Детството на Хитлер: какво разкриват писмата на баща му

Книгата, която изследва кореспондецията на баща му, разкрива, че Адолф Хитлер е бил възпитаван с голяма бруталност.

© Скрийншот, YouTube

Книгата, която изследва кореспондецията на баща му, разкрива, че Адолф Хитлер е бил възпитаван с голяма бруталност.Текстът е препубликуван от "Дойче веле".


"Хайл Хитлер" - крещят по времето на националсоциализма милиони германци, но всъщност името на "фюрера" е друго. През 1932 г. един виенски вестник разкрива, че бащата на Адолф Хитлер, Алоис Хитлер, по рождение се казва Шиклгрубер, а новата си фамилия получава чрез промяна в гражданския регистър, извършена през 1876 година.


Бащата на Хитлер: как Адолф стана диктатор
Нова светлина върху семейното минало на Хитлер хвърля сега една книга, озаглавена "Бащата на Хитлер: как синът стана диктатор". В труда си австрийският историк Роман Зандгрубер твърди, че Алоис Хитлер е изиграл важна роля във формирането на психологическите нагласи на сина си. Бащата на диктатора, който умира през 1903 година, е митнически служител, а характерът на неговата работа принуждава семейството да сменя местоживеенето си цели 18 пъти.


Детството на Хитлер: какво разкриват писмата на баща му

© Скрийншот, YouTube


Книгата е изградена върху 31 писма, които Алоис Хитлер пише до строителния предприемач Йозеф Радлегер, от когото семейство Хитлер купува една ферма в Горна Австрия. Алоис Хитлер нямал никакъв опит в селското стопанство, но през цялото време искал да стане едър и уважаван фермер, по-добър от всички останали. Той бил и запален пчелар - занимавал се с пчелите и кошерите не само от любителски интерес, но и за да си докарва допълнителен доход. А освен това имал редица любовни афери, разкрива Зандгрубер. Историкът описва бащата на Хитлер като самоук и високомерен човек, който винаги надценявал себе си.


Личната библиотека на Хитлер
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Както е известно, Адолф Хитлер се ражда през 1889 в Браунау на река Ин като син на Алоис Хитлер и неговата трета, значително по-млада съпруга Клара. Според Зандгрубер, със своя по-сетнешен антисемитизъм Хитлер съзнателно или не прикрива факта, че в един ранен период семейството живее в имот, който принадлежи на най-богатия евреин в Линц. От писмата на Алоис Хитлер се разбира още, че преди смъртта си майката на Адолф била лекувана от еврейски лекар, който по-късно избягал в Америка.


Първата жена на Алоис Хитлер е с над десет години по-възрастна от него. Той има извънбрачни връзки, после се жени втори и трети път - все за по-млади жени. А майката на Адолф Хитлер има кръвна връзка с баща му Алоис. В рецензията си за книгата с писмата германският журналист Марк фон Люпке поставя интересен въпрос: как бурният любовен живот на Алоис се отразява върху психиката на сина му? Известно е, че около сексуалния живот на Адолф Хитлер се водят много спорове. Той се жени за дългогодишната си партньорка Ева Браун едва малко преди да се самоубие през 1945 година. Но и до днес не е известно дали двамата наистина са имали интимни отношения.


С Хитлер до края
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Известно е обаче, пише фон Люпке, че Алоис е възпитавал сина си с голяма бруталност. Според автора на книгата, "Адолф Хитлер е дете, което баща му потиска и бие". Той цитира и сестрата на Хитлер Паула, според която Адолф всеки ден получавал "солидна порция бой" от баща си. Дали причината не се крие в алкохолизма, от който според някои историци страда Алоис Хитлер?


Зандгрубер се съмнява във версията за тежкия алкохолизъм на Алоис Хитлер. Той припомня, че по онова време мнозина висят в кръчмата не с цел да се напият до безпаметност. Там най-вече се бистри политика, а Алоис Хитлер имал твърди възгледи по политическите въпроси. Историкът защитава относително новата теза, че Адолф Хитлер е бил антисемит още в ранна възраст, тоест - че омразата към евреите се е появила у него още под семейния покрив, а не чак след пристигането му във Виена. Той отива там през 1908 с надеждата да стане художник, макар че не успява да влезе в Художествената академия.


Хитлер – том 1
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Адолф Хитлер очевидно наследява от баща си и неговия почерк - шрифт, известен още като "Зютерлин" или "германски готически курсив", констатира историкът. Нещо повече: Адолф Хитлер буквално копира подписа на баща си, превръщайки го в свой.


Както е известно, преди Първата световна война Адолф Хитлер бяга в Германия, за да се отърве от военна служба в Австрия, а по-късно е сред основателите на Националсоциалистическата германска работническа партия. През 1933 Адолф Хитлер става германски канцлер, а по-късно разпалва Втората световна война и организира избиването на милиони евреи, на малцинства и политически противници.


Ако се върнем обаче в Горна Австрия, ще установим, че младежът Адолф само веднъж се е противопоставял срещу волята на баща си, отказвайки да стане държавен чиновник, пише Зандгрубер въз основа на писмата: "Искал е да бъде свободен артист, а не да поеме по пътя на баща си". Независимо от това и бащата, и синът недолюбвали авторитетите, гледали на науката с подозрение и били настроени против църквата. Макар че Адолф Хитлер никога не напуска Католическата църква, припомня Зандгрубер.


Хитлер – том 2
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


Празнотите в родословното дърво на Хитлер


В рецензията си за книгата Александра Фьодерл-Шмид пише в "Зюддойче Цайтунг", че Хитлер особено много е държал на своя арийски произход и на паспорта, доказващ този произход, но въпреки това в родословното му дърво съществуват много празноти. Защото баща му Алоис всъщност е извънбрачно дете с неизвестен баща. А за "фюрера", който пред милионите си последователи се кълне в светостта на чистия расов произход, този факт определено е много конфузен. Неслучайно Адолф Хитлер неизменно повтарял, че не знае нищо за своята фамилна история и че не го бива в тази област.


Аз бях пилотът на Хитлер
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете

Рецензентката в "Зюддойче Цайтунг" е категорична, че досега за Алоис Хитлер не са разработени почти никакви исторически източници. "Има много книги и филми за хората около Хитлер - за шофьора му, за личния лекар, фотографа, секретаря, но не и за баща му", пише Александра Фьодерл-Шмид. А Алоис Хитлер определено е важен фактор в живота на сина си.


Неизвестните досега писма на Алоис Хитлер са предадени на историка Роман Зандгрубер от правнучката на строителния предприемач Радлегер.


Roman Sandgruber: Hitlers Vater: Wie der Sohn zum Diktator wurde, 2021

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK