Може ли две странички от Радичков?

Може ли две странички от Радичков?

© НикеНие врабчетата" и "Малки жабешки истории" от Радичков се изучават в началните класове. "Нежната спирала" - в десети клас, а в единадесети е "Ноев ковчег". За първи път Радичков влиза в конспекта на два изпита: Националното външно оценяване в десети и Държания зрелостен изпитв края на средното образование. "Нежната спирала" спокойно може да се прочете в интернет.


Ние, врабчетата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


По думите на наследниците на Радичков Врабчетата и Жабите са безвъзмездно дадени в читанките на малките. Зрелостниците обаче ще трябва да отделят време да отидат до библиотеката или да си купят "Ноев ковчег". Не се откриват лесно откъси.


От учениците разбрах, че нещо не е наред при личното имвъзприятие на Радичков. Усетих съпротива, която е вповече от допустимото. Оказва се, че над половината мислят, че "Ние врабчетата" не е детска книга. Даже нещо повече: някои от тях я приемат като "детска травма", защото нечий амбициозен родител ги е накарал да я четат насила.
Зададох пет въпроса на сто единадесетокласници, помолих да ми отговорят писмено, анонимно и доброволно. Исках да изясня за себе си какво точно се случва. Попитах дали им харесва да четат Радичков - да обосноват своето "да" или "не"; какво помнят от "Ние врабчетата"; биха ли прочели "Ноев ковчег"; и накрая да ми кажат имена на съвременни български автори, както и теми, които за тях биха били интереси. Питам, защото доста често нашите представи и изграден вкус към книги, хора и събития нямат много общо с тези на подрастващите.


По темата Радичков


Малки жабешки истории
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


По темата Радичков получих разнопосочни отговори: като малки са го помнили, но после са го забравили; всичко си спомнят днес; само определени неща помнят, в съзнанието им са илюстрациите, посланието, прашките, врабчетата; ималои зловещимоменти, които не са за деца; не са много ентусиазирани от "Нежната спирала" (тук аз съм виновна, защото не харесвам разкази за ловци и вероятно съм повлияла); гимназистите биха чели Радичков за матурата, но и не само, очевидно авторът носи любов към природата и хората, но ги показва по по-различен начин; някои вече са чели "Ноев ковчег" през лятото от библиотеката.


В книжарницата


Подавам поредните си десет лева в книжарницата. Върша полулегална дейност. Преснимам откъси от "Ноев ковчег", по няколко странички, за да ги раздам на учениците, за да видят текста. Ако съм в онлайн обучение, качвам снимки от телефона си. Никой не тръгна през глава към празните библиотеки и издателство "Нике" да си купува "Ноев ковчег" (книгата е много добре направена).


Нежната спирала
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Вероятно синът на Радичков сгреши с отказа си да предостави две-три христоматийни странички за учебниците в единадесети клас. Мотивът му беше, че не иска да осакатява (или нещо подобно) произведението на баща си. Ако имах тези христоматийни странички, лично щях да съдействам за закупуването на романа. Споразумение с издателствата не е имало, не ме интересуват причините, защото съм в позиция, в която отчитам резултатите.


Сега си мълча в книжарницата сама. Вземам разкривените страници и на минутата забравям за ситуацията. Лесно се работи с откъси, които могат да се превърнат отпосле в интерес към книгата. Така направих с едни кратки моменти за самотата от произведения на Палми Ранчев и Георги Марков. После ме попитаха сами откъде могат да си купят книгите. Смятам, че е важна провокацията към съвременната литература, но тя започва с докосването до произведението. Нищо не е предварително зададено и безценно.


Алегоричната светлина


Алегоричната светлина на Радичковите герои малко по малко навлиза през пролуките. Изборът да предпочетеш "трохите на живота" пред "хляба", не бил толкова лош. Да се "събереш" до развалините, а не да останеш до някакво красиво здание; различните: старият щъркел, Въшкарчето...


Опитвам се да кажа, че в литературата (и не само) трудно се променят предварителни нагласи и представи: с възмущение и патос нищо не се получава и не може да се случи. Също така трудно се създават нагласи и представи по отношение на четенето.


Питам и за днешните автори и теми


Добрите теми в писането, нямали време, вероятно искат да ми кажат, че са актуални винаги. Младежите се интересуват от мястото на човека в съвременния свят. Харесва им да четат за любов, промяна и фантастика. Предпочитат чужди (небългарски) автори, виждат им се по-разнообразни и интересни; всичко било разказно вече, хубаво е никой да не се меси на автора с предпочитанията си, защото това е вероятно ограничение за него.


Невинни
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Днес всеки можел да бъде творец, но очевидно писател не е онзи, който си поства нещо в социалните мрежи. Друго било. Също така политиката трябва да е далеч от литературата. Понеже анкетата беше анонимна, някой ми сподели, че не е лошо да се пише и за хора с различен цвят на кожата, религия и сексуална принадлежност.


За имена: започват с мен (защото знаят, че пиша, и ме виждат всеки ден, макар че не говоря за книгите си); Папи Ханс (защото е от телевизията и също пише); някои се сещат за Георги Господинов и Захари Карабашлиев.


Чета ситните разкривени почерци и си мисля по радичковски, че е приятно да се намираш сред такова лутащо се несъвършенство.


И все пак: може ли две-три странички от "Ноев ковчег"!

Ключови думи към статията:

Коментари (13)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 2. 2 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3772 Неутрално

  До коментар [#1] от "kzj35678888":

  Хем не го искаш, хем сам насочваш разговора натам.
  Затова и получи минус от мен.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 3. 3 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3913 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Задължително повече.
  Цветя допуснати в еднопартиен ком соц без дот режим
  (т.нар. таталитарен) днес са архивна рядкост.

  "Може ли две странички от Радичков?"

 4. 4 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Диди, много лимки имаш в главата, бе жена. Ко искаш да кажеш от сите работи дето си ги зачекнала? Че децата не го фащат Радичков? Питала си ги —хубу, ко ти казаха? Че синчето на Радичков гледа да нагуши парата дет ша му падне днеска от наследството ... а не бъдещата такава? Или нещо друго? ...

  Аз се учудвам , че чанчите подрастващите с Радичков на първо място. Той не е за повечето “възрастни”, камо ли за децата. Туй да не ти е Шекспир с неговите турски сериали за cross-dressing.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 5. 5 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1213 Неутрално

  Па ако е за 2 странички точно от “Ноев ковчег” ето ги. Сичко останало е в интернет във ФБ2 формат.

  https://m.dnevnik.bg/razvlechenie/2014/01/19/2222587_nebeto_prokapa_-_otkus_ot_noev_kovcheg_posledniia/

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 6. 6 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2554 Неутрално
 7. 7 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 2836 Любопитно

  В учебника на "Просвета" има доста от "Ковчега".
  Децата не разбират Радичков, който в по-ранните си произведения поне обясняваше как се случват шашавите работи, пък после взе, че спря.
  Дали някой очаква учениците да направят връзка между Радичковия удавник и Габриел Гарсия Маркес с "Най-красивият удавник на света"? Трябва ли да могат?
  Децата не разбират Радичков, а съставителите на програми не разбират децата.

  Еретик
 8. 8 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2733 Неутрално

  Радичков както и Екзюпери можеш да го препрочиташ и на всяка възраст да откриваш нови пластове, недоловими на по-ранна възраст.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 9. 9 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 897 Неутрално

  До коментар [#7] от "Костадин Иванов":

  Точно! Особено последните думички. Не може хора които само гонят парата
  /съставителите/ да твърдят че разбират децата-ученици. Липсата не на научен подход,а стремежа на литератори,психолози и пишман педагози да се надДраскват в едно книжле води до тотална незаинтересованост у учениците. А после същите млади граждани не могат да разберат функцията си в живота... става много философски. А до Диди. щом кучката Саня Армутлиева държи за топките всички автори и потребители и всички медия я намират за велика,защо синът на автора да няма право на решение!?

 10. 10 Профил на wpo34378687
  wpo34378687
  Рейтинг: 897 Неутрално

  ...И тъй като според мен именно авторските права водят света към тотално опростачване и изпростяване защо пък не му платят на човека?

 11. 11 Профил на stein
  stein
  Рейтинг: 1188 Неутрално

  Може и да не е толкова добра идея Радичков да се учи в училище.

  "Свободата започва там, където свършва невежеството." Виктор Юго.
 12. 12 Профил на Fiji
  Fiji
  Рейтинг: 1928 Неутрално

  Аз пък не можах да изясня за себе си дали авторката е изяснила за себе си какво точно се случва. Но след прочетеното ми се ще да възкликна: горките ученици!

 13. 13 Профил на greenhrast
  greenhrast
  Рейтинг: 817 Весело

  "Оттогава съм забелязал, че когато човек не разбира от дума, трябва да го удариш по главата, за да разборе. Чир беше точно такъв — ако му кажеш с дума, няма да разбере, а ако го удариш по главата, разбира веднага. Не зная как е при вас, хората, но при нас е така "😁😁😁

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK