Кант във вертеп, съблазнителят Киркегор: великите мислители и любовта

В какви любовни капани са попадали и най-мъдрите хора на света? Книгата на германския публицист Манфред Гайер "Любовта на философите" търси отговорите.

© rowohlt.de

В какви любовни капани са попадали и най-мъдрите хора на света? Книгата на германския публицист Манфред Гайер "Любовта на философите" търси отговорите.



Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


Какво е любовта? Каква е нейната същност? Какво точно привлича двама души един към друг? Кога емоционалната близост се превръща във физическо привличане?


Открай време мислителите се опитват да намерят отговорите на тези въпроси - при това без практически да анализират ролята на любовта и еротиката в техния собствен живот. Но какъв отпечатък е оставил върху техните дейност, творчество, мироглед и начин на мислене личният им любовен опит?




Популярният германски публицист Манфред Гайер е дръзнал да проследи връзката между биографията и творчеството на изтъкнати мислители от различни епохи - гиганти като Сократ, маркиз дьо Сад, Русо, Кант, Киркегор, братята Хумболт, Хайдегер, Фуко. В своята нова книга "Любовта на философите" той разказва какво е извършвала любовта с тези велики хора и кой е бил обект на техните страсти и обожание.


С кого е правил секс Имануел Кант?


Лекции по логика
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Родоначалникът на класическата немска философия Имануел Кант е признавал голямото значение на секса в живота на хората. Той е казвал, че мъжът без сексуално влечение би бил несъвършен, а в лекциите си по етика споделял разбирането си за това какъв би трябвало да бъде сексът. Самият той обаче е останал неженен, а сред слугите му не е имало нито една жена.


"Когато ми трябваха жени, не можех да си ги позволя. А когато можех да си ги позволя, вече не ми трябваха", казвал великият философ, цитиран от Манфред Гайер. Авторът обаче прави едно важно уточнение - на горния етаж на един хотел в Кьонигсберг, където Кант се отбивал често, имало публичен дом.


Изборът на Сьорен Киркегор


Сьорен Киркегор. Съчинения - том 2: Или-или
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Датският философ, теолог, писател, основоположник на екзистенциализма Сьорен Киркегор много обичал музиката на Моцарт - можел да я слуша с часове. Но особено се вълнувал от операта "Дон Жуан", основаваща се на легендата за великия прелъстител, който, играейки, покорявал женските сърца.


Киркегор много искал да прилича на дон Жуан, поради което в реалния живот през глава се хвърлял да търси авантюри, без да се въздържа от случайни връзки и без да поема каквито и да било ангажименти. За него най-важното било да примами "плячката", да си поиграе с нея, след което да я пусне. Той си забранявал да обича жените истински, тъй като смятал за основна любовта към Бога. В този случай ставало дума за етика, а в съответствие с позицията на Киркегор компромис между етиката и естетиката не би могло да има.


Когато бил на 24 години, го впечатлила силно 14-годишната Регина Олсен. Киркегор си поставил за цел да я покори и успял. Регина била сляпо влюбена в него и три години по-късно двамата се сгодили. Но не минала и година и Киркегор зарязал младата дама, защото разбрал, че и самият той е влюбен. Но впоследствие това го измъчвало цял живот. Именно отчаянието, в което изпаднал, сложило началото на неговата философия на екзистенциализма. Манфред Гайер е убеден, че ако животът на Киркегор би бил щастлив, той не би написал такива значими трудове като "Страх и трепет", "Или - или", и "Болест за умиране".


Мъките на Жан-Жак Русо


За обществения договор
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Френско-швейцарският философ Жан-Жак Русо много лесно се влюбвал: привличала го ту една, ту друга жена и в крайна сметка се оженил за неграмотната хотелска прислужница Тереза Левасьор. След което Русо, който проповядвал хуманизма, дал всичките си деца в дом за отглеждане, обяснявайки, че нямал как да ги изхрани.


Но страдал заради това цял живот. Но пък ако не биха били тези преживявания, надали би се появил на бял свят неговият роман "Емил или за възпитанието", който е и основното му педагогическо съчинение. На хартия той постига това, което не успява да постигне в живота, пише Манфред Гайер.


Щастието на Хумболт и Сократ


Сократ и изкуството на диалога
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Някои от героите в книгата на Гайер - като Русо, Киркегор, маркиз дьо Сад или пък Кант - са се интересували от жени. Други - например Александър фон Хумболт и Фуко - предпочитали мъжете. Но нито един от тях така и не изпитал истинското щастие в любовта. Докато братът на Александър фон Хумболт - Вилхелм, бил обикновен "традиционалист":


Той живял в пълна хармония и щастие със съпругата си Каролина, която била една от най-умните и еманципирани жени на своето време, родила му шест деца. И двамата имали и извънбрачни връзки, но това не се отразило негативно на семейния им живот - никой от двамата не ограничавал свободата на другия.


Сред тези, които смятали, че са постигнали щастието в любовта, е древногръцкият философ Сократ. Макар да се твърди, че той бил потискан от злата си жена Ксантипа, това не отговаря на истината, твърди Манфред Гайер. Той припомня един от принципите на Сократ: който иска да стане добър ездач, не избира най-кротките коне. Изкуството е именно в способността да се разбираш дори и с тези, които имат тежък характер. Трудно е да не се съгласим с това.

Ключови думи към статията:

Коментари (15)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 1563 Неутрално

  Цитат:
  Какво е любовта? Каква е нейната същност? Какво точно привлича двама души един към друг? Кога емоционалната близост се превръща във физическо привличане?

  Открай време мислителите се опитват да намерят отговорите на тези въпроси - при това без практически да анализират ролята на любовта и еротиката в техния собствен живот

  --------
  Какво било Любовта!?
  Мчи Хегел го е казал отдавна, и то не как да е, а всеобемащо и от Гледна Точка на Вечността - Любовта е изявата чрез другия.

  С което е изчерпал темата и е дал окончателното решение на въпроса.

 2. 2 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 645 Неутрално

  Поредната реклама на сензационалист. Удивително е как може да се напишат толкова големи глупости в толкова кратък текст. Трябва да си невероятно самоуверен глупак, за да дебатираш сексуалния живот на Сократ, който не е написал и една дума и е живял преди 25 века в един съвършенно различен примитивен свят. Каквото се знае за него е от Платон, а той е писал за неговото философско учение, а не за креватните предпочитания на жена му (която се споменава в няколко афоризма). Кант е писал против онанирането. Какво странно има да се е отбивал при някоя жена? От друга страна в автобиографията си Русо пише, че след 42 години е спряк със секса и е мастурбирал, защото било по-малко физически натоварващо. Това са всеизвестни неща. Не разбрах какъв е принуса на този глупав журналист. Каква е тезата която е развил? Че всички са маскари? Че това си е теза открай време на всички омазани български политици.

 3. 3 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4219 Весело

  Хм, излиза, че Рабинович е също един дълбокомислен философ. В графата "Семейно положение" на данъчната форма той вписал "Безизходно!!!".

 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  Сократ е първенеца по любов в статията......и то със сериозна преднина спрямо останалите....

  Bukalemun
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  “ Кант във вертеп, съблазнителят Киркегор: великите мислители и любовта“
  ——
  И ко , начи... според “великите мислители” “любовта“ тряба да са търси по вертепите и в съблазна, тъй ли? Туй книжле, май, търси да омаскари де що уно-малце-известен мислител в историята има. Мръсното бельо не беше ли специалитет на ПИК?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  “Мъжът винаги си остава дете и обича да играе. А каква по-добра играчка от жената!?”
  Ф. Нитчше.

 7. 7 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 628 Неутрално

  Междо другото, моят опит показва, че е много по-добре да си нормален човек, отколкото философ.

 8. 8 Профил на хм
  хм
  Рейтинг: 1116 Неутрално

  "не ме гледай какво правя, а ме слушай какво говоря"

  даже става за лого на парламентата

 9. 9 Профил на gigabyte
  gigabyte
  Рейтинг: 759 Неутрално

  Да, никога не е късно да научиш какви откачалки са били "светилата" на миналото. Дават акъл на другите, а не могат да оправят семейството си. Учат как се гледат деца, а зарязват своите. Интересна основа има т.нар. Просвещение.

  master
 10. 10 Профил на rincewind
  rincewind
  Рейтинг: 822 Неутрално

  В момента в който математката (физиката) става трудна се появяват философи:) Честно казано, ако някой е философ това е Джером Джером!

 11. 11 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 830 Неутрално

  Балзак е описал в романите си повече от 50 начина да се забогатее, но си умрял бедняк. От когото не става нищо друго, става писател. Иначе, любовта е чиста химия. Тестостерон! Колкото повече от него, толкова повече мераци, и при мъжете и при жените, един и същ хормон. Поразително! Импотентността, най - често обаче е чист психически проблем в над 90% от случаите; проблем на висшата корова функция. Затова: "Мама я шофьора люблю!" Колкото повече мислиш, колкото повече ти пука, толкова повече не си функционално годен. По отношение на децата: най- големите егоисти и мъжете и жените са най- грижовните родители! Така че, когато си избираш партньор, с когото да обичате и се грижите за децата си, гледайте колко голям егоист е! Любовта към децата е любов не само към партньора, но и към самия себе си, защото децата са част от единия и другия.

 12. 12 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#7] от "Nedyalko Lazarov":

  Когато не си философ, виждаш много по-малко. Това вероятно е основата на твоето удовлетворение. Има и друга интерпретация - въпрос на приоритети.

 13. 13 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#5] от "Gretel":

  Туй книжле не търси да омаскари велики мислители, а да покаже, че и те са хора. Защото политическата коректност вече забранява на човека да се чувства такъв.

 14. 14 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1785 Неутрално

  До коментар [#9] от "gigabyte":"... светилата" на миналото. Дават акъл на другите, а не могат да оправят семейството си."

  Проста мисъл от прост човек. Светът не се движи напред от хора, чиито акъл стига само за това - "да оправят" семейството си. Ако човек мисли мащабно, много по-вероятно е да наруши тесните битови граници на семейството. Но това не е за хора като теб, които обичатдомашния уют.

 15. 15 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#13] от "авторът":

  “ Туй книжле не търси да омаскари велики мислители, а да покаже, че и те са хора. ”
  ——
  Силно твърдение. Нима си прочел книгата... на немски?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)




За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK