Втората част на Робинзон Крузо - за първи път на български

Дефо пише три книги за популярния приключенец.

© "Изток - Запад"

Дефо пише три книги за популярния приключенец.За първи път на български излезе втората част от култовата творба на Даниел Дефо "Животът и приключенията на Робинзон Крузо", съобщи издателство "Изток - Запад". Преводач на "По-нататъшните приключения на Робинзон Крузо" е Огняна Иванова.


През 2013 г. "Изток - Запад" публикува като луксозно издание първата част на класиката. И в нейното продължение малкото името на автора е изписано като Даниъл, а не както е популярно в България - Даниел.


Втората част от приключенията на Робинзон Крузо са малко известни. Остарелият вече Робинзон, посещава по търговски дела бреговете на Югоизточна Азия и се връща в Европа през цяла Русия - в течение на 8 месеца преживява зимата в Тоболск, след което се добира до Архангелск и отплава за Англия.
Има и трета книга на Дефо за Робинзон - "Сериозни размишления на Робинзон Крузо" (Serious Reflections of Robinson Crusoe), която е сборник от есета на нравствени теми, писани под влияние на идеите на Джон Лок и Мишел дьо Монтен. Името на Робинзон е използвано, за да се предизвика любопитството на публиката към книгата.


Дефо (роден като Даниъл Фоу, 1660 - 1731) е английски писател и журналист. Автор е на над 250 публикации, сред които есета по политически, икономически и социални проблеми, документална проза, сатири, памфлети и световноизвестните романи "Мол Фландърс", "Дневник на чумавата година", "Капитан Сингълтън" и др. Именно с романа "Животът и приключенията на Робинзон Крузо Дефо" си извоюва славата на един от първите романисти в Англия, който оказва значителен принос в популяризирането на жанра. Дефо се занимавал с търговия и е написал множество есета и памфлети на икономическа тема.


Из "По-нататъшните приключения на Робинзон Крузо" от Даниъл Дефо


По-нататъшните приключения на Робинзон Крузо
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Не възнамерявам да пиша елегия за моята съпруга, да обрисувам какви бяха нейните добродетели и да изкажа почитанията си към нежния пол, като използвам славословията на погребалната служба. Накратко казано, тя беше опората на всички мои дела; центърът на всичките ми начинания; двигателят, който, благодарение на своята разсъдливост, ме беше довел до щастливия сегашен предел, далече от най-чудатия и пагубен замисъл, завъртял главата ми, и бе направил повече, за да насочи неспокойния ми дух, отколкото майчините сълзи, бащините напътствия, приятелските съвети или собствените ми способности да премислям.


Щастлив бях да чувам как говори разплакана, вълнуваха ме нейните настойчиви молби и бях най-отчаяният и най-обърканият на този свят от това, че я загубих.


Когато тя си отиде, светът около мен загуби своята привлекателност. Мислено бях чужденец в него, какъвто бях в Бразилия, когато за пръв път стигнах до бреговете ѝ, и толкова сам (като оставим настрани помощта от страна на моите слуги), колкото бях и на моя остров. Не знаех нито какво да правя, нито какво да не правя.


Виждах, че светът около мен не стои на едно място: част от хората работеха за хляба си, друга част тънеха в отблъскващо излишество или празни удоволствия, но всички бяха еднакво нещастни, тъй като все така не можеха да стигнат до преследваната от тях цел: ден след ден пороците водеха до пресищане на мъжете с удоволствия и трупаха поводи за страдания и покаяние, а тружениците всекидневно се бореха за препитание, за да поддържат своите жизнени сили и да работят; те живееха, за да работят, и работеха, за да живеят, сякаш насъщният хляб бе единствената цел на един изнурителен живот, а изнурителният живот - единствената възможност за насъщния хляб.


Това ме накара да си спомня какъв живот водех в моето островно царство: не си правех труда да посея жито в повече, защото не ми трябваше; не развъждах по-голям брой кози, защото нямаше за какво да ги използвам; там парите останаха прибрани в шкафче, докато не плесенясаха, и в течение на двайсет години рядко имаха щастието да ги поглеждам.


Ако бях умножил всички тези неща, както се очаква и както разумът и религията диктуват, те щяха да ме научат да търся пълното щастие далече от обикновените човешки радости и да знам, че има нещо, което със сигурност е причина и цел в живота, по-висше от всички тези неща, и което или трябва да притежаваме, или поне да се надяваме да получим, преди да сме с двата крака в гроба.


Само че мъдрата ми съветничка се спомина и аз бях като кораб без лоцман - можех само да се нося по вятъра. Мислите ми отново се върнаха далече, към някогашното ми преживяване; направо ми се завиваше свят от необичайните приключения в странство, при което всички приятни, невинни забавления в стопанството, градината, около добитъка и близките ми не ми даваха нищо, не носеха удовлетворение и бяха като музика за глухия или храна за човека, лишен от вкус.


С други думи, реших да не се занимавам със стопанството, да дам фермата под наем и да се върна в Лондон - което и направих след няколко месеца.


Когато пристигнах в Лондон, не се почувствах по-спокоен отпреди - мястото не ми допадаше, нямаше с какво да се за­хвана, вместо да върша нещо, само се мотаех като безделник, за когото можеше да се каже, че е напълно безполезно Божие творение и събратята му не дават пукната пара за това дали е жив, или е умрял.


От всички житейски обстоятелства тамошното най-много ме отвращаваше, защото бях свикнал да работя и често си казвах: "Състоянието на безделие е дъното на живота." Наистина си мислех, че имах много по-подходящо занимание по времето, когато в течение на двайсет и шест дни дялках дъска.


В началото на 1693 г. моят племенник, когото, както вече споменах, насочих към мореплаването и той стана капитан на кораб, се върна у дома след първото си пътуване - кратък курс до Билбоа [Билбао]. Дойде ми на гости и каза, че негови познати търговци предлагат да го наемат за плаване до Източните Индии и Китай по частна линия. И добави: "Ако дойдеш да пътуваш с мен, чичо, обещавам да те оставя в старото ти обиталище на острова, защото ще спрем в Бразилия."


Нищо не е по-голямо доказателство за бъдещото положение на човек и за съществуването на невидим свят, отколкото са съответстващите на представите за нещата съвпадения, изградени в съзнанието ни и запазени непокътнати, без да са станали известни на никого на земята.


Племенникът ми изобщо не знаеше до каква степен отново съм се поболял от мисълта да пътувам, а и аз изобщо не предполагах, че възнамеряваше да ми каже онова, което чух. Същата сутрин, преди да ме посети, главата ми бе пълна с объркани мисли и като преценявах всяка страна на положението си, стигнах до следното решение: да отида в Лисабон, за да се посъветвам с моя стар приятел капитана, и ако се окаже смислено и осъществимо, да замина и да видя какво става с острова и с хората ми там.


Изпитах доволство при мисълта, че бях населил мястото и то вече не беше безлюдно, че бях получил документ за собственост и не знам си какво още, и тъкмо тогава, както вече казах, дойде моят племенник с предложението да ме остави там на път за Източните Индии.


Когато го чух, известно време мълчах и го гледах втренчено, а после казах:


- Кой дявол те прати с това злочесто послание?


Отначало племенникът ми се стресна, сякаш се уплаши, но като схвана, че не съм твърде недоволен от идеята му, се съвзе и отвърна:


- Надявам се, че предложението ми e за добро, сър. Осмелявам се да мисля, че ще се радвате да видите новата си колония там, където някога сте господствали с по-голяма радост, отколкото повечето ваши братя монарси по света.


Накратко казано, неговият замисъл съвпадна изцяло с намерението ми или по-скоро със завладялото ме предразположение, за което толкова много говорих, затова му казах с две думи, че ако се съгласят търговците, ще тръгна с него, но че не обещавам да стигна по-далече от собствения си остров.


- Чакайте, господине, надявам се, че не искате отново да останете там? - изненада се той.


- Какво, няма ли да можеш да ме прибереш на връщане? - попитах аз.


А той отвърна, че това не би било възможно, защото търговците не биха позволили да мине оттам с кораба, натоварен с извънредно скъпа стока, тъй като отклонението ще отнеме месец, а може би и три-четири месеца.


- При това, сър - продължи той, - ако претърпя злополука и изобщо не се появя, ще изпаднете в предишното си положение.


Говореше много смислено, след което двамата намерихме бъдещия изход, а именно: на кораба да има части за платноходка и с помощта на дърводелци, които вземем при пътуването, когато стигнем до острова, те за няколко дни да я сглобят, така че да е годна за плаване.


Не ми трябваше много време, за да се реша, защото настойчивостта на племенника ми толкова успешно се добави към моите намерения, че нищо не можеше да ми попречи. От друга страна, понеже съпругата ми почина, никой не го беше грижа да ме убеждава за или против, освен моята стара приятелка вдовицата, която ревностно искаше да обърна внимание на годините си, на охолния си живот и на ненужните рискове от едно дълго плаване, и преди всичко - на дребните си деца.


Ала всичко това не постигна целта си. Изпитвах неудържимо желание да пътувам, затова ѝ казах, че според мен има нещо толкова необичайно в картините, изникващи в съзнанието ми, че в известен смисъл ще се противопоставя на Провидението, ако се опитам да остана у дома. Подир това тя спря да ме увещава и прие решението ми, като не само че се постара да осигури провизии за моето пътешествие, но и предложи, докато отсъствам, да поеме делата на семейството и да се погрижи за образованието на децата ми.


Животът и приключенията на Робинзон Крузо
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

По тази причина направих завещание и според него децата ми наследяваха моето имущество; и понеже ги оставях в сигурни ръце, изпитвах пълно спокойствие и увереност, че никой няма да ги пренебрегне, каквото и да ми се случи. Колкото до образованието им, оставих това изцяло на вдовицата, с достатъчно голямо, напълно заслужено от нея възнаграждение за грижите ѝ. Няма майка, която с по-голямо старание да можеше да се заеме с образованието им или да е по-наясно с него. Вдовицата беше жива, когато се завърнах у дома, а от своя страна аз също доживях да ѝ благодаря за всичко.


В началото на новата 1695 г. племенникът ми беше готов да отплава и аз, с моя слуга Петкан, на 8 януари се качих на борда на кораба в устието на река Даунс. Освен платноходката, която споменах по-горе, натоварих в трюма всякакви необходими за колонията ми неща, които възнамерявах да оставя там, ако положението не се окаже добро.


Всичко, което трябва да знаете за:

Ключови думи към статията:

Коментари (29)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на karabastun
  karabastun
  Рейтинг: 3033 Любопитно

  Няма ли адаптиран вариант, като първата част ?

  [email protected]
 2. 2 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1572 Весело

  Именно с романа "Животът и приключенията на Робинзон Крузо Дефо" си извоюва славата....
  Да знаеш къде да сложиш кавичките е цяка наука:))

 3. 3 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 444 Любопитно

  Хммм... няма много неща, които мога да добавя, но ще прибав още малко отбиографията си за хората, които не са чели за мен.

  Александър Селкирк (на английски: Alexander Selkirk, Selcraig), роден 1676 г. в Lower Largo, Файф, Шотландия – починал 13 декември 1721 г. като Лейтинант на борда на английския военен кораба Weymouth и погребан в Кейп Коуст - Гана, е шотландски моряк.

  Счита се, че прототип на Робинзон е шотландският моряк Александър Селкирк, прекарал няколко години (оставен през 1704 г. и намерен през 1709 г.) на необитаемия остров Мас а Тиера (на испански: Más a Tierra), преименуван от чилийското правителствона през 1966 г. на Робинзон Крузо, който влиза в състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан, отсиящ на 640 км от крайбрежието на Чили.

  Книгата е измислена автобиография на главния герой – корабокрушенец, който прекарва 28 години на отдалечен тропически остров, сблъсква се с туземци, роби и бунтовници, преди да бъде спасен. Негов пръв помощник става туземецът Петкан, открит и възпитан от самия Робинзон. Описанието на острова на Крузо вероятно е основано на карибския остров Тобаго, който лежи северно от брега на Венецуела близо до устието на р. Ориноко.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 4. 4 Профил на Nedyalko Lazarov
  Nedyalko Lazarov
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Хммм... няма много неща, които мога да добавя, но ще прибав още малко отбиографията си за хората, които не са чели за мен.Александър Селкирк (на английски: Alexander Selkirk, Selcraig), роден 1676 г. в Lower Largo, Файф, Шотландия – починал 13 декември 1721 г. като Лейтинант на борда на английския военен кораба Weymouth и погребан в Кейп Коуст - Гана, е шотландски моряк.Счита се, че прототип на Робинзон е шотландският моряк Александър Селкирк, прекарал няколко години (оставен през 1704 г. и намерен през 1709 г.) на необитаемия остров Мас а Тиера (на испански: Más a Tierra), преименуван от чилийското правителствона през 1966 г. на Робинзон Крузо, който влиза в състава на островите Хуан Фернандес в Тихия океан, отсиящ на 640 км от крайбрежието на Чили.Книгата е измислена автобиография на главния герой – корабокрушенец, който прекарва 28 години на отдалечен тропически остров, сблъсква се с туземци, роби и бунтовници, преди да бъде спасен. Негов пръв помощник става туземецът Петкан, открит и възпитан от самия Робинзон. Описанието на острова на Крузо вероятно е основано на карибския остров Тобаго, който лежи северно от брега на Венецуела близо до устието на р. Ориноко. Поздрави от Isla Robinson Crusoe.
  —цитат от коментар 3 на робин от Крузо

  Работата с тоя Петкан нещо не ми харесва. Мирише ми на културен империализъм. Надявам се скоро книгата да бъде забранена.

 5. 5 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Пълното заглавие на книгата е "По-нататъшните приключения на Робинзон Крузо, включващи втората и последната част от живота му и вълнуваща експозиция от неговите пътешествия в три части на света, написани от самия него". В историята след завръщането си в Англия Робинзон става все по-богат и има семейство, но премереният му живот го притеснява. Затова той се връща на острова с Петкан. Там диваците убиват Петкан, затова Робинзон тръгва да пътува по-далеч до бреговете на Югоизточна Азия. В резултат на това той трябва да пътува до родната си Европа през цяла Русия. В Тоболск той чака 8 месеца през зимата и се запознава с принца в изгнание, бившия императорски министър. Крузо намира много общо между неговата съдба и съдбата на принца и дори го нарича "сибирски Робинсън".

  В Русия книгата не е публикувана дълго време. Първото издание на "По-нататъшни приключения на Робинзон Крузо" е публикувано в Русия през 1935 г., но след не е имало нови тиражи до 1992 г. Въпреки че ограниченото издание на книгата е публикувано през 1971 г., това не е превод, а по-скоро преразказ. Освен това частта за Робинсън в Русия тогава е драстично съкратена.

  https://div.bg/Забавно/Оказва-се-че-има-втора-книга-за-Робинзон-Крузо-в-която-той-живее-в-Русия_l.a_c.98422_i.648221.html

  Сам съм, други няма...
 6. 6 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  вТОРАТА ЧАСТ Е МНОГО ЛЕСНО ДА СЕ НАМЕРИ НА АНГЛИЙСКИ. а ЗА ТЕЗИ, КОИТО ЗНАЯТ И РУСКИ:
  https://www.litmir.me/br/?b=6790&p=2

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 7. 7 Профил на valtoro
  valtoro
  Рейтинг: 911 Неутрално

  Интересно защо досега не е превеждана 2та част, приключенията му
  във Русия също биха били интересни !!!

 8. 8 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Весело

  Винаги съм се чудел как руснаците успяват да правят и издават красиви книги, в буквалния смисъл. Е, тази е една такава. Направо ти иде да я подържиш, да я повъртиш из ръцете си и да се чудиш къде е лентичката, която отваря кутията с шоколада.

 9. 9 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 444 Любопитно

  До коментар [#4] от "Nedyalko Lazarov":

  Хммм... за тези, който не знаят кой е Даниел Дефо, роден 1660 г. починал 1731 г.
  В САЩ робството се забранява през декември 1865 година с XIII поправка към конституцията – 8 месеца след края на Американската гражданска война.
  За „умниците“, които друго не могат да измислят, освен да праскат минуси, ще отбележа, че робството не само в САЩ, Англия, Холандия и ... и ... се забранява официално повече от сто години след смъртта на Даниел Дефо.
  Получавам минус за биографично допълнение към статияата, но не се дразня, защото няма да забравя никога, това което ми казваше моята баба: „ сине простотията не ходи по гората...!“
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 10. 10 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3673 Неутрално

  Първата част е много добра. Четох я, като дете в шести клас. След години я препрочетох пак през 80-те. Втората ми попадна на руски от една празната рускиня. Не е толкова добра.

 11. 11 Профил на zo
  zo
  Рейтинг: 754 Любопитно

  Даниел вече е Даниъл, но Прачет продължава да с -тч-

  ITV: Saudi Arabia Uncovered https://www.youtube.com/watch?v=NLtLeK7YLGY
 12. 12 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Неутрално

  Помня когато за първи път четох книгата като дете, колко неподготвена ме свари историята за Петкан. Робинзон мрънка ли, мрънка колко е самотен и когато най-сетне се появява друго човешко същество, той го прави свой слуга, а не свой приятел. Английската класова система и расизъм в действие. Но тогава не знаех нищо за английското чувство за превъзходство, нито за колониализма, и не можех да му се начудя на Робинзон какъв кретен е.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 13. 13 Профил на morf
  morf
  Рейтинг: 729 Весело

  "там парите останаха прибрани в шкафче, докато не плесенясаха, и в течение на двайсет години рядко имаха щастието да ги поглеждам."

  Клетият Робинзон! И той, като един наш съвременник, държи плесенясали пачки в шкафче. Единствено се надяваме нашият съвременник да не ги къта 20 години тези пачки. Да си ги взима, да отпътува за нЕкой далечен остров и там да си ги харчи със здраве.

 14. 14 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2001 Неутрално

  До коментар [#12] от "7777":

  Какво прозорливо, умно и толерантно дете сте бил.В детска възаст четейки романа се вълнувах от приключенските емоции , борбата за съществуване и неизвестното. Не съм се замислял дори кой е бял и кой цветнокож или пък кой е господар и кой подчинен , защото Петкан не е бил роб.

 15. 15 Профил на MilliVanilli
  MilliVanilli
  Рейтинг: 2272 Неутрално

  Английската класова система и расизъм в действие. Но тогава не знаех нищо за английското чувство за превъзходство, нито за колониализма, и не можех да му се начудя на Робинзон какъв кретен е.
  —цитат от коментар 12 на 7777


  От Уики:

  Превъзходство на белите или бял супремацизъм (от англ.: supremacy — „превъзходство“) e расистка идеология, в чиято основа стои идеята за превъзходство на белите хора над хората с различни расови особености.
  .....
  Повечето привърженици на идеологията за превъзходство на белите хора живеят в страните с белокожо население и в частност в Северна Америка и в Русия. В Европа и Австралия тази идеология се поддържа от незначително малцинство от населението, а също и от активните членове на малобройни групи.

  Сам съм, други няма...
 16. 16 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#9] от "робин от Крузо":

  за тези, който не знаят кой е Даниел Дефо,
  ======
  Всъщност е бил шпионин на Османската империя.....
  Предполагам че трябва да го знаеш....
  Даниел Дефо е фасадното му име...

  Bukalemun
 17. 17 Профил на Gai-jin
  Gai-jin
  Рейтинг: 515 Неутрално

  “Дневник” пропада с всеки ден.
  Само погледнете и открийте колко грешки има в два реда и половина: “ Втората част от приключенията на Робинзон Крузо са малко известни. В него остарелият Робинзон, посещава...”
  Втората част .. са малко извести; в него... (кой е този него ?).
  Пълна езикова неграмотност и безхаберие цари вече в този чудесен в миналото вестник.

 18. 18 Профил на nebido
  nebido
  Рейтинг: 994 Неутрално

  А още по интересен е конфликта между Суифт и Дефо.

 19. 19 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1008 Неутрално

  До коментар [#4] от "Nedyalko Lazarov":

  Напротив, съжителството на Робинзон с Петкан е в пълна хармония с ЛБГТИ политиката на съвремието.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 20. 20 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1196 Весело

  Петкан трябва да е рус и със сини очи, а Крузото леко да залита на ляво, иначе няма да се продава..

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 21. 21 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 1008 Любопитно

  Осем месеца в Русия, това е сюжет за порнофилм с оттенъци на битов алкохолизъм. Ще чета с интерес.

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 22. 22 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Любопитно

  До коментар [#14] от "star bastun":

  и аз, с моя слуга Петкан, на 8 януари се качих на борда на кораба в устието на река Даунс.
  =======
  Петкан може и да не се е чувствал роб, но белия човек го е смятал за такъв....
  Ето тук в този пасаж се вижда мнооого много добре.....!
  Това е философията на белия човек въобще към останалите....различните от него.... ⚠️
  Затова днешния свят е на това дередже.....
  Човека даже говори в единствено число (се качих на борда)....въпреки че Петкан е заедно с него....
  Петкан или колко и (според него) роби да са.... Пак ще каже "се качих"....

  Това е положението....

  Bukalemun
 23. 23 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#20] от "venci4":

  Петкан символизира Исляма.....това е безспорно....
  Петкан/петък....петъчната молитва на мюсюлманите по целия свят....
  Доволен ли си...?

  Bukalemun
 24. 24 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2057 Весело

  До коментар [#22] от "eti mehter":

  Да, бе. Щото османските турци никога не са държали роби. Ти редовно чупиш тъпомера, ама този път направо на сол го стри.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 25. 25 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#24] от "7777":

  Никога естествено....
  При турците е така.... Никога не са заробвани....никога не са заробвали...
  Имало е Бей....назначаван лично от Султана....
  Бейа е бил междинната структура между простолюдието и върховната власт...
  Имало е случаи когато Бейове са за плащали с главите си.....когато в дадения им регион е ставало нещо лошо....като мор, глад, епидемия или н.подобно....
  Затова Бея е гледал 'робите' му да са колкото се може по богати....с по минимум 200...300 глави добитък....

  Жалко че приравняваш класическото робство с това което ти обеснявам.....
  А да ги разграничиш.....или не можеш, или не искаш....

  Преди два века, янките са избили хиляди стада бизони.....с една единствена цел.....да оставят индианците дори без единствения им поминък....

  Bukalemun
 26. 26 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 444 Весело

  До коментар [#16] от "eti mehter":

  Хммм ... а би ли ни казал кое е "нефасадното име" на Даниел Фое?
  Някъде към 1680 - 1685 г. прибавя сричката "Де" тъй като е потомец на стар търговски род и иска инето му да звучи аристократично Даниел ДеФое, защото започва търговия с Шотландия, Франция, Испания, Холандия ... но няма нищо общо с Османската империя! Близо 20 години се заномава с търговия на вина, тютюн, транителни стоки и чак 1703 г. започва да се занимава с журналистика (той е и един от основателите на журналистиката в Англия) и посателска дейност. Първият му и до сега знаменит роман за приключенията на Робинзон Крузо излязъл 1719 г. е преведен на над 110 езика, издадени в милиоинен тираж, има над 17 пълнометражни филмови продукции и 2 сериални продукции, както и над 250 публикаций!
  Айде лек ти ден. Османски шпионин бил - смешник, любезно казано.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  robin ot Crusoe
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3332 Неутрално

  До коментар [#26] от "робин от Крузо":

  https://www.turkishnews.com/tr/content/2014/09/25/aytunc-altindal-robinson-crusoenun-yazari-daniel-defoe-bir-osmanli-casusuydu/
  ======
  Не знам кой е смешник, но у нас е все още нощ.....
  Засега....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 611 Неутрално

  До коментар [#12] от "7777":

  Почти съм сигурен, че не си стигнал/а до този извод като дете сам/сама, а си прочела някъде в интернет теориите на БЛМ ,ЛГБТ, феминистки и тнт организации , които имат за цел да тормозят бялата , хетеросексуална част от населението.

 29. 29 Профил на ZyklonA
  ZyklonA
  Рейтинг: 611 Неутрално


  До коментар [#27] от "eti mehter":

  Тва е като да цитираш някоя статия на ПИК.
  Разбираемо е ,че като ром с мюсюлманско вероизповедание си тук единствено за да сееш пропагандата Ердоганова....да се надяваме да не те барне Сокола кви ги вършиш зад гърба му ,че ще те прати на кюрдския фронт.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK