Най-великият текст, писан изобщо някога, е Декларацията на независимостта

Евгений Дайнов

© Анелия Николова

Евгений ДайновВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Евгений Дайнов - политолог, професор в Нов български университет. Той е съавтор на политическия манифест "За републиката", публикуван в началото на март 2016 г. Има множество публикации в чужбина и в България. В село Миндя, където живее част от годината, провежда рок фестивал. Самият той е автор на книги. Последната му е "Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп".


Защо четете?


- Поне по три причини. Първата: за да разбера света на хората, който инак, в своето нерефлектирано всекидневие, е доста объркващ и обезкуражаващ. Втората: да се вдъхновя от някой героически персонаж. Третата: да се радвам на майсторско писане така, както се радвам на майсторски направена музика.
Какво четете?


- Обикновено чета поне три книги едновременно: една по работа, един роман, едно криминале/екшън.


Как избирате четива?


- Според настроението (освен книгите "по служба", там чета всичко ново). Откак настъпи ковидът, ме тегли предимно към криминалета/екшъни, не знам защо.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


Род. Автобиография
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Albena Azmanova. Capitalism On Edge.


Michael Polanyi. The Logic of Liberty.


Adam Smith. The Theory of Moral Sentiments.


Wilhelm von Humboldt. The Limits of State Action.


John E. Gardner. Goldeneye


Ричард Касъл. "Буря назрява".


Род Стюарт. "Род. Автобиография".


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- От лятото насам не мога да се отърва от гравитационното поле на новонамерения роман на Харпър Ли "И страж да бди на пост". Изумителна, покъртително добра книга.


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


Кладата на суетата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Навсякъде, включително по опашки пред гишета, на дивана, на леглото, на поляна, зад бюрото, по време на обяд. За неакадемична литература обикновено намирам време в ранния следобед за час-два. По три книги на седмица, плюс-минус, откак се научих да чета, без да сричам.


Електронна книга, аудио или на хартия?


Ангелите на Ада
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Аз съм голям фен на хартията, на предмета "книга", особено ако е с картинки (старая се всички мои книги да са с картинки). Напоследък синът ми ми подари устройството "Киндъл", с 250 книги вътре. И така вече чета. Не съм сигурен все още дали ми харесва, макар да съм сгънал двадесетина от тия киндъл книги. Аудио изобщо не съм пробвал; представям си, че е нещо като радиотеатър, но не съм сигурен...


Четете ли на друг език освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


И страж да бди на пост
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Чета на български, английски, френски и руски; в екстремни случаи чета книги "по служба" и на испански. Ако тръгна да чета преводна книга на български и ми хареса - веднага спирам и търся начин да се снабдя с екземпляр на оригиналния език (стига да е от тия, които ги знам). И чак като пристигне оригиналът, прочитам цялата книга.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


Да убиеш присмехулник
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Всичко посочено, плюс примери за подражание, както в някой герой, така и в начина на писане. Напоследък избягвам интелектуалните предизвикателства: смирил съм се, че никога няма да разбера Витгенщайн или Гадамер например, колкото и да се напъвам.


Предпочитаният от вас жанр?


Дългът. Първите 5000 години
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Всичко, за което ставаше дума дотук, плюс истински добра и безмилостна журналистика от типа на Том Улф или Хънтър Томпсън. Британския хумор също го намирам за особено привлекателен, когато е под формата на роман. Странното е, че почти напълно съм зарязал фантастиката, която допреди десетина години просто ме беше обзела.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


- От последните години се сещам за "Възвишение" и "Калуня-каля", както и за Thomas Sowell. Wealth, Poverty and Politics.


Възвишение
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Любимият ви литературен герой?


- Атос. Той ми е и основният пример за подражание. Когато бях по-малък, беше Д'Артанян, но с възрастта разбрах исполинския ръст именно на Атос.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- Интерпретирам въпроса така: четейки кои автори така цвиля от възторг, че тичам да ги споделя с хората около мен, а самият аз често препрочитам заради чистото удоволствие?


От лятото съм напълно обсебен от Харпър Ли, за пръв път от много години. За мен тя е Писателят. След нея - името им е легион, ще се опитам да градирам без оглед на жанра (на латиница са онези, за които не съм сигурен, че са превеждани на български): Samuel R. Delany, Михаил Булгаков, Франсоа Мориак, Виктор Пасков, Урсула льо Гуин, Юрген Хабермас, Том Улф, Thomas Sowell, Джон Стайнбек, Иван Вазов, Александър Дюма, Ричард Бах, Робърт М. Пърсиг, Антъни Бърджес, Nick Kent, Charles Shaar Murray, Айрис Мърдок, Исак Бабел, Михаил Лермонтов, Хегел, Шопенхауер, Бернар-Анри Леви, Миша Глени, Leslie Charteris, Ивлин Уо, Richard Hooker, Кърт Вонегът, Марк Твен, Raphael Glucksmann, Ричард Рорти, Роджър Скрутън, Тони Джъд, Робърт Конкуест, Марк Хауърдс, Милен Русков, Майкъл Муркок, Андре Малро, Джудит Бътлър, Янис Варуфакис, Реймънд Чандлър, Уинстън Чърчил, Агата Кристи, Станислав Стратиев, Чабуа Амираджиби, Рафаел Сабатини, Ян Флеминг.


Да мислиш двайсети век
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Калуня-каля
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Разбира се, в случая с големите философи иде реч само за онези по-лесни техни творби, които съм успял да разбера до степен да се възторгна.


За мен най-великият текст изобщо някога писан е Декларацията на независимостта. Може да се декламира на глас, като стихотворение.


Как съхранявате книгите си?


- По рафтове, които заемат почти всички стени както в апартамента в София, така и в много по-голямата ми къща в Миндя. Всяко лято събирам два-три чувала книги, които очевидно няма да прочета отново - и ги нося в някое читалище, за да освободя място.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- Leslie Charteris. The Saint and Mr. Teal.


Коя ви разплака?


- "Да убиеш присмехулник" - отново.


Последната книга, която ви разочарова?


- Джефри Арчър обикновено върши тази работа, за последно - с "Четвъртата власт".


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Тони Джъд, ако беше още жив. От живите - Янис Варуфакис.


Как ще се казва вашата автобиография?


- Вече е издадена, в три тома, под общото заглавие "Записки по революцията".


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- "В търсене на изгубеното време". Не е само тя. Катастрофирах и с "Одисей" на Джойс, и с "Човекът без качества" на Музил и с доста други, които се смятат за особено важни в литературната теория.


Философът и вълкът. Уроци от дивото за любовта, смъртта и щастието
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Записки по революцията - том 2: Началото на прехода (1989 - 1996)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Записки по революцията - том 3 (1997-2017)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- Доста много не съм успял да дочета, тъй като нивото се е оказвало над моето. Чак никога да не съм се пробвал - не се сещам.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- "Двадесет години по-късно". Не съм спирал да я препрочитам, всяка Коледа, в последните около 35 години. Това е ритуал. Чета на оригиналния френски, разбира се, не може да бъде истински преведена.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Като че отпадат по-възторжените и шумни жанрове и остават по-дълбоките - нещо като да преминеш, в музиката, от "Моторхед" към Ета Джеймс. Само така мога да си обясня, че постепенно изоставих както фантастиката, така и поезията.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Как точно маймунският произход прави хората дефектни (т.е. себични и алчни лъжци) - и кое все пак ги спасява от заслужено презрение като биологичен вид (способността им да се опълчват на властта) - научих от книгата на Марк Роуландс "Философът и вълкът" преди вече 4-5 години. Това откритие продължава да ми държи "топло", сещам се за него почти всеки ден.


Инак миналата година разбрах каква е хавата с парите и с държавните дългове - т.е. фокуси с шарени димки и огледала - от книгите на Дейвид Грейбър и Янис Варуфакис.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (46)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на EU Fighter
  EU Fighter
  Рейтинг: 669 Неутрално
 2. 2
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 3. 3 Профил на xhi13317223
  xhi13317223
  Рейтинг: 711 Неутрално
 4. 4 Профил на dedoliben
  dedoliben
  Рейтинг: 1468 Любопитно

  Значи не просто Кука и Доносник а елитен Разузнавач'
  Богомил Райнов две,

  "Моите министри са англофили, моите генерали са германофили, моят народ е русофилски, само аз останах българофил". Цар Борис III
 5. 5 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Разстроено

  Да си призная ,,Одисей "на Джеймс Джойс и аз не можах да дочета

 6. 6 Профил на hodounski
  hodounski
  Рейтинг: 2795 Разстроено

  Да си призная ,,Одисей "на Джеймс Джойс и аз не можах да дочета

 7. 7 Профил на Крадливото ромче
  Крадливото ромче
  Рейтинг: 2221 Неутрално

  В тоя ред на мисли, Магна харта е на-великият текст. Щот ако не беше тя, ДЕКЛАРАЦИЯ ЗА НЕЗАВИСИМОСТ ЩЕШЕ ДА ИМА , АМА ДРУГ ПЪТ.

  Комунистите са виновни!
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 9. 9 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1325 Неутрално

  За мен Библията е най-великата книга.
  Разбира се в моят живот огромна роля е изиграл и романът "Престъпление и наказание" на Достоевски.

  ДБ=БКП
 10. 10 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 689 Неутрално

  Toя ако си вакра още малко езика навътре, ще им почеше коремите.

 11. 11 Профил на Лелка
  Лелка
  Рейтинг: 1199 Неутрално

  може ли всеки кандидат-депутат да изчити тоя списък без фъфлене, забакване и пелтечене? А успелите да минат втори кръг, посочвайки само по едно произведение от тях? На справилите се да им се даде пожизнено депутатство, а понеже ще са по-малко от 240, да се организира тв шоу "Стани депутат"за попълване на местата
  "Samuel R. Delany, Михаил Булгаков, Франсоа Мориак, Виктор Пасков, Урсула льо Гуин, Юрген Хабермас, Том Улф, Thomas Sowell, Джон Стайнбек, Иван Вазов, Александър Дюма, Ричард Бах, Робърт М. Пърсиг, Антъни Бърджес, Nick Kent, Charles Shaar Murray, Айрис Мърдок, Исак Бабел, Михаил Лермонтов, Хегел, Шопенхауер, Бернар-Анри Леви, Миша Глени, Leslie Charteris, Ивлин Уо, Richard Hooker, Кърт Вонегът, Марк Твен, Raphael Glucksmann, Ричард Рорти, Роджър Скрутън, Тони Джъд, Робърт Конкуест, Марк Хауърдс, Милен Русков, Майкъл Муркок, Андре Малро, Джудит Бътлър, Янис Варуфакис, Реймънд Чандлър, Уинстън Чърчил, Агата Кристи, Станислав Стратиев, Чабуа Амираджиби, Рафаел Сабатини, Ян Флеминг."

 12. 12 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 314 Неутрално

  Харпър Ли е писателка, колкото и Антон Дончев. Труман Капоти е истинският автор на "Да убиеш присмехулник"... но това в АОНСУ не се е учило.

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 13. 13
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 14. 14 Профил на Hawaii
  Hawaii
  Рейтинг: 3080 Любопитно

  Във връзка с отминалия 3-ти март да попитам

  Американски колонисти ПОД АНГЛИЙСКО РОБСТВО ли са били

  че са се борели за НЕЗАВИСИМОСТ

  Джордж ВАШИНГТОН ли трябва да им е ЦАР-ОСВОБОДИТЕЛ

  по РУСКО-ИМПЕРСКАТА ПРОПАГАДНА рецепта натресена на България и българите

 15. 15 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  "Най-великият текст, писан изобщо някога, е Декларацията на независимостта"

  Странно!
  В моите представи би трябвало да каже: "Комунистическият манифест".
  Никога не можеш да твърдиш, че познаваш един човек достатъчно добре-винаги изникват някакви нюанси.
  Но, от друга страна, такива сюрпризи правят живота интересен.

 16. 16 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7293 Неутрално

  И сега ще почнат едни обвинения към Дайнов...

 17. 17 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  Един ден, като дойдат китайците, а те май неизбежно ще дойдат, предполагам мнозина ще преосмислят и ревизират позициите си, поднасяйки ни откровението, че най-великият текст за тях е Манифестът на КП...

 18. 18 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 518 Неутрално

  "Най-великият текст, писан изобщо някога, е Декларацията на независимостта"

  Е, да. Но ето малко контекст - т.нар Декларация на независимостта написана е от хора- робовладелци, и самата тя (по Чърчил) се опира на раменете на Великата Харта на Свободите, Законът на правата във Британската империя (и други текстове), сама по себе си една расистка империя, която се разраства на базата на завлядяване и извличане на ресурсите о земите на негри, индианци, индуси и прочие аборигени. Дайнов е останал там някъде и преподава на студентите си опорките от втората половина на 20-и век, когато има "Свободен свят" и "Империя на злото", разделяни от "Желязна завеса". Е, да, ама съвремният свят, хората от днес вече им дотегна от тези клишета на белите господари - англосаксонци. Иначе защо хората, които населяват територията, в която е написана Декларацията на независимостта, дори след 250 години не се чувстват независими и равни?

  Who the fuck are you to lecture me?
 19. 19 Профил на Аскет
  Аскет
  Рейтинг: 2773 Неутрално

  До коментар [#15] от "Дон Кихот":

  Сорррррррррррррррррррри, както викат правоверните евро-атлантици, ма в мене чукчата е неизкоренима - първо дращя, слет това сричам...

  ---

  във връзка с
  коментар [#17] от "Аскет":

 20. 20 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 518 Весело

  "Аз съм голям фен на хартията, на предмета "книга", особено ако е с ..." - ахам - там някъде е забуксувал и Дайнов, към в края на 20 век, когато книгите бяха хард-копи, с картинки

  Who the fuck are you to lecture me?
 21. 21 Профил на Helen of Bikini
  Helen of Bikini
  Рейтинг: 518 Весело

  "Инак миналата година разбрах каква е хавата с парите и с държавните дългове ..."

  Миналата година разбрал "каква е хавата с парите и с държавните дългове", но иначе 30 години + не му пречи да си изкарва хляба като слугува на хора, които му се отплащат с новонапечатани долари, и да раздава акъл кой крив, кой прав по света и у нас. :)

  Who the fuck are you to lecture me?
 22. 22 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#19] от "Аскет":

  "Сорррррррррррррррррррри"

  Но проблем!

 23. 23 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  В това си прав. Деклацията за независимостта е писана за да се ограничи правителството в това какво може и не може да прави, затова в нея е въведено правото да се носи оръжие защото всяко тиранично правителство трябва да се страхува от гражданите си. Томас Джеферсън е знаел какво ни чака и затова е написал: Дървото на свободата постоянно трябва да се полива с кръв. Човека му е било ясно че всяко правителство се разраства като тумор и в един момент гражданите грабват оръжията да сложат край.

  Колкото до гръцкия комунист който си споменал накрая не ме учудва че е такава каша в главата ти. Фридрих Вон Мисес го е написал това нещо още през 19 век. Янис само взема по малко от всякъде за да си прокарва социо демократичните идеи.

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 24. 24 Профил на sablezub
  sablezub
  Рейтинг: 912 Неутрално

  Най-великият текст, писан изобщо някога, е Декларацията на независимостта

  Я какъв образец за палатата мерки и теглилки на блюдолизане! А като погледне човек писателите - един до друг расисти, супермасисти и робовладелци! От тоя текст може да се определи нова измервателна единица за блюдолиз - "Един Дайнов". Всяко едно подмазване в бита ще има порядък към 1 мили-Дайнов, или по-малко.

  «Я возненавидел богатство, так как полюбил людей, так как я вижу и чувствую всеми струнами своей души, что сегодня люди поклоняются золотому тельцу, который превратил человеческие души в скотские и изгнал из сердец людей любовь»
 25. 25 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Първата книга: най-впечатлява
  с корица върховна твърда изява.

  Невероятен куп книги върху нощно шкафче
  И нищо за книгите вътре.

  Нещо май има вътре?

  - Какво за четене има върху нощното ви шкафче?

  - Albena Azmanova. Capitalism On Edge.
  Michael Polanyi. The Logic of Liberty.
  Adam Smith. The Theory of Moral Sentiments.
  Wilhelm von Humboldt. The Limits of State Action.
  John E. Gardner. Goldeneye
  Ричард Касъл. "Буря назрява".
  Род Стюарт. "Род. Автобиография".

  - Коя е последната книга, която ви впечатли?

 26. 26 Профил на radelmarfx
  radelmarfx
  Рейтинг: 286 Неутрално

  До коментар [#25] от "dnevnikar":

  - Коя е последната книга, която ви впечатли?

  Джим Рикардс - Aftermath

  Не поддържам никоя партия или чужда държава. Държавите са подтисници на свободния човек и на капитализма. Най удачната система която позволява най много свободи е анархическия капитализъм. Повече на моя канал: https://www.youtube.com/channel/UCtu_sd6wJycUkJwU8u4dkJw?view_as=subscriber
 27. 27 Профил на aldoushuxley
  aldoushuxley
  Рейтинг: 435 Неутрално

  Дайнов или не е чел руска класическа литература (голям срам), или е чел, но нарочно не я споменава (двоен срам).

 28. 28
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 29. 29 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 387 Неутрално

  Тази декларация е почти дословен превод от един аналогичен холандски документ. Ма кой ти гледа такива подробности.

  Ваксинирайте се срещу оглупяване!

 30. 30 Профил на amerikanbastard
  amerikanbastard
  Рейтинг: 573 Неутрално

  Дайнов или не е чел руска класическа литература (голям срам), или е чел, но нарочно не я споменава (двоен срам).
  —цитат от коментар 27 на aldoushuxley

  ---
  Чел е, чел е и още как! В интерес на истината Евгений е женен в Лондон за правилна съветска гражданка (Майорова), чийто баща е сътрудник на лондонската резидентура на КГБ.
  Освен това противно на разпространяваната заблуждаваща информация, че е завършил политология и сие тинтири минтири – в същност завършил е история и РУСИСТИКА (Russian studies), но с отличие! Следователно би следвало да е запознат с руската класическа литература. Тези му познания не могат да компенсират обаче мижавите му познания по политически науки и икономика – в главата му е алкохоло-марихуанно мазало на тази тема.
  Един типичен представите на българската мотика-лопата псевдо интелигенция, който смело може да заяви в салоните на бившето АОНСУ, сегашен НБУ – НИЕ ПАК СМЕ ТУК! Естествено синът на „сиромах Сандьо (бившия кор на Раб. Дело в Лондон) пак е тук и проповядва текущата правилна идеология на Големия Брат.
  Апропо Род Стюарт трябва да се слуша, а не чете - https://www.youtube.com/watch?v=dgU2pKS-k4k

  Freedom's just another word for nothin' left to lose
 31. 31 Профил на petyo9
  petyo9
  Рейтинг: 671 Неутрално

  "Най-великият текст, писан изобщо някога, е Декларацията на независимостта"Странно!В моите представи би трябвало да каже: "Комунистическият манифест".Никога не можеш да твърдиш, че познаваш един човек достатъчно добре-винаги изникват някакви нюанси.Но, от друга страна, такива сюрпризи правят живота интересен.
  —цитат от коментар 15 на Дон Кихот


  Забелязал съм предубедеността ти не само към Дайнов, колега. Въз основа на фалшиви тези се гради цялостното ти "творчество" тук в този форум, но иначе си твърд и последователен. Като възрастните които ритуално ядат кебапчета на всеки 09.09. на Бузлуджа.
  ПП И не се обиждай, ей! Нищо лично.

 32. 32 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Клета Грета по Бикини ;)

  Американската Декларацията на независимост
  воювала за Универсални човешки права.

  Първо: против Биртански империализъм.
  Второ: против робовладелски Юг.
  Трето...свободолюбива Франция се включила в борбата на
  Декларацията против робовладелска тирания.
  Четвърто: свободолюбивият Юг.
  Той не съставен бил само от безчовечни робовладелци изедници.
  Не бил той строй тоталитрен.
  Народът (вчерашен роб) се вдигнал като полвин, ако не един,
  посрещнал Освободителите и се интегрирал в Демокрацията.

  В резултат: минало време.

  Британия официално забранила робовладелска тирания.
  Минало още.
  На 3.3.1976 цар Александър II забранил в Русия робовладелска тирания:
  популация обезземлена, но закрепостена към земя принадлежаща на
  государ помешчик).
  Надигнал се рев: Не може така.

  Така цар изпаднал, и още един или два, в велика беда.
  СССР.
  СССР върнал робовладелския строй
  по модерно предписание на Маркс и Энгелс от 1848 г.
  Модерен бил той модерен строй,
  та и след СССР продължил да се усъвършенства.

  Но Деклация на независимосттта - на човеци, за човешки права, няма.
  Челевека: да не знае много много.
  В интерес на Истината.

  Знанията корумпират.

  Още в Райската градина (старт античен в вечността),
  двама яли плод пак яли от дърво на знания.

  Ябълка, на глед тя вкусна, се оказла грешен плод.
  Гнила яболка бесвкусна

  До коментар [#18] от "Helen of Bikini":

  "Най-великият текст, писан изобщо някога, е Декларацията на независимостта"

  Но ето малко контекст - т.нар Декларация на независимостта
  написана е от хора- робовладелци

 33. 33 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  #32

  яболка => яблока, яболко, яблони

 34. 34 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Спокойно заимствал човекът.
  Не е глупав.
  Имунизиран с лек против истерия.

  А Вие, другарю?

  До коментар [#29] от "m.konstantinov":

  Тази декларация е почти дословен превод от един аналогичен холандски документ.
  Ма кой ти гледа такива подробности.

  Ваксинирайте се срещу оглупяване!

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2220 Неутрално

  хартии много, обаче факт е че американската революция е май единствената след която революционерите не фащат за гушите. е може би и германската сексуална революция, единствената успешна в Германия.

 36. 36 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Несъмнено ;)

  Эвразийски "west" индейци.
  Нeма да атакуват Декларацията за Независимост
  на Човешки права я.

  Къде по-лесно:
  Приносителя на информация.
  Напомнителя на "неудобни" неща.

  Апропо, президентът Байдън се опитва да сближи
  повече Америка... освен с Европа:
  Япония, Индия и (малко на юг пада) Австралия.

  Вест индейци, Ийст индейци, Юг индейци и НАТО индейци.
  Добрата стара (обновявана) Индо-Европейска цивилизация

  До коментар [#16] от "Роси":

  И сега ще почнат едни обвинения към Дайнов...

 37. 37 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 4286 Неутрално

  До коментар [#26] от "radelmarfx":
  До коментар [#25] от "dnevnikar":

  Коя е последната книга, която ви впечатли?

  Джим Рикардс - Aftermath

  ===

  По дисциплиина LIFO (Last In First Out)
  Първата достъпна е отгоре на купа:

  от Азманова, отн. Капитализъма,
  почти паднал:

  Albena Azmanova. Capitalism On Edge.
  Michael Polanyi. The Logic of Liberty.
  Adam Smith. The Theory of Moral Sentiments.
  Wilhelm von Humboldt. The Limits of State Action.
  John E. Gardner. Goldeneye
  Ричард Касъл. "Буря назрява".
  Род Стюарт. "Род. Автобиография".

  Кой би надолу се ровил в голем куп...
  платен луд?
  Не е истина ;)

 38. 38 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 784 Неутрално

  "За мен най-великият текст изобщо някога писан е Декларацията на независимостта. Може да се декламира на глас, като стихотворение."

  Глупости. Не само не е най-великият, но е и плагиатстван.

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  Том Улф и Пламъците на амбицията е страхотна книга!
  По нея има и чудесен филм
  Препоръчвам я на всички, изобщо цялото творчество на Улф е много добро чудесно описание на съвременното американско общество!

  klimentm
 40. 40 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3442 Неутрално

  До коментар [#35] от "blondofil":


  Изключително вярно! Революция която не изяжда после децата си.

  klimentm
 41. 41 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3442 Весело

  До коментар [#30] от "amerikanbastard":


  А за бащата на Род Стюард знаеш ли че е пял в Балшой театър?!

  klimentm
 42. 42 Профил на Lemmy
  Lemmy
  Рейтинг: 1910 Весело

  "Най-великият текст, писан изобщо някога, е Декларацията на независимостта"Странно!В моите представи би трябвало да каже: "Комунистическият манифест".Никога не можеш да твърдиш, че познаваш един човек достатъчно добре-винаги изникват някакви нюанси.Но, от друга страна, такива сюрпризи правят живота интересен.
  —цитат от коментар 15 на Дон Кихот


  E, накрая Варуфакис прояснява картината наспроти анархокомунизма, нали?

 43. 43 Профил на Октавиан
  Октавиан
  Рейтинг: 306 Неутрално

  добре, че комсомольото в обсебването на култура, което е с цел да размахва пръст на съселяните в ткзс-то, не е достигнал до моят любим писател. Иначе доста скапан вкус има тоя човечец. Виктор Пасков последван от Стайнбек.

  От такива - толкова.

  за мен няма нищо нередно в редакцията на този вестник, като изключим, че е честно читателите да знаят, вестник с новини ли четат или сводки на политическа фондация с неясно финансиране и подизпълнител - псевдоопозиционна партия с ръководство произлизащо от тежката номенклатура на бкп, както и позиция за културата, която врагува с автентичната българска култура в интерес на други страни? Долу БКП и герберската болест! Долу комсомолската имитацията на преса!
 44. 44 Профил на tedif
  tedif
  Рейтинг: 495 Весело

  До коментар [#30] от "amerikanbastard":

  И после нЕкои съфорумци ни убеждават гУрещо,че *веселата мери-джейн* не била вредна!

 45. 45 Профил на nik_77.
  nik_77.
  Рейтинг: 2196 Неутрално

  Дайнов наистина ли е чел Декларацията за независимост? Там има политнекоректни пасажи. Едно от обвиненията срещу краля на Британия гласи:
  "Той разпали вътрешни бунтове сред нас и се опита да изправи срещу заселниците в нашите погранични райони безмилостните диви индианци, чието всеизвестно правило за водене на война е безогледното унищожение на хора от всяка възраст, пол и положение."

 46. 46 Профил на Дон Кихот
  Дон Кихот
  Рейтинг: 1876 Весело

  До коментар [#45] от "nik_77.":

  "Там има политнекоректни пасажи. Едно от обвиненията срещу краля на Британия гласи:
  "Той разпали вътрешни бунтове сред нас и се опита да изправи срещу заселниците в нашите погранични райони безмилостните диви индианци..., "

  Как да не е политкоректно?
  Че нали Винету е наследник на тези безмилостни диви индианци!?
  А ние знаем зловещата му роля в най-новата българска история.
  Духовен гуру и вдъхновител на най-злия враг на жълтопаветното братство.
  Призвано да спаси България.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK