Историята на поляка, влязъл доброволно в Аушвиц, но убит от комунистите

Документалната книга "Доброволецът" на Джак Феъруедър разказва потресаващата биография на Витолд Пилецки.

© "Колибри"

Документалната книга "Доброволецът" на Джак Феъруедър разказва потресаващата биография на Витолд Пилецки.На 25 май 1948 г. просъветските власти в Полша екзекутират обвинения в предателство Витолд Пилецки. Офицерът - герой от съпротивата, човекът, влязъл умишлено в Аушвиц, за да може да информира света за случващото се там, е убит с изстрел в тила. Но не от нацистите, а от комунистите. Защото не ги подкрепял.


Едва 42 години по-късно, след като архивът и шифрите на Пилецки излизат на бял свят, сънародниците му научават за него. Реакцията на Върховния съд на Полша не закъснява - присъдата му е отменена, а обвинението е квалифицирано като скалъпено.


През 1995 г. на Пилецки посмъртно му е присъден Орденът на възродена Полша. Кулминацията по реабилитирането му е през 2006 г., когато президентът Лех Качински го удостоява посмъртно с най-високото полско държавно отличие - Орден на Белия орел. На 5 септември 2013 г. му е присъдено званието полковник.
Съдбата на Пилецки стана известна и извън Полша през 2019 г., когато беше публикувана документалната книга на британеца Джак Феъруедър "Доброволецът". Тя донесе на военния журналист престижната награда "Коста" .


Джак Феъруедър, който е работил за "Вашингтон поуст" като репортер в Афганистан, научава за Витолд Пилецки през 2011 г., когато попада на информация за група поляци от съпротивата, които са рискували многократно живота си, за да документират зверствата на нацисти в концлагерите и да осведомят света за тях.


При написването на книгата Феъруедър е ползвал архиви и от двете страни на Атлантика. "Доброволецът" всъщност е първото задълбочено и подробно документирано изследване за живота на Витолд Пилецки (1901 - 1948).


Книгата вече е на разположение и на българските читатели. Издаде я "Колибри" в превод на Венцислав К. Венков.


Из "Доброволецът" от Джак Феъруедър


"Онзи, който обича много, върши много. Онзи, който върши нещо добре, върши много. Но върши много и онзи, който служи на общността, преди да се съобрази със собствените си интереси." - Tома Кемпийски


УВОД


Доброволецът
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Камионите с ръмжащи двигатели спират пред входа. Чуват се крясъци и изстрели. Домоуправителят чука на вратата:


- Немците дойдоха. Скрий се в мазето, ако искаш, или се измъкни през задната градина.


Мъжът в стаята не помръдва. Действието се развива призори на 19 септември 1940 г. в окупираната от нацистите Варшава. Немците са нахлули в Полша предната година и в Европа се развихря Втората световна война. Хитлер тепърва ще провъзгласи плановете си да унищожи евреите.


Засега целта му е да съсипе Полша, като елиминира професионалната ѝ класа. Страната е подложена на брутален терор. Хиляди поляци - лекари, учители, писатели, юристи, евреи и католици - са арестувани по улиците и впоследствие разстреляни или интернирани. През юни немците отварят и нов концентрационен лагер за част от пленниците. Името на лагера е "Аушвиц", но почти не се знае какво става вътре в него.


Мъжът в апартамента е известéн предварително за сутрешната хайка и за вероятността попадналите в нея да бъдат изпратени в лагера. И тъкмо по тази причина сега се намира тук. Целта му е да се внедри в лагера като член на съпротивата, да създаде нелегални ядра и да събира доказателства за извършваните там престъпления от нацистите. Някой разбива с ритник входната врата на блока и по бетонните стълби закънтяват стъпки.


Мъжът си облича палтото, когато забелязва, че от съседната стая облещилото се в леглото си тригодишно момченце е изпуснало плюшеното си меченце на пода. Немците вече блъскат по вратата и крещят. Мъжът се навежда и подава меченцето на детето, а в това време майката отваря на немците.


- До скоро - прошепва той на детето. След което, противно на всички свои инстинкти, се оставя да бъде арестуван.


"Витолд Пилецки става доброволно затворник в "Аушвиц"." Това съвсем сбито резюме на една човешка история постави началото на петгодишното ми изследване, в което проследих стъпките на човека от фермер любител в провинциална Полша до нелегален деец в окупираната Варшава, до откаран в конски вагон роб в концлагера и до разузнавач в епицентъра на най-голямото нацистко зло. Изучих Витолд най-подробно.


Но така и не преставам да се връщам към простото първоначално изречение и към момента, в който е очаквал немците да нахлуят в квартирата му, като не спирам да разсъждавам какво би могла да ни разкаже историята му за нашето съвремие.


Пръв за случая с Витолд ми спомена моят приятел Мат Макалистър в разговор по време на вечеря в Лонг Айлънд през есента на 2011 г. Двамата с Мат служихме заедно като репортeри по време на войните в Близкия изток и се мъчехме да открием някакъв смисъл в онова, на което бяхме станали свидетели. В типичния за него прям стил Мат беше отишъл специално до "Аушвиц", за да придобие преки впечатления за най-голямото зло в историята, и там беше научил за групата бойци от съпротивата, която Витолд ръководил в самия лагер.


По време на онази вечеря и двамата намерихме определено упование в мисълта, че въпреки малкия си брой, неколцината са посмели да се опълчат на нацистите. В същото време обаче ме порази мисълта колко малко се знае за мисията на Витолд, чиято цел била да предупреди Запада за престъпленията на нацистите и да създаде нелегална армия за разрушаването на лагера.


Част от събитията ми се поизясниха година по-късно, когато излезе английският превод на най-дългия рапорт на Витолд за лагера. Историята с излизането на този рапорт на бял свят е забележителна сама по себе си. Получилият достъп до документа през 60-те години на XX в. полски историк Юзеф Гарлински установява, че Витолд е кодирал всички упоменати от него имена. Гарлински успява да налучка част от тях, а други установява посредством интервюта с оцелели концлагерници и впоследствие публикува първата история на съпротивителното движение в лагера.


През 1991 г. изследователят от Държавния музей "Аушвиц-Биркенау" Адам Сайра открива непубликуваните спомени на Витолд, втори негов рапорт и други разпокъсани писания, които били заключени в полските архиви след 1948 г. Сред тези материали е и ключът, който позволява да бъдат идентифицирани съконспираторите на Витолд.


От прочетения от мен през 2012 г. рапорт се убедих колко съзнателен хроникьор е бил Витолд на собствените му изживявания в "Аушвиц", които е описал със своята сурова, настоятелна проза. И все пак описанието пред мен си оставаше накъсано, а на места и изопачено. От страх да не разкрие колегите си и да ги изложи на опасността от арестуване, той не регистрира отделни критични епизоди, спестява ни своите унищожителни наблюдения и старателно поставя събитията в рамка, която да е разбираема за военните, които ще четат написаното.


Оставя без отговор ред въпроси, най-критични и неизяснени сред които са: Какво е ставало с разузнавателните данни, с които Витолд се е сдобивал в "Аушвиц" с риск на живота си? Успял ли е да предостави на англичаните и американците сведения за Холокоста далеч преди те да признаят публично ролята на лагера? Потулени ли са били рапортите му? Колко живота са щели да бъдат спасени, ако на предупрежденията му е било обърнато внимание?


За мен цялата тази история се оказа и лично предизвикателство: бях на същата възраст, на която е бил и Витолд при избухването на войната; и аз като него имах младо семейство и дом. Какво е било онова, което е подтикнало Витолд да предприеме целия свързан с подобна мисия риск и защо целият му подход на доброволец ми действаше така завладяващо? Долавях във Витолд същото онова безпокойство, което ме беше накарало и мен да се включа във войната, и оттогава не ми дава мира. Дали не би могъл Витолд да ме научи нещо за собствените ми усилия да проумея живота?


Отлетях за Варшава през януари 2016 г. и започнах да търся отговорите на тези въпроси. Държах на първо време да се срещна с Витолдовия син Анджей. Преди срещата изпитвах силни притеснения. С какво право аз, непознатият, се навирам внезапно в бащиното му минало? Анджей е бил съвсем млад, почти дете, когато екзекутират Витолд. В продължение на петдесет години са му втълпявали, че баща му е бил враг на държавата, а той, Анджей, макар и да не е вярвал, открил цялата истина за мисията на баща му едва през 90-те години на XX в., след отварянето на комунистическите архиви.


Притесненията ми, разбира се, са били съвсем напразни. Анджей се оказа изключително приятен и увлекателен събеседник, независимо че от самото начало ме предупреди:


- Не съм сигурен какво друго ще успеете да намерите или откъде да започнете своето издирване.


- От вас - отвърнах.


Когато за даден човек се знае толкова малко, всяка спомената от Анджей подробност е от значение. За мен мисленето на Витолд се заключаваше в онова, което е оставил в писмен вид, и само хора от рода на Анджей можеха да ми обяснят какво е имал предвид Витолд.


Порази ме също така и големият брой на все още живи хора, които са познавали Витолд. Някои от тях до този момент не бяха споделяли спомените си - било то, понеже са се бояли да го сторят при комунистите, или защото никой не ги е питал. Освен да събера свидетелства от живите, исках и лично да пресъздам житейския път на Витолд. Въпреки огромните поражения от войната, отделни места все още съществуваха, а за мен най-важното от тях беше апартаментът, в който е бил задържан Витолд.


Личните ми впечатления от различните места щяха да са ми особено ценни при описанията на конкретните събития. А още по-важни щяха да са възможностите да изслушам преживяното от свидетелите. Оказа се, че все още е живо някогашното тригодишно момченце Марек, обитавало навремето апартамента. Той и майка му - шуренайката на Витолд - оцелели от войната, но били изхвърлени от дома им от комунистите. Заедно с мен Марек направи първото си за изминалите седемдесет години посещение на някогашното им жилище. Посещението ни го подсети за случая с плюшеното меченце, а за мен това беше красноречив пример за способността на Витолд да гледа отвъд себе си дори в моменти на изключителен стрес.


Давах си, естествено, сметка, че за написването на книгата ще се нуждая от стотици - да не кажа хиляди - подобни детайли. А къде точно ще ги намеря, ми стана ясно при посещението ми в Държавния музей "Аушвиц-Биркенау". Там се съхраняват над 3500 свидетелски показания на оцелели концлагеристи; стотици от тях хвърлят светлина върху дейността на Витолд или описват събития, на които и той е бил свидетел. До този момент повечето от тях не са били нито превеждани, нито публикувани. Точно от такъв материал се нуждаех, за да ми станат по-ясни Витолдовите реакции, а нали и това беше целта ми - да вникна в неговото мислене и да започна да намирам отговор на въпроса кое го е накарало да се съпротивлява.


Изследователите на Холокоста бързо стигат до извода, че става дума не само за избиването на милиони невинни европейци, но и за колективния отказ този ужас да бъде признат и да му се противодейства. Официални лица сред съюзниците са полагали усилия да отсеят истината, но изправили се веднъж очи в очи с действителността, не са посмявали да предприемат онзи морален скок, който е щял да ги подтикне към действия. Провалът обаче не е бил само политически.


Дори самите затворници в "Аушвиц" са се затруднявали да си представят мащаба на Холокоста, докато немците превръщат лагера от жесток затвор във фабрика на смъртта. И те се поддават на човешката склонност да се пренебрегват, оправдават или отричат масовите избивания като явление без връзка с водената от тях борба. Но не и Витолд. За разлика от тях, той рискува живота си, за да осветли ужасите в концлагера.


В хода на проучванията ми се стремях да разбера кои именно качества са отличавали Витолд от околните. Но в процеса на изнамиране на повече негови писания и в срещите ми с хора, които са го познавали, а в няколко отделни случая - и които са се борили редом с него - установих, че може би най-забележителното у Витолд Пилецки - фермер и приближаващ четиресетия си рожден ден баща на две деца без някакви особени успехи в службата и без изявена набожност - е колко малко се е различавал от вас и от мен в самото начало на войната.


Тази констатация съответно постави на фокус нов въпрос: Кое е подтикнало този с нищо неоткрояващ се човек да разшири моралния си капацитет дотам, че да разкрие, посочи и се противопостави на най-големите нацистки престъпления, докато другите около него са извръщали глави?


Излагам тук неговия случай като провокираща нова глава в историята на "Аушвиц" и опит да се осъзнае как така се е намерил човек, който е рискувал всичко, за да помогне на ближните си.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (60)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 2. 2 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 4086 Неутрално

  Нищо чудно!
  Признателност от комунисти е като лешник от катеричка, Сталин изпращаше военноплениците право в Гулаг а във Франция заведоха дело за клевета срещу човека разкрил издевателствата в Гулаг

  klimentm
 3. 3
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 4. 4 Профил на Делян Ковачев
  Делян Ковачев
  Рейтинг: 690 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  Едва ли е по-тъпа от теб!

 5. 5 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Егати тъпо измислената история!
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Как разбра, че е измислена? На шарен боб?
  Тази история е поучителна: истината винаги, понякога късно, но ИЗЛИЗА НАЯВЕ. Вестникарите си продават душите и кълчат безжалстно думите за да смачкат истината и да си докарат някой грош отгоре от ръката на Хранещия ги. Но истината винаги излиза наяве, много често под формата на изборни резултати. Както е казал един мъдър китаец, "Три неща не могат да скрият - Слънцето, Луната и Истината".

 6. 6 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 2194 Неутрално

  Между комунисти и фашисти няма особена разлика. Хора като този поляк трдно биха търпяни и от двете идеологии. Неговата ценностна система е неразбираема и за двете.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 7. 7
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 8. 8 Профил на Птоломей Едно
  Птоломей Едно
  Рейтинг: 450 Неутрално

  Но добре, че Червената армия смаза хитлеро-фашизма за да няма повече концентрационни лагери в Полша...

  люта цензура се шири в Дневник, прокопи пак се точи на властта
 9. 9 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Любопитно

  а 25 май 1948 г. просъветските власти в Полша екзекутират обвинения в предателство Витолд Пилецки. Офицерът - герой от съпротивата, човекът, влязъл умишлено в Аушвиц, за да може да информира света за случващото се там, е убит с изстрел в тила. Но не от нацистите, а от комунистите. Защото не ги подкрепял.

  Едва 42 години по-късно, след като архивът и шифрите на Пилецки излизат на бял свят, сънародниците му научават за него. Реакцията на Върховния съд на Полша не закъснява - присъдата му е отменена, а обвинението е квалифицирано като скалъпено.

  През 1995 г. на Пилецки посмъртно му е присъден Орденът на възродена Полша. Кулминацията по реабилитирането му е през 2006 г., когато президентът Лех Качински го удостоява посмъртно с най-високото полско държавно отличие - Орден на Белия орел. На 5 септември 2013 г. му е присъдено званието полковник.
  —цитат от коментар 0 на статията
  НЕма да се плашите!
  Както се знае по земите на ЕС,
  в Полша Качински минава за "дЕсен- екстремист"
  и му кроят шапката и на него!
  След, като на власт дойде някое "ляво-либералче",
  няма начин да не разжалва Витолд Пилецки.,
  за "дясна, фашистка и нацистка нагласа",
  която е изменила на комунетата!

 10. 10 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  Не неочаквано е , че когато рашките 'овобождават' Собибор,Майданек и Треблинка в Полша следващите седмици ремонтират лагерите и почват да ги пълнят не само с пленени германци ,а и с поляци антикомунисти . И тези лагери работят дълго и след 1945 година активно. Човеконенавистният режим не е само нацисткият ,а в още по-голяма степен и комунистическия....

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 11. 11 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2746 Разстроено

  Тази констатация съответно постави на фокус нов въпрос: Кое е подтикнало този с нищо неоткрояващ се човек да разшири моралния си капацитет дотам, че да разкрие, посочи и се противопостави на най-големите нацистки престъпления, докато другите около него са извръщали глави?
  _____________________
  Нормално-поляци Сър! Написаното е дълго и объркващо....
  Всъщност на българите им е било далеч по-мъчно за евреите и 24 май 1943 г. хиляди се събират да врекат за спасяването им и ги спасяват, докато поляците само им измародерстват затворените гешефти и домовете!  До коментар [#2] от "klimentm":
  +++

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  +++

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 12. 12 Профил на russian78
  russian78
  Рейтинг: 509 Неутрално

  Sabaton - Inmate 4859
  https://youtu.be/wvDg7UftJw8

  "Squash is a sport that represents the future, not the past." - N Ramachandran (President of WSF)
 13. 13 Профил на Obh
  Obh
  Рейтинг: 426 Неутрално

  Но добре, че Червената армия смаза хитлеро-фашизма за да няма повече концентрационни лагери в Полша...
  —цитат от коментар 8 на Птоломей Едно


  Още по-добре щеше да бъде, ако не бе го вкарвала там с пакта Молотов-Рибентроп.

 14. 14 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#7] от "Птоломей Едно":

  мръсните савецки комунисти доста народ са затрили навсякъде по света. удобен бил... какво да каже един съветчик-русофил

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 15. 15 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 391 Неутрално

  Коцлагерите за евреи в Полша съществуват поне 10 години преди хитлеровите. Никой друг не ги е трепал тъй както поляците. Сапун за гузни съвести.

 16. 16 Профил на rkf46690675
  rkf46690675
  Рейтинг: 10 Неутрално

  Егати тъпо измислената история!
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  НЕ е измислено.
  Човекът е съществувал наистина и е направил фантастични неща.
  А комунетата СА си били изроди още от време оно
  .

 17. 17 Профил на Пламен Михайлов
  Пламен Михайлов
  Рейтинг: 515 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":

  Урод Гнусен Комуняга!

  artmosphere
 18. 18 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4110 Неутрално

  Не обичам да чета обяснения от хора които са далеч от реалностите на предвоенна Полша.
  Да започнем отначало. Пилецки (1901-1948) е от благородническо семейство в днешна Украйна, тогава източна Полша. Воюва в полската кампания срещу болшевиките (1918-1921). След гимназия учи известно време във факултета по изкуствата на университета въ Вилюс (Вилно), тогава Вилно е в Полша. Завършва школата за запасни офицери като подпоручик от кавалерията. Връща се на земите си и управлява имота (тук са го направили "фермер"). Воюва в полската армия срещу немците. след което влиза в тайния съюз на нелегалната полска армия.
  След арестуването му и изпращането в Аушвиц веднага започва разузнавателна дейност. Първият му доклад е на бюрото на командващия Тайната Армия генерал Стефан Росовецки още през октомври 1940, откъдето е препратен в Лондон до действащото там полско правителство в изгнание.
  По време на Великденските празници на 26/27 април 1943 с още двама затворници успява да избяга от концлагера. Опитва се да организира въоръжен отряд който да освободи затворниците в Аушвиц, но командването на АК отказва да одобри акцията като нереална (Армия Крайова, вярна на предвоенното полски правителство и контра-въоръжена формация на АЛ - Армия Людова, организирана от съветите).
  Участва във Варшавското въстание, бива пленен от немците. След войната се озовава в Италия се присъединява към армията на ген. Владислав Андерс. Връща се в Полша 1945 и започва да организра тайната съпротива срещи комунистите. 1947 е арестуван като шпионин, и осъден на смърт чрез разстрел. Присъдата е изпълнена на 25 май 1948 г.
  Подробно на https://www.rp.pl/Kraj/304279884-Witold-Pilecki-najodwazniejszy-z-odwaznych.html . Долу вляво е снимка на Пилецки в униформа, хубав човек.

 19. 19 Профил на Dr_Doolittle
  Dr_Doolittle
  Рейтинг: 1706 Неутрално

  До коментар [#15] от "Араламбене му е майката":

  Глупости . Евреите не биха оставили това без реакция , ако твоите мръсни лъжи бяха истина.

  http://www.flickr.com/photos/[email protected]/3712408729/
 20. 20 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":


  Егати тъпо измислената история!
  —цитат от коментар 1 на hrx16647690


  Не е измислена. Истина е - ако това има някакво значение за вас

 21. 21 Профил на Роси
  Роси
  Рейтинг: 7454 Неутрално

  Че по какво се различават комунистите от националсоциалистите.

 22. 22 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 436 Неутрално

  Повечето хора са си зли по природа, особено мъжете. Не го признавам с охота, но си е така. Това не успяха да проумеят хуманистите за 20+ века. Затова и полагат невероятни публични усилия да изглеждат добри. Израснал съм с момчета от всякакви семейства. Дори и тези, които от уж са добри семейства, не бяха наред. Не ми се влиза в подробности, без друго ще ме изтрият модераторите. Хората, които са добри, са изключение. Ама истински добри, не такива, които се правят на добри, защото знаят, че не са и търсят начин да компенсират.

 23. 23 Профил на koko65bg
  koko65bg
  Рейтинг: 746 Неутрално

  До коментар [#15] от "Араламбене му е майката":


  Коцлагерите за евреи в Полша съществуват поне 10 години преди хитлеровите. Никой друг не ги е трепал тъй както поляците. Сапун за гузни съвести.
  —цитат от коментар 15 на Араламбене му е майката


  Дядо Коледа също съществува - сигурно го посрещате всяка година.

 24. 24 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  вапцаров не отстъпва на поляка, Вапцаров примерно го убиха фашистите, но той не беше заклет русофоб и американците не пишат за него.

  Свободата, Санчо...
 25. 25 Профил на Alex Ivanov
  Alex Ivanov
  Рейтинг: 2678 Неутрално

  Удобно се появи полякът, когато Дневник и Дойче вели имат нужда от него... Даже, дали не е бил от ЛГБТ общността?
  —цитат от коментар 7 на Птоломей Едно


  Най-вероятно е бил и чернокож .... както Орфей ....

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 808 Неутрално

  Това представляват комунистите...

 27. 27 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Интересно как точно присъствието на Пилецки в Освиенцим помага на затворените там> Ами никак. Помага им Червената армия, която освобождава Освиенцим през 1945 г. Гедъруедър или който и да е там да си гледат документите.

  Свободата, Санчо...
 28. 28 Профил на block
  block
  Рейтинг: 820 Неутрално

  Че по какво се различават комунистите от националсоциалистите.
  —цитат от коментар 21 на Роси


  по дребни детайли в униформите и дължината на мустака

 29. 29 Профил на Ганьо Калпакчиев
  Ганьо Калпакчиев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  [quote#25:"Alex Ivanov"][/quote]

  Алекс... Альошка... не се мъчете, милый мой родной. В Сибир чернокожи нямате и всичко ви е наред. И ток нямате, и вода нямате. И деньги нет.

 30. 30 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Това представляват комунистите...
  —цитат от коментар 26 на selqnin


  За смъртта на Пилецки са виновни антикомунистите които го изпращат като техен шпионин на сигурна смърт, Гедъруеър го знае това много добре, ама и той същиия шпионин с писалка.

  Свободата, Санчо...
 31. 31
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 32. 32 Профил на hrx16647690
  hrx16647690
  Рейтинг: 595 Неутрално

  До коментар [#1] от "hrx16647690":Не е измислена. Истина е
  —цитат от коментар 20 на koko65bg


  Това е политическа фантастика! И то примитивна т.е. глупава.
  Само много наивен човек ще ѝ повярва.
  Тази „история“ е обида за умните хора в ДСБ и СДС.

  До коментар [#20] от "koko65bg":

 33. 33 Профил на Аллен Даллес
  Аллен Даллес
  Рейтинг: 721 Неутрално

  До коментар [#8] от "Птоломей Едно":

  Да... Разглобиха лагерите и ги преместиха в сесесере-то.

  Ти!!! Събра ли си партакешите???
 34. 34
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 35. 35 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2291 Неутрално

  Имаше тука един Пешев и той така.

 36. 36 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1881 Неутрално

  Съдбата на Пилецки отразява съдбата на цяла Полша ,която стана първата жертва на въоръжената агресия на Германия и СССР през 1939 г., за да бъде хвърлена отново в лапите на съветските комунисти през 1945 г. Полша преживя два геноцида - германският -нацистки и руският -комунистически. Затова и днес поляците са особено чувствителни към всякакви газопроводи от Русия за Германия и всякакви далавери между Путиновци и Меркелки.

 37. 37 Профил на chironex
  chironex
  Рейтинг: 204 Неутрално

  Комунистите общо взето освен да убиват друго не знаят.
  Според бащиците на световната революция, хората се делят на два вида:
  Такива които са за утрепване и такива които още не са.

 38. 38 Профил на vagabond66
  vagabond66
  Рейтинг: 1911 Весело

  До коментар [#22] от "rsk14877483":


  Повечето хора са си зли по природа, особено мъжете. Не го признавам с охота, но си е така. Това не успяха да проумеят хуманистите за 20+ века. Затова и полагат невероятни публични усилия да изглеждат добри. Израснал съм с момчета от всякакви семейства. Дори и тези, които от уж са добри семейства, не бяха наред. Не ми се влиза в подробности, без друго ще ме изтрият модераторите. Хората, които са добри, са изключение. Ама истински добри, не такива, които се правят на добри, защото знаят, че не са и търсят начин да компенсират.
  —цитат от коментар 22 на rsk14877483
  Съгласен съм с вас, че "хората" са зли по природа!
  Ама не съм съгласен, че това са "особено мъжете"!
  Аз не мога да се похваля с особени познания на женската природа,
  ама на базата на малките ми познания,
  жените не само са по малко зобни,
  а напротив, по-злобни са!
  И, ако имат физическата сила и власт да се развихрят,
  ще ни се стъжни живота много повече от сега!

 39. 39 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  За жертвата на Пилецки съм чел още по времето на комунизма! Той изпраща автентичен доклад за ставащото в Аушвиц до английското разузнаване. Обаче тоя доклад е скрит умишлено! И Чърчил и Рузвелт са знаели, знаели са и еврейските общности, които разгласяват ставащото в пресата, ама зверствата са толкова нечовешки, че обществото не желае да повярва и ги смята за пропаганда! Трябвало е официално да се потвърди информацията, ама нито в Англия, нито в САЩ не се е намерил държавен орган да ги потвърди! Язък за теглилата на Пилецки!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 40. 40 Профил на lz2
  lz2
  Рейтинг: 2055 Неутрално

  До коментар [#22] от "rsk14877483":
  —цитат от коментар 38 на vagabond66


  Надзирателките в концлагерите са били по-жестоки от надзирателите, а жената на шефа на Аушвиц си е правела колекция от лампиони от човешка кожа!

  ПравописА е поле за изява на неграмотните!
 41. 41 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#39] от "lz2":

  Естествено, че по времето на комунизма ще си го чел!

 42. 42 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz2":

  "...лампиони от човешка кожа!....."

  Абажур се казва, не лампион. Уж си чел писания от комунизма.

 43. 43 Профил на doq021005444
  doq021005444
  Рейтинг: 9 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz2":

  ".....Надзирателките в концлагерите са били по-жестоки от надзирателите...."

  Имам у дома един абажур, останал от баба ми. Все се каня да го дам за изследване.

 44. 44 Профил на д-р Гален
  д-р Гален
  Рейтинг: 39 Разстроено

  От един случай, големи изводи. Поляците и англичаните не са никак невинни. Мръсотиите на англичаните не са по-молко, дори по-големи от съветските. Руснаците са провеждали репресии към собствения народ, правилно или не , зависи кой преценева. Но англичаните са вършили престъпления по целия свят в толониите си и подчинените им територи. Милиони умрели от глад, униищожени жителите на о.Тасмания, и още много. За този полски герой явно също имат вина. Защо, защото по време на ВСВ и Варшавското въстание ръководено от лондонското правителство решават за започването му без да се съобразяват с Червената армия а после обвиняван СССР че не са им помогнали. По време на гражданската война в Русия поляците нахлуват в украйна и стигат до Киев но са изгонени. И само слабостта на Ч.армия позволява край Варшава Пилсудски да победи. Пленени са 150000 червено армейци убити и умрели от глад повечето от тях. Ползвали са ги за работа в земеделиа.ето, за живи мишени и др.издевателства. Така, че не са безгрешни поляците и англичаните. Не случайно Чърчил ги е нарекъл хиените на Европа - щом един престъпник нарича така поляците, значи не са били цветя за мирисане.

 45. 45 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  Миналата година мисля и ДВ бяха публикували една интересна статия за полския герой Витолд Пилецки. Смел мъж който с риск за живота си отразява жестокостите на нацистките изроди в Полша. Поклон пред паметта му.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 46. 46 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  До коментар [#16] от "rkf46690675":

  Както и нацистчетата.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 47. 47 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Любопитно

  До коментар [#21] от "Роси":

  По много неща Роси. Много пъти съм отговарял на този въпрос във форума. За пореден път ще го направя отново. Първо имат различно отношение към частната собственост. Комунистите национализират всичко, взимат земите и фирмите на хората, докато нацистите оставят земите на техните законни собственици и почти до края на войната оставят частните фирми да съществуват (това до започването на тоталната война от страна на Хитлер и нацистите). Второ, имат различно отношение към антисемитизма и расизма. Докато нацистите са радикални антисемити и расисти, то комунистите на челни партийни позиции седят евреи. От друга страна редовно в Москва се провеждат комунистически интернационали и конгреси на които присъстват комунистически водачи на коминтерна от Азия и Африка. Примерно Хо Ши Мин е участвал в такъв в СССР през 1924 г.
  Трето различно отношение към религията. Комунистическия режим е бил силно атеистичен. В рамките на СССР са избити хиляди християни, мюсюлмани и будисти заради религията им. Докато нацистите никога не са забранявали Християнството в Германия и окупираните от тях държави.

  Това са основните разлики. Разбира се има и прилики, като тоталитаризма например, както и омразата на тези два антихуманни режима към демокрацията, парламентаризма, либерализма, свободата на словото и т.н.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 48. 48 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#40] от "lz2":

  това за абажура не е жестокост, освен ако сама не ги е одрала и ощавила,
  но е гадост която не разбирам, и не е от тогава... има и други такива употреби :)
  https://en.wikipedia.org/wiki/Anthropodermic_bibliopegy

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 49. 49 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2811 Неутрално

  До коментар [#39] от "lz2":

  Чърчил и Рузвелт са знаели какво става в немските концлагери...

 50. 50 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Неутрално

  UNITED EU UNION

  Кой кога инсталирал в Полша безбожен комунистки режим?
  Над Световния Разгром над фашизма в 1945 ???

  До коментар [#18] от "daskal1":

  Връща се в Полша 1945 и започва да организра
  тайната съпротива срещи комунистите.
  1947 е арестуван като шпионин...

 51. 51 Профил на el_comendante
  el_comendante
  Рейтинг: 584 Неутрално

  Нищо чудно! Признателност от комунисти е като лешник от катеричка, Сталин изпращаше военноплениците право в Гулаг а във Франция заведоха дело за клевета срещу човека разкрил издевателствата в Гулаг
  —цитат от коментар 2 на klimentm


  Ох ох ох горките поляци. И те толкова невинни досущ като украинците през ВСВ. Що народ е зимрял заради ама тихо - сега те са от нашите - евроатлантически ценности му се вика.

  Обичам нещата да са прости а не хората да са такива!
 52. 52 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3931 Разстроено

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  В чекмедже, ама преди месеци.
  "Мата Хари" отнесе всичките...

  Оня ден соц мрежа показа уикенд и заседание в тайгата.
  Шойгу и Путин: седят и мислят... что делать.

  До коментар [#31] от "Bornagain":


  —цитат от коментар 29 на Ганьо Калпакчиев
  А. И ток нямате, и вода нямате. И деньги нет.
  —цитат от коментар 25 на Alex Ivanov


  То евроатлантика от Банкя прибра всички пари в чекемеджето,
  то в България не останаха, камо ли другаде.

 53. 53 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1276 Неутрално

  Потресаваща история. Ще намеря книгата. Признавам си, не бях чувал за този полски герой. А, реакциите на комунистите под статията са жалки. Според болната логика на комунистите, поляците не са невинни, трябва да се избиват, защото и те били правили някога престъпления. Коментарите са излишни просто.

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 54. 54 Профил на robbiewww
  robbiewww
  Рейтинг: 233 Неутрално

  ама наистина ли на корицата е в този вид написано?

  Добро
  воле
  цът

  сериозно?

 55. 55 Профил на himler
  himler
  Рейтинг: 561 Неутрално

  Има две главни различия между русифилистиците и нацитата. Комунистите като победители съумяват да джиросат голяма част от престъпленията си на нацистите! Освен това поначало немската армия се е държала добре с цивилното население за разлика от червената чума! Немците освобождават от жестоко робство милиони българи, хървати, словаци, украинци, белоруси... СССР заедно с престъпна Англия и САЩ издават смъртната присъда на България!

  Хитлер първо е изгонил еврейските банкери грабители, които сега тероризират и ограбват главно източноевропейците...

  За съжаление и Германия и СССР са ръководени от престъпници, а поданиците им в голямото болшинство са го обожествявали!Хитлер е бил психически неуравновесен (е не колкото изверга Чърчил), а Сталин е бил едно страхливо и комплексирано човече!

 56. 56 Профил на Корки
  Корки
  Рейтинг: 2311 Неутрално

  Но добре, че Червената армия смаза хитлеро-фашизма за да няма повече концентрационни лагери в Полша...
  —цитат от коментар 8 на Птоломей Едно


  За да може управлението на лагерите да се поеме от ГУЛАГ и с конски вагони да бъдат преместени в сибирски лагери.

  Свободата е възможноста сам да си наложиш дисциплина, преди да са ти я наложили други.
 57. 57 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4324 Весело

  До коментар [#55] от "himler":

  Нямаше как да не защитиш престъпната и кървава нацистка идеология. Все пак си се кръстил Химлер. :-)

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 58. 58 Профил на ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  ( ͡⊙ ͜ʖ ͡⊙)
  Рейтинг: 2783 Неутрално

  До коментар [#56] от "Корки":

  Всъщност савецките концлагери са преди нацистките, национал-социалистите са се учели от савецките социалисти...
  които още през 1923 извеждат тогавашната сибирска каторга на качествено ново ниво :)
  За периода 1930-1950 комунистите вкарват 18 милиона руснаци в савецките коцлагери, къдет умъртвяват над милион и половина от тях... Числа които сериозно могат да възбудят някои другари тук.

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 59. 59 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#38] от "vagabond66":

  Категорично не съм съгласен. Ще ви докажа, че това не е така само с един пример - отношението към животните, които се приема за ранен индикатор. Рядко жени са агресивни към животни и най-често са такива, когато трябва да се отбраняват, ако успеят да се окопитят изобщо. Мъжете са зверове още от деца. Един от примерите, които исках да дам, е, че тези мои приятели тогава, с две-три изключения, едно от тях аз, измъчваха животни наред - кучета и котки, много ясно. Не бяха много малки, но не бяха и големи. Което си е доказателство, че им е в природата, просто са си природни зли. При жените не е така категорично, много по-чувствителни са. Злобен може да е всеки, да, но физически жестоки са предимно мъжете. Много рядко жени са физически жестоки, обикновено като имат някакво психическо заболяване. При мъжете това същото психическо състояние-заболяване си е като цяло културна норма.

 60. 60 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 436 Неутрално

  До коментар [#38] от "vagabond66":

  С други думи, ако жените бяха като мъжете, това щеше да се прояви в агресия към животни, защото всяка жена е по-силна от една котка или от едно безобидно куче. Но не го правят, за разлика от мъжете. Мъжете измъчват животни на общо основание. Само в страните, в които стриктни санкции срещу това, мъжете не го практикуват, иначе животните са им ранните опитни екземпляри, след това преминават на хора.

За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK