Клане на индианци заради нефт – шокиращо журналистическо разследване излезе в книга

Скорсезе снима филм по "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" за една от най-тайните криминални конспирации в американската история

© "Сиела"

Скорсезе снима филм по "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" за една от най-тайните криминални конспирации в американската историяКнигата на Дейвид Гран "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР", вдъхновила известния режисьор Мартин Скорсезе за новия му филм, излезе на български, съобщи издателство "Сиела" . Преводът е на Камен Велчев.


"Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" е бестселър в САЩ през 2017 г. според Wall Street Journal, GQ, Time, Newsday, Entertainment Weekly и Vogue. Книгата се чете като уестърн с напрегнат криминален сюжет, но всъщност е шокиращо журналистическо разследване. Авторът Дейвид Гран става световноизвестен с книгата си за изследователя Пърси Фосет "Изгубеният град Z", издадена и на български от "Колибри" (тиражът е изчерпан).


В "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" Гран разследва клането на индианско племе през в Оклахома, след като то намира в резервата си нефт. Разследването на ФБР води до разкриването на една от най-тайните криминални конспирации в американската история.
На 24 май 1921 година Моли Бъркхарт от град Грей Хорс в резервата на племето осейджи в Оклахома, започва да се опасява, че нещо се е случило на една от трите ѝ сестри - Ана Браун. А скоро идва и новината, че още един осейдж, Чарлз Уайтхорн, е изчезнал седмица преди нея.


Телата и на двамата са открити малко по-късно, а убийства им дават началото на един от най-травматичните периоди в американската история - избиването на индианците осейджи в техния резерват през 20-те години на миналия век, когато петролният бум сблъсква техните интереси с тези на едрия бизнес и организираната престъпност.


Разследването е поверено на специален агент от полевия офис на Бюрото за разследване в Хюстън Том Уайт. Той получава спешна заповед от централата във Вашингтон, която не само ще промени развоя на събитията, но ще доведе до възхода на Федералното бюро по разследванията начело с Дж. Едгар Хувър.


Книгата на Гран е базирана на хиляди страници от досиета на ФБР, секретни показания пред съдебни заседатели, съдебни стенограми, данни от информатори, лична кореспонденция и устни разкази, фотографии от местопрестъпления и още много други цензурирани и нецензурирани източници.


"Убийците от Оклахома" е завладяващо разследване, в което се преплитат зовът на Дивия запад, сенчестите игри на подземния свят в криминалната литература и безмилостната обективност на разследващата журналистика. А гласът на кръвта "вика от земята", за да възтържествува истината из покритите с дъбрава хълмове и обширни прерии на територията на индианците осейджи от Оклахома", се казва в анотацията "Сиела".


Именно тази нелицеприятна история от американската действителност през 20-те години на ХХ век привлича холивудския ас Мартин Скорсезе да екранизира книгата на Дейвид Гран. Във филма участват любимите му актьори Леонардо ди Каприо и Робърт Де Ниро.


Из "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР" от Дейвид Гран


1. Изчезването


През април милиони дребни цветя обсипват покритите с дъбрава хълмове и обширни прерии на територията на индианците осейджи от Оклахома. Това са предимно теменужки, клейтонии и хустонии. Писателят от племето осейдж - Джон Джоузеф Матюс, отбелязва, че галактиката от цветчета прилича на "конфетите на боговете".


През месец май, когато койотите вият по изнервящо голямата луна, над дребните цветчета започват да се надигат по-високите традесканции и рудбекии, които крадат от водата и слънчевите им лъчи. Стъбълцата на по-малките цветя се превиват, цветовете им повяхват и не след дълго биват погребани под земята. Ето защо индианците наричат месец май "луната убиец на цветя".


Моли Бъркхарт

© "Сиела"

Моли Бъркхарт


На 24 май 1921 година Моли Бъркхарт, жител на селището на осейджите в оклахомския град Грей Хорс, започва да се опасява, че нещо се е случило на една от трите й сестри - Ана Браун. Тя е на 34 години и по-малко от година по-възрастна от Моли. Изчезнала е три дни по-рано. Често се е отдавала на "гуляи", както пренебрежително се изразяват членовете на семейството й, а именно да танцува и пие с приятели до зори.


Този път обаче нощта е отминала, след нея и втора, а Ана не се е появила на прага на къщата на Моли, както обикновено го е правила, с леко разрошена дълга черна коса и блещукащи като диаманти очи. Когато влиза, Ана обикновено си събува обувките и на Моли сега й липсва успокояващият звук на спокойното є движение из къщата. Вместо това в нея цари тишина като онази в околните поля.


Моли вече е загубила сестра си Мини преди около три години. Смъртта й е настъпила с ужасяваща бързина и макар лекарите да са я отдали на "странно отслабване", Моли таи съмнения. Мини е била само на 27 години и винаги се е радвала на отлично здраве.


Също като тези на родителите им, имената на Моли и сестрите й са вписани в Свитъка на осейджите, което означава, че са регистрирани членове на племето. Също така това означава, че са богати. В началото на 80-те години на 19 век осейджите са изведени от земите си в Канзас и настанени на каменистата територия на североизточна Оклахома, за която няколко десетилетия по-късно се установява, че се намира над един от най-богатите нефтени залежи в Съединените американски щати.


За добива на този петрол компаниите са длъжни да плащат такси на племето. Към началото на 20 век всеки член на племето започва ежемесечно да получава чек с пари. Първоначално сумата е само няколко долара, но с времето, колкото повече нефт се добива, тя нараства на стотици, а след това и на хиляди долари.


Всяка година става все по-голяма и по-голяма точно както прерийните вади се сливат, за да оформят калната река Симарон, като в крайна сметка членовете на племето събират милиони и милиони долари. (Само през 1923 година са им били раздадени над 30 милиона долара, равняващи се на сегашни 400 милиона долара.) Осейджите са смятани за най-богатия народ на глава от населението в целия свят. "Дивете се!", пише в нюйоркския ежеседмичник Outpost. "Вместо да гладуват до смърт, индианците... се радват на стабилни доходи, които карат банкерите да се пукат от яд."


Обществеността бива обсебена от благосъстоянието на племето, което е в контраст с образа на индианците от времето на първия контакт на бледоликите с местното население - първородния грях, от който се ражда тази държава.


Журналистите издевателстват над читателите си със статии за "осейджите плутократи" и "червенокожите милионери", обитаващи просторни имения с изящни полилеи, носещи диамантени пръстени и кожени палта, возещи се в коли с частни шофьори. Един от авторите се диви на девойките осейджи, които посещавали най-добрите частни пансиони и носели превзети френски облекла, сякаш "някоя très jolie demoiselle от парижките булеварди небрежно е решила да се отбие в този малък градец по средата на резервата".


В същото време репортерите се възползват от всеки случай да покажат аспекти на традиционния начин на живот на осейджите, който да внуши на читателите образи за "индианците диваци". В един материал се отбелязва, че "около открит лагерен огън са паркирани в кръг скъпи автомобили, а на него червенокожите им собственици, наметнати в шарени одеяла, си пекат месото по най-примитивен начин".


Друг описва как група осейджи пристигат с частен самолет на церемониалните им танци, сцена, която "не е по силите на фантазията на всеки писател". За обобщение на обществената представа по адрес на осейджите можем да приемем статия във Washington Star, в която четем, че "Съжалителното горките бедни индианци съвсем основателно може да бъде променено на облагодетелстваните богати червенокожи".


Грей Хорс е едно от най-старите селища в резервата. В тези аванпостове, включително в съседния Феърфакс, с население от почти 15 000 души, и Похъска, административния център на окръг Осейдж, с население над 6000 човека, животът кипи.


Улиците гъмжат от каубои, хора, които са дошли да си търсят късмета, контрабандисти, оракули, престъпници, шерифи, нюйоркски финансисти и петролни магнати. Автомобилите прегазват следите от конски копита, а миризмата на гориво доминира над прерийните аромати. Гарвани са накацали по телефонните жици като съдебни заседатели. Съществуват и ресторанти, скрили се зад табелите на кафенета, оперни зали и игрища за поло.


Макар Моли да не харчи толкова охотно, колкото някои от съседите є, тя си е построила красива дървена къща в Грей Хорс, в близост до старото семейно жилище от овързани пръти, тъкани рогозки и дървесна кора.
Притежава няколко автомобила и прислуга - "индианските блюдолизци", както много от заселниците презрително наричат тези имигранти. Най-често това са чернокожи или мексиканци, а един от посетителите на резервата в началото на третото десетилетие на 20. век презрително отбелязва, че "дори бели" са изпълнявали "всички ежедневни домашни задължения, които никой осейдж няма да се унижи да прави".


* * *


Моли, Ана и Мили Бъркхарт

Моли, Ана и Мили Бъркхарт


Моли е един от последните хора, видели Ана преди изчезването й. На 21 май тя се е събудила малко преди изгрев - слънце, навик, насаден от баща й, както и неговата ежедневна молитва към Слънцето.
Свикнала е с хора на чучулигите, бекасите и тетревите, заглушаван сега от ритмичното почукване на сондите, източващи земята. За разлика от много от приятелите си, които са захвърлили традиционните носии на осейджите, Моли е увила раменете си с индианско одеяло. Освен това не е подстригала черната си коса къса, а я е пуснала дълга по гърба си, като по този начин разкрива красивото си лице с високи скули и големи кафяви очи.


Ърнест Бъркхарт, съпругът й, се събужда заедно с нея. 28-годишният бледолик притежава красотата на звезда от каубойски уестърн: къса кафява коса, небесносини очи и квадратна брадичка. Само носът му загрозява гледката, защото изглежда така, сякаш е отнесъл няколко удара с юмрук по време на пиянско сбиване.


Израснал в Тексас, син на беден фермер с памукова плантация, той е завладян от разказите за хълмовете на Осейдж, границата, зад която се говори, че каубоите и индианците все още бродят из прериите. През 1912 година той е на деветнадесет, но си опакова багажа в торбичка като Хъкълбери Фин и заминава да живее с чичо си във Феърфакс, властен животновъд на име Уилям К. Хейл.


- Не беше човек, който да те помоли да свършиш нещо - той заповядваше - казва веднъж Ърнест по адрес на Хейл, който се превръща в негов втори баща.


Макар да е в общи линии момче за всичко на Хейл, младежът от време на време работи и като частен шофьор, и така се запознава с Моли, като я развежда из града.


Ърнест обича чашката и игрите на покер с хора с лоша репутация, но зад грубата му външност явно се крият нежност и несигурност, които карат Моли да се влюби в него. Родена като говорител от името на племето осейдж, Моли е учила английски в училище, но независимо от това Ърнест учи родния й език, докато не започва да говори свободно с нея.


Тя е болна от диабет, затова той се грижи за нея, когато тя изпитва болки в ставите, а стомахът я присвива от глад. След като чува, че тя е обект на интересите на друг мъж, той є прошепва, че не може да живее без нея.
Сватбата им не е лесно начинание. Грубоватите приятели на Ърнест му се подиграват, че щял да бъде "мъж на скуоу ". Макар трите сестри на Моли също да са се омъжили за бели мъже, тя се чувства длъжна да приеме уговорения брак, характерен за традициите на осейджите, както са се взели и родителите им.


Убийците от Оклахома и раждането на ФБР
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Семейството ѝ практикува някаква религиозна смесица между католицизъм и племенни вярвания, но Моли така и не успява да разбере защо Бог ще є изпрати любовта само за да й я отнеме след това. Затова през 1917 година двамата с Ърнест си разменят пръстените и се кълнат да се обичат вечно.


Към 1921 година те вече имат дъщеря на име Елизабет и син, наречен Джеймс, който е само на осем месеца, но вече има прякора Каубой. Моли полага грижи и за застаряващата си майка Лизи, която се е преместила да живее с тях след кончината на бащата на Моли. В миналото Лизи се е притеснявала, че Моли ще умре млада заради диабета си, затова е помолила останалите си деца да се грижат за нея. Нещата обаче се стичат така, че именно Моли се грижи за всички останали.


***


21 май е трябвало да бъде радостен ден за Моли. Тя обича да посреща гости и е организирала непретенциозно обедно събиране. След като се преоблича, тя храни децата. Каубой често страда от болки в ушите, затова тя подухва в тях, докато детето спре да плаче. Моли поддържа безупречен ред и издава нареждания на прислугата, като единственият човек, който не търчи напред-назад, е Лизи, която се е разболяла и е останала да пази леглото.


Моли моли Ърнест да се обади на Ана и да я попита дали би дошла да се погрижи за Лизи, ей така, за разнообразие. Ана е най-голямото дете в семейството и се радва на специален статут в очите на майка си. Макар Моли да се грижи за старицата, Ана е онази, която израства разглезена от вниманието на майка им.
Когато Ърнест казва на Ана, че майка ѝ се нуждае от нея, тя обещава да хване такси и да дойде веднага, което и прави съвсем скоро, облечена е яркочервени обувки, пола и индианско одеяло в тон с нея, а в ръката си държи чантичка от алигаторска кожа. Преди да влезе, тя припряно разресва разрошената си от вятъра коса и напудря лицето си. Моли обаче забелязва, че сестра й леко се олюлява и завалва думите. Ана е пияна.


Моли не успява да прикрие неодобрението си. Някои от гостите ѝ вече са дошли. Сред тях са и двама от братята на Ърнест - Браян и Хоръс Бъркхарт , които са привлечени от "черното злато" и по тази причина са се преместили да живеят в окръг Осейдж, като често помагат на Хейл в ранчото му. Една от лелите на Ърнест, която често подхвърля расистки реплики по адрес на индианците, също е тук, а последното нещо, от което Моли има нужда сега, е Ана да дразни дъртата коза.


Ана изхлузва обувките си и е напът да предизвика скандал. Вади шише от чантичката си и го отваря, при което из въздуха се разнася острата миризма на контрабандно уиски. Под предлог, че то трябва да бъде изпито, преди полицаите да я заловят, защото от въвеждането на Сухия режим вече е изминала една година, тя предлага на гостите да си сръбнат от онова, което нарича "най-доброто от Бялото муле ".


Моли знае, че Ана преминава през тежък период. Наскоро се е развела с мъжа си - заселник на име Ода Браун, който върти бизнес с наем на частни шофьори. От този момент насетне тя прекарва все повече време в шумните околни градчета в резервата, изникнали, за да подслоняват и забавляват нефтените работници.


Градчета от рода на Уизбенг, за който се говори, че през деня хората в него фучат, а през нощта изтрещяват . "Тук присъстват всички форми на разложението и злото - пише в официален правителствен доклад. - Хазарт, алкохол, прелюбодеяния, измами, кражби и убийства."


Ана е запленена от заведенията в края на задънените мрачни улички. Отвън те изглеждат порядъчни, но зад тях има скрити помещения, пълни с искрящи бутилки контрабанден алкохол. Един от служителите ѝ по-късно заявява пред властите, че Ана била човек, който пие много уиски и притежава "нисък морал спрямо белите мъже".


Ана започва да флиртува с Браян - най-малкия брат на Ърнест, с когото е излизала от време на време, в къщата на Моли. Той има по-мрачен характер от брат си, държи се загадъчно и зализва назад оредяващата си коса. Един полицай, който го познава по-добре, го описва като "прост бачкатор". Когато Браян пита една от прислужничките на обяда дали вечерта би излязла на танци с него, Ана му казва, че ако закачи само още една жена, ще го убие.


Междувременно лелята на Ърнест е започнала да мърмори, но на достатъчно висок глас, че всички да я чуят, че е ужасена от факта, че племенникът ѝ се е оженил за червенокожа. Моли лесно отвръща на удара, защото една от прислужничките, която обслужва лелята, е бяла, а това е брутално напомняне за социалния ред в града.


Ана продължава да дърпа дявола за опашката. Кара се с останалите гости, с майка си, дори с Моли.


- Пиеше и вдигаше кавги - казва по-късно една от прислужничките на представителите на властите, след което добавя, - не разбирам езика им, но със сигурност се караха. Стана страхотен скандал с Ана и много се уплаших.


Моли възнамерява да се грижи за майка си и тази вечер, докато Ърнест откарва гостите им до Феърфакс, който се намира на осем километра на северозапад, където да се запознаят с Хейл и да изгледат пътуващия мюзикъл Bringing Up Father.


В него се разказва за един беден ирландски имигрант, който печели милион долара от залагания и се опитва да се впише във висшето общество. Браян, който си е сложил каубойската шапка, изпод периферията на която надничат присвитите му по котешки очи, предлага да изпрати Ана до къщата й.


Преди да тръгнат, Моли изпира дрехите на Ана, дава ѝ храна и се уверява, че е изтрезняла достатъчно и че си е възвърнала типичния ведър характер и чар. Мотаят се кратко, спокойни и дружелюбно настроени една към друга. Когато Ана казва "Довиждане", през усмивката ѝ проблясват златните й пломби.


* * *


Ърнест Бъркхарт

© "Сиела"

Ърнест Бъркхарт


С всяка изминала нощ Моли се притеснява все повече и повече. Браян настоява, че е откарал Ана право у тях и я е оставил пред вратата, преди да потегли към мюзикъла. След третата нощ Моли, по типичния за нея спокоен, но властен начин, кара всички да се раздвижат. Изпраща Ърнест да провери в къщата на Ана. Той завърта дръжката на входната врата, но е заключено.


През прозореца стаята изглежда тъмна и пуста.


Ърнест стои сам в горещината. Няколко дни по-рано е паднал студен пролетен дъжд, но след това слънчевите лъчи безпощадно са прежуряли през клоните на дъбовете. По това време на годината жегата изпепелява прерията и високата трева припуква под подметките. През омарата в далечината се виждат скелетите на сондажните кули.


Главната прислужничка на Ана, която живее в съседство, излиза, и Ърнест я пита:


- Знаеш ли къде е Ана?


Жената отговаря, че преди дъжда тя се е отбила в къщата на Ана, за да затвори отворените прозорци.


- Реших, че вятърът може да вкара дъжда вътре - обяснява тя.


Вратата обаче била заключена и нямало никаква следа от Ана. Била заминала.


Вестта за отсъствието є се разчува, разнася се от човек на човек, от магазин на магазин. Масло в огъня налива и новината, че още един осейдж, Чарлз Уайтхорн, е изчезнал седмица преди Ана.


Жизнерадостен и остроумен , 30-годишният Уайтхорн бил женен за жена, наполовина бяла, наполовина шайенка. Местният вестник отбелязва, че бил "популярен както сред белите, така и сред членовете на племето си". На 14 май бил напуснал дома си в югозападната част на резервата и бил заминал за Похъска. Така и не се завърнал.


Моли е имала основание и да не се тревожи. Напълно възможно е било Ана да е тръгнала за Оклахома Сити, след като Браян я е оставил у дома є, или да е прекосила границата в посока на кипящия от живот Канзас Сити. Може би в момента танцува в някой от онези джаз клубове, който толкова обича да посещава, безразлична за хаоса, който е създала след себе си. Дори да е срещнала някакъв проблем, Ана знае как да се защитава - често носи малък пистолет в чантичката си от алигаторска кожа. Ърнест уверява Моли, че Ана скоро ще се прибере в дома си.


* * *


Седмица след като Ана изчезва, един работник на петролните сонди се разхожда по хълмовете, намиращи се на километър-два северно от центъра на Похъска, и забелязва нещо да се подава от храстите в основата на една от сондите. Приближава се. Нещото се оказва разлагащ се труп, между очите на който се виждат две дупки от куршуми. Жертвата е екзекутирана.


Между хълмовете е горещо, влажно и шумно. Сондите разтрисат земята, докато дълбаят варовиковите скали. Помпите люлеят огромните си клюнове напред-назад. Около тялото се насъбират още хора, а то е в толкова напреднала степен на разложение, че е невъзможно да се идентифицира.


От един от джобовете на дрехите му стърчи писмо. Един от присъстващите го издърпва, заглажда хартията и го зачита. То е адресирано до Чарлз Уайтхорн, от което се установява, че това е името на жертвата.
Горе-долу по същото време мъж е на лов за катерици близо до река Три Майл Крийк близо до Феърфакс, заедно с приятел и сина си тийнейджър. Докато двамата мъже пият вода от потока, момчето забелязва катерица и дърпа спусъка. От дулото изригват топлина и светлина, след което момчето проследява с поглед как уцелената катерица пада безжизнена зад ръба на дерето.


Тръгва след нея и започва да се спуска надолу по обраслия с дървета склон на едно дере, където въздухът е по-плътен и се чува ромоленето на реката. Намира катерицата и я вдига. След това изкрещява: "Татеее!".


Когато баща му стига до него, го заварва покатерено на една скала. То посочва с ръка обраслия с мъх бряг на потока и казва:


- Там има умрял човек.


Намират подутото и разлагащо се тяло на човек, който прилича на жена индианка, лежаща по гръб, с коса, стъпкана в калта, и празен поглед, насочен в небето. Червеи пируват с плътта ѝ.


Мъжете и момчето бързешком излизат от дерето и приш-порват теглената си от коне каруца през прерията, а зад тях се издигат облаци прах. Когато стигат до главната улица на Феърфакс, не намират нито един полицай, затова спират пред големия магазин на търговската компания "Биг Хил Трейдинг", която се занимава и с погребална дейност. Разказват на собственика Скот Матис какво се е случило, той вика погребалния агент и заедно с няколко мъже тръгват към реката. Претъркулват тялото върху седалка от каруца и с помощта на въже го изтеглят догоре, след което го слагат в дървена кутия на сянка под един дъб.


Когато погребалният агент покрива подутия труп със сол и лед, той започва да се свива, сякаш го напускат и последните капчици живот. Мъжът се опитва да установи дали това не е Ана Браун, която познава лично.
- Тялото беше силно разложено, подуто до степен почти да се пръсне, и от него се носеше силно зловоние - по-късно си спомня той, след което допълва, - и беше черно като на негър.


Нито той, нито останалите мъже са сигурни чий е трупът. Матис обаче, който се е занимавал с финансите на Ана, се свързва с Моли и тя повежда мрачния поход към реката, придружавана от Ърнест, Браян, сестра й Рита и нейния съпруг Бил Смит. Зад тях крачат още много хора, които са познавали Ана, следвани от други, подтиквани от нездравото си любопитство. Келси Морисън, един от най-известните трафиканти на алкохол и наркодилъри на окръга, идва с жена си, също член на племето осейдж.


Моли и Рита се приближават до тялото. Смрадта е подкосяваща. В небето над тях зловещо кръжат лешояди. За Моли и Рита се оказва невъзможно да заявят със сигурност дали лицето на трупа пред тях е това на Ана, защото от него не е останало буквално нищо, но разпознават индианското є одеяло и дрехите, които Моли е изпрала. Тогава Бил, съпругът на Рита, взема пръчка и отваря със сила челюстите на трупа, и всички виждат златните пломби на Ана.


- Със сигурност е Ана - казва Бил.


Рита се разридава и мъжът й я отвежда настрани. Най-накрая Моли произнася едно беззвучно "да". Това е Ана. Моли е единственият член на семейството, който винаги е съумявал да запазва самообладание. Тя си тръгва от мястото с Ърнест, като оставя зад гърба си първата проява на мрака, който предстои да погълне не само семейството, но и племето ѝ.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (56)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на nhh18551388
  nhh18551388
  Рейтинг: 1065 Любопитно

  Само заради нефт? Гледай ти?

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  От вече 800 години западната цивилизация не е спирал да "изнася революция" и да посява "демокрация" и "човешки права" по света!!!

  [email protected]
 3. 3 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 667 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Преди 800 години е нямало западни демокрации! Имало е убийци от Изток - Османската империя!

 4. 4 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  Любителите на Путин веднага ще наскачат: вижте как Америка се отнася към завареното местно население!
  Това е факт и в Америка никой не го отрича, както не отрича робството и расовата дискриминация. Но обърнете внимание - осветяването на тези периоди от миналото се е превърнало в общоприета политика на САЩ днес.

  Кога, например, Русия ще разсекрети документите, разкриващи завоевателните намерения на Русия спрямо България по време на руско-турските войни (не само през 1877-78 г.), атаките на България през Първата световна война, парите, които България е платила за Освобождението си, за издръжката на руския окупационен корпус след 1944 г., присвояването на богатството и златото на Царска България и т. н.?! Кога Русия ще върне изнесените от страната наши архиви?! За престъпленията спрямо страни като Полша,включително в Катинската гора, да не говорим?!)

  Всичко това говори, че завоевателната политика на Русия от времето на Петър Първи до днес не се е променила, независимо от политическата система в нея. В Русия няма морален катарзис и извличане на уроцит историят А днес - всичко това обслужва стремежа на Путгин на всяка цена да запази властта си и да избегне всякакво съдебно преследване, докато е жив. Най-обширната държава в света по един парадоксален начин остава частна собственост.

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 5918 Любопитно

  До коментар [#3] от "himler":

  Знаеш ли кой е разрушил и ограбил най-големия и най-богат християнски град през 1204-та година ????

  [email protected]
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#3] от "himler":

  Химлере, нещо се обърка преди 800 г. Османската империя не е съществувала.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Само 800, нима забрави Плиска 811-та? Или 1018-1185-та?

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2684 Весело

  До коментар [#7] от "Иво":

  Византийската империя са същите убийци, като Османската, която от тях се учи.

 10. 10 Профил на victortrt
  victortrt
  Рейтинг: 432 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  Чували сме това - онова - https://www.youtube.com/watch?v=fCiEKGAKRJw
  Но много други са се опитвали - https://www.youtube.com/watch?v=kcQItSLinaI&t=292s
  То и ние май сме имали такива мераци, но не и възможността да го направим поради липсата на флота и/или достатъчен парк обсадна техника.
  Отделен е въпросът, че нито ние сме имали полза да я няма Византия, нито те да ни няма нас, но може би не всички са го разбирали.

 11. 11 Профил на Не вервам
  Не вервам
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Русия да обясни за имперската си политика

  Човешката глупост се разпространява по- бързо и от скороста на светлината
 12. 12 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  Любителите на Путин веднага ще наскачат: вижте как Америка се отнася към завареното местно население!
  Това е факт и в Америка никой не го отрича, както не отрича робството и расовата дискриминация. Но обърнете внимание - осветяването на тези периоди от миналото се е превърнало в общоприета политика на САЩ днес.
  —цитат от коментар 4 на авторът


  Така е, аз лично не съм фен на САЩ, нито пък на путинова Русия. Но това което ти си написал е напълно вярно. В САЩ има много достойни хора (историци, писатели, режисьори, общественици, даже и политици) които признават за престъпленията, които тяхната държава е извършила в миналото, тази книга е добър пример за това.

  И подобни книги има още много, например една наскоро прочетена от мен книга със заглавие "Премълчаваната история на САЩ" написана от Оливър Стоун и Питър Кузник.

  Или пък документални филми, като Фаренхайт 9/11 на Майкъл Мур в който той разобличава собственото си правителство за техните престъпления в Ирак, както и американските връзки със саудитския престъпен и кървав режим. Тези страхотни американци (Стоун и Мур) си живеят спокойно и до днес в САЩ без да се страхуват, че ще бъдат преследвани от властите за нещата които са разкрили и разказали в своите филми и книги.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 13. 13 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4173 Любопитно

  До коментар [#9] от "Deaddark":

  Аз лично имам по-добро мнение за Византийската империя в сравнение с Османската, НО тук трябва да кажа, че ти си прав, защото всяка империя на този свят е извършила ужасни престъпления. Като почнем от Римската империя, минем през Византийската, след това Османската, и още до Испанската, португалската, френската, британската, японската колониални империи... и стигнем накрая до Руската империя и Американската. Всички те имат кървави и мрачни страници от своята история.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 14. 14 Профил на grajdanin1
  grajdanin1
  Рейтинг: 703 Неутрално

  До коментар [#4] от "авторът":

  "Това е факт и в Америка никой не го отрича, както не отрича робството и расовата дискриминация. Но обърнете внимание - осветяването на тези периоди от миналото се е превърнало в общоприета политика на САЩ днес."

  Не можах да разбера как точно Путин се намеси в този конкретен случай. А иначе прав сте - никой не отрича. Официалната политика спрямо индианците е: първо ги убиваш, след това си признаваш и накрая ги обичаш и признаваш правата им. Като се замисля друг такъв последователен и дълго продължаващ геноцид в историята няма. Този конкретен случай е просто брънка в една много дълга верига.

 15. 15 Профил на bat_plamen
  bat_plamen
  Рейтинг: 3859 Неутрално

  Рано или късно истината излиза наяве!

 16. 16 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 1625 Весело

  И ето защо се казва , че навикът е втора природа , а тук е практическо приложение на наученото на свой терен и .....ами то , няма спиране.....не е нужен коментар !

 17. 17 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#14] от "grajdanin1":

  Когато заселниците в Северна Америка са избивали индианците, те на са си мислили, че ще дойде време да се разкайват за това и да посипват главата си с пепел. Просто днес поколенията са други и ценостите им са други.

  Що се отнасядо Путин, той сам си е виновен да бъде припознаван навсякъде, намесвайки се отвъд границите на пространство и време. Ще дам само един пример: онези, които отричат завоевателните стремежи на Руската империя през 19 в. спрямо българските територии, всъщност защитават Путин. Такава дълга историческа идентификация няма никъде по света, освен при робското съдействие от на някои "българи" на всеки каприз на руската завоевателна политика.

 18. 18
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#15] от "bat_plamen":

  Рано или късно истината излиза наяве!
  =======
  О.....така ли...?
  А къде са плюс четата....?.... "++++++++++++++++++++++++++... +++"....
  Хич не е солидарно това съгласяване.... :)

  Bukalemun
 21. 21 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#3] от "himler":

  Да не мислиш, че Българската империя са били хуманитарни ентелектуалци :).
  Който може-убива, които не може - го убиват.
  Тоя закон е непреодолим , като гравитацията и времето.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 22. 22 Профил на libretto
  libretto
  Рейтинг: 832 Неутрално

  По някакъв начин трябва да свържат тази срамна и брутална история със съвременните десни и консерватори. Иначе няма да вземе Оскар.

  Let's Go, Brandon! 😁😁😁
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#12] от "Иво":

  Така е, аз лично не съм фен на САЩ, нито пък на путинова Русия. Но..
  ========
  Но си фен на американското либеро...... :)....днес го призна, в една съседна статия.....и нямаш никакви шансове да увърташ....
  Даже поясни, че то е идентичен еквивалент на европейския соц по време на двете световни войни.....
  И накрая статията за тази книга.....
  Ах бе Ивчо..... :).....какъв мал шанс....!!!
  Почерня ти форумния ден.....
  Днес си достоен за съжаление....

  Bukalemun
 24. 24 Профил на Binko Binev
  Binko Binev
  Рейтинг: 663 Неутрално

  До коментар [#14] от "grajdanin1":

  как да няма друг такъв случай, я как Русия е избивала чукчите.
  ако в Чукотка бяха прилагали американските методи, сега чукчите шяха да са доста по-богати от всякакви там осейджи. ама на вместо тях Абрамович си гепи кинтите и си купува клубове във Висшата лига.

 25. 25 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#13] от "Иво":

  То и аз съм на твоето мнение, но това нищо не означава в общия план , щото е въпрос на гледна точка.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 26. 26 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#19] от "Манчо":

  Очевидно, ти си учил в руско училище до осми клас.

 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#4] от "авторът":

  Кога, например, Русия ще разсекрети документите, разкриващи завоевателните намерения на Русия спрямо България по време на руско-турските войни (не само през 1877-78 г.),
  =======
  За момента, никога.....и то под натиска на победителите от ВСВ....
  А специално арменските лобита по света....са за твърдо НЕ.....понеже тогава ще лъсне цялата истина за и около арменския "геноцид"....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  Тази книга е поредното доказателство.....защо Джордж Флойд.....не може да диша и до днес.....
  Той може да е богат, беден, просяк или каквото и да е.....но дишането му е затруднено дори и в днешни времена....

  Bukalemun
 29. 29 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Неутрално

  Колят индианци и бият чернокожи ...... ужасТ....

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#25] от "schwimmwagen":

  "Убийците от Оклахома и раждането на ФБР"
  =======
  Това малко ли е?

  Bukalemun
 31. 31 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#28] от "eti mehter":

  Е как да диша , като е овърдоз с фентанил. Окончателната експертиза излезе преди месец-два ,но пропагандата я покри от масите.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 32. 32 Профил на MPetr
  MPetr
  Рейтинг: 1207 Любопитно

  То остави туй ами "Масовото избиване на индианци през XV век е охладило Земята"..... и са с тва глобално затопляне кой ли е на ред...... https://www.24chasa.bg/novini/article/7274525

 33. 33 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#30] от "eti mehter":

  Не те разбирам. Отговарям на Иво Пантократор по въпроса за империите и всичко останало.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 34. 34 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Любопитно

  До коментар [#31] от "schwimmwagen":

  Нещата трябва да се разграничават......
  Експертиза ли е нужна.....за нещо очевадно и недвусмислено?
  Но тази книга нарушава и едно друго табу...... Показва системата в истинския и вид......
  Система която те прави дори свръх богат, но те обезличава като идентичност....
  Това е системата възвеличаваща една единствена цивилизация, англосаксонската.....и унищожаваща всички останали....
  Това е системата..... "след мен и потоп".....

  Bukalemun
 35. 35 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#33] от "schwimmwagen":

  В момента пътувам към град Невшехир.....и клавиатурата не стои на едно място...
  Пътувам към града....около който се намира една от най древните цивилизации на планетата.....
  Искам да го видя това чудо......докато съвременния ни модернизъм все още не го е ликвидирано...... :)....

  Bukalemun
 36. 36 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2217 Неутрално
 37. 37 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#34] от "eti mehter":

  Ама и ти си се завъртял у някви изми, определения, уточнения..
  Върни се на изходната дуалистична позиция - религия и наука .
  Индианците , наивни диваци без досег с други култури, съвсем естествено е да бъдат изтребени от евроазиатци, дето са натрупали огромен опит в междуплеменни и междудържавни отношения.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 38. 38 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun": Преди 800 години е нямало западни демокрации! Имало е убийци от Изток - Османската империя!
  —цитат от коментар 3 на himler


  +++++++++++++++++ Най-точният коментар !

  shlshlshlshl
 39. 39 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#35] от "eti mehter":

  Е пък завиждам ти:). Асирийците, и те да бяха стигнали първи до индианците, пак същото щеше ги сполети последните :)

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 40. 40 Профил на dfjftriktrcdt
  dfjftriktrcdt
  Рейтинг: 2662 Неутрално

  До коментар [#31] от "schwimmwagen":Нещата трябва да се разграничават...... Експертиза ли е нужна.....за нещо очевадно и недвусмислено?Но тази книга нарушава и едно друго табу...... Показва системата в истинския и вид...... Система която те прави дори свръх богат, но те обезличава като идентичност....Това е системата възвеличаваща една единствена цивилизация, англосаксонската.....и унищожаваща всички останали....Това е системата..... "след мен и потоп".....
  —цитат от коментар 34 на eti mehter


  Абе едноок глупак и балък,англосаксонците ви хрантутят от балдър години,а вие стве си анадолски диваци-убийци.Османската империя е създадена да поробва и убива инаковерците и инакомислещите.И англосаксонците ви отрязаха порциите и сега сте банкрутирали-умрели...Хихи...

  shlshlshlshl
 41. 41 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#37] от "schwimmwagen":

  Индианците , наивни диваци без досег с други култури, съвсем естествено е да бъдат изтребени от евроазиатци, дето са натрупали огромен опит
  ======
  Ами тогава си ясен.....и от повече диалог няма нужда.....
  Щом е естествено......тогава няма да нервничиш че Covid 19 също изтребва...

  Bukalemun
 42. 42 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 2096 Неутрално

  До коментар [#41] от "eti mehter":

  Е, а ти ме разочарова :) Така стоят нещата според логиката ми, не според желанието . Пиша ти, спазвайки добрия тон , съобразявайки се с субективните фактори базирани на виртуалното ти амплоа . Но чак пък с вълнуващите емоции не мога се съобразявам , най малкото щото онлайн не мога ги усетя.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 43. 43 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3558 Неутрално

  До коментар [#3] от "himler":Химлере, нещо се обърка преди 800 г. Османската империя не е съществувала.
  —цитат от коментар 7 на Иво


  Но за това, че Русия от както се е пръкнала на този свят, та до наше време все се чуди от къде и какво да отмъкне и отнесе в бърлогата си., е абсолютно прав.
  Огромна част от нещастията и злополуките, които България и изживявала през времето след 1885-до сега е следствие на руски заговори, манипулации и подли, злонамерени удари в гърба...
  И през цялото време най-подлярски са се пишели наши братя!

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 44. 44 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1343 Неутрално

  Волжка България е изклана, разрушена, колонизирана от варварската Московия.
  За спомен строят т.нар."паметник" Василий Блажени на Червения площад в Масква. За капак - наричат волжките българи - "татари", макар да нямат нищо общо с никакви татари. Все едно днес дунавските българи да ни наричат "турци" - аналогията е 100%-ова.
  За индианците - напоителни сълзи, за волжките българи рускопоклонниците мълчат гузно. Най-вече неинформирано.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 45. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Весело

  До коментар [#42] от "schwimmwagen":

  Я да видим какво лошо има в к. 41......?
  А.... Нищо....

  Bukalemun
 46. 46 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  До коментар [#4] от "авторът":

  "Кога, например, Русия ще разсекрети документите, разкриващи завоевателните намерения на Русия спрямо България по време на руско-турските войни (не само през 1877-78 г.), атаките на България през Първата световна война, парите, които България е платила за Освобождението си, за издръжката на руския окупационен корпус след 1944 г., "

  Какви завоевотелни намерения спрямо България която не е съществувала??!! То да не си турчин че да защитаваш турските права над протоците и Константинопол?! Ама нали Рассия многа обичала Сърбия и Гърция, а нас ни мразела?! Чий тогава го дирят Англия и Франция да се бият за тях в Македония вместо да воюват срещу Германия????

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 47. 47 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2758 Любопитно

  Волжка България е изклана, разрушена, колонизирана от варварската Московия.За спомен строят т.нар."паметник" Василий Блажени на Червения площад в Масква. За капак - наричат волжките българи - "татари", макар да нямат нищо общо с никакви татари. Все едно днес дунавските българи да ни наричат "турци" - аналогията е 100%-ова.За индианците - напоителни сълзи, за волжките българи рускопоклонниците мълчат гузно. Най-вече неинформирано.
  —цитат от коментар 44 на Торбеш


  Тези волжки българи с какво са били по-различни от помаците клали българи в Родопите? Май само по това че помаците говорят български а езика на волжките българи никой не го знае какъв е!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 48. 48 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3553 Неутрално

  До коментар [#47] от "Julian Mall":

  а езика на волжките българи никой не го знае какъв е!
  ========
  Не бъди толкова сигурен.....
  Този език се говори и днес.....но тия които го говорят са мюсюлмани....

  Bukalemun
 49. 49 Профил на bretschneider
  bretschneider
  Рейтинг: 785 Неутрално
 50. 50 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#38] от "dfjftriktrcdt":

  Кво му е точното? Тимерлан им е таковал, таковата на османците, натравил е пирамида от черепи в Самарканд, ама на Балканите, саго играли прее&и другарче и изтърват промоцията.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 51. 51 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#38] от "dfjftriktrcdt":

  Кво му е точното? Тимерлан им е таковал, таковата на османците, натравил е пирамида от черепи в Самарканд, ама на Балканите, саго играли прее&и другарче и изтърват промоцията.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 52. 52 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Неутрално

  Дневник, да ви таковам таковата на таковата! Не го оправихте туй такова, да не такова така няколко такованки! Пък да не говорим кал вчера, кога почна касаплъка със Сенсея, направо се отаковахте с критикуващите го, по темата, за онези минали под дъгата.

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 53. 53 Профил на Bullet
  Bullet
  Рейтинг: 916 Неутрално

  До коментар [#48] от "eti mehter":

  До коментар [#47] от "Julian Mall":

  а езика на волжките българи никой не го знае какъв е!
  ========
  Не бъди толкова сигурен.....
  Този език се говори и днес.....но тия които го говорят са мюсюлмани....

  Селски, какъв точно език говорят волжските българи(така наречените татари)?

  Gor det idag, imorgon kan deta vara förbjudet.
 54. 54 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 484 Неутрално

  Любителите на Путин веднага ще наскачат: вижте как Америка се отнася към завареното местно население!Това е факт и в Америка никой не го отрича, както не отрича робството и расовата дискриминация. Но обърнете внимание - осветяването на тези периоди от миналото се е превърнало в общоприета политика на САЩ днес.Кога, например, Русия ще разсекрети документите, разкриващи завоевателните намерения на Русия спрямо България по време на руско-турските войни (не само през 1877-78 г.), атаките на България през Първата световна война, парите, които България е платила за Освобождението си, за издръжката на руския окупационен корпус след 1944 г., присвояването на богатството и златото на Царска България и т. н.?! Кога Русия ще върне изнесените от страната наши архиви?! За престъпленията спрямо страни като Полша,включително в Катинската гора, да не говорим?!)Всичко това говори, че завоевателната политика на Русия от времето на Петър Първи до днес не се е променила, независимо от политическата система в нея. В Русия няма морален катарзис и извличане на уроцит историят А днес - всичко това обслужва стремежа на Путгин на всяка цена да запази властта си и да избегне всякакво съдебно преследване, докато е жив. Най-обширната държава в света по един парадоксален начин остава частна собственост.
  —цитат от коментар 4 на авторът


  България е била толкова опустошена държава в следствие на петстотин годишното турско "присъствие", че се е наложило руснаците да ни дават на нас злато и сребро, а не ние на тях, понеже не сме имали такова. Що се касае до Руско - турската освободителна война от 1877 - 1878 год. ако не бяха руснаците да ни освободят от робството, досега нямаше да има държава България, нито български народ, щяхме да бъдем изтребени както индианците в САЩ, благодарение на любимите ви турци. Да не забравяме и Запада в лицето на Германия, Франция, Великобритания и Италия, как са подкрепяли негодниците турските башибозуци да убиват жени и деца, а сега разни американофили и травестити точат лиги по прехвърцунения Запад, които не ни е дал нищо и не ни е помогнал с нищо.

  Няма живот без болка.
 55. 55 Профил на bruno__dante
  bruno__dante
  Рейтинг: 1185 Неутрално

  кога излезе разследване за кланье на чеченци
  обадете са

 56. 56 Профил на Pravednik
  Pravednik
  Рейтинг: 484 Неутрално

  кога излезе разследване за кланье на чеченци обадете са
  —цитат от коментар 55 на bruno__dante


  А кога излезе клане на виетнамци или иракчани, да ти се обаждаме ли другарю американски гъзолизец?

  Няма живот без болка.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK