Когато бунтарят Марк Твен влиза в ролята на дете

"Съвет към малките момичета" е още един шедьовър за деца от класика на американската литература.

"Съвет към малките момичета" е още един шедьовър за деца от класика на американската литература.Марк Твен е любимецът на деца с класическите си "Том Сойер", "Приключенията на Хъкълбери Фин", "Принцът и просякът". Тези творби остават незабравими у нас и дори като пораснем. Защото ни казват всичко за детството - за детската свобода - играта, за първите трепети на любовта, за приятелството, за прошката, за благодарността между хората. Но ето и още една книга на Марк Твен за детството, която ни връща в началото на живота ни, когато сме и колкото безгрижни, толкова и сполетявани от страхове, фантазии и мъчителни въпроси, които като деца, с оскъдния си опит, се опитваме да разрешим.


Както шедьовърът "Дон Кихот" на Сервантес се е родил като пародия на рицарските романи, можем да направим аналогията, че и "Съвет към малките момичета" е апостроф и деликатна иронична вметка към викторианските маниери, които трябва да е усвоило едно благоприлично момиче по това време. Книгата е писана през 1867 г. А знаем, че Марк Твен е гениалният майстор на смеха, в диапазона от остроумните забележки до ироничният сарказъм.


И тук, в тази книга, привидно за малки деца, но де факто, за всички възрасти, бунтарят Марк Твен влиза в ролята на дете и изразява досадата и нелепостта на изискванията как да се държи детето. Текстовете са седем на брой. Те звучат като постулати и сентенции със своята категоричност, философия и краткост. Но тази категоричност е различна от намерението да поставя детето в схема, калъп, матрица. Защото е израз на сърдечен смях. Абсурдността им е тяхната друга отлика. А звучат абсурдно, защото са в разрез с общоприетите маниери и държание, което изисква възрастният и обществото от детето. В това е бунтът на детето, изразен и от Марк Твен.


Съвет към малките момичета
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
КупетеОт езиковедска гледна точка те могат да се определят като противопоставяне и обърнатост. Тоест в ситуация, в която се декларира как да постъпи малкото момиче - послушание и приличие, Марк Твен във втората част на мисловната и езикова фигура "подстрекава" децата към бунт и непослушание. Той допуска и друг тип поведение, чрез противопоставяне на двете тези от едно изречение или от два последователни израза.
Нонсенсът и хуморът идват точно от тази инверсираност на ситуацията. И сигурно възмущението на възрастния би било налице.


Книгата съдържа седем основни, емблематични, най-характерни отношения от света на малкото момиче. Отношенията му с учителите, с приятелката му в игрите, с по-малкия му брат, с родителите и с възрастните хора. Най-близкото обкръжение - братчето и родителите са разгледани с по две ситуации. Първото впечатление от книгата е, че Марк Твен като че ли е създал тези литературни късове така между другото - експромт. Но колкото пъти ги прочетем, ще забележим, че това са дълбоко промислени ситуации от социалния атом на малкото момиче, заредени с много психологизъм, мъдрост и, разбира се, хумор.
Психологизмът идва от доброто познаване на психиката на малкото дете, мъдростта от дистанцията на годините, а хуморът - хуморът идва като антидот на напрежението в ситуацията и като подход към всяка житейска криза.


Философът Марк Твен ще даде препоръка малките момичета да се отнасят със снизхождение към дребните недостатъци на учителите. Схемата на тези мъдри литературни ескизи е една и съща: след като даде общоприетия съвет как да се справи с дадената ситуация едно благовъзпитано малко момиче, следва светкавичен обрат на ситуацията с неочаквано предложение. Точно в тази неочакваност в поведението се крие и заразителният смях.


"Добрите малки момичета не бива да се подиграват на учителите си за всяка дребна обида. До такива мерки трябва да се прибягва само при особено отегчаващи вината обстоятелства."


Тази кратка сентенция ни въвежда в цял един свят - учители и ученици. Този свят допуска много нюанси. Например, че учителят не е идеален човек и педагог, и може също да сбърка, т.е. да обиди ученика. И тогава блясва светкавицата-ирония на Марк Твен, т.е. и ученикът има право да защити достойнството си.


Вижте как един кратък хумористичен жанр може да ни открие цяла вселена от отношения и чувства.
Веднага ще добавя и приноса на сполучливия превод на Невена Дишлиева-Кръстева и чудесните рисунки на Капка Кънева.


Например за първата ситуация - учител/ученик илюстрацията прави подходящия прочит и дописване, че може да се стигне до последицата да се окаже, че ще има жаба в чантата на учителката.


Какъв съвет ще даде Марк Твен на момичето, което завижда на приятелката си за по-хубавата й кукла или как да отнеме дъвката на по-малкия си брат. Едно от големите достойнства на тези съвети е тяхната лаконичност, която обаче ни разкрива цялата гама от невинаги лицеприятни и благоприлични чувства. Тук са и завистта към приятелката и сиблингът към по-малкия брат и амбивалентността в отношението към родителя.


За отношението към родителите, които до голяма степен ни формират в детските ни години, Марк Твен казва: "Затова е редно да уважавате дребните им предразсъдъци и прищевки, и да се примирявате с малките им слабости, докато ви дойдат в повече."


Ето го отново уважението към детето - малкия човек, който има право да бъде зачитан като равноправно човешко същество. И само с няколко думи в края изразът добива съвсем друг смисъл.


Тук, в тези на пръв поглед непретенциозни ескизи, Марк Твен е превъзходен психоаналитик, добре познаващ детската психика и несъзнаваните прояви в детството и детското. Един от най-запомнящите се съвети е: "Ако майка ви иска да свършите нещо, не бива да й отговаряте, че няма да го направите. По добре и по-подобаващо е да я уверите, че ще изпълните точно заръката й, а след това тихо и кротко си продължете каквото вие угодно." Това намигване и симпатия към малките момичета е толкова дипломатично и хитроумно, и знаем колко практично се оказва и в отношенията в света на порасналите.


Пълно със симпатия и ирония е и съветването как да се справим с понякога досадливостта на много възрастните. След като декларира, че добрите малки момичета трябва да се отнасят с подобаващо уважение към възрастните, настъпва езиковият и мисловен обратът - ироничен урок, който дава Марк Твен: "Никога не отвръщайте на старите хора, преди те първи да започнат." И в илюстрацията виждаме една баба, която първа се изплезва на малкото момиче. Неслучайно се смята, че светът на възрастните понякога клони и към вдетиняването.


Издателство "Лист" с това издание ни поднася едно човеколюбиво, снизходително към човешките слабости, хумористично отношение към живота. Един друг съвременник на Марк Твен, от Австрия - Зигмунд Фройд, по същото викторианско време и ценящ тази рядка човешка дарба - хумора, ни поднася друга сентенция: ...Той (хуморът - б.м.) иска да каже: Виж, ето света, който ти изглежда толкова страшен. Детска играчка, нищо по-лесно от това да се пошегуваш с него!"

Ключови думи към статията:

Коментари (2)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Иван K
  Иван K
  Рейтинг: 2142 Весело

  Марк Твен прави отделни препоръки за малките момченца и за малките момиченца.
  Поставя едните от тях в неравностойно положение.
  Къде има паметник на Марк Твен, за да го съборим.

  подпис
 2. 2 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 2054 Неутрално
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK