Бесилката съвсем не е краят на Левски

"Случаят "Левски" е новата книга за Апостола на свободата

© "Изток - Запад"

"Случаят "Левски" е новата книга за Апостола на свободатаНова книга за Апостола на свободата Васил Левски излиза в навечерието на 148-годишнината от неговата кончина. Тя е озаглавена "Случаят "Левски" и дава философски ракурс към наследството на националния ни герой, паметта и историческите оценки за него. Автор е Людмил Леонидов, известен с книгата си "Защо изчезна Атлантида". Книгата се предлага в два варианта - с меки и твърди корици.


Според Людмил Леонидов животът и делото на Левски никога не трябва да бъдат забравяни, а напротив - интересът трябва да е постоянно жив. За него е трудно да бъдат дадени еднозначни отговори, защото по-голямата част от това, което сме приели за факти, всъщност са спомени, преплетени с емоции - които изопачават истината.


Авторът пита как ли Дякон Игнатий би разказал за себе си и за времето, в което е живял? Как я щял да оцени хилядите страници, изписани за него? Дали изобщо биха го интересували ширещите се сега мнения за него? Какво ли би казал за това, че е превърнат от "идеал" в "идол"? Как ли е щял да реагира на "героичните биографии" на съвременниците си?
"За да намерим веднъж завинаги верния отговор на въпросите, които ни интересуват, трябва да се върнем десетилетия назад и да изживеем всичко отново. В импровизираното следствие "съдията" сме всички ние", се казва в анотацията на издателство "Изток - Запад".


Из "Случаят "Левски" от Людмил Леонидов


ЕПИЛОГ


Случаят „Левски“ (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Съдията остава сам в залата с празния стол на Левски, който той категорично не зае, без значение какво се говореше за него.


Съдията е принуден да говори сам със себе си, но се случва нещо, което е възможно само в днешния ни виртуа­лен свят. В един момент залата се оказва претъпкана от всички нас.


Съдията (изобщо не е изненадан; изправя се пред множеството и все едно че е имало някакъв започнат вече диалог, заговаря): Само няколко години по-късно, залисана във въстания и освободителни войни, България забравя за Левски. Припомня ѝ го Вазов през 1881 година в "Епопея на забравените".


Защото подлецът, шпионът, мръсникът
в ония дни мрачни, що "робство" се викат,
умираха мирни на свойто легло
с продадена съвест, с позор на чело,
и смъртта на тебе, о, бесилко свята,
бе не срам, а слава нова на земята
и връх, от където виждаше духът
към безсмъртието по-прекия път!


Със смъртта на Левски умират и Революцията, и Републиката.


Ще ви разкажа всичко, което знам за случилото се след смъртта на Апостола. Научих го години след процеса.


(Чува се одобрително жужене из залата.)


Четири месеца след смъртта на Левски, на 11 май 1873 година, Каравелов без никакво чувство за вина свиква поредното събрание, все едно че нищо не се е случило. Близо месец преди планираното ново Общо събрание в Румъния се появява Стамболов. По настоя­ване на Ботев Каравелов го приема, защото е млад, неизвестен и не изглежда толкова енергичен като Левски, но бърка. На събранието въпросът за определяне на заместник на Левски не е обсъждан, защото Стамболов сам се определя за такъв. Никой не посмява да възрази.


Стамболов решава да приложи идеите на Левски в действие и да вдигне въстание, без да е наясно какво точно трябва да се случи. Тогава е едва на 19 години. На 23 август 1875 година пристига в Стара Загора. На 16 септември въстават само двайсетина души и с това акцията приключва.


След провала Стамболов се завръща в Букурещ и доста грубо поисква от Каравелов да му предаде архива и печата на комитета на Лeвски. Понеже Каравелов няма какво да му предаде, бърза да се оттегли. На 30 септември 1875 година и Ботев си подава оставката като член на БРЦК. Официално заявява:


"Способен за работа е само Стефан Стамболов, който винаги е споделял моите взглядове."


Властта се съсредоточава единствено в Стамболов, който се опитва да спаси каквото може от разбитата организация. Заедно със своите съмишленици заминава за Гюргево, обявява край на БРЦК и създава ГРК ("Гюргевски революционен комитет").


По същество това е преврат, защото от стотиците хъшове в Комитета участват само 19 съзаклятници. Комитетът се оглавява от Стамболов, който вече управлява и комитетите в България. Без особени спорове на 25 декември 1875 година е решено да се вдигне въстание, след което Комитетът се саморазпуска.


Хъшовете на практика вече нямат никакво значение.


Залата е притаила дъх и слуша с огромен интерес разказа на съдията за неща, за които преди това се говореше с недомлъвки.


Съдията: От всички организатори на въстанието най-деен се оказва Бенковски. Истинското му име е Гаврил Груев Хлътев. Роден е в Копривщица, където учил до трети клас.


През 1875 година малка група съзаклятници начело със Стоян Заимов решават да минат по море, да убият султан Абдул Азис и да подпалят Цариград. Точно в този момент в Букурещ пристига Гаврил Хлътев. Запознава се със Стоян Заимов и решава да стане революционер. През лятото е включен в групата и тръгва за Цариград като Георги Бенковски. Това име принадлежало на един поляк, който си продал паспорта за 5 лири.


В началото на 1876 година Бенковски става помощник на главния апостол на Четвърти революционен окръг Панайот Волов и това се оказва фатална грешка, отнела живота на над 10 000 българи.


На 14 април 1876 година на "Оборище" се провежда събранието на IV Пловдивски революционен окръг. Оборите, в които е добитъкът, с който се търгувало, са най-доброто прикритие за събирането на много хора на едно място, без това да събуди подозрение. Революционерите от другите окръзи или са избити, или са изпратени на заточение, или просто се страхуват и се укриват.


Пловдивският революционен окръг вече не е Пловдивски, а Панагюрски. Причината е, че Пловдив категорично се отказва да участва в готвената авантюра.


Събирането на "Оборище" ви се представя като "Първото българско народно събрание". Определението звучи помпозно, но не е истина. Събранието е ограничено в пределите само на един окръг, много малка част от България. Решенията не са взети с единодушие, а под дулата на шишанетата. На събранието са допуснати 75 души, които са представители на 60 селища. Между допуснатите през три кордона на проверка делегати е и турският шпионин Ненко Терзийски от Балдово.


Болшинството от представителите са против вдигането на бунт по това време, но по заповед на Бенковски от гората излизат "мечкарите" със заредени шишанета. Всички участници гласуват "за", но със заканата "Ти ще видиш...".


Това означава, че от 60 селища 50 няма да се вдигнат на въстание.


Преди да започне въстанието, Турция се подготвя за война със Сърбия. Турската армия е съсредоточена от линията Пловдив - Плевен - Русе до границата със Сърбия. Освен армията турците са мобилизирали и паравоенните отряди на башибозука. След процесите срещу Общи и Левски турското разузнаване е нащрек и покрива цялата територия. Нито едно движение на група хора не остава незабелязано. Предателите са буквално навсякъде. От това се прехранват.


Турските армии са командвани от Акир паша, Фазлъ паша, Адил паша, Хафъз паша и Хасан паша. Всички те имат висше образование и са завършили военни академии в Европа. Повечето от българските командири не знаят дори да четат и пишат.


Срещу 10 000 зле въоръжени, разпокъсани и не­опитни бунтовници са хвърлени над 80 000 башибозуци и само 10 000 редовна армия, снабдена с артилерия. Срещу българските черешови топчета застават най-новите далекобойни топове на "Круп".


По сигнал на предателя на 1 май от Пазарджик в Копривщица и Панагюрище са изпратени жандармерийски отделения, за да арестуват бунтовниците. При опит да бъде заловен Тодор Каблешков мюдюринът е убит. Бенковски преждевременно обявява началото на въстанието. Каблешков изпраща в Панагюрище знаменитото "Кърваво писмо".


Още на следващия ден започват погромите.


Стамболов не спира въстанието, нито го оглавява. Всички спасили се се оттеглят в планините и стават четници, докато всичко утихне.


Това е краят.


Копривщенският елит се опитва да арестува бунтовниците. Плаща огромен откуп на турците в килограми злато и на следващия ден им предава всички въстанали, които са могли да бъдат заловени със собствени сили. Златото е от чеизите на копривщенските моми.


В залата се носи ропот. Чува се глас, който се извисява над останалите: "А Батак и Перущица?"


Съдията за пръв път прехапва устни. По никакъв начин не иска да влиза в историята на отношенията между българските пазители на проходите и турските търгов­ци: Случилото се е безсмислено кърваво отмъщение между съседи. Според много изследователи това рано или късно е щяло да се случи.


Залата: А Ботев?


Съдията: Ботев остава последната надежда за освобождение, макар и подчертано театрална. Няма официално обяснение какво и защо прави Ботев. Всичко се свежда до тълкуване на факти след неговата смърт. Ботев се вдъхновява от примера на Гарибалди и неговия успешен поход през Италия. Дори шапките на четниците му напомнят на шапките на гарибалдийците. Решава, че ще може да проведе успешен поход за освобождение, но е ликвидиран от "своите" още в самото начало. Причината е съвсем прозаична. Изчезнали са много комитетски пари, предназначени за купуване на униформи и оръжие. Ботев поисква обяснение и в отговор получава куршум от упор.


След погрома на въстанието и страха, сковал България, той се появява изненадващо за всички със собствена армия, наброяваща около 200 души, и загива. За сравнение: това е числеността на личната охрана на Гарибалди. Италианската армия, с всички военни структури, се състои от хиляди бойци. Към тях всеки ден се присъединяват нови ентусиасти и така точният брой на гарибалдийците е спорен и до днес.


Целта на Ботев е същата. Въпреки стотиците страници, изписани с абсурди за "саможертвата" му, той няма намерение да дойде в България, за да загине геройски, а за да победи. Не планира да умира и дори не е подготвен за това. Смъртта го изненадва.


Да продължавам ли нататък?


Залата: Да, не спирай!


Шумът постепенно затихва.


Съдията: Всичко това вие го знаете. Защо е необходимо да ви го преразказвам?


Залата (глас от първите редици): Ако го знаехме, нямаше да сме тук.


Съдията: На 8 юли 1876 година, веднага след Априлското въстание, Русия подписва тайно споразумение с другата властваща в Централна и Източна Европа империя, Австро-Унгарската, с което възникват предпоставки за последвалия Берлински договор и признаването, но и разпокъсването на българските земи.


За това нашата история срамно мълчи. България попада в точката на сблъсъка между четири Велики империи - Турската, Австро-Унгарската, Британската и Руската. Германия и Франция си имат свои проблеми и не им е до решаването на балканските проб­леми в този момент.


За разлика от Сърбия, Гърция и Румъния, България не успява да извоюва сама своята свобода. След Руско-турската война става несамостоятелна, васална, разделена на пет части територия.


Македония, Южна Тракия и Южна Добруджа не получават дори относителна свобода. Това се е случва 74 години след Сърбия, 57 години след Гърция и 17 години след Румъния. Необходими са ни още 30 години, за да станем независими само на половината от територията си. Заради недоизказаната истина ние се напълваме с "фоби" и "фили" на всички нива на социалната ни стълба. Такива сме и до днес. Фундаментът на отношението ни е емоцията, а не трезвата мисъл, и противопоставянето, а не взаимопомощта.


До Левски сме направили всичко възможно сами да постигнем освобождението си. Провалили сме се и след Левски сме се оставили друг да решава нашата съдба. От турска рая сме се превърнали в друга, но пак "рая".


Бесилката съвсем не е краят на Левски. Столетие и половина неговата памет е мачкана от противници и поддръжници; и едните, и другите - заредени с аргументите за "тяхната" истина.


На 9 февруари 1873 година Каравелов издава първия брой на вестник "Независимост". За смъртта на Левски няма нито дума. В останалите броеве - също. Изненадващо, на 10 март през следващата 1874 година се появява статия, в която в предателство е обвинен поп Кръстю.


Поп Кръстю е почтен човек и виждайки какво върши Каравелов, застава срещу него. Това е достатъчно попът да бъде набеден и унищожен. Въпросът е защо повече от година след смъртта на Левски Каравелов внезапно се сеща, че той е бил убит и от кого е бил предаден. Веднага изниква въпросът: кой е предателят? Истината идва две десетилетия по-късно.


Тогава Ната Каравелова се изповядва, че по "онова време" мъжът ѝ бил ужасно разстроен, защото "някой" го обвинил, че той е предал Апостола.


За да се притесни толкова силно Каравелов, този "някой" можело да бъде или Ботев, или Стамболов. И двамата са нежелани и небезопасни противници. Каравелов трябва или да отклони обвиненията, или да понесе последствията.


Поп Кръстю е удобно обяснение за неговата невинност. Как попът доживява до края на живота си е отделен срамен разказ от нашата история.


Голямата драма е, че човек като Каравелов, който създава незабравимото слово на народния дух, се за­хваща с революция, от която нищо не разбира, и за пореден път се проваля. Проваляйки себе си, проваля и Левски и България.


Страшен шум в залата.


Съдията: Тишина! Тишина, ако искате да продължа!


(Всички затаяват дъх в очакване. Той продължава.)


През 1875 година Ботев издава един календар с имената на християнските светци мъченици - Левски, Хаджи Димитър, Стефан Караджа и Ангел Кънчев. В неговите представи мъченикът и светецът са едно и също. Няма да го коментирам.


Левски не е мъченик за вярата, а за свободата на българите. Според канона мъченикът е този, който дава живота си за вярата. Той невинаги става светец, но с развитието на християнството думата се използва за обозначение на хора, представляващи пример за подражание на вярата, които се възпоменават и почитат като вдъхновение за останалите християни.


Ботев ще умре като мъченик. Народът ще го запомни като светец, но Църквата няма да го признае, както не признава и Левски.


За да бъде някой признат за светец, трябва да е приел Църквата, да е загинал мъченически за правото ѝ, заслугите му към нея трябва да са изключителни и да е извършил чудеса с помощта на Бог, които да са признати от всички.


Случаят "Левски" е много по-комплициран, защото има няколко причини за отхвърлянето му от Църквата. Според канона човек, починал от неестествена смърт, няма право на опело и не може да бъде погребан в християнски гробища. За човек, убил друг човек, няма път към Бога.


Чува се силен шум от спорещи в залата.


Съдията (за пръв път използва дървения чук): Тишина!


(Изчаква спорещите да утихнат и продължава.)


Ние като народ не приемаме, че Църквата стои над Левски и че има право да го съди. Тя като че ли не може точно това да разбере. Левски хвърля расото си и тръгва по пътя на революцията. Революцията е унищожение на Църквата. Това днес не се приема като противопоставяне, а като развитие на неговата личност, но Църквата не споделя тази истина.


Изключително трудно е да се разбере душевността на българския народ от онова време и отношението му към Църквата и революцията. Народът като че ли не е правел разлика между "самостоятелна църква" и "свободна държава". В крайна сметка ги е приемал като едно неделимо цяло.


Затова народът, тоест всички вие, сте склонни да простите религиозните прегрешения на един революционер. Църквата и до днес е на друго мнение и не прие­ма, че Левски може да бъде изключение. По цял свят тя прощава много по-тежки престъпления на своите служители от всякакъв ранг, като педофилия, хомосексуализъм, търговия с икони и църковна утвар, присвояване на дарения, пари от търговия с наркотици, връзки с мафията, суета и какво ли още не.


Според нея "свят е посветеният на Бога - този, който няма никакви недостатъци и е чист от гре­хове".


Такива днес няма. Нямало е и по времето на Левски. Няма и друг революционер, който да отговаря на тези изисквания.


Залата избухва в неразбираем спор. Всички говорят и никой никого не слуша.


Съдията (изчаква с уважение залата да се умири и продължава): Така Църквата застава между Левски и народа и никога няма отново да спечели доверието на този народ, ако не осъзнае, че сега живеем в други времена и се подчиняваме на други закони. Преклонението на народа пред Левски винаги ще бъде над любовта към Църквата.


България се сеща за Левски едва през 30-те години на миналия век. Изтощеният от войни и противоборства народ е имал нужда от пример, който да следва.


През 1933 г. кметът на Карлово издава заповед за разрушаване родната къща на Левски (имотът бил изоставен и запустял). Местни будни граждани обаче алармират за това полковник Петър Димков, който тогава е на служба в града.


С думите "Тая няма да стане!" офицерът назначава въоръжена охрана на къщата. Във възникналия спор с местната власт полк. Димков дори отива още по-далеч - отклонява работна ръка и строителни материали от строящия се тогава военен клуб в града за реставрация на къщата на Кунчеви. Естествено, няма ненаказано добро - полк. Димков е обвинен в злоупотреба и го грози военен съд.


Но и тук съдбата си казва думата. Местни турци начело с ходжата събират и даряват крупна сума за реставрация на къщата. На въпроса на полк. Димков към ходжата "Не е ли Левски ваш враг?" ходжата отвръща: "Героите не са врагове", а други турци добавят: Левски се е борил не срещу тях, а срещу изедниците от онова време.


Карловци се пробуждат и така къщата на Апостола е спасена в последния момент.


По-късно, след преврата на 9 септември 1944 година, от марксистко-ленински позиции академик Димитър Косев обясни какво се е случило:


Националсоциализмът в Германия дал тласък на национализма в България... Нашата българска фашизирана буржоазия по същият начин търсеше да си насочи вниманието към Църквата и към гроба на Левски... Ние трябва да преградим въпроса с алармите по "Св. Петка".


Академикът е покровителстван от своя началник, също академик, Тодор Павлов, предал на сърбите костите на Гоце Делчев и официално обявил, че той не е българин.


Той командва българската наука след 1944 година и безмилостно се разправя с "бившите кадри". Той нарежда българската история да бъде преразгледана и пренаписана от позицията на "социалистическия материализъм" и в духа на "социалистическия интернационализъм".


Залата (глас от крайните редове): Това не е така. Материализмът е "исторически", а не "социалистически".


Съдията: Цитирам какво е казал академикът. За него място за Левски в историята няма, а Ботев, за да бъде спасен, е представен за социалист.


Изминаха години и историята за пореден път беше изнасилена. В плановете за застрояването на Ларгото - пространството между тогавашния Партиен дом, хотел "Балкан", който е в една сграда с Президентството и Министерския съвет, поместен в сградата на ЦУМ - е издигането на гигантски паметник на Ленин, по-голям от всички, издигнати в СССР и другите соцстрани.


В центъра обаче се намираха най-ценните останки от римска Сердика. За да се разчисти мястото за паметника, под него всичко трябваше да изчезне.


Булдозерите брутално свършиха своята работа. На лекциите по история на архитектурата арх. Сава Бобчев ни разказваше как се опитвал да ги спре, рискувайки живота си. По негови спомени един от машинистите му изкрещял: "А бе, плешивият, не ми се пречкай, че 'щи прасна кофата. Аз имам план да изпълнявам. Я си е..."


Унищожаването на древните останки беше прикрито с поредната лъжа, че по време на бомбардировките там е паднала бомба, която е унищожила всичко, "слава богу".


Ако това беше вярно, нямаше да съществува и "Св. Петка Самарджийска", но въпреки превратностите на историята тя и до днес е там. Няма как кракът на Ленин да стъпи до нея и управляващите решиха да я премахнат. Археолозите получиха право да я карто­графират.


За да заснемат и опишат конструкцията, им беше необходимо да стигнат до основите. Премахнаха съществуващата настилка и на дълбочина от около 80 сантиметра се натъкнаха на две погребения, цял скелет и отделно погребан череп.


Според тогавашните управници, дори и това да е истина, то не беше истина.


Историята и археологията бяха задушени от политиката. Всички документи, скици и дневници бяха ликвидирани. Унищожени бяха безвъзвратно костите на Левски и черепът на Бенковски.


Залата буквално избухва. Възгласите са нецензурирани и Съдията забранява да се публикуват в протокола.


Съдията: Ако искате да продължа, млъкнете.


Залата притихва.


Съдията: Костите са натикани без опис в един чувал, който е изхвърлен с други непотребни вещи на боклука. Дори по тогавашното законодателство това е углавно престъпление, но никой и до днес не е наказан и няма да бъде!


Залата изведнъж притихва.


Съдията: Резултатът от дейността на Тодор Павлов и наследниците му е, че в една анкета, проведена през 80-те години, осем от десет интервюирани младежи знаят, че "Левски" е футболен отбор, поддържан от противниците на властта, и викат "Долу Левски!". След десетина години по стените се появиха и графити "Смърт за Левски" и дори още по-сексуално непристойни - "Х*й за Левски". В Пловдив, в самия център на града, има същия графит и за Ботев.


Говорейки за величието на нацията, забравяме за нейното падение и се опитваме да го обясняваме с абсурд, въпреки че не сме съгласни с това.


Залата: Ние сме тук заради Левски. Кажи за него.


Съдията: По времето на социализма е отправено поредно предизвикателство към българската памет. Тогава за втори път "раята" показва своята сила.


На 17 април 1987 година, в разцвета на комунизма, "Групата на Бранков" от Пазарджик донесе бронзова паметна плоча и я монтира на стената на църквата "Св. Петка Самарджийска". Три дни, докато властта се осъ­знае, хората затрупваха с цветя гроба на Левски. На третия ден дойдоха милиционерите и пожарникарите, изкъртиха плочата и почистиха терена от вехнещите цветя.


Залата избухва...


Случаят „Левски“ (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Съдията (удря три пъти с чука и когато присъстващите утихват, продължава):


След седмица в кабинета на Йордан Йотов, изключително силна личност по онова време, бивш партизанин от бригадата "Чавдар", член на Политбюро на ЦК на БКП и секретар на ЦК на БКП, беше взето решение да се постави официална плоча от името на Народното събрание, защото народът нямал право да взима такива важни решения. На следващия ден решението беше отменено.


Спорът за костите на Левски продължи десетилетия и до днес все още не е намерил своето решение. В свободна България, през 1996 година, Комисията по канонизации под председателството на алтернативния пловдивски митрополит Борис извърши първата канонизация в демократичната ни република, "На Дякон Игнатий, Васил Левски".


То не беше потвърдено от днешния Свети Синод и загуби своята сила.


Залата направо ще се взриви.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (83)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1499 Весело

  Подобни хора се борят за свобода, която само 15% от всяко общество иска :))

  Истинска свобода с последствията и неравенствата :)) Повечето искат свобода ама и искат държавата се грижи за тях :))) ДА са свободни за хубавите неща, пък отговорностите за оцеляването, рисковете и просперитета друг да ги мисли :))

  Истинска свобода не може да има, докато мнозинството иска и двете едновременно.. Свобода и сигурност.. А свободолюбивите винаги ще бъдат малцинство :)))

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  Поредните модерни напъни !
  Могат да се оборят дума по дума...
  Ама даже и това стига !
  ''Четири месеца след смъртта на Левски, на 11 май 1873 година, Каравелов без никакво чувство за вина свиква поредното събрание, все едно че нищо не се е случило. ''
  -----------------
  Любенъ Каравеловъ въ в„ „Независимость”, г. III (1873), с. 374 — пише следната подробность по обесването: „Изъ България ни являватъ за смъртьта на покойния Василъ Левски следующето: „Левски бѣше страшно мѫченъ. Когато той бѣше затворенъ въ казармата, то низамитѣ, по повелението на пашата, му извадили единъ по единъ всичкитѣ зѫби. Месата му сѫ били кѫсани съ клещи парче по парче. Обиколили го петь, шесть души и всѣки изъ тѣхъ държалъ въ рѫката си по единъ ножъ. Въ това време низамитѣ захващатъ да го тласкатъ така, щото върховетѣ на ножоветѣ имъ се забивали въ тѣлото му. Когато турското правосъдие видѣло, че изъ устата на този български светия не излиза ни една дума, то заповѣдало да го обесятъ. Левски е обесенъ полумъртавъ. Вѣчна му паметь”.

  [email protected]
 3. 3 Профил на Ramon Asvalda
  Ramon Asvalda
  Рейтинг: 1499 Весело

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":

  Често се получава, че се бориш за хора, които на думи искат да са свободни, ама им е комфортно където са, нахранени са имат забавления, нищо че са под чужд контрол :))

  На думи всички искат свобода :))

 4. 4 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  "Атлантида"???
  Обидно е подобни хора да се гаврят с паметта на Апостола!!!

 5. 5 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  По-добре това !

  http://macedonia.kroraina.com/zs/index.html

  отколкото "Случаят "Левски", където "съдията" сме всички ние"!

  [email protected]
 6. 6 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#4] от "selqnin":

  "Изток - Запад" , к'во да искаме !

  [email protected]
 7. 7 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно
 8. 8 Профил на hamiltonf
  hamiltonf
  Рейтинг: 4040 Весело

  Ще има "новогодишни фойерверки" сред научните и комунистическите среди през следващите дни...

  Старши подофицер Сава Геров, Първа пехотна софийска дивизия, герой, за когото се знае твърде малко... Вечна му памет!
 9. 9 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  Странен сюрреализмъм...

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 10. 10 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 5918 Неутрално

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  *сюрреализъм

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 11. 11 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#9] от "Незнайко в Слънчевия град":

  Абсурдизъм е това , не е сюрреализъм :)

  [email protected]
 12. 12
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 13. 13 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 1118 Разстроено

  Толкова глупости на едно място не бях чел отдавна...

  Срамно е!

 14. 14 Профил на Сахаров
  Сахаров
  Рейтинг: 439 Неутрално

  Браво, в един текст е успял да събере всичките фалшификации...не се бе случвало досега

  I shave with Occam's razor
 15. 15 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Неутрално

  До коментар [#11] от "karabastun":

  Ами след като един печално известен водач на листа (за учител се мислеше по едно време) не успя да "унищожи" Левски следва поредния

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 16. 16 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  Мисля , че този текст за осъждането на Левски е по-интересен:

  Граф Игнатиев рапортува пред Русия: Османците последваха нашите съвети за обесването на Левски:

  http://www.svobodata.com/page.php?pid=17382&rid=29&archive =

 17. 17 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#15] от "дерибеев":

  Онзи къде потъна... ???

  [email protected]
 18. 18 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3232 Весело

  До коментар [#17] от "karabastun":

  Сигурно тренира за вицепремиер в бъдещото неизбежно правителство

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 19. 19 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1515 Неутрално

  До коментар [#5] от "karabastun":

  https://didanov.blog.bg/history/2015/02/20/protokoli-ot-procesa-sreshtu-vasil-levski.1339906
  И това

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 20. 20 Профил на Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Vαζελιν Αλbιωνοβ
  Рейтинг: 295 Неутрално

  До коментар [#3] от "Ramon Asvalda":

  Думата "свобода" има връзка със "сам, собствен" и буквално би следвало да се превежда като "правото да живееш за себе си". В този смисъл огромната част от хората в страната са напълно свободни, по логиката на вица за Вуте.

  Виж сега малко социо-културни разлики.

  В западната култура има две основни думи, които превеждаме със "свобода", без да имат много общо с нея по същество.

  Едната е "freedom", която по същество отнася до "свобода на групата, племето", а не на индивида, както е в случая със "свобода".

  Другата е liberty, която се отнася практически до същото, но лично на мен повече ми допада, понеже е ползвана от по-развити култури като древногръцката и римската.

  Та, съжалявам ако се повтарям, но причината у нас да сме на този хал се крие в едно стихотворение на Пенчо Славейков.

  кравосмешението прави зелката ^¥^
 21. 21 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  Много неща от историята тепърва ще научаваме.
  Защото за много неща са ни лъгали....както казваше Радой Ралин.

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 22. 22 Профил на B-dot
  B-dot
  Рейтинг: 510 Неутрално

  Преди години ходих на една екскурзия до Троянския манастир и екскурзовода говореше същите работи. Как всички са маскари, наклепа всичките революционери със същите тези истории, обясни как всички ще горим в ада, как „преклонена глава сабя не я сече“... Разказа ни за някакъв руски светец, който си стоял в плевня цял живот колко е бил невероятен. Явно са от една школа с този автор. Даже може и да е той.

  Успех е колко на високо ще отскочиш след като удариш дъното.
 23. 23 Профил на Locke
  Locke
  Рейтинг: 788 Неутрално

  Кликвам и си викам сега какво ще причиняват на горкия футболен отбор, а то било за някакво физическо лице.

 24. 24 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  Кому беше нужно Левски да бъде идол, а не идеал?

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 26. 26 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1280 Неутрално

  Има някои неща с които не съм съгласен.
  1. "Левски хвърля расото си и тръгва по пътя на революцията."
  Ами има сведения, че Левски винаги се е причастявал с расо и винаги като дякон Игнатий. Много църкви и манастири са приютявали и криели Левски. Левски може просто да е станал таен монах. такива тайни монаси има много в историята на Църквата, когато е имало гонения. Например в СССР, когато истинната църква става тайна и минава в катакомбите. Катакомбната Църква има тайни монаси и въобще таен клир. Даже членовете на Църквата, миряните тайно са нейни членове. Официалната "църква" МП, която след 1927 г. е под прякото подчинение на ЧК (КГБ) е гонила и затваряла всички членове на истинната Църква.
  Разбира се при Левски случаят е друг, той се крие заради това, че ако тръгне да прави комитети с расо много бързо могат да го хванат. Но до колкото се знае не е имал връзка с жена, т. е. може да е пазил монашеските си обети. Разбира се за жалост е убил. После се е каел за това, което е извършил.
  2. "Според канона човек, починал от неестествена смърт, няма право на опело и не може да бъде погребан в християнски гробища."
  До колкото знам Левски не се е самоубил. Бил е жив, но в безсъзнание, когато са го обесили.
  3. "За човек, убил друг човек, няма път към Бога."
  За всеки има път към Бога. Всички са грешни. Ако се каеш след това може Бог да ти прости. Няма престъпление, което Божието Человеколюбие да не може да прости. Но въпросът вече е дали се каеш искрено.
  4. "За да бъде някой признат за светец, трябва да е приел Църквата, да е загинал мъченически за правото ѝ, заслугите му към нея трябва да са изключителни и да е извършил чудеса с помощта на Бог, които да са признати от всички."
  За да бъде светец някой трябва да е във Църквата, т. е. да е кръстен православен християнин. Всички други неща не отговарят на истината. Нито само мъчениците са светци, нито трябва обезателно да извършваш чудеса за да си свят, нито пък признанието от всички на тези чудеса е нужно.
  Въобще от църковна гледана точка, от верова гледна точка, от гледна точка на светата православна църква и на православната вяра текстът е пълен с неточности и неистини.
  Човекът който е писал това не е катехизиран и не знае основни истини на православната вяра.

  ДБ=БКП
 27. 27 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Весело

  До коментар [#24] от "4ort":

  Този въпрос можеш да го поставиш и спрямо Исус Христос ? :)

  [email protected]
 28. 28 Профил на Рим
  Рим
  Рейтинг: 2231 Неутрално

  ....Обидно е подобни хора да се гаврят с паметта на Апостола!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Спокойно!
  Съюзникът на "греб" - "мвро" вече върши това безобразие в София!
  По пощенските кутии се разпространяват листовки с образа на Апостола и името на "мвро"!
  Кощунство или престъпление е това, партията която ежедневно разпространява омраза, ксенофобия и расизъм, да използва лика на Васил Левски...?

  ДЕМОКРАТИ ЗА СИЛНА БЪЛГАРИЯ
 29. 29
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 30. 30 Профил на Rainman
  Rainman
  Рейтинг: 225 Неутрално

  До коментар [#1] от "Ramon Asvalda":

  Тъй наречената "истинска свобода" е една утопична идея която може да се приложи само ако си сам в гората. В момента в който заживееш с общество с други човеци, ще ти се наложи да се съобразяваш и с тях. И следователно не си свободен да правиш каквото пожелаеш.

  Колкото по-големи стават тези общества, толкова повече тежест се дава на държавата - за да се уреждат всякакви хорски спорове и да се брани обществото от вътрешни и външни заплахи (тоест гарантиране на сигурност).

 31. 31 Профил на log_on
  log_on
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Казват,че след Освобождението /няколко години след смъртта му/ Левски не е бил масово известен на българите или още по-малко пък ''боготворен''. Станал е популятен едва след Епопея на забравените/именно забравените/,която е била ''акция'' за създаване на най-нова бг история.

 32. 32 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Мисля , че този текст за осъждането на Левски е по-интересен:Граф Игнатиев рапортува пред Русия: Османците последваха нашите съвети за обесването на Левски:http://www.svobodata.com/page.php?pid=17382&rid=29&archive =
  —цитат от коментар 16 на tacheaux


  Моля, ако цитирате, цитирайте коректно, без собствени интерпретации. Ето точния цитат
  "Безспорно е, че щастливият изход от Софийската афера се дължи на умереността на Великия везир, който този път изглежда е последвал нашите съвети. Вместо да подпомага играта на Мидхат паша, придавайки на обстоятелствата преувеличено значение, той е препоръчал на Комисията да не надхвърля целта, като тласне разследванията отвъд строго необходимото."
  Знае ли се какъв е бил плана на Мидхат паша? За мен от този текст не е ясно дали граф Игнатиев е бил срещу българите, или е работил за предотвратяване на по голямо кръвопролитие.

  Освен това тезата че Русия изначално е била срещу независима Българска държава звучи нелогично, имайки предвид че създаването на Българската държава е резултат на Руско Турската война. Ако не биха искали независима България, биха ни оставили в Османската империя. Сан Стефанския мирен договор е резултат на преговорите между Русия и Турция, в Берлинския конгрес участват и западните сили. Ако не са искали силна България, защо им е тръбвал Сан Стефанския мирен договор?

 33. 33 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1765 Любопитно

  Г-да от Дневник, толкова ли е страшно/поне вие/ , да напишете нещо и за книгата на Янко Гочев, "Убийството на Левски-убийците"? Сякаш тя не съществува?

 34. 34 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Поредният лаик и фалшификатор на българската история. Чудя се само защо толкова ниско е паднало нивото на Дневник, където се публикуват всякакви измислици на безброй шарлатани, които авторитетно пишат в широк диапазон - от вредата от ваксините до манипулации и изкривяване на българската история.

  Пазете се от доносника vesolr
 35. 35 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#32] от "Oleg Iliev":

  Войната от 1877-1878 г. се води не за освобождението на България, а за решаването на руските цели по Източния въпрос. Главната стратегическа цел на Русия в Източния въпрос е овладяване на Цариград и Проливите и излаз на"топли морета". Балканската стратегия на руските императори по Източния въпрос е несъвместима със самото съществуване на България като държава. Целта на Руската империя във войната от 1877-1878хг. е ревизия на унизителния за нея Парижки мирен договор от 1856 г., овладяване на Южна Бесарабия, с което тя стъпва на Долния Дунав, господство в Черно море, доближаване до Проливите и придобивки в Кавказ. Решаването на българския въпрос като най-важна част на Източния въпрос по време на кризата (1875-1878) е средство, а не цел и се явява само етап към решаване на стратегическата цел на Русия.

  Пазете се от доносника vesolr
 36. 36 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 1322 Неутрално

  До коментар [#24] от "4ort":Този въпрос можеш да го поставиш и спрямо Исус Христос ? :)
  —цитат от коментар 27 на karabastun


  То може и спрямо Маркс, Ленин, Сталин, Вожда и учителя на българския народ, Петимата от РМС,Червенков, Живков, Баце та до ХИ.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  Казват,че след Освобождението /няколко години след смъртта му/ Левски не е бил масово известен на българите или още по-малко пък ''боготворен''.
  —цитат от коментар 31 на log_on


  Кой го казва?

  Мараба, С-ДС доносници!
 39. 39 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  Ето как се раждат фалшивите новини.

  Жалка история.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 40. 40 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1676 Неутрално

  До коментар [#16] от "tacheaux":

  И като си помисли човек, че централен булевард в столицата на Отечеството все още носи името на този.....

 41. 41 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1354 Разстроено

  Дневник до там ли стигнахме коментаторите да пазят Левски от вас?

  Какво падение дами и господа.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 42. 42 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  "Атлантида"???Обидно е подобни хора да се гаврят с паметта на Апостола!!!
  —цитат от коментар 4 на selqnin


  Така е, да не говорим, че авторът въобще не обсъжда въпросът защо Русия е ненавиждала толкова много Левски. Явно е имало причина за това. Левски като един много прозорлив човек е виждал, че опасността за българското национално освободително движение идва главно от Руската империя и завоевателните й амбиции. Всъщност Русия винаги е смятала за свой съюзник Сърбия, а не България. Дори Руско-турската война не започва заради кланетата в България по време на Априлското въстание. Русия се намесва в кризата на Балканите през есента на 1876 година, за да спаси Сърбия, а не българите. След поражението на Сърбия във войната й против Турция се появява ултиматума от 31.10.1876 г. до Портата, подсилен с частична мобилиазция на войските в Южна Русия. Чрез този ултиматум Русия спасява Сърбия от военен разгром. В следващите месеци се стига до решението за свикване на международната посланическа конференция в Цариград в края на 1876 г., на която великите сили вземат решение за налагане на реформи в полза на балканските християни, в това число и за обособяване на два български автономни вилаета с центрове София и Търново, които като териториален обхват почти се покриват с диоцеза на Българската Екзархия от 1870 г.

  Пазете се от доносника vesolr
 43. 43 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  Та, съжалявам ако се повтарям, но причината у нас да сме на този хал се крие в едно стихотворение на Пенчо Славейков.
  —цитат от коментар 20 на Alan Blackmore


  Две забележки:
  1. Причините за общественото развитие не се крият в стихотворения. Могат да се от-крият изобразени/кодирани в някои от тях.
  2. Стихотворението не е на Пенчо Славейков. На Петко е.
  Нищо лично, просто за протокола...

  Мараба, С-ДС доносници!
 44. 44 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1765 Любопитно

  До коментар [#32] от "Oleg Iliev":

  Русия не ни е освободила, а й е попречено да ни завладее.Това минава като червена нишка при безпристрастния прочит на историята ни , още от Велчовата завера. Райхщадското и будапещенско й споразумения с Австро Унгария , гласят - на нас /Русия/ -Източна България, на вас Босна и Херцетовина. Така, руското завладяване на Босфора и Дарданелите е било въпрос на месеци,. Каква и дали щеще да има трета Българска държава е въпрос на спекулации. Руската идея за слагане на ръка върху вратите на Черно воре , датира още от времето , когато Русия излиза на Крим - началото на осемнайсти век. Договорт от Свети Стефан /Сан Стефано/ , е предварителен , според горните споразумения. На Берлинския конгрес, Западът , по свои си съображения, се противопоставя на руските намерения, и се започва раздаване на българските земи по Санстефанския договор. Вардарско, за което точат зъби Гърция и Сърбия /както се вижда след 35 г , не без основание/ се връща на умиращата Османска империя... По настояване на Русия - българската Северна Добруджа е дадена на Румъния, Нишко и Пиротско -на Сърбия. Поводът ? И двете участват във войната с Турция. Но докато Румъния реално участва и дава много жертви при Плевен, руската любовница -Сърбия мобилизира три полка и... изгонва българските свещенници и учители от Нишко и Пиротско. И никакви прочувствени писма на тамошните българи, до временното руско управление не помагат. Парадокс , но на първа ратификация, румънския сенат гласува отказ от руския подарък Северна Добруджа , с мотива , че там власи няма. След като Русия обаче не излиза от Бесарабия , подаръкът се приема...

 45. 45
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 46. 46 Профил на piliferus
  piliferus
  Рейтинг: 344 Неутрално

  До коментар [#2] от "karabastun":

  Само че това писание е изцяло опровергано от съвременното знание и само показва колко гузен се е чувствал Каравелов.

 47. 47 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 446 Неутрално

  Сан Стефанския мирен договор е резултат на преговорите между Русия и Турция, в Берлинския конгрес участват и западните сили. Ако не са искали силна България, защо им е тръбвал Сан Стефанския мирен договор?
  —цитат от коментар 32 на Oleg Iliev


  Сан Стефанския "договор" е гениален ход на руската дипломация издържан и осъществен в най-добрия стил на хибридната война, която бошува и до днес. Чрез него Русия остава завинаги в сърцата на по-лековерните българи и разделя нацията на фили и фоби - разделение видно и до днес близо 150 години след това.

  Но нека те поправя. Сан Стефанският "договор" не е резултат от преговори между Русия и Турция и няма нищо общо с Берлинския конгрес. Това всъщност не е никакъв договор, а обикновено примирие тип "cease fire", а и е само между двете враждуващи страни. На попдписването не е имало нито българи, нито представители на Великите сили. Такъв договор е било невъзможно да бъде подкрепен от тогава разделената на различни фракции Европа на последвалия Берлински конгрес. В оригинала на договора дори не се споменава "България" като отделна независима държава, а се говори за подвасално княжество, подчинено на Русия - 200 годишна геополитическа мечта на Русия. "Който ни освободи, той ще ни пороби." Камбаники???

  Отделно е темата за тайното споразумение между Русия и Австро-Унгария от преди войната, според което няма да бъде позволено създаването на голяма независима българска държава на Балканите. Нещо което в последвалите години Русия всяйчески се опитва да предодврати.

  Както казах Сан Стефанската хибридна акция (не договор) е гениална стъпка на руската дипломация. Една от малкото такива добри (от тяхна гледна точка) акции, слава Богу, защото ако не бяха толкова некадърни, може би нямаше да има българска държава въобще...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 48. 48 Профил на Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Wornoxmaniak vs Кирчо и Кокорчо
  Рейтинг: 1354 Неутрално

  До коментар [#46] от "piliferus":

  Абе гузен ама им е казал , че Левски ще нощува в Къкринското ханче.

  Wornoxmaniak Най-подискан, репресиран и цензуриран коментатор във форума на Дневник за всички времена. Навсякъде гонен, всякъде приет.
 49. 49 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#35] от "GreenEyes":

  "Но русите не искаха и да знаят за европейската дипломация и приготвяха тази страна не като самостоятелна държава, а като руска губерния.
  Великите сили в Берлинския конгрес не си създадоха много главоболия за бъдещето на България и Източна Румелия. Те знаеха твърде добре, че тези две области ще станат рано или късно руска губерния.Европейската дипломация знаеше добре, че Русия иска да използва България и Източна Румелия като авангард за Цариград.Тя допусна Русия да свърши спокойно работата си и чакаше по-благоприятни времена...
  Европа не спря похода на Русия към Цариград, а само го отложи. Да, Европа създаде още по-здрава почва за Русия и за бъдещите ѝ планове. Ако сетне не излезе всичко така, както желаеше Русия, това не е по вина на Европа, а на българския народ и държавните му мъже.“

  Артур фон Хун

 50. 50 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  Относно гроба на Васил Левски. За срам на българската държава и до ден днешен няма официално становище по този извънредно важен за нас българите въпрос - къде се намират костите на Апостола на Свободата - Левски. След смъртта на Левски та чак до 1956 г. въпросът за гроба на Левски е разглеждан главно в светлината на разказа на баба Мария поп Павлова. Така да се каже този разказ е бил нещо като публична тайна за местоположението на гроба. Разказът е пуликуван във в. Мир от 6 март 1937 г. Аз съм го чел, когато разлиствах страниците на Мир по друг повод. Според разказа, тялото на Левски е погребано от поп Тодор на неголямо разстояние от бесилката. През нощта тялото е преместено от клисаря на Св.Петка Самарджийска и е погребано в олтара.
  Та това е до 1956 г. когато МС издава разпореждане (07.05.1956г.) църквата Св.Петка да се събори. Причината - реконструиране на центъра на София.

  Пазете се от доносника vesolr
 51. 51 Профил на Judjuk
  Judjuk
  Рейтинг: 3067 Неутрално

  До коментар [#4] от "selqnin":"Изток - Запад" , к'во да искаме !
  —цитат от коментар 6 на karabastun


  Изтокът го знаем и Западът вече го разбрахме и никакви илюзии нямаме. А и следите от теглото и позора си ги знаем. И друго знаем, народът ни е тъп като г.с и си пада само по пехливани и бабаити. Какви са сегашните българи, че какви да са били техните деди и прадеди? Крушата пада до дървото. Но не всичко е тегло, разврат и позор. Имали сме и имаме борци, водачи и светини. Имаме си и идея, една свободна и що годе просперираща България. Защо им е на некои другаре да разбият самата идея за съществуването ни като отделен народ? Какво им пречи? Къде ги сърби и боли? Честна атлантическа през комунизма такива нямаше. Или просто се страхуваха да се показват.
  И ако днес изпълзяват от дупките, то е защото някой ги подхранва и подмамва. Някой не ще да сме народ, да имаме държава. За някой важна е само територията. Още не е решил какво ще я прави, но я иска за себе си.

 52. 52 Профил на pepisky
  pepisky
  Рейтинг: 747 Неутрално

  Според мен авторът съзнателно търси провокацията за да му се продава книгата. Нещо като Мангъров в литературата.

 53. 53 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 446 Любопитно

  Войната от 1877-1878 г. се води не за освобождението на България, а за решаването на руските цели по Източния въпрос. Главната стратегическа цел на Русия в Източния въпрос е овладяване на Цариград и Проливите и излаз на"топли морета". Балканската стратегия на руските императори по Източния въпрос е несъвместима със самото съществуване на България като държава. Целта на Руската империя във войната от 1877-1878хг. е ревизия на унизителния за нея Парижки мирен договор от 1856 г., овладяване на Южна Бесарабия, с което тя стъпва на Долния Дунав, господство в Черно море, доближаване до Проливите и придобивки в Кавказ. Решаването на българския въпрос като най-важна част на Източния въпрос по време на кризата (1875-1878) е средство, а не цел и се явява само етап към решаване на стратегическата цел на Русия.
  —цитат от коментар 35 на GreenEyes


  +++++++++++++++
  Абсолютно точно за това става дума!

  Само че винаги съм се питал защо се нарича "Източен въпрос". За нас той е източен, да, ама за Русия си е направо югозападен :D
  От тяхна гледна точка "източен въпрос" би било нещо в сферата на Монголия, Китай... Сибир :)


  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 54. 54 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1765 Весело

  До коментар [#53] от "blurred":

  Османската империя и Българските земи са били в прерогативите на Азиатския департамент. Чиито канцеларии, се намират на изток от България...

 55. 55 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#47] от "blurred":
  "Сан Стефанската хибридна акция (не договор) е гениална стъпка на руската дипломация. Една от малкото такива добри (от тяхна гледна точка) акции, слава Богу, защото ако не бяха толкова некадърни, може би нямаше да има българска държава въобще..."

  България е била обречена да стане руска провинция и ако това не е станало, то е благодарение на двама български държавници.
  Единият е княз Батенберг , който отказва подкуп от 4 милиона франка за да предаде страната си "доброволно" на руската империя , както е станало с Грузия , чиито княз Мингрели така предава своята страна на Русия и "освободена" Грузия става руска провинция.
  Другият е Стамболов , който спасява България след преврата срещу Батенберг , организиран от Русия. Руският губернатор вече е пътувал към България да поеме нейното управление, когато Стамболов прави контрапреврат и осуетява превръщането на страната в руска губерния.

 56. 56 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#47] от "blurred":
  "Сан Стефанския "договор" е гениален ход на руската дипломация издържан и осъществен в най-добрия стил на хибридната война, която бошува и до днес. Чрез него Русия остава завинаги в сърцата на по-лековерните българи и разделя нацията на фили и фоби - разделение видно и до днес близо 150 години след това."

  Спорно е , доколко "Сан Стефанския "договор" е гениален ход на руската дипломация .
  От дипломатическа гледна точка това е провал на руската дипломация , защото той е в нарушение на тайните спорзуммения , които Русия прави с Англия и Австро-Унгария преди войната в които точно са очертани границите на бъдещото княжество България и Източна Румелия. При дипломатическата подготовка на войната западните държавници не са си правили илюзии , че България ще остане самостоятелна. Те са били наясно , че българското княжество ще стане руска провинция и очевидно са били съгласни с това. Те са възприемали България като руската плячка от войната. За Англия плячката от тази война е Кипър , а за Австро-Унгария плячката е Босна и Херцеговина. Ако все пак България не става руска провинция , това е заслуга не на Запада, а на българите, на българските държавници и най-вече на Батенберг и Стамболов.
  Що се отнася до хибридния ефект от този "договор", той зависи само от руската последваща пропаганда , която има за цел да внушава на българите "освободителна" мисия на Русия. Ако не беше убийството на Стамболов , може би тази пропаганда нямаше да има такъв успех в България. За съжаление руснаците успяват да подкупят Фердинанд , който до ПСВ води изцяло руска антибългарска политика на Балканите до степен с тайни договори да предаде суверенитета на България в руски ръце.

 57. 57 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1747 Неутрално

  Пише за Левски, пише и за цинизмите. Нима"уличната измет"са му критиците или хвърляме прах по чистото и святото и Левски става..." откъснат лист от тетрадка, който вятърът по улиците влачи...

 58. 58 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#47] от "blurred":"Сан Стефанския "договор" е гениален ход на руската дипломация издържан и осъществен в най-добрия стил на хибридната война, която бошува и до днес. Чрез него Русия остава завинаги в сърцата на по-лековерните българи и разделя нацията на фили и фоби - разделение видно и до днес близо 150 години след това."Спорно е , доколко "Сан Стефанския "договор" е гениален ход на руската дипломация . От дипломатическа гледна точка това е провал на руската дипломация , защото той е в нарушение на тайните спорзуммения , които Русия прави с Англия и Австро-Унгария преди войната в които точно са очертани границите на бъдещото княжество България и Източна Румелия. При дипломатическата подготовка на войната западните държавници не са си правили илюзии , че България ще остане самостоятелна. Те са били наясно , че българското княжество ще стане руска провинция и очевидно са били съгласни с това. Те са възприемали България като руската плячка от войната.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Глупости на търкалета / както е обичайно при теб/:
  1. Руснаците нямат никакви илюзии, че останалите от глутницата на великите сили ще допуснат създаването на българска държава в сансетефански формат. Разпокъсването на етническото землище на българите е ясно разписано в Райхщадското споразумение. И Русия го е подписала, за да бъде оторизирана да обяви война на Турция.
  2. Прелиминарният договор от Сан Стефвано има 100% пропагандна цел. Руснаците си осигуряват продължаваща наивна вяра у българите в идеализирания образ на "Дядо Иван", дето по цели нощи не спи, обмисляйки как да освободи целокупния български народ. И по този начин руският империализъм подготвя България като вероятно предмостие за руско настъпление към проливите.Йок, още Батенберг и Стамболов ориентират страната към Запада. От момента на Съединението Русия вече ясно знае - проруската кауза в България е загубена.
  3. Другите вълци по никакъв начин не желаят създаването на една силна България. Това е техният кошмар, защото голяма България означава силна България. Ето защо усилията на всички са съсредоточени върху недопускането на консолидирането на българите в тяхното естествено землище. Толерират се сърби, румънци и гърци - винаги в ущърб на българите. Това е положението - нашата позиция на полуострова е стратегическа и във всеобщ чужд интерес е да не се допуска създаването на силна, устойчива и самостоятелна България. Правилото важи за всички велики сили, от Русия та чак до САЩ. Не бива да имаме никакви илюзии по този въпрос.

  Мараба, С-ДС доносници!
 59. 59 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 444 Неутрално

  Статията няма общо с Васил Левски и е поредната антикомунистическа и перестроечна в смисъл - да си изливаме помия на главата - конвулсия, която най-вероятно е финансирана по някакъв "независим" проект.

  Свободата, Санчо...
 60. 60 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  [quote#42:"GreenEyes"][/quote]

  Май и България е страна с непредсказуемо минало :(.

  Казвате, че "Левски като един много прозорлив човек е виждал, че опасността за българското национално освободително движение идва главно от Руската империя и завоевателните й амбиции." Аз пък мислех че Левски се е борил основно срещу турците.

  От Вашия текст оставам с впечатлението, че този вариант на Българската история малко прилича на опит да се прескочи пропаст с две крачки. Доколкото разбирам били сме си много добре като част от турската империя, могли сме да се освободим сами, но тук идват лошите руснаци с техните имперски амбиций, и едва не ни поробват те. Тоест, за нас би било по добре да си останем част от турската империя, или да чакаме САЩ да ни освободи през 1989? По Сан Стефанския документ плана за България е
  "Член 6. България. Автономно трибутарно княжество с християнско правителство и народна милиция. България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция." След Берлинския договор България пак е трибутарно княжество, но с много по малка територия. За мен обяснението че Сан Стефанския документ е хибридна акция не е убедителен.
  Ясно е, че Русия е имала свойте интереси когато е започнала Руско Турската война, както е ясно че и по онова време и сега всички държави се ръководят преди всичко от своя интерес.
  В края на крайщата през 19 век България е възниканала отново на картата на Европа в резултат на Руско Турската война. Това че Русия е щяла да ни окупира след това е спекулация. Така че ако не признаваме ролята на Русия за възраждането на нашата държава, трябва да кажем "под турците си бяхме по добре".

 61. 61 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Истинската цел на Руската империя , не е била декларираното "освобождение" ,А окупацията на БЪЛГАРСКАТА територия,завзета от Турция.
  Мераците ЗА безсрочна руска окупация са отразени в т.н.Санстефански договор и те са вбесили Западът.
  Така братушките са "освобождавали" молдовци,якути,чукчи ,чеченци
  и др.народи.
  Освободителите са "забравили" ДА освободят България от себе си...
  "Забравят" и до ден днешен.
  След 1878 г. много независими прозападно мислещи български депутати,дипломати и политици са убивани от руски агенти.
  Не ОТ турски,А от руски.Не с новичок,НО с ножове и пищови...
  И това трябва да се помни..

 62. 62 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  Истинската цел на Руската империя , не е била декларираното "освобождение" ,А окупацията на БЪЛГАРСКАТА територия,завзета от Турция.
  Мераците ЗА безсрочна руска окупация са отразени в т.н.Санстефански договор и те са вбесили Западът.
  Така братушките са "освобождавали" молдовци,якути,чукчи ,чеченци
  и др.народи.
  Освободителите са "забравили" ДА освободят България от себе си...
  "Забравят" и до ден днешен.
  След 1878 г. много независими прозападно мислещи български депутати,дипломати и политици са убивани от руски агенти.
  Не ОТ турски,А от руски.Не с новичок,НО с ножове и пищови...
  И това трябва да се помни..

 63. 63 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4072 Неутрално

  До коментар [#60] от "Oleg Iliev":
  "В края на крайщата през 19 век България е възниканала отново на картата на Европа в резултат на Руско Турската война. "

  Много държави са възниквали в резултат на войни.
  Така например в резултат на ПСВ и капитулацита на Русия възникват държавите Полша , Финландия, Литва , Латвия и Естония, но нито една от тези държави не признава Германия и останалите държави от Централните сили за освободители.
  В резултат на Балканската война възниква Албания , но тази държана не смята България , главната държава на Балканския съюз за освободителка.
  Само България, в резултат на руската пропаганда, смята поредната 10-та война на Русия срещу Османската империя за освободителна , след като безброй исторически факти доказват , че тази война е била завоевателна за Русия.

 64. 64 Профил на Oleg Iliev
  Oleg Iliev
  Рейтинг: 1763 Неутрално

  Истинската цел на Руската империя , не е била декларираното "освобождение" ,А окупацията на БЪЛГАРСКАТА територия,завзета от Турция.Мераците ЗА безсрочна руска окупация са отразени в т.н.Санстефански договор и те са вбесили Западът.Така братушките са "освобождавали" молдовци,якути,чукчи ,чеченции др.народи.Освободителите са "забравили" ДА освободят България от себе си..."Забравят" и до ден днешен.След 1878 г. много независими прозападно мислещи български депутати,дипломати и политици са убивани от руски агенти.Не ОТ турски,А от руски.Не с новичок,НО с ножове и пищови...И това трябва да се помни..
  —цитат от коментар 61 на rkf46690675


  Прочетох Сан Стефанския документ, но не видях как мераци за безсрочна окупация са отразени там. Ето какво пише в текста
  "Член 6. България. Автономно трибутарно княжество с християнско правителство и народна милиция. България ще образува автономно, трибутарно княжество, с християнско правителство и народна милиция."

 65. 65 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 6005 Любопитно

  До коментар [#60] от "Oleg Iliev":

  "под турците си бяхме по добре". е ЗАЛОЖЕНО в ритуала на текста :

  ''Съдията (удря три пъти с чука и когато присъстващите утихват, продължава):...............

  Залата притихва.

  Съдията: Ако искате да продължа, млъкнете.

  Залата притихва.

  ''Съдията;Да продължавам ли нататък?

  Залата: Да, не спирай!""

  ЯКООО !!!!!!!!!!

  [email protected]
 66. 66 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 35 Неутрално

  [quote#64:"Oleg Iliev"][/quote]

  Именно - "княжество".А не - "царство".
  Усещаш ли РАЗЛИКАТА???

 67. 67 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#60] от "Oleg Iliev":

  Правният статут на "Сан Стефанска България" се вижда, ако се анализират детайлно текстовете на Санстефанския предварителен договор и ако те се съпоставят с някои други достъпни руски документи от епохата.
  Как самата Русия третира България е пределно ясно от сборника със секретни руски документи от 1892 г. Там България е наречена "Балканска област" или по точно "Руско-дунавска област". Това упорито се укрива, защото не отговаря на мита за "освободителната мисия" на Русия. Крайната цел на революционните борби на българите през Възраждането е политическо освобождение, т. е. възстановяване на българската държавност. Идеалът на българите през Възраждането е създаване на свободна, независима и обединена България. Санстефанска България не е реализация на този български идеал. Първо тя не е свободна, а окупирана земя. В текстовете на договора (френски, руски, български) се използва терминът "окупация", "окупационен", "окупационна". Този легален термин се укрива и до днес умишлено. Универсалното значение на понятието "окупация" означава "задържане на територия и контрол върху нея".

  Пазете се от доносника vesolr
 68. 68 Профил на greeneyes
  greeneyes
  Рейтинг: 2883 Неутрално

  До коментар [#60] от "Oleg Iliev":

  Това, което си прочел не е оригинала на Сан Стефанския договор. Според преписки между руски, а по-късно съветски историци става ясно, че в нито един тескт на Санстефанския предварителен договор не се споменава думата на България, а се говори само за "окупирана област", "Балканска област" и все от тоя род определения за територията на България. Всъщност оригиналът е укрит от руснаците, има само копие, което е преправяно от кой знае колко хора през годините.

  Пазете се от доносника vesolr
 69. 69 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1765 Неутрално

  До коментар [#56] от "tacheaux":

  В Сансефанския договор , на България на практика е отредена ролята на плацдарм за завземане на Проливите. Русия отлично е знаела че няма кой да й разреши завладяването на Черно море /защото вземането на проливите значи това/. Евентуалното руско взимане на проливите , е правело ни повече ни по малко, невъзможна каквато и да е независима българска държава, която да пречи на руското ползване на проливите. Разбира се ,било е възможно някакво полузависимо държавно образование но при променена изцяло геополитическа ситуация на Балканите.

 70. 70 Профил на Мърмор
  Мърмор
  Рейтинг: 1010 Неутрално

  Рядко съм чел по-голяма гнусотия - и като авторски напъни, и като коментари. Подлеци сте ми вие, кретени скапани!

 71. 71 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Неутрално

  До коментар [#60] от "Oleg Iliev":Това, което си прочел не е оригинала на Сан Стефанския договор. Според преписки между руски, а по-късно съветски историци става ясно, че в нито един тескт на Санстефанския предварителен договор не се споменава думата на България, а се говори само за "окупирана област", "Балканска област" и все от тоя род определения за територията на България. Всъщност оригиналът е укрит от руснаците, има само копие, което е преправяно от кой знае колко хора през годините.
  —цитат от коментар 68 на GreenEyes


  ОК! Разбрахме позицията ти.
  Я сега коментирай следното:

  https://btvnovinite.bg/svetut/samo-po-btv-originalat-na-sanstefanskija-miren-dogovor.html

  Мараба, С-ДС доносници!
 72. 72 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  В Сансефанския договор , на България на практика е отредена ролята на плацдарм за завземане на Проливите.
  —цитат от коментар 69 на fkm26555709  Би ли цитирал онзи текст от СД, който определя България като плацдарм за завземането на Проливите?

  Мараба, С-ДС доносници!
 73. 73 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Гневно

  Може би половината от изнесените от авторчето факти са верни но другите фалшификации са противни и предизвикат погнуса от писанията на подобни плужеци които се нароиха написледък за да ни ноправят народ без история и податлив на всякакви антибългарски манипулации!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 74. 74 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Любопитно

  До коментар [#56] от "tacheaux":В Сансефанския договор , на България на практика е отредена ролята на плацдарм за завземане на Проливите. Русия отлично е знаела че няма кой да й разреши завладяването на Черно море /защото вземането на проливите значи това/. Евентуалното руско взимане на проливите , е правело ни повече ни по малко, невъзможна каквато и да е независима българска държава, която да пречи на руското ползване на проливите. Разбира се ,било е възможно някакво полузависимо държавно образование но при променена изцяло геополитическа ситуация на Балканите.
  —цитат от коментар 69 на fkm26555709


  Според теб проливите трябва да са турски за да има независима българска държава?! Проливите са били важни за Русия не за да владее Черно море а за да ими излаз към Средиземно море и Атлантика и това нас не ни засяга по никакъв начин но засяга Запада който е против!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 75. 75 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Гневно

  До коментар [#62] от "rkf46690675":

  Да бе идиотиите ви как Русия не ни била освободила а окупирала а свободата си дължим на Запада!!! Същият Запад който не би жертвал и един свой войник за нашето Освобождение! Ако Запада толково е желалел свободата ни защо не е спрял да кредитира и въоръжава Османската империя докато не ни даде свобода???!!!!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 76. 76 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2800 Любопитно

  До коментар [#63] от "tacheaux":

  Така е Ташка всички руски войни са завоевателни само войните на Запада са освободителни! Ама нещо не се искали да воюват срещу Османската импирия която била много ценна срещу Русия и пет пари не са давали за нас!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 77. 77 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 446 Весело

  До коментар [#58] от "Манчо":

  Размисли на бавно развиващ се, особено точка 3, която е безумна по своята нелепост, не ми се коментират...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 78. 78 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 446 Весело

  От дипломатическа гледна точка това е провал на руската дипломация , защото той е в нарушение на тайните спорзуммения , които Русия прави с Англия и Австро-Унгария преди войната в които точно са очертани границите на бъдещото княжество България и Източна Румелия.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Провал е, да, но от друга страна е известно, че договори и споразумения подписани от Русия нямат стойноста на хартията върху която са били написани. Винаги в историята е било така и до днес...

  Ако все пак България не става руска провинция , това е заслуга не на Запада, а на българите, на българските държавници и най-вече на Батенберг и Стамболов.
  —цитат от коментар 56 на tacheaux


  Така е, това са велики български държавници, които за съжаление все още не получават полагащата им се признателност в нашето общество, за това което са извършили. Особено вторият, чиито истински убийци са руските тайни служби.

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 79. 79 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Любопитно

  Размисли на бавно развиващ се
  —цитат от коментар 77 на blurred


  Бате Мъгльо, понеже съм бавноразвиващ се, така и не разбрах какво е "бавно развиващ се". Попитах един речник и там, от всички думи, с които ми отговори речникът, запомних само една / аз и трудно помня!/ , думата "неграмотен".
  Що така, не мога да стопля....

  Мараба, С-ДС доносници!
 80. 80 Профил на observador
  observador
  Рейтинг: 1253 Неутрално

  Малко страни по света имат подобен на нашия възрожденски идеал. Идеите на Левски са все още утопични дори днес в мирните и спокойни времена, в които България най-накрая възвърна мястото си в цивилизацията.

  Колкото и тези идеали да бъдат замитани под килима, колкото и цинизъм (какъвто не липсва в откъса отгоре) да бъде изсипван върху тях, българските идеали са все още живи. Малко други общества имат толкова изразена чувствителност към несправедливостта, каквото има у нас. При протестите в последните години стана ясно как в чужбина - на Изток или на Запад - не могат да обяснят гнева на българите към процеси, които в много страни са приети за нормални. Българското общество е на едно много, много високо ниво на развитие по този "невидим" показател.

  Защото България има нещо, което много други нямат. Личният пример на тези велики хора. Както в едно семейство е трудно да бъдат възпитани деца без личен пример, така и българското общество нямаше да отстои, с много кръв и саможертви, оцелялата си по чудо държавност и самостоятелност, ако нямаше тези свои герои, които са толкова силни, че никоя власт досега, не успя да замени.

  Денят в който като общество позволим този идеал да бъде разрушен от цинизма, крехката ни държавност и самостоятелност ще бъдат под несъизмерно по-висока заплаха.

 81. 81 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 446 Весело

  До коментар [#79] от "Манчо":

  Разликата между двете понятия е чисто семантична. Аз всъщност не исках да те обиждам изхождайки от тезата, че си умствено изостанал (бавноразвиващ се) и затова използвах другия термин. Но сега на второ четене като те гледам ... може би сгреших :Д

  Бате ти Мъгльо сигурно е много известен у ваш'то село, но аз съм роден в центъра на София и не го познавам...

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
 82. 82 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2035 Весело

  Аз всъщност не исках да те обиждам изхождайки от тезата, че си умствено изостанал (бавноразвиващ се) и затова използвах другия термин. Но сега на второ четене като те гледам ... може би сгреших
  —цитат от коментар 81 на blurred


  Дедо Мъгльо, много се напъвах върху "чистата семантика" и това, дето си почистил семантиката от добродушие, ама / нали съм си прост!/ - нищо не вдянах и единствено ми дойде наум, че за пореден път показваш колко бързо си се развил и си ни надскочил! Щото само при особено бързото развитие на един гений може да се хвърли в кошчето една толкова задължителна запетайка, като тази пред "изхождайки", ти си рипнал толкова високо, че си над нас и тия неща!
  Пак съм принуден да призная правотата ти за изхождането: определено си успял да се изходиш, Дедо Мъгльо! Да ти е честито олабването!
  / И не се засягай от простотията ми, аз съм един бавно развит селянин с куче-помияр, две кози и стадо овце, та не моем по-коооолтурнато да ги приказвам, като тебека, къде си генйиййй!/

  Мараба, С-ДС доносници!
 83. 83 Профил на blurred
  blurred
  Рейтинг: 446 Весело

  До коментар [#82] от "Манчо":


  Веселяк!

  Гешев е ПОЗОР. Оставка и ЗАТВОР!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK