Детството на Хитлер: какво разкриват писмата на баща му

Книгата, която изследва кореспондецията на баща му, разкрива, че Адолф Хитлер е бил възпитаван с голяма бруталност.

© Скрийншот, YouTube

Книгата, която изследва кореспондецията на баща му, разкрива, че Адолф Хитлер е бил възпитаван с голяма бруталност.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


"Хайл Хитлер" - крещят по времето на националсоциализма милиони германци, но всъщност името на "фюрера" е друго. През 1932 г. един виенски вестник разкрива, че бащата на Адолф Хитлер, Алоис Хитлер, по рождение се казва Шиклгрубер, а новата си фамилия получава чрез промяна в гражданския регистър, извършена през 1876 година.


Бащата на Хитлер: как Адолф стана диктатор
Нова светлина върху семейното минало на Хитлер хвърля сега една книга, озаглавена "Бащата на Хитлер: как синът стана диктатор". В труда си австрийският историк Роман Зандгрубер твърди, че Алоис Хитлер е изиграл важна роля във формирането на психологическите нагласи на сина си. Бащата на диктатора, който умира през 1903 година, е митнически служител, а характерът на неговата работа принуждава семейството да сменя местоживеенето си цели 18 пъти.


Детството на Хитлер: какво разкриват писмата на баща му

© Скрийншот, YouTube


Книгата е изградена върху 31 писма, които Алоис Хитлер пише до строителния предприемач Йозеф Радлегер, от когото семейство Хитлер купува една ферма в Горна Австрия. Алоис Хитлер нямал никакъв опит в селското стопанство, но през цялото време искал да стане едър и уважаван фермер, по-добър от всички останали. Той бил и запален пчелар - занимавал се с пчелите и кошерите не само от любителски интерес, но и за да си докарва допълнителен доход. А освен това имал редица любовни афери, разкрива Зандгрубер. Историкът описва бащата на Хитлер като самоук и високомерен човек, който винаги надценявал себе си.


Личната библиотека на Хитлер
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Както е известно, Адолф Хитлер се ражда през 1889 в Браунау на река Ин като син на Алоис Хитлер и неговата трета, значително по-млада съпруга Клара. Според Зандгрубер, със своя по-сетнешен антисемитизъм Хитлер съзнателно или не прикрива факта, че в един ранен период семейството живее в имот, който принадлежи на най-богатия евреин в Линц. От писмата на Алоис Хитлер се разбира още, че преди смъртта си майката на Адолф била лекувана от еврейски лекар, който по-късно избягал в Америка.


Първата жена на Алоис Хитлер е с над десет години по-възрастна от него. Той има извънбрачни връзки, после се жени втори и трети път - все за по-млади жени. А майката на Адолф Хитлер има кръвна връзка с баща му Алоис. В рецензията си за книгата с писмата германският журналист Марк фон Люпке поставя интересен въпрос: как бурният любовен живот на Алоис се отразява върху психиката на сина му? Известно е, че около сексуалния живот на Адолф Хитлер се водят много спорове. Той се жени за дългогодишната си партньорка Ева Браун едва малко преди да се самоубие през 1945 година. Но и до днес не е известно дали двамата наистина са имали интимни отношения.


С Хитлер до края
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Известно е обаче, пише фон Люпке, че Алоис е възпитавал сина си с голяма бруталност. Според автора на книгата, "Адолф Хитлер е дете, което баща му потиска и бие". Той цитира и сестрата на Хитлер Паула, според която Адолф всеки ден получавал "солидна порция бой" от баща си. Дали причината не се крие в алкохолизма, от който според някои историци страда Алоис Хитлер?


Зандгрубер се съмнява във версията за тежкия алкохолизъм на Алоис Хитлер. Той припомня, че по онова време мнозина висят в кръчмата не с цел да се напият до безпаметност. Там най-вече се бистри политика, а Алоис Хитлер имал твърди възгледи по политическите въпроси. Историкът защитава относително новата теза, че Адолф Хитлер е бил антисемит още в ранна възраст, тоест - че омразата към евреите се е появила у него още под семейния покрив, а не чак след пристигането му във Виена. Той отива там през 1908 с надеждата да стане художник, макар че не успява да влезе в Художествената академия.


Хитлер – том 1
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Адолф Хитлер очевидно наследява от баща си и неговия почерк - шрифт, известен още като "Зютерлин" или "германски готически курсив", констатира историкът. Нещо повече: Адолф Хитлер буквално копира подписа на баща си, превръщайки го в свой.


Както е известно, преди Първата световна война Адолф Хитлер бяга в Германия, за да се отърве от военна служба в Австрия, а по-късно е сред основателите на Националсоциалистическата германска работническа партия. През 1933 Адолф Хитлер става германски канцлер, а по-късно разпалва Втората световна война и организира избиването на милиони евреи, на малцинства и политически противници.


Ако се върнем обаче в Горна Австрия, ще установим, че младежът Адолф само веднъж се е противопоставял срещу волята на баща си, отказвайки да стане държавен чиновник, пише Зандгрубер въз основа на писмата: "Искал е да бъде свободен артист, а не да поеме по пътя на баща си". Независимо от това и бащата, и синът недолюбвали авторитетите, гледали на науката с подозрение и били настроени против църквата. Макар че Адолф Хитлер никога не напуска Католическата църква, припомня Зандгрубер.


Хитлер – том 2
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Празнотите в родословното дърво на Хитлер


В рецензията си за книгата Александра Фьодерл-Шмид пише в "Зюддойче Цайтунг", че Хитлер особено много е държал на своя арийски произход и на паспорта, доказващ този произход, но въпреки това в родословното му дърво съществуват много празноти. Защото баща му Алоис всъщност е извънбрачно дете с неизвестен баща. А за "фюрера", който пред милионите си последователи се кълне в светостта на чистия расов произход, този факт определено е много конфузен. Неслучайно Адолф Хитлер неизменно повтарял, че не знае нищо за своята фамилна история и че не го бива в тази област.


Аз бях пилотът на Хитлер
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Рецензентката в "Зюддойче Цайтунг" е категорична, че досега за Алоис Хитлер не са разработени почти никакви исторически източници. "Има много книги и филми за хората около Хитлер - за шофьора му, за личния лекар, фотографа, секретаря, но не и за баща му", пише Александра Фьодерл-Шмид. А Алоис Хитлер определено е важен фактор в живота на сина си.


Неизвестните досега писма на Алоис Хитлер са предадени на историка Роман Зандгрубер от правнучката на строителния предприемач Радлегер.


Roman Sandgruber: Hitlers Vater: Wie der Sohn zum Diktator wurde, 2021

Коментари (37)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 16 Неутрално

  "...относително новата теза, че Адолф Хитлер е бил антисемит още в ранна възраст, тоест.... "

  В този исторически период са се раждали много бебета антисемити в Австрия.

 2. 2 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3530 Неутрално

  Чудя се защо произходът и простотиите на идиотите са по-важни от живия живот...
  Вместо да се ровят в някакви писма от времето на бебето Адолф, е по-добре да се изследват финансовите потоци от тази епоха на Круп и Тисен, ако изобщо някой иска да разбере логиката на идеологията както на комунизма на Ленин, така и на братчето му - национал-социализма.
  И затова БСП, като правоприемник на БКП трябва да бъде забранена!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 3. 3 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1966 Любопитно

  До коментар [#2] от "Петър Самсонов":

  Така е!
  Но и не само БСП,
  като първо-приемник трябва да бъде забранена!
  Всички производни на БКП трябва да се забранят!
  В това число (сбирщина) трябва да се включат
  агентите на ДС, всички милиционери, военни
  и всякаква паплач и сган, работила за тях!

 4. 4 Профил на Георги Христов
  Георги Христов
  Рейтинг: 683 Неутрално

  Сериозно ли точно тази книга ще ни рекламирате? След джендърството, фашизма ли ще дойде на мода?

 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3429 Неутрално

  Хитлер бил малък... Обичал да играе...
  Но най много обичал да учи и да знае....

  🙁...май го обърках....

  Bukalemun
 6. 6 Профил на Ехото на Гласът
  Ехото на Гласът
  Рейтинг: 540 Неутрално

  "От писмата на Алоис Хитлер се разбира още, че преди смъртта си майката на Адолф била лекувана от еврейски лекар, който по-късно избягал в Америка."

  Това едва ли се разбира от писмата на Алоис Хитлер. Едуард Блох, за когото явно става дума, става лекар на сем. Хитлер през 1904, една година след смърта на Алоис Хитлер. Нито пък е някакво ново откритие. Известно е от записките на самия Адолф Хитлер, който въпреки ненавистта си към евреите е изпитвал топли чувства към Блох (един от многото парадокси свързани с Хитлер) и по-късно поставя Блох под покровителството на Гестапо.

  https://en.wikipedia.org/wiki/Eduard_Bloch
  https://ru.wikipedia.org/wiki/Блох,_Эдуард

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2318 Неутрално

  същата работа като с Тръмп. И него баща му го биел

 8. 8 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  Чудя се защо произходът и простотиите на идиотите са по-важни от живия живот...Вместо да се ровят в някакви писма от времето на бебето Адолф, е по-добре да се изследват финансовите потоци от тази епоха на Круп и Тисен, ако изобщо някой иска да разбере логиката на идеологията както на комунизма на Ленин, така и на братчето му - национал-социализма.И затова БСП, като правоприемник на БКП трябва да бъде забранена!
  —цитат от коментар 2 на Петър Самсонов


  Всеки се упражнява да обяснява, как хХитлер е избил толкова евреи, а никой не обеснява как Сталин е избил толкова милиони свои граждани в името на властта на комунистите! лошото е, че ако им се отдаде случай на комунистите, те и днешно време биха изтрепали маса народ за да си осигурят властта!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 9. 9 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  27 расови причини да обичам Хитлер и "антисемитите" колкото и днешното ЕС, ама чичо Сорос е наредил да се продължи с тая мелодрама, та ше трее му търпим расовите говна и на него.
  Абе, а знаете ли, че и Сорос е чист ариец - ей го, рус, синеок...

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 10. 10 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4131 Неутрално

  Както е писал преди 120 години Марк Твен: В скоро време няма да има престъпници, а само болни и жертва на социалните обстоятелства, на лошото възпитание.

  Как беше оная песничка :Ходих на психотерапевт и днес разбрах защо съм такава - защото на две години куклата ми скрила мама, затуй съм к--ва голяма!

 11. 11 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4131 Весело

  Сега очаквам писмата на бабата на Хитлер, които показват, че баща му също е бил жертва на лошо възпитание!
  Догодина очаквам дневника на прадядо му!

 12. 12 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 4131 Весело

  До коментар [#8] от "lz2":

  никой не обеснява как Сталин е избил толкова милиони свои граждани

  Ами и неговият баща е пиел и го е побийвал!

  А бе Марк Твен го е казал най-добре - скоро престъпници няма да има, само жертви на лошото възпитание.

 13. 13 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 273 Неутрално

  А бе Марк Твен го е казал най-добре - скоро престъпници няма да има, само жертви на лошото възпитание.
  —цитат от коментар 12 на Patsis


  Няма добро и лошо възпитание - само възпитание

  Светът ще се оправи когато повече родители започнат да слушат децата си.

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 14. 14 Профил на Virgin
  Virgin
  Рейтинг: 1541 Неутрално

  Чудя се защо произходът и простотиите на идиотите са по-важни от живия живот...Вместо да се ровят в някакви писма от времето на бебето Адолф, е по-добре да се изследват финансовите потоци от тази епоха на Круп и Тисен, ако изобщо някой иска да разбере логиката на идеологията както на комунизма на Ленин, така и на братчето му - национал-социализма.И затова БСП, като правоприемник на БКП трябва да бъде забранена!
  —цитат от коментар 2 на Петър Самсонов

  Не те бива за изследовател на финансовите потоци при социализма.
  Определено нямат нищо общо с финансовите потоци към Борисов, Доган, Пеевски...

 15. 15 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2205 Неутрално

  [quote#14:"Virgin"][/quote]

  Бе няма какво да се чудиш, направо обвинявай Борисов за епидемията от чума през средновековието! накой меу дал нощно шкафче и той погубил половин Европа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 16. 16 Профил на Незнайко в Слънчевия град
  Незнайко в Слънчевия град
  Рейтинг: 6084 Весело

  - Деца, коя е столицата на Германия?
  - Берлин! - скача едно от децата.
  Деца, коя е столицата на Франция?
  - Берлин! - продължава детето.
  Деца, коя е столицата на Дания?
  - Берлин!
  Деца, коя е столицата на Норвегия?
  - Берлин!
  - Адолф, спри да говориш глупости, че ще кажа на баща ти!!!

  "Свестните у нас считат за луди, глупецът вредом всеки почита" Хр. Ботев
 17. 17 Профил на voodoo_child
  voodoo_child
  Рейтинг: 1603 Весело

  До коментар [#8] от "lz2":никой не обеснява как Сталин е избил толкова милиони свои граждани в името на властта на комунистите!

  Това е така, защото Сталин е от наште, от добрите убийци. А и целта оправдава средствата и т.н.

 18. 18 Профил на truly
  truly
  Рейтинг: 416 Неутрално

  До коментар [#15] от "lz2":

  Не беше ли Костов виновен според герберските доктрини?

 19. 19 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1812 Неутрално

  Всяко споменаване в публичното пространство на шикългрубер има разрушителният ефект на "херострат"!!!
  Ще е разумно да престанат всички да го правят!

 20. 20 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2512 Неутрално

  Доколкото знам бащата на Хитлер умира рано и не е можел да окаже съществено влияние върху него. На практика Адолф е отгледан от майка си.

 21. 21 Профил на stenlyaka
  stenlyaka
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Искал да стане свободен артист , но се превърнал в масов убиец !
  Внимавайте за кого гласувате , мнооооого свободни артисти са се набутали в партийните листи !!!

 22. 22 Профил на schwimmwagen
  schwimmwagen
  Рейтинг: 1918 Неутрално

  Ми така ще е, като старият Франц Йосиф не е подписал Истанбулската конвенция !

  "...Thereafter the man-loving God who arranges everything, and who did not abandon man without an intellect, sent unto him Saint Constantine the Philosopher, called Cyril, a righteous and truth-loving man, and he created for them thirty-eight letters..."
 23. 23 Профил на gr52
  gr52
  Рейтинг: 654 Неутрално

  За бащата на Хитлер - книга, сигурно и за дядо му ще напишат. А за бащите и дядовците на елита на ДБ и братската БСП - кво? Нищо!!! Мисля, че писачите са в дълг пред тях!

 24. 24 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  Статията е интересна, а очевидно и книгата също. Знаех за евреиския лекар, който е лекувал безуспешно майката на Хитлер. Според негови изследователи Хитлер е станал антисемит още тогава обвинявайки лекаря за смъртта на Клара, която е била най-близкия му човек.

  Но не знаех, че дядото на Хитлер (бащата на Алоис) е неизвестен мъж.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 25. 25 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4268 Любопитно

  Иначе от коментарите видях, че има разни съфорумци, които са недоволни от факта, че има толкова много книги за Хитлер в Германия и Австрия (тази книга и автора й са австрийски (най-вероятно)). Нормално е германските и австрийските автори да пишат за техните престъпници. Сърдете се на грузинците и на руснаците, че не правят подобни книги за главореза Сталин.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 26. 26 Профил на Ριζοσπάστης
  Ριζοσπάστης
  Рейтинг: 733 Неутрално

  Последната книга, която пише Норман Мейлър е роман за семейството на Хитлер. Там той спекулира, че Хитлер е рожба на баща и дъщеря (инцест).

 27. 27 Профил на Торбеш
  Торбеш
  Рейтинг: 1302 Неутрално

  Когато един пълен некадърник говори на висок глас това, което всички (простаци) искат да чуят, те се прехласват по него.
  Когато в едно трудно време една пълна посредственост излага "лесни решения" и показва решителност да ги приложи, всички простаци се прехласват по него.
  Когато, избран от простаците, триумфално събори къщата над главата им, нещо просветва в празните им кратуни, но за кратко.
  След едно-две поколения на просперитет и позабравяне на рухналата къща, дойдат ли по-трудни времена - чакай появата на некадърника с "лесните решения".
  Тогава пречката за лесните решения са били "евреите", днес са Сорос, Мъск, Гейтс, "левундерите", либералите, ЛГБТ и всички, несъгласни с налудния фюрер.

  Като българин съм горд, че думата "неудачник" е незаменяема чуждица в българския език, заемка от руския език.
 28. 28 Профил на Pomak
  Pomak
  Рейтинг: 647 Неутрално

  До коментар [#24] от "Иво":
  Според негови изследователи Хитлер е станал антисемит още тогава обвинявайки лекаря за смъртта на Клара

  Няколкостотин години преди Хитлер, един от основателите на Сращ, Б. Франклин, този от 100 доларовата банкнота, говори в Конгреса едни работи за евреите. Не вярвам и неговата майка да е била неуспешно лекувана от евреин........ мда

 29. 29 Профил на tsvetko_51
  tsvetko_51
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Винаги ще има хора, на които някой друг им е виновен и им пречи - дали ще са евреи, цигани или други, те си намират своите оправдания. Е, не са най-умните, но такива са повечето хора и затова, като стане живота по-тежък, винаги се намират сладкодумци, които обещават да оправят нещата с магическата пръчка.
  Тежката инфлация в следвоенна Германия, след ПСВ и появата на фюрера, не са случайни съвпадения и освен самите германци, отнася го и голяма част от Европа. Другата част гризинския идиот е хванал здраво и просто ние, днешните хора сме наистина късметлии, толкова време да няма война в Европа.
  Така че да не плачем без нужда, ами да си опичаме акъла, в това число и ние, как и за кого да гласуваме, че веднъж изпуснем ли джина от шишето, обратния процес е доста по-труден и се плаща скъпо и прескъпо.

 30. 30 Профил на Манчо
  Манчо
  Рейтинг: 2558 Весело

  Както е известно, преди Първата световна война Адолф Хитлер бяга в Германия, за да се отърве от военна служба в Австрия, а по-късно е сред основателите на Националсоциалистическата германска работническа партия.
  *************************************

  Преди дни едно обслужващо лице от историографски тип бе интервюирано на тема "историята като наука". Чухме крайно папагаловдъхновяващи слова на тема "безпристрастност в историята".
  Ето ви пример за безпристрастността в този новоизлюпен труд! На преден план е инфото, че Хитлер "бяга" в Германия преди ПСВ, за да избегне служба в австрийската армия. А после? После основава НСДАП.
  Това, че след местенето му в Мюнхен за да се опита да стане немски гражданин той е есктрадиран в Австрия, после разследван и обявен за негоден за военна служба просто не се споменава. Не се споменава, че негодният Хитлер подава молба до немските власти и става доброволец в немската армия. В която воюва достойно близо четири години, като единствената причина, поради която стига само до чин "ефрейтор" е фактът, че все още няма немско поданство. Ако беше немец, след тази серия от впечатляваща смелост и военна опитност със сигурност щеше да се върне с офицерско звание от фронта. Всичко това се пропуска, за да се внуши правилната идея . А правилната идея е, че Хитлер е психясал страхливец, жертва на тираничния си баща и безволевата си майка! Ерго - няма проблем такъв човек да овладее властта в Германия и / понеже е идиот-психар/ да постави на колене целия свят, принуждавайки САЩ и Европа да се съюзят със самия дявол - Сталин, за да могат да оцелеят пред малоумните психарии на Фюрера! Ъхъмммммммм, нали?

  Хайде сега, папагалчета - поврякайте ни пак колко "безпристрастна" наука е историята! Как е достатъчно само да забравиш политическите си пристрастия, за да създадеш напълно обективен и истински научен исторически текст!
  Хайде, нека възторженото врякане започне сега!
  Вряк-вряк - ураааааа! Да живее, каквото там трябва да живеееее!

  Мараба, С-ДС доносници!
 31. 31 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7498 Неутрално

  "Адолф Хитлер е дете, което баща му потиска и бие".
  Изглежда малко го е бил.

 32. 32 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  .Но не знаех, че дядото на Хитлер (бащата на Алоис) е неизвестен мъж.
  —цитат от коментар 24 на Иво


  Дядото е мъж, абсолютно вярно!

 33. 33 Профил на simChо
  simChо
  Рейтинг: 289 Неутрално

  Когато в едно трудно време една пълна посредственост излага "лесни решения" и показва решителност да ги приложи, всички простаци се прехласват по него.
  —цитат от коментар 27 на Торбеш


  Абсолютно се прехласват, това е вярно!

  А ето и решенията и последствията

  -В Германия всеки ТРЕТИ по време на световната криза е безработен!
  Хитлер приема Четиригодишния план и започва мащабно строителство!

  -В Германия има хиперинфлация!
  Хитлер я премахва и съживява икономиката

  -в Германия работническата класа е живеела в тежки условия.
  Хитлер строи нови жилища и въвежда картите за летуване на море!

  Ето от книгата на А.Усовски:

  “Рост экономики Третьего рейха (и связанный с этим рост уровня жизни) повергал в шок любого экономиста Чикагской школы – да и всех-прочих экономистов тоже. Только с 1936 по 1939 год объем общего промышленного производства Третьего Рейха вырос на 37%, за 1939 год Германия произвела 24 миллиона тонн чугуна (что составило 22% общемирового производства), 22.3 миллиона тонн стали (24%), 333 миллиона тонн каменного угля (17%), а по производству искусственного каучука и металлообрабатывающих станков заняла устойчивое первое место. Экспорт черных металлов Германией превысил подобный американский показатель вчетверо!
  Эти нахальные немцы даже решили провести тотальную автомобилизацию своего народа – опять же, выбросив из дележа прибылей международные концерны! Автомобиль, позже известный как «Фольксваген Жук», по прайс-листу завода стоил бы немецкому гражданину в 1939 году (если бы началось его массовое
  производство) 990 марок. Немыслимо, оскорбительно дешево! Понятно, что такая цена будущего «Жука» была возможна благодаря исключению из процесса производства доли прибылей, получаемой обычно гешефтмахерами известной национальности – но для этих самых гешефтмахеров это было ну просто запредельно обидно.
  26 мая 1938 года Адольф Гитлер заложил первый камень в фундамент завода «Фольксваген». Немецкий Трудовой Фронт инвестировал в его строительство 300 миллионов марок – и к июлю 1939 года завод уже дал первую продукцию! Всего до 1 сентября было построено 630 «жуков», затем завод перешел на производство военной техники.

  Продавать эти машины планировалось в кредит, каждый желающий (по плану немецкого руководства) получал бы в свое полное владение «жука» и еженедельно в течение неполных 4 лет платил бы за него 5 марок. При ежемесячной средней зарплате в 400 марок платить из них 20 марок за автомобиль – совсем не обременительно!
  Да что там автомобили – немцы к 1943 году планировали «оснастить» все германские домохозяйства народным телевизором FE-III - ибо телевидение в Третьем Рейхе начало успешно функционировать с 15 января 1936 года (до этого 22 марта 1935 года его уже запускали, но в августе сгорел передатчик звука и изображения).


  Самым характерным признаком доверия населения к власти стал бурный рост рождаемости!

  Жилищное строительство
  Для преодоления проблем с жильём DAF и правительство широко использовало налоговые льготы, субсидии и дарственные.
  Было развёрнуто широкое жилищное строительство. Так, если в 1932 году, было построено 141 000 квартир, то в 1933, после прихода национал-социалистов к власти, уже 200 000, а три года спустя 300 000 в год. Вновь образованным молодым семьям выдавалась ссуда на покупку и строительство жилья в размере 1000 марок под 1 % годовых, после каждого рождённого ребёнка 25 % этой суммы списывалось.

  Красота труда
  Программа «Красота труда» (нем. Schöncheit der Arbeit) привела к облегчению условий труда на предприятиях. Лей говорил: «Я буду стараться внушить народу такой рабочий этос, который помог бы ему узреть в труде нечто прекрасное и возвышенное. Я буду стремится к тому, чтобы наши заводы и фабрики стали храмами труда, я буду стремиться сделать рабочих самым уважаемым в Германии сословием».

  К программе «Красота труда» был подключён и главный архитектор рейха Альберт Шпеер, которму был поручён отдел «Эстетика труда», занимающийся преобразованием немецкой промышленности. В этом отделе Шпеер с коллегами вели работу с предпринимателями, и те переоборудовали заводские корпуса, расставляли цветочные горшки, отмывали окна и расширяли их площадь, учреждали на заводах и фабриках столовые, бывшие до этого большой редкостью. Это ведомство активно занималось и бытовыми условиями рабочих на производстве — гигиеной, питанием, а также жилищными условиями на тех производствах, где людям приходилось длительное время трудиться вдали от дома.

  Туризм и экскурсии
  KdF к примеру, предлагала немцам ранее для них неизвестные поездки в отпуск, в том числе и за границу, которые осуществлялись через ведомство туризма, путешествий и отпуска, руководимое Бодо Ляфференцем.[7] Это ведомство охватывало практически все направления туризма. Организовывались однодневные туристические поездки по стране, проводились вылазки на природу на велосипедах, пешком или в комбинации с автобусной экскурсией, практиковались туристические поездки всем коллективом предприятия или семейные путешествия по вполне доступным ценам.[8]

  Проводились двухнедельные просветительские поездки по Рейну, Австрии или в Шварцвальд. Для организации морского туризма в дополнение к используемым старым судам было заложено два корабля-близнеца «Вильгельм Густлов» и «Роберт Лей» по 25 тыс. тонн водоизмещением каждый. Недельный круиз на Мадейру на таком судне стоил 150 рейхсмарок, включая дорогу и 5 — 6 разовое питание. До KdF поездка на Мадейру была доступна только состоятельным людям и стоила около 400 рейхсмарок.[8]

  KdF и её программа для отпускников была революционной в области массового туризма, до этого ещё ни одно государство не имело подобного охвата социальных реформ и как раз поэтому эта программа служила своеобразным символом национал-социалистического режима и предметом зависти рабочего класса за рубежом. В какой-то момент правительство Великобритании даже запретило заход немецких круизных судов в британские гавани, ибо для британского рабочего класса это было наглядным показателем преимущества системы национального социализма перед традиционным британским капитализмом, а сами круизы становились уже и неким пропагандистским актом.

  KdF была очень популярна, до 1939 года в её туристических программах приняло участие свыше 7 млн немцев, ещё 35 млн в организованных KdF пикниках, в 1934 году в туристические туры отправилось 2 млн человек, в 1935 году — 3 млн, в 1936 году — 6 млн, а в 1937 году — 9 млн человек. До начала 1938 года было зарегистрировано 384 морских путешествий и 60 тыс. других путешествий. В 1939 году, непосредственно перед войной, различными мероприятиями KdF был охвачен каждый второй немец .
  --------------

  Та ТОВА и още много друго, прави Хитлер в Германия - и май се оказва, че никого не лъже, а наистина вдига страната !

 34. 34 Профил на wanderer
  wanderer
  Рейтинг: 2853 Весело

  До коментар [#31] от "Роси":

  ""Адолф Хитлер е дете, което баща му потиска и бие".
  Изглежда малко го е бил."

  Как малко!? След тия побоища, пропагандирани от сульо и пульо, от шесте деца (от Клара Пьолц) само Адолф и пет години по-малката Паула оцеляват. Самият Алоис не издържа (от побоища) и се спихва на 3 януари 1903 г. преди Адолф да навърши 14 години. Майка му, Клара Пьолц, хваща рак на гърдата и четири години по-късто издъхва.
  Ако има изобщо нещо достоверно в тия писма (до никого), върху "психологическите нагласи" на Адолф Хитлер най-голямо влияние е оказала смъртта на брат му, Едмонт, починал от дребна шарка през 1900 г.
  Още малко да повярвам как едно семейство, живяло в крайна мизерия (две починали съпруги и пет деца), е причина за Втората световна война, между другото започнала още през 1937 г. и то на друг континент. И британските колониални мераци нямат нищо общо с тая работа! Да се чуди човек що се е разпаднала империята на Короната!? Сигур ще да е от "добрината" на Кралицата.

 35. 35 Профил на citoyen
  citoyen
  Рейтинг: 1137 Неутрално

  Предпочитам да чета нящо в оргинал особено за такива противоречиви личности. Иначе човек попада в плен на интерпретации/трактовки.

 36. 36 Профил на Pontif New Dnevnik SUCK
  Pontif New Dnevnik SUCK
  Рейтинг: 1542 Неутрално

  Когато един пълен некадърник говори на висок глас това, което всички (простаци) искат да чуят, те се прехласват по него.Когато в едно трудно време една пълна посредственост излага "лесни решения" и показва решителност да ги приложи, всички простаци се прехласват по него.Когато, избран от простаците, триумфално събори къщата над главата им, нещо просветва в празните им кратуни, но за кратко.След едно-две поколения на просперитет и позабравяне на рухналата къща, дойдат ли по-трудни времена - чакай появата на некадърника с "лесните решения".Тогава пречката за лесните решения са били "евреите", днес са Сорос, Мъск, Гейтс, "левундерите", либералите, ЛГБТ и всички, несъгласни с налудния фюрер.
  —цитат от коментар 27 на Торбеш


  Добре казано, а и обяснява минусите които всички тези вярващи в лесните решения са ти напраскали.

  California Über Alles
 37. 37 Профил на znaesht
  znaesht
  Рейтинг: 540 Неутрално

  До коментар [#9] от "Alan Blackmore":


  До коментар [#25] от "Иво":

  Ивчо,явно не си в темата. Именно от руски автори са написаниПрекрасни,много сериозни фундаментални монографии и изследвания и за болшевишкия преврат и за комунистическия тоталитарен режим и за Сталин специално. Афанасиев като начало почети.Има и много други..Разбира се има няколко много стойностни английски и американски автори по темата. Грузинците като цяло се срамуват от връзката си с него и не пропускат да отбелебат ,че Сталин е осетинец всъщност. Автори също имат по темата,просто са по малко известни.срамуват се и го мразят.нито терорът ги е подминал,нито стремежът им за самостоятелно развитие се е реализирал също заради него.феномен познат и при другия тиран шикелгрубер от който австрийците се стараят винаги даде дистанцират и предпочитат немците да си перат кървавия. Му пешкир.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK