"Даваше им гъбена отвара със сладка трева и децата кротко умираха"

Андрей Платонов

© Петър Станимиров, "Изток - Запад"

Андрей ПлатоновИздателство "Изток - Запад" публикува втори том с избрани произведения на руския писател Андрей Платонов (1899-1951). В него са знаковите и най-дискутирани творби на класика - "Чевенгур" и "Изкопът".


Романът "Чевенгур" е познат на българския читател от изданията на "Профиздат" (1990) и "Даман Яков" (2005) в превод на Симеон Владимиров. Това е най-мащабната и значима творба на Платонов, писана през 20-те години на миналия век. В нея авторът продължава идеята на Гогол, който в "Мъртви души" възнамерява да покаже руския живот през призмата на "Божествена комедия" на Данте.


При Платонов адът е болезненото безвремие от дореволюционните десетилетия; чистилището - периодът на братоубийствени експерименти; а град Чевенгур е неудобен рай. Събитията в романа са едновременно страшни и нелепи, ситуациите - правдоподобни до абсурд, а героите - противоречиви. "Чевенгур" е отхвърлен от съветската цензура. Публикуван е едва в началото на 70-те години в чужбина, а в СССР се появява през 1988 г.
Повестта "Изкопът" също е излизала на български ("Сонм", 2014 г.). И тя е антиутопична социална притча, философска гротеска и сурова сатира на Съветския съюз. Героите й са работници и селяни от първата петилетка на съветската епоха, когато започва индустриализация и колективизацията в съветска Русия. Те трябва да положат основите на светлото бъдеще - правят огромен изкоп за пролетарски дом, в който ще живеят щастливо всички съвестни членове на обществото. Но в крайна сметка в него са закопани враговете на социализма, нормалността и човечността .


Рожденото име на Платонов е Андрей Платонович Климентов. Роден е на 28 август 1899 г. във Воронеж, Руската империя, в семейство на шлосер. Завършва основно образование, на 15 години оставя учението и започва да работи като общ работник в застрахователна компания, частно имение, в завод. В периода 1915-1918 г. - в работилница за воденични камъни. През 1918 г. започва да учи електротехника в Техническото училище във Воронеж, което завършва през 1921 г.


Младият Платонов приема болшевишката революция с ентусиазъм, става член на революционния комитет, пише в списание "Железный путь" и участва в гражданската война първо като военен кореспондент, после като помощник-машинист и като войник от специалния отряд.


Разкази и повести от Андрей Платонов
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
От 1919 г. публикува собствени стихове и очерци в различни вестници. През 1922 г. е издадена първата му стихосбирка "Синята дълбина".


В периода 1927-1930 г. създава най-добрите си произведения "Изкопът" и "Чевенгур". През 30-те пише литературна критикa - печата много статии: за Максим Горки, Николай Островски, Юрий Кримов, Чапек, Алдингтън, Хемингуей, Пушкин и др, и по същото време пише пиеси за Централния детски театър.


След публикуването на повестта му "Впрок" през 1931 г. получава неодобрение лично от Сталин и оттогава започват репресии над творчеството му.


През 1934 г. участва в колективна литературна обиколка на Централна Азия, от която се вдъхновява за разказа си "Такир", но това отново му носи политическа критика. В следващите години издава разказите "Фро", "Безсмъртие", "Третият син", и др. и повестта "Река Потудан".


През 1938 г. за хулиганство е арестуван и осъден синът му, който е освободен от затвора през 1940 г., вече неизлечимо болен от туберколоза. Грижейки се за него, самият Платонов се заразява.


По време на Великата отечествена война работи като военен кореспондент на вестник "Красная Звезда". През 1946 г. е освободен от работа заради заболяването си. Платонов умира от туберкулоза на 5 януари 1951 г. в Москва.


Из "Чевенгур" на Андрей Платонов


Чевенгур. Изкопът – том 2
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Има в старите провинциални градове вехти покрайнини. Там хората идват да живеят направо от природата. Появява се човек с будно и до болка изнемощяло лице, който всичко може да поправи и уреди, но самият той е преживял живота си не уредено. Какви ли не изделия - от тиганчета до будилници - са минавали на времето през ръцете на този човек. Не се е отказвал и подметки да слага, вълчи сачми да лее и да щампова фалшиви медали за продажба по селските панаири. А за себе си никога нищо не е направил - нито семейство, нито жилище.


Лете живееше чисто и просто сред природата, слагаше инструментите си в торбата, а торбата използваше за възглавница - повече за да си пази инструментите, отколкото да му е меко. От сутрешното слънце се вардеше, като още от вечерта слагаше на очите си листо от лопуш. А зиме живееше с остатъка от припечеленото през лятото, за квартирата плащаше на клисаря, като нощем оповестяваше с камбаната колко е часът. Нищо не го интересуваше специално - нито хората, нито природата, а само разните изделия.


Затова към хората и полетата се отнасяше с равнодушна нежност и не посягаше на интересите им. В зимните вечери понякога майстореше ненужни предмети: кули от тел, кораби от парчета покривна ламарина, лепеше хартиени дирижабли и други подобни - изключително за собствено удоволствие. Често дори забавяше нечия случайна поръчка - например даваха му да стегне новите обръчи на каче, а той се занимаваше с направата на дървен часовник и смяташе, че часовникът трябва да върви без навиване - от въртенето на Земята.


Тези безплатни занимания не се харесваха на клисаря.


- Ще просиш на старини, Захар Палич! Колко дни вече стои качето, а ти докосваш земята с дървото - един Господ знае защо.


Захар Павлович мълчеше, за него човешката реч беше като шума на гората за горския жител - не я чуваше.
Клисарят пушеше и продължаваше спокойно да гледа - от честите богослужения той не вярваше в Бога, но знаеше със сигурност, че Захар Павлович нищо няма да направи - хората живеят отдавна на света и вече всичко са измислили. А Захар Павлович смяташе обратното - хората далече не са измислили всичко, щом като природното вещество си живее, непипнато от ръце.


През четири години на петата половината село отиваше в мините и градовете, а половината - в гората - случваше се неплодородие. Открай време се знае, че на горските поляни дори в сушави години добре зреят тревите, зеленчуците и житото. Останалата на място половина от селото хукваше към тези поляни, за да спаси собственото си зеленище от моменталното му разграбване от тълпите скитници. Но този път сушата се повтори и на следната година.


Селото залости къщите си и на два отряда излезе на друма - единият отряд тръгна по просия към Киев, другият - към Луганск, да търси работа; а някои свиха към гората и обраслите с храсталаци дерета, почнаха да ядат сурова трева, глина и кори и подивяха. Заминаха почти само възрастните - децата сами предварително измряха или се пръснаха да просят. А майките кърмачки сами постепенно умориха кърмачетата, като не им даваха да сучат до насита.


Имаше една баба - Игнатиевна, която лекуваше малолетните от глад. Тя им даваше гъбена отвара със сладка трева и децата кротко умираха със суха пяна на устата. Майката целуваше детето по състареното набръчкано челце и шепнеше:


- Отърва се, милото. Слава тебе, Господи!


Игнатиевна стоеше до нея:


- Предаде Богу дух, горкото, като живо лежи, сега в рая слуша сребърните ветрове...


Майката се любуваше на детето си, защото вярваше в облекчаването на горчивата му участ. - Вземи старата ми пола, Игнатиевна, нямам какво друго да ти дам. Благодаря ти.


Игнатиевна разпъваше полата към светлината и говореше:


- Че поплачи си малко, Митревна, така ти се полага. А полата ти е носена-преносена, прибави поне една забрадчица или ми подари ютийката...


Захар Павлович остана в селото сам - хареса му безлюдието. Но живееше повече в гората, в землянка, заедно с един бекярин, хранеха се с чорба от треви, ползата от които бекяринът предварително беше изучил.


Захар Павлович постоянно работеше, за да забравя глада, и се научи да прави от дърво всичко, което по-рано беше правил от метал. А бекяринът цял живот не беше правил нищо, сега пък съвсем - до петдесетата си година само беше наблюдавал около себе си кое как и защо става и беше чакал какво в края на краищата ще стане от общото неспокойствие, та веднага след успокояването и изясняването на света да започне да действа: животът никак не го влечеше и изобщо не си беше помръднал пръста нито за брак с жена, нито за някое общополезно деяние. Още при раждането беше се учудил и така беше доживял до старини - със сини очи на младоликото лице.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (45)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1432 Весело

  До коментар [#2] от "Димитър Димитров":

  Препаратите за почистване на вани са особено уважавани...

 4. 4 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  Не харесвам такива мрачни и дори злокобни книги.
  Да се чуди човек какво трябва да е ореживял авторът, та да минават такива черни мисли и идеи през главата му!
  За най-голямо съжаление, всичко написано от Платонов е по-скоро плод на преживелици, а не на фантазията му.
  Интерсно, подобен вид...литература можете да срещнете само из земите на Имперска или Ленинско-Сталинска Русия.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 5. 5 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  Болшинството днешни читатели в Дневник не могат да проумеят голодомора! Налагането на еврейския болшевизам в Русия и разширяващия се СССР води до милиони жертви. Това е най-големия мор на човешки същества в 20-ти век! Да заколиш едното си дете за да нахраниш останалото семейство или да продаваш части от заклан човек като храна..... не можем да го проумеем, но е историческа истина след болшевишката революция!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 6. 6 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  Това е резултата от постигането на "Земният Рай"- по маркс, ленин, джугашвили, мао, пол пот....

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1432 Неутрално

  До коментар [#5] от "chichka":

  Антисемитизмът не е убеждение, а ПРЕСТЪПЛЕНИЕ!!!

 8. 8 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Неутрално

  " Селото залости къщите си и на два отряда излезе на друма - единият отряд тръгна по просия към Киев, другият - към Луганск, да търси работа; а някои свиха към гората и обраслите с храсталаци дерета, почнаха да ядат сурова трева, глина и кори и подивяха. Заминаха почти само възрастните - децата сами предварително измряха или се пръснаха да просят. А майките кърмачки сами постепенно умориха кърмачетата, като не им даваха да сучат до насита.
  Имаше една баба - Игнатиевна, която лекуваше малолетните от глад. Тя им даваше гъбена отвара със сладка трева и децата кротко умираха със суха пяна на устата. Майката целуваше детето по състареното набръчкано челце и шепнеше:
  - Отърва се, милото. Слава тебе, Господи!
  Игнатиевна стоеше до нея:
  - Предаде Богу дух, горкото, като живо лежи, сега в рая слуша сребърните ветрове...
  Майката се любуваше на детето си, защото вярваше в облекчаването на горчивата му участ. - Вземи старата ми пола, Игнатиевна, нямам какво друго да ти дам. Благодаря ти."


  Изстрадала нация, до степен, че много хора са просто генетично увредени, човешкия живот нищо не значи на моменти ! Глад, лишения, живот като скот, пълно извращение на човешкото съзнание ( - Предаде Богу дух, горкото, като живо лежи, сега в рая слуша сребърните ветрове...) и накрая пак боготворят тия, които са ги докарали до подобен хал - другарят Сталин и компания.......

 9. 9 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3324 Разстроено

  " ...животът никак не го влечеше и изобщо не си беше помръднал пръста нито за брак с жена, нито за някое общополезно деяние. Още при раждането беше се учудил и така беше доживял до старини - със сини очи на младоликото лице."

  За съжаление, днес много руснаци продължават да живеят същия живот, на същата цена, докато други строят дворци, 30 пъти по - големи от Монако........

 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#4] от "Храбър":

  "Интерсно, подобен вид...литература можете да срещнете само из земите на Имперска или Ленинско-Сталинска Русия."
  =============
  Не само.
  Да, Достоевски е колкото гениален, толкова и изнервящ, но Кафка и Зола със сигурност не говорят приятни неща, Оруел също.
  Уважавам много изброените от мен, Платонов не ми хареса толкова.
  Признавам - чел съм само "Чевенгур".

  Еретик
 11. 11 Профил на charlesdegaulle
  charlesdegaulle
  Рейтинг: 1188 Разстроено
 12. 12 Профил на putinxujlo
  putinxujlo
  Рейтинг: 2801 Неутрално

  Ха:))) Платонов имаше особен стил на писане. На пръв поглед изглеждаха като лексични и граматически грешки. Интересно, как това преведено на български език:)
  Това вероятно е малко известен факт, но той все още е бил и изобретател. И често описваше хората като механизъм:).

  "Чуждестранен агент"
 13. 13 Профил на Bojidar Vasilev
  Bojidar Vasilev
  Рейтинг: 547 Неутрално

  Колкото по оскотее един народ толкова по малко обяснения ще дава управника и само храна ще е темата на всеки разговор .

 14. 14 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Интересното е, че Сталин е чел всичко какво е писал тоя, и е поставял забележки в текста, критики. Верно не са публикували голяма част от книгите му, но никакви други репресии не са му наложени. Сестра му и брат му са се отровили и умрели от гъби,както и други трагични други неща в личният му живот.
  Тоя човек живее в Москва, изобщо е далече от голдомора, този пасаж не е за тоя период, и писанията му са повече фантазия.
  Много далече е тоя човек от един Шолохов например, реалист.

 15. 15 Профил на .
  .
  Рейтинг: 1715 Неутрално

  Интересното е, че Сталин е чел всичко какво е писал тоя, и е поставял забележки в текста, критики. Верно не са публикували голяма част от книгите му, но никакви други репресии не са му наложени. Сестра му и брат му са се отровили и умрели от гъби,както и други трагични други неща в личният му живот.
  Тоя човек живее в Москва, изобщо е далече от голдомора, този пасаж не е за тоя период, и писанията му са повече фантазия.
  Много далече е тоя човек от един Шолохов например, реалист.

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Ленин и Троцки евреи ли са? Допринесли ли са за края на милиони човешки животи? Не са ли позор за името на достойния, отруден еврейски народ? Човек довел до смъртта на други хора е убиец, независимо от етнос, религия, образование или гражданство!

  Русия- проказата на планетата Земя.
 17. 17 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Наркотиците, които след перестройката заляха и Русия и България по "западен" модел реално убиват много деца, както отдавна е в прехваления Запад. До 1989 г нито в Русия нито в България познавахме тази отрова, която носи смърт. Сега се продава в училищата, "както е на Запад". Поредната пропагандна акция за публиакция на клеветници на Русия като Платонв, Солженицин, Набоков, Алексиевич и цяла кохорта перфидни лъжци описващи нещата в угода на Запада.

  Свободата, Санчо...
 18. 18 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#7] от "selqnin":

  И преди да ми слагаш епитети, знай че холокост е имало както в Германия, така и в СССР! Чети:
  https://faktor.bg/bg/articles/politika/na-vseki-kilometar/kogato-balgariya-spasi-svoite-evrei-v-rusiya-imashe-ubiystven-antisemitski-rezhim

  Русия- проказата на планетата Земя.
 19. 19 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  Голодомора е до огромна степен измислица на горбачовската мрачна гвардия клеветници, но има един исторически факт - "запада" отказва всякаква търговия с младата съветска република, ако не получава плащания само в пшеница. Съветският съюз предлага да плаща вноса в злато и дори в диаманти, но "запада" настоява да получава само и единствено зърнени култури, което изчерпва съветските запаси почти до край. Не че е имало чак такива страховити епизоди, каквито измислиха горбачовистите и платени от тях Волкогоновци,политкомисари -ренегати в Съветската армия, готови на всичко за да се докопат до желаните долари, но това престъпление на "запада" - да остави Съветска Русия без хляб се прикрива именно зад фантасмагориите на Платонов и подобни.

  Свободата, Санчо...
 20. 20 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  До коментар [#17] от "Bornagain":

  Достоевски и той ли е клеветник на Русия,продал се на Запада?
  А граф Лев Николаевич Толстой?
  А случайно да си чел това от Захари Стоянов:

  "..Едно обикновено куче се продавало в Русия за двама души селяни; а едно авджийско - за 3 момичета. Ето ви няколко обявления от тогавашните вестници:
  „У Никола Морскаго се продават банкетни пишкири, покривки за маси, две момичета учени и един селянин (мужик).” „Продава се двадесетгодишен човек белберин и една крава от добра породица.” ,,Хубави кученца се продават и 7 човека с най-умерена цена.” ,,На литейната част, против Сергия, в черковния дом се продават двама души, готвач и файтонджия, годни за солдати и един папагал.” „Някой си има за продан 11- годишно момиче и 15 - годишен белберин (парикмахер), четири кревата, пера за възглавници и други домашни вещи.” ,,Имам за продан хубава пресносола риба осетрини, седем сиви мерини (коне) и мъж с жена.” (Беляев,стр. 320, Мордовцев, 3., 1, 431)
  Не само са се продавали селяните в Русия, а са ги давали още във взятка /10/, изигравали са ги на комар, плащали са с тях на доктора за визити и пр. и. пр. Робството в Русия, говори Шап, разрушило всичките естествени права; тук човекът се е продавал като стока, деца са се отръгвали от обятията на майките, за да се продават в публичните домове за по няколко си рубли. (Рус. старина, 11, ср. 785).
  Цената на тия нещастници, истински наши освободители, които са умирали по Дунава и по Балкана била разна. В началото на царстването на Екатерина /11/, която освободи Полша , един селянин е чинел 70 - 120 рубли. Но без земя цената на тоя двукрак добитък е била много ниска. Една помещчица (чифликчийка) /12/ продала 195 души свое стадо мъже, жени, деца с пеленачетата, по 6 рубли едното парче. Майсторите, хубавите момичета, актрисите стрували много по-скъпо.
  Потемкин / 13/ например, който освободи татарите, купил от някого си Разумовски музиканти - робове по 800 рубли всеки. Много пъти, когато пияният и развратният чокоин /14/ и угоявал всичко от тия нещастници, продавал и цялото село с бабичките и кучетата. Сърбинът Сава Текели, който пътувал из Русия, видял в Тула на пазар 40 момичета, които с камшик пазел техният господар. Той попитал: „Какви са тия хора?” „Продават се” - бил отговорът. Савата се почудил. ,,Купи ни, купи ни, Господине!” - викали момичетата, а той се чуди, че те били всички весели.
  Урзопинският панаир (Русия) бил центърът, дето се продавали момичета за Турция и за другаде. Търговците били арменци. Други пък давали с кирия момичета по бардаците, за които вземали по 100 рубли в месец.
  Ние, дето се турим в положението не на граждани на днешното авантюристическо правителство, а на турски раи, с гордост на челото констатираме тоя факт,че овцете, козите, говедата и кокошките на нашите бащи са били в Турция швейцарски граждани, когато нашите нещастни братя руски селяни са били до 100 пъти по-долни.
  Някой си Хорват, чифликчия в Малорусия, постоянно говорел: ,,Всичко е мое - земята е моя, небето е мое, водата е моя - всичко е мое! И действително той на дело достигнал това. Един път с многобройна свита той отишъл да обикаля своите земи и преминал през село Т. Кучето му влязло в двора на един селянин, който като поискал да го изпъди, то го ухапало, и селянинът без да иска ударил го и му счупил единия крак. Хорват побеснял от това, той се незадоволил да накаже своя роб само, но заповядал на хората си да турят слама около селото, което до крак изгорил. Веднъж на същия Хорват се подплашил конят, гдето присъствали и 12 души още. Той заповядал да избият всичките, щото да не остане човек, който да говори, че на стария Хорват конете могат да се подплашат от каквото и да било. (Пасек, 2, 200-201)
  Тайният съветник Жадовский, който живял през 1855 г. в Оренбургската губерния /15/, имал за правило, щото всички негови роби от няколко села, щом се оженят, първата нощ да довеждат своята булка да преспи с нея, който не се съгласявал на това, на другия ден той удрял по 50 камшика и на младоженеца, и на булката, и на родителите й. Когато той остарял вече, карал своите файтонджии и слуги да изнасилват сиромашките селянки, а той с цигара в уста давал команда. (Преступление и наказание, 1869 г.)
  Друг един помешчик, Виктор Страшински, от 1840 -1850 г. обезчестил 86 момичета от своите робини, които били на възраст най-старите на 14 г., а другите - на 13 и 12 г. 47 от тях показали на съда, че и като се оженили (насила), пак били заставени от Страшински да имат с него сношение.
  На много помешчици момичетата от цялото село са служели за жени. Това зверство не се е даже гледало за нещо необикновено, от никого не се е скривало. Авторът на записки ,,Селского свещеника”, който в 1861 г. ходел официално да присъства на като се чете височайшия манифест разказа, че някой си Лачинов така давал заповеди на своите роби: човекът му вечер тръгне от прозорец на прозорец и вика: ,,Ти Иван Митрич, ще отидеш утре да чукаш житото, Теодосия (дъщерята) ей сега да дойде при барина /16/.” На другия ден същото: ,,Ти, Иван Кузмич, чуваш ли? Утре да отидеш да подсеваш, Арина (жена му) скоро да дойде в чифлика.” В енорията на същия свещеник се случили щото две момичета отказали да отидат. Едната се удавила през нощта, а другата я завели, вързали я с въже от кревата и подир две недели умряла.
  Друг един звяр помешчик издал приказ /17/ към своите робове, щото щом им се роди дете, да не го кръщават, дорде не питат него. Причината била тая да не би случайно някой селянин да кръсти детето си на името на някой от бариновото семейство. „ Аз не желая щото мужиците да хабят имената на моите деца” - говорил той. Приказът се захващал така: ,,Вие подлеци…”
  Вечер, като си легнат барините и техните деца, при всекиго особено после пладне се натъкмявали по 2-3 същества, които изпълнявали следующите длъжности: една ще пъди мухите, друга ще чеши барина по петите, трета ще пее песен, ако баринчето е малко, то ще да му приказва приказки, дордето заспи. Свещеникът видял едно баринче, което се преструвало на заспало, и разказчицата млъкне да му приказва вече. То скочи и я цапне и тя пак захване: „И-ва-н Ца-ре-вич и пр.”
  Граф Аракчаев /18/, един от най-любимите на царя слуги, един от най-прочутите администратори, който е управлявал Грузия, заробена от Русия. Тоя просветен мъж е наказвал всяка селянка, която не е раждала момче, а момиче. Ето неговите прикази: ,,У мене всяка жена трябва да ражда на година по едно момче. А ако някоя жена роди мъртво дете или пометне, то ще се облага с щраф /19/; а ако някоя не роди някоя година, то ще й се вземе по 10 аршина /20/ сурово платно. Слугата на Аракчаева, комуто жената родила момиче, ето що донася с ,,рапорт”: ,,Ваше сиятелство! Против желанието ми жената роди момиче, а не момче, за което се боях досега да ви донеса. Моля коленопреклонно да ми простите” и пр. Същият Аракчаев устроил и болница, хем да лечат нещастните роби, хем да ги бият. Ето рапортът на Шевелевската болница: ,,Чест има да уведомя Ваше сиятелство, че слугинята (дворовая женщина) Прасковя Григориева оздравя днес и след като я наказахме с пръчки (розгами), изпратихме я да лечи щаб-лекарят Белоцветов.
  Една аристократка Салтикова, която е имала няколко хиляди рубли, природата я лишила от коси, затова си имала нарочен белберин /21/, който да й туря изкуствени. Но за да не би да се разчуе това, тя държала този белберин 3 години заключен в един долап. Когато той побягнал, Салтикова се оплакала за това право на императора Александра. Всичко това се е вършило по закон, никой нямал право да се оплаче против тия зверове.
  Някой си Мамонов, който венчавал своите робини, като държал в едната си ръка камшика, а в другата - невястата за косата, направили му бележка. Той пише на московския генерал-губернатор: ,,Крепостните (робите) хора, които се намират в моя дом, аз никога няма да престана да ги наказвам телесно. Това право, да бием с тояги нашите крепостни, е свързано с политическото съществуване на нашето отечество.”
  По само себе си се разбира, че тия хора, които са били по-долни и от кучетата, които са били венчавани с камшик, на които жените и дъщерите са били вземани на таин, понякога се бунтували не против държавата, а против чокоите. И какво е излявало? Клане, бесилка, набиване на кол и унищожаване на цели окръзи.
  ,,Тия наказания са невероятни” - говори сам поетът Пушкин в своята история на бунта - набивали на кол, други обесвали за ребрата на куки, някои разсичали на четири, на останалите прощавали, като им отрязвали само носовете и ушите.”
  Княз Реприн, който бил натоварен да потуши бунта, говори в един приказ: ,,Селяните за своето съпротивление против войската на Н. И. Величество са наказвани със силата на оръжието и са предавани яко изверги, злодеи и престъпници на огън и меч; техните тела, които справедливо са издъхвали от тяхното богопротивно престъпление, не са достойни за погребение заедно с общите верноподаници. Те трябва да се заравят в особена яма и да се тури надпис: ,,Тук лежат престъпници против Бога и царя и помешчика и пр.”
  Салтичева, пак помешчица, която от злоба е рязала циците на своите робини момичета, а после ги е пекла да ги яде, 21 пъти е била предавана на съд и все делото се закривало. Друг един барин купил две кученца, които дал на подая на една селянка. Но понеже те я хапели тя ги хвърлила в реката. Баринът я смазал между две дъски сутринта, после я бил всеки ден. Наказали го с духовно покаяние…
  Когато русите завладяха Малорусия /22/, която ,,Т. К” казва, че така трябвало, т.е. да я освободят, имало 44 986 свободни домове. Екатерина ги намалила в няколко години на 4000. (Соловиев, 26 том, 39 стр.) Само тя, Екатерина, е обърнала в роби 6 678 000 души. За заслуга само, че й помогнали някои от придворните да стане царица, тя подарила следующето число селяни-робове: на Потемкин - 25 000, на Завадовски - също 25 000, на Зорача - 13 000, на Корсакова - 4 875, на Лонски - 25 000, на Зубова - 13 000. Само в един ден, 18 август 1795 г., тя е раздала 10 000 подаръка. Английският посланик от Петербург писал по това време на своето правителство: „Хазната на Екатерина е пуста, но селяните са още много.” Хора като княгиня Дашкова, приятелка на Волтера, и като Карамзин, авторът на ,,Бедната Лиза”, и те са владели по няколко хиляди робове, и те са ги продавали като кучета.
  Но стига, доволно е и това, което сме извлекли от съчиненията, печатани в самия Петербург. Онова, което описваме, се е вършило повечето в настоящия век. Сега положението не е такова, няма рязане на цици и други, но робите, гладни и голи, съществуват още.
  Ако руският крак стъпи някога в нашите райски земи, то нашите полета и плодородни места няма да ги владеят български стопани, но руски стопани.Тогава българският народ ще опита какво значи робство, което той не е и сънувал даже във времето на турците. Руското робство е нещо нечуто и невидяно. Зверовете турци никога в ума им даже не са минували тия зверства, които са били узаконени в Русия.."

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 21. 21 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Неутрално

  До коментар [#10] от "Костадин Иванов":

  Кафака ми се струват не толкова натуралистичен. Той сякаш се занимава повече с проблемите на ума и душата.
  Зола също не ми се вижда толкова черен. Та той по едно време е под влияние на социалистите-утописти, които виждат "светлина в края на тунела".

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 22. 22 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 1375 Неутрално

  До коментар [#20] от "mitko11":

  А ти случайно да си чел, че ако не беше Русия Джендо Джедев от Медвен щеше цял живот да обикаля чукарите с козите и да слага фес като излиза "между хората"?

  Свободата, Санчо...
 23. 23 Профил на mitko11
  mitko11
  Рейтинг: 2041 Любопитно

  До коментар [#22] от "Bornagain":

  Царска Русия я унищожиха от 1917 до 1922 г., а по заповед на Улянов-Ленин разстреляха руското царско семейство.
  Болшевиките ли защитаваш?

  Да чукаш, преди да влезеш, е въпрос на възпитание.Да чукаш, след като си влязъл - е въпрос на възможности!
 24. 24 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3223 Весело

  До коментар [#17] от "Bornagain":

  Тоз пък!
  Я развей знамето, червеното.
  Свобдно нека да се вей.
  Е да ама тези дето ги обвиняваш и навикваш не са лъжци, а казват самата истина.
  А сега де!?

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 25. 25 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  Трябва да се четат такива книги, за да прогледнат поне малко хипстерясалите лигльовци в какъв свят живеят и какво точно не ни е наред.
  Непознаването на непосредствената история сред т.н. млади е повсеместно.

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 26. 26
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 27. 27 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2713 Неутрално

  Ходих на погребение в малък град в Украйна. Попът попита как се казва покойницата и роднините му казаха две имена Аза и Маруся. В молитвите си попът споменаваше и двете имена заедно.
  Познавах добре покойницана и знаех само името Аза. След това попитах за новото име.
  Разказха ми, че нейните родители ги взели от къщата в село и повече не ги видели. Дъщерята се казвала Маруся и една съседка казала на конвойните, че не знае къде са децата на арестуваните и момичето, което виждат е нейната дъщеря Аза.
  Детето отраснало при съседите и с новото име я записали на училище.
  С това, което знам за съдбата на руснаците турското робство ми изглежда като разходка.

  подпис
 28. 28 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Платонов е вероятно най- големият писател на 20 век даже пред Кафка. Мрачността не е типична черта на книгите му, макар естествено, ужасът на комунизма го има.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 29. 29 Профил на hhhuuunnnn
  hhhuuunnnn
  Рейтинг: 560 Неутрално

  Основното в книгите на Платонов е доброто. Достоевски е патоанатомът на злото. Включително на още неродения комунизъм. Доброто може да бъде оценено само сред ада на комунизма.

  нищо не прилича повече на Работническо Дело от Дневник
 30. 30 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7831 Неутрално

  До коментар [#5] от "chichka":

  Те украинците затова толкова ги"обичат".

 31. 31 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 901 Неутрално

  Както и да го въртим и сучем, в Русия още от времето на Иван Грозни на всеки 20тина години има глад. Понякога голям, понякога не чак толкова. С това явление се е водила борба, понякога вяло, понякога активно, но почти никога ефективно. След октомврийското театро, тази борба започват да я водят болшевиките, с пролетарски плам и устрем. Обаче, единственото в което успяват да надминат постиженията на Руската империя е по-големият брой човешки същества, умрели от глад, докато се борим с глада.
  И това в индустриалната епоха. 1920-1922г. в Поволжието, 1933-1934г. в Украйна и Казахстан, 1946г. в цялата страна, 1957г. в Норилск и от вознесението на тов. Брежнев до това на СССР - повсеместно.
  П.П. Съдбата никога не е била благосклонна към руския народ, въпреки че на острите завои на историята им върви безумно.

 32. 32 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#30] от "Роси":

  Така е, но това са тъжни и срамни страници в човешката история, които не трябва да се замитат избирателно под килима! При това България е една от първите събрала помощи и помогнала на страдащите.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 33. 33 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#20] от "mitko11":

  +++++ Разпространявай го! Подписа ми е красноречив.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 34. 34 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1033 Любопитно

  А кой е написал статията?
  Не видях автор.

  Машини прости, народ неук.
 35. 35 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Ужасна страна с ужасни хора. Щяха да разпространяват пролетарската вяра по четирите посоки на света. Накрая се задоволиха да грабят само една седма от света. С тези бяхме ортаци 45 години!

  master
 36. 36 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#21] от "Храбър":

  "Зола също не ми се вижда толкова черен. Та той по едно време е под влияние на социалистите-утописти, които виждат "светлина в края на тунела"."
  =========
  Виж какво ще прочетеш за натурализъм като направление, не като подход на описание, който се ползва от "Илиада" до постмодернизма.
  Не че не мога да го обясня, но не съм на работа.
  Прочети нещо за Зола, Мопасан, братя Гонкур.

  Еретик
 37. 37 Профил на GMO VACCINES CHEMICALS
  GMO VACCINES CHEMICALS
  Рейтинг: 2400 Неутрално

  До коментар [#16] от "chichka":

  Ленин е бил също така плешив ... Ама Троцки не е. Почвам да подозирам хората с мустаци...

  ☠ ☠ ☠ Long after humanity and its works were dust, the Sun engulfed Earth, heaved its last gasp of energy out into an insouciant cosmos, and died.
 38. 38 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3427 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bornagain":

  "Голодомора е до огромна степен измислица на горбачовската мрачна гвардия клеветници"
  ===============
  И с тебе не искам да се карам, но голодомора беше упоменаван и в соцучебниците, когато бях ученик, доста преди Горбачов.

  Еретик
 39. 39 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 2033 Неутрално

  До коментар [#37] от "GMO VACCINES CHEMICALS":

  А Хитлер е бил художник.

  Русия- проказата на планетата Земя.
 40. 40 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1482 Разстроено

  Добро четиво за феновете на комунизма. Не знам дали има друга идеология причинила смъртта на толкова хора.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 41. 41 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1482 Разстроено

  Впрочем в Русия човешкият живот никога не се е ценял. За сведение на русофилите -още от времето на Иван Грозни са избивани хиляди руснаци. Справка това което е направил с Новгород един цветущ град.
  Не случайно цели села от руската империя са бягали да живеят в Османската империя.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 42. 42 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  Трябва да се четат такива книги, за да прогледнат поне малко хипстерясалите лигльовци в какъв свят живеят и какво точно не ни е наред. Непознаването на непосредствената история сред т.н. млади е повсеместно.
  —цитат от коментар 25 на motochristo


  Правилно, но то пък т.н. стари като че ли познават историята! Историята ни е пренаписана от руски комисари след 45г и всеки който е учил след тази година, дори и да иска не е можел да знае истината. За научих Българската история след като се махнах от НРБ преди 35 години. И още я уча. Но за това е необходимо да имаш Интернет, време и малко интелектуално любопитство. Колко хора в България сега го имат това?

  California Über Alles
 43. 43 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  А кой е написал статията?Не видях автор.
  —цитат от коментар 34 на Zizu


  Някой враг на народа. Разстрелят немедленно!

  California Über Alles
 44. 44 Профил на motochristo
  motochristo
  Рейтинг: 1155 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pontif New Dnevnik SUCK":

  +++
  Българската е скрита, наистина, ама световната не е. Социализмът в СССР и Китай е режим, за чийто принос и смисъл не би трябвало да тайна за никого, а в момента излизат от СУ т.н. историци без да знаят какво е НЕП, гладомор, Сталинова чистка, перестройка и пр, и живеят с представата, че "имаше и хубави неща", и видиш ли, не било пълна демографска и икономическа катастрофа.
  И още едно наблюдение - поведението на Китайското правителство е силно повлияно от научените уроци какво се случи със СССР. Не знам как това не е очевидно за правителствата в Европа и как някой изпбо си мисли какви са намеренията на ККП и какви средства ще използва, за да ги постигне. Говорих си с познати в Москва, хилят се и викат "Очевидно е, наистина, ама арогантните американци и европейци са слепи."

  Гласуваш за прасе - получаваш кочина.
 45. 45 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1871 Неутрално

  До коментар [#42] от "Pontif New Dnevnik SUCK":+++Българската е скрита, наистина, ама световната не е. Социализмът в СССР и Китай е режим, за чийто принос и смисъл не би трябвало да тайна за никого, а в момента излизат от СУ т.н. историци без да знаят какво е НЕП, гладомор, Сталинова чистка, перестройка и пр, и живеят с представата, че "имаше и хубави неща", и видиш ли, не било пълна демографска и икономическа катастрофа. И още едно наблюдение - поведението на Китайското правителство е силно повлияно от научените уроци какво се случи със СССР. Не знам как това не е очевидно за правителствата в Европа и как някой изпбо си мисли какви са намеренията на ККП и какви средства ще използва, за да ги постигне. Говорих си с познати в Москва, хилят се и викат "Очевидно е, наистина, ама арогантните американци и европейци са слепи."
  —цитат от коментар 44 на motochristo


  По въпроса за Китай в САЩ въобще не са слепи. И военната и икономическа програма е повлияна 100% от борбата с Китай. САЩ искат и ЕС да се включи но в Европа както винаги се кланят на Царица Парица, колкото и да се правят на социалисти и либерали. Отношението им и към Китай и към Русия е повлияно 100% само от желание да продават нещо там. Утре Навални да го набият на кол насред Червения площад, Германия пак ще си строи СП2 и ще изнася една шепа Мерцедеси на Путин. А докато Китай им купува струговете и фрезите и срещу Китай нищо няма да направят. Абсолютно нищо! И даже ще гласуват заедно с Китай и Русия против САЩ. Не е като да не знаят какво става. Много добре знаят.
  А ако от СУ излизат неграмотници ... е, кое е новото тука?

  California Über Alles
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK