"Литературен вестник" на 30 – трамплинът и витрината на съвременната българска литература

"Да говорим за скритите хора, чиито имена не се виждат по страниците" - интервю с Амелия Личева, главен редактор на "Литературен вестник"

© "Литературен вестник"

"Да говорим за скритите хора, чиито имена не се виждат по страниците" - интервю с Амелия Личева, главен редактор на "Литературен вестник"На 11 февруари "Литературен вестник" навърши 30 години. Националният седмичник за литература, критика и изкуство излиза без прекъсване от 1991 г. и е единственото периодично издание с такъв характер, появило се след 1989 г. и оцеляло до днес. Вестникът е трамплинът и витрината на съвременната българска литература. Разговаряме с главния му редактор Амелия Личева за пътя през тези 30 години, трудностите и успехите.


Амелия Личева

© Личен архив Амелия Личева

Амелия Личева


Как ще обобщите накратко 30-годишния път на "Литературен вестник"?
- Наскоро покрай годишнините на БНТ и БНР си помислих, че ЛВ е направо дълголетник - те са на по 60-ина, а той вече е на половината им. Дори така погледнато, е страшно много. А който познава фактите около появата и смъртта на българския литературен печат, знае, че това си е направо патриаршеска възраст за такъв тип издание. При това става дума за 42 броя на година в рамките на 30 години и за текстове във всеки брой в рамките на 100-ина стандартни страници. Представяте ли си какво количество думи е това.


И всяка седмица тези над 100 страници се изчитат по два пъти от коректорките на вестника Лора Султанова и Виржиния Абаджиева. Няма да ви казвам срещу какво символично заплащане. А те винаги изтъкват, че биха го правили и така, от любов към вестника.


И тук идваме до второто уникално нещо в това издание - редакторите му работят про боно вече не помня от колко години. Всъщност хонорари за редактиране се получаваха някъде през 90-те само, когато вестникът беше свързан с "Демокрация" и малко след това. Защото за всички нас вестникът е кауза и не искам това да се възприема като високопарни слова. Факт е. Възрожденско е, дава усещане за мисия и е с любов. Като се ласкаем, че поддържаме пространство за срещи на писатели, преводачи и критици от всички поколения.


И тук е и моята огромна благодарност към всички автори, защото в огромния си процент те дават своите текстове за вестника също безвъзмездно. И най-сетне, в годините вестникът се сдоби и със свои верни читатели, което оправдава усилието да го запазим жив.


Вие откога сте част от него?


- Редактор съм от 1996 г., но преди това водех рубриката "Глас от маргиналията", която беше политическа и плод на тогавашната ми свързаност със СДС. Изобщо, от създаването на вестника публикувах в него статии и стихове. Бях току-що завършила и в него откривах поле не просто за реализация, но и територия за съмишленичество. Първите редактори, с които се запознах, бяха Малина Томова и Едвин Сугарев.


Може ли да се каже, че в него изгряха звездите на съвременните български писатели и поети?


- Винаги съм го казвала, няма добър български поет, писател или критик, като започнем от поколението на дебютиралите през 90-те, та до днес, който да не е публикувал във вестника. И да, много автори направиха име покрай него.Коя е най-ярката отличителна черта на "Литературен вестник" от другите културни издания? Има ли изобщо конкуренция?


- Неговата отвореност. Били сме обвинявани в академизъм, в прекалена елитарност, дори в снобизъм, но който чете вестника, знае, че в него има всичко и се събират най-различни стилистики и почерци. Оттук и неговата може би най-съществената особеност - всеки брой има редактор и той налага своя вкус, интереси и никой не му се бърка.


Вярно, понякога се случва така, че другите редактори имат своите несъгласия, но свободата да направиш своя брой е нещо, което първите редактори зададоха и което пазим като традиция и до днес. И така, вие четете уж един вестник, но всъщност толкова вестници, колкото редактори работят в момента в него.


В годините сме се конкурирали с вестник "Култура", имали сме и доста напрегнати периоди, с "Литературен форум", докато излизаше. В момента сме почти единственият литературен седмичник. От "Словото днес" ни разделят вкусът и разбиранията. Провиждаме като свои партньори списания като "Култура", "Страница", "Съвременник", "Портал Култура".


Как оцеляваше изданието през годините? Помним, че в началото имаше масов абонамент. Как е сега?


- Първоначално "Литературен вестник" беше притурка на "Демокрация" и тогава беше най-лесно от финансова гледна точка. Политически не сме имали проблеми, каузите ни бяха сходни.


По-късно "Отворено общество" (и нека тези, които говорят за соросоиди, не подскачат) направи изключително много, за да има и книги, и културни издания в България. Така че оцелявахме благодарение на фондацията на Сорос. Когато той се оттегли от Източна Европа, дойдоха най-трудните години. Разчитали сме на дарения, на абонамент. Помагал ни е и Нов български университет в лицето на проф. Богдан Богданов.


В последните 10 години пак е много трудно, но възможността за подпомагане на културата е вече регламентирана чрез фондовете на Столичната община и на Министерството на културата. Всяка година правим множество проекти и това заедно с абонамента е основното ни перо, чрез което оцеляваме.


Отлично си сътрудничим и с някои от културните институти - Полския, Италианския, Унгарския, с Ирландското посолство. Кандидатстваме към програма "Традуки", различни фондове в Нидерландия, славянските страни.


Кога беше най-трудният момент за "Литературен вестник"?- За мен най-трудният и болезнен момент и за вестника, но и персонално за мен, който не знам дали съм преодоляла и до днес, е скандалът около изданието, който тръгна на честването на 25-годишнината на вестника. Тогава се оказахме изправени срещу хора, с които години наред бяхме работили заедно. И това е най-малкото, което мога да кажа за свързаността ни.


Вестникът се раздели с Едвин Сугарев, Силвия Чолева, Ани Илков... Разменихме си много обвинения, много тежки думи. Тази рана не се е затворила.


Как се развиваше през годините? Каква е разликата между първия и последния брой? Промени ли се фокусът му?


- Мисля, че да. В първите години имаше да се запълват много дупки - трябваше да се наваксва и да се публикуват важните имена от литературата, от сферата на хуманитаристиката. Тогава, смятам, вестникът беше най-академичен. Сега е по-вгледан в актуалното. Разбира се, академичното пак е в него и така трябва, но има и много повече теми от моментното, запознаващи със ставащото по света, с нови имена от днешния ден. Неизменна, разбира се, е българската литература.


Кратък речник на литературните и лингвистичните термини
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Каква е читателската аудитория? Има ли млади читатели, които се интересуват от литературното изкуство?


- От всички възрасти са - имаме читатели, които ни пращат писма, написани на пишеща машина или на ръка, имаме и много млади читатели, включително ученици. Колкото до младите автори, много са. Непрекъснато получаваме текстове на имейла на вестника. Почти всички от нас, които сме и университетски преподаватели, имаме кръг от сътрудници от най-добрите ни студенти. Така че вестникът продължава да бъде поле за дебюти.


Световен ли е „Нобел“?
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Разкажете нещо любопитно "от кухнята". Имаше ли куриози или редакционни гафове?


- Разбира се, имало е много гафове, но тук ми се иска не да ги разкажа, а да спомена името на един човек, който ни е спасявал много често от дублиране на витрини за книги, на вече излизали материали и който е помагал вестникът да изглежда добре. Става дума за дизайнера на "Литературен вестник" Гергана Икономова, която миналото лято внезапно почина. Тя беше човекът вестник, на когото всички ние безрезервно разчитахме.


Когато честваме вестника днес, за мен най-важно е да говорим за скритите хора, чиито имена читателите не виждат по страниците.


Екипът

© "Фейсбук"/ЛВ

Екипът

Коментари (22)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1714 Неутрално

  Последните мохикани в полето на литературата!

 2. 2 Профил на Капабланка
  Капабланка
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Честито на Литературен вестник!Като студент, преди 20 и кусур години вече, ходех специално да си го купувам от будката пред Софийския, всяка сряда май излизаше.От него научих много за качествена литература и автори, той бе моят прозорец към света на културата.Тогава интернет тепърва прохождаше у нас, книги се издаваха доста, та беше трудно да се избере коя ще ти хареса, а във вестника съм попадал на анализи, критики и дебати, които ми помагаха за добър избор.
  И да продължат още дълго да съществуват в нашата бедна и откъм истинска култура, страна!

 3. 3 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  Наистина е постижение да издаваш такьв вестник толкова дьлго. Поздрави на екипите на вестника , направили дьлголетието му вьзможно. В САЩ на такива годишнини публикуват специални издания, в които сьбират най-добрите, според, редактора, текстове от десетилетието. Не знам дали това е вьзможно за «литературен вестник.»

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 4. 4 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално


  Последните мохикани в полето на литературата!
  —цитат от коментар 1 на авторът


  И за да са наистина последните, съвсем го убиха тоя вестник. Не само новият екип не е по-добър от стария, но е далеч по-лош. Уж се мотаят там някакви млади, ама ми се виждат преждевременно остарели. Никакви нови идеи по отношение на облика, мениджмънта и развитието на вестника. Онлайн изданието пък е грозно отбиване на номера. Да си редактор там изглежда перфектна синекурна длъжност - хем те мислят за важен, канят те тук-там да журираш конкурси и да се произнасяш като последна инстанция, хем получаваш едни пари, без да си даваш зор.

 5. 5
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 6. 6 Профил на tamada
  tamada
  Рейтинг: 977 Неутрално

  Нямам отношение към "Литературен ветник" и не знам кой крив, кой прав. Но помня, че едно от обвиненията отправени от старите редактори при раздялата беше, че именно е нарушена свободата на водещия редактор сам да определя броя. Което противоречи на сегашните думи на Амелия Личева.
  http://www.svobodata.com/page.php?pid=18012

 7. 7 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  https://litvestnik.wordpress.com/

  Кажете, виждали ли сте подобно "издание" друг път, поне в Европа? Като го "открих" за първи път, изпитах срам. Колко пък трябва да си некадърен един сайт да не можеш да направиш? И не ми казвайте, че е до пари при всички технологични възможности, защото някои правят чудеса от нищо, а на други и милиони да дадеш, пак ще са си същите... да не казвам какви.

 8. 8 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  А днес 12 февруари е рожденият ден на вестник Демокрация, но явно това е встрани от интересите на Дневник

 9. 9 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  А днес 12 февруари е рожденият ден на вестник Демокрация, но явно това е встрани от интересите на Дневник

 10. 10 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  А за преврата на соросоидите няма и дума, само бегло се споменава за "тежки думи"

 11. 11 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Неутрално

  А за преврата на соросоидите няма и дума, само бегло се споменава за "тежки думи"
  —цитат от коментар 10 на Митев  И в професионалните връзки проблемите започват с пръкването на някой фалшив герой, който разваля дългогодишни отношения. Въпросът е кой е той, кои са те. Ако не го разкарат овреме, значи толкова им е акълът и това си заслужават. Понеже тука всичко обикновено се случва наобратно, най-вероятно са разкарали този, когото не трябва, и са оставили фалшивия герой.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#7] от "Victoria":

  е от кво сте недоволна?

 13. 13 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#3] от "7777":

  в хамеирканската лра в момента има наколцина автори които стават и са известни, и още неколко дестеки които също стават но нито някои ги е чувъл, нито ще ги чуи. а се рикламират и налагат всекви некъдърни кретени щото знаиш що. голем опадък. не само бг лрата е затанала в нищета. а ти кво читеш? обаче око от газетата беха на ниво щеха да урганизират един благутворителен контейл с раснообразие от напитки сервирвани. ама айде чистито и оспехи занапреде.

 14. 14 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#13] от "betona":

  Последното, което много ми хареса като език, е The Great Fire от Шърли Хазард. Водят я австрало-американска писателка. Има един неин разказ в читанката.
  Другите неща, които чета напоследък, или не са американски, или ако са американски, не са романи. Ти какво четеш, бетоне?

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 15. 15 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#14] от "7777":

  много си мила. не сме я чел. ами някугашни бг автури които или не сме чел или сме забраил. и расбира се тези лансирвани от кръгувете на лит. в-к и днесник за да сме вървежни и с оспех сред каките.

 16. 16 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 2002 Весело

  До коментар [#7] от "Victoria":е от кво сте недоволна?
  —цитат от коментар 12 на betona


  Нали? Направо си е произведение на искуствуту, г-н Бетон! Този, който поддържа сайта, е роден да работи в държавната администрация. Напрау не си знае призванието!

 17. 17 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2296 Неутрално

  До коментар [#14] от "7777":много си мила. не сме я чел. ами някугашни бг автури които или не сме чел или сме забраил. и расбира се тези лансирвани от кръгувете на лит. в-к и днесник за да сме вървежни и с оспех сред каките.
  —цитат от коментар 15 на betona


  От някогашните БГ автори: Сред класиците ми е любим Талев и няма конкуренция в сърцето ми. От по-новите: Бойка Асиова, Здравка Евтимова, някои неща на Теодора Димова и на Емилия Дворянова.

  Сподели твоите предпочитания, бетоне. Много си потаен! Как ще те водя на театър в Сиатъл, ако не те знам какво четеш? :)

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#17] от "7777":

  ами аз написах, ама няма кой да прочете... :) предпочитаниата ми са същите като към женките. :)
  Напълно спуделям отнушението ти към талев. теодора и емилия стават. здравка не съм я чел и не ми аресва :) :). на асиова ще й обърна внимание заради теб но съм скиптичен. най ми аресва русков щото се опитва да пише л-ра и в последните си две раоти е успял. никак не съм притенциозен, пустановката няма значение, стига преди това да се отбием в някое каафе, а след това в некой бар. дано ги отворят скоро. :)

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1103 Неутрално

  До коментар [#16] от "Victoria":
  много сте забавна :) не сте работили нищо в дарж. админисерация, нито в медии и ви личи и няма нищо лошо :) ,расбирам вълненията ви за саита.... ама аман от сайтове напарвени не с цел да са фонкционални, т.е да ти свършат няква работа, ами с цел да се шматарокаш из тях колкото се може повече... и с тия нонстоп промени на саитовете, все към по-лошо... ами виште например саитовете на държавната тиливизиа и радио, голямите конпании или на днесник ...повните ли стариа сайт? не само че не го повним как беше ами и спомена че е имало друг саит изчезва....
  от друга страна виште как е било някога... не няква си насерана статия с никва ценост, ами основополагаци книги... свършва едната и едва ли не на същия ред започва слеващата....и за да се пести място, а и заради друго....и кво? ами много хубаво, ората са можили да читат, да мислат и т.н. а сига кво? ами лайно.

 20. 20 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#12] от "betona":

  няма картинки от онез дето дрътляци са праят чи рисуват кат тригодишни дичица с талант, а други дрътляци викат ой колку убава курица и уфурмление вобще. И идна хубава примиера - пласМасуви чашки с бело винце от картонен мях, солетки молетки, торба фастъци ко знайш ти и ко ти увира главата от литертура

 21. 21 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#19] от "betona":

  Това наистина не го разбирам дето сайтовете стават все по-грозни и нефункционални. Не знам каква е причината - все по млади уформители с фикс идея непременно да променят нещо и понеже не могат да го подобрят, всяка промяна води до плачевни резултати. Или защото директивата е по всички линии и фронтове да се налага грозотата и тъпотата за модел. Дневник да ма извиняват, ама и те са същите

 22. 22 Профил на Митев
  Митев
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  До коментар [#19] от "betona":

  Това наистина не го разбирам дето сайтовете стават все по-грозни и нефункционални. Не знам каква е причината - все по млади уформители с фикс идея непременно да променят нещо и понеже не могат да го подобрят, всяка промяна води до плачевни резултати. Или защото директивата е по всички линии и фронтове да се налага грозотата и тъпотата за модел. Дневник да ма извиняват, ама и те са същите

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK