Мит ли е детската невинност

"Република от светлина" е зареден с философския заряд на класическите творби "Повелителят на мухите" на Уилям Голдинг и "Сърцето на мрака" на Джоузеф Конрад.

© "Обсидиан"

"Република от светлина" е зареден с философския заряд на класическите творби "Повелителят на мухите" на Уилям Голдинг и "Сърцето на мрака" на Джоузеф Конрад.Във въображаем град край джунглата незнайно откъде се появяват 32 полудиви деца на възраст между 9 и 13 години. Със своето агресивно поведение те изваждат 200-хилядния град Сан Кристобал от летаргията на рутинното му съществуване. Малките нашественици нямат ясен лидер, говорят на неразбираем език, стават все по-дръзки и след кърваво стълкновение в един супермаркет изчезват мистериозно. Започват да изчезват обаче и деца от добри семейства в града. Напрежението нараства все повече, за да се стигне до стряскаща развръзка.


Това е част от сюжета на антиутопията "Република от светлина" на испанския писател Андрес Барба. Романът е публикуван през 2017 г. и носи на автора авторитетната награда "Ералде". Според литературната критика "Република от светлина" е зареден с философския заряд на класическите творби "Повелителят на мухите" на Уилям Голдинг и "Сърцето на мрака" на Джоузеф Конрад.


А американският критик Едмънд Уайт е категоричен, че "от време на време се появява някой писател, който не се ограничава да регистрира нещата, а създава нова реалност, способна да хвърли светлина върху най-тъмните ни мисли. Кафка прави това. Бруно Шулц го прави. А сега и Андрес Барба".
Действително ли жестокостта съществува естествено у децата? Мит ли е детската невинност? Какво не успяват да дадат възрастните на чуждите и на своите деца? И дали тези "други" деца не посяват семената на различен ред, на нова цивилизация?


Това са част от общочовешките въпросите, които поставя Барба в "Република от светлина" и тяхната универсалност и актуалност обяснява големия интерес към книгата.


Досега романът има 17 превода, а от понеделник, 15 март, ще е достъпен и на български. Книгата излиза като издание на "Обсидиан" в превод на Маня Костова.


Андрес Барба е роден през 1975 г. в Мадрид. Дебютира с новелата "Костта, която най-много боли" (1998), отличена с наградата "Рамон Сендер". През 2001 г. публикува романа "Сестрата на Катя", финалист за наградата "Ералде" и по-късно филмиран. Със следващите си произведения: "Добрите намерения" (2002, сборник новели, издаден на български от "Ерго"), "Малки ръце" (2008), "Август, октомври" (2010), "Смъртта на един кон" (2011) и "В компанията на клоун" (2014) Андрес Барба се утвърждава като един от най-ярките и оригинални представители на испанската литература. Той е и талантлив преводач на класически англоезични автори, есеист и фотограф.


Из "Република от светлина" от Андрес Барба


Аз съм две неща, които не могат да бъдат смешни: дивак и дете.
Пол Гоген


Република от светлина
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Когато ме питат за трийсет и двете деца, загинали в Сан Кристобал, отговорът ми се мени в зависимост от възрастта на моя събеседник. Ако ми е горе-долу връстник, отвръщам, че за да разберем нещо, е нужно просто да сглобим късчетата от онова, което сме видели; ако пък е по-млад, го питам на свой ред дали вярва в лошите поличби.


Отговорът почти винаги е отрицателен, сякаш да вярваме в подобни неща би означавало, че не ценим особено свободата. Тук аз спирам да задавам въпроси и излагам собствената си версия за събитията, тъй като не разполагам с друга, а и би било безполезно да убеждавам хората, че не става въпрос за зачитане на свободата, а за наивната им вяра в справедливостта. Ако бях малко по-решителен или поне не толкова страхлив, всеки път бих започвал разказа си със следното изречение: "Почти всеки получава каквото е заслужил, а лошите поличби съществуват". И още как.


***


Всички приемат нападението в супермаркета "Дакота" за начало на сблъсъците, но проблемът се бе зародил много по-рано. Откъде изникнаха децата? Най-популярният документален филм на тази тема, създаден от Валерия Данас и озаглавен "Децата" - тенденциозен, ако не и откровено неверен, - започва с тази помпозна фраза, изписана на фона на кървавите кадри от супермаркета. Откъде изникнаха децата? В крайна сметка това си остава големият въпрос. Откъде? Ако човек не познава времето, когато ги нямаше тук, би могъл едва ли не да си помисли, че те винаги са се движели по нашите улици, мръсни, но излъчващи странно детско достойнство къдрокоси хлапета със загорели от слънцето лица.


Трудно е да се каже в кой момент очите ни свикнаха да ги виждат и дали при първите ни срещи с тях се изненадахме. Сред многобройните теории най-малко абсурдна може би е изказаната от Виктор Кобан в неговата колона в "Ел Импарсиал" - според нея те се бяха "влели капка по капка" в града и отначало се бяха смесили с децата от туземното племеньеè, които бяхме свикнали да виждаме да продават диви орхидеи и лимони на кръстовищата.


Някои видове термити притежават способността временно да мутират, като приемат външността на други видове, за да проникнат в чужда среда, и показват истинския си облик едва след като се установят в новото обкръжение. Може би трийсет и двете бяха възприели описаната стратегия с онази предсловесна интелигентност на насекомите и бяха направили всичко възможно, за да заприличат на децата ньеè, които познавахме. Но дори да беше така, въпросът си остава без отговор: откъде бяха изникнали? И защо всички бяха на възраст между девет и тринайсет години?


Най-простата (но и най-недоказаната) теза е, че това са били деца от цялата провинция, отвлечени от мрежа трафиканти и събрани на едно място в джунглата край река Ере. Нямаше да е за пръв път. Няколко години по-рано, през 1989-а, бяха спасени седем тийнейджърки малко преди да бъдат "разпределени" в публични домове из цялата страна, и в колективната памет все още бяха живи снимките, направени от полицията, след като ги бе открила в малка ферма сред джунглата само на три километра от града. Също както някои събития в живота не позволяват наивността да трае вечно, така и въпросните снимки бяха разделили времето на "преди" и "след".


Не ставаше дума само да се признае една безспорна социална действителност, но и че породеният от нея срам мълчаливо е станал част от колективното съзнание - така както определени травматични събития оформят характера на някои семейства, без никога да бъдат споменавани.


Затова се наложи предположението, че въпросните деца са избягали от "лагер" и са се появили в града внезапно. Тезата - повтарям, че тя бе лишена от доказателства - се основаваше на незавидното първо място, заемано от нашата провинция по брой на отвлечени деца в цялата страна, но положителното в нея беше, че предоставяше обяснение за онзи предполагаемо "неразбираем" език, на който говореха трийсет и двете и за който по онова време се предполагаше, че е чужд.


Тогава като че ли никой не проумяваше нещо съвсем просто: да се приеме подобна теза беше все едно да се допусне, че за една нощ броят на принудените да просят деца е нараснал със седемдесет процента и това обстоятелство по никакъв начин не е предизвикало тревога.


Преглеждам протоколите от съвещанията, проведени през онези месеци в отдел "Социални грижи" (чийто директор бях аз), и установявам, че за пръв път детската просия се появява като точка в дневния ред на 15 октомври 1994 г., тоест дванайсет седмици преди нападението в супермаркета "Дакота".


Това означава - като се има предвид колко бавно се придвижват до институционалното поле действителните проблеми на Сан Кристобал, - че присъствието на децата в града вероятно е датирало от поне два-три месеца по-рано, тоест от август или юли.


Твърдението за масово бягство от лагер в джунглата е толкова спорно, че прави донякъде по-приемлива предизвикалата голям смях "магическа теза" на представителката на общността ньеè Итаете Кадагон, според която децата бяха "изникнали" от реката. Ако не възприемаме думата "изниквам" буквално, може би няма да ни се стори толкова невероятна хипотезата за някаква внезапно изникнала връзка между техните съзнания, която ги е подтикнала да се съберат в град Сан Кристобал.


Днес знаем, че макар половината от тези деца да са произхождали от градове и села в близост до Сан Кристобал (и съвсем малък процент от тях да са били отвлечени), останалите бяха изминали необяснимо как над хиляда километра от градове като Масая, Сиуна или Сан Мигел дел Сур. След идентифицирането на труповете бе установено, че две от децата са били от столицата и за тяхното изчезване е било съобщено на властите месеци преди това, а в обкръжението им не се е случило нищо кой знае колко подозрително до момента на "бягството" им.


***


На 15 октомври 1994 г. по точка четвърта от дневния ред на едно от двете месечни заседания на отдел "Социални грижи" общинската съветничка Исабел Планте за пръв път повдигна въпроса за детската просия. Използвайки витиевата популистка лексика, тя представи три жалби за "нападения" срещу граждани в различни точки на града - първата беше от собственик на заведение в квартал "Тоедо", където някакви деца задигнали от касата дневния оборот; втората жалба беше от жена на средна възраст, на която откраднали чантата насред площад "Шестнайсети декември"; а третата бе подадена от сервитьор в кафене "Солер", който твърдеше, че е "подложен на обиди и тормоз от вандали на приблизителна възраст дванайсет години".


Съветничката излагаше първо фактите, след това искаше да бъдат удвоени средствата за сиропиталището, за да се осигури необходимата закрила на въпросните деца, а накрая обвиняваше лично мен за положението, в което била изпаднала общината в социалната област. Изнесе ни истинска лекция по популистка диалектика: обрисува излязла от контрол ситуация, предложи неосъществимо решение и стовари цялата отговорност върху политическия си опонент. Но ако оставим настрана реториката, речта на госпожа Планте се оказа доста показателна за начина, по който детският свят бе започнал да създава неудобства на всички нас.


В есето си за сблъсъците, озаглавено "Бдителността" и публикувано по повод на първата годишнина от смъртта на трийсет и двете, професор Гарсия Ривелес посвещава дълга глава на мита за детската невинност.


Митът за детската невинност - казва тя - е една преиначена, позитивна и удобна разновидност на мита за Изгубения рай. Представяйки децата като светци, застъпници и весталки на своеобразна "джобна" религия, на тях се вменява мисията да олицетворяват за възрастните изначалното състояние на благодат.


Но онези деца, които вече бяха започнали мълчаливо да завземат улиците, твърде малко приличаха на двете познати ни дотогава превъплъщения на въпросната изначална благодат - нашите собствени деца и децата ньеè. Вярно е, че последните бяха мръсни и не ходеха на училище, вярно е също, че бяха бедни и в своето късогледство обществото на Сан Кристобал ги бе обявило за неспасяеми, но фактът, че бяха местни, смекчаваше тяхното положение и донякъде го правеше невидимо.


Колкото и да се явяваха пред очите ни - жалки, мръсни и чести жертви на вируси, - ние вече бяхме имунизирани против неволите им. Купувахме от тях по някоя орхидея или пликче лимони, без да се разстройваме: тези деца бяха болни и неграмотни също както джунглата беше зелена, земята червена, а река Ере влачеше тонове тиня.


Колкото до останалото, не може да се каже че Сан Кристобал се отличаваше с кой знае какво. В средата на 90-те години той не беше по-различен, отколкото всеки друг голям провинциален град. Сърцевината на икономиката в региона - отглеждане на чай и цитруси - бе навлязла в период на значително благоденствие, дребните фермери бяха започнали да работят за своя сметка и това осигури възхода на средната класа. За период от пет години градът се бе преобразил, малките предприятия растяха, а заедно с тях - спестяванията и всеобщата фриволност.


Компанията - строител на водноелектрическата централа, финансира обновяването на крайбрежната алея и това напълно промени облика на града: историческият център престана да е запазеното за отдих място и Сан Кристобал за пръв път започна да живее, "съзерцавайки реката", както превзето обичаше да се изразява нашият кмет тогава.


Добрите намерения
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

В този нов град изведнъж започнаха да се виждат млади майки с детски колички, влюбени двойки и спортни коли, които не успяваха да се впишат в пейзажа и броните им стържеха по всички гърбици за регулиране на трафика. Децата, нашите деца, бяха не само допълнителен декор в тази оркестрирана сценография, а и в известен смисъл попадаха в сляпата точка на снобизма в града.


Хората до такава степен бяха обзети от усещането за просперитет, че появата на децата, на онези други деца, предизвика очевидно неудобство. Благосъстоянието залепва за мислите като влажна риза и едва когато неочаквано понечим да направим някакво движение, откриваме, че сме хванати в плен.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 480 Неутрално

  Дежа вю–лема:
  „Времето не може да бъде променено!"
  Всичко което се е случило не може да бъде променено – точка! Тоест: ако с машина на времето се върнем в детството си като деца, ще го изживеем пак по същия начин и няма да можем да поемем по друг житейски път.Фактите и обстоятелствата, които са ни докарали до там – формирали са съзнанието ни, че да вземем определено решение и в първия и във всеки следващ път когато се върнем във времето ще бъдат същите. Следователно: решенията за поведение, които ще последват, ще са под влияние на същите физически и психически параметри и решенията винаги ще са такива каквито са били.

  10.04.2016

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 2. 2 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Философски глупости. Всичко е въпрос на инстинкти и еволюция. Докато са в семейството децата имат полза да са сладки, мили, невинни и безпомощни за да получават грижи. Ако се сблъскат с живота, в тях се отключват други инстинкти.

 3. 3 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Любопитно

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  Следователно свободната воля е само един мит?!

  klimentm
 4. 4 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Иначе ако съдя по себе си, тъй като съм с много силна памет, като малък се случваше да крадя (не от нашите, естествено; и не от глад) и лъжа най-безцеремонно и не ми пукаше особено. Правех пакости за развлечение, от типа на пукане на гуми, драскане на коли с пирони, хвърляне на камъни по влакове (от товарните превозващи нови коли) от мостове и далеч по-тежки и опасни, да не изброявам. Като поотраснах осъзнах, че не е правилно и вече не го правя. Не заради закони и репутация, а просто съвестта не ми позволява. Като непълнолетен се отнасях и много жестоко с момичетата и наранявах чувствата им, често ги и биех ако ме ядосат, сега ми е жал за тях и винаги гледам да ги предпазя. Така че нещата са спорни.

 5. 5 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Всичко което се е случило не може да бъде променено – точка
  —цитат от коментар 1 на Красимир Андонов

  Нито което "ще се случи". То всъщност нема и да се случи, защото вече се е случило, т.е. разделянето на минало, настояще и бъдеще е една илюзия.

 6. 6 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  За да не излезе, че си го изсмуквам от пръстите или съм чел некоя тъпа книга, случи ми се сън, който едновременно повлия на бъдещето, а бъдещето на него, т.е. на настоящето. Два кадъра от живота, отдалечени на 10-12 часа един от друг, които се преплетоха и си повлияха взаимно. Тоест, причинно-следствената връзка между събитията не върви от настояще към бъдеще, а всички времена са писани паралелно. Само изглежда иначе за да се съхрани логическата и сюжетна линия от наша примитивна гледна точка.

 7. 7 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  “ Мит ли е детската невинност”
  ——
  Коментар на читател от Амазон: “What’s the point? Why should I care?”

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 8. 8
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 9. 9 Профил на z_z_z
  z_z_z
  Рейтинг: 229 Неутрално

  За да не излезе, че си го изсмуквам от пръстите или съм чел некоя тъпа книга, случи ми се сън, който едновременно повлия на бъдещето, а бъдещето на него, т.е. на настоящето. Два кадъра от живота, отдалечени на 10-12 часа един от друг, които се преплетоха и си повлияха взаимно. Тоест, причинно-следствената връзка между събитията не върви от настояще към бъдеще, а всички времена са писани паралелно. Само изглежда иначе за да се съхрани логическата и сюжетна линия от наша примитивна гледна точка.
  —цитат от коментар 6 на ywr53649513


  Има гледна точка, от която самото случване на събития е "примитивна" гледна точка.

 10. 10 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално

  До коментар [#4] от "ywr53649513":

  Както разбирам, ти си почти от моето поколение, чиито родители от рано сутринта до привечер бяха на работа, а ние децата (особено през лятната ваканция) цял ден се мотаехме по улиците, имахме си някакви наши игри, занимания, но отделяхме време и за пакости (да крадем плодове, да чупим някое стъкло). Някои по-големи ни правеха забележки, или ни учеха на нови пакости - е за разнообразие отивахме на лятната читалня да четем, и това донякъде ни вкарваше в пътя. Не случайно се е появила класиката "Повелителя на мухите" - децата на възраст между 9 и 13 години могат да бъдат и много опасни!

 11. 11 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Всяко поле оставено без мотика бива бързо завладявано от бурени.
  Хората, както и разтенията, трябва да се култивират най-вече за да бъдат опазени от самите сене си.

 12. 12 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  Че децата правят пакости е ясно! И аз съм правил!
  Важно е да спрат да ги правят като порастнат, а да не останат завинаги, деца!

  .......................

  Колко "невинни" са деца-войници в Африка, накарали млада майка да разстреля бебето си, защото ако не го направи, те ще разстрелят двете ѝ по-големи деца?
  Колко невинни са деца-червени кхмери(по време на Пол Пот), вързали на въже новородено, и ритащи го като топка?

 13. 13 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3857 Неутрално

  Невинността на децата е нещо относително. Терминът "невинност" се използва в смисъл, че те се раждат без познание и понятия, като добро, зло, хубаво, лошо, красиво, грозно, правилно, неправилно. Те са, като бял лист, който тепърва ще бъде изписан, без никакво разбиране за социалните взаимоотношения в обществото. Всичко идва в последствие, чрез възпитанието в семейството и под влияние на окръжаващата среда и допира с различни хора. В детската градина, училището,на улицата. Това се отнася и за децата - войници, и за децата от бандите в гетата.

 14. 14 Профил на Костадин Иванов
  Костадин Иванов
  Рейтинг: 3259 Неутрално

  Достатъчно е да видиш как три деца бият друго, а поне пет снимат с телефоните и всякакви префърцунени предубеждения ще те напуснат.

  Еретик
 15. 15 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  Въпроса е много интересен. Има една теория за божията и за човешката воля. В рамките на божията воля може да взимаш много решения, които да определят битието ти. Илюстрира се със следните примери
  1. Ако божията воля е да се занимаваш с автомобили, то в рамките на нея, ти с твоите решения може да бъдеш от автомонтьор до собственик на автомобилен завод.
  Пример 2: има една детска чешка игра ”драчи доупйе” (брлогата на дракона). Тя се играе така, че във всеки твой ход трябва да взимаш решение, по кой от няколкото предложени пътя да хванеш, като знаеш само как изглежда началото на пътя, но не и края. На края на всеки път пак избираш. И така до целта. Понеже играта е такава, че на момента всеки учадтник си измисля какви са пътищата, може да се играе безкрайно.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 16. 16 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Неутрално

  До коментар [#3] от "klimentm":

  И към предишният ми коментар —>разбира се, може да се запънеш и да правиш нещо за което си мислиш, че е добре за тебе защото е престижно например или защото така са решили родителите ти (например божията воля е да си служител а ти се напъваш за бизнесмен) и после цял живот все нещо е на криво, липсва лекота и радост от занятието.
  Въобще много интересен въпрос зададе.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 17. 17 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 3060 Неутрално

  няма да ни се стори толкова невероятна хипотезата за някаква внезапно изникнала връзка между техните съзнания, която ги е подтикнала да се съберат в град Сан Кристобал.
  _____________

  “ Мит ли е детската невинност”——Коментар на читател от Амазон: “What’s the point? Why should I care?”
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  Всъщност в Америка децата най-често са ADD или ADHD-Pl или друго поведенческо разстройство, трудно могат да се съсредоточат и сами да си забършат сополите, ама фантастите,дори и политици и медии искрено вменяват ,че могат да организират солидарни групи.

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 18. 18 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Неутрално

  До коментар [#4] от "ywr53649513":Както разбирам, ти си почти от моето поколение, чиито родители от рано сутринта до привечер бяха на работа, а ние децата (особено през лятната ваканция) цял ден се мотаехме по улиците, имахме си някакви наши игри, занимания, но отделяхме време и за пакости (да крадем плодове, да чупим някое стъкло). Някои по-големи ни правеха забележки, или ни учеха на нови пакости - е за разнообразие отивахме на лятната читалня да четем, и това донякъде ни вкарваше в пътя. Не случайно се е появила класиката "Повелителя на мухите" - децата на възраст между 9 и 13 години могат да бъдат и много опасни!
  —цитат от коментар 10 на historama


  Като (вероятно) по възрастен и от двамата ви да кажа...напиша де: Помня още през 50те години това явление: Мотащите се по улицата, "вътрешните дворове" в София и по градинките. Още тогава и двамата родители работеха, и ако нямаше дядо/баба в къщи-децата се мотаха (мотахМЕ, и аз отраснах така😀) по цял ден без реален надзор.

  И правехме бели както ги е описал автора на коментар 4😀 Че и по лоши/по опасни: На съученик в отделенията "карбидна бомба" му откъсна 2 пръста от ръката...ПОсле го разкарваха като маймуна за показ "как пострадал от 'мириканска бомба маскирана като детска играчка. Ей тамо 1953-54 (малко след кончината на "бащицата на народите")
  До коментар [#10] от "historama":


  До коментар [#4] от "ywr53649513":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 19. 19 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Неутрално

  Споровете дали някои хора се раждат лоши или такива ги е направило възпитанието и средата съществуват откакто съществува и цивилизацията.
  "Nature or nurture" както казват англоговорящите.
  Истината е, че цивилизоваността е доста тънък пласт в човешката психика и при екстремни обстоятелства в някои случаи надделява първичното, т.е. животинското. По време на войни, катастрофи и природно бедствия, например. Има хора, които се жертват, но има и такива, които постъпват подло и които после правят всичко възможно да прикрият своето малодушие и подлост.
  Защо при децата да е различно? Много от тях дори и не осъзнават значението на постъпките си дори когато става въпрос за психически и физически тормоз над по-тихите и кротки деца.
  Анонимността в нета е хранителна среда за т.нар. "хейтърство" и използване на всевъзможни квалификации и обиди с цел да уязвят опонента. Нещо, което не биха направили в реалния живот най-малкото заради негативната реакция на околните. Възрастните дават лош пример с поведението си в социалните мрежи и форумите.
  После се чудят защо отрочетата им или участват в насилие или снимат отстрани.

 20. 20 Профил на pamela
  pamela
  Рейтинг: 3040 Весело

  До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  То тогава (50-те и 60-те години на миналия век) по улиците нямаше много движение, особено пък страничните улици в провинцията, които се използваха за игра на футбол и народна топка. Имаше и много деца, на които родителите работеха и които бяха постоянно навън.
  Стана кофти, когато ни прокараха телефони, тогава родителите можеха да упражняват дистанционен контрол защо не сме вкъщи и не учим.

 21. 21 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2341 Весело

  До коментар [#20] от "pamela":

  Виж с мобилните телефони нещата си дойдоха на мястото, един сътрудник, дългогодишен гурбетчия и голям зевзек (да го поменеме), викаше, че неговата жена била най примерната гурбетчийска съпруга. От както и купил мобил, когато и да звъннек все била или в къщи или при комшийката да правят кекс.😂

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 22. 22 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  До коментар [#18] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":То тогава (50-те и 60-те години на миналия век) по улиците нямаше много движение, особено пък страничните улици в провинцията, които се използваха за игра на футбол и народна топка. Имаше и много деца, на които родителите работеха и които бяха постоянно навън. Стана кофти, когато ни прокараха телефони, тогава родителите можеха да упражняват дистанционен контрол защо не сме вкъщи и не учим.
  —цитат от коментар 20 на pamela


  Права си за всичко😀 Само остава да уточним КОГА прокараха телефоните та да има дистанционен контрол😀 Щото и телефоните ("линиите".."постовете" ли им викаха) бяха кът😀

  За "вашите" не знам кога са им прекарали телефон (предполагам "дуплекс" в началото). На нас, на Раковски/Графа не ни прекараха телефон щото...нямало-това до 1957. От мойте съученици живеещи наоколо телефони имаха само двама (живеещи в собствени апартаменти от 30те, с телефони "от преди 9/9), и един друг с баща 3ти секретар на ЦК на бкп (и милиционер на стълбите пред апартаментът им)😀

  После живяхме 2-3 г в бившия комплекс "Ленин" (до Печатницата...или както там се казваше) под наем в един "червен блок". И пак само 1/3 от апартаментите бяха с телефон. После минахме на Хиподрума и там през 1963 ни прекараха телефон "дуплекс", и то "с връзки"😀
  До коментар [#20] от "pamela":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 23. 23 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":


  До коментар [#6] от "ywr53649513":

  Представи си,че имаш съвършен близнак наложен плътно върху теб и поради това не успяваш да го регистрираш по никакъв начин. Това ще стане възможно само ако пълният синхрон с теб се наруши и дори и той да те копира като движение - ако бъде преместен от теб в пространството,(примерно на два метра) или във времето,(примерно на две минути след теб),тогава вече ще успееш да го регистрираш. (Отварям една скоба,пътуването във времето е абсолютно невъзможно и е фантасмагория на оня псевдо-учен Айнщайн).
  Трябва да има някаква разлика,колкото и да е нищожна тя,за да може да се каже,че има нещо. И най-нищожната разлика в трептенето на две неща ги прави различни неща.

  П.П.

  Хората трябва да избягват идеята че нищо не зависи от тях,защото тя може да ги потисне и смаже...

 24. 24 Профил на bobhunter
  bobhunter
  Рейтинг: 927 Неутрално

  Бавно и не съвсем възникнала "средната класа", а почти едновременно с нея и класата на уличните банди от "мръсни", бездомни деца оплетени в мрежите на наркопласьорите, сутеньорите, комарджиите и лихварите; също така класите на уличните просяци и клошари, на мутрите и техните излъскани главатари. Обществото само си отглежда ада, в който живее. Децата на възраст между 9 и 14 години, чеда на дявола в кошмара на ада, няма как да са невинни в отношенията си с другите, с "праведните". Мнозина в нашите уж свободни, уж либерални общества, които разчитат на големи парични постъпления от данъците плащани от хазарта за бюджета на държавата , за строежа на комунални благини, не си дават сметка, че един ден техните собствени деца ще изтеглят бърз, необезпечен кредит, ще прахосат парите в казината или ще си купят наркотици, ще задлъжнеят и повече няма да бъдат невинни. С други думи няма невинни, няма недосегаеми в блатото, в ада, който сами си създаваме.

 25. 25 Профил на Tzar Vova Josei-ki
  Tzar Vova Josei-ki
  Рейтинг: 585 Неутрално

  До коментар [#7] от "Gretel":


  “What’s the point? Why should I care?”
  —цитат от коментар 7 на Gretel


  ++

  Защо трябва да ми пука за нещо, далече от мене?
  Кога, ако ми пука, ще ме обвинят в нарушаване на лично пространство?

 26. 26 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2493 Неутрално

  Питайте Павлик Морозов, вдъхновението на принц Хари.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 27. 27 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2199 Любопитно

  До коментар [#19] от "pamela":

  Действително. Една от най-полезните книги, които съм прочела през последните години, е "Трийсет години в Гомби," от Джейн Гудъл - зооложката, известна с изследванията си на шимпанзетата в Танзания. Тази книга осветли за мен не само поведението на уж много префинени колеги по време на факултетни събрания, но и взаимоотношенията в трагедиите на Шекспир. От тази гледна точка, имат ли децата невинност? Да, имат. И май точно тя ги кара да се държат като зверове. С порастването, и склонността към зверства, и въздържането от зверства стават по-култивирани.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 28. 28 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#23] от "deaf":

  Айнщайн не е имал предвид такъв тип пътуване във времето, при което да срещнеш твоето "аз" от миналото или бъдещето. Той твърди, а впоследствие се доказва и експериментално, че времето тече различно в зависимост от скорост и гравитация. Ако ти живееш на 6-тия етаж, часовникът ти ще избърза от този на комшията от 5-тия, дори да са съвършено точни и синхронизирани изначално. Или ако той си стои вкъщи под карантина, а ти пътуваш до Занзибар и обратно със самолет - твоят ще изостане. Но това е нещо съвсем различно.

  В коментар 6 не говоря за пътуване във времето, а за взаимодействие и преплитане между два отрязъка от време. Не твърдя, че аз от настоящето и аз от бъдещето сме независими един от друг и всеки си живее в своето време. Човекът си го представям по-скоро като приемник, събитията като "кино-лента", а времето като илюзия.

  Никоя идея не може да те смаже, защото се свиква с всичко. Дори събитията да не зависят от теб, те се случват чрез теб. Ти се потапяш в живота, в ежедневието, вършиш си твоите работи, имаш амбиции, цели и забравяш как работи Вселената. Ако стане на въпрос тогава се сещаш, не ти е постоянно в главата. Така живеят хората, според които всичко е предопределено. Това има и предимства, защото не изпадаш в параноя и страхова невроза, че нещо неприятно може да ти се случи, нито се самообвиняваш ако си сбъркал некъде или си пропуснал голем шанс. Нема връзка с оптимизъм и песимизъм или с депресия и щастие, това са черти от характера и моментни състояния, зависещи от гени, житейски път, обкръжение, успехи, проблеми и пр. Християнството, ислямът и др. религии работят на тоя принцип, както и народните вярвания за съдбата.

  Но на некакво друго ниво може и да имаме контрол, кой знае. Може и да има възможност за смяна на лентата, за пренаписването ѝ преди пускане или при пауза, за прескачане в друга реалност, в която котката на Шрьодингер е жива и т.н., теории много.

 29. 29 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#28] от "ywr53649513":

  С първият абзац не съм съгласен. Айнщайн греши във всичко. Разбира се това е мое усещане,(теория)...

 30. 30 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 1046 Неутрално

  Детската невинност е мит, но детската жестокост е реалност.

 31. 31 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#10] от "historama":

  Явно има нещо социопатско в децата. Родителите ми даваха достатъчно свобода, но не и лош пример. Едва ли и книгите са ми влияли лошо, защото обичах да чета. Но просто е липсвала тая емпатия в детските години, с изключение към най-близките и към животните в моя случай. И така бехме повечето деца май.

 32. 32 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  Преди двадесетина години властваше теорията че човек е “ чиста дъска” на която семейството и обществото пишат поведенческия характер на индивида, тази история отива в забвение във връзка с генетичните открития които показват че съществуват различни гени влияещи на поведението и възможностите ни. Има и много изследвания в тази област. Вероятно семейството и средата само “дописват” онова което генетично ни е “ предопределено”

  klimentm
 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#31] от "ywr53649513":


  Човек се учи главно от опита си, така че децата пробват почти всичко което ще им помогне в живота им като изградени личности

  klimentm
 34. 34 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#31] от "ywr53649513":


  До коментар [#30] от "nebido":


  До коментар [#33] от "klimentm":

  Отхвърлям виждането,че съществува Абсолютно Зло,(Дявол),което "генетично" било заложено у някои хора.

 35. 35 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Любопитно

  Има една лаборатория в Иейл, наричана "бебешката" (официално е Infant Cognition Center) която от поне 30 години се занимава с изследвания на психиката на бебета до 24 месеца. Там водещи са една съпружестка двойка професоръ, Карен Уин и Пол Блуум.
  Та, според тях бебетата са родени с основно разбиране на понятията "добър" и "лош" като поведенчески характеристики.
  Опитите за доказване на тази теза са интересни, затова ще дам линк към една опростена и разбираема публикация на СНН от февруари 2014

  https://www.cnn.com/2014/02/12/us/baby-lab-morals-ac360/index.html

 36. 36 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#30] от "nebido":

  Ако обърнете внимание на пост 27 от колежката 7777, наистина разглеждането на поведението на приматите би било много полезно. Подрастващите опитват границите на социалните норми, както индивидуално, така и в групи. Това което наричате "жестокост" е в рамките на толерираното от дадената общност и разбиранията за качествата необходими да се оживее и да успееш. Ако общността толерира "жестокостта" като проява на сила и независимост, тя ще ескалира до приетите граници, а в някои случаи и извън тях като опитване за разширяване на границите. Ако толерира подчинение към по-силния до степента на "унижение" в нашите разбирания, то това е нормативната мярка. Така е при живтоните, така е и при нас.

 37. 37 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#34] от "deaf":

  Вероятно няма буквално 'ген на злото' но но има такива които те правят по невъздържан и избухлив, по необщителен или студен,по възприемчив и обратно. Човек е способен да подтсне отрицателните си реакции, сигурно социопатите всред нас са много повече отколкото можем да си представим но не всички стават масови убиици или изнасилвачи.

  klimentm
 38. 38 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#35] от "daskal1":

  Опитите с близнаци или възрастово близки братя сочат обратното... По една наша телевизия дадоха циганин,който като дете е бил осиновен от шведско семейство от детски дом и израсъл в Швеция. Но между временно брат му остава в детският дом и в България. Еми "шведският" циганин се беше като държане чист швед,само че с мургава кожа. Докато брат му си беше наш "български" циганин...

 39. 39 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4083 Неутрално

  До коментар [#36] от "daskal1":

  Интерсно изследване е и книгата на Стивън Пинкер/Steven Pinker / The Blank Slate: The Denial of Human Nature in Modern Intellectual, най общо казано той комбинира наследствените и придобити навици като основени драйвъри на човешкото поведение.

  klimentm
 40. 40 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  До коментар [#28] от "ywr53649513":

  Защо се продължава с писане на подобни глупости, след като и тук, във форума, съм дал абсолютно доказателство, че подобни твърдения са абсурд? Ако за Саша Барен Коен можем да спорим дали е бездарник, защото било въпрос на вкус, малоумията, за които реч в дописка #28 са извержение на категорично доказуем бездарник. Дали имало абсолютно зло, дали съпружеска двойка в Йейл прави смислени изследвания, това са въпроси, по които научната истина никога няма да ни се разкрие и ще си останат само спекулаци. Но, това, че обсъжданите в #28 несмаслени твърдения са продукт на един проносиран бездарник, е абсолютна истина, пряко доказуема без забавяне.

 41. 41 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Весело

  До коментар [#37] от "klimentm":

  Социопатията и патологичната агресия се отключва у даден човек,когато той е бил жестоко потискан ОТВЪН... Когато са били потискани някои негови дълбоко ЛИЧНИ потребности.
  Мразя общите приказки и затова давам пример. Приятели на Кирил Маричков в Полша му разказали,че партийните членове на полската комунистическа партия забранявали в началото да се слуша западна музика като тази на Бийтълс. Като на самите партийни членове песните на Бийтълс им били напълно безразлични!!! Те не изпитвали никаква лична потребност да слушат Бийтълс! Но ако на мен някой ми забрани Бийтълс,ще стана сериен убиец,казано на шега,но и сериозно...

 42. 42 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Весело

  До коментар [#41] от "deaf":

  Доста измислена история, много вероятно е някой да се е пошегувал с Маричков. Като човек живял доста в Полша определено мога да ви кажа, че имаше младежки радиостанции които предаваха и най-тежкия "метален" рок, и че в Полша никога не е имало забрана за музика. Пример за такава радиостанция е "Розглошня Харцерска". После, с почти 18 милиона поляци живеещи в чужбина и далеч по-открита система на пътувания на роднини и младежки обмен Полша беше светлинни години пред България в това отношение. Аз самият съм бил стипендиант на американска програма която финансира и семестър в чужбина (Оксфорд) заедно с мои състуденти в периода 1972-74 г.

 43. 43 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#42] от "daskal1":

  Важното в тази история е,че "другарите" не са имали никаква потребност от висша музика. От никаква музика.
  И наистина е възможно в определен период да са преследвали тази музика. "Полските" комунисти дори са убивали свещеници...

 44. 44 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4212 Неутрално

  До коментар [#43] от "deaf":

  Убиваха ги служители на техните КГБ - "Безпиеката" в годините на борбата на "Солидарност", и то случаите са единични и след това имаше разследвания и ефективни присъди, не като в България. Иначе ксендзовете си бяха институция, особено по селата и малките градчета. Те и сега са.
  А иначе партийни секретари (партията беше Полска Обединена Работническа) ходеха на църква редовно. Също интересно.

 45. 45 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#25] от "Tzar Vova Josei-ki":

  “ Кога, ако ми пука, ще ме обвинят в нарушаване на лично пространство?“
  ——
  Ами, например, когато това лично пространство се е счекнало извън външната врата на къщата. Макар, в случая, тоя коментар просто да съвпадна с липсата на интерес към темата у мен

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 46. 46 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1076 Неутрално

  До коментар [#39] от "klimentm":

  “ той комбинира наследствените и придобити навици като основени драйвъри на човешкото поведение.”
  ——
  Мерси, Климе, за референса! Аз си го харесвам Пинкер — преживя интересно очевидни неща. Допълнителна мотивация да я пробвам, нищо, че е стара, е да видя кво пак не си разбрал.
  Апропо, “Крадлата на книги” за която мрънкаше миналата година, се оказа много сладко книжле... вярно не е за тебе

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 47. 47 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":

  Колега,тайните комунистически служби НЕ могат и носа да си избършат без разрешението на Вожда и Партията.

  А партийните секретари са ходили на църква не защото са били вярващи,а от чисто практични политически съображения.

 48. 48 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  Философски глупости. Всичко е въпрос на инстинкти и еволюция. Докато са в семейството децата имат полза да са сладки, мили, невинни и безпомощни за да получават грижи. Ако се сблъскат с живота, в тях се отключват други инстинкти.
  —цитат от коментар 2 на ywr53649513


  Сигурно изобщо не си гледал деца.
  Изкара ги по-големи подлеци и преструвани от възрастните.
  За да търсиш полза зад това, което реално ти се представя, ти би трябвало да имаш информация за онова другото, а при децата такива познания все още ги няма.
  Всичко, което се отключва у децата се базира на естествени, независещи от децата условия и реакции за самосъйранение.
  Например (в "Повелителят на мухите") децата попадат на остров, където няма храна и те стават все по-гладни. Естественият стремеж да оцелеят ги превръща в зверове ловуващи за други деца....
  Когато обаче условията се променят (идва соасителен кораб) държанието на децата се връща към нормалното.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 49. 49 Профил на Храбър
  Храбър
  Рейтинг: 3542 Неутрално

  До коментар [#44] от "daskal1":Колега,тайните комунистически служби НЕ могат и носа да си избършат без разрешението на Вожда и Партията. А партийните секретари са ходили на църква не защото са били вярващи,а от чисто практични политически съображения.
  —цитат от коментар 47 на deaf


  При Полша е малко по-различно от колкото в България.
  Там католическата църква си е имала влияние върху обществото от много отдавна.
  Поляците са вярващ в Бога народ.
  Не случайно полският папа (той не случайно и беше избран де) отиде на посещение там.

  "Безнаказаността на похищенията и произволното разполагане с притежанията на повалените стари имуществени прослойки след 9-ти септември има като пряко следствие създадената и поддържана политическа обстановка за корупция"
 50. 50 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Сигурно изобщо не си гледал деца.
  Изкара ги по-големи подлеци и преструвани от възрастните.
  —цитат от коментар 48 на Храбър

  Не знам колко е адекватно да ми говориш за преструване, след като черно на бело съм написал "инстинкти".

 51. 51 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2593 Неутрално

  До коментар [#49] от "Храбър":

  Поляците са вярващ народ,но комунистите - не. Били те и "полски" комунисти.

 52. 52 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2872 Неутрално

  До коментар [#40] от "bryghtlyght":

  Дал си ти абсолютни доказателства, ама друг път. Това да сричаш в ютюб с монотонен глас вързан на конска опашка от уюта на дивана си не е доказателство.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 53. 53 Профил на bryghtlyght
  bryghtlyght
  Рейтинг: 1141 Неутрално

  Моето откритие, че теория, толкова нашироко представяна за гениална, е всъщност чиста глупост, е най-великото откритие в историята на човечеството. Това е най-голямото откритие, защото поставя непреодолима бариера пред всеки опит за изопачаване на най-фундаменталните понятия свързани с човешкото познание—време и пространство—и дава окончателно доказателство за тяхната абсолютност, с всички научни и философски последствия от това. Всеки, който се съмнява в горното, е или жертва на много агресивното, вече повече от век, промиване на мозъци, или е платен, за да си криви душата, приемайки лъжата за истина. Ако някой пък се съмнява, че е най-голямото откритие, моля да даде пример за по-голямо откритие. А пък това, някойси безумец да твърди, че “Дал си ти абсолютни доказателства, ама друг път”, е детинщина. Така говорят децата в детската градина. Не знам, може би поради това, че темата има общо с децата, та на някой може да му е дошло наум, че самата тема позволява проява на детинщини.

  Между другото, щом толкова нашироко и нагло може официално да се лъже по тема, за която давам пряко абсолютно доказателство, че е глупост, то всичко останало, за което ни се говори официално, трябва да се подложи на съмнение или, още по-разумно, да се приеме, че е нагла лъжа.

  А, като стана дума за наука и аргументи, за човек на точните науки, да се обсъжда дали е мит детската невинност, е чисто губене на време. Никога няма да могат да се намерят категорични доказателства нито “за”, нито “против”, по този въпрос. Изобщо, да очакваш, че занимания като история или психология, в което включвам и философията, като клон на теоретичната психология, могат да имат нещо общо с науката, е да се отдаваш на сладки заблуждения. Да не говорим, че и в точните науки никакво доказателство не може да се сравнява по своята категоричност, лаконичност и строгост, да не говорим за внезапността на прякото му демонстриране, с моето абсолютно доказателство свързано с времето и пространството. От това мое абсолютно доказателство, което между другото безусловно изхвърля на бунището на историята и т.нар. “теория” на относителността, трябва да започне всяко по-нататъшно умствено занимание и силогизъм, изобщо, всичко свързано с мисленето. Най-вече, от това мое доказателство трябва да тръгне абсолютното убеждение, че има единна истина и че тя е реална, а не е само инвенция, метафора, въпрос на интерпретация или въпрос на гледна точка. С други думи, ако го сведем до по-политическата насоченост на обсъжданията във форума, то точно това мое абсолютно доказателство е онова, от което трябва да тръгне отхвърлянето на най-съвършения нацизъм, познат днес като пост-модернизъм, пост-индустриално общество или глобализъм, термини които се изразяват в събирателния термин “great reset”.

 54. 54 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 745 Неутрално  ПОсле го разкарваха като маймуна за показ "как пострадал от 'мириканска бомба маскирана като детска играчка.
  —цитат от коментар 18 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Чувал съм за тая история с "мириканската бомба като детска играчка" - значи това е било!
  Май наистина си ми батко, имам спомени за карбидните бомби, но батковците ги правеха. Аз съм от поколението на бомбичките със смес от бел бронз на прах, калиев перманганат, малко сяра, и за фитил клечка кибрит "Буря". След като изчезнаха кибритите "буря", спряхм и бомбичките.


 55. 55 Профил на ransom
  ransom
  Рейтинг: 67 Неутрално

  До коментар [#1] от "Красимир Андонов":

  откъде е този откъс?

 56. 56 Профил на ransom
  ransom
  Рейтинг: 67 Неутрално

  До коментар [#4] от "ywr53649513":

  защо си го правел - липса на възпитание, лош родителски пример, злоба?

 57. 57 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#56] от "ransom":

  Защо съм правил кое? Уточни си въпроса, не съм телепат за да знам за какво точно ме питаш. Отговаряш на доста обширен коментар. Или да тръгна да давам обяснения за всичко подред?

 58. 58 Профил на ransom
  ransom
  Рейтинг: 67 Неутрално

  До коментар [#57] от "ywr53649513":

  това:
  "като малък се случваше да крадя (не от нашите, естествено; и не от глад) и лъжа най-безцеремонно и не ми пукаше особено. Правех пакости за развлечение"

 59. 59 Профил на ywr53649513
  ywr53649513
  Рейтинг: 10 Неутрално

  До коментар [#58] от "ransom":

  Ами то ти е написано черно на бело - за развлечение. А за другото просто не ми пукаше и гледах само своя интерес.

 60. 60 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 1058 Весело

  [quote#54:"historama" ПОсле го разкарваха като маймуна за показ "как пострадал от 'мириканска бомба маскирана като детска играчка.

  —цитат от коментар 18 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ


  Чувал съм за тая история с "мириканската бомба като детска играчка" - значи това е било!
  Май наистина си ми батко, имам спомени за карбидните бомби, но батковците ги правеха. Аз съм от поколението на бомбичките със смес от бел бронз на прах, калиев перманганат, малко сяра, и за фитил клечка кибрит "Буря". След като изчезнаха кибритите "буря", спряхм и бомбичките.][/quote]

  😀Ами като 45 набор съм батко на почти всички тук😀 Има само един който е по възрастен с година от мен, но пише много рядко😀

  Тази история с "мириканските бомбички'играчки" е рециклирана от ВСВ та до Виетнамската война. И като всяка лъжа-има малко истина в нея, разгадана/аргументирана преди бая години в един военен форум (американски или британски, не помня):

  През ВСВ и след нея ДЕТОНАТОРИТЕ на въздушните бомби са били едни малки цилиндри с нещо като перки в единия край (за ръчно завинтване в бомбата) боядисани ЯРКО ЧЕРВЕНО И ЖЪЛТО!

  Понакога те не са били завинтвани добре и при неизбухнали бомби и дете е можело да отвинти този ШАРЕН цилиндър, който понякога избухва като го млатиш с камък/чук. Но ОПРЕДЕЛЕНО не е имало играчки/бомби.

  В София бомбардировките са били през 43-44, но за тези "играчки'бомби" слуховете тръгнаха 7-8 г'по късно, май имаше и детска книга за такъв случай. Моя съученик пострада пред очите ми от карбидна бомба но го изкараха жертва на англосаксонските'мпериалисти😀

  П.С. Ако искаш да видя твой коментар ВОвреме в мойто табло-АДРЕСИРАЙ го до мен (натисни копчето "отговор")-само цитат не е достатъчно.
  До коментар [#54] от "historama":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK