Защо Дюрас е сред най-въздействащите писатели на XX век

Особена книга е "Материалният живот", между автобиографичното и есеистиката, в нея няма филтри за истината

© "Сонм"

Особена книга е "Материалният живот", между автобиографичното и есеистиката, в нея няма филтри за истинатаТекстът е препубликуван от "Портал Култура". Заглавието е на "Дневник".


В "Материалният живот" на Маргьорит Дюрас се чуват гласовете на две жени - на Дюрас като политически активист, плътно в защита на правата на жените, и на Дюрас, която се взира интимно в личния си живот. Понякога тези две жени са в синхрон, като сестри възстановяват годините от изгубеното минало, понякога си противоречат.


Материалният живот
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Особена книга е "Материалният живот", между автобиографичното и есеистиката, в нея няма филтри за истината. Това привлича и самата Дюрас, както споделя в един от текстовете, че търси лична среща между себе си и читателите, свободно оголване на всичко, което се върти в главата ѝ. Спомних си за албума Blue на Джони Мичъл, след който Крис Кристофърсън казал: "Миличка, запазвай някои неща за себе си". Дюрас няма подобни съображения. Вече в напреднала възраст, тази независима жена, участвала в Съпротивата по времето на Втората световна война, говори за алкохолизма, любовните си връзки, книгите, пътуванията, храната, мебелите и малките неща, които понякога я разплакват. Говори и за жените - от Средновековието до днес, за всички предразсъдъци, които я вбесяват, за онова, което не се е променило.


Във време, което празнува повече от всякога женската независимост - от академичните среди до попкултурата, настоящата книга е повече от актуална. Силно феминистична, до крайност понякога (вероятно необходима), но писана все пак преди повече от 30 години, в нея се откриват съждения, които за един образован млад човек днес звучат остарели. Обобщения за ролята на мъжа и жената в семейството, за техните страхове и задължения, за постоянното ощетяване на свободата на другия. "Всички мъже са хомосексуалисти", твърди без задръжки Дюрас, мъжете са и деца, които нямат търпение да избягат, да бъдат с други мъже, да играят с колички.
Любовникът
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Жената, от друга страна, е обречена да се занимава с домакинството, духовният живот ѝ е отказан, ерго тя живее единствено в материалното. Оттам и всички разговори за всекидневните задължения. Но актуално ли е това обобщаване днес, когато все повече семейства разделят работата по дома, все повече се говори и за нуждите на сърцето, можем ли да четем размишленията на Дюрас като нещо повече от исторически артефакт от миналото, който ни припомня за суровия преход на женската независимост. Тук в услуга на по-добрата книга идват личните преживявания и спомени.


Морякът от Гибралтар
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

И действително, Дюрас е много по-интересна като писател и анализатор на човешкото сърце, отколкото като философ на женската еманципация. Най-силните пасажи в книгата са смелите ѝ признания за борбата с алкохола, за отношенията ѝ с плахия Ян, с когото се обичат с онази зряла и не толкова привлекателна любов, която идва късно в живота. В тези редове си припомняме защо Дюрас е сред най-въздействащите писатели на XX век. Нейната болезнена романтика, непоносимостта ѝ към фалшивото и изключителната прецизност към точните думи създават бързи, но незабравими скици.


ХРАНЕНЕТО ПРЕЗ НОЩТА


В Трувил му купувам сирене, кисели млека, масло, защото когато се връща късно през нощта, нахвърля се върху тези неща. Той пък ми купува неща, които аз харесвам - печива и плодове. Не толкова за да ми достави удоволствие, колкото за да ме нахрани. Има това детинско желание да ме кара да ям, за да не умра, той не иска да умирам, но и не иска да надебелея също така, а това трудно се съчетава, аз също не искам той да умира, в това се състои нашата привързаност, нашата любов. Вечерно време, нощем той идва и си говорим откровено. В тези нощни разговори си казваме истината, колкото и ужасна да е тя, и се смеем, както преди, когато пиехме и можехме да си говорим само следобедите.


Интересно е как 30 години след "Хирошима, моя любов" Дюрас продължава да звучи като героинята от филма. Вперила поглед същевременно напред и назад, между любовта и решетките, между колосалната трагедия на човешкото състояние след войната и надеждата за по-светло бъдеще. Глас на младо момиче и възрастна жена. "Остарях прекалено бързо. - споделя тя. - Още на 19 бях остаряла."


Има и нещо друго дълбоко меланхолично, освен остаряването. Франция от 80-те не е Франция от 60-те. Подобно на дългото сбогуване с илюзиите на едно поколение в Америка, устремено да промени света с любов, това във Франция трябва да приеме, че телевизията оказва по-осезаемо влияние на обществото от размишленията на Фуко. Дюрас споделя, че младите хора, които чакат на опашки за работа, я натъжават повече от тези, които навремето са висели по улиците, въпросните безгрижни хлапаци на Трюфо от "400-те удара". Миналото остава романтично въпреки дискриминацията и потискането на правата на жените. Споменахме вече противоречията, които донякъде са уместни за сборник с разхвърляни мисли, но "Материалният живот" със сигурност не е подходящата книга за първа среща с Дюрас.


Из КОМИНИТЕ НА INDIA SONG


Мисля, че любовта върви винаги ръка за ръка с любов, не можеш да обичаш само ти, от своя страна, не вярвам в това, не вярвам в безнадеждната любов, която човек преживява сам. Той ме обичаше толкова, колкото навярно и аз го обичах, желаеше ме толкова, колкото навярно и аз го желаех. Не е възможно да обичате някого, на когото изобщо не се харесвате, когото отегчавате, изобщо не вярвам в подобно нещо.

Ключови думи към статията:

Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Весело

  Ще пропишеш, "Gretel"......
  Просто нямаш друг избор.....понеже джихада вътре в тая жена (Дюрас)....е огромен..... :)

  Борбата между.....нормалното агрегатно състояние на една жена....и сегашния и окаян секуларистки хал....

  Това е за теб направо статия 'баклава'..... :)

  Bukalemun
 2. 2 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  “ "Всички мъже са хомосексуалисти"
  ——
  Аз я мислех за перверзна, а тя била и наблюдателна ...

  Само дето тоя цитат е бая проблематичен. Всички цитати са по дефиниция извадени от контекста, ама този изглежда и кьопаво преразказан. Единственото, което намерих е, че “всички” мъже имат ПОТЕНЦИАЛА да бъдат такива. Не че и така жената не е отровна, ама
  ади немаше нужда. Аман от ефтинджоса на българското телектуалец! Дори форумния матрял слага източника

  “ Les hommes sont des homosexuels. Tous les hommes sont en puissance d'être des homosexuels. Il ne leur manque que de le savoir, de rencontrer l'incident ou l'évidence qui leur révélera.

  Excerpt From
  la vie materielle
  Marguerite Duras

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 3. 3 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#1] от "eti mehter":

  “ понеже джихада вътре в тая жена (Дюрас)....е огромен...“
  ——
  Склонна съм да се съглася, макар да не знам асоциациите ти с думичката “джихад”. Аз си вадя понякога нелепости на чужди езици... ето какво съм си откопирала джихада от някакъв либерален вестник ... вероятно е бил Шпигел: “ Der Dschihad besteht in dem beständigen Kampf des Menschen um seine geistige Reinheit.” :)

  Апропо, къде беше вчера? Тука се появи един Асенчо, дето се гордееше, че е “османлия”...Щеше ми се да чуя твоята оценка за неговата самооценка.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  да чуя
  ======
  Бях сериозно зает.....
  Но ти може да резюмираш.....това което съм трябвал да чуя и да дам мнение...

  Bukalemun
 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  До коментар [#3] от "Gretel":

  дето се гордееше, че е “османлия”.
  =======
  Османлия.....не е повод за гордост.....
  Или поне след 19 век.....няма начин да е.....
  Но и "Мда"....няма нищо общо с османлийството.....
  Това е нещо като подпис....или потвърждение на казаното, без да се дава някакви алтернативи за диалог..... Един вид 'тапа' на разговора.....
  Най вероятно произлиза от по дългото.... " Ми да"....в смисъл 'така е'....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#6] от "eti mehter":

  “ потвърждение на казаното, без да се дава някакви алтернативи за диалог..... Един вид 'тапа' на разговора.....
  Най вероятно произлиза от по дългото.... " Ми да"....в смисъл 'така е'...”
  ——
  👍👍👍
  Ети, когато си ме изненадвал, винаги е било приятно! Кажи на девушката, че заслужаваш целувка по засуканото на мустака ... от мен. А аз, светът е малък и странен, при случай ще я компенсирам някак си ... аз борчове не държа.
  А ти, вярно, няма нужда толкова да се вживяваш в ролята си... мисля, че си по-интересен като себе си... освен ако не сте двама, де.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":

  —Мда..сказал учитель,— семь ошибок в одном предложении.

 9. 9 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Любопитно

  До коментар [#7] от "Gretel":

  освен ако не сте двама, де.


  “Beni bende demen bende değilem
  Bir ben vardır bende benden içeri.”

  Yunus Emre
  ------
  (превод)

  " Рекъл си, че това съм аз... (въпреки) че то не е вътре в мен.
  Но има едно друго (аз), намиращо се вътре в него"

  Юнус Емре (поет философ, 13 век)

  Bukalemun
 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#8] от "тулса":

  “ Мда..сказал учитель,— семь ошибок в одном предложении.”
  ——
  И обсуждению не подлежит, как заметил наш Ети. Хотя, тоже не факт ...смотря что там за предложение у нас. Нормировать нужно... а вдруг, на немски... ох, спелчекърът ми разказа играта, русофоб, та дрънка. А руският е леплив език. По конференциите в България докладите бяха на английски, а по кръчмите след това сичкото лаф — на руски... дори тия дето не го чуват

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 24 Любопитно

  Коя е Дюрас?🐵

  Много съм прост
 12. 12 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Разстроено

  До коментар [#10] от "Gretel":

  не подлежит
  ======
  Ооох....
  К сожалению....уже второй суток, концентрация у Ети, не на хорошем уровнем.
  Позавчера, отец моей женьı....скончался....
  Вот и у меня такая несредоточеность.... :(....

  Bukalemun
 13. 13 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2870 Весело

  Само левичарите и комунистите измерват писателите от гледна точка на въздействието,което оказват върху хората. Имам новина за тях - писателите НЕ въздействат...

 14. 14 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Само левичарите и комунистите измерват писателите от гледна точка на въздействието,което оказват върху хората. Имам новина за тях - писателите НЕ въздействат...
  —цитат от коментар 13 на deaf


  И аз имам , зависи от хората .Даже зависи от възрастта на хората.

  Много е важно да се надрасне ситуацията в която много се впечатляваме от "умни мисли".

 15. 15 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Да светнем някой екстроверти с висока самооценка , че колкото и банална да е една статия, няма как да стане по - банална и безмислена от дежурните коментари.

 16. 16 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 408 Неутрално

  Последно , виждам неприятен регрес. От самохвалство към самохвалство плюс ласкателство.

 17. 17 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Разстроено

  До коментар [#12] от "eti mehter":

  Съболезнования, Ети.

 18. 18 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1084 Любопитно

  на някои въздейства, на други не.

  на мен не ми въздейства позитивно, от малкото автори дето се чудиш на какво са били като са писали.

 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4387 Неутрално

  До коментар [#18] от "хм":

  Нека споделя малкото което съм разбрал,за Дурас, и то най-вече от книгата в която тя наистина разкрива свои мисли - “La Vie Matérielle”, преведена на английски като "“Practicalities” от типа "Каквото и да се говори, мъжът и жената са различни", или Алкохолът е заместител на удоволствието, но не го замества" (мой превод). Читателят, неинформиран за живота на Дурас, не знае, че когато пише тази книга през 1987 г. тя е с напреднала цироза и дори прекарва време в кома в клиника за детоксикация, нито знае, че е загубила дете при раждане и заради това е престанала да вярва в бога или пък за глада и бедността на семейството и в Индокитай, а и във Франция. Да не говорим за това, че тя нарочно избира псевдонима "ДураС", на селото на баща си, с твърдото гасконско произношение на "С" накрая, нещо което звучи грубо и недодялано за интелектуалните французи. Че тези реалности определят и вижданията, и политиката, и мислите на Дурас, която не е лесна за четене, нито за разбиране ако се търси нещо занимателно.
  -

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3672 Неутрално

  До коментар [#19] от "daskal1":

  Мерси, Даскале..... Няма как, такъв е един от законите на живота....
  А Дюрас я разбирам.....
  Жената е гневна.....защото Вижда неумолимите и бързи промени на социалния живот...... А в последствие и последиците върху жената, по време на всички тези процеси....
  В общ план намирам тогавашните и тревоги за основателни.....

  Bukalemun
 21. 21 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#9] от "eti mehter":

  “ “Beni bende demen bende değilem”
  ——
  Definitely the doppelgänger. Няма значение. Съболезнования!

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK