"Модата в романите на Димитър Димов" е темата на ученически конкурс

Участниците трябва да направят скици на облеклото на героите по откъс от творби на Димитър Димов

© Къща музей

Участниците трябва да направят скици на облеклото на героите по откъс от творби на Димитър ДимовНационалният литературен музей и къщата-музей "Димитър Димов" организират ученически конкурс за художествена скица на тема "Модата в романите на Димитър Димов".


Организаторите разчитат на деца от средните училища, които се обучават по професии, свързани с проектиране, моделиране и изработване на облекло, както и на ученици с изявен интерес към литературата, модата и изобразителното изкуство. Крайният срок за участие е 15 април.


Участниците ще имат за задача да подберат кратък откъс от избран роман на Димов с описание на облеклото на някой от героите и да създадат художествена скица на модел в модна линия, съобразена с времето, в което се развива действието в романа. Избраният откъс трябва да бъде посочен във формуляра за участие в конкурса.


Тютюн – том 1 и 2
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете
В спомените на своите съвременници Димитър Димов е винаги елегантно облечен. Дори в романите си - "Поручик Бенц" (1938), "Осъдени души" (1945) и "Тютюн" (1951), писателят обръща специално внимание на облеклото на своите литературни герои. Интересува се живо от модната линия, характерна за времето, за което пише - кройки, цветове, материи, аксесоари. Разказват, че писателят е посещавал често бабата на свой приятел от детинство, за да разглежда модните журнали, които тя притежавала.


В романа "Тютюн" Димов дори споменава едно от водещите на времето модни списания - Lady's Home Journal (САЩ, 1883 - 2016). Задълбоченият интерес на писателя към модата е една от причините образите на неговите персонажи да са толкова реалистични.


"Модата в романите на Димитър Димов" е темата на ученически конкурс


Изисквания към творбите:


1. Формат - А3 (297 x 420 mm) или А4 (210 x 297 mm).


2. Максимален брой скици - 3 бр.


3. Материали и техника - по избор (с изключение на използването на средствата на дигиталните технологии).


Художествените скици ще бъдат оценявани от жури от представители на Националния литературен музей и преподаватели и студенти от Департамент "Дизайн", специалност "Мода" на Нов български университет.


Критериите за оценка ще бъдат:


- художественост и артистичност;


- степен на отразяване на оригиналния модел, описан от Димитър Димов;


- степен на близост с модните тенденции в облеклото от времето, в което се развива действието в избрания роман/откъс;


- избор на материи, цветове, аксесоари;


- наличие на съвременни детайли, които не нарушават усещането за винтидж стила, но изразяват лично отношение и оригиналност.


Осъдени души
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Изложба с най-добрите скици ще бъде подредена в къща-музей "Димитър Димов" на 26 април - Световен ден на модата, когато ще бъдат обявени и победителите в конкурса. Ще бъдат присъдени три предметни награди, като всеки от отличените автори ще получи и възможност да реализира някои от скиците си.


Предвижда се след ушиване на моделите да бъде организирано специално събитие с модно дефиле.


Получените скици няма да бъдат връщани на авторите и ще бъдат използвани при други тематични изложби и събития, организирани от къща-музей "Димитър Димов", Национален литературен музей.


Организаторите си запазват правото да променят предвидените дати и форма на представяне на резултатите от конкурса, съобразявайки се с епидемиологичната обстановка в страната.


Художествените скици заедно с формуляра за участие в конкурса ще бъдат приемани до 15 април 2021 г. на адрес: София, ул. "Г. С. Раковски" №138, ет.2, за къща-музей "Димитър Димов", Национален литературен музей.


За контакт и допълнителна информация: д-р Милена Катошева, главен уредник; тел. 0878864 111, 0893 324 165;e-mail: [email protected]

Коментари (23)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1939 Неутрално

  Уважение за организаторите на това събитие - Национален литературен музей и къща- музей "Димитър Димов"!
  Уважение за Теодора Димова- един от най-добрите и най-достойни съвременни български автори!

 2. 2 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  Браво!
  Димитър Димов е написал един от най-добрите любовни романи, които съм чела - Тютюн.
  Има всичко в него, и политика, и интересен сюжет, забележителни герои.
  Има и мода, да. Описва героите и на външен вид, заедно със съответните патологии в поведението - онзи сметоводителят на Никотиана, не си спомням името.

  Любовта ще спаси света!!!
 3. 3 Профил на razor
  razor
  Рейтинг: 1064 Весело

  Скиците на облеклото на поручик Бенц трябва да съдържат задължителен моден аксесоар - Железен кръст за храброст.

 4. 4 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  “ В романа "Тютюн" Димов дори споменава едно от водещите на времето модни списания - Lady's Home Journal (САЩ, 1883 - 2016). Задълбоченият интерес на писателя към модата е една от причините образите на неговите персонажи да са толкова реалистични.”

  Хахаха! Споменава го като единственото четиво на Зара, за да покаже колко е умствения й багаж! В контекста на решениетто й да стане любовница на татко Пиер - собственика на Никотиана и баща на приятелката й Мария.

 5. 5 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#2] от "hope":
  Костов. И не е сметоводител, а главен експерт. И няма патологии в поведението.

 6. 6 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  Допълнение към #4:
  Ето го и цитата:
  “Зара усмихнато се обърна назад. Мургавото й лице имаше чертите на одалиска. То бе красиво, порочно и лекомислено, с цветната яркост на Lady’ Home journal, който беше единственото й четиво. “

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2443 Неутрално

  Можеше и нещо по в крак с партийната линия:
  Сексуалният тормоз в романите на Димитър Димов.

 8. 8 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#5] от "SerenaLipuma":

  Да, но винаги беше назад с модата - спомням си като на мода бе синият костюм, Костов още бе със сив на мода преди две или повече години.

 9. 9 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#7] от "blondofil":

  Костов и онова гъркинче - Аликс май беше, ли визираш? В "Тютюн" няма нито джендърско, нито православно лицемерие - такова търси при Талев, дето еврейката Евгения Авраамова е обаятелното зло, дето мъти мозъка на православното геройче.

 10. 10 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#8] от "Deaddark":
  Грешиш. Ето ти първата среща с Костов, когато Мария му дава писмото на баща си, с което назначава Борис за негов помощник:
  “ Той беше висок петдесетгодишен ерген с продълговато розово лице, със сини очи и сребърнобяла коса. Носеше сако от кафява панама, светъл голф и великолепни спортни обувки. От цялата му твърде красива фигура лъхаше неповторима елегантност и светска суета, с които Мария вече беше свикнала. Той я беше държал в ръцете си като пеленаче и прекрасно можеше да й бъде баща, но намираше удоволствие да блести и пред нея с качествата си на светски мъж.”

  А ето и срещата в бара, когато на мода са светлите костюми. И Костов е с такъв, само Борис е с тъмен.
  “ До Мария седеше Борис в тъмносин шевиотен костюм, а от другата й страна — високият красив господин с бяла коса, който придружаваше баща й през време на обиколките из района. Ирина се беше научила тази вечер да различава модните и елегантни мъже. Костов подобно на Бимби, Хайлборн и Лихтенфелд носеше също много светъл костюм.”

  Знам “Тютюн” наизуст😊

 11. 11 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#10] от "SerenaLipuma":

  Значи не е бил Костов, простете че не помня 20+ години назад - имаше един човечец, дето като Борис бе със светлосин костюм по модата, онзи беше със сив извън модата - на някакво събиране бяха и май Ирина я нямаше там.

 12. 12 Профил на man_un
  man_un
  Рейтинг: 536 Неутрално

  До коментар [#10] от "SerenaLipuma":

  Аз пък знам наизуст Емил Боев:
  "Гледам към булеварда и внезапно виждам Франсоаз. Тя идва право към мен, облечена в строг втален сив костюм и черна блуза, гарнирана с дантела. Каква жена! На нея всички цветове и отиват." "Господин Никой", 1968 г.
  Хора с въображение и познания могат да представят успешно проектите си, тъй като тая модна линия с малки промени продължава и през началото на 50-те. Ути Бъчваров имаше преди десетина години подобна идея, да събере рецепти на ястия, прочетени в художествената литература. Веднага ми дойде на ум да му пратя рецептата на "баница дядо Марто" от "20 г. по-късно", втора част от "Тримата мускетари". В тая баница Атос и Арамис скриват въжета и др. неща, за да помогнат на принц дьо Бофор да избяга от затвора. А самата рецепта е доста привлекателна, в нея има месо, гъби, подправки и пр., които Дюма описва подробно. Жена ми обаче не ми позволи. А тая баница си я правим и до сега.

 13. 13 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#11] от "Deaddark":
  Дай още жокер, така не се сещам. Иначе на Борис не му пука как е облечен. Акълът му е зает с друго. Иска да направи Никотиана световен концерн. Ама войната и коняка му попречиха. Във филма Йордан Матев го изигра страхотно. И външно много подхождаше.

 14. 14 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#9] от "Deaddark":
  Тук май съвсем ги обърка. Дъщеря е на Аврам Немтур. Той не е евреин, а от гръцко потекло. И Ния е най-светлияят образ в четирилогията. Не мъти главата на Лазар, а го подкрепя във всичко. Богаташката щерка влиза в скромния дом на семейството му, поема дела си от домакинския труд, без веднъж да се оплаче, но не допуска никого прекалено близо до себе си. Само Лазар. И в народните дела го подкрепя. И на свекърва си баба Султана Глаушева веднъж лоша дума не казва, въпреки че тя на моменти на шиш я върти. Но си пази личния периметър - с кротки думи, без да повишава глас, но непреклонно. Истинска аристократка по дух. Когато питат Талев има ли Ния прототип, той казва “няма и не може да има. Това е мечтата, идеалът”. Това по въпроса за Аврам Немтуровата щерка.

 15. 15 Профил на serenalipuma
  serenalipuma
  Рейтинг: 114 Неутрално

  До коментар [#12] от "man_un":
  Кое не ти позволи жена ти? Да скриеш въжета в баницата ли?😊
  А на погодил номерайнов една от най-колоритните дами беше Флора от “Тайфуни с нежни имена”. С много плът и цапната в устата.

 16. 16 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#7] от "blondofil":Костов и онова гъркинче - Аликс май беше, ли визираш? В "Тютюн" няма нито джендърско, нито православно лицемерие - такова търси при Талев, дето еврейката Евгения Авраамова е обаятелното зло, дето мъти мозъка на православното геройче.
  —цитат от коментар 9 на Deaddark


  Това е един много творчески прочит на Талев. Ния Аврамова не е нито еврейка, нито "обаятелно" зло. Тя е въплътената калокагатия - добрата красота, красивата доброта.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 17. 17 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#9] от "Deaddark":Тук май съвсем ги обърка. Дъщеря е на Аврам Немтур. Той не е евреин, а от гръцко потекло. И Ния е най-светлияят образ в четирилогията. Не мъти главата на Лазар, а го подкрепя във всичко. Богаташката щерка влиза в скромния дом на семейството му, поема дела си от домакинския труд, без веднъж да се оплаче, но не допуска никого прекалено близо до себе си. Само Лазар. И в народните дела го подкрепя. И на свекърва си баба Султана Глаушева веднъж лоша дума не казва, въпреки че тя на моменти на шиш я върти. Но си пази личния периметър - с кротки думи, без да повишава глас, но непреклонно. Истинска аристократка по дух. Когато питат Талев има ли Ния прототип, той казва “няма и не може да има. Това е мечтата, идеалът”. Това по въпроса за Аврам Немтуровата щерка.
  —цитат от коментар 14 на SerenaLipuma  Жената на Аврам Немтур е гъркиня.

  Любовта ще спаси света!!!
 18. 18 Профил на hope
  hope
  Рейтинг: 3006 Неутрално

  До коментар [#16] от "7777":


  Какво е “кагатия”?

  Любовта ще спаси света!!!
 19. 19 Профил на Deaddark
  Deaddark
  Рейтинг: 3137 Весело

  До коментар [#13] от "SerenaLipuma":

  Сещам се само че човекът извън модата завиждаше на Борис и неговите хора че са по модата - може да е бил някой проверяващ, външен за Никотиана. За съжаление друго не помня - мисля беше стар.

  Но както и да е - темата за модата в Талев е интересна и неангажираща.

  Относно Ния - много съжалявах другото мониче, дето й бе конкурентка за Лазар.

 20. 20 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  Би било интересно, ако някой от участниците в конкурса представи скици за тоалети на Фани Хорн. Но не опустошената физически и душевно Фани, злоупотребяваща с дрогата.
  Тоалети на онази англичанка, която се влюбва безумно, фатално в отец Ередия. Тези тоалети би следвало да са уж строги, но с една идея свобода, да показват характера и стремежа ѝ.

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 21. 21 Профил на bramasole
  bramasole
  Рейтинг: 3507 Неутрално

  До коментар [#18] от "hope":

  Зная, че "7777" ще Ви отговори, но и аз да кажа :) - бих превела "калокагатия" освен като "добрата красота, красивата доброта" и като "нравствена красота". Древногръцки философски термин.
  Ако Ви се чете:
  https://download.pomagalo.com/1295450/problemyt+za+kalokagatiyata+v+antichnata+duhovnost+syshtnost+na+kalokagatiyata+i+tipove+kalokagatiya/

  "Най-големият враг на познанието не е невежеството, а илюзията за познание." Стивън Хокинг
 22. 22 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#16] от "7777":Какво е “кагатия”?
  —цитат от коментар 18 на hope


  Най-добре, ако има във форума, класик да обясни. Но ето това, което намерих. Калокагатия идва от καλός καὶ ἀγαθός (калос кай агатос): красив и добър.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 23. 23 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2279 Неутрално

  До коментар [#19] от "Deaddark":

  Да, Божана, която "удобно" умира от туберколоза, та да се събере Лазар с избраницата на сърцето си.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK