Приказка за деца на Райнер Мария Рилке – за първи път на български

"Юнакът и драконът" е част от поредицата "Детски шедьоври от велики писатели"

© "Лист"

"Юнакът и драконът" е част от поредицата "Детски шедьоври от велики писатели"За първи път на български е публикувана приказката за деца на Райнер Мария Рилке (1875 - 1926) - един от знаковите западноевропейски поети от края на XIX и началото на XX век.


Юнакът и драконът
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Юнакът и драконът" е част от поредицата на "Детски шедьоври от велики писатели" на издателство "Лист". Преводът от немски е на Любомир Илиев, а илюстрациите са дело на Анжела Минкова.


Рилке пише приказката през 1902 г., когато е само на 27 години и покоряването на върховете в европейската литература тепърва му предстои. Историята изобилства от символи и кодове и отразява емоционалното състояние на Рилке.
Самият поет е имал нелеко детство - майка му го е обличала в момичешки дрехи. След развода на родителите си той заживява с баща си, който пък го изпраща в кадетско военно училище. В крайна сметка, след като учи 5 години, Рилке се отказва от военна кариера за сметка на литературата.


"Познаваме Рилке като поет и тази приказка в проза е изненадващ философски прочит с класически герои, какъвто едва ли бихме очаквали от него. От днешна гледна точка неговата версия е много по-реалистична, отколкото в обичайните приказки", казва главният редактор на "Лист" Гергана Димитрова.


Записките на Малте Лауридс Бриге
С код Dnevnik100 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Райнер Мария Рилке е австрийски поет, роден на 4 януари 1875 г. в Прага. Определян е за един от най-влиятелните модернисти на ХХ век. Обичал е да пътува и обикаля Европа. Многократно се среща с Лев Толстой при посещенията си в Русия. Кореспондецията му с руската поетеса Марина Цветаева е събрана в книга.
В България Рилке е популярен благодарение на Гео Милев и Николай Лилиев, които са почитатели на творчеството му.


На български е преведен и единственият му роман - "Записките на Малте Лауридс Бриге".

Ключови думи към статията:

С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK