Най-великият текст, писан изобщо някога, е Декларацията на независимостта

Евгений Дайнов

© Анелия Николова

Евгений ДайновВ поредицата "Книжен плъх" в рубриката "Книги" гостува Евгений Дайнов - политолог, професор в Нов български университет. Той е съавтор на политическия манифест "За републиката", публикуван в началото на март 2016 г. Има множество публикации в чужбина и в България. В село Миндя, където живее част от годината, провежда рок фестивал. Самият той е автор на книги. Последната му е "Духът на времето: Как стигнахме от Love Me Do до Доналд Тръмп".


Защо четете?


- Поне по три причини. Първата: за да разбера света на хората, който инак, в своето нерефлектирано всекидневие, е доста объркващ и обезкуражаващ. Втората: да се вдъхновя от някой героически персонаж. Третата: да се радвам на майсторско писане така, както се радвам на майсторски направена музика.
Какво четете?


- Обикновено чета поне три книги едновременно: една по работа, един роман, едно криминале/екшън.


Как избирате четива?


- Според настроението (освен книгите "по служба", там чета всичко ново). Откак настъпи ковидът, ме тегли предимно към криминалета/екшъни, не знам защо.


Какво за четене има върху нощното ви шкафче?


Род. Автобиография
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Albena Azmanova. Capitalism On Edge.


Michael Polanyi. The Logic of Liberty.


Adam Smith. The Theory of Moral Sentiments.


Wilhelm von Humboldt. The Limits of State Action.


John E. Gardner. Goldeneye


Ричард Касъл. "Буря назрява".


Род Стюарт. "Род. Автобиография".


Коя е последната книга, която ви впечатли?


- От лятото насам не мога да се отърва от гравитационното поле на новонамерения роман на Харпър Ли "И страж да бди на пост". Изумителна, покъртително добра книга.


Какъв е вашият ритуал, свързан с четенето - кога, къде, колко?


Кладата на суетата
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Навсякъде, включително по опашки пред гишета, на дивана, на леглото, на поляна, зад бюрото, по време на обяд. За неакадемична литература обикновено намирам време в ранния следобед за час-два. По три книги на седмица, плюс-минус, откак се научих да чета, без да сричам.


Електронна книга, аудио или на хартия?


Ангелите на Ада
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Аз съм голям фен на хартията, на предмета "книга", особено ако е с картинки (старая се всички мои книги да са с картинки). Напоследък синът ми ми подари устройството "Киндъл", с 250 книги вътре. И така вече чета. Не съм сигурен все още дали ми харесва, макар да съм сгънал двадесетина от тия киндъл книги. Аудио изобщо не съм пробвал; представям си, че е нещо като радиотеатър, но не съм сигурен...


Четете ли на друг език освен на български? Има ли разлика в преживяването? Ако имате избор, какво предпочитате, оригинала или превода?


И страж да бди на пост
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Чета на български, английски, френски и руски; в екстремни случаи чета книги "по служба" и на испански. Ако тръгна да чета преводна книга на български и ми хареса - веднага спирам и търся начин да се снабдя с екземпляр на оригиналния език (стига да е от тия, които ги знам). И чак като пристигне оригиналът, прочитам цялата книга.


Какво търсите в книгите - емоция, знание, развлечение, интелектуално предизвикателство?


Да убиеш присмехулник
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Всичко посочено, плюс примери за подражание, както в някой герой, така и в начина на писане. Напоследък избягвам интелектуалните предизвикателства: смирил съм се, че никога няма да разбера Витгенщайн или Гадамер например, колкото и да се напъвам.


Предпочитаният от вас жанр?


Дългът. Първите 5000 години
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


- Всичко, за което ставаше дума дотук, плюс истински добра и безмилостна журналистика от типа на Том Улф или Хънтър Томпсън. Британския хумор също го намирам за особено привлекателен, когато е под формата на роман. Странното е, че почти напълно съм зарязал фантастиката, която допреди десетина години просто ме беше обзела.


Коя е най-добрата книга, която сте получавали като подарък или препоръка?


- От последните години се сещам за "Възвишение" и "Калуня-каля", както и за Thomas Sowell. Wealth, Poverty and Politics.


Възвишение
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Любимият ви литературен герой?


- Атос. Той ми е и основният пример за подражание. Когато бях по-малък, беше Д'Артанян, но с възрастта разбрах исполинския ръст именно на Атос.


На кои автори се възхищавате най-много, в това число поети, сценаристи, журналисти?


- Интерпретирам въпроса така: четейки кои автори така цвиля от възторг, че тичам да ги споделя с хората около мен, а самият аз често препрочитам заради чистото удоволствие?


От лятото съм напълно обсебен от Харпър Ли, за пръв път от много години. За мен тя е Писателят. След нея - името им е легион, ще се опитам да градирам без оглед на жанра (на латиница са онези, за които не съм сигурен, че са превеждани на български): Samuel R. Delany, Михаил Булгаков, Франсоа Мориак, Виктор Пасков, Урсула льо Гуин, Юрген Хабермас, Том Улф, Thomas Sowell, Джон Стайнбек, Иван Вазов, Александър Дюма, Ричард Бах, Робърт М. Пърсиг, Антъни Бърджес, Nick Kent, Charles Shaar Murray, Айрис Мърдок, Исак Бабел, Михаил Лермонтов, Хегел, Шопенхауер, Бернар-Анри Леви, Миша Глени, Leslie Charteris, Ивлин Уо, Richard Hooker, Кърт Вонегът, Марк Твен, Raphael Glucksmann, Ричард Рорти, Роджър Скрутън, Тони Джъд, Робърт Конкуест, Марк Хауърдс, Милен Русков, Майкъл Муркок, Андре Малро, Джудит Бътлър, Янис Варуфакис, Реймънд Чандлър, Уинстън Чърчил, Агата Кристи, Станислав Стратиев, Чабуа Амираджиби, Рафаел Сабатини, Ян Флеминг.


Да мислиш двайсети век
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Калуня-каля
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Разбира се, в случая с големите философи иде реч само за онези по-лесни техни творби, които съм успял да разбера до степен да се възторгна.


За мен най-великият текст изобщо някога писан е Декларацията на независимостта. Може да се декламира на глас, като стихотворение.


Как съхранявате книгите си?


- По рафтове, които заемат почти всички стени както в апартамента в София, така и в много по-голямата ми къща в Миндя. Всяко лято събирам два-три чувала книги, които очевидно няма да прочета отново - и ги нося в някое читалище, за да освободя място.


Коя е последната книга, която ви разсмя?


- Leslie Charteris. The Saint and Mr. Teal.


Коя ви разплака?


- "Да убиеш присмехулник" - отново.


Последната книга, която ви разочарова?


- Джефри Арчър обикновено върши тази работа, за последно - с "Четвъртата власт".


Кой бихте искали да напише историята на вашия живот?


- Тони Джъд, ако беше още жив. От живите - Янис Варуфакис.


Как ще се казва вашата автобиография?


- Вече е издадена, в три тома, под общото заглавие "Записки по революцията".


Една книга, която не успяхте да дочетете до края?


- "В търсене на изгубеното време". Не е само тя. Катастрофирах и с "Одисей" на Джойс, и с "Човекът без качества" на Музил и с доста други, които се смятат за особено важни в литературната теория.


Философът и вълкът. Уроци от дивото за любовта, смъртта и щастието
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Записки по революцията - том 2: Началото на прехода (1989 - 1996)
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете
Записки по революцията - том 3 (1997-2017)
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Кое класическо литературно произведение никога не сте чели (и ви е неудобно от това)?


- Доста много не съм успял да дочета, тъй като нивото се е оказвало над моето. Чак никога да не съм се пробвал - не се сещам.


Коя книга няма да спрете да препрочитате?


- "Двадесет години по-късно". Не съм спирал да я препрочитам, всяка Коледа, в последните около 35 години. Това е ритуал. Чета на оригиналния френски, разбира се, не може да бъде истински преведена.


Как се променя вкусът ви във времето?


- Като че отпадат по-възторжените и шумни жанрове и остават по-дълбоките - нещо като да преминеш, в музиката, от "Моторхед" към Ета Джеймс. Само така мога да си обясня, че постепенно изоставих както фантастиката, така и поезията.


Кое е най-интересното нещо, което научихте от книга напоследък?


- Как точно маймунският произход прави хората дефектни (т.е. себични и алчни лъжци) - и кое все пак ги спасява от заслужено презрение като биологичен вид (способността им да се опълчват на властта) - научих от книгата на Марк Роуландс "Философът и вълкът" преди вече 4-5 години. Това откритие продължава да ми държи "топло", сещам се за него почти всеки ден.


Инак миналата година разбрах каква е хавата с парите и с държавните дългове - т.е. фокуси с шарени димки и огледала - от книгите на Дейвид Грейбър и Янис Варуфакис.


Всичко, което трябва да знаете за:
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK