"Не винете прилепите" - историята на COVID-19 в книга

"Не винете прилепите" - историята на COVID-19 в книга

© Георги КожухаровДо дни на книжния пазар ще излезе книгата на журналистката Дебора Макензи "COVID-19. Пандемията, която не биваше да се случва, и начините да предотвратим следващата", съобщи издателят Манол Пейков във "Фейсбук". Изданието е част от поредицата "Шеста кохорта" на "Жанет 45". Преводът е на Габриела Манова.


"COVID-19. Пандемията, която не биваше да се случва, и начините да предотвратим следващата" проследява КОВИД кризата от самото ѝ възникване. Макензи разглежда различни механизми, които са могли да предотвратят - или поне да ограничат - по-нататъшното разпространение на вируса. Авторката представя разбираемо и достъпно полезна научна информация, която е важна за всички. Тя набляга на отговорността на правителствата към овладяването на пандемията и дава насоки какво бихме могли да направим - всеки от нас поотделно, а също и като общество - за да не допуснем случилото се да се повтори.


Дебора Макензи е ветеран журналист в сферата на науката. Родена е в Канада, но от 80-те години на ХХ век живее в Европа. Завършва биология и специализира електрофизиология и фармакология. Преди да стане журналист, работи като изследовател в областта на биомедицината. Пише предимно за научното списание "Ню Сайънтист", а в последно време и на свободна практика. През 2010 г. печели награда на Американското общество по микробиология.
Макензи специализира в областта на заразните болести, управление на ресурси, контрол върху оръжията; интересува се също от социални феномени като миграция, от икономическо развитие и от политика. Изследва и прогресивно усложняващите се общества. В кариерата си тя неведнъж е била на първа линия в отразяването на обстановката, породена от появата на високорискови заразни вируси, в това число HIV, ебола и ТОРС. Следи ситуацията с КОВИД-19 от самото начало и е един от първите журналисти, които предполагат, че вирусът ще причини пандемия.


Препечатваме откъса от книгата, публикуван от Манол Пейков във "Фейсбук".


Из "COVID-19. Пандемията, която не биваше да се случва, и начините да предотвратим следващата" от Дебора Макензи


"Не винете прилепите", глава 4


COVID-19. Пандемията, която не биваше да се случва, и начините да предотвратим следващата
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Вирусът КОВИД-19 идва от прилепи. Също като ТОРС. Също като БИРС, ебола, вируса на Марбург, нипа, хендра и ласа. Също като хепатит C, с който според изчисленията живеят 71 милион души по целия свят.


Това са само част от вирусите, пренасяни от прилепи, за които знаем, че причиняват болести при хората. През април 2020 г. изследователи съобщават за шест вида непознати до този момент на науката коронавируси, срещащи се при прилепи в Мианмар.


Това закръгля броя вече открити коронавируси на 400. През 2017 г. проучване на всички познати генни секвенции на коронавируси посочва, че има стотина "гнезда", иначе казано семейства, от тези вируси. 91 от тях живеят в прилепи, което прави прилепите централният щаб на еволюцията на коронавируса.


Ако искаме да разберем настоящата пандемия и онова, което следва да направим, за да предотвратим следващата, трябва да изследваме връзката между прилепите и вирусите - по три причини.


Първо, ако възнамеряваме да бъдем нащрек за следващата пандемия, ще се наложи да разберем каква точно е връзката между прилепите и всички тези вируси.


Второ, трябва да проучим кои от вирусите, пренасяни от прилепите, могат да се предадат на човек, за да вземем мерки да го предотвратим и да се подготвим.


И трето, но не на последно място, трябва веднъж завинаги да се научим какво да правим с тази информация.


Разполагахме с нея и когато се сблъскахме с КОВИД-19, но не я използвахме.


Точно така. В изследване, потвърдено от вирусолози от Съединените щати, лаборатория в Китай открива вирус, много сходен с този, който причинява КОВИД-19, в прилепи още през 2013 г. - цели седем години, преди пандемията да превземе света. Учени от Китай и Америка ясно предупреждават, че е напълно възможно подобен вид вирус да причини пандемия.


Въпреки това не се предприемат никакви сериозни мерки. Това не е ничия отговорност. Това е едно от нещата, които трябва да променим.


* * *


Като знаем всичко това за вирусите по прилепите и тяхното предаване, остава един ключов въпрос: защо точно прилепите са преносители?


Изглежда, хората хващат тези вируси от прилепите, но как и защо ги хващат самите прилепи?
От години се предлагат едни и същи обяснения: прилепите са навсякъде, някои живеят в големи общности, движат се на големи разстояния. Ала тези неща важат и за други видове, включително и за човека, а ние не сме естествен хабитат на ебола или КОВИД-19.


Животът в големи колонии улеснява разпространението на болести по прилепите сред самите прилепи - например синдрома на белия нос, който представлява сериозна заплаха за някои видове прилепи в Северна Америка. Защо това обаче би улеснило вируси, които са смъртоносни за човека?


Изглежда по-вероятно развитието на подобни вируси да не е в резултат на тези фактори, а да се поражда от нещо, типично единствено за биологията на прилепите.


Разбирането на тази уникална специфика в организма на прилепите ще ни помогне да дадем отговор на въпроса какво трябва да направим, за да предотвратим нови пандемии като тази от КОВИД-19. И ще ви издам една тайна: решението в никакъв случай не е да убиваме прилепи.


* * *
Прилепите често са "крайъгълен камък" - вид, от който зависят много други видове в една екосистема.
Стотици видове плодове например, в това число манго, банан, гуава, разчитат на прилепите за опрашване. Ако не ви пука особено много за плодовете, тогава чуйте това: прилепите са жизненонеобходими и за растението агаве, от което се прави текила.


Така важните баобаби в африканските савани се опрашват изцяло от прилепи. Насекомоядните прилепи - като тези, които пренасят вируса на КОВИД-19 - са в състояние всяка нощ да изяждат собственото си тегло в насекоми - особено майките, които кърмят. Тези пиршества включват и комари, които пренасят болести.


Освен това прилепите изяждат тонове молци, които са основен вредител по посевите. Изчислено е, че само в Съединените щати прилепите спестяват 3.7 милиона долара от пръскане с пестициди. Да се лишим от прилепите ще предизвика главоломен ефект в земеделските екосистеми, което ще струва скъпо.


Плодоядните прилепи - като онези, за които се смята, че пренасят вируса на ебола, са жизненоважни за разпръскването на семена в тропическите дъждовни гори. "Често казвам - без плодоядни прилепи няма дъждовни гори", казва Андрю Кънингам, старши експерт по заболяванията по животни, включително и обитаващи дивата природа, към Лондонското зоологическо общество.


"Всъщност, като се има предвид ролята на дъждовните гори в съхраняването на въглерод и в климатичните условия, може да стигнем до логичното заключение, че без плодоядни прилепи човечеството, такова, каквото го познаваме, няма да съществува".


* * *


Почти четвърт от всички бозайници са прилепи; само гризачите ги надвишават по брой. Прилепите са единственият бозайник, който осъществява активен полет - те ползват мускулите си, за да се издигнат, а не просто се носят по въздуха като летящите катерици.


От гледна точка на еволюцията това е невероятен успех. Летенето позволява на прилепите да заемат много ниши - места, където намират необходимите подслон, храна и партньори - които никой друг вид не би могъл да обитава.


Разнообразните ниши водят до голямо разнообразие от видове в два основни коренно различни клона: големите плодоядни прилепи, които обитават Евразия, Африка и района на Тихия океан; и малките насекомоядни прилепи, които използват ехо-локация, и които се срещат почти навсякъде, освен в Антарктика.


Летенето обаче има и недостатък: то изисква огромно количество енергия. Сърцето на прилепа може да достигне 1000 удара в минута.


Докато летят, прилепите изгарят прости въглехидрати и други вещества, които използват за енергия, и консумират кислород, също както и ние, когато спортуваме - но докато летят, малките насекомоядни прилепи го правят два пъти по-бързо, отколкото мишка със същия размер тича с максимално висока скорост.
Химичните реакции в телата на прилепите по време на полет генерират повредени молекули, наречени свободни радикали, които са високо реактивни, като малки огньове в клетките. Прилепите имат изключително ефективни механизми, с които ги потушават.


Това има един полезен страничен ефект: дълголетие.


Смята се, че свободните радикали причиняват много от промените, свързани със стареенето, и може да са причината по-малките животни с по-бърз метаболизъм, при които се трупат повече свободни радикали, да живеят по-кратко. Но докато мишката живее две години, прилеп със същия размер и с дори по-бърз метаболизъм - но с много добър "пожарогасител" на свободните радикали в системата, може да живее цели четирийсет.


Има и един неблагоприятен страничен ефект. Бързото преработване на енергия при прилепите произвежда други молекулни фрагменти, частици ДНК.


Наличието на такива фрагменти у човека може да предизвика сериозно възпаление, т.е. реакция на имунната система, която убива клетки, заразени с вируси. В прилепите обаче фрагментите от ДНК са често срещани и организмът на прилепа само би си навредил, ако възпали клетките с тези фрагменти. Затова и в организмите им рядко се поражда възпаление. Което означава, че животните трябва да се предпазват от инфекции по друг начин.


За целта прилепите са развили друг способ да се справят с вирусите: не се борят с тях. Вместо това подемат процес на ненасилствено отстраняване.


Вирусоложката Кара Брук от Калифорнийския университет в Бъркли публикува през февруари 2020 г. статия, в която описва как е заразила клетки от прилеп, култивирани в блюда на Петри, с вирусите ебола и Марбург - два човешки патогена, които може да бъдат открити в плодоядни прилепи.


Клетките реагират светкавично и бързо активират голям брой гени, които успешно възпират по-нататъшното проникване на вирусите.


Докато при хората имунната система предизвиква сложен процес от възпалителни реакции, за да се отърве от заразените с вирус клетки, целта на прилепите е вирусите изобщо да не проникнат в клетките им.


В експеримента на Брук няколко клетки не реагират достатъчно бързо, поради което се инфектират, вирусът успява да се репликира и инфекцията се разраства. Тъй като повечето клетки все пак не се заразяват с вируса, инфекцията е овладяна.


Според изчисленията на Брук инфекция от такава ниска степен може да продължи през целия живот на прилепа, дори ако животът му е относително дълъг.


Поради тази причина, въпреки че в прилепите живеят много семейства вируси, само един - бясът - изглежда, причинява сериозни усложнения.


Много от симптомите на човешките болести се предизвикват толкова много болести, включително КОВИД-19 - и разбира се, грипът - започват с все същите прословути "грипоподобни симптоми". При прилепите почти няма възпаления, вирусите не успяват да нанесат особени вреди, затова и животните не се разболяват така, както ние от същите тези вируси.


Вирусите обаче, като всеки еволюиращ организъм, отвръщат на удара.


Онези, които атакуват малко по-бързо от останалите, успяват да навлязат в някоя клетка на прилеп и да се репликират. Тези вируси стават по-многобройни - или от еволюционна гледна точка, по-агресивните инфекции оцеляват при естествения отбор.


Брук подозира, че това прави вирусите по прилепите много смъртоносни при хората: те са еволюирали да побеждават светкавичната реакция на прилепите, което означава, че при нас се движат с яростна скорост.


В допълнение бързият метаболизъм на прилепите означава, че температурата им обикновено е по-висока от тази на хората. Една от защитите ни срещу вирусите е да вдигнем температура, тъй като обикновено лекото покачване на температурата може да им навреди повече, отколкото на нас.


Ковид-19 новата криза на XXI в.
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

При вирусите, пренасяни от прилепи обаче, повишената температура може да създаде (дори) по-комфортна среда за действие.


Механизмите, които прилепите използват, за да съжителстват с вируси, могат да ни дадат много идеи за контролирането на нашите собствени вирусни инфекции, казва Кевин Оливал.


Още повече можем да научим от факта, че рядкото прибягване до възпаления изглежда, допринася до по-дългия живот на прилепите - а може и да е причината, поради която те не се разболяват от рак."


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  За всеки що годе интелегентен индивид е очеизвадна пъклената човешка роля в създаването и разпространението на този вирус.
  Кой отвори Кутията на Пандора?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  Само такава книга ни липсваше за пълно щастие!

  klimentm
 3. 3 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  Говорим от години, че прилепите трябва да се ваксинират! Особено подходящи са ваксините от "ядлив" тип, с които те могат да бъдат хранени. И сега нямаше да се стига до тая ситуация. А тя нсъвсем не е изолиран случай! Но никой не искаше да инвестира сериозно в това. Ето го резултата!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 4. 4 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 411 Неутрално

  Панголините и Ранди Марш ни докараха пандемията!

 5. 5 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#3] от "Синдбад-мореход":

  6669 дози за последното денонощие поставени ваксини
  Безсилието и некадърността на ГЕРБ.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 6. 6 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 331 Неутрално

  Загрявам бавно.
  Защо руската ваксина се казва Спутник V.
  Това пет не е пет,.а латинско "В".
  Сега ще се напъна да измисля що ли е това В, какво ли символизира.
  Спътник В ???

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 7. 7 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#5] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Мани тия глупости!
  Я кажи вчера отупаха ли ти кожухчето ДАНС-аджиите при акцията? Ако такова, яземи пусни една жалейка до прокуратурата, може да изкараш някой лев обезщетение. Някой тука каза, че и фара на колата ти строшили при гонката. Майната му на него, важното е,че не са те запрели с другите агенти.

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 8. 8 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#6] от "Красимир Андонов":

  V(ictory)

  klimentm
 9. 9 Профил на Красимир Андонов
  Красимир Андонов
  Рейтинг: 331 Неутрално

  С ваксините ще е, като с маските.
  Първо за медиците, сетне ако искаш, накрая за всички задължително!
  Като се задоволи пазара.

  Лудостта е привилегия. Глупостта е бреме.
 10. 10 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#7] от "Синдбад-мореход":

  Питай иван и буда.

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 11. 11 Профил на Синдбад-мореход
  Синдбад-мореход
  Рейтинг: 194 Неутрално

  До коментар [#7] от "Синдбад-мореход":Питай иван и буда.
  —цитат от коментар 10 на КМЕТ В СЯНКА


  Не се стрескай де, аз харабийската ти говоря! Да ти кажа бая народ вчера се притесни тука за тебе. Викат, може да му хлопа чивията, ама иначе без него за къде сме, зер кудош прави!

  легендарный купец, моряк и путешественник, попадавший во множество фантастических приключений
 12. 12 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Авторката май е теоретичка на конспирациите?

 13. 13 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Любопитно

  "Не винете прилепите" - историята на COVID-19 в книга
  —цитат от коментар 0 на заглавие  Ай стига с тези глупости!
  След "хиляда-хиляди" статии и публикации,
  не може всеки четящ
  да не е разбрал, че болестта идва от прилеп!
  Е има друг вариант на болестта!
  Тя е от понголин, ама е по-рядка!
  Китай е виновен, че яде такива работи.
  Европа отдавна приключи с прасета, овце, кози
  и други ядящи се домашни животни.
  Та свински чуми, птичи грипове, луди крави и разни други
  европеско-животински болести ги изкоренихме,
  преди някой да си помисли за болести!

 14. 14 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Весело

  До коментар [#6] от "Красимир Андонов":


  Загрявам бавно.Защо руската ваксина се казва Спутник V.Това пет не е пет,.а латинско "В".Сега ще се напъна да измисля що ли е това В, какво ли символизира. Спътник В ???
  —цитат от коментар 6 на Красимир Андонов


  Латинското "V",
  може да се приеме по много начини.
  О победителна форма ,
  до сексуална такава!

 15. 15 Профил на Petko Boukov
  Petko Boukov
  Рейтинг: 668 Неутрално

  До коментар [#13] от "vagabond66":

  От хилядите публикации поне две да беше прочел.

  Във вида, в който вирусът съществува при прилепите, не може да прескочи у човек, без да мине през друго животно като куче например.

  А не беше толкова отдавна, когато именно в Европа избухна лудата крава, защото някому беше хрумнала блестящата идея да храни жив добитък с умрял.

  Тези, които те карат да вярваш в абсурди, могат да те накарат и да вършиш зверства. Волтер, 1765
 16. 16 Профил на profesionalist
  profesionalist
  Рейтинг: 1006 Неутрално

  Bravo otkrihme Amerika.Веднага купувам два прилепа да опрашват на смени съпругата оти моя бая омекна.

 17. 17 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Любопитно

  До коментар [#3] от "Синдбад-мореход":6669 дози за последното денонощие поставени ваксиниБезсилието и некадърността на ГЕРБ.
  —цитат от коментар 5 на КМЕТ В СЯНКА


  Ти стана като Мирча Кришан с краставичката, на всяка статия все ГЕРБ са виновни?

  А протестиращите, дето гориха маски лятото? Понеже са умнокрасиви, в тълпата до 500 души нити един с маска?

 18. 18 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Весело

  До коментар [#15] от "Petko Boukov":


  До коментар [#13] от "vagabond66":От хилядите публикации поне две да беше прочел.Във вида, в който вирусът съществува при прилепите, не може да прескочи у човек, без да мине през друго животно като куче например.А не беше толкова отдавна, когато именно в Европа избухна лудата крава, защото някому беше хрумнала блестящата идея да храни жив добитък с умрял.
  —цитат от коментар 15 на Petko Boukov


  Шегувам се бе човек!
  Ако наистина вярвате в цялата тази "пЛандемия",
  това е друг въпрос!

 19. 19 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 893 Неутрално

  Абе щеше да е хубаво китайската комунистическа партия да не беше разпръснала тази болест по целия свят. Щот още ми е пред очите статийката от миналата година тук в Дневник как китайския външен министър призовава да не се ограничава пътуването на китайски туристи в Европа. Имаше даже и снимка на едно младо момиче във Венеция с плакат "Ние не сме убийци". По принцип е права, ама на практика глей кво стана...
  А Дневник да бяха написали поне едно заглавийце за американо-китайската среща на високо ниво в Аляска този уикенд? Или червените другари-господари не позволяват?

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Любопитно

  Прилепа е удивително създание между впрочем, живее в почти виртуалната реалност!

  klimentm
 21. 21 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Бил Гейтс е започнал да инвестира във фирми, производители на ваксини, още много преди да избухне корона кризата!

  Може би е само някакво съвпадение!

 22. 22 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#17] от "Dariya Koleva":

  Че кой е виновен, да не би да е ланшния сняг?!

  klimentm
 23. 23 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Животните с нищо не са виновни. Виновните са китайските мърляви циганьори лапащи всичко, което мърда. От векове насам почти всичките чуми, холери и пандемии се зараждат именно при тези крадливи диваци. Трябва един път завинаги така да ги одрусат с репарации, че като видят прилеп да палят свещичка...
  https://www.facebook.com/kitaiiban/videos/252176148463564/?extid=pkoc2Z0gEUFimeMh&d=n

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 24. 24 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#21] от "Dariya Koleva":

  Никак даже не е съвпадение!
  Сега открива в Сиатъл огромен завод за станиолени шапчици,смятай каква ще става тя?!

  klimentm
 25. 25 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Весело

  До коментар [#20] от "klimentm":


  Прилепа е удивително създание между впрочем, живее в почти виртуалната реалност!
  —цитат от коментар 20 на klimentm


  Не знам дали живее "почти" в "виртуалната реалност",
  но съм абсолютно сигурен, че живее в истинската,
  "реалната"- реалност!

 26. 26 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Весело

  До коментар [#25] от "vagabond66":

  Ок!
  Зимам си думите назад,убеди ме с два лафа!

  klimentm
 27. 27 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Весело

  До коментар [#17] от "Dariya Koleva":


  Ти стана като Мирча Кришан с краставичката, на всяка статия все ГЕРБ са виновни?

  А протестиращите, дето гориха маски лятото? Понеже са умнокрасиви, в тълпата до 500 души нити един с маска?
  —цитат от коментар 17 на Dariya Koleva  Искате да кажете,
  че тези 500 чилЯка са виновни за
  сегашната "корона - пЛандемия"?!?

 28. 28 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Любопитно

  Горе в статията са написани една камара неща, които трябва да се направят, за да няма пандемии в бъдеще!

  Колко досега е свършено?

 29. 29 Профил на Дария Колев
  Дария Колев
  Рейтинг: 426 Неутрално

  И как би обяснила журналистка, защо след няколко локдауна, маски, полицейски час и редица други мероприятия Ковида си върлува без почти никакви успехи?

  Ще ви кажа един виц, пуснат в Германия малко след като започнаха да доказват първите заразени.

  Значи в Щутгарт един мъж ръси по улици и тротоари сол, обилни количества.Минава гражданин покрай него и го пита за какво ръси.

  - Ръся сол за да няма крокодили!
  - Ама в Щутгарт няма крокодили!
  - Виждате ли, значи моето ръсене със сол действа!

 30. 30 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  До коментар [#21] от "Dariya Koleva":

  Може би е само някакво съвпадение!
  ========
  На скоро, Бил Гейтс купи около 60 хиляди декара земя от Анадола (централната част)....

  Bukalemun
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  В допълнение бързият метаболизъм на прилепите означава, че температурата им обикновено е по-висока от тази на хората. Една от защитите ни срещу вирусите е да вдигнем температура, тъй като обикновено лекото покачване на температурата може да им навреди повече, отколкото на нас.
  ======
  Много много интересна статия.....
  Жалко че паралелно с данните в нея не е направена и някаква закономерна взаимовръзка с климатичните промени които през последните две три десетилетия за все по осезаеми....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1782 Неутрално

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":


  За всеки що годе интелегентен индивид е очеизвадна пъклената човешка роля в създаването и разпространението на този вирус.Кой отвори Кутията на Пандора?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


 33. 33 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  До коментар [#20] от "klimentm":

  Това наистина е така, но се знае от много малко хора....
  А в учебниците по биология дори липсва като някаква формулировка.

  Bukalemun
 34. 34 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#19] от "mirohero":

  А щеше да е хубаво ако САЩ и друго страни в които вирусът е бил доста преди да алармират за него Китайците, да бяха се усетили какво става. Ама нейсе.

  От 7300 проби от кръвни дарения в САЩ през Декември 2019 година 1.2% имат антитела срещу Ковид. Наложен на населението на САЩ, този процент значи, че милиони са били вече прекарали заболяването в онзи момент. Това заболяване си е било там доста преди първия регистриран случай в Китай (1ви Дек 2019). Да не говорим че откриха вирусни частици в проби от отпадни води от Испания, Италия, Бразилия и тн още от средата на 2019 година.

  Но вие си продължавате да си пишете пасквилите срещу Китай. Очевидно ви е много виновен Китай. Може би затова че бързо алармираха какво се случва на тяхна територия и изкараха вирусния геном и го споделиха с научните общности по света още Януари 2020.

 35. 35 Профил на dpnps
  dpnps
  Рейтинг: 398 Неутрално

  До коментар [#23] от "venci4":

  Ето ви списък с всички по сериозни пандемии и епидемии в човешката история от 1200 преди Христа досега.

  https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemics

  Сам проверете колко често се среща думата Китай.
  Проверете също така колко често се среща например думата Лондон.

  И може би ще си дадете сметка къде всъщност са мърлявите диваци, които ви се привиждат.

 36. 37 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 652 Неутрално

  Та свински чуми, птичи грипове, луди крави и разни други европеско-животински болести ги изкоренихме,
  преди някой да си помисли за болести!
  —цитат от коментар 13 на vagabond66


  Не съвсем! Кога ли неприятно ще ни изненадат едни птици, които ги наричат "летящи плъхове"? Преди много ги имаше в Италия, вече и български градове гъмжат от тях (гълъбите)!

 37. 38 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 652 Неутрално

  До коментар [#37] от "historama":

  Дали не трябва да им докараме малко соколчета, че оядените котки не вършат никаква работа!

 38. 39 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#17] от "Dariya Koleva":

  Горкичката! Много са ти остаряли опорките. Кой ни убеждаваше как ще ваксинирате по 40 000 дневно? Помниш ли???

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 39. 40 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#28] от "Dariya Koleva":

  Питай бойко ти. Той е главния моделиер на модела. Нъл тъй?

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 40. 41 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4635 Неутрално

  До коментар [#29] от "Dariya Koleva":

  Боко ръси със захар и носи червен конец!!!
  Слава, вечна слава!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 41. 42 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#37] от "historama":

  Само че прилепа е бозайник....не е птица....и може би това е само част от големия пъзел....
  Всъщност нещата лека полека започнаха да се изясняват....
  От 1979 насам.... 20% от ледовете на полюсите са вече разтопени....
  В геологичен мащаб това е по малко от секунда....но не това е важно....
  Въобще не е изключено този вирус да идва от миналото....благодарение на топящите се ледове....
  Отделно.....топят се и други места по земното кълбо....
  Хималайския ледников масив, замръзналите сибирски блата и т.н....
  Засега учените могат само га гадаят колко и какви на вид вируси са "излезли на свобода "....в последствие на тия процеси....
  Така че.....да се винят не целесъобразно едни прилепи....е само една малка част от цялата картина.....понеже китайците ги ядат откак съществуват....
  Главния виновник са климатичните промени....

  Bukalemun
 42. 43 Профил на venci4
  venci4
  Рейтинг: 1078 Весело

  Ето ви списък с всички по сериозни пандемии и епидемии в човешката история от 1200 преди Христа досега.https://en.m.wikipedia.org/wiki/List_of_epidemics Сам проверете колко често се среща думата Китай.Проверете също така колко често се среща например думата Лондон.И може би ще си дадете сметка къде всъщност са мърлявите диваци, които ви се привиждат.
  —цитат от коментар 35 на dpnps

  От посоството ли те сритаха посред нощ да спамиш😂
  Китай се среща прилично често в и без това тенденциозния списък, който си цитирал, а ако се вземе предвид, че в повечето случаи, в които се указва Азия като епицентър, се има предвид пак Китай (защото още не се е наричал така), то се оказва, че поне половината пандемии се пръкват там.
  Аз бих добавил и всичките цитирани в списъка европейски епицентрове също като китайски гнезда, защото това са изключително пристанищни градове, през които е минавала основната търговия с китайските провинции.
  А за капак на наглостта в смешния ти списък, най- явната китайска пандемия- сегашният ковид 19- е писана като световен епицентър😂😂😂

  Платени форумни тролчета, така ли ви възпитават на Позитано? http://prikachi.com/images/793/8000793h.jpg
 43. 44 Профил на tbw22567486
  tbw22567486
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#34] от "dpnps":

  Китайците да не са ти роднини,че ги защитаваш?

 44. 45 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  До коментар [#44] от "tbw22567486":

  Да се припомнят статистики не означава непременно да защитаваш някого.
  Или ти казваш.....истината не е толкова важна...?

  Bukalemun
 45. 46 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Любопитно

  Статията е наистина много ползотворна.....

  1.....В нея се съдържат много изходни точки за размисъл и трезва преоценка на самия проблем .
  2.... Различава се коренно от ежедневния новинарски... "Covid 19"...тираж...
  3.... Пусна се в късния среднощен час, когато броя на сериозните надвишава числото на троловете...

  Bukalemun
 46. 47 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Неутрално

  А кой да виним?
  Щото ако не са прилепите,то

  Много съм прост
 47. 48 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 158 Неутрално

  ••••••тогава е виновен Путин.👀

  Много съм прост
 48. 49 Профил на Таралеж
  Таралеж
  Рейтинг: 1913 Неутрално

  Казва се еволюция.
  Оцеляване на видовете, и промяната им, изчезването, борбата за живот.
  После се намесва човешката цивилизация, опитваща се в милисекундите на съществуването си да промени еволюцията в своя полза. Да лекува болести, да преборва вируси, да се учи от грешките си.

 49. 50 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 1935 Неутрално

  За всеки що годе интелегентен индивид е очеизвадна пъклената човешка роля в създаването и разпространението на този вирус.Кой отвори Кутията на Пандора?
  —цитат от коментар 1 на КМЕТ В СЯНКА


  А и Земята е плоска ама го крият! Само руските ракетчици го знаят!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 50. 51 Профил на Сд
  Сд
  Рейтинг: 602 Неутрално

  Аз мисля,че може да е и черна магия.Има хора с много силна енергия, и ако такъв човек поиска може да отключи тъмни сили и нещастия.Вижте как някой такъв като се ядоса и примерно почвате да ви боли глава.Защо всеки се бои да не бъде прокълнат.

 51. 52 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 328 Неутрално

  Браво...най- доброто което съм прочел в сектора книги...
  ...темата за възпалението е едно от бъдещите направления в медицината..

  Естествено не влиза в тона на конспиратори, антиваксъри, бг мами и други будали..

 52. 53 Профил на Go Go
  Go Go
  Рейтинг: 609 Весело

  Най-сетне читава книга от читав автор.

  А иначе основният извод е само един: човечеството се учи... бавно.

  73! Go Go
 53. 54 Профил на rexdog2004
  rexdog2004
  Рейтинг: 687 Неутрално

  Ако бяха изпраскали една ядрена бомба върху биологичната лаборатория на китайската армия в Ухан вирус нямаше да има

 54. 55 Профил на Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Синовете на лейтенант Шмид и Решетников
  Рейтинг: 1584 Весело

  До коментар [#1] от "КМЕТ В СЯНКА":

  Китайските другари от ККП. По нареждане на световния синедрион.

  И да знаеш, Минке, че последният комунист на планетата ще умре в България. Даже когато в Съветска Русия няма да има нито един жив комунист. Какъв народ сме, Минке, какъв народ...
 55. 56 Профил на Дриси Дрис
  Дриси Дрис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забрави четвърта точка - експериментални ваксини до дупка за Ковид зомбитата 😁

  А , и пета - локдауни до откат

  Нали, професори? 😂

 56. 57 Профил на Дриси Дрис
  Дриси Дрис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Забрави четвърта точка - експериментални ваксини до дупка за Ковид зомбитата 😁

  А , и пета - локдауни до откат

  Нали, професори? 😂

 57. 58 Профил на Дриси Дрис
  Дриси Дрис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#50] от "lz2":


  Разбира се, професоре по всичкология 😂😂

  Ти с две или три маски наведнъж движиш ? 😂

 58. 59 Профил на Дриси Дрис
  Дриси Дрис
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#42] от "eti mehter":

  Гениално 😂😂

  Невероятен гениален Анадолски носач на куфари 😂😂

 59. 60 Профил на mirohero
  mirohero
  Рейтинг: 893 Неутрално

  До коментар [#21] от "Dariya Koleva":

  Бил Гейтс инвестира в земя в САЩ, и наскоро стана един от най-големите фермери в САЩ със собственост в няколко щата и ако не се лъжа към 40,000 хектара. по принцип хората с пари, а и корпорациите, обикновено инвестират в земя. Гугъл например само за тази 2021г. са отделили към 7 млрд. долара бюджет да купуват имоти.
  Фондацията на Бил Гейтс дарява на различни медицинкси организации милиарди, непрекъснато. Това не е точно "инвестиция". Освен това, статистически сигурно е, че ще има болести и епидемии - това е проста математика и вероятността се увеличава с броя и гъстотата и леснотата на придвижване на човешката популация по света.
  Междувпрочем, китайски студенти, лаборанти и учени в американски университети (основно калифорнийски) двайсетина години разучаваха т.нар. КРИСПР - рязане на РНК и ДНК с протеини, изучаваха как да копират вирусни лаборатории, изучаваха корона тип вируси. Всичко това беше пресъздадено във военните им лаборатории в Ухан, в Тцънхуа и един господ знае още къде. През 2018г. с това бяха заети около 2500 китаеца, бюджета им беше в милиарди - през държавни висши учебни заведения, всички свързани с армията, В САЩ бяха заети може би около 60ина души. През Октомври 2018-а всички тези десетки китайски изследователи заедно със семействата си се изнесоха в рамките на един следобед, университетите и америкаснки рисърч центрове изтриха и замазаха всякакви връзки още същия ден. Това стана, като се разбра и тук в САЩ, че има изтърван вирус...Най-вероятно се е случило още Август 2018-а. Китайците изследваха култури, които имат ниско поражение върху генотипа на хан раса, но са по-агресивни към други раси - дали в случай на война, дали щот искат да изчистят Африка от африканците :) - трябва да ги питаш тях.
  Откъде знам - ами познавам персонално някои от тези хора :) :), щот ми е такава работата. Гарантирам ти, че Бил Гейтс по това време идея си е нямал от ковид.
  Междувпрочем, един друг китайски доктор от Ухан (баси съвпадението) преди няколко години отряза един ген от човешко ДНК, т.е. модифицира ДНК и оплоди жена с него - ако не се лъжа роди се поне едно момиченце. Официалната версия беше, че тази модификация блокира заболяване от СПИН, страничния ефект е, че модифицираните хора са нещо като супер-войници - по-бързи, МНОГО по-умни от нас, и усточиви на някои болести. Този академик преди това беше един от няколкото разработчици в тази сфера в Станфорд, също в екипа създал КРИСПеР. Да си чула оттогава колко такива деца е произвел Китай. Щот не е спрял, даже създадоха институт за супервойници :) :)
  Те така, ако още се чудиш откъде ти е дошло...

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK