"Нас ни убиваха и ние убивахме"

"Цинковите момчета" е единствената творба на Светлана Алексиевич, заради която тя е официално съдена. В българското издание е публикувано приложение, което съдържа съдебното досие и протоколи от разпити и съдебни заседания

© "Парадокс"

"Цинковите момчета" е единствената творба на Светлана Алексиевич, заради която тя е официално съдена. В българското издание е публикувано приложение, което съдържа съдебното досие и протоколи от разпити и съдебни заседанияТекстът е препубликуван от рубриката на "Тоест" - "На второ четене". Тя е за книги, публикувани преди поне година, които редакцията желае да препоръча. Заглавието е на "Дневник".


Когато Нобеловият комитет връчва Наградата за литература на Светлана Алексиевич през 2015 г., той нарича работата ѝ "паметник на страданието и куража в наше време". Беларуската писателка взема интервюта от преки участници в събития като Втората световна война или Чернобил и прави от книгите си място на колективна памет.


"Цинковите момчета" (1989) е част от серията от пет книги, наречена "Гласовете на утопията", която включва и "Време секънд хенд", "Войната не е с лице на жена", "Последните свидетели" и "Чернобилска молитва". Темата тук е Афганската война - инвазията на Съветския съюз в Афганистан между 1979 и 1989 г.
Докато пропагандата твърди, че съветските момчета там строят болници, садят дървета и се побратимяват с афганския народ, самолетите започват да връщат войниците в цинкови ковчези, които не могат да се отварят. Връщат ги на части след бомби и сражения, а понякога пълнят запечатания ковчег с афганистанска пръст с приблизителното тегло на загиналия. На близките не се казва истината - твърди се, че жертвите са починали от всякакви банални причини. Но разбира се, в такъв мащаб нещата започват да излизат наяве. На война като на война.


В Афганистан съветските войници не строят болници, а убиват и биват убивани.


Самата писателка заминава, за да види конфликта с очите си, и книгата включва дневника ѝ от този период.


Извън това ценно изключение, страниците са предоставени изцяло на гласовете на оцелелите или на скърбящите майки и съпруги.


Още първата история на войнишка майка е непоносимо трудна. Веднага си залят с образите, миризмата, шока на войната. Завърналите се споделят как ги е страх от уличния ъгъл - кой е от другата страна? И ти като читател започваш да се страхуваш, бързо разбираш, че зад всеки ъгъл и всяка страница стои още един кошмар. Оцелял разказва: "След всичко там видях страната си с други очи. Зеницата ми стана друга, увеличи се...". От този мрак и твоите зеници се разширяват.


Един след друг оцелелите войници казват: "Нас ни убиваха и ние убивахме." Четеш за момчета, които на осемнайсет са били изпратени в друга държава и им е дадено оръжие. Потресаващи са разказите им за загиналите приятели, за униженията, които са търпели и от своите като новобранци. Отнема време да чуеш първата част от изречението: "Нас ни убиваха" С четенето обаче бавно потъва в теб и втората част: " и ние убивахме."


"Човешко право е да не убиваш. Да не се учиш да убиваш. То не е записано в нито една конституция", пише Алексиевич в дневника си от войната.


Ето я баналността на злото, за която говори Хана Аренд: дадена им е заповед да убиват, казано им е да не мислят - и те се подчиняват. Зверствата, които войниците описват и признават, че са извършили, излизат от устите им едва ли не незабелязано от тях. Това е да си мъж, заявяват те. Отново и отново изплува еротизирането на насилието:


"Когато даваха войната по телевизора, не се отлепях. Изстрелите ме възбуждаха, смъртта ме възбуждаше - възбуждаха ме, да. Възбуждаха ме и толкоз! Попаднах на война и първите месеци исках пред очите ми да стане убийство и аз да мога да пиша за това на приятел. Глупак бях Осемнайсетгодишен


Или както поучава сержантът в спомените на младо момче: "Остава жив онзи, който стреля първи. Първи, да му...! Ясно?! Ако е ясно, ще се върнете и всичките женки ще са ваши!" Друг оцелял споделя: "След първия убит... Като след първата жена..."


"Убивал ли съм там? Убивах!!! А вие какво очаквахте, да останем там ангели ли? Чакахте ангели да се завърнат", казва един старши лейтенант. За друг войник се казва: "Той беше човек, предан на армията. "Заповедите не се обсъждат!" - повтаряше. В неговото семейство майка му е много силен характер и той бе свикнал да слуша, да се подчинява. В армията му беше лесно."


Когнитивният шок и потискането на чувството за вина изникват отвсякъде. Оцелелите агресивно заявяват, че няма за какво да се разкайват, а едва ли не в следващото изречение признават болезнената скрита съвест. Майката казва, че сама е изпратила сина си в армията. "Исках да възмъжее. Убеждавах и себе си, и него, че армията ще го направи по-добър, по-силен", казва тя, докато същевременно остава неспособна да осъзнае собствената си отговорност.


Оцелелите разказват вицове. И цитират Достоевски.


Героите в книгата по-скоро ще говорят за това как са чули вик на птица, отколкото да назоват името на някоя емоция. Забелязват природата, миризмите, песните, вкусовете повече от собствения си страх. Едновременно с това обаче са ранени всички сетива. Всяко нещо се превръща в спусък за спомените на завърналите се:


"И не ми говорете, че тази война е приключила. Лете, като ми дъхне на горещ прахоляк, блесне пръстен застояла вода, резкият аромат на сухи цветя... Като удар в слепоочието е...", разказва медицинска сестра.


Всичко, което не може да се каже, все пак е там и се чува между редовете: "Майната му! Приключвам Майчице! Карай, както и да е..."


"На война човека го спасява това, че съзнанието се отвлича, разсейва се", пише Алексиевич в дневника си. "И все пак - трябваше ли да ходя?", съмнява се тя в себе си, но всъщност сама си отговаря в предишния абзац - трябва да бъдеш свидетел не просто емоционално и ментално, но и с тялото си: "На мен ми е интересно и тялото, човешкото тяло като връзка между природата и историята, между животинското и речта."


След травмата хората стават неразпознаваеми за себе си ("имам друго лице и друг глас"). Медиците и войниците болезнено искат да се върнат в Афганистан: "... така те влече, когато стоиш край пропаст или високо над вода... Така те влече, че ти се вие свят..."


Алексиевич включва в разказите си и телефонното обаждане на оцелял, който ѝ казва да спре да публикува откъси от книгата преди излизането ѝ:


"Не пипай там!"


Писането става пипане, когато травмата е незаздравяла, открита рана. Тогава дори говоренето вади кръв. Това се наблюдава и в гражданските процеси срещу авторката, когато години след интервютата няколко души настояват, че не са казали тези неща, "а и да са говорили "така", както е отпечатано в книгата, сега са размислили". Алексиевич е обвинена, че потъпква паметта на загиналите момчета, като изкарва на показ зверствата им, или че уронва достойнството на оцелелите войници, публикувайки думите им.


Всъщност я съдят, че показва истината: "Излиза, че ние сме убийци, насилници." И естествено, че сблъскани с това огледало, интервюираните искат да го счупят на парчета. В действителност причината за делата е, че "за съветските герои трябва да се пишат красиви книги".


А тази книга е далеч от красива - напротив, ужасяващо грозна е. Утеха няма наистина никъде. Майка настоява, че се поругава паметта на сина ѝ - не за друго, а заради отпечатването на разказаното от нея, че той е плакал и че ѝ е купил шал: "Разбирате ли, той беше кадрови офицер. Не можеше да плаче. [...] Излиза, че синът ми е стоял на опашка, а той не можеше да търпи магазините и опашките."


Цинковите момчета
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Писателката е успешно осъдена за клевета по едно от обвиненията. Българският превод е направен по допълненото издание от 2013 г., което включва документи от този процес. Забележително е да се види как реагират хората, когато се сблъскват с истината. Писателката се защитава: "Аз дойдох да поговоря с майките. Да поискам прошка от тях за това, че до истината не може да се стигне без болка." И признава, че писането на тази книга е още една възможност да си зададе въпроса


"Как да премина през злото, без да увеличавам това зло по света?"


"Забравата също е форма на лъжа", казва още Алексиевич в съдебната зала. За да не съдействаме на лъжата, имаме задължение да помним - само така се преминава през злото, без да го увеличаваме.

Ключови думи към статията:

Коментари (73)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 4096 Неутрално

  " Или както поучава сержантът в спомените на младо момче: "Остава жив онзи, който стреля първи. Първи, да му...! Ясно?! Ако е ясно, ще се върнете и всичките женки ще са ваши!" Друг оцелял споделя: "След първия убит... Като след първата жена...""

  Всички сме временно на тзаи земя, всички ще си отидем от нея един ден, но с каква съвест и какъв живот ще застанем пред Бога в съдния ден ? Ако загубим човешкия си облик, какво значение има, че сме останали живи, като никой няма да ни помни с добро !

 2. 2 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1600 Весело

  До коментар [#1] от "samoedin":

  Някак човешко е Божествено същество да съди простосмъртните въпреки, че има безкрайна мъдрост и безкрайно всичко :)))

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 4. 4 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 168 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bornagain":

  Не знам какво си мислиш, че казва този пост освен - "Страдам от остра липса на мозъчна активност"

 5. 5 Профил на ozc15593642
  ozc15593642
  Рейтинг: 15 Неутрално

  До коментар [#4] от "Misinformed_808":

  не си прав

 6. 6 Профил на YankoNach
  YankoNach
  Рейтинг: 465 Неутрално

  До коментар [#4] от "Misinformed_808":

  Съжалявам, грешка - напълно се съгласявам с коментара ви! Даже бих използвал по-категорични медицински термини свързани с тежко увреждане на когнитивните способности - най-общо наричани олигофрении. За съжаление Дневник май не позволява корекция на вече натиснато +/-

 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на B52
  B52
  Рейтинг: 1677 Неутрално

  Кой бе казал”най-много се лъже преди избори, след лов и по време на война”...
  Истината умира с първата проляна кръв, но има хора толкова индоктринирани и с мутирала чувствителност, че са готови да приемат всяка “удобна лъжа.”

  За съжаление военщината е просмукала Россия дълбоко и нормални разсъждения и дискусии реално не са възможни.

  He had decided to live forever or die in the attempt, and his only mission each time he went up was to come down alive.
 9. 9 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#3] от "Bornagain":

  Но леля Алексиевч не пише за това щот за това пари не дават, напротив. Виж за раазни фантасмагории като тази публикуваната - дават и то много.
  —цитат от коментар 3 на Bornagain


  Алексиевич не пише. Само интевюира. Тези "фантасмагории" са личните разкази на участници.

 10. 10 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#8] от "B52":

  За съжаление военщината е просмукала Россия дълбоко и нормални разсъждения и дискусии реално не са възможни.
  —цитат от коментар 8 на B52


  Едно време имаше един американски журналист Стъдс Търкъл. Той работеше по същия начин – избираше си тема и пускаше книги с интервюта на участници в събития. Едната се казваше "Добрата" война" ("добрата" в кавички) и беше точно такава, с личните разкази на войници и офицери за Втората световна. Тогава през 80-те я издадоха в България и то тъкмо "Партиздат" – издателството на ЦК на БКП. За да види народът колко са лоши американците и как сами си го признават.

  Но когато някой прилага същия подход към руснаците, изведнъж комунягите почват да мрънкат, че това било фантасмагории.

 11. 11 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Любопитно

  Бабето Алексиивич още ли се скатава на Запад?! Време да се връща като Навални ! Батьката няма да я закача! Такива като нея, обвиняваще за всичко Рассия само му правят реклама!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 12. 12 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  Виждам Алексиевич е развълнувала силно другарите!

  klimentm
 13. 13 Профил на Свинчуга
  Свинчуга
  Рейтинг: 1345 Неутрално

  Бита карта са руснаците, американците забележително добре обърнаха гейма, изненадващо, като с мокър парцал зад врата им дойде, биха ги в тяхната игра. Отсега нататък, РФ на Путин я чакат само неприятности и беди.

  Обичам да грухтя и плюскам.
 14. 14 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Весело

  Виждам Алексиевич е развълнувала силно другарите!
  —цитат от коментар 12 на klimentm


  Яко ме развълнува бабето Аликсиивич! Чудя се защо Путя още не и е посегнал или предвид напредналата и възраст чака това да стане по естествен път със старичок?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 15. 15 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4186 Весело

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  Ористта на Рассия е такава че нищо не е по страшно и разрушително от самите тях, в този смисъл действително Алиексевич не е кой знае каква запаха. Просто истината е неприятна, руснаците са изпратени да убиват в чужда стран и да бъдат убивани, ясно и понятно!

  klimentm
 16. 16 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1016 Неутрално

  До коментар [#15] от "klimentm":

  “ руснаците са изпратени да убиват в чужда стран и да бъдат убивани,”
  ——
  Само наште пъпчивите ги пращаме на печалбарство за сърца и мозъци ... кой е виновен, че анатомията им куца и току са завръщат с гердани от отрязани уши

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 17. 17 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#11] от "Julian Mall":

  Бабето Алексиивич още ли се скатава на Запад?! Време да се връща като Навални ! Батьката няма да я закача! Такива като нея, обвиняваще за всичко Рассия само му правят реклама!
  —цитат от коментар 11 на Julian Mall

  Чудя се защо Путя още не и е посегнал
  —цитат от коментар 14 на Julian Mall


  Какъв Путин и в каква Русия да се връща бе, трольо? Тя е съветска и беларуска писателка. Израсла, учила и работила в съветска Беларус, и от 7-8 години насам пак в Беларусия си живее.

  "Цинковите момчета" е съветска книга. Беше издадена преди разпада на СССР и то в три издания – две московски и едно беларуско. Само че през 1991, а не през 1989, както грешат нескопосаните литературни критици от "Тоест" и "Дневник".
  https://skylots.org/images/images/o/cc/08cce0881c430f94308549c31e535fd2.jpg
  https://lib.kherson.ua/files/lib/Image/anonsi/__5.jpg

  "Войната не е с лице на жена" и "Последните свидетели" също са съветски книга, даже още по-стари – от 1985 год. До края на 80-те бяха няколко пъти издадени там и 2 пъти в България от "Народна Култура" (второто издание на "Войната..." от 1987 е с "Последните свидетели").
  http://alexievich.info/izdanija.html
  https://i.gr-assets.com/images/S/compressed.photo.goodreads.com/books/1444326143l/26927251.jpg

  Двамата с Bornagain трябваше да знаете, че тия "фантасмагории" са платени с болшевишки пари преди да се излагате като ленинградски кифладжии. :)

 18. 18 Профил на vankata1
  vankata1
  Рейтинг: 1338 Неутрално

  Американците 20 години са в Афганистан. При това заведоха там и австралийци които се писаха "командоси". Избиха 40 души, цивилини пленници. Щото говорят английски, езика на цивилизацията а онези били урду. Нещо повече англо-австралийците били бели а онези ......И още повече, САЩ и останалите англосакси не съдят военните си за военни престъпления. Те са над всички и всичко, защоото са бели и говорят английски. Но леля Алексиевч не пише за това щот за това пари не дават, напротив. Виж за раазни фантасмагории като тази публикуваната - дават и то много.
  —цитат от коментар 3 на Bornagain


  Кой твърди, че американците са невинни ангели? Във всеки случай не Светлана Алескиевич. Но в САЩ е имало огромно движение против войната във Виетнам например, и не малко противници на войната в Афганистан, официално! Така е в демокрациите, но не е така в СССР и в Русия.

 19. 19 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Весело

  До коментар [#17] от "tamada":

  Добре че си ти Тамада да ме посветиш каква писательница е товарищ Аликсиивич! На другарката дикататорът Лукашенко хич не и пречеше сума ти време и напоследък от кумова срама взе да го критикува но в смисъл че пак Путин е виновен защото го подържа!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 20. 20 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Весело

  До коментар [#14] от "Julian Mall":Ористта на Рассия е такава че нищо не е по страшно и разрушително от самите тях, в този смисъл действително Алиексевич не е кой знае каква запаха. Просто истината е неприятна, руснаците са изпратени да убиват в чужда стран и да бъдат убивани, ясно и понятно!
  —цитат от коментар 15 на klimentm


  Клементи, тебе все ясно и понятно! Американските войници само ги пращат да строят болници и да разнасят свободата и демокрацията па целият свят!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 21. 21 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Липсва едно от най-важните обобщения в книгата на Алексиевич: Ние сме народ, който или учи за героите от войните, или се готви за война, или води война. Почивка между тези дейности не се полага
  И допълнение от нас: Да бяхте само вие...

 22. 22 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 483 Весело

  До коментар [#3] от "Bornagain":

  Извинявай, но ти имаш ли изобщо представа що е то "урду"?

 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 483 Весело

  До коментар [#14] от "Julian Mall":

  "Бабето" е нобелист. Джули, ти до нещо повече от "почетна снимка пред знамето" на някоя от летните средношколски бригади и снимка в стенвестника: "Той набра цели 100 щайги домати", стигал ли си някога?

 24. 24 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 822 Неутрално  Хи - хи . Загрижили се за войната в Афганистан преди 40 години . Интересно от днешната война в Афганистан никой не се вълнува . Дори и от факта , че това е най - дълго водената война от САЩ , в която по признанията на Пентагона вече са вложени над $ 1 трилион без абсолютно никакъв изглед за успех в нея .
  Как става така , че вече двама Президенти на САЩ , Обама и Тръмп дойдоха на власт с основно предизборно обещание да изтеглят Американската армия от Афганистан и на двамата не им бе позволено да го направят въпреки очевадното желание за това на Американските избиратели . 14 години , 8 Обама и 4 Тръмп . Обама на всичкото отгоре получи и Нобелова награда за мир в началото на мандата си . За какво ? Той дори започна нови войни в Либия и Сирия .
  Бас държа , че на Светлана Алексеевич за днешната война в Афганистан не и се пише . За тази война няма какво да ни каже .

  Апропо , ние чий го дирим там ? Къде е Българския национален интерес в Афганистан ? Колко ни струва това ежегодно ? На какво се надяват Българското политическо и военно ръководство . Какъв точно резултат в Афганистан иска да постигне Българската Армия там ?
  Мисля , си че тези въпроси са много по - адекватни и актуални за Българския избирател и за Българските политици от писанията на Нобеловия Лауреат Алексеевич . При цялата глупост на тогавашното Съветско ръководство трябва ясно да се каже , че то не си позволи да въвлече България и другите бивши социалистически страни в тогавашната Афганистанска война .
  За разлика на днешните Американски политици , които закараха армиите на същите тези страни там . 25. 25 Профил на simval
  simval
  Рейтинг: 739 Неутрално

  До коментар [#8] от "B52":

  ... За съжаление военщината е просмукала Россия дълбоко и нормални разсъждения и дискусии реално не са възможни.
  —цитат от коментар 8 на B52


  "Ние или воюваме или се готвим за война. Никога не сме живели иначе."
  ...
  "При тези, които са се родили в СССР и при тези, които не са се родили в СССР, няма общ опит. Те са хора от различни планети."

  Светлана Алексиеич

  Аз не зареждам в Лукойл.
 26. 26 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 909 Неутрално

  la guerre comme la guerre. Войната предизвиква в хората особено психологическо състояние, което е тотално несъвместимо с нормалното човешко поведение. Това се знае още от времената на войните с тояги и камъни. С убитите е лесно - паметници, посмъртни ордени, в някои по-екстремни случаи разнасяне на портретите им на пръчка, като икони.
  С живите е по-трудно: един път като ги натириш на война, дори и да ги върнеш, за повечето от тях войната продължава....
  Не случайно след всяка война, независимо дали е успешна или не, един от големите проблеми е какво да правиш с оцелелите.

 27. 27 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Любопитно

  До коментар [#14] от "Julian Mall":"Бабето" е нобелист. Джули, ти до нещо повече от "почетна снимка пред знамето" на някоя от летните средношколски бригади и снимка в стенвестника: "Той набра цели 100 щайги домати", стигал ли си някога?
  —цитат от коментар 23 на gr52


  Джей Ар направо ме закопа! Все пак за какво точно получи Нобел за цялостно творчество или за последните си антируски пасквили?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 28. 28 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Разстроено

  UNITED EU UNION

  без коментар

  "Майка настоява, че се поругава паметта на сина ѝ - не за друго, а заради отпечатването на разказаното от нея, че той е плакал и че ѝ е купил шал:

  "Разбирате ли, той беше кадрови офицер. Не можеше да плаче. [...]
  Излиза, че синът ми е стоял на опашка, а той не можеше да търпи магазините
  и опашките.""

 29. 29 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#23] от "gr52":

  не мисля, че е минавал повече от десет щайги домати...

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 30. 30 Профил на tokkay
  tokkay
  Рейтинг: 731 Неутрално

  Четох книгите на Алексиевич с огромен интерес. Върнаха ме там, в Киев, в средата на осемдесетте на миналия век. Като студент в Политехническия преживях отблизо аварията в Чернобил, а тъй като бе приет закон ветераните от Афганистан да влизат без приемни изпити във ВУЗ-овете, съм учил, живял в общежитието, общувал и разговарял за преживяното в Афганистан с десетки от тях. Разказваха горе-долу същото като написаното в "Цинковите момчета", а много от тях се бореха с последствия като наркозависимост, психически проблеми и алкохолизъм.

  No Pain No Gain
 31. 31 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2701 Неутрално

  А ето какво пеят съвременните руски деца:
  =======================
  Не достанется гряда, самураям никогда.
  Грудью встанем за столицу янтаря.
  Севастополь наш и Крым, для потомков сохраним.
  В гавань Родины, Аляску возвратим.

  А нам от северных морей, вдаль до южных рубежей
  От Курильских островов, до Балтийских берегов
  А на земле сей был бы мир, но если главный командир
  Позовет в последний бой, дядя Вова, мы с тобой

 32. 32 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#31] от "atmanpg":

  https://www.youtube.com/watch?v=lOx05L7fN6E

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 33. 33 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#18] от "vankata1":

  Така е Ванка. В много отношения Виетнамската и Афганистанската война си приличат. Но разликата е, че в САЩ поради свободата на словото и медиите, американски журналисти пишат за престъпленията които американската армия върши там, има и много американски военни ветерани, които връщайки се от Виетнам казват жестоката истина за тази война. Докато в СССР има жестока медийна цензура, обикновените руснаци не разбират за ужасите, които тяхната армия върши в Афганистан. Съответно в САЩ има огромни и чести антивоенни митинги срещу Виетнамската война, а в СССР няма почти никаква обществена реакция и протест срещу Афганистанската война.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 34. 34 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#24] от "bxr35608444":

  Тръмпи води дълги преговори с талибаните и накрая двете страни сключиха мирно споразумение според което всички американски войски трябва да се изтеглят от страната до средата на тази година. Само, че в САЩ международните договори и споразумения зависят много от това кой президент е на власт. И ако той реши може да развали споразумение (договор) подписан от предишния президент. Това се видя добре при същия Тръмпи, който извади САЩ от Парижкото споразумение за климата, както Иранската ядрена сделка. Предстои да видим какво смята да прави Байдън в Афганистан, и дали и той няма да наруши мирното споразумение, което подписаха САЩ и Тръмпи с талибаните миналата година.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 35. 35 Профил на bxr35608444
  bxr35608444
  Рейтинг: 822 Неутрално  До коментар [#33] от "Иво":

  Да , Ивчо и аз знам за един журналист , който писа за ужасите и престъпленията на Американската армия и в Афганистан , и в Ирак и в Сирия и още не може да излезе от дранголниците на Западна Европа . Джулиан Асандж се казва . Нещо обаче за разлика от Алексеевич нито Нобелова Награда му дават , нито вестниците коментират писанията му . 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Май да.
  Дълбоко и високо.
  Това националистическсо нещо страхува Доналд Тръмп.
  Не.
  Кук, Доналад, в Черно море.
  Съд плавателен, союзнически, интернационален.
  След наци атака срещу братска Украйна.

  Предвид международното положение: B-52.
  Не.
  Лекокрила ескадрила В-1 в Норвегия.
  Дотам стигнахме. Те.

  https://edition.cnn.com/2021/02/08/politics/us-b-1-bombers-norway/index.html

  До коментар [#8] от "B52":
  Кой бе казал”най-много се лъже преди избори, след лов и по време на война”...

  Истината умира с първата проляна кръв, но има хора толкова индоктринирани и с мутирала чувствителност, че са готови да приемат всяка “удобна лъжа.”

  За съжаление военщината е просмукала Россия дълбоко
  и нормални разсъждения и дискусии реално не са възможни.

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Май да.
  Дълбоко и високо.
  Това националистическсо нещо страхува Доналд Тръмп.
  Не.
  Кук, Доналад, в Черно море.
  Съд плавателен, союзнически, интернационален.
  След наци атака срещу братска Украйна.

  Предвид международното положение: B-52.
  Не.
  Лекокрила ескадрила В-1 в Норвегия.
  Дотам стигнахме. Те.

  https://edition.cnn.com/2021/02/08/politics/us-b-1-bombers-norway/index.html

  До коментар [#8] от "B52":
  Кой бе казал”най-много се лъже преди избори, след лов и по време на война”...

  Истината умира с първата проляна кръв, но има хора толкова индоктринирани и с мутирала чувствителност, че са готови да приемат всяка “удобна лъжа.”

  За съжаление военщината е просмукала Россия дълбоко
  и нормални разсъждения и дискусии реално не са възможни.

 38. 38 Профил на Гражданин
  Гражданин
  Рейтинг: 2236 Неутрално

  Бита карта са руснаците, американците забележително добре обърнаха гейма, изненадващо, като с мокър парцал зад врата им дойде, биха ги в тяхната игра. Отсега нататък, РФ на Путин я чакат само неприятности и беди.
  —цитат от коментар 13 на Свинчуга


  Русия е трола на европейския континент. Сам срещу всички няма база за оцеляване, въпрос на време да се спихне.

 39. 39 Профил на dark'star
  dark'star
  Рейтинг: 2696 Неутрално

  До коментар [#14] от "Julian Mall":Ористта на Рассия е такава че нищо не е по страшно и разрушително от самите тях, в този смисъл действително Алиексевич не е кой знае каква запаха. Просто истината е неприятна, руснаците са изпратени да убиват в чужда стран и да бъдат убивани, ясно и понятно!
  —цитат от коментар 15 на klimentm


  Афганистан е част от сцелката на Ленин с Британия където се разменят Финландия за Монголия и руско/съветско влияние в Афганистан. Има военни конфликти още 30-те години за които имаше и филм "Мисия в Кабул". След Втората световна война Афганистан има сложна история, дворцов преврат срещу краля докато е на посещение в Италия, после власт на съратник на Ленин чиито безчинства бяха прекратени от Бабрак Кармал докаран от съветските войски. В първите години съветската армия наистина строеше болници и мостове без проблеми с местните, докато не се опитаха да съветизират страната и да закарат момичетата на училище - тогава мюсулманите пощуряха и адът слезе на земята . Генерал Лебед изтегли съветските войски, СССР изчезна ... а сега знаете какво е , но адът си остана да му се радват САЩ.

  КОНТРА_ТРОЛ_ БАН_ХАКЕР от ПОЕТИЧЕСКИЯ фланг на НАТО
 40. 40 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#39] от "dark'star":

  викаш имали мост за продаване англичаните :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 41. 41 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  До коментар [#35] от "bxr35608444":

  Аз никога не съм крил моето положително мнение за Асандж, както и за Сноудън. Те са смели хора разкрили престъпленията на няколко американските правителства. Те заслужават да бъдат свободни.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 42. 42 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4454 Любопитно

  Впрочем Афганистан е известен още като гробище на различни империи. Ето един цитат на писателя Киплинг за страната:

  https://quotes.yourdictionary.com/author/rudyard-kipling/170200

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 43. 43 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 753 Неутрално

  Войната е гадно нещо. Ако си поговорите с майките в Афганистан, Ирак, Камбоджа, Босна, Тимор, Чечня, Либия, Сирия, Донбас или Арцак ще чуете едни и същи истории.

  ....
  Във помашко село, не знам кое бе,

  мене ме запряха нейде под земята.

  Аз из дупка гледах синьото небе

  и всеки ден плачех за мама, за тата.

  По-добре умирвах, но не ставах турка!

  Като ни пуснаха, пак в Батак живях…

  Подир две години посрещнахме Гурка!  Тогаз лошо време и за тях наста:

  клахме ги и ние, както те ни клаха;

  но нашето село, чичо, запустя,

  и татко, и мама веки не станаха.

  Ти, чичо, не си чул заради Батак?

  ...
  Иван Вазов, 1881

  Who the fuck are you to lecture me?
 44. 44 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1447 Неутрално

  Войната е идиотизъм и неуместна форма за решаване на спорове, но това трудно стига до акъла на масовия човек.
  Всякакви простотии от типа, че видиш военните технологии развиват науката например или който не хран своя армия, храни чужда.
  Че ако се отделят 10% от парите, които се харчат за военни бюджети, науката ще бъде светлинни години напред. ВПК и фармацията гълтат такъв ресурс от нашия труд (БВП), че ако само ги редуцираме, ще работим през ден и ще бъдем в пъти по-добре.
  Но..друго си е да спретнеш една война или ако няма, поне някой и друг парад, да издържаш маса народ на добри и отлични заплати, шкембе войвода да ти купува самолетчета, кораби, БТР-и и подобни.
  Е, нямало хеликоптер за бърза помощ, голяма работа, ако слушате, ще ви купя и такъв.

 45. 45 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1618 Неутрално

  Интересно, нали. А уж нобелите за литература ги раздаваха само по политически причини.

 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  Интересно, нали. А уж нобелите за литература ги раздаваха само по политически причини.
  —цитат от коментар 45 на half truth


  Анджък! Алексиивич е пример затова и даже в Дневник си признаха когато я наградиха че е по политически причини!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 944 Разстроено

  "Страхувайте се от първите пориви на душата, те може да са искрени."

  "Цинковите момчета" е книга с изповедите на съветски граждани, засегнати лично или косвено от съветската интервеция в Афганистан, 1979-1989.

  Майки, чиито синове са убити там, момчета и мъже воювали и имали късмета да се върнат - здрави поне външно или инвалиди, жени - медицински сестри, лекари и служащи. Всички те са увредени завинаги от тази безсмислена и безчовечна война, която се оказва последният пирон в ковчега на загиващия ССССР...

  Влача я тази книга от години, нямах сили да я дочета. Всичко случило се тогава се повтаря и днес - Сирия, Украйна, Либия и бог знае още къде. Цинковите ковчези пълни с Груз 200 кацат денонощно из летищата на РФ, момчетата са закопавани тайно, а близките им са заплашвани да мълчат...

  Направи ми впечатление, няма изповеди на мъже загубили синовете си в Афганистан. Също така, че и голяма част от изказаното се припокрива, все едно всички са живяли по някакъв ужасяващ калъп - пропаганда, глупост, лъжи и алчност.

  В последствие, част от интервюираните преследват съдебно авторката с мотива, че е изопачила или представила неверно думите им. Материалите по делата и реакцията на общественици и пресата са включени в края на книгата. Никой и никога няма да съди виновниците за войната и за хилядите унищожени и разпилени съдби, макар имената и длъжностите им да са общоизвестни...

  Трябва да се прочете, макар и да е много трудно, защото истината трябва да се знае...

  Цитати:

  "Всичко е ясно - военен социализъм, военна страна, военно мислене."

  "Съветският войник е най-евтиният войник."

  "А до неотдавна бяхме велика държава. Може и да не сме били, но сами се считахме за такава. Заради ракетите, танковете, атомните бомби." - това е то трагедията на съветските хора, завещали са я и на идните поколения. А всичко е толкова просто за осмисляне - няма как да те обичат и уважават, ако разчиташ единствено на силата на оръжието си...

  P.S. По темата - препоръчвам филмът "Груз 200" на Балабанов, потресаващ е!

 48. 48 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#43] от "Helen of Bikini":

  "Тогаз лошо време и за тях наста:

  клахме ги и ние, както те ни клаха;"

  Това не знам защо непрекъснато се цитира сякаш има някакъв турски Батак където има клани невинни турци! Турците се изнасят преди да дойдат руските войски и най-голямото отмъщение на българите е да изгорят помашкото село Тамръш, което не е попречило на местният дерибей участвал в клането на българи да се върне и да живее необезпокояван въпреки че селото попада в Източна Румелия!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 49. 49 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 483 Неутрално  До коментар [#39] от "dark'star":

  Те нямат нищо против да си имат тренировъчен полигон. Армия, която никога не е воювала, не струва много. Пример - нашата по време на варшавския договор. Три поколения ЧОБАРИ се смениха. Дано не обидя някой татко или дядо ама всиките - от първия до последния, все чорбари си бяха...
  .....................
  И руснаците го разбират, но за разлика от "краварите", те са в перманентно състояние на избор: да си нахранят и напоят хората, или да си начешат крастата, т.е., армията...

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Разстроено

  UNITED EU UNION

  Ако не спамиш, не те бива...

  Кои са различните империи
  паднали в Афганистан?

  Александър Велики се заседял там, години, мирно,
  и се върнал, па уседнал, ако не в Македония, във Вавилон.

  Повече от аналогично: Генсекът Брежнев.
  СССР, тоест.
  Падна на родна земя.

  Велика Британиия си е добре.
  Изтегли се мирно то Индия, Сингапур, Хонгконг...
  Напоследък и от ЕС.
  Доказателства за стабилен суверенитет.

  До коментар [#42] от "Иво":

  Впрочем Афганистан е известен още като гробище на различни
  империи.

  Ето един цитат на писателя Киплинг за страната:
  https://quotes.yourdictionary.com/author/rudyard-kipling/170200

 51. 51 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 753 Неутрално

  До коментар [#48] от "Julian Mall":

  най-голямото отмъщение на българите е да изгорят помашкото село Тамръш,
  —цитат от коментар 48 на Julian Mall


  Помаците не са ли хора и те бе, джанъм? Тогаз са били "османски башибозук", днес са "българомохамедани". Да бе някой минал из това помашко село да пита майките как се чувстват, можеше Нобел да не вземе, ама пак същата мъка щеше да запише.

  Who the fuck are you to lecture me?
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Дълги преговори...
  Жилав народ... талибанския.

  И Тръмп си го биваше.
  Като шахматиста Каспаров.
  С раздвоено внимание (разпределено), постави рокет мена брат Ким (III)
  в равнопоставено положение...
  И другарите от ККП.
  Беха се леко увлекли.

  Внимаваше.
  Не накърняваше исконни интереси на ссср2

  До коментар [#34] от "Иво":
  До коментар [#24] от "bxr35608444":

  Тръмпи води дълги преговори с талибаните
  и накрая двете страни сключиха мирно споразумение

 53. 53 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#19] от "Julian Mall":

  До коментар [#17] от "tamada": На другарката дикататорът Лукашенко хич не и пречеше сума ти време и напоследък от кумова срама взе да го критикува но в смисъл че пак Путин е виновен защото го подържа!
  —цитат от коментар 19 на Julian Mall


  Лъжеш!
  Допреди 8-9 години тя беше в емиграция именно заради репресиите на Лукашенко. После се върна, като обяви, че за да пише, трябва да е близо до хората. И още тогава през 2013 публично казваше, че Лукашенко върви по стария съветки път като арестува и гони от университетите инакомислещи млади хора. Че е закрил единственото останало независимо издателство.
  https://www.rfi.fr/ru/obshchestvo/20131202-svetlana-aleksievich-russkii-chelovek-nikogda-ne-byl-svobodnym

  Че никой в Беларус не иска да издава книгите и, че отменят нейни публични изяви.
  https://www.svoboda.org/a/27295549.html

  И че Лукашенко временно я е търпял по съвсем други причини – когато се обтегнат отношенията с Русия, той дава вид, че се обръща към Европа.
  https://www.dw.com/bg/всеки-руснак-носи-по-едно-късче-путин/a-18776548

  Тъпо е да се лъже, трольо! Така още по-ясно лъсва истинската ти същност. :)

 54. 54 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4015 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Човек е "животно" в човешко общество.
  Няма начин да е аполитичен.

  Колкото за нобелите...
  Трима братя Нобел инвестирали в царска Русия.
  Изкопали кладенци, построили фабрики за преработка на нефт
  и положили основите, търбите.
  В целия грандиозен процес се натъкнали на твърди скали.
  Рационализирали работата и изобретили динамита.
  Дотук добре.

  Болшевики, борещи се против всички врагове, прогонили царизма, капитализма...
  вся конкуренция.
  Запазили робите.

  Изгонили "благородните" братя Нобел и им конфискували капиталистическото имущество. Частната собственост.

  Малко късно, понеже братята вече скътали в Швейцарски банки милиони Монархистки рубли.
  И патента за динамита. Ползуван и за военни цели...

  Потънал в разгул, безделие и болна осмисъл на миналото,
  брат Нобел усетил гризения на съвестта.

  Не може ли динамита да се ползва за мирни цели?
  И за мирни.

  Договедил се Нобел и учредил фонд за Нобелови награди за мир.
  Пакет: за секви научни, културни, литературни и др. достижения.

  Отново усетил гризение на съвестта.
  Сетил са, че математик по шуробаджанашка линия отнел балдъзата на Нобел.
  Склонил невинно същество в отклонение.

  Затова мирната наука математика била изключена от науките заслужаващи Нобел.
  Затова (всичките почитатели на Нобел) мразим науката математика

  До коментар [#46] от "Julian Mall":
  Интересно, нали. А уж нобелите за литература ги раздаваха само по политически причини.
  —цитат от коментар 45 на half truth

  Анджък! Алексиивич е пример затова и даже в Дневник си признаха когато я наградиха
  че е по политически причини!

 55. 55 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2873 Неутрално

  До коментар [#49] от "gr52":

  Това е наборна армия, какво искаш от една наборна армия, да са някакви командоси ли.
  За командирския състав ако говориш, си прав :)

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 56. 56 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3397 Неутрално

  Творбите на Светлана Алексиевич са естествено продължение на гражданската ѝ позиция. Затова тя е заслужила Нобеловата награда, затова европейски дипломати я защитават през 2020, когато предани на Лукашенко властимащи се опитват да я арестуват, тъй като тя е член на координационния съвет на опозицията.
  https://www.dnevnik.bg/photos/snimka_na_denia/2020/09/09/4111779_snimka_na_denia_diplomati_kato_jiv_shtit_za_svetlana/?ref=home_photos

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 57. 57 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7545 Неутрално

  "за съветските герои трябва да се пишат красиви книги"
  Както за партизаните тука. Обаче... те са убийци, нахлули в чужда държава. И не вярвам , руснаците да са били толкова наивни, че да вярват, че войници строят болници.

 58. 58 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 233 Разстроено

  " ... през зимата вървели през Ладожкото езеро, противникът забелязал движението и започнал да ги обстрелва. Коне, хора потъвали под леда. Всичко това ставало през нощта и тя, както ѝ се сторило, сграбчила и затеглила към брега ранен човек. „Мъкна го, мокър, гол, мислех, че дрехите му са се свлекли – разказваше тя. – А на брега видях, че съм довлякла огромна ранена моруна. И закрещях такива триетажни псувни – хората страдат, ами зверовете, птиците, рибите – те защо?"

 59. 59 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 873 Неутрално

  ... най-голямото отмъщение на българите е да изгорят помашкото село Тамръш, което не е попречило на местният дерибей участвал в клането на българи да се върне и да живее необезпокояван въпреки че селото попада в Източна Румелия!
  —цитат от коментар 48 на Julian Mall


  Доколкото ми е попадало някъде, в крайна сметка Ахмед ага Барутанлията даже получавал пенсия от България като кмет на селото !

 60. 60 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#53] от "tamada":

  Тамадански стига с тъпите ти поучения! Аликсииивич не никакъв дисидент в Белорус, избраха я в Коордонационният съвет само защото покрай Нобеловата премия стана известна на Запад и не е взала участие в нито едно заседение на съвета! Най-смешната случка беше когато чувала как около вратата и ходят кагебистите на Батьката да я арестуват досущ както с камионетките по нощите 1937г обаче тогаво тя повика западните дипломати да я спасят от лапите на наследниците на зловещото НКВД на Ежов и Берия! След което отиде на творческа командировка на Запад и още не знам да се е върнала!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 61. 61 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 483 Неутрално

  До коментар [#49] от "gr52":Това е наборна армия, какво искаш от една наборна армия, да са някакви командоси ли.За командирския състав ако говориш, си прав :)
  —цитат от коментар 55 на GMO VACCINES CHEMICALS


  Ми точно за командирския състав говоря. Колкото пъти ги юрнеше някой от генералния щаб, че утре почваме война с НАТО и им зачестяха нощните тревоги, толкова пъти почваха да си броят колко години им остават до пенсията, и колко заплати ще вземат. И това не в скапаните поделения. В щаба на елитен танков батальон бях... втората година, естествено, след НШЗО; кадрови военен не съм бил...

 62. 62 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Любопитно

  До коментар [#59] от "nigel":

  Едва ли е получавал пенсия като кмет, но поне до Балканската война продължава да си живее в Барутин което тогава е било извън територията на България в Турция!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  Българските медии мълчат за българските "цинкови момчета" загинали в Афганистан. Щото има и такива , но колко са , никой не е правил проучване. Познавам две семейства от смесени бракове , жената рускиня , а мъжът българин, които пострадаха от войната в Афганистан. На едното семейство убиха сина , а на другото синът им се върна инвалид. Малко хора знаят , че когато бяхме съветска колония , децата от такива смесени бракове автоматично ги записваха съветски граждани , когато навършваха пълнолетие , без да ги питат желаят ли или не. Момчетата не желаеха , защото това означаваше , че трябва да служат в съветската армия, която е много по-рискова и смъртоносна от нашата.

 64. 64 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Любопитно

  До коментар [#63] от "tacheaux":

  Ташка се га когато пращаме войници в Афганистан и Ирак в помощ на суперсилата САЩ която е опряла да нашата армия предполагам че си щастлив?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 65. 65 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 464 Неутрално

  До коментар [#60] от "Julian Mall":

  До коментар [#53] от "tamada": Тамадански стига с тъпите ти поучения! Аликсииивич не никакъв дисидент в Белорус...
  —цитат от коментар 60 на Julian Mall


  Ама много е тъпо да виждаш пред себе си нейни интервюта и пак да отричаш че е казала едно или друго. :)

  Говореше ли публично против Лукашенко години наред? Говореше.
  Казваше ли че срещу нея има натиск? Казваше.
  За 18 години нито една издадена нейна книга в Беларус. Чак 2017 я издадоха и то само защото тогава отношенията с Путин се бяха влошили и Логинов успя да си върне издателския лиценз (онова независимо издателство, което споменах в предния коментар).

  Значи лъжеш, че Лукашенко не и бил пречел и едва напоследък го била критикувала.

  ... избраха я в Коордонационният съвет само защото покрай Нобеловата премия стана известна на Запад и не е взала участие в нито едно заседение на съвета!
  —цитат от коментар 60 на Julian Mall


  А ти си присъствал на всички техни заседания и знаеш кой защо е бил избран и кой ги е посещавал? :)

  Най-смешната случка беше когато чувала как около вратата и ходят кагебистите на Батьката да я арестуват досущ както с камионетките по нощите 1937г обаче тогаво тя повика западните дипломати...
  —цитат от коментар 60 на Julian Mall


  Да бе, те западните дипломати прости и се оставят ей-така да ги манипулират. Изяви като тези не се правят без консултации с правителствата им.
  Случката беше точно в периода, когато арестуваха доста опозиционните водачи, а самата Алексиевич викаха на разпити. И не е "чувала" как ходят, ами са я безпокояли едни непознати лица, а на улицата долу са чакали автобуси.
  Естествено, че ще се страхува.

  Срамно е да лъжеш толкова плоско. Обидно е, че смяташ читателите за толкова тъпи.

 66. 66 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4342 Неутрално

  До коментар [#64] от "Julian Mall":

  Жулиянчо , едно е да отидеш в Афганистан доброволно , каквито са нашите войници от професионалната българска армия ,друго е да отидеш на война в чужда държава насила , каквито бяха наборните войници на съветската армия в Афганистан.

 67. 67 Профил на Мухарем Сербезовски‏
  Мухарем Сербезовски‏
  Рейтинг: 233 Весело

  До коментар [#60] от "Julian Mall":

  Една дребна курдисана душичка си ти - колчем видиш пръст, все среден ти се привижда. Хак ти е ...

 68. 68 Профил на Ogiigo
  Ogiigo
  Рейтинг: 1254 Неутрално

  До коментар [#8] от "B52":

  Тъй, тъй, а САЩ какво правеха във Виетнам, не убиваха, а строяха нали, същото правеха и в Чили, Ирак, Афганистан, Сирия, Либия и още много други! Убиваха и деца и жени и всичко живо, използваха напалм във Виетнам и дори бомби с обеднен уран в бомбардировките на бивша Югославия, в центъра на Европа! Странно! Защо не дигате врява за тези престъпления, а врякате само срещу Русия (СССР)! Жалки промити мозъци!

  Колкото един предмет е по-кух, толкова повече шум вдига.
 69. 69 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 873 Неутрално

  .... Малко хора знаят , че когато бяхме съветска колония , децата от такива смесени бракове автоматично ги записваха съветски граждани , когато навършваха пълнолетие , без да ги питат желаят ли или не. Момчетата не желаеха , защото това означаваше , че трябва да служат в съветската армия, която е много по-рискова и смъртоносна от нашата.
  —цитат от коментар 63 на tacheaux


  Зависи къде е живеело семейството. Лично познавах такъв човек - баща руснак, майка българка - живееха в България със син и дъщеря. Когато стават на 16 години бащата ги беше питал какво гражданство искат да вземат, като искал единият да е със съветско. Решили това да е дъщерята точно заради военната служба. Синът ми беше "фазан" в армията. Така че едва ли е било без да ги питат.

 70. 70 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Неутрално

  До коментар [#65] от "tamada":

  Не знам как не те мързи да пишеш пространно толкова лъжи! Единственото вярно е че я бяха привикали на разпит което тя представи като някаква страшна репресия пред тълпата от журналя! За сравнение Колесникаво продължават да я държат в следственият арест вече половин година даже и адвокатката и арестуваха но кой знае защо Западът не се трогва за нея а дига толкова патърдия за Навалани и Цхехановская!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 71. 71 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Любопитно

  До коментар [#60] от "Julian Mall":Една дребна курдисана душичка си ти - колчем видиш пръст, все среден ти се привижда. Хак ти е ...
  —цитат от коментар 67 на Мухарем Сербезовски‏


  Мухаремски кто ты такой!? Ряжены муслим из Средней Азии?!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 72. 72 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 3074 Любопитно

  До коментар [#66] от "tacheaux":

  Таше, ако не знаеш студентите в бившият СССР не ходеха в казарма така че многа лесно е можел да се отърве!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 73. 73 Профил на Oggie Petkov
  Oggie Petkov
  Рейтинг: 471 Неутрално

  До коментар [#39] от "dark'star":

  Тези лъжи от някой съветски армейски пропаганден вестник ли ги прочете? Или разполагаш със секретния архив на СССР за "размените"? Основен белег както на Руската империя, така и на световният "комунизъм" е неистовия стремеж към заграбване на земите на чужди народи, което се пропагандира или като "освобождение", борба с исляма или като част от "световна революция". Странно е това, че само един прост балкански народ от всички завладяни, наистина си мисли, че е бил освободен и то 2 пъти. Афганистанците са известни с това, че никой не е успял да ги завладее, т.е. "освободи". Опитвали са и Британската империя и царска Русия и СССР. Америкаците нямаха за цел това. Отидоха, убиха Осама и си ходят. Разбраха, че това племе не може да се цивилизова. Между другото част от афганците са автентични прабългарски племена.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK