"И какво, ако сгрешите?" Книга обяснява успеха на Джеф Безос и "Амазон"

Авторът на "Писмата на Джеф Безос" анализира ежегодната кореспонденция на предприемача до акционерите.

© Издателство

Авторът на "Писмата на Джеф Безос" анализира ежегодната кореспонденция на предприемача до акционерите.Книгата на американския експерт по технологии и управление на риска Стив Андерсън - "Писмата на Джеф Безос", излезе на български като издание на "Кръг". Преводът е на Бистра Георгиева , а корицата - на Наталия Чайкина.


Книгата се продава в "Амазон" от 2019 г. В нея авторът анализира всяко от годишните писма на Безос - най-богатия човек в света, до акционерите на "Амазон" - най-бързо развиващата се компания в момента. Те са писани са от 1997-а до 2018 година.


В хода на изследването им Стив Андерсън извлича 14-те базисни принципа, които лежат в корена на успеха на Безос и компанията. Авторът разделя тези 14 постулата в 4 "цикъла на растеж": тестване, изграждане, ускоряване и увеличаване на мащаба. Според него всеки от тях би могъл да бъде приложен към абсолютно всеки тип бизнес: технологична компания, пицария или неправителствена организация - напълно безплатно.
Специално внимание в книгата е отделено на риска като водещ фактор за неимоверния просперитет на "Амазон". За Безос именно рискът е инвестиция и растежът е невъзможен, ако не се поемат рискове. Дори ако те не се отплатят, провалът е добра възможност да научиш уроците си и никога не е "краят на света". Както Безос казва в едно от писмата: "И какво, ако сгрешите?".


"Представете си, че основателят и изпълнителен директор на "Амазон" Джеф Безос ви е бизнес ментор", пише в предговора на книгата небезизвестният Майкъл Хаят (Автор на "Твоята най-силна година" и "Свободен да се фокусираш").


Стив Андерсън е един от 150-те най-влиятелни инфлуенсъри в LinkedIn, където е следван от 340 000 човека. Той се занимава професионално и с публична реч. Богатото му портфолио съдържа презентации на разнообразни теми: бъдещето на технологиите, влиянието на социалните мрежи, различните бизнес модели в интернет и най-вече - как рисковете да се превърнат в предимство.


Из "Писмата на Джеф Безос" от Стив Андерсън


Риск и ръст


След повече от 35 години изучаване на бизнес аспекта на риска истински вярвам, че той бива само два вида: поет риск и непоет риск.


Благодарение на Джеф Безос Amazon е компанията, която най-бързо е постигнала приходи от 100 милиарда долара от продажби.


Е, как е успял?


Може би е майстор на риска?


* * *

Писмата на Джеф Безос. 14 принципа, с които да развиете бизнеса си като Amazon
С код 10Dnevnik получавате поне 10% отстъпка
Купете


С повече от 10-годишна кариера на лектор и консултант по технологии и риск знам, че много хора смятат защитата от риска за много важна. Рискът се възприема като изначално лош и хората правят всичко възможно да се уверят, че ако се случи нещо непредвидено и опустошително, което да ги направи уязвими и без финансово по-критие, те ще бъдат защитени.


Само че аз не възприемам риска по този начин... Открих, че и Джеф Безос не го възприема по този начин.
Разбрах, че има неразривна връзка между риска и бизнес ръста, която много хора пренебрегват. Разглеждан като предимство, рискът може да бъде поставен в една много положителна светлина. Затова и в тази книга ръстът на Amazon се изследва от една малкопо-различна перспектива - през призмата на риска.


Да, всеки бизнес изисква рискове, но произволното им поемане е като да хвърляш зарче. Никога не знаеш какво ще излезе. Безос обаче поема рискове преднамерено, което повечето бизнеси осъзнато могат да използват, за да постигат по-добри резултати.


Вярвам, че онова, което подхранва успеха на Amazon, е уникалният подход на Джеф Безос към поемането и използването на риска и отдадеността му към създаването на култура за експериментиране и изобретения. И всичко това се основава на възприятията му за успеха, а всъщност - и за провала.


Началото


През юли 1994-та 30-годишният Джеф Безос пуска малка онлайн книжарница - Amazon.com, кръстена на най-дългата река в Южна Африка. (Интересното е, че Amazon.com трябва да носи името Cadabra, като в "абракадабра", но Безос го променя, когато адвокатът му погрешно го чува като cadaver - труп.)


Amazon е кръстенa на реката поради две причини. Първата - за да се направи аналогия с мащаба (Amazon тръгва с мотото "най-голямата книжарница на Земята"), и втората - по онова време търсачките често подреждат сайтовете по азбучен ред и Amazon трябва да излиза на първо място.


Онова, което започва като простичка идея, скоро се разраства до една от най-скъпоструващите компании в света (измерено в пазарна капитализация) заедно с Apple, Microsoft и Google. Amazon е най-бързо достигналата до 100 милиарда долара продажби компания в историята. И една от първите, оценени на стойност 1 трилион долара. Има над 647 хиляди служители - повече от населението на много страни, включително Люксембург, Исландия и Бахамите. През 2010-а Безос казва:


"Идеята за Amazon ми хрумна, когато бях на 16. Стана ми известен фактът, че използването на интернет се увеличава с 2300% всяка година. Не бях виждал нещо друго да расте толкова бързо и мисълта да създам онлайн книжарница с милиони заглавия - нещо, което просто не би могло да съществува във физическия свят - ми се стори много примамлива.


Наскоро бях навършил 30 и преди година се бях оженил. Казах на съпругата ми Макензи, че искам да напусна работа и да се отдам на това откачено нещо, което вероятно няма да сработи, както не сработваха повечето стартъпи, и че не знам какво ще се случи след това. Макензи (която също е завършила Принстън и седи тук, на втория ред) отвърна, че трябва да го направя.


Като момче бях "гаражен изобретател". Създадох устройство за автоматично затваряне на врати от пълни с цимент гуми, соларна готварска печка от чадър и станиол, която не работеше много добре, и аларми от тави за печене, с които да хващам брат ми и сестра ми в крачка. Винаги съм искал да бъда изобретател, а тя искаше да следвам мечтата си."


(Реч пред бакалаврите в университета Принстън, 2010 г.)


През първите си 20 години в бизнеса Amazon оцелява в дотком балона от началото на века, финансовата криза и рецесията от 2007-2009 г., и безброй други финансови катастрофи, които изваждат от играта много негови съвременници.


До 2018 г., когато Amazon е оценена на 1 трилион долара, Джеф Безос е надминал по богатство Бил Гейтс, Уорън Бъфет и други 7 милиарда души, за да се превърне в най-богатия човек в света с нетна печалба от приблизително 137 милиарда долара.


Какво задвижва този безпрецедентен ръст?


И как Безос превръща една онлайн книжарница в компания за трилион долара във времена, в които безброй други технологични компании и книжарници се сриват? Какво бихте дали, ако можеше самият Безос да ви разкрие тайните на постигането на този успех - да се превърне в най-богатия човек в света, а Amazon - в компания за трилион долара?


За щастие, Безос не действа зад метална завеса и не крие механизмите и стратегиите си като Магьосника от Оз. И тук се появяват писмата до акционерите. Те разкриват начина на мислене и стратегията, които стоят зад Amazon от началото до наши дни.


Безос е изключително далновиден по отношение на разрастването на компанията. Той знае, че има ясно изразена връзка между риска и ръста. "Няма как да се развивате, ако не сте склонни да поемате рискове."


И точно в този аспект Безос прави онова, което аз намирам за невероятно проницателно: той избира един по-различен начин да играе играта - винаги оценява "възвръщаемостта на риска".

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK