"Как реших да сбъдна мечтата си да изкача най-високите върхове" - изповедта на Атанас Скатов

Атанас Скатов е автор на 7 книги

© "Кибеа"

Атанас Скатов е автор на 7 книгиАлпинистът, природозащитник и веган Атанас Скатов загина на 5 февруари след падане при слизане от Лагер 3 под втория по височина връх на Земята К2. Той е първият българин, покорил седемте континентални първенци - т. нар. Седем върха /Seven Summits, от 2013-та до 2017 г.


Скатов е автор на 7 книги. В негова памет публикуваме увода към последната му - "Седемте континентални първенеца", издадена през 2020 г. Откъсът беше предоставен от "Жанет 45" - издателството съдейства за отпечатването и разпространението на книгата.


Уникалният фотографски албум беше издаден с мисия - всяка купена книга финансираше 17 метра от пътя на алпиниста към едно от първите зимни изкачвания на К2 в историята, а всеки, купил книгата, получаваше специален сертификат с уникален номер, подписан лично от Атанас Скатов.


Из "Седемте континентални първенеца" от Атанас Скатов
ВЪВЕДЕНИЕ


Вървях над Сливен от връх Голяма Чаталка към местността Мочурите. Над едно възвишение с голяма поляна, след Белите кайнаци, има прекрасна гледка на юг към града, както и на запад към връх Кутелка. Вървях бързо, както обикновено, но този път се спрях да се насладя на пейзажа. Толкова е красиво да си в планината, особено когато си сам - може да се концентрираш, да навлезеш дълбоко в себе си и да се насладиш на всеки миг.


Оглеждах се във всички посоки и не можех да се наситя на красотата на природата ни. Има цветя, билки по поляната, както и следи от диви прасета и сърни. Планините са особено велико дело на Твореца, с много умисъл, красота, загадъчност, суровост и респект.


На север от поляната започва широколистна гора, която опознавах отскоро. Направих си маршрут през нея. Обичах да минавам оттам. При срещата си с тези вековни букови дървета изпитвам силно уважение, любов, спокойствие и благодарност. За огромно съжаление, всеки ден изсичат девствените гори над Сливен и това много ме натъжава.


"Как реших да сбъдна мечтата си да изкача най-високите върхове" - изповедта на Атанас Скатов

© Личен архив на Атанас Скатов


Бяха изминали няколко месеца, откакто бродя из планината. Бях сменил хранителното си меню, за да проверя може ли човек да живее и спортува само на растителен режим. Чувствах се много добре, всеки ден бях горе и почти всяка седмица участвах в различни спортни активности.


Наслаждавах се от душа и сърце на движенията на тялото ми, особено в планината, и как ставам все по-издръжлив не само физически, но и психически. Имах чувството, че мога с дни да вървя или карам колело в планината, без да спра. Особено на състезанията тренирах психиката си и виждах дали ме бива за нещо спортно. Никога преди това не бях ходил на подобни мероприятия и сега ми беше много интересно и се забавлявах. Трябваше да си правя стратегии как да съм по-успешен.


Седемте континентални първенеца
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Все пак това са състезания и трябва да покажеш най-доброто от себе си. Запознавах се с нови хора, които тренираха определени спортове от години, и се учех от тях. Въпреки че вече бях на 34 години, спортът ме караше да му се наслаждавам. Твърдо бях решил, че искам да продължа да опознавам природата не само в България, но и в чужбина.


Ето как реших да сбъдна мечтата си да изкача най-високите върхове на всеки от седемте континента. Нямах и представа дали някой преди мен го е правил или пробвал, както и кои са точно тези върхове. Самата идея ме привличаше като магнит. Бях чувал само за Еверест и Килиманджаро. Но чрез интернет бързо може да се разбере кои са останалите и как да стигна до тях.


Обичам да обикалям по света и да се запознавам с нови хора, да научавам за тяхната култура, битие, манталитет и мислене. Затова бях решил, че няма просто да изкачвам върховете, но и ще оставам в тези страни, за да опознавам и другите народи и обичаи, което ми даваше още по-силен заряд да започна този проект.


Основната мисия и цел на проекта бе да тествам растителния режим на хранене.


Чрез използването му най-малко се замърсява околната среда, най-малко се изчерпват природните ресурси и най-малко площи са нужни за произвеждането на храната ни, с което популацията на хората ще може да се увеличава.


Да не говорим за етичната и морална страна - че по този начин не се изяждат животните, не се малтретират, не се използват или убиват. Този режим на хранене, както и на живот, е за мен бъдещето на човешката раса и на планетата ни като цяло. В интернет почти не открих данни дали в началото на 2012 г. има спортисти с този режим на хранене, а за алпинисти - не намерих нито един. Оказа се прекрасен момент да проверя дали веганското меню е подходящо за най-силно натоварващото тялото и психиката занимание - височинния алпинизъм.


Споделих с няколко алпинисти от родния ми град Сливен, че искам да изкача най-високия връх на всеки континент и всички умряха от смях. Казаха ми, че нямам абсолютно никакъв шанс. Те били чували за този проект, който се наричал "Седемте континентални първенеца", или Seven Summits на английски.


Някои от тях бяха изкачили два или три върха от този проект, но за Еверест ме убеждаваха просто да забравя. Всички те вече били ходили до него, но без успех да стигнат до горе, а били професионалисти с по 20-30 години стаж. Тогава дори и не споменах, че не просто смятам да ги изкача, но искам да го направя само на растителен режим, което те дори нямаше и да разберат. Камо ли да по-вярват, че може да се катериш, без да приемаш месо.


Всички алпинисти обилно се хранят с месо и вярват, че това е тяхната храна и като цяло храната на спортиста. Но аз много силно чувствах, че мога да се справя. Повечето хора мислят, че като не могат нещо, значи и ти не можеш. Но моята психика работи точно на обратния принцип - че мога да постигна абсолютно всичко. Важно е колко го желая. Да давам всичко от себе си, силно да вярвам в себе си и в успеха, да полагам много труд и усилия.


Когато някой ти заявява, че не можеш да постигнеш нещо, просто ти казва, че той самият не може. И докъде опират неговите възможности. Твоите граници обаче стигат до съвсем друго място и всичко зависи единствено от теб самия.


ПОДГОТОВКА


"Как реших да сбъдна мечтата си да изкача най-високите върхове" - изповедта на Атанас Скатов

© Личен архив на Атанас Скатов


Беше ми безкрайно ясно и без да съм чел, че няма как да изкача най-високия връх на всеки континент, без да съм подготвен физически, психически и финансово. В края на март 2012 г. си закупих от пазар за употребявани стоки (битак) едно колело на старо - планински бегач (байк), и на другата седмица буквално заминах за състезание по планинско колоездене в Стара Загора.


Още не бях свикнал с автоматичните педали, които се заключват към обувките, и няколко пъти падах много здраво. Пукнах няколко гуми и беше уникално приключение. Чувствах се толкова жив и изпълнен с радост. На това мое първо състезание по планинско колоездене почувствах колко е важно да бъдеш концентриран, отдаден и да изпитваш удоволствие от спорта и умората. След това състезание два-три пъти в седмицата започнах да карам колело в планината и твърдо реших да участвам в още такива състезания, защото няма такъв адреналин - да летиш в планината и да мериш сили с най-добрите. Те правят това от години, а ти - от дни или седмици.


Над 8000 метра: Анапурна. Дхаулагири. Макалу
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Цялата 2012 г. тренирах предимно сам, спортувах с колелото, правех трекинги из цялата страна, катерих се по скалите и участвах в различни състезания. С всеки изминал ден се чувствах по-силен, по-здрав, по-издръжлив и достатъчно подготвен да стартирам с първия връх от Седемте континентални първенеца (Seven Summits).


Записах се на всички спортни активности и състезания, които успях да намеря в интернет през 2012 г., както и потретих маршрута "Ком - Емине". Тогава още имах и мотор, гледах да карам и него, но след като си купих колело, той остана на заден план. Удоволствието да се наслаждаваш на силата на твоето тяло е в пъти по-силно, отколкото на мощта на бензина в двигателя.


Над 8000 метра: Гашербрум
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Нямам треньори, учители, съветници и консултанти. На всичко съм се учил сам с помощта на тренировки. Сутрин, като стана, решавам какво да правя въз основа на това, което съм правил вчера и колко е натоварен организмът, какво е времето навън и какво ми се спортува.


По принцип сутрин първо около час правя упражнения, включително йога асани и набиране на лост. След това закусвам и тръгвам към планината да ходя, да се катеря, да бягам или да карам колело. Обикновено 5-6 часа спорт, след което правя разтягане у дома и масаж на крайниците. Много е важно мускулът да бъде релаксиран и готов за нови тренировки. Вечер преди лягане пия магнезий, около 500 мг, но ако много съм се натоварил през деня, може да приема и до 2000 мг. Най-подходящ е магнезиевият цитрат.


При цитратната форма организмът усвоява много по-добре магнезия, който успокоява нервната система и най-вече мускулатурата. Най-пълноценно възстановява сънят.


Затова трябва да се ляга рано, защото преди полунощ той е много по-полезен и важен.


Откакто започнах да тренирам и минах на растителен режим, за пълно възстановяване ми трябват 9-10 часа сън.


НОВ РЕЖИМ НА ХРАНЕНЕ


На 1 януари 2012 г. преминах на растителен режим на хранене без консумация на храна от животински произход, известен като веганство, като 6 години преди това бях вегетарианец. Исках да проверя дали нашата раса може да съществува без животинска храна, защото според мен трябва да се експериментира, за да бъде намерено оптималното решение.


Над 8000 метра: Лхотце и Еверест на един дъх
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Вече девета година съм на растителен хранителен режим и мога да твърдя, че се чувствам много добре и на този етап не възнамерявам да го променям. Храня се с това, което ми се яде и ми е вкусно. За мен е много важно всеки да се храни според вътрешните си убеждения, морала си, ценностната си система и това, което му е приятно.


Всеки организъм е строго индивидуален и функционира по различен начин по отношение на усвояването на хранителните елементи от храната. През тези години се е случвало в единични моменти да приемам яйца или сирене по време на експедиция. Причините са били липса на друга храна или моменти на пълна слабост и здравословни проблеми по време на пребиваването ми във високата планина. Но за 9 години тези случаи се броят на пръстите на ръцете ми и не смятам, че съм нарушил нещо, защото това най-вече е експеримент и във всеки миг всичко може да се промени. Най-важни са животът и здравето на човека!


Над 8000 метра: Манаслу
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Обикновено хората и най-вече журналистите ме питат защо станах веган. Казано най-общо, това е дълъг процес на метаморфоза - физическа, психическа, душевна, морална и здравословна. През 2006 г. в Берлин започнах да се занимавам с йога и установих, че консумацията на месо и месни продукти се отразява неблагоприятно на стомашно-чревния ми тракт.


Веднага преустанових тази консумация и за няколко месеца, освен че понижих значително телесното си тегло, се избавих и от редица здравословни оплаквания. Преминах на почти всекидневна консумация на риба. Тогава все още вярвах, че на организма му трябва определено количество незаменими аминокиселини, които липсват в растителната храна. В края на 2009 г. преустанових консумацията на риба и морски продукти.


Мога да заявя, че за мен рибата не се различава от месото, но това го установих едва след като спрях да се храня с нея. Просто нямах нужда повече от риба и морски продукти.


Хапвах сирене, кашкавал, яйца и мляко по същата причина - аминокиселините и белтъка.


Изобщо не вярвах, че някой ден ще се откажа и от тях. През есента на 2011-а, когато се завърнах да живея в родния си град и започнах да ходя всекидневно в планината, реших от 1 януари 2012 г. като експеримент да преустановя консумацията на всякакви животински продукти.


Над 8000 метра: Чо Ою
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Дори не знаех, че това се нарича веганство. След няколко месеца на такъв режим случайно от интернет разбрах, че съм станал веган.


Макар да има още хиляда изисквания към тази дума и всеки ден да се добавят нови. Не е нужно само режимът на хранене да е растителен, но и как е добита растителната храна, дали ползваш дрехи и аксесоари от животински произход и т.н.


Козметиката - освен да няма животински съставки, да не е тествана върху животни. Да не се консумира мед и още много подобни. Но повечето от тях са добавяни от хора, които много-много не са мислили. Например преди да стана веган, може да се каже, че почти не бях ял мед. Сигурно за 30 години бях опитвал 5 пъти по една лъжичка. Обаче с новия ми режим на хранене и интензивно спортуване тялото и мозъкът ми искаха да се хранят с мед и нещо сладко. От друга страна, пчелите не са животни и не ги експлоатираме и убиваме да им вземем меда.


Дори е много важно да ги развъждаме, защото те опрашват растенията. Изключително е важно да има колкото може повече пчели, защото ако не се опрашат растенията, няма да има храна и за веганите. Но повечето от неконсумиращите месо нямат и представа как функционира природата на нашата планета, каква е ролята на пчелите в екосистемите и колко са важни, а сляпо вирят нос, че са против пчеларството и консумацията на мед.


Имах период от 3 години, в който като част от експеримента не консумирах и мед, но реших, че няма нужда, след като тялото ми има необходимост и му харесва, да му го отнемам. Разбира се, че може да се замени със сок от агаве или кленов сироп, както и други подсладители, но медът за мен е като лекарство. Когато ти е паднал имунитетът, той помага за възстановяването на организма.


Според мен единственият недостатък на веганството и опитът ми върху моя организъм е, че понякога ми пада имунитетът. Все още не мога да бъда абсолютно категоричен кога това се случва, но е ставало както на експедиции, така и в нормална среда. А може и да е нормална реакция на организма и да не е свързано с режима ми на хранене, защото на много хора им пада имунитетът и без да са вегани. Тепърва науката и медицината трябва да проучат по-задълбочено този режим на хранене. За себе си се убедих, че се чувствам добре и нямам нужда от животинска храна, за да живея нормален живот и да спортувам.


Основната причина обаче да мина само на растителна храна бе, че популацията на нашата планета непрекъснато нараства с огромен темп, а селскостопанските площи са ограничени. Ще дойде момент, в който хората няма да могат да се изхранват по масовия начин с обилни количества месо, яйца и млечни продукти, защото, за да храним животните, са ни нужни огромни парцели земя.


В момента повечето площи се използват за отглеждане на животни, с цел след това да ги консумираме. Ако обаче намалим приема на животинска храна, а оттам и обгрижването на селскостопански животни, ще се освободят земи за растителна храна за нас, хората. Да не говорим колко е замърсяващо за околната среда животновъдството, като заради него се изсичат гори и джунгли, за да се освобождават нови терени. Плюсовете за този режим на хранене се оказаха много.


Минуси почти не виждах, освен как ще се отрази това на организма ми и дали ще бъда здрав, силен и щастлив. Все пак православният пост е над 250 дни в годината, което означава 250 дни веган диета. Остават само още 115 дни, за които не виждах проблем отново да са на растително меню.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (82)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Paolo Di Canio
  Paolo Di Canio
  Рейтинг: 1101 Неутрално
 2. 2 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4321 Неутрално

  "Тепърва науката и медицината трябва да проучат по-задълбочено този режим на хранене."  Доказано е от този невероятен лекар: https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Gerson

  https://gerson.org/pdfs/Bulgarian_Gerson_Therapy_Brochure.pdf

  Просто включва и риба, а зеленчуците и плодовете трябва да са био, и по възможност собствено производство.

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 3. 3 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Шерпите, освен багажа им, да започват да носят нагоре и надолу и алпинистите, че с "подвизите" си тия "герои" превърнаха Хималаите в огромно гробище!
  Шерпите монтират, поддържат и подменят тия въжета, а великите алпинисти не могат да се закачат както трябва към тях. Принципът е прост. Докато не се закачиш на новото въже(участък от него), не се откачаш от старото. Ползват се две карабини. Може и по по- бързия начин. Откачаш се от едното и се закачаш на другото, ако в момента, в който не си закачен никъде не паднеш в пропастта. Вторият начин е по-мъжкарски и по смъртоносен, както виждаме.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4335 Неутрално

  "Основната причина обаче да мина само на растителна храна бе, че популацията на нашата планета непрекъснато нараства с огромен темп, а селскостопанските площи са ограничени. Ще дойде момент, в който хората няма да могат да се изхранват по масовия начин с обилни количества месо, яйца и млечни продукти, защото, за да храним животните, са ни нужни огромни парцели земя."


  Това, с което човек се храни и дали ще яде месо или не, изобщо не е най - важното ! Въпреки разсъжденията на загиналия алпинист как яденето на месо товари планетата и изсмуква нейните ресурси, всъщност далеч не е така ! По - важното е да се върнеш жив и здрав след поредното предизвикателство в планината, защото когато имаш семейство, твоята липса остава завинаги и болката в съзнанието на близките ти няма да отмине ! Всеки човек е уникален и като такъв незаменим ! Творецът може да е създал красотата на природата, но човек е венеца на Неговото творение и никога не трябва да го забравяме !

 6. 6 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 871 Разстроено

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":

  Божичко... Ако да си несъобразителен е "мъжкарско", още много жертви ще има.

 7. 7 Профил на Zdravko Z.
  Zdravko Z.
  Рейтинг: 769 Неутрално

  За мъртвите или добро или нищо, но Скатов е един от малкото, които в нашите среди наричат "повервалци". Без особенни успехи, изкачил маршрутите по експедицинните пъетеки а не по алпийски метод. Лека му пръст, но е хубаво, да си знаеш границите!

 8. 8 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 335 Неутрално

  Интелигентен и ерудиран човек. Бог да го прости.

 9. 9 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  " Алпинистът, природозащитник и веган Атанас Скатов........"

  Това "веган" защо е написано??? Аз като не ям птиче месо(не ми харесва, а не от халосии), трябва ли да се представям като добавям пред името си "кокошконеядец"????
  Доколкото съм запознат, витамин "Е"(ако не го бъркам, но има такъв) си го набавяме само като ядем месо. Природата ни е създала всеядни и това е положително и предимство за оцеляването ни като вид. Всеядни не само, че можем да ядем всичко, но и се нуждаем от различни храни. Да си веган е отклонение от нормалната ни същност, но ти дава възможност да се правиш на интересен. Точно за това веганите много държат да ни кажат, че са такива. Започвам да се чудя защо неядящите(примерно) боб чорба не си сложат по една табела, с която да ни информират???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 757 Неутрално

  Какъв е тоя фетиш на Дневник с алпинизма? След всеки умрял по 10 статии. С какво допринасят те? Това е тяхното хоби, защо трябва така да се отразява? Вероятно първите които са качили върховете, са го обезсмислили за всички останали. А Боян не беше ли и той веган? Дали веганите имат една хромозома повече?

 11. 11 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 4182 Разстроено
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 13. 13 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 437 Неутрално

  Почивай в мир, Насе! Няма по-ценно нещо в живота ни от мечтите!

 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":Божичко... Ако да си несъобразителен е "мъжкарско", още много жертви ще има.
  —цитат от коментар 6 на Victoria


  Не става въпрос за несъобразителност, когато си ходил на курсове, предполагам и Скатов, и са те обучавали на това, държал си изпит дали си го научил и тогава си получил сертификат. Не е несъобразителност, а немарливост или тежкарлък. Ние, като манталитет, никак не обичаме да спазваме правила, дори такива, които са предназначени да запазят живота ни. Много ни е хубаво да покажем, че сме над правилата.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15 Профил на papunqk
  papunqk
  Рейтинг: 810 Неутрално

  Бог да го прости. Един непримирим, несломим дух. Такива хора са идеалисти, чисти и истински бойци. Такива хора имат собствен мироглед, собствен идеал..... смелост е най-малкото, което трябва да имат.....Но с режима на хранене, особено в такива екстремни условия, не трябва да има компромис. Поклон!

 16. 16 Профил на nassaux
  nassaux
  Рейтинг: 696 Неутрално

  Дори и от оня свят продължава да ни трови с прословутото "Аз съм веган"....

 17. 17 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  Какъв е тоя фетиш на Дневник с алпинизма? След всеки умрял по 10 статии. С какво допринасят те? Това е тяхното хоби, защо трябва така да се отразява? Вероятно първите които са качили върховете, са го обезсмислили за всички останали. А Боян не беше ли и той веган? Дали веганите имат една хромозома повече?
  —цитат от коментар 10 на chepokalipsis


  Или една идея по-малко акъл?

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 18. 18 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2394 Неутрално

  Като е решил да си слага главата в торбата, можеше хайдутин да стане.

 19. 19 Профил на Hristo Hristov
  Hristo Hristov
  Рейтинг: 249 Неутрално

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":

  Не се закачат с карабини, а се закачат със самохвати, които позволяват движение само в едната посока по въжето- нагоре.

 20. 20 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  "Тепърва науката и медицината трябва да проучат по-задълбочено този режим на хранене."Доказано е от този невероятен лекар: https://en.wikipedia.org/wiki/Max_Gerson https://gerson.org/pdfs/Bulgarian_Gerson_Therapy_Brochure.pdf Просто включва и риба, а зеленчуците и плодовете трябва да са био, и по възможност собствено производство.
  —цитат от коментар 2 на hamiltonf


  И ти сериозно залиташ. "Био" означава БИОлогичен. Кои плод и зеленчук не са биологични??? Да не би да има минерални? От камъни?
  Търговците ви правят на маймуни с тия "био", "еко" и т.н.
  И пример ще ти дам. Навсякъде се срещат реклами на продукти от " еко кожа". Т.е. изкуствена кожа, пластмасова, произведена от петролни продукти. Естествената е "еко", защото е природен продукт и след време се разгражда без никакви вредни последици, докато "еко кожата" можеш да я заровиш в земята и след 1 000 години, ако си жив, да отидеш и да си я изровиш, без да е изгнила.
  Всеки трябва сам да се замисля за всичко, а не да лапа мухите, които други се опитват да му набият в мозъка.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 21. 21 Профил на emil
  emil
  Рейтинг: 2472 Неутрално

  Жалко за момчето и нека почива в мир. К2 е определено най трудният за изкачване осемхилядник. Въпреки че както разбираме сакатлъкът е станал при слизане от лагер, а не при атака на върха. Може би само Нанга Парбат се конкурира с К2 по процент на загиналите спрямо пробвалите да се изкачат.

  Заглавие в Дневник: "ДЕМОКРАТИЧНА БЪЛГАРИЯ" Е ГОТОВА ДА УПРАВЛЯВА С БСП" (ЛЪЖИТЕ БЯХА ДОТУК)
 22. 22 Профил на Peni Nikol
  Peni Nikol
  Рейтинг: 6013 Неутрално

  Да почива в мир, жалко за младостта му.

 23. 23 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#3] от "quatro_4x3":Не се закачат с карабини, а се закачат със самохвати, които позволяват движение само в едната посока по въжето- нагоре.
  —цитат от коментар 19 на Hristo Hristov


  Не съм алпинист. Мисля, че пишеш за когато висят на въже и се набират по него нагоре, но тук става дума за осигурутелно въже по някакво трасе. Грубо казано нещо като парапет, но от вътрешната страна. Аз така го разбирам. Слизали са и някъде прочетох, че са били на около 5 500 метра височина.
  Медиите продължават да пишат противоречащи си глупости. Въжето се скъсало, не се скъсало и т.н.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 24. 24 Профил на Светозар Христов
  Светозар Христов
  Рейтинг: 501 Неутрално

  Моля, редакцията не вземайте пример от долнопробните сайтове. Изповед, изповяда и т.н. Изповед има само пред свещеник. Скатов пред вас не се е изповядвал или пък пред друга медия.

 25. 25 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#19] от "Hristo Hristov":
  До коментар [#23] от "quatro_4x3":

  Слизането по отвесна стена става чрез пускане по двойно въже.
  Като слезат издърпват въжето по единия край.

  Алпинистът е седнал в столче, което е закачено към метална осмица, през която минава въжето и с едната ръка като го вдигнеш нагоре бие спирачка.

  Има два вида въжета:

  - динамично за изкачване (еластично да обира кинетична енергия при падане, да не се скъсат органи от внезапно спиране)

  - статично за слизане (държи на триене през осмицата). Не трабва да се спускаш с голяма скорост, защото ще запалиш въжето

 26. 26 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 879 Неутрално

  Поредния "колекционер" на хилядници се пресели на тех.

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на Шакир Зулов
  Шакир Зулов
  Рейтинг: 15 Неутрално

  Виждаме до къде води липсата на месо а и сигурно се е катерил без маска.Бог да го прости.🐵

  Много съм прост
 29. 29 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Жалко за момчето и нека почива в мир. К2 е определено най трудният за изкачване осемхилядник. Въпреки че както разбираме сакатлъкът е станал при слизане от лагер, а не при атака на върха. Може би само Нанга Парбат се конкурира с К2 по процент на загиналите спрямо пробвалите да се изкачат.
  —цитат от коментар 21 на emil


  Анапурна

 30. 30 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 801 Неутрално

  Какъв е тоя фетиш на Дневник с алпинизма? След всеки умрял по 10 статии. С какво допринасят те? Това е тяхното хоби, защо трябва така да се отразява? Вероятно първите които са качили върховете, са го обезсмислили за всички останали. А Боян не беше ли и той веган? Дали веганите имат една хромозома повече?
  —цитат от коментар 10 на chepokalipsis


  Боян не беше ВЕГАН!

 31. 31 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2083 Неутрално

  Само аз ли не кога да ги разбера търсачите на силни усещания?
  Жалко за човека!
  ...природата понякога е недостъпна и непокорима за жалост...

 32. 32 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  След като прочетох статият (И коментарите) бавно-да попитам разбирачите: КАК този юнак си е финансирал неговите експедиции? И разноските около ежедневното си преживяване в България? Може да има собствено/наследено жилище, ама сиренето (и други продукти) в бакалиите струват пари. Същото се отнася до плащането на сметки за ток, вода, интернет (и парно/друго отопление).

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 33. 33 Профил на space35
  space35
  Рейтинг: 401 Неутрално

  До коментар [#15] от "papunqk":

  Точно този беше надменен боклук!

 34. 34 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  Само аз ли не кога да ги разбера търсачите на силни усещания?Жалко за човека!...природата понякога е недостъпна и непокорима за жалост...
  —цитат от коментар 31 на Аз съм българче обичам наште планини зелени


  Не се и опитвай😀 Който има "трън в г@за" ще си търси тръпките 😀 От 7 г' възраст като дете съм скачал от 2-3 етаж на строяща се сграда върху купчина пясък за...кеф😀 На към 40 г' минах армейски курс за парашутисти (12 скока) ПАК за кеф!

  Разликата беше че като дете не разбирах к'о рискувах, като възрастен прецених рисковете (почти нулеви) и избрах тръпката, НЕ СЪЖАЛЯВАМ😀😀😀

  От 15 годишен съм...."леководолаз" тогава му викаха. Със и без такъми съм правил по 4-5 морета неща...не е за пред хората😀 СПРЯХ преди 15 г', когато разбрах че мо'е да имам душа и кураж на 7 самурая, ама имам тяло само на един, застаряващ 😀(перефразирене от книга на Йън Фленминг за 007)😀.

  Та...ТРЪПКИТЕ СА ТРЪПКИ!!! И който не ги е изпитвал е живял половинчат МИНУС живот! Въпросът е кога и къде си казваш СТОП по ред причини.
  До коментар [#31] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 35. 35 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1568 Неутрално

  Не ми е жал нито за Алпиниста нито за Сноубордиста.
  И двамата са се предоверили на Техниката и най вече на собствените си сили.
  Медалът има две страни ако беше изкачил К2 щеше да е Герой сега е Глупак запълнил собствената си дупка.
  Искал е да е първото станало е второто.
  За мен Герой е Лекарката в Русе дето имаше репортаж за нея.
  Така мисля това пиша всичкото това леле леле ми идва в повече.
  Мъж който се излага на доброволен риск загърбвайки жена и дете е един хвалипръцко при това самовлюбен Егоист и нищо повече.
  Той не покорява не завладява и не открияа нищо ново стъпвайки в обувките на друг.
  Върхът беше вече покорен всички тези Гюведжари бяха там за да копират и да се възползват от направеното от шерпите.
  Затова тази Зима всики бяха на К2.

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 36. 36 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 1801 Неутрално

  Тези върхове не са предназначени за човешко присъствие. Още повече за хора, които не са родом от региона и нямат тази вродена издръжливост като шерпите. Търсенето на тръпката е нещо велико, но човек трябва да си знае мярката и способностите. Аз не съм алпинист и се радвам, когато изкача бръх Ботев или Черни връх. Знам, че няма да отида да изчаквам Монблан или осемхилядник - просто не ми е по силите и способностите. Върхове като Еверест са пълни с трупове на безрасъдни авантюристи, които силно са надценили своите способности и са прекрачили разумната граница.

  Пристраствянето е тежък мозъчен проблем. Едни се пристрастяват към алкохол, наркотици, хазарт. Други към силни усещания като катерене на смъртоносни върхове. Жалко, че толкова млади хора си отидоха по този абсурден начин. Станаха жертва на собствената си мания.

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 37. 37 Профил на Ivan Stoev
  Ivan Stoev
  Рейтинг: 219 Неутрално

  Беше добро момче. Светла му памет!

 38. 38 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#25] от "Нинов":

  На 7500 м няма столчета. Движат , като роботи по разни ръбове , осигурени за въжетата опънати ит шерпите. Малкото кислород ( дори и с апарат не е като на 100 процента) и изтощението докарват до състояние , където само по инстинкти и заучени рефлекси човек се ръководи и само опитът помага.
  Няма говорене, всяко излишно движение е грешка, мисленето е опростено до конкретни действия. Това с висенето на столче пред отвесна стена 5ам не може да се случи.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 39. 39 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Пишат лешоядите-журналисти, че човека бил веган. А те самите - мършояди.

  ... с двеста...
 40. 40 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#38] от "schwimmwagen":

  Столчето са колани на хълбоците и кръста, събиращи се на корема където се закопчават при осмицата.

  Може дори сам да си го оплетеш от въжета, като първите алпинисти.

  Отвесна стена може да я изкачиш с катерене, но за да слезеш, трябва да се спуснеш по въже.

  Пещерняците пък ползват само статични въжета, защото първо се спускат, а после се качват по същото въже. При тях липсва елемента катерене.

 41. 41 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  До коментар [#40] от "Нинов":

  Знам за какво говориш , но бъркаш. Гледай някое видео - те са като космонавти ,едвам сгъват краката у скафандрите , за никакви висенета и набирания на въже, столче не може да става дума. Веднъж са опаковани в тежка и обемна екипировка и второ нямат сила за каквито и да е резки напъни.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 42. 42 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2246 Неутрално

  Отвесни стени не катерят на 7к, драпат с крака по 40 градуга наклон по тесни козирки.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 43. 43 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално

  Редно е държавата да покрие разноските по връщането на тленните останки. Явно няма да е тържествено с джипката, но трябва да се направи. Луда държава сме и трябва да почитаме лудите си глави, съвсем сериозно и с респект го казвам. Ако го беше изкачил - щеше да е топ-герой на битиви и куп политици.

  ... с двеста...
 44. 44 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 379 Неутрално

  Скърбя за човека, но не мога да му простя нахалството да обявява чесането на крастата си за национално постижение. Не, това не беше първата българска експедиция на К2. Това беше първата зимна експедиция на К2 на шерпската фирма, която е довела клиентите си там, изкачи върха, постави въжета, и обезопаси, доклолкото може, клиентите си. Скатов беше само клиент, не и алпинист.

 45. 45 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 379 Неутрално

  До коментар [#43] от "Суджук Герберите":


  Откъде накъде?

 46. 46 Профил на Суджук Герберите
  Суджук Герберите
  Рейтинг: 473 Неутрално

  До коментар [#45] от "piliferus":

  Е, колко реактори платихме и колко "магистрали". Българин е.

  ... с двеста...
 47. 47 Профил на blahblah
  blahblah
  Рейтинг: 463 Неутрално

  [quote#23:"quatro_4x3"][/quote]

  бил е на 7300+ а са го намерили на 5500 м според шерпа. 2 км е падал. Ужасно :(

 48. 48 Профил на осмоъ
  осмоъ
  Рейтинг: 499 Неутрално

  "От друга страна, пчелите не са животни и не ги експлоатираме и убиваме да им вземем меда."
  Доста неумно изказване. Когато алпинистите започнат да изкачват вдлъбнатини вместо върхове ще ги заобичам. А и няма да замърсяват толкова планетата с труповете и отпадъците от екипировката си.

 49. 49 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#41] от "schwimmwagen":

  Значи доколкото разбрах инцидентът се е случил при слизане, тоест дали е 90° или 40° няма значение, ако се спускаш по въже.
  Изглежда Атанас е прецакал прехвърлянето от едно към друго по-долно въже.

 50. 50 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 42 Неутрално

  Луд за връзване! И си го е знаел. Мир на духа му!

 51. 51 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#40] от "Нинов":

  Не са висяли по отвесни скали. Станало е както го написах в коментар номер 3.

  Ето: https://faktor.bg/bg/articles/doychin-vasilev-choveshka-greshka-otne-zhivota-na-atanas-skatov

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 52. 52 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  Нека Наско почива в мир.

  Луд за връзване! И си го е знаел. Мир на духа му!
  —цитат от коментар 50 на lcx54698210


  Луд или не луд, човека имаше кауза - да покаже, че и един веган има енергията и силите да се подлага на такива чудовищни натоварвания (студ, кислороден глад, умора и изтощение...).
  И я изпълни блестящо!
  Ето това е истинска пропаганда на веганството - с дела. Както се казва, "по делата ще ги познаете". А не с кресливи лозунги, правене на инсталации и перформанси с кървища, обвиняване на месоядците във всички грехове във Вселената, насаждане на вина и т.н.
  Много пъти Атанас Скатов е заявявал, че това е един научен експеримент - да види до колко ще му стигнат силите докато е на веганска диета. И изкачи десет 8 хилядника, Е, за 11-ия не му е било дадено. Но това може да е по причина на техническа грешка (дефект в екипировката), недоглеждане или малшанс. Всеки допуска грешки. Но ако тук долу изпуснеш и счупиш чиния, това ще ти струва 5 лв. А там горе ако направиш грешка може да ти струва живота. Това е разликата.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 53. 53 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, човекът беше веган, какво сирене, какви 5 шекела? 😀

  Сега за другото, аз примерно съм правил дарение за Наско и неговите експедиции (не че се хваля, ама обяснението го изисква). Има си дарителска сметка и т.н. Предполагам, че и много други хора. Освен това има фирми спонсори, БТС и пр.
  Сега също смятам да купя поне една от неговите книги. Това е най-малкото, което мога да направя.

  Загубихме един голям българин.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 54. 54 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  До коментар [#41] от "schwimmwagen":

  Ето виж нагледно как става:

  https://www.youtube.com/watch?v=VixdZP6M6_w

  Апокалипсисът апокалиптичен
 55. 55 Профил на Нинов
  Нинов
  Рейтинг: 2435 Неутрално

  До коментар [#51] от "quatro_4x3":

  виж какво пише в статията, която си посочил:

  "Когато се слиза от толкова висок връх се иска максимална концентрация. Такива върхове са честни съдии, които показват на хората колко могат. Не можете да го подкупите, да го заобиколите. Върхът е този, който поставя човек на мястото му. Това е една война, която изисква съответната подготовка. Затова и взима своите жертви, коментира още Василев."

  Не за изкачване, а за слизане става дума.

 56. 56 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 801 Неутрално

  "От друга страна, пчелите не са животни и не ги експлоатираме и убиваме да им вземем меда."Доста неумно изказване. Когато алпинистите започнат да изкачват вдлъбнатини вместо върхове ще ги заобичам. А и няма да замърсяват толкова планетата с труповете и отпадъците от екипировката си.
  —цитат от коментар 48 на осмоъ


  Баш така - Веган: Изнасилват пчелите, за да дават мед :) https://nova.bg/news/view/2016/05/09/147227/веган-изнасилват-пчелите-за-да-дават-мед

  Иначе не гопревъзнасяйте. Знам, че много хора ще го изкарат герой сега, но с тези комерсиални експедиции започнаха да прекаляват. Истината е, че в един момент куцо и сакато тръгва към високата планина. И всичко стана пари.

 57. 57 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1820 Разстроено

  Наско ,Боян и Иван бяха мои добри познати... Няма да ви забравим момчета ...

 58. 58 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1820 Разстроено

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Сестра му , която работи в Германия финансира първите експедиции, Наско изхарчи всичко което имаше. След което получи спонсорство по таксите за права и билети от куриерска компания и банка. Вместо да се чудите как се е финансирал, опитайте и вие...

 59. 59 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Любопитно

  До коментар [#56] от "rincewind":

  Хайде да не сравняваме истинските вегани с онова истерично келешче с кървавия перформанс, хм? Изнасилвали били пчелите...

  Ето един истински веган: https://youtu.be/Eo_nU5Mq49k

  Апокалипсисът апокалиптичен
 60. 60 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 2127 Неутрално

  Какъв е тоя фетиш на Дневник с алпинизма? След всеки умрял по 10 статии. С какво допринасят те? Това е тяхното хоби, защо трябва така да се отразява? Вероятно първите които са качили върховете, са го обезсмислили за всички останали. А Боян не беше ли и той веган? Дали веганите имат една хромозома повече?
  —цитат от коментар 10 на chepokalipsis


  Цитат Алпинистът, природозащитник и веган Атанас Скатов ... ето заради това, че бил природозащитник, но всяко изкачване на връх оставя камара боклуци горе в планината!

 61. 61 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#59] от "БМЗ":

  Всеки сам си определя, но моля да не ми се натяква. Пък и височинния турсит е друга работа. К2 винаги се е характеризирал, че шерпите не могат да те качат. Няма елеватор - сори. Иначе сам си признава и че е хапвал разни нещица. Но от скоро си признаваше. В инет циркулираше снимчица как набива омлети.
  Това не го казвам, за да се заяждам с теб. Позьорството не помага в Хималаите.

 62. 62 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Сестра му , която работи в Германия финансира първите експедиции, Наско изхарчи всичко което имаше. След което получи спонсорство по таксите за права и билети от куриерска компания и банка. Вместо да се чудите как се е финансирал, опитайте и вие...
  —цитат от коментар 58 на fkm26555709


  В Хималаите? Или другаде?

 63. 63 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 1401 Неутрално

  До коментар [#51] от "quatro_4x3":виж какво пише в статията, която си посочил:"Когато се слиза от толкова висок връх се иска максимална концентрация. Такива върхове са честни съдии, които показват на хората колко могат. Не можете да го подкупите, да го заобиколите. Върхът е този, който поставя човек на мястото му. Това е една война, която изисква съответната подготовка. Затова и взима своите жертви, коментира още Василев."Не за изкачване, а за слизане става дума.
  —цитат от коментар 55 на Нинов


  Зная, че са слизали и никъде не съм написал, че са се изкачвали.
  ???

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 64. 64 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#61] от "rincewind":

  Линк за снимката?

  Ама дори и да е хапвал омлет, не го виня. Човека беше учен, а не сектант ( да държи на своето до смърт). Т.е. ако са му предложели да изяде омлет или да умре в планината, не се съмнявам кое щеше да избере.

  УЧЕН, не го забравяйте.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 65. 65 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Неутрално

  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Мойше, човекът беше веган, какво сирене, какви 5 шекела? 😀Сега за другото, аз примерно съм правил дарение за Наско и неговите експедиции (не че се хваля, ама обяснението го изисква). Има си дарителска сметка и т.н. Предполагам, че и много други хора. Освен това има фирми спонсори, БТС и пр.Сега също смятам да купя поне една от неговите книги. Това е най-малкото, което мога да направя. Загубихме един голям българин.
  —цитат от коментар 53 на БМЗ


  "Сиренето струва пари" е фигуративна, и доста популярна, фраза означаваща...ТОЧНО каквото е нейното съдържание. Считам за легитимно да питам как Атанас е финансирал тази си дейност. Полу1их от двама тази информация-благодаря!

  Не съм го оплювал, надсмивал или критикувал за това което той е направил.
  Както няма да се надсмея или критикувам тези дарявали суми за този му експеримент-да докаже че и веган може да направи това...или да провери на живо за каузата "веганство" къде са му границите (нещо подобно видях в статията или някой от коментарите).

  Това са лични решения и въпрос на избор кому и колко да дариш-дали на Атанас или на Чардо (за последна акция от началото на 2020 г).

  Нещо повече: Дори няма да дискутирам те попитам защо си предпочел да дариш пари за неговата кауза, а не за Чардовата акция. Щото си получил ЛС от мен за последната акция (тази от януари-фебруари) но или не знаеш как да ползваз тази функция, или не си счел за необходимо да дариш 5-10-20+++ лв. Решението е лично твое! Но
  До коментар [#53] от "БМЗ":

  --------
  До коментар [#32] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Сестра му , която работи в Германия финансира първите експедиции, Наско изхарчи всичко което имаше. След което получи спонсорство по таксите за права и билети от куриерска компания и банка. Вместо да се чудите как се е финансирал, опитайте и вие...
  —цитат от коментар 58 на fkm26555709


  И на теб ти благодаря за информацията. Прочети първата част на моя коментар, има неща релевантни и за теб. Не разбрах какво точно ми препоръчваш да опитам? Да се катеря по планински върхове? Или да събирам дарения за себе си? Не, за себе си дарения не събирам! Няколко пъти помагах в акции за събиране на дарения за Чардо. Регистрирал си се СЛЕД последната акция, виж тези линкове:

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2021/01/06/4159666_pochivai_v_mir_priiatelju/

  https://www.dnevnik.bg/v_pamet/2020/06/15/4078955_pochina_dulgogodishniiat_forumist_na_dnevnik_vladimir/

  https://www.dnevnik.bg/ot_vas/novini_ot_vas/2014/05/21/2304131_chardo_s_novata_kolichka/

  Виж и коментар 3 в следващия линк

  https://www.dnevnik.bg/comix/078228/?ref=id
  До коментар [#58] от "fkm26555709":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 66. 66 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  За мъртвите или добро или нищо, но Скатов е един от малкото, които в нашите среди наричат "повервалци". Без особенни успехи, изкачил маршрутите по експедицинните пъетеки а не по алпийски метод. Лека му пръст, но е хубаво, да си знаеш границите!
  —цитат от коментар 7 на Zdravko Z.


  Ами като е толкова лесно, изкачи ти 10 осемхилдника, да те видим.
  И какво значи "не по алпийски метод", алпинизмът да не е някакъв мазохизъм и сектантство (не може това, не може онова... щото така)?
  В алпинизма имаш цел - един връх да го изкачиш. По пътеките, по отвесите, по ръбовете, в кулоарите - това си е твоя работа. Ако искаш го качвай със задника напреде, на челна стойка, левитирай до горе...
  Нали знаеш какво е казал един другар - не е важно котата дали е бяла или черна, важното е да лови мишки.

  Който може го прави, който не може - плямпа и "философства". Наско беше от първите.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 67. 67 Профил на БМЗ
  БМЗ
  Рейтинг: 1427 Неутрално

  До коментар [#65] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, от както Дневник въведоха новия сайт, не виждам ни ЛС, ни кой ми е отговорил на коментара. Може проблема да е в моя телевизор, не знам.
  Ако знаеш какво да променя в настройките на профила, любезно моля да ми обясниш.

  Апокалипсисът апокалиптичен
 68. 68 Профил на Milko Stoyanov
  Milko Stoyanov
  Рейтинг: 681 Неутрално

  Шерпите, освен багажа им, да започват да носят нагоре и надолу и алпинистите, че с "подвизите" си тия "герои" превърнаха Хималаите в огромно гробище! Шерпите монтират, поддържат и подменят тия въжета, а великите алпинисти не могат да се закачат както трябва към тях. Принципът е прост. Докато не се закачиш на новото въже(участък от него), не се откачаш от старото. Ползват се две карабини. Може и по по- бързия начин. Откачаш се от едното и се закачаш на другото, ако в момента, в който не си закачен никъде не паднеш в пропастта. Вторият начин е по-мъжкарски и по смъртоносен, както виждаме.
  —цитат от коментар 3 на quatro_4x3


  Лека му пръст на Скатов, не го познавам, явно човекът е бил искрен идеалист и мечтател с леко (до средно) надченяване на реалните си възможности. Но и аз винаги съм си мислил същото - защо белите хора толкова са дуят, като качат някой връх, когато шерпите го правят постоянно, оторе на това им носят им багажа и... остават общо-взето анонимни. За тях не е героизъм, просто прехрана... Ако не беше Тенсинг Норгей вероятно нямаше да знаем името на нито един шерпа!
  Сензационно е било, когато Хилари и Тенсинг са изкачили Еверест за ПРЪВ ПЪТ. Това е като стъпването на Луната. Оттогава всички върхове са изкачени безброй пъти от неизброими хора от всякакви националности и по-трайно в историческата памет остават само трагедиите и загиналите. И ние се вписахме осезаемо в тази графа.
  П.П. А по отношение апотеоза на веганството и кое е по-морално... аз лично мисля, че светът (и особено определени държави и континенти) първо трябва да намери начин за контрол на безумната раждаемост, която води до свръхпопулация. А изборът месо или растения е личен, на всеки човек и нека не замесваме морала. Едни видове са създадени да са хищници (с човека начело), други - да бъдат храна за хищниците. Тук влизат и рибите. Дори в Европа всички да станем по сигнал вегани, това няма да спаси след 20-30 години масовия глад в Субсахарска Африка и стиганалата вероятно до 2 милиарда население Индия...

 69. 69 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1166 Весело

  До коментар [#65] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Мойше, от както Дневник въведоха новия сайт, не виждам ни ЛС, ни кой ми е отговорил на коментара. Може проблема да е в моя телевизор, не знам. Ако знаеш какво да променя в настройките на профила, любезно моля да ми обясниш.
  —цитат от коментар 67 на БМЗ


  ЛЮБЕЗНО😀?!? Любезност вър'и пред комшийките, к'Ъф евреЙ ще съм ако не изкяра поне леФче за консултация😀😀😀! МАЙТАААААП😀😀😀!

  Прочети ДО КРАЯ моята сигнатура (текста под коментара), там има хиперлинк към мой коментар в друга тема. Коментарът съдържа доста подробна инструкция...опътване как да се ползват функциите в този форум: И за ЛС, и за адресирани до теб коментари или да видиш САМО твойте по стари коментари, и т.н.

  Не се коркай, не си единствения който не познава функциите в този сайт😀 По тази причина написах тази инструкция преди бая време, и я ъпдейтвах/допълвах от време на време. Даже дадох начин да намираш "скритите" коментари на един куп келеши, начело с палестинската радиоточица😀 И разни други "тЕрикат"/спамъри и вся 'АсталЬная ....сети се сам "кво"😀

  После добавях в мойте коментари изречението "МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ ДО КРАЯ МОЯ КОМЕНТАР, В НЕГО ИМА ИНСТРУКЦИЯ ЗА ПОЛЗВАНЕ НА ФУНКЦИИТЕ В ТОЗИ ФОРУМ"...Това до едно време, после ми омръзна да пиша текста. Кой прочел до края мойта сигнатура е разбрал, кой не...😀
  До коментар [#67] от "БМЗ":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 70. 70 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#64] от "БМЗ":

  Доста бързо изчезна:) търсил съм я след това. Куриандър да я намериш. Години след това започна да си признава:) Първия път на Денали американците го бяха изритали с неговите изисквания. Впрочем, очаквам отговор на твърдението, сестра му първите експедиции, които е трябвало катила в Хималаите ли бяха. Че цените не са точно същите на Ухиуру или Аконкагуа да речем.

 71. 71 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 801 Неутрално

  До коментар [#70] от "rincewind":

  "които е трябвало катила" извинявам се. Гаден телефон. Да се чете "които е трябвало да плати"

 72. 72 Профил на subaru
  subaru
  Рейтинг: 786 Неутрално

  До коментар [#68] от "Milko Stoyanov":

  Томас Малтус.

 73. 73 Профил на Стойчо
  Стойчо
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Как да се довериш на финансов брокер в днешно време? Бистра М., още известна като скандалната брокерка милионерка, хвърля боб за бащата на детето си, сигурно хвърля боб и за инвестициите, втори пример, Харалампи Х. който пък краде от клиентите си и след това ги изнудва. Пълен фарс е цялата тая индустрия в България!!!

 74. 74 Профил на Антоанела
  Антоанела
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Аз лично съм потърпевша от Харалампи, но за съжаление се възползва от вратички в закона и обезпечителна заповед. След това най-нагло започна да ме изнудва!

 75. 75 Профил на Irena
  Irena
  Рейтинг: 8 Неутрално

  А Бистра е точно скандална – за кратко време става близка до сърцата (и не само) на няколко свои колеги и началници до степен да разбие на пух и прах екипната работа в компанията.

 76. 76 Профил на Zoro
  Zoro
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Няма как да натрупаш опит и компетентност във финансовата сфера, докато се търкаляш в креватите на хората...

 77. 77
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 78. 78
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 79. 79
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 80. 80
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 81. 81
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 82. 82 Профил на Йордан
  Йордан
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Поне все още има хора, които се опитват да помогнат на потърпевшите от съответните фирми да си върнат парите като с условията могат да се запознаят на следните страници:
  1. www.finance-engineering-opinions.com
  2. www.opinions-postfinance.com
  3. www.capital-engineering-reviews.com
  4. www.grandeasternmarket-reviews.com
  5. www.reviews-grandresearch.com

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK