Господ ни е създал жени, няма смисъл да се вайкаме

"На жените с обич" е последната книга на чилийската писателка Исабел Алиенде

© Артакция

"На жените с обич" е последната книга на чилийската писателка Исабел АлиендеТекстът е препубликуван от "Артакция".


Март 2020 г. беше месец, който ще помним завинаги. Във всички домове по света се редуваха психически сривове с приливи на спокойствие, сила и енергия. Заедно търсихме начини да се справим, съхраним и оцелеем. Благодарни сме на творците, които претвориха болката в муза, за да родят слова, които да останат.


Такъв е случая с "На жените с обич" от чилийската писателка Исабел Алиенде, която за пореден път завладява с безграничния си талант на великолепна разказвачка и с умението да обрисува ярки образи на своите героини.


Из "На жените с обич" от Исабел Алиенде
Запитах няколко мои приятелки и познати доволни ли са от своя пол и защо. Това е щекотлив въпрос в днешно време, когато понятието "пол" е така размито, но за улеснение ще използвам термините жена и мъж. Получиха се много интересни диалози, но е редно да поясня, че става дума за много малка извадка.


Анкетираните заявиха, че им харесва да бъдат жени заради по-голямата ни способност да проявяваме съчувствие и солидарност и защото сме по-устойчиви от мъжете. Понеже раждаме деца, ние сме за живота, а не за изтреблението. И сме единственото възможно спасение за другата половина от човечеството. Нашата мисия е да храним; разрушението е мъжка работа.


Не липсваха и такива, които отхвърлиха това твърдение с довода, че има жени по-лоши и от най-злия мъж. Така е, но хищниците са основно мъже; 90 % от зверските престъпления са тяхно дело. При всички обстоятелства, било на война, било в мирно време, в семейната или в служебната среда, мъжете налагат силата си и са отговорни за културата на алчността и насилието, в която живеем.


На жените с обич
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Една към четиресетгодишна жена отвори дума за тестостерона, който поражда пристъпи на агресия, съперничество и надмощие. Разказа, че нейната гинеколожка ѝ предписала този хормон под формата на крем, който да втрива върху корема си за засилване на либидото, но се наложило да се откаже, понеже ѝ поникнала брада и тръгнала да кръстосва улиците с колата, обладана от желание да прегази първия пешеходец, излязъл насреща ѝ. Накрая заяви, че предпочитала да живее с по-малко либидо, отколкото да се бръсне и да ходи бясна.


В женствеността има известна свобода, казваха. На мъжете им се втълпява, че е редно да сдържат чувствата си, те са ограничени от усмирителната риза на мъжествеността.


Една от участничките в моето мини допитване заяви, че всеки мъж има майка и тя би трябвало да го възпитава да бъде по-мил. Напомних ѝ, че само съвременните феминистки като нас биха си правили труда да изграждат манталитета на своите синове. Исторически, майките не са имали възможност да се противопоставят на патриархата. Днес, в ХХI век, една потисната, изолирана и необразована жена, жертва на хилядолетна мачистка традиция, не притежава нито властта, нито познанията, за да променя нравите.


Аз съумях да го направя. Не увековечих мачизма, отглеждайки синове, които да командват, и дъщери, които да търпят. Така направих с Паула, приложих го съзнателно и при Николас. Какво исках за дъщеря си? Да има избор и да живее без страх. Какво исках за сина си?


Да бъде добър приятел на жените, а не враг. Не подчиних децата си на така разпространеното в Чили правило дъщерите да слугуват на мъжете в семейството. Дори днес още виждам момичета, които растат, оправяйки леглата и перейки дрехите на братята си, след което, разбира се, стават слугини на приятели и съпрузи.


Николас усвои още от люлката понятието полово равенство, защото ако аз бях пропуснала някоя подробност, сестра му се грижеше да му я втълпи. Сега Николас участва активно в управлението на моята фондация, ежедневно вижда щетите от мачизма и работи за тяхното преодоляване.


Портрет в сепия (ново издание)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Най-показателно бе мнението на Елена, жената от Хондурас, която идва да чисти вкъщи веднъж седмично. Тя живее със синовете си в Съединените щати от двайсет и две години, без документи, почти не говори английски и постоянно се страхува да не я депортират, както се случило с мъжа ѝ, но успява някак да издържа семейството си. Елена е затрупана с работа, защото е най-честният и отговорен човек, когото познавам. Когато я запитах дали ѝ харесва, че е жена, тя ме погледна удивено. "Че какво друго мога да бъда, госпожо Исабел? Господ така ме е създал, няма смисъл да се вайкам."


Тази малка анкета сред познати жени ми даде идеята да запитам същото мои приятели мъже. Харесва ли им да бъдат мъже или предпочитат да са от друг пол? Да? Не? Защо? Но това ще даде материал за нови сто страници, така че ще трябва да почакам.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (53)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3602 Весело

  " Разказа, че нейната гинеколожка ѝ предписала този хормон под формата на крем, който да втрива върху корема си за засилване на либидото, но се наложило да се откаже, понеже ѝ поникнала брада и тръгнала да кръстосва улиците с колата, обладана от желание да прегази първия пешеходец, излязъл насреща ѝ. Накрая заяви, че предпочитала да живее с по-малко либидо, отколкото да се бръсне и да ходи бясна."

  Толкова ли е сложно жената да си остане жена, живее като жена, държи се съответно на пола си, също както и мъжа да бъде мъж, а не нещо друго ? Явно най - простите неща, създадени от Господ, се оказват най - трудни за проумяване......

 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 5. 5 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 45 Неутрално

  Само едно може да се каже за този текст: баси тъпотията.

 6. 6 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 643 Неутрално


  До коментар [#5] от "Nedyalko Lazarov":
  Признай:
  Загубих си времето с четене на текст заради името на авторката.


  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 7. 7 Профил на Боби Колев
  Боби Колев
  Рейтинг: 1065 Неутрално

  Прочетох и коментира единствено заглавието: жените, ако действаха според това което има смисъл, нямаше да имат нужда от такива текстове.
  Но повечето просто не могат.
  Действат според вътрешни настроения и инстинкти, които ако се наложи обосновават някак си, т.е. наричат това, което са направили "смисъл", а не онова, което е рационално/смислено в ситуацията.

  http://www.bbc.com/news/magazine-37612083
 8. 8 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Разбрах, че в Чили мачизма е социален проблем. Заглавието звучи като де късмет да бях се родила мъж.

 9. 9 Профил на Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Аз съм българче обичам наште планини зелени
  Рейтинг: 2308 Неутрално

  Ох, добре ме сме ние жените, че без нас няма живот!

 10. 10 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#6] от "Красимир Андонов":

  Аз да - почна обещаващо и врътна към Ragging feminism manifesto. Тъкмо се зарадвах че се препоръчва по-умерена женска гледна точка, а то било само да клъвнеш в началото.

 11. 11 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 1465 Неутрално

  Стигнах до гнусотията, че в днешно време повлнятието "пол" било размито понятие, но айде, тя щяла да използва за по-лесно "термините" мъж и жена ..... и спрях да чета натам това отвратително нещо.

 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 2959 Весело

  Да си "феминистка", лгбт... днес е по печелившо от антикомунист след 1989 г

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на Aladin Babylonov
  Aladin Babylonov
  Рейтинг: 921 Неутрално

  До коментар [#11] от "Alex Ivanov":

  Ами виж, едно време, когато всичко беше нормално, пола се определяше по онова нещо между краката.
  Ако днес го определят по други белези, техен си проблем, никой не е длъжен да им се връзва на психопатщините.

  имаме си кончета от ......... клончета
 14. 14 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Неутрално

  До коментар [#13] от "Alan Blackmore":

  Прав сте, колега - жените носят обувки номер 36 - 39, мъжете 42-45 - там е разликата - между краката.


  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Да си фемнаци, ЛГБТ, Антифа, БЛМ днес е по-печелившо, отколкото след 44-та да си ятак, АБПФК, партсек, комсек - то и между гореизброените няма разлика.

 15. 15 Профил на 4ort
  4ort
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  Така и не разбрах, какво общо има март 2020 с книгата!?!?!?!?!

 16. 16 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Като възпитава дъщерите си да не се грижат за домакинството после да не се чуди защо са останали стари моми или самотни майки.

 17. 17 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 201 Неутрално
 18. 18 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Весело

  "Една към четиресетгодишна жена отвори дума за тестостерона, който поражда пристъпи на агресия, съперничество и надмощие. Разказа, че нейната гинеколожка ѝ предписала този хормон под формата на крем, който да втрива върху корема си за засилване на либидото, но се наложило да се откаже, понеже ѝ поникнала брада и тръгнала да кръстосва улиците с колата, обладана от желание да прегази първия пешеходец, излязъл насреща ѝ."

  Ти да видиш! Много забавна история... хахаха.... :-D

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 19. 19 Профил на N I K E
  N I K E
  Рейтинг: 458 Неутрално
 20. 20 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#3] от "har30841771":

  И къде се случва това? В коя държава и град?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 21. 21 Профил на Тони КОСТОВ
  Тони КОСТОВ
  Рейтинг: 1115 Неутрално

  Феминистки комплекси до небето! Добре, че е Дневник, че другаде такива идиотии не мож прочетем.

 22. 22 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 776 Весело

  Базови истини на физиологично ниво, преразказани литературно.
  От гледна точка на вида хомо сапиенс реценс, жените са по-важният пол. Затова и се раждат малко по-често, и са по-издържливи и държат повече на болка и имат по-силен имунитет и живеят по-дълго ит.н.. За които предимства си плащат с по-малко физическа сила, по-бавна обмяна, по-малка склонност към агресия, по-малко увереност и по-пасивна позиция в социалните отношения. Императивът на техният пол е да оцелява и да осигури оцеляването на децата на всяка цена.
  Мъжете сме малко или повече разходен материал, предназначен да бъде използван за оцеляването на вида, на всяка цена. Оттам и по-голямата физическа сила, склонността към агресия, поемане на рискове, доминиране в социалните отношения и т.н. Както и някои прелюбопитни състояния, като тестостеронова лудост или адреналинов бяс. Клише е, но като е влезела пещерна мечка в пещерата, от едните се очаква да се скрият навътре, а от другите да я подпукат с камъни и дървЕ, със съответните загуби. Императивът на мъжкият пол е да осигури оцеляване на вида на всяка цена, дори цената да включва собственото.
  В съвременният свят, нещата са по-различни, най-вече, че почти нищо не застрашава оцеляването на вида, освен самият той и оттам идват големите драми, особено за мъже и жени, които имат проблем с императивите на собствените си полове.
  В чисто хипотетична ситуация, ако утре връз главите ни, от хиперпростанството се стоварят петдесет километровите, гущерово зелени космически кораби на рептилиите от Сириус, нещата ще протекат по абсолютно същият начин, както в пещерата.
  Въобще излишни драми, особено като се има предвид, че предимството на единият пол в оцеляването (най-често женския) е нищо повече от една от многото стратегии, които от близо един милиард години разцъкват едни възедри молекули, със склонност към самоорганизация и възпроизвеждане.

 23. 23 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 2550 Неутрално

  Жените в развития свят, вкл. и в България няма от какво толкова да се оплакват, защото имат добри възможности за развитие. Е, понякога сами се прецакват като се омъжват за неподходящи мъже, но и много мъже също се женят за неподходящи жени.

 24. 24 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Неутрално

  Жените бяха почти съвършени създания преди левундерите да измислят "феминизма"!!!
  Няма нищо по-абсурдно и жалко от жена, която се опитва да се държи като мъж...
  Иначе както са казали мъдрите :"Само мъжът и жената правят Човека"!!!

 25. 25 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1790 Неутрално

  Жени, мъже и отношения. Зависят от пола, но зависят и от маса други неща. Прости неша, като образование, култура и не на послдно мсто семейно възпитание.
  Това, че има хора и от двата пола, които не си харесват дереджето, е не само социален, но е и медицински въпро.
  Хомосексуалните отклонения са не само човешки феномен - това го има и в природата в останлия животински свят и засяга, поред медицинките източници около 9% от съптветната популация.
  Така че да оставим на мира мачовците и феминистките да се бият един срещу друг (нещо като патриотите и ДПС-то у нас), за да се осигуряват някаква обществена поддръжка и база, а ние останалите, при всяко положение болшинство от средно статистически човеци, да си гледаме живота ако е възможно по-спокойно и смислено.

 26. 26 Профил на zaki
  zaki
  Рейтинг: 236 Неутрално

  До коментар [#9] от "Аз съм българче обичам наште планини зелени":

  Ох, добре ме сме ние жените, че без нас няма живот!
  —цитат от коментар 9 на Аз съм българче обичам наште планини зелени

  Абе то така, ама що ли пък с вас, тоя живот заприличва на жизнь, лайфа никъкв го нема....
  Я един виц по този повод:
  Рицарят убил дракона , спасил принцесата, оженили се и заживели дълго и ..... по едно време юнакът взел да си мисли:
  " Какно симпатично животинче беше това драконче, колко артистично бълваше огънче, защо ми трябваше да го убивам?"


 27. 27 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 367 Неутрално

  Нито ред не съм чела от госпожата, нещо винаги ме е възпирало, не знам точно какво...не обичам такива имена, имаше един другар Алиенде дето ни го навираха навремето по новините, докато Пиночет не турна край на българо-чилийската дружба. Така усещах и масираното навиране на госпожата в ръцете на читателя. И днес се оказа, че интуицията не ме е подвела (тази се оказа племенница на другаря Алиенде) и слава Богу, не съм си причинила загуба на време.
  Но краткият ми досег с простоватото текстче тук не бе напразен. Сред коментарите имах удоволствието да прочета сладкото звънко парченце литература на колегата har в коментар 3.
  На сърце ми легна! 💙
  -
  Друго - до бидона от коментар 4: може пък да е такава майсторка, че точно това да цели - да предизвика някаква реакция, па било и дълбока погнуса. В живия живот доста народ преживява на този принцип...

 28. 28 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#22] от "Лудколю Деликолев":В съвременният свят, нещата са по-различни, най-вече, че почти нищо не застрашава оцеляването на вида, освен самият той...

  В допълнение: под застрашено оцеляване прибавям и многократно увеличаване на възможността за израждане на самия вид, предизвикана от дейности на самия вид (невероятно, но факт) - запазване и поддържане (поради напредъка на медицината и промяна в ценностите) на живота на много по-голям процент хора, родени с генетични увреждания и заболявания, вкл.ментални, които имат възможност да/и се размножават и така да увеличават генофонда със съответни носители.

 29. 29 Профил на Billy Pilgrim
  Billy Pilgrim
  Рейтинг: 2355 Неутрално

  Авторката е бая объркана женица, много елементарни и пошли разсъждения.

 30. 30 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#24] от "selqnin":

  Левандурите или левандурките!? Защото феминизма не е измислен от мъжете, а от жените. И неговата първоначална цел не е била никак лоша, точно обратното. Например двата пола да имат еднакви права - политически например. В миналото жените не са имали правото да гласуват на избори, благодарение на феминистките (суфражетки) това се променя. Освен това пак благодарение на тях мъжете и жените получават еднакви права и възнаграждения на работното място. Пак нещо положително.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 31. 31 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  Базови истини на физиологично ниво, преразказани литературно. От гледна точка на вида хомо сапиенс реценс, жените са по-важният пол. Затова и се раждат малко по-често, и са по-издържливи и държат повече на болка и имат по-силен имунитет и живеят по-дълго ит.н.. За които предимства си плащат с по-малко физическа сила, по-бавна обмяна, по-малка склонност към агресия, по-малко увереност и по-пасивна позиция в социалните отношения. Императивът на техният пол е да оцелява и да осигури оцеляването на децата на всяка цена.Мъжете сме малко или повече разходен материал, предназначен да бъде използван за оцеляването на вида, на всяка цена. Оттам и по-голямата физическа сила, склонността към агресия, поемане на рискове, доминиране в социалните отношения и т.н. Както и някои прелюбопитни състояния, като тестостеронова лудост или адреналинов бяс. Клише е, но като е влезела пещерна мечка в пещерата, от едните се очаква да се скрият навътре, а от другите да я подпукат с камъни и дървЕ, със съответните загуби. Императивът на мъжкият пол е да осигури оцеляване на вида на всяка цена, дори цената да включва собственото. В съвременният свят, нещата са по-различни, най-вече, че почти нищо не застрашава оцеляването на вида, освен самият той и оттам идват големите драми, особено за мъже и жени, които имат проблем с императивите на собствените си полове.В чисто хипотетична ситуация, ако утре връз главите ни, от хиперпростанството се стоварят петдесет километровите, гущерово зелени космически кораби на рептилиите от Сириус, нещата ще протекат по абсолютно същият начин, както в пещерата.Въобще излишни драми, особено като се има предвид, че предимството на единият пол в оцеляването (най-често женския) е нищо повече от една от многото стратегии, които от близо един милиард години разцъкват едни възедри молекули, със склонност към самоорганизация и възпроизвеждане.
  —цитат от коментар 22 на Лудколю Деликолев


  Браво луд Кольо . Същите неща ги мисля и аз,ама не мога да ги изкажа толкова добре както ти.Поздравления за коментара.Отдавна не бях чел нещо толкова смислено в този форум.

 32. 32 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 311 Неутрално
 33. 33 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Разстроено

  До коментар [#29] от "Billy Pilgrim":

  Ако прочетете биографията на "женицата" има/макар и малка във Вашият случай/ само теоретична вероятност да си спомните или тепърва да разберете смисъла на думата "Срам"!!!

 34. 34 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1501 Разстроено

  До коментар [#30] от "Иво":

  Левундерите направиха фундаментална грешка, в момента , в който напуснаха автентичното си поле - защита на хората на наемният труд и работа със синдикатите и преминаха в полето на защита на малцинства и работа с политики на изграждане на идентичности на малцинствени групи.
  Някъде там нормалното ляво се маргинализира и спря да говори на хетеросексуалните мъже и жени със семейства и започна да говори на "32-та пола"....така не се печели обществено одобрение, още по-малко доверие и избори!!!

 35. 35 Профил на Веселяк У
  Веселяк У
  Рейтинг: 201 Неутрално

  До коментар [#32] от "touchthis":

  Докажи че няма!

 36. 36 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  До коментар [#30] от "Иво":Левундерите направиха фундаментална грешка, в момента , в който напуснаха автентичното си поле - защита на хората на наемният труд и работа със синдикатите и преминаха в полето на защита на малцинства и работа с политики на изграждане на идентичности на малцинствени групи.Някъде там нормалното ляво се маргинализира и спря да говори на хетеросексуалните мъже и жени със семейства и започна да говори на "32-та пола"....така не се печели обществено одобрение, още по-малко доверие и избори!!!
  —цитат от коментар 34 на selqnin


  Изобщо не е грешка."Бащата"на съвременната политкоректност и убеден марксист Хърбърт Маркузе също като Маркс е искал да разруши буржоазното общество.Но за разлика от Маркс е смятал,че това може да стане чрез даване на привилегии на различни расови,етнически, религиозни и сексуални малцинства. Точно това се случва и в момента.

 37. 37 Профил на Густав
  Густав
  Рейтинг: 638 Неутрално

  Чета много коментари от мъже и само един-два от жени. Нямат ли жените мнение по темата или вече мъжете са експертите по еманципацията?

 38. 38 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4271 Любопитно

  До коментар [#34] от "selqnin":

  Нищо лошо няма в защитата на малцинствата. И те трябва да имат същите права и свободи (задължения също) както и мнозинствата във всяка една държава. Относно защитата на ЛГБТИ + обществото и техните права... там се прекали малко.

  То е ясно, че и тези хора трябва да имат основните човешки права и свободи, като хетеросексуалните хора, но не и да сключват брак помежду си, защото действително брака е християнско тайнство и там ясно е уточнено, че е между мъж и жена. Гражданските бракове също би трябвало да са между мъже и жени. Освен това те не би трябвало да имат право да осиновяват деца, защото това не е нормална семейна среда.

  Относно 32 -та пола, и аз смятам, че това е прекалено. Трябва да има само 3 пола - мъжки, женски и неопределен (става въпрос за интерсексуалните хора, които се раждат със смесени (мъжки и женски) хромозоми и смесени полови белези). А за трансексуалните хора да имат право да смеят името, пола си по документи и ЛК само след като си сменят пола оперативно. И това впрочем е възможно не само в свободните и демократични държави по света, но и дори в репресивни диктатури като Турция, Пакистан и Иран.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 39. 39 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#35] от "Веселяк У":

  Ако имаше Бог, щеше да е доказано че има, но след като не е доказано че има - значи няма.

 40. 40 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#37] от "Густав":

  Св. Тимотей разпорежда жената да служи мълчаливо на мъжа. Явно са малко атеистите, дето пишат.

 41. 41 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1727 Неутрално

  Мачизма в Южна Америка е дотолкова брутален, че жените там се чувстват втора ръка хора. И понеже не могат да променят нищо, се примиряват.
  Докато има неравенство между половете ще има и феминистки.

 42. 42 Профил на stargate
  stargate
  Рейтинг: 2067 Неутрално

  От заглавието изглеждаше, че това ще е нормална книга, а то излезе един истински феминистки буламач. Чета и не вярвам какви неосъзнати хора пишат книги и какви още по-неосъзнати хора им ги четат! Боже колко мъка има по този свят, божеее!
  Много ми хареса, че и пораснала брада. ахахах :-) Станала е викинг! хахах :-)

 43. 43 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1647 Неутрално

  От заглавието изглеждаше, че това ще е нормална книга, а то излезе един истински феминистки буламач. Чета и не вярвам какви неосъзнати хора пишат книги и какви още по-неосъзнати хора им ги четат! Боже колко мъка има по този свят, божеее!Много ми хареса, че и пораснала брада. ахахах :-) Станала е викинг! хахах :-)
  —цитат от коментар 42 на Stargate


  От племенница на комуниста Алиенде какво очакваш.И в България децата на най-върлите комунисти се ориентирана към съвременните левичарски тенденции-Дайнов,Левчев,Дичев,Кюранов.

 44. 44 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 367 Неутрално

  До коментар [#39] от "Deaddark":

  Ами ако е доказано, а ти си пропуснал?

 45. 45 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  До коментар [#27] от "voodoo_child":

  По -ранните неща на Алиенде на мен ми харесват много: «Кьщата на духовете «, «Портрет в сепия.» От по-кьсните ми харесва Ines del alma mia (не знам преведена ли е на бьлгарски), а мемоарьт й «Паула» е една от любимите ми книги. Най-скорошните й неща ми се виждат слаби. Май вече пише по навик , а не защото има какво да разкаже.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 46. 46 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 1906 Неутрално

  Много пьрвосигнални коментари под тази статия и то от чукчи, непрочели нищо от Алиенде.&

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 47. 47 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#46] от "7777":

  да бе аман от хейтарчета. исабел е яка. голяма е. оспехи занапреде!!!!!!!!!!!

 48. 48 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1036 Неутрално

  До коментар [#44] от "voodoo_child":

  ????

 49. 49 Профил на touchthis
  touchthis
  Рейтинг: 311 Неутрално

  До коментар [#32] от "touchthis":Докажи че няма!
  —цитат от коментар 35 на Веселяк У


  докажи че има

 50. 50 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#44] от "voodoo_child":

  Ами ако не съм пропуснал, ами ако... ако цапа и мирише. Кат' толкова иска да го признавам - да дойде да ми каже.

 51. 51 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 2579 Весело

  До коментар [#46] от "7777":


  Много пьрвосигнални коментари под тази статия и то от чукчи, непрочели нищо от Алиенде.&
  —цитат от коментар 46 на 7777


  Съжалявам, но Вашата грешка смятам да я пропусна.

 52. 52 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#28] от "voodoo_child":

  Малко е спорно това за израждането на вида. Поне засега единственият практически доказан способ за "израждане" на дадена популация са близкородствените кръстоски, тоест между роднини. При тях шансът някой "дефектен ген" да се закрепи е много по-голям. Класически пример е хемофилията в английският и руският кралски двор и Хабсбургите през 16-17в. Но от друга страна....не се знае кой ген кога и при какви обстоятелства ще ни потрябва. В момента диабетът е истински бич за населението, но гените които кодират предразположението към него, са се появили като еволюционен механизъм за оцеляването на вида. Индивидите с този ген, през далечното ни маймунско минало, когато хомо сапиенс е бил просто маймуна, избутана на границата между горският хабитат и саваната от по-агресивните си братовчеди са натрупвали по-лесно резервни мазнини при наличие на храна и са преживявали неблагоприятните периоди. Еволюцията, въпреки клишето не обича ефективността а разнообразието. Щото не се знае, дали след стотина години генът определящ риск от развитие на шизофрения няма да се окаже абсолютно необходим за навигация на космически кораби през хиперпространството, например.

 53. 53 Профил на Лудколю Деликолев
  Лудколю Деликолев
  Рейтинг: 776 Неутрално

  До коментар [#31] от "Мусаши":

  Благодаря, но наистина разликите между двата пола са важни за еволюцията, поне до момента и трябва да се приемаме такива каквито ни е създала еволюцията. Дали човеците ще продължат да се делят на два пола или ще станем някакви андрогини - ами не знам, може след време тази разлика да изчезне. Човечеството (ако има малко късмет и не се постарае твърде силно да се самоизчезне безкрайно) му предстоят доста интересни времена - очевидно е, че сме тръгнали да ставаме богове или поне демиурзи. Дали тези богове ще имат ясно изразени първични полови белези и ще си ги ползват по предназначение, както гръцките, римските, тракийските и пр. богове или пък както при Господ наличието на първични полови белези и ползването ще е неизяснено? Нямам идея, но поне засега: разликите между двата пола на поведенческо и физиологично нива са достатъчно изразени за да сме си интересни един на друг, без да сме си твърде чужди.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK