"Ян Бибиян" излиза с нова визия в луксозно издание

"Ян Бибиян" излиза с нова визия в луксозно издание

© Биляна Караманолева, "Пан"Ян Бибиян. Ян Бибиян на луната" - първият български фантастичен роман за деца от Елин Пелин, излиза в ново луксозно цветно издание. Втората част от класиката досега не е имала цветен вариант, уточняват от издателство "Пан".


Илюстрациите са дело на Биляна Караманолева, която работи над 30 години в областта на детската илюстрация за най-малките. Името й е познато и като илюстратор на учебна литература за началните класове.


"Ян Бибиян" излиза с нова визия в луксозно издание

© Биляна Караманолева, "Пан"

"Ян Бибиян" излиза с нова визия в луксозно издание

© Биляна Караманолева, "Пан"
"Ян Бибиян" излиза с нова визия в луксозно издание

© Биляна Караманолева, "Пан"

"Много ми се искаше да съчетая усещането за епохата, в която е писана книгата, и съвременната визия, с която са израснали читателите. За мен това беше водещо в начина на работа. Голямо предизвикателство беше, че двете книги са доста различни и като тематика, и като възраст на героите, и като събития. Любопитно ми беше да видя илюстрации към книгата, но освен малко черно-бели към едно по-старо издание не успях да намеря нищо друго.


За да пресъздам частта с летящите магарета, гледах кадри от филма "Аватар". Искаше ми се, от една страна, картините да са интересни и близки до децата, които приемат съвременните технологии като нещо, което винаги е съществувало. От друга страна, ми се искаше изображенията да носят част от историята и духа на 30-те години на миналия век", разказва Биляна Караманолева.


Ян Бибиян. Ян Бибиян на луната (Луксозно издание с твърди корици)
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Приключенията на Ян Бибиян са публикувани за първи път като подлистници към вестника за деца и юноши "Пътека". Първата част - "Ян Бибиян. Невероятни приключения на едно хлапе" - излиза във втория брой от 1933 г., а "Ян Бибиян на луната" - в третия - през 1934 г. Първият илюстратор на романа е Минчо Никифоров.


През 1948 г. издателство "Народна младеж" прави пълно издание на романа с актуализирани корекции, като илюстрациите са нови, но отново на Минчо Никифоров. През 1983 г. художникът Росен Манчев създава комиксов вариант класическата творба, публикуван в списание "Дъга". Две години по-късно романът е филмиран.

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK