"Поклон, о, моя хубава Българийо"

С публикуването на сборника "Живописна България" издателство "Хермес" напомня, че тази година се навършват 100 години от кончината на патриарха на българската литература

© "Хермес"

С публикуването на сборника "Живописна България" издателство "Хермес" напомня, че тази година се навършват 100 години от кончината на патриарха на българската литератураВитоша", "Един кът от Стара планина", "Волът", "Водопадът (Из недрата на вечното)", "Висините", "Планината се събужда", "Рила" са част от пътеписите на Иван Вазов, включени в томчето "Живописна България".


Луксозното издание е част от поредицата "Българска литературна класика" на издателство "Хермес".


"Публикуването на книгата отбелязва и 100-годишнината от смъртта на патриарха на българската литература, чието слово и до ден днешен вълнува читателите. Иван Вазов, вдъхновен от българската природа и история, сътворява в пътните си бележки едни от най-красивите си и въздействащи текстове", отбелязват от издателството.
Миналата година с поредица събития беше отбелязана 170-годишнината от рождението на поета, писател, драматург и народен будител. Творчеството на Вазов му има фундаментално значение за българския език и литература. С указ на народното събрание, подписан от цар Борис III, той е удостоен със званието "Народен поет" . Вазов умира на 22 септември 1921 г. в София


Из "Живописна България" от Иван Вазов


ВИТОША


Живописна България
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

По заник-слънце Витоша добива особено обаятелен вид. Лучите на заходящето слънце обливат с нежен розов цвят скалите на Камен дял и на Резньовете, гърбът й е позлатен и тихо рисува в модрите висини своите грапави очертания, Черни връх, вълшебно далечен, издига щърбата си пирамида в светлия простор, често завит със светлоалени облачета, които сякаш се събрали на тая чудесна висота дружно да изпратят слънцето и да му пожелаят лека нощ.


Но пряспата вече е в сянка, в сянка са и плещите, и останалите части на планината, дъбовите й ниски гори придобиват тъмнозелен почти мрачен шар, в сянка е и София, и цялата Софийска долина. И само ония скалисти върхове гледат още слънцето, залязло зад Люлин планина, и светят от прощалните му нежнорозови лучи като някакви вълшебни дворци и кули, разядени, изръфани от вековете.


Нова и чудата картина представлява гигантът, когато мъглите лазят по стените му. Големи сиви пухови вълни пъплят по зелената му мантия. В подвижните им отверстия и неправилно изрязани проломи поглеждат острови от зеленина или сивите сипеи на урвите. Често мъглите се сливат в една непроницаема сива завеса, която застила цялата долна половина на планината. Тогава горната половина виси в небето като една вълшебна планина, но още по-висока, странна, необичайна и фантастична между тая бяла мъглява завеса отдолу и тоя лазурен океан отгоре.


Но оня, който иска да види Витоша в най-бляскавата й хубост, нека я погледне зимно време, в ясен ден. Заслепително бялата покривка на Витоша блести ярко в чистите висини на небето, под заслепителното осветление на слънцето. Възхитителна е тогава Витоша. Тя добива неземен, феерически вид, тя губи за окото всяка плътност, прилича на един призрак, на един чуден мираж, застанал недвижим в дълбините на кръгозора и толкова далечен, и фантастичен, и прекрасен!


Когато обаче тъмните развълнувани облаци замрачат челото на Витоша - а те го замрачават толкова често, - хубавицата става страшна със своята бурлива намусеност. Тя мята въз цялата природа някаква трагичност. Грозните облаци застрашително се ширят по небето, превземат пространствата му, като предсказват наближаването на бурята и на буйни поройни дъждове, що крият в безплътните си черни недра. Радостта бяга от небето и земята, птиците плахо дирят прибежище.


Студен вятър иде от намръщения лоб на планината, а глухият тътен на гръмотевицата, излязъл из тия облаци, раздира вече начумерените небеса.


Витоша живее със свой особен живот, тя се смее, въси се, спи, замръзнала под ледната си плащаница зиме; ликува в празничния блясък на зелените си гори лете и в багрено-златната си премяна есен, въздиша в шепота на листака си, пее хайдушката си песен в шума на ветровете, в гърмежа на водопада си, в яростта на бурите си, ту мила, ту сърдита, но винаги дива, царствена, повелителна и колосална, и стихийно велика.


Тоя неин самобитен, вътрешен живот се увеличава с прилива на човешкия живот лете, от май до септември, когато тя става гостолюбива домакиня, пристъпна за софийските туристи. Тогава дълги и шумни кервани от тях се закатерят по хълбоците й, запъплят те редом по козите пътеки и без пътеки по стръмните й урви, за да отидат на гърба й и от него - на поклонение на Черни връх. Всяка година този хубав обичай се възприема от повече свят.


По нея се разнасят весели гласове, песни, смехове на морните пътници от двата пола, кипящи от младост и живот и от жажда за бяг към небесата. Тогава пустинната голина на Черни връх зачернява от човешкия мравуняк, по грамадните скали, що стърчат въз темето на върха, се запокачват и накацват юноши и моми, а поляната му живописно се пъстри от разноцветните облекла на гостите. Тоя престол на облаците и орлите сега се населява и ехти от вълните на живота.


И щастливците сега са стократно възнаградени за умората на дългото пътешествие дотука. Пред тях, от тая небесна висота, се отварят панорами феерически, каквито рядко дава планина на посетителите си. Цялата Софийска долина като на длан стои пред тях със София; Стара планина с главните си висове: Ком, Лакатник, Ржан, Мургаш, Св. Илия, Баба, сини и прозрачни в кръгозора; цялата Лозенска планина, и Плана, и Самоковското прекрасно поле, и снежните чуки на Рила, и величественият Мусала далек в хоризонта, и мъгловитият простор на Пловдивската равнина. На юг и на запад се вълнуват картините на Люлин планина, на Вискер планина, Граховското поле и Осоговската планина.


Пространства безконечни, видове омайни, гледка възхитителна и незабравима. А чистият планински въздух пълни гърдите с възторг и със здраве. И душата на възхитения зрител неволно възклицава: "Поклон, о, моя хубава Българийо, поклон, чудна класическа Тракийо, поклон, жална и скъпа за сърцата ни Македонийо! Отечество, колко си хубаво, колко си за обич ти!".


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (21)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Весело

  Освен всичко останало, Вазов е и първият председател на БТС, избран в София след набързо приключилото изкачване на Черни връх. Тъй като призивът за изкачването е писан от Алеко, има и кратък негов пътепис, повечето българи мислят, че това е само Алекова работа. А Алеко е избран за секретар.
  Вазов е имал запазена тая во Рилския манастир, който често е посещавал.

  Сега съм у дома - участник в рилский хор.
  Аз тук не се родих - тук бих желал да тлея -
  под горский вечен шум - дълбока епопея -
  и на Еленин връх под вечно будний взор;
  да имам гроб, подир живот-синджир теглила,
  в величествените обятия на Рила
  /"ПРИ РИЛСКИЯ МАНАСТИР"/

  Еретик
 2. 2 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Стая в Рилския манастир, извинете....

  Еретик
 3. 3 Профил на ivangabrovo
  ivangabrovo
  Рейтинг: 774 Неутрално

  Дядо Вазов си е Дядо Вазов...

 4. 4 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  България е имало до 1944 г.
  Кристо когато най-накрая успява да избяга от НРБ казва "Най-накрая напуснах скапаната България".

  ДБ=БКП
 5. 5 Профил на Един препатил
  Един препатил
  Рейтинг: 2784 Неутрално


  Какво ще кажете да вземем да помълчим?

 6. 6 Профил на Митко Палаузофф
  Митко Палаузофф
  Рейтинг: 589 Неутрално

  Какво ще кажете да вземем да помълчим?
  —цитат от коментар 5 на Един препатил


  Не! Искам да питам дали някой знае как се гътнал "дядо Вазофф"?

 7. 7 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 790 Неутрално

  Дедо Вазов би хвърлил топа отново, ако можеше да види в какво се е превърнала "хубавата" България.

 8. 8 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#4] от "anonim440":

  А след 2018 г има ли България при условие, че на "независимите медии" е забранено да споменават честване на Левски?

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 9. 9 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#6] от "Митко Палаузофф":

  "Не! Искам да питам дали някой знае как се гътнал "дядо Вазофф"?"
  ==============
  Недоказуеми леганди, които всички професионалисти сме чували.
  А инак е бил в близки отношения с Евгения Марс - поетеса, бивша съпруга на първия български дипломиран зъболекар.
  След един провален брак това не е ненормално.

  Еретик
 10. 10 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  "До коментар [#4] от "anonim440":

  А след 2018 г има ли България при условие, че на "независимите медии" е забранено да споменават честване на Левски?"
  ==============
  Защо, след като честванията реално продължиха три дни - от 18 до 20.

  Еретик
 11. 11 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":

  За мен би било хубаво българите да разберат разликата. Царство България, това е тази България където е писал Вазов, нея Вазов е обичал.

  ДБ=БКП
 12. 12 Профил на дерибеев
  дерибеев
  Рейтинг: 3280 Неутрално

  До коментар [#11] от "anonim440":

  Всъщност превеждайки новините от турски телевизии си много по ... продуктивен

  всеки коментар може и ще бъде използван срещу вас
 13. 13 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#12] от "дерибеев":

  Не разбирам какво точно казвате.

  ДБ=БКП
 14. 14 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  МОИТЕ ПЕСНИ

  И аз на своя ред ще си замина,
  трева и мен ще расне над прахът.
  Един ще жали, друг ще ме проклина,
  но мойте песни все ще се четат.

  И много имена и лесна слава
  годините без жал ще изметат
  ил ще покрие плесен на забрава,
  но мойте песни все ще се четат.

  В тях зов се чуй за правда, за свобода,
  любов и благи чувства ги красят
  и светлий лик на нашата природа,
  та мойте песни все ще се четат.

  В тях вее на Балкана лъхът здрави
  и тайните хармоний му звучат,
  и гръмът на народните ни слави,
  та мойте песни все ще се четат.

  Във тях душата ми изля се цяла
  с най-скъпите си бисери, цветя,
  в тях всичко светло, ценно си е дала,
  във тях живей, звънти и тръпне тя.

  Не ме смущава див вой от омрази,
  не стряска ме на завистта гневът –
  спокойно гледам в бъдещето ази:
  там мойте песни все ще се четат.

  Те жив са отклик на духа народни,
  а той не мре, и дор сърца туптят
  от скръб и радост в наший край свободни,
  и мойте песни все ще се четат.

  Януари 1913

  Иван Вазов


  https://youtu.be/ls96KaUiXvw

 15. 15 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1529 Неутрално

  "НИ ПЕДЯ ЗЕМЯ!"

  И рече безумец: несть Бог!*


  Славянство? - глупост, братство? - празна дума.

  Достойнство! - вятър, чест? - безсмислен звук!

  Свещена клетва? - за хитреца глума,

  измама за простака тук.  О, Сърбио, така ли оправдаваш

  небратските си замисли към нас?

  С таквиз ли думи дръзки заглушаваш

  на съвестта неумолимий глас?  Така ли ти свети права убаряш,

  и връзките с честта като скъса

  на знамето си тоз позор писа?

  Ний чуваме те гневно да повтаряш:  "От Македония ни педя вам!"

  Но таз земя е наша, наша, наша!

  Светата българска реч я оглаша,

  земя е скъпа нам!  Тя жив е къс от нашто живо тело,

  през вековете с нас страда, диша,

  и с тръне увенчаното и чело,

  тронува, грее в нашата душа.  За нея бяха жертвите безкрайни,

  за нея мряхме при Люлебургас,

  за нея, след триумфите си сяйни,

  не лаври - траур носим в тоя час!  На наший зов за правда, мир, свирепо

  крещиш: "Ни педя!" - брат не, злобен враг -

  И в умопомраченье слепо

  С Миладиновия меч ни плашиш пак.  О, пак ли сеч? О, пак ли по полята

  славянски братски кърви ще текат?

  Историо, не давай си листата,

  не вписвай в тях на тия дни срамът!  Май 1913 г.

  Иван Вазов

 16. 16 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  Пътеписите са интересни не само като описание на прородноте красоти на България но са и исторически документ за начина на живот на българите по това време и особено на помаците в Родопите. Препоръчвам на тези които непрекъснато повтарят как в Батак българи били клали българи да прочетат този пътепис и да им си изяснят нещата дали помаците са се чувствали тогава българи!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 17. 17 Профил на valerie pvi
  valerie pvi
  Рейтинг: 283 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":За мен би било хубаво българите да разберат разликата. Царство България, това е тази България където е писал Вазов, нея Вазов е обичал.
  —цитат от коментар 11 на anonim440


  Е , със сигурност не си чел Вазов .

 18. 18 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2633 Неутрално

  До коментар [#8] от "дерибеев":За мен би било хубаво българите да разберат разликата. Царство България, това е тази България където е писал Вазов, нея Вазов е обичал.
  —цитат от коментар 11 на anonim440


  Те и комунистите след 09.09.1944г са мислели като теб но след 1956г им дошъл акъла че Вазов е патриархът на българската литература въпреки неприемливият за тях национализъм ти обаче си безнадеждан случай!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 19. 19 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1331 Неутрално

  До коментар [#17] от "valerie pvi":

  Според вас Вазов е обичал НРБ?

  ДБ=БКП
 20. 20 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2999 Неутрално

  До коментар [#14] от "constatator":
  МОJЕ ПЕСМЕ
  Мене не растужи дивљи зов омразе,
  гнев зависти неће ме спутати -
  спокојно гледам у будуће стазе:
  моје песме тамо увек ће читати.

  Те су песме одјек духа народнога,
  а он не умире, срца неће стати
  од туге и среће краја слободнога,
  зато моје песме увек ће читати.

 21. 21 Профил на lcx54698210
  lcx54698210
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#17] от "valerie pvi":
  Никой нормален човек не чете Вазов вече! Туризма е достатъчно развит, или поне до скоро беше.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK