"Аз познавах Хитлер" – летопис на мегаломанията

Берлинското издателство Berlin Story Verlag публикува ново издание на разговорите на германския публицист Карл Хьофкес със съвременници на лидера на националсоциалистите под заглавие "Аз познавах Хитлер".

© Berlin Story Verlag

Берлинското издателство Berlin Story Verlag публикува ново издание на разговорите на германския публицист Карл Хьофкес със съвременници на лидера на националсоциалистите под заглавие "Аз познавах Хитлер".Текстът е препубликуван от "Дойче веле". Заглавието е на "Дневник".


Над 40 съвременници разказват за Хитлер: готвачки, камериери, гаулайтери, генерали, щурмбанфюрери, шофьори, актриси, домакини. Мнозина от тях едва през 90-те години за пръв път събират кураж да говорят - пред германския публицист Карл Хьофкес, който е човекът, притежаващ най-големия филмов архив от времето на националсоциализма. Наскоро берлинското издателство Berlin Story Verlag публикува ново издание на разговорите на Хьофкес под заглавие "Аз познавах Хитлер".


В рецензия за книгата в списание "Цицеро" четем: "Хитлер е смятан за същинското олицетворение на злото в историята. А това влиза в противоречие с възхитата, която изпитват към него негови съратници и съвременници. И тъкмо с това историческата наука се мъчи вече отдавна. Като имаме предвид разрушителното му дело, как е възможно да се обясни феноменът Хитлер и неговата привлекателност за толкова много съвременници?".
"Този необразован кръчмарски демагог, този фанатичен расист, този нарцистичен мегаломан"


Хитлер – том 1
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Карл Хьофкес е разговарял с оцелели нацисти, с печалбари, кариеристи и наивници. И с твърде малко хора, които са прозрели истината. Да, в книгата има и такива, но в нито едно интервю не се чува: "Ние извършихме престъпления. Сбъркахме. Бях се подлъгал и застанах на грешната страна", коментира в предговора си издателят на книгата Виланд Гибел. Всеки спомен, документиран в тази книга, потвърждава тезата на историка Иън Кършоу, пише Гибел и цитира световноизвестния британски учен, автор на двутомна биография на Хитлер, която е всепризнато стандартно произведение:


Хитлер – том 2
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

"Името на Хитлер с основание и за всички времена ще остане синоним за главния подпалвач на тоталната разруха на модерната цивилизация. Екстремната форма на лична власт, която придобива и упражнява този необразован кръчмарски демагог, този фанатичен расист, този нарцистичен мегаломан, самообявил се за спасител на нацията в една иначе модерна, икономически напреднала и култивирана държава, известна със своите мислители и поети, беше решаваща за ужасяващите събития през онези съдбовни 12 години" (преводът е на редакцията - бел.ред.).


В сборника с интервюта със съвременници на Хитлер могат да се прочетат и доста познати неща - например за кулинарните му навици или за склонността му да удължава деня си до късно през нощта. Съставителят предупреждава още, че част от описанията звучат направо конфузно:


"Например разказът на Маргарете Мителщрасер за това как е търкала (във ваната - бел.ред.) гърба на Ева Браун. Или пък спомените на Гретел Рьолофс за шницелите от целина на Хитлер. Или историята на Вили Шнайдер, който стоварил тежко кресло върху стъпалото на Хитлер. Егон Хафщенгл пък разказва, че като дете много обичал заедно с Хитлер да си играе с електрическото влакче, защото "чичо Адолф" можел да издава фантастични звуци. А майката на Егон разказва как един ден Хитлер се покачил на стол, наметнал си покривката от масата като тога и разиграл сцената как в детството си репетирал за римски сенатор.


Една от най-интересните събеседнички на Хьофкес се казва Елизабет Грюнбауер, по баща Поп. По време на интервюто през 1994 година тя вече е побеляла 88-годишна старица, но добре помни годините 1913-1914, когато младият Адолф Хитлер живеел под наем в бащиния ѝ дом в Мюнхен.


В рецензия за книгата в списание "Фокус" четем: "И съвсем естествено малката Елизабет, тогава на 8 години, редовно общувала с него. Любовта на Хитлер към децата била всеизвестна и той често позволявал на Елизабет и нейните приятелки да го закачат. () Тя разказва на Хьофкес най-вече какво си е говорел Хитлер с родителите ѝ. Те имали добро отношение към австриеца, който бил избягал в Германия, за да се укрие от австрийската военна служба. () В същото време младият мъж бил толкова словоохотлив, че понякога опъвал нервите на баща ѝ, който бил собственик на малко магазинче. Хитлер често се отбивал в магазинчето и надълго и нашироко споделял своите възгледи. Една от темите, по които Хитлер особено обичал да говори, била за евреите."


Познавачите на Хитлеровата биография единодушно смятат, че Елизабет Грюнбауер всъщност дава най-ранните сведения за антисемитизма на Хитлер, който още преди Първата световна война говори за пропитото от "еврейщина" австрийско общество и евреите като "експлоататори". Именно затова Хитлер бил напуснал Австрия. "Той казваше, че евреите държат в ръцете си и борсата, и цяла Австрия. () Казваше, че експлоатират хората в Австрия."


Това дава повод на германския историк Томас Вебер да анализира тъкмо ранния антисемитизъм на Хитлер и неговия произход. Вебер смята, че Хитлер става антисемит още във Виена, като в дъното е неговата антикапиталистическа нагласа. Редом с евреите Хитлер най-много мрази болшевиките, а след края на Първата световна война тези две омрази се превръщат в опасна смес, която упражнява все по-силно влияние върху нарастващия брой негови привърженици, обяснява Вебер.


Списание "Цицеро" цитира по същата тема друг изследовател на Хитлер - Клаус Хант, автор на книгата "Хитлер: малко известните факти". В рецензията между другото четем: "Прави впечатление колко малко са се занимавали досега изследователите с "непознатия Хитлер" от първите му три десетилетия. () У него още отрано се появяват черти, които по-късно в своята пълнота и в наглед безграничния егоцентризъм на германския диктатор ще поставят особено характерен отпечатък върху късните му години. Егоцентризъм, който бързо се превръща в чувство за превъзходство и отново и отново избива в същински изблици на гняв и омраза."


Рецензентите на книгата с интервюта със съвременници на Хитлер отбелязват многократно заслепението на тези хора. Както пише издателят Виланд Гибел: "Преклонението пред "фюрера", този винаги мил към обкръжението си човек, остава живо в продължение на повече от 50 години у мнозина, които проговарят в тази книга".


"Хитлер със сигурност имаше най-добрите планове, той имаше силна рицарска нагласа"


Грете Рьолофс например казва: "Той със сигурност имаше добрата воля и най-добрите планове, това го вярвам. И всички го вярваха". А Тила Мария фон Бело твърди: "Хитлер имаше много силна рицарска нагласа, вътрешна рицарска нагласа". И още цитати:


Вилхелм Шнайдер: "Нямах абсолютно никаква представа за случващото се в концентрационните лагери".


Фриц Даргес, оберщурмбанфюрер и адютант на Хитлер: "Уверявам ви, че за пръв път чух името Аушвиц на 8 май 1945 година. Преди това не знаех нищо за това гигантско престъпление в концентрационните лагери".


Тобиас Порчи, есесовец: "Винаги съм бил хуманист. И бях много учуден, когато след войната научих за концентрационните лагери".


"Не знаехме нищо за Аушвиц и изтребването на евреите" - с тези добре известни клишета много германци десетилетия наред се опитват да избягат от историческата вина. Но в предговора на издателя Виланд Гибел се съдържат и исторически цитати, от които на човек му настръхва кожата.


Например думите на Рудолф фон Рибентроп, офицер от танкова дивизия на SS, който след войната успешно влиза в бизнеса: "От около 30 метра отстреляхме няколко руснаци. Като зайци ги отстреляхме, докато бягаха надолу по склона. По едно време ни подмина един Т-34, върху който се бяха накачили пехотинци. Виждам още очите, лицата им, как гледат с ужас право в нашето дуло. Нямаше какво толкова да се церемоним, тези клетници бяха отписани. Някои от тях скочиха на земята, а ние ги прегазихме. Беше такова пъклено празненство, каквото не можете да си представите."


"Ich traf Hitler": Die Interviews von Karl Höffkes mit Zeitzeugen, Berlin Story Verlag

Ключови думи към статията:

Коментари (27)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  Чи кво да му е. Вегетарианец, непушач, въздържател, обичал кучетата и рисуването.

 2. 2 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8380 Весело

  До коментар [#1] от "blondofil":

  Шаблон за глобализма :)

  [email protected]
 3. 3 Профил на НеКой
  НеКой
  Рейтинг: 1068 Неутрално

  "Той казваше, че евреите държат в ръцете си и борсата, и цяла Австрия. () Казваше, че експлоатират хората в Австрия."

  Това показва, че парите винаги са у евреите. Кой каквото и да си говори.

 4. 4 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 842 Неутрално

  Любопитни неща! Бих прочел тази книга.

 5. 5 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  Най доброто четиво за личността на фюрера е "С Хитлер до края" на адютанта му Хайнц Линге. За източния и не само фронт ,през германски поглед - "Гренадирите от СС в бой" Курт Майер. "Проиграни победи" на Майнщайн е отлична за опознаване стратегията на войната на високо ниво, отношенията между политическото и военно ръководство. Някой ако се интересува от темата - от тях книги трябва да започне.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2358 Разстроено

  Още една стъпка към обслужването на феномена :"Херострат"!
  Нали помните онзи, който запалил Александрийската библиотека за да остане името му в историята. После споменаването на името му било забранено, но въпреки това е достигнало до нас....
  Та и с шикългрубер така....

 8. 8 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8380 Любопитно

  До коментар [#5] от "schwimmwagen":

  Ако навлезем още по-дълбоко, то трябва да си спомним тогавашните планове за „социалистически обединени държави на Европа“ с германско ядро и френско-германски алианс, като ос и сателитна периферия в лицето на останалата Европа.

  [email protected]
 9. 9 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 8380 Любопитно

  До коментар [#7] от "selqnin":

  Херострат изгаря Храма на Артемида в Ефес...

  [email protected]
 10. 10 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#8] от "karabastun":

  В "моята борба" на два пъти се среща тезата за великия руски народ !!! Арийци ,но подложени на тежки обстоятелства и за това били малко странни и различни от народите в централна Европа. Определено има по високо мнение за руснаци спрямо французи. Доста стресиращо на първото прочитане.

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 11. 11 Профил на Lou
  Lou
  Рейтинг: 2069 Неутрално

  "Тобиас Порчи, есесовец: "Винаги съм бил хуманист."

  Есесовец хуманист? Това ще да е нещо като "дървено желязо", "млад старец" или "честен измамник". Абсолютен оксиморон.

  Във SS членуваха най-големите изверги през нацизма. Отряди на тази група ходеха да разстрелват цивилни хора - поляци, руснаци и други. Всички сме гледали карди - един огромен дълъг изкоп и на ръба му изправени 20 души. Германците стрелят и всички 20 души падат по гръб в дупката. И този Тобиас Порчи ще ми говори вицове, че бил хуманист. Сериозно? Ако той е бил хуманист, то аз съм трамвай.

  Няма да забравя онзи документален филм, където се разказваше как реагирали немските граждани, когато генерал Патън ги въвел да разгледат концлагера. Там имало купища голи вмирисани трупове на мъртви концлагеристи, най-вероятно евреи и руснаци. Миришело на разложена плът, смрад се разнасяла навсякъде. И немските дами, всички до последната привърженички на Фюрера, започнали да си затварят очите, да припадат и повръщат. Една от тях крещяла на американските войници: "Защо ни го причинявате това?!!!!" Как бихте коментирали тази реплика?

  По същия начин мнозинството от германците се опитваше години след края на войната подсъзнателно да отрече вината си за тези ужаси. И също като този хер Порчи много германци се оправдават, че не са знаели за ужаса. Сякаш не са били свидетели на погрома над евреите от 1933 до 1945 г. Не могат да си представят мащаба на престъплението и че те точно дадоха власт на Мустака да го извърши. А дали тайно всеки един германец не е подозирал какво се случва в лагерите, но си е мълчал заради облагите от режима?

  СССР - родина на всички безотечественици! При капитализма човек експлоатира човека, а при социализма е точно обратното! Всеки кооператор - прасе, всеки комунист - две! Всички комунисти - под земята! 25 цирк - 25 години плодотворна размяна на циркови номера между България и СССР! Който не познава Сибир, той не познава СССР! Да живее 10-ти септември - ден на народната милиция - единствената опора на народната власт! До 9 септември 1944 г. България беше на ръба на пропастта. След това направи смела крачка напред!
 12. 12 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 2358 Неутрално

  До коментар [#9] от "karabastun":

  В случая сте прав!
  Моля за извинение за фактологическата грешка!

 13. 13 Профил на georgievb
  georgievb
  Рейтинг: 1485 Неутрално

  Хахаха... на германците още дълги години ще им внушават чевство за вина. Сигурно трябва напълно да се затрият като народ, за да спрат да им го натякват техните победители.
  Правдата винаги побеждава, затова, който победи той е прав.
  А Хитлер, какво да го коментираме, лошите времена извикват на власт лоши хора, даже по-скоро най-лошото в хората.

 14. 14 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  Интересна статия на DW за злодея главорез Хитлер.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 15. 15 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#11] от "Lou":

  Добре казано (написано) и много вярно! +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 16. 16 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  Чи кво да му е. Вегетарианец, непушач, въздържател, обичал кучетата и рисуването.
  —цитат от коментар 1 на blondofil


  Пропусна да добавиш също, че Хитлер е радикален и краен националист, расист и антисемит. С мания за величие. Жесток злодей отговорен за смъртта на милиони невинни хора в цяла Европа.... от Франция до СССР.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 17. 17 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 3219 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Има една германска комедия от преди 5-6 години за фантастичното възраждане на Фюрера в днешно време.
  Като го интервюираха по телевизията каза че най му харесва зелените с тяхната радикалност и тях би ги оглавил. много се смях.

 18. 18 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1713 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Краен - според съвременните разбирания. Навремето е бил умерен националист , което е и основна причина за възхода му. Хора , като Ернст Рьом , каквито е имало на богато в германското общество и политика, щяха да подкарат Холокоста с пълна пара още 1935г .

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 19. 19 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4577 Неутрално

  До коментар [#16] от "Иво":

  Не само Европа, но в Европа гинат хора от доста континенти във войната.
  И, Хитлер е индикатор за това как един културен народ може да бъде обхванат от обща лудост ако е докаран до отчаяние от бедността, та да помислим и за българското ежедневие...

 20. 20 Профил на tacheaux
  tacheaux
  Рейтинг: 4167 Неутрално

  Напоследък Дойче веле чрез Дневник правят реклама на Хитлер , хитлеризма, нацизма и националсоциализма. Занимават ни стози период от историята и нито дума за престъпленията на комунизма , който върлува половин век в половин Европа и който взе много повече жертви от нацизма.

 21. 21 Профил на асен георгиев
  асен георгиев
  Рейтинг: 917 Неутрално

  каквото и да говорят, идеята му германия да бъде първа между равни в Нова Европа се осъществи под формата на ЕС.

 22. 22 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Весело

  До коментар [#17] от "blondofil":

  Този германски филм и аз го гледах. Беше интересна комедия. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 23. 23 Профил на Roumen Stoilov
  Roumen Stoilov
  Рейтинг: 641 Неутрално

  Може би целият ужас на нацистката психопатия би бил избегнат, ако академиците от виенската художествена академия не бяха толкова педантични.

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#18] от "schwimmwagen":

  И за тогавашните разбирания е бил много краен. И престъпленията на диктаторския му режим след 1933 г. са доказателство за това.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#21] от "асен георгиев":

  Ти да видиш. Значи идеята на Хитлер била Германия да бъде първа между равни държави в Европа, така ли? Защото Хитлер и нацистите други неща говорят пред своите симпатизанти и друго правят... а именно създаването на някакъв хилядолетен германски райх простиращ се от Атлантика до Урал , който щял да бъде управляван от Хитлер и великите германски "арийци", а "нисшите" народи са щели да бъдат изтребени или поробени. Атлантика го достигнаха, превзеха Франция, превзеха Дания, Белгия, Холандия, Норвегия, Чехословакия, Полша, Гърция, Албания и други... тръгнаха на Изток към СССР и Урал, но там бяха победени.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4455 Любопитно

  До коментар [#25] от "Иво":

  Повече инфо за следвоенните планове на Хитлер тук:

  https://en.wikipedia.org/wiki/New_Order _(Nazism)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Generalplan_Ost

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK