"В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата" на Ника Набокова (откъс)

Издателство "Ера"

Издателство "Ера"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата" с автор Ника Набокова, предоставен от издателство "Ера".


Готови ли сте да влезете в леглото в главата на любовницата?


Думата любовница обикновено извиква във въображението дългокрака нимфа с пищна гръд, сладострастна, пресметлива и фатална. Ника Набокова разбива този мит! Самата тя е била "другата жена" и от позиция на опита си, както и на база на психологическите изследвания в сферата ни дава всички отговори - директно и без завоалиране.
Всички ситуации, през които минава такава връзка - любовта, ревността, тайните срещи, лъжите, търсенето на вярното решение, обещанията, самообвиненията и моментите, в които колебанията са повече от решенията. Авторката дава рецепти за преодоляването им, но и за откриването и овладяването на истинските причини една жена да изпадне в тях.


Тази истина няма да ви бъде казана в лъскави списания и в популярни предавания. Ясно формулирани, ефективни и лично проверени методи, със задълбочени познания за човешката психика и взаимоотношения - Ника ще ви изведе от зоната ви на комфорт. Бъдете готови!


Ника Набокова е автор на пет книги, изключително популярен блогър и успешна бизнес дама. С нейна помощ много жени са се справили с трудни житейски ситуации. Книгите й са преведени на шест езика и са продадени в милиони екземпляра.


В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Из "В леглото с мъжа ти. Бележки на любовницата" на Ника Набокова


Как да го отнема?


Разбира се, можеш да чакаш попътен вятър край морето и да се правиш на вярното куче Хачико. Но тази работа е неблагодарна и честно казано, трудна, та затова и бързо омръзва. Тогава изпълнени с решителност момичета тръгват да преравят пресата и интернет, събират success историите на онези, които са успели да "отнемат" или да "върнат", старателно извеждат формулата, която просто трябва да следваш и можеш да станеш единствената и незаменимата. А после започва безкрайната надпревара за него, безценния и толкова необходим. Между другото, точно тази надпревара може да продължава не години, а десетилетия, тъй като процесът те засмуква със страшна сила. Защо? Хайде да си го изясним.


"Как да го отнема?" - питат ме по сто пъти на ден абонатките ми, и то от различни лагери. Любовниците - с цел най-сетне да престанат да живеят в режим на очакване. Съпругите - за да го върнат обратно в лоното на семейството. Обикновено аз питам какви идеи имат. Нека изберем най-добрата.


АЗ ЩЕ БЪДА ПО-ДОБРА, ПО-ДОБРА, ПО-ДОБРА ОТ НЕЯ


По принцип, в здравословния стремеж към съвършенство няма нищо лошо. Развитие, реализация, нови аспекти у себе си - всичко това е много полезно и носи максимално удоволствие, но само ако не се превръща в постоянна безсмислена надпревара коя е по-прекрасна. Разбира се, съперничеството мобилизира, но не и в този случай.
Голяма част от момичетата любовници влизат в опасния капан, наречен "да стана съвършена". Мисълта им тече по следния начин: ако бъда безпроблемна, позитивна и нищо не искам, той ще осъзнае, че по-добра от мен няма. И започват безполезни трансформации. Премълчаване на проблемите, имитиране на безоблачно щастие, всякакви сексуални, кулинарни и житейски експерименти, които наистина предизвикват възторг в него, но не и в теб. И колкото по-нататък, толкова по-съвършено...


И по-болезнено.


Защото непрекъснатото сравняване с далеч не толкова прекрасната съпруга предизвиква когнитивен дисонанс. Та нали аз съм толкова добра, какво още трябва да се направи? В действителност няма съвършени хора, ако все пак кажем, че някой е съвършен, това би било равно на скука и би предизвикало ужас у всеки обикновен човек. Пък и въпросът е колко време ще можеш да играеш тази роля, като оставяш себе си на заден план. Да речем, че той ще напусне жена си и тогава ще стане ясно, че в теб имало много непознати до този момент черти на характера, потребности и желания. Общо взето, това има смисъл само в случай, че той има нужда от кукла, от робот, а ти си готова да играеш тази роля цял живот. Случват се обаче и такива неща.


Веднъж станах свидетелка на разговора между мой близък приятел и неговата любовница. Всичко започна съвсем невинно, с полушеговито обсъждане на някакви елементарни битови въпроси, но скоро вечерта навлезе в бурна фаза. От дума на дума стана ясно, че Лиза наскоро е изпаднала в доста сложна ситуация, имала остра нужда от финансова помощ, и то надхвърляща разумните граници, нещо от сорта на 30-40 хиляди рубли. И вместо да се обърне към Олег, с когото я свързват вече неколкогодишни пълноценни отношения, тя по невероятен начин се оправяла сама.


На логичния въпрос "Защо не си ми казала?", в началото момичето не можа да отговори нищо смислено, а след това, когато разговорът премина на доста емоционално ниво, изстреля, че не иска да бъде като жена му. Трябва да отбележа, че Олег редовно се оплаква от това, че неработещата му съпруга се интересува от него само когато пускат пари в картата му и изобщо е ужасно меркантилна личност. И няма нищо странно в това, че Лиза, в чието съзнание портретът на жена му виси със слогана "не прави така", с всички сили се старае да се различава и да бъде по-добра. А пък Олег, явно от много акъл, на това отгоре редовно налива масло в огъня с разказите си за поредните изяви на благоверната.


Абсолютно същото става и с премълчаването на всевъзможни морални потребности, понеже не ти се ще да бъдеш като "тая истеричка" и "тя се занимава само с това да ми надува главата", и в секса "тя никога не ми е позволявала това", и тъй нататък по списъка. В същото време, колкото повече са преструвките и илюзията за съвършенство, толкова по-лошо става отношението от страна на мъжа.


ЩЕ ЗАБРЕМЕНЕЯ И ТОЙ ЩЕ НАПУСНЕ ЖЕНА СИ


Нека отбележа, че женените мъже много често използват този трик - хайде да си имаме дете. В смисъл, че в семейството ми всичко стана случайно, те не бяха планирани, а пък с теб направо го искам и си мечтая. По-смелите дори директно казват, че така ще им бъде по-лесно да вземат решение за развод, тоест, че онези деца няма да го задържат, тъй като вниманието му ще се пренасочи към новото. За това, че в 90% от случаите става дума за обикновена манипулация, чиято цел е да те обвърже по-здраво, да те удържи и да спечели още малко време, за да вземе решение, естествено, никой не споменава. Възможно е и той да не го осъзнава. Но в действителност е точно така.


За съжаление печалната статистика свидетелства, че появата на дете никога досега не е облекчила живота и не е ускорила напускането на семейството при никого. В най-лошия вариант той благополучно се изнизва. В най-честите, тъй си и продължава да живее и по-нататък с две семейства, само че с по-ясната увереност, че ти няма къде да се денеш. А в единични случаи мъжете наистина напускат семействата си, но не забравят при всеки удобен момент да ти напомнят, че заради теб и твоето дете е бил разрушен целият негов живот.


За съжаление аз съм имала случаи да изслушам много тъжни разкази за това как след радостната новина за скорошното попълнение във "второто семейство" мъжът сякаш го сменят. В най-добрия случай - "ето ти пари за аборт и аз дори лично ще дойда там с теб", в най-лошия - "това дете не е от мен и повече да не си посмяла да се появиш в живота ми". Разбира се, има и светли примери, в които всички оставали заедно и детето се появявало на белия свят. Само че този факт не подтиквал към никакво решение. Резултатът остава еднакво печален - или прекъсната бременност, или раждане на дете, което е било замислено единствено и само като средство за манипулация.


Да, зная, самата аз в предишните глави разказвах за щастливи варианти на дълги отношения между любовници, които имат и деца, но при тях е налице една важна особеност. Те са се появявали на белия свят не с цел татко моментално да се премести да живее при мама, а от съвсем други съображения. Нека да пофантазираме. Ти си забременяла, а той не е напуснал съпругата си. Обещал е, но не я е напуснал. Та той вече е постъпвал така, нали? След като детето му навърши десет години, или след Нова година, или след като дъщеря му оздравее... Циркаджийските номера придобиват невиждани до този момент мащаби и животът на твоето дете ще започне с битка за безхаберното татенце.


Няма съмнение, че любимият мъж е много важен атрибут в живота. Само че дали той заслужава в тази и без това тежка и объркана ситуация да се появи още един страдащ човек, който не е виновен за нищо?


ТЕ ЩЕ СЕ КАРАТ ЗАРАДИ МЕН И ТОЙ ЩЕ Я НАПУСНЕ


Милите дребни женски хитрости (разбирай гадости) от сорта на "случайни" следи от блясък или червило, оставени предмети от тоалета, обаждания в неуречено време, преднамерени постове в социалните мрежи. Всичко, което е станало "случайно" и е довело до сблъсъци. Тя вдига скандали, а ти си принцеса. Хубава ли е тази картинка? Според мен е прекрасна. Освен един малък недостатък - мъжът не е клиничен идиот и бързо и непоколебимо проумява естеството на такива шегички. И в крайна сметка лоши стават и двете. Тя - защото е истеричка, а ти - защото си причина за скандалите, които му вгорчават живота.


Между другото, в такава ситуация добре обмисленият на пръв поглед сценарий се разрушава до основи, и вместо да напусне злата си жена, която вдига скандали на "горкото малко котенце", героят със завидна готовност хуква час по-скоро да възстанови мира и любовта в семейната лодка. Естествено, като оставя коварната трета страна да "помисли върху поведението си".


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4847 Неутрално

  Една прекрасна госпожа !!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на .
  .
  Рейтинг: 951 Неутрално

  Чалгаджийски истории....

 3. 3 Профил на Dark Avenger alias Дечо Пора
  Dark Avenger alias Дечо Пора
  Рейтинг: 829 Весело

  четох, четох и не можах да го .... вдигна !
  що така ?
  четивото ли е нефелно или треба да мина на ръчна работа ?!

  Zwei Dinge sind unendlich, das Universum und die menschliche Dummheit, aber bei dem Universum bin ich mir noch nicht ganz sicher. Albert Einstein
 4. 4 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2265 Неутрално

  Кога излиза турската сапунка по сценарий от книгата?

 5. 5 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Неутрално

  Хи-хи-хи! Угаждат във всичко на един мъж за да го спечелят.
  Някои жени имат много ниска самооценка и поддържат с години безперспективни връзки.
  Вместо да си потърсят някой свободен който да ги уважава, те се занимават с женени, които си търсят разнообразие навън. Нищо чудно, че по-наивните и искрени от тях остават излъгани и без семейство и деца.
  Хитрите любовници е уреждат с богати мъже, глупавите и наивните помпат самочувствието на някой самовлюбен егоист.

 6. 6 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2181 Любопитно

  До коментар [#5] от "pamela":

  А защо една жена се занимава с женени мъже? Защо иска да им разваля семействата? Хитра или глупава любовница и двета типа явно не са наред с главата, щом искат да откраднат чуждото.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 7. 7 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3768 Неутрално

  По интересна би била книга със заглавие "В леглото с жена ти. Бележките на генерала (президента)"
  И с посвещение "На Георги Свиленски"...
  Това ще е българският политически бестселър. Само не знам кой ще му напише книгата (както на Стоичков му писаха автобиографията).

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 8. 8 Профил на Zippie
  Zippie
  Рейтинг: 968 Весело

  А защо една жена се занимава с женени мъже? Защо иска да им разваля семействата?
  —цитат от коментар 6 на DDR

  Ауууу каква лоша жена, въх, въх ... тръгнала краде и да им разваля на горките мъже семействата 😮. Пу, пу, в пазвата, да не ме срещне такава, че току виж ме откраднала. 🤣 🤣 🤣

 9. 9 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 394 Неутрално

  е бре кмете на всяка статия се изка(к)ваш
  днес май си на смяна 🤣

 10. 10 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2848 Весело

  До коментар [#6] от "DDR":

  Има две обяснения:
  Или е златотърсачка и си търси мъж да й плаща за капризите или е глупава, наивна и с ниско самочувствие за да се посвети на някого, за когото е поредната бройка.
  А защо женени мъже търсят връзки извън семейството? Не е свободната любовница тази, която разваля семейства, а мъжът със слаби ангели. Плюс това мъжът не е предмет за да може някой да го "открадне".

 11. 11 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2683 Неутрално

  До коментар [#6] от "DDR":

  Хората не могат да бъдат собственост.

 12. 12 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 914 Неутрално

  Браво бе, от цялата руска литература точно на това ку&ве детинския опит за литература да намери място в най-престижния за умнокрасивитета сайт!..

 13. 13 Профил на Zizu
  Zizu
  Рейтинг: 1214 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Много поздрави на кметицата!


  п.с.
  "Секса е хубаво нещо, стига един от двамата да не е с противогаз!"
  цитирам по памет Уди Алън (който много обичам)!

  Машини прости, народ неук.
 14. 14 Профил на hellwitch
  hellwitch
  Рейтинг: 539 Неутрално

  Голяма грешка е да се влиза в подобни отношения с очаквания за нещо повече от временно забавление. Това и от гледна точка и на двата пола.

  Ако ще се правите нещо по-значимо, то първо е развода т.е. Затваряне на старата страница от живота ви и чак след това може да се изграждат по-стабилни взаимоотношения.

 15. 15 Профил на lelichka
  lelichka
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Разочароващо е, че Дневник отделя място за подобни 'книги'

 16. 16 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Разстроено

  Откъдето да го подхванеш - все пошло....

  Еретик
 17. 17 Профил на Полковник за европейско развитие на България
  Полковник за европейско развитие на България
  Рейтинг: 1380 Неутрално

  Има толкова много обяви от вида "катеричка търси горски с голяма пушка да и почисти хралупата". Та едва ли е нужно да се навлиза в тежки перформънси.

  Ние сме в държавата и държавата е в нас! Ние събираме бюджета и го раздаваме помежду си.
 18. 18 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2242 Неутрално

  До коментар [#5] от "pamela":А защо една жена се занимава с женени мъже? Защо иска да им разваля семействата? Хитра или глупава любовница и двета типа явно не са наред с главата, щом искат да откраднат чуждото.
  —цитат от коментар 6 на DDR


  ПО съшата причина, поради която женен мъж хваща любовница. Прецакан често е и мъжът, а не само съпругата или любовницата.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 19. 19 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3566 Весело

  Да ги взема и двете..... Стига да не харчат много пари....

  Bukalemun
 20. 20 Профил на Димитър Димитров
  Димитър Димитров
  Рейтинг: 850 Любопитно

  Да ги взема и двете..... Стига да не харчат много пари....
  —цитат от коментар 19 на eti mehter


  Остави си някой лев за лук.Че пак се закучи работата при вас...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK