кели въпреки очевидната си кръвожадност, харктерна за американксите военни когато срещнат много по слаби опоненти, е посрещнат като месия в САЩ и след бутафорен съдебен процес е осовбоден. За това няма да прочетете нито в книгата на унгареца за 1968 г., , нито в Дневник, Нарича се "факт чекинг". Както и "коментарът не е по темата".
  —цитат от коментар 2 на Bornagain


  По времето на Сталин, в СССР са избити между 10 и 30 млн. граждани!Не от някоя друга войска, не от вирус или нещо подобно, а от вожда и лидера на такива, като теб - Сталин!
  Това може да се прочете на не едно и две места, но такива, като теб - все не попадате на тях, ако изобщо можете да четете!
  И защо не даваш пример и с Афганистан, когато без да канят СССР, те нахлуха там?!Защото това е друго нещо, нали - руснаците са ни братушки, те са ни освободили, а гнилия капитализъм е създаден от американците.Но - сигурен съм - и тогава, както и днес, щеш и къташ не рубли, донги или рупии, ами долари и евро!
  Еееей, големи лицемери сте това комунистите - пращахте децата си да учат на Запад, а нас държахте тук - в социалистическия лагер!Забележи - не общност, не съюз, а ЛАГЕР!!!!
  Днес, наследниците на онези комунисти - ти или вероятно децата ти - се преименувахте на социалисти, гербери, патриоти!Всъщност - утайка!

 16. 16 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 446 Неутрално

  До коментар [#9] от "dnevnikar":

  +++++

 17. 17 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  По времето на Сталин, в СССР са избити между 10 и 30 млн. граждани!Не от някоя друга войска, не от вирус или нещо подобно, а от вожда и лидера на такива, като теб - Сталин!
  —цитат от коментар 15 на Капабланка

  Дайте някакви доказателства, факти, а не общи приказки от времето на Горбачов

  Свободата, Санчо...
 18. 18 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7938 Неутрално

  До коментар [#17] от "Bornagain":

  Поименно ли ги искате?

 19. 19 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1272 Неутрално

  До коментар [#13] от "Max91":

  “ Имаш в предвид да забравим,и да не се говори за това повече?”
  ——
  Не, разбира се. Как да забравя нещо, което не бих могла да помня, не съм толкоз дърта. Аз не помня и Пуническите войни, те сигурно също разкриват нещо си ... за който се увлича от история. Мене ми харесва повече математика

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK