"Бъдещето накратко" на Кийт Мансфийлд (откъс)

Издателство "Книгомания"

Издателство "Книгомания"В рубриката "Четиво" "Дневник" публикува откъс от "Бъдещето накратко" с автор Кийт Мансфийлд, предоставен от издателство "Книгомания".


Какво крие бъдещето? Как ще живеем, работим и ще се забавляваме? Какви нови технологии ще се появят? Ще еволюира ли човечеството - може би към вечен живот? Изправени ли сме пред заплахи за съществуването на вида ни и дори на цялата Вселена?


Бъдещето, накратко, разглежда тези и още много други фундаментални въпроси, дава кратки и ясни обяснения по разнообразни теми - от криптовалути и световни правителства до генна терапия и колонизиране на чужди планети, обрисува последиците, вариращи от утопия до катастрофа.
Съдържанието включва: Как ще живеем; Обществени промени; Технологии на бъдещото; Недостиг и решения; Политика, война и етика; Пътят към безсмъртието; Трансхора и постхора; Изкуствен интелект; Заплахи за човечеството; Космически пътувания и колонизация; Свръхнапреднала наука; Съдбата на Земята и Вселената.


Най-бързият начин да надникнем в нашето бъдеще - от космически туризъм и кибервойни до безсмъртие и сингулярност.


Кийт Мансфийлд публикува в сферата на науката и технологиите повече от двайсет години. Занимавал се е с теоретична физика в колежа "Тринити" в Кеймбридж, а в момента работи с Института за бъдещето на човечеството в Оксфорд и с Инициативата за екзистенциален риск в Бъркли. Автор е на три научнофантастични романа.


"Най-големите промени ще бъдат тези, които не можем да предвидим - ключови изобретения, които напълно ще преобърнат познатия ни свят. Това е определението за сингулярността - точката, в която изкуственият интелект ще промени света ни до такава степен, че собственият ни човешки интелект ще стане несъстоятелен." - обобщава Кийт Мансфийлд.


Ето някои от тенденциите за идните 50 години:
• Броят на многофамилните домакинства се увеличава и много възрастни днес живеят "разделени заедно", съчетавайки интимност и независимост. С все по-широкото приемане на еднополовите бракове домакинствата ще стават още по-разнообразни. Ще се появяват все повече "дизайнерски" бебета, като се избират различни наследствени качества на повече от двама родители.


• В бъдеще ще има все повече фирми с инфраструктура, осигуряваща връзката между работници и потребители, а телеприсъствието ще увеличи дела на дистанционната работа. Очаква се технологиите да ни донесат повече свободно време. Бъдеще, доминирано от изкуствен интелект (ИИ), поражда редица страхове, включително от масова безработица. От ключово значение ще бъде начинът на разпределяне на благата, създадени чрез революцията на ИИ.


• Поява на нови модели криптовалути, подобни на биткойн. Някои мегакорпорации обмислят създаването на собствени криптовалути. А парите вероятно ще станат излишни във всичките си форми.


• Рано или късно ще се наложи преход към синтетично месо, което да задоволява хищническия апетит на нарастващото население, същевременно ограничавайки щетите върху планетата - а тя ще придобие съвсем различен вид, когато отпадне необходимостта да се отглеждат животни за храна. Ще бъдат открити и иновативни хранителни източници.


• ООН предвижда увеличаване на незаконната употреба на наркотици с 25% до 2050 г. Все по-тясното обвързване на сетивата ни с дигиталния свят, достигащо връх при интерфейсите мозък-компютър, нашите възприятия ще могат да се модулират софтуерно, с което ще настъпи времето на дигиталните наркотици.


• Спортът ще се промени с подсилването, превръщайки се в експериментално поле за нови технологии. По-строгите изисквания за безопасност ще доведат до изменения като забрана на играта с глава във футбола. Електронните спортове - отборни състезания на видеоигри в зали със зрители - ще стават все по-масови. А когато хората заживеят в Космоса, спортният пейзаж ще се промени още повече.


Бъдещето накратко. 200 футуристични концепции и технологии, които ще променят света
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Откъс от "Бъдещето накратко" на Кийт Мансфийлд


Персонализирано образование


Традиционното обучение, при което един учител разпространява еднакво съдържание сред сравнително голяма група ученици, скоро ще приключи. В бъдещето ще учим със свой темп, следвайки собствените си интереси, получавайки индивидуално адаптирано образование, разработено и доставяно от изкуствен интелект. Фондацията "Гейтс" подпомага развитието на набор от дигитални инструменти за преподаване и оценяване на представянето. Така учителите ще могат да отделят повече време на по-слабите ученици.


По-умните също ще имат полза. Бъдещото образование няма да приключва със завършване на училището или университета. Ученето през целия живот е важно за преквалифицирането и самоусъвършенстването в бъдеще, в което повечето работа се върши от машини. Масовите отворени онлайн курсове (МООК) позволяват на студентите да се обучават в някои от водещите институции в света. Перспективите са огромни - един милион души годишно биха могли да учат за финалния изпит по математика в Кеймбриджкия университет или да придобият магистърска степен в Харвардското бизнес училище.


Умни градове


Сензационната видеоигра на Уил Райт от 1989 г. "Сим Сити" вдъхнови специалистите по градоустройство и компютърните маниаци, прокарвайки идеята за "умни" градове. В тях технологиите регулират трафика и транспортните системи, енергийните централи, водните запаси, обработката на отпадъците, прилагането на законите, дейността на училищата, библиотеките, болниците и всички останали услуги. Това ще стане възможно чрез интернет на нещата.


Един от първите примери се появи през 2011 г. с мобилното приложение "Смарт Бъмп". Докато жителите на Бостън шофират, приложението изпраща до кметството местоположението на засечените чрез акселерометъра на мобилния телефон дупки по пътя. Дори в бъдеще градовете да се управляват чрез изкуствен интелект, ще трябва да имаме предвид, че алгоритмите му ще отразяват и политическите решения. Колкото "по-умни" стават градовете, толкова по-надеждна ще трябва да бъде дигиталната им инфраструктура, особено когато достигнем до автоматизира ни, самоподдържащи се системи, в които роботи чистят улиците, доставят стоки и изграждат инфраструктурата спрямо отчитаните тенденции.


Тунелиране и хиперлупуве


Градовете са триизмерни пространства. Действащият предимно наземно транспорт е ограничаващ фактор за доброто функциониране на градските системи. Откритата през 1863 г. лондонска подземна железница е първият опит за триизмерен транспорт. Много градове са последвали примера, но претоварените наземни градски магистрали продължават да разделят общностите. Бостънското "Голямо копаене", завършено през 2007 г., е подобрило тази ситуация, но огромният преразход е показателен за трудностите, свързани с "тунелирането".


Развитието на подземния транспорт ще бъде възможно само при намаляване на разходите с цели порядъци. За да даде тласък на иновациите в тази насока Илън Мъск основава "Боринг Къмпани", чиято цел е постоянно разширяваща се мрежа от тунели с неограничен брой нива, позволяваща високоскоростен транзит до всяка дестинация - първият тунел-прототип е отворен през 2018 г. Когато цялата транспортна мрежа бъде скрита под земята, ще се оформят красиви градски пространства без превозни средства и транспортни коридори, а в по-далечно бъдеще ще бъдат изградени и междуконтинентални тунели.


През 1964 г. развиващият 250 км/ч японски "Шинкансен" или "влак-куршум" открива нова ера във високоскоростните железници. Когато през 2012 г. е одобрено изграждането на скоростна линия между Сан Франциско и Лос Анджелис, с очаквано завършване на първия етап между 2027 и 2033 г., Илън Мъск изразява разочарованието си от мудния темп и предлага радикално нова технология, "хиперлуп", която може да съкрати планирано то 160-минутно пътуване до под половин час при скорост до 1200 км/ч. Капсула с електрическа турбина в предната си част, изтласкваща назад нагнетявания при носа въздух, се движи в тунел с ниско налягане. Тунелът може да бъде изграден върху пилони по протежение на съществуваща магистрала, черпейки енергия от слънчеви панели. В бъдеще тунелите ще преминат под земята.


"Върджин Хайпърлуп Уан" на Ричард Брансън е сключила споразумения с няколко правителства за развиване на технологията в идните десетилетия. В още по-далечна перспектива хиперлуповете ще са идеални за ниското атмосферно налягане на Луната или Марс - когато планетата бъде тераформирана.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (1)
  1. Подредба: Сортирай
  1. 1 Профил на oyh40649441
    oyh40649441
    Рейтинг: 8 Неутрално

    Либерасто-хипстърски мокри сънища и пр. глупотевини.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK