За книгите с твърди корици

"Ще представя 12 поредици, разпределени между 6 издателства - и общо 140 заглавия с техните твърди корици, форзаци, авантитули, титули и обложки", казва Райчо Станев, автор на "Книгата като обект".

© "Тоест"

"Ще представя 12 поредици, разпределени между 6 издателства - и общо 140 заглавия с техните твърди корици, форзаци, авантитули, титули и обложки", казва Райчо Станев, автор на "Книгата като обект".Препубликуваме от "Тоест" интервютата на Марин Бодаков с Райчо Станев - оформител, и Манол Пейков - издател. Те са по повод предстоящото излизане на "Книгата като обект" - изследване на най-впечатляващите и четени книжни поредици с твърди корици от времето на социализма. Райчо Станев е авторът на книгата, а издател - "Жанет - 45". Заглавието е на "Дневник".


Райчо Станев, оформител: Те със сигурност не изчезват


Подготвяш своеобразна история на книгите с твърди корици от епохата на държавния социализъм у нас...


- "История" може би не е най-подходящото жанрово определение. Тази книга е резултат от 10-годишно проучване и по-скоро показва конкретни примери от общата картина - не изобщо книгоиздаването на социализма, а добри практики от тогава.
Разглежда многообразието на поредиците и тяхното оформление. Ще представя 12 поредици, разпределени между 6 издателства - и общо 140 заглавия с техните твърди корици, форзаци, авантитули, титули и обложки. Ще представя селекция на шестима оформители на поредици, както и ценния труд на илюстратори, художници и художествени редактори.


За книгите с твърди корици
Всички издания ще бъдат разгледани с уважение, въпреки близката дистанция от време, защото са част от по-голямата история. По отношение на проблемите, наложи се да съкратя една много красива, но за сметка на това силно идеологическа поредица. Тя би дала прекалено ярка политическа окраска: трудна за овладяване задача, с която не бих се ангажирал.


Обобщения за социалистическия дизайн и книжното оформление, без да се произнася политическа присъда, вече са правени. Тоест в моята работа по тази книга няма нищо толкова ново или необичайно. Добри практики в тази посока са Visual Cut Bulgaria на Андреан Нешев и "Анонимният известен" за Стефан Кънчев от Магдалина Станчева. Има и много научни трудове по темата, достъпни предимно в академичните среди.


Ако можеше да избереш да чиракуваш при прочут художник, майстор на книги в България, при кого би отишъл? Защо? Можеш ли да се ограничиш само в едно ателие?


- Мога да кажа кое ме е впечатлило най-много, докато работех над тази книга - и това са Библиотека "Приключения и научна фантастика" на Борис Ангелушев в издателство "Народна младеж" и "Световна класика" на Иван Кьосев в издателство "Народна култура". Практическата част на нещата обикновено се учи в движение, докато работиш и реализираш. Постоянството тук е ключов момент.


Понякога ти идва да захвърлиш всичко и да започнеш нещо коренно различно, но като мине малко време и всичко се поуталожи - виждаш смисъла... и продължаваш. Малко по малко, крачка-две, и така, докато дойде време да го изведеш. Този процес изисква търпение, концентрация; трудно ми е да го опиша, защото е по-скоро преживяване някъде между логиката и интуицията.


Какви модели на комуникацията между писател и художник наблюдаваш?


- Разговорът - и то на живо - е най-доброто, което може да се даде като модел на комуникация между тях двамата. Техниката, в т.ч. в условията на пандемия, помага, но тя изисква дисциплина и умения, за да може да се запази същото качество на комуникация, както при живия разговор.


А какво е мястото на художествения редактор в процеса?


За книгите с твърди корици


Да вижда общата картина, като не забравя и конкретиката. Да свързва отделните звена и да следи за синхронизацията на материалите, за да може крайният продукт да има ритъм и хармония.


Познавам автори, които предпочитат да ги наричам дизайнери на книги, а не техни художници.


С теб и друг път сме засягали тази тема. Аз пак ще обобщя с термина оформители, без да се опитвам да слагам етикет.


Изчезват ли твърдите корици днес?


- Със сигурност не. Просто изчезват от едно място и се появяват на друго, ново, понякога съвсем неочаквано място.


Манол Пейков, издател: Те са неминуема заявка за дълговечност


За книгите с твърди корици

Какво е съвременното състояние на българското книгоиздаване, ако го погледнем през това за коя книга като издател ще избереш твърди корици?


- Твърдите корици невинаги са за предпочитане пред меките. През 50-те години на миналия век "Сити Лайтс" на Лорънс Ферлингети прави своеобразна революция в американското книгоиздаване, известна още като "революцията на меките корици". Поетичните сбирки, които издават, се продават за долар парчето. Изключителната им достъпност, съчетана със способността им да улавят духа и нерва на епохата, превръща някои от тях в зашеметяващи бестселъри - "Вой" на Алън Гинзбърг например или "Кони Айлънд на разума" на самия Ферлингети достигат милионни тиражи и променят мисловните нагласи на цяло едно поколение.


За мен меката корица винаги е била символ на лекота и достъпност. Харесвам книги с меки корици. Харесвам как пасват в ръката ми, харесвам липсата им на претенция. В твърдата корица има неминуема заявка за дълговечност, а в литературата последната дума има времето. Затова винаги съм смятал, че твърдите корици са запазена територия за класиците - както и за някои по-специфични енциклопедични и/или илюстровани издания.


Българското книгоиздаване в момента е в добро състояние. Броят на действащите издателства непрекъснато нараства. В зрелия социализъм общият им брой в България е бил 27; днес са над 1000. Броят на издадените заглавия през последните години е по-голям от всякога. Нарастват - макар и бавно - и ставките на преводачите, оформителите, редакторите и коректорите. Заради мизерното заплащане в края на 90-те и началото на този век загубихме за литературата цяло едно поколение български преводачи. Но ми се ще да вярвам, че това е на път да се промени, че българският литературен пазар най-сетне започва да навлиза в период на зрелост. (Появата на все повече книги с твърди корици - чието изпълнение е времеемко, трудно и скъпо - също е безспорно свидетелство в тази посока.)


Ако перифразирам проф. Алберт Бенбасат, кога тялото на книгата се превръща преди всичко в стока - и кога е преди всичко дух?


- Винаги съм се възползвал от всеки възможен форум, за да утвърждавам ролята на малките издателства в българския литературен живот. За мен те са едновременно хлябът и солта му.


Малките издателства по правило разполагат с крайно ограничени ресурси - както финансови, така и човешки, - но винаги правят нещата с огромна любов. И почти винаги ги правят не заради печалбата, а заради смисъла. В дадена година може да издадат една-единствена книга, но всеки елемент от тази книга - превод, редакция, оформление, илюстрации, хартия, печат, подвързване - е огледан и отгледан с огромна грижа и внимание. И нерядко една такава книга представлява по-значим принос към българската литературна съкровищница от сто други заглавия, издадени на педал и между другото, с цел високи тиражи и бърза печалба.


За да не бъда разбран погрешно, нека обясня: когато говоря за "малки" издателства, говоря не толкова за размер, а за следване на определен тип философия. Това е онази философия, според която човек става издател, за да превърне в реалност онова, за което мечтае като читател. Тя е фенска, домашна, некорпоративна - и в известен смисъл дори антикорпоративна.


Корпоративизирането на книгоиздателския бранш по правило упражнява натиск за превръщането на книгата в стока като всяка друга - вместо от имената на авторите и качеството на заглавията, политиката на издателството се диктува единствено от последния ред на екселския файл. Този подход обаче също крие своите клопки.


В книгата си "Изкуството да си издател" големият италиански писател Роберто Каласо, прекарал по-голямата част от живота си като служител в легендарното италианско издателство "Аделфи", разказва как при поредното разместване на пластовете начело на издателството застава човек, който се интересува единствено от финансовите резултати. Колкото и да е парадоксално, стремежът му да управлява издателството като редово производствено предприятие се оказва пълно фиаско.


"Издателската дейност е единствената, която не се подчинява на класическите закони на финансовото управление", отбелязва Каласо (цитирам по памет). Защото тя е своеобразна алхимия - зависи от едно почти магическо съчетание на обстоятелства, като личния вкус на издателя, неговите интереси и преценка, харизмата му, личните и публичните му контакти, хората, които си избира за сътрудници и партньори, и още безброй други крайно субективни фактори.


При отсъствието на въпросното уникално съчетание от качества, дори и управлявано по най-ефективния начин, издателството губи най-важното, с което разполага - вниманието и отдадеността на своите почитатели. Вследствие на което всичко останало чисто и просто губи смисъл.

Коментари (20)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1648 Разстроено

  Твърдата корица без съмнение изглежда по добре, но за удобство при четене - меката предпочитам

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3492 Неутрално

  Книгопечатането е цяло изкуство и за съжаление напълно непознато в България. Различни видове хартия, различни формати,различни шрифтове, за капак илюстрации от най известни художници, ограничени издадени екземпляри,така книгата се превръща в обект на колекционерска страст. подобни книги се продават без обложка и колекционера сам избира как да ги подвърже.
  Старите книги които съм купувал отдавна са вече с изсъхнали пожълтели листи,зле направената корица пък може да отблъсне читателя и от най добрата книга и обратно.

  klimentm
 3. 3 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Любопитно

  До коментар [#2] от "klimentm":

  Старите книги които съм купувал отдавна са вече с изсъхнали пожълтели листи,зле направената корица пък може да отблъсне читателя и от най добрата книга и обратно.
  =======
  Веднъж един стар библиотекар ме бе предупредил, че книгите отпечатани след 1951 година. ....вече няколко да бъдат същите. ....
  Едва след Милениума осъзнах смисъла на съвета му....

  Bukalemun
 4. 4 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#3] от "eti mehter":

  няколко
  ======
  Пардон. ...да се чете .....нямало.

  Bukalemun
 5. 5 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 720 Неутрално

  Имам доста стари книги с твърди корици, но на повечето обложките липсват или са в окаяно състояние.

  Новите книги с твърди корици отстъпват като качество, много често не ми хресва и художественото им оформление. Да не говорим за преводачи, коректори, редактори и подбор на заглавията...

 6. 6 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3421 Неутрално

  До коментар [#5] от "pinoccio":

  Пази ги....
  Старите. ...имам предвид .....

  Bukalemun
 7. 7 Профил на atmanpg
  atmanpg
  Рейтинг: 1839 Неутрално

  Някога редовно си купувах книги и имам голяма библиотека, към която вече почти не посягам.
  Не мога да се насилия да чета книгите, които съм чел преди повече от 20 години.
  Просто емоцията, която съм изпитвал тогава, не е като тази, която изпитвам сега. Аз вече съм много по-различен от някогашното ми "аз".
  А от десет години насам преминах на електронни книги.
  Не заемат място, не се налага да прелиствам, мога да си увелича шрифта, мога да си ги чета в автобуса... В общи линии - много по удобни са.

 8. 8 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1128 Неутрално

  До коментар [#2] от "klimentm":

  “ книгата се превръща в обект на колекционерска страст“
  ——
  Тъй е, мастурбатори всякакви. Някои дори бучат живи пеперудки със игли за кефа си.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 9. 9 Профил на Lazarus
  Lazarus
  Рейтинг: 976 Неутрално

  Както и да се борят книгоиздателите, вече в цял свят се четат основно електронни книги. Нося такава в борсета през деня. Имам качени над 50 книги. Убеден съм, че хартиената книга си отива, подобно на пощенската картичка.

 10. 10 Профил на jmf29537805
  jmf29537805
  Рейтинг: 586 Неутрално

  Поредицата "Галактика" със 120 книги е най-доброто като илюстрация на корицата.
  Художник е Текла Алексиева.

 11. 11 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3663 Неутрално

  UNITED UNION

  Похвално Слово за бумажната книжнина
  Еразъм Ротор Донски

  И все пак тя се върти!
  Рециклира ;)

  Книгата с твърди корици

 12. 12 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  Как тази възхвала на социалистическия труд се е промъкнала през буржоазната догматика на "Дневник"? Нали всичко от времето на соца е лошо и калпаво (пример: книгата "Соц гурме" от Албена Шкодрова)?

  Колкото до томовете с твърди корици - съгласен съм с казаното от г-н Пейков и колегите по темата. Според мен този избор е по-удачен към издания голям формат, но винаги усещането от такава подвързия е за нещо изключително (затова са и по-скъпи).

  До коментар [#9] от "Lazarus":

  Ако гледате статистики по продажби - у нас и на глобално ниво, както и предпочитанията на доста анкетирани читатели - едва ли бихте бил така категоричен.

 13. 13 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Носталгия по соца? Пропуснал е трудовете на другаря Тодор Живков! Арамота!
  Светът преминава на електронен формат, ние плачем за твърдите корици.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 14. 14 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 878 Неутрално

  До коментар [#12] от "Читател": "Ако гледате статистики по продажби - у нас и на глобално ниво, както и предпочитанията на доста анкетирани читатели - едва ли бихте бил така категоричен."

  И каква е статистиката? Но без Българската и други такива изостанали държави. Дай да видим в развитите държави. Макар и със скоростта на охлюв, и ние вървим към това което са те сега. Но дори и в изостаналите, като България, държави много хора са минали на електронния вариант на книгите. Противници на електронните книги са хора, които не могат да си позволят таблет и не са пробвали, и по-възрастните, които трудно си променят навиците с нещо ново и непознато. Администрациите по света изхвърлят документите на хартиен носител. Световни медии спряха изданията си на хартия и преминаха онлайн. Няма заради няколко носталгици по миналото, книгите да продължат да са на хартия, времето им изтича. Няма от утре да изчезнат, но постепенно намаляват и ще изчезнат.
  В България, с тия закостенели чутури, всичко ново трудно си пробива път и като вземете да я давате за пример, просто напускате действителността.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 15. 15 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Книгите на хартия и книжарниците(за книги, не за моливи и кламери) ще последват съдбата на ръчно писаните книги преди появата на печатащата машина, видеокасетите под наем и видеотеките, парните локомотиви, файтоните и т.н.
  Неизбежно е.

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 16. 16 Профил на diq55699032
  diq55699032
  Рейтинг: 1073 Неутрално

  Има надежда за тоя творец с това изследване на кориците.
  Станишев с изледване на кинкалерията на обоза до Брюксел стигна.

  Кигата стана за клошмерл откакто всеки дребен шмекер почна да я ползва за политическо прикритие.

 17. 17 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#14] от "quatro_4x3":

  Препоръчвам Ви да прочетете статията "Апокалипсисът на книжния пазар не се състоя. Очакването за криза в издателската активност не се потвърждава в България и западните държави" от 14.02.2021 г. във в. "Капитал". Там всичко е обяснено много добре. Както и редовно да четете анкети на запалени читатели в сайта "Аз чета", където болшинството от хората предпочитат хартиени книги. Но това не пречи да си мечтаете за изцяло дигитално бъдеще - мечтите са безплатни. :-)

 18. 18 Профил на quatro_4x3
  quatro_4x3
  Рейтинг: 878 Неутрално

  Ето ти малко цитати от статията, която ми препоръчваш. Тя засяга предимно издателския бизнес на печатани книги и почти не го сравнява с електронните, освен едно сравнение, което е в полза на електронните. Май си я чел през очила за оксижен.

  "Пазарната реализация на печатните книги от 751 милиона екземпляра нараства с 8.2% спрямо 2019 г. При електронните книги растежът е още по-голям: 12.6% със скок от 170 на 191 милиона продадени копия."

  "ВБългария все още няма официална статистика за пазарната реализация на книгите. Затова никога няма да стане ясно какви са били реалните продажби на книжния пазар "

  "Необичайната година ще се запомни с временната мярка за намаление на ДДС върху книгите, с призивите на гилдията към читателите да купуват книги и с големите ценови отстъпки. Ще се запомнят и апокалиптичните твърдения за спад на книгоиздателския бизнес някъде между 30% и 70%."  "Статистиката за българското книгоиздаване се съдържа в
  Два официални източника
  но те показват какво и колко се издава, а не какво и колко се продава. "

  Нямам такъв дворец, не е кичозен и мебелите в него са красиви!!!
 19. 19 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#18] от "quatro_4x3":

  Съветвам Ви правилно да четете числата, а те показват смазваща доминация на хартиените издания над електронните през 2020 г.. Както и при анкетите в "Аз чета". Толкоз по темата.

 20. 20 Профил на Читател
  Читател
  Рейтинг: 1435 Неутрално

  До коментар [#18] от "quatro_4x3":

  И още едно число за домашно - само за периода от 03.01.2021 г. до 24.02.2021 г. и само в сайта "Книжен пазар" са направени точно 37 419 поръчки. Как Ви се струват - малко, много?

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK