Те промениха хода на историята: най-известните германски евреи

Алберт Айнщайн

© "Жануа"

Алберт АйнщайнТекстът е препубликуван от "Дойче веле".


Евреите в Германия - историята на едно столетно съжителство, в която има не само мракобесие. Сборникът "Ние сме тук! 1700 години еврейски живот в Германия" на 340 страници припомня за забележителни писатели, композитори, философи, художници, учени, политици и банкери от еврейски произход в Германия. Тук ще разкажем само за двама от тях, оставили дълбока следа не само в германската, но и в световната история.


Мозес Менделсон


Мозес Менделсон се ражда през 1729 година в бедно семейство, получава традиционно еврейско образование и на 14-годишна възраст с една торбичка през рамо се отправя пешком към Берлин. По онова време евреите имат нужда от специално разрешение, за да живеят в столицата на Прусия. Менделсон успява да си го набави като частен учител на децата на един фабрикант. По-късно постъпва на работа във фабриката, става счетоводител, а накрая и съсобственик.


Сборникът "Ние сме тук! 1700 години еврейски живот в Германия" разказва за най-известните германски евреи.

© homunculus verlag

Сборникът "Ние сме тук! 1700 години еврейски живот в Германия" разказва за най-известните германски евреи.
Мозес Менделсон има да храни голямо семейство с десет деца, четири от които умират още в ранна възраст. Парите си изкарва от фабриката, но главният му интерес е насочен към науката и езиците. Изучава философия и математика, немска литература и латински, поддържа близки контакти с много известни учени. Три пъти го предлагат за член на Пруската академия на науките, а кралят два пъти задрасква името на евреина Менделсон и чак на третия път отстъпва. През 1763 година един научен трактат на Мозес Менделсон получава първата награда на Пруската академия - в конкуренция с произведение на самия Имануел Кант.


През 1770 година известният швейцарски богослов Йохан Каспар Лафатер призовава Менделсон или публично да обори догмата на християнството, или ако не може, да се покръсти. Менделсон не иска да се отказва от своето вероизповедание, но в същото време осъзнава, че за него като евреин в протестантска Прусия е много опасно да оспорва християнската догма. Отворените писма, които той пише в отговор на предизвикателството, и до днес поразяват със своята мъдрост, убедителност и тактичност.


Менделсон поставя акцента върху взаимната търпимост между различните вероизповедания. През 18 век идеята за взаимна търпимост между религиите е нещо съвършено ново и напредничаво, така че възгледите на Менделсон стават обект на разгорещени дебати, особено сред протестантите - и в крайна сметка мнозина ги приемат.


Евреите
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Макар да е смятан за инициатор на Хаскалата - общественото движение, което се застъпва за интеграция на евреите в европейското общество, не бива да се мисли, че Мозес Менделсон одобрява идеята за асимилация на евреите в християнските общества. Като човек, който практикува юдаизма, той се стреми да запази национално-религиозните особености на еврейския народ, който, според него, трябва да се приобщи към съвременния свят и достиженията на цивилизацията и да се интегрира в европейското общество, но без да се отказва от еврейските си традиции.


Четири от шестте деца на Мозес Менделсон приемат християнството. Така постъпват и внуците му, сред които е и гениалният композитор Феликс Менделсон Бартолди, автор на едно от най-известните музикални произведения в света: "Сватбения марш".


Алберт Айнщайн


Айнщайн
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


В семейството на асимилирани германски евреи през 1879 година се ражда Алберт Айнщайн. Родителите му не са религиозни хора и дори дават детето в католическо училище. И до днес се повтаря жилавата легенда, че Айнщайн е бил слаб ученик. Но всъщност бележките му, особено по математика и физика, са отлични. Бъдещият велик физик изостава единствено с френския. И още нещо много важно: той от сърце мрази казармената дисциплина в училище. И по-късно ще напише: "Училището задушаваше свещената любознателност, която преди всичко се нуждае от свобода".


Айнщайн напуска Германия през 1932 година, още преди националсоциалистите да се възкачат на власт. Обръща гръб на родината си не толкова защото се опасява от евентуални преследвания срещу евреите - по онова време все още никой не може да си представи ужасяващите мащаби на задаващия се Холокост. Айнщайн просто мрази послушната тълпа, която крачи след "фюрера" към властта. "Презирам онези, които обичат да маршируват в строя.


Те са получили мозък по случайност, защото за маршируването им е достатъчен и гръбначният мозък", казва Айнщайн. И още: "Горещо мразя героизма по команда, безсмисленото насилие и окаяното патриотарство".


Едва след като емигрира в САЩ, великият физик и вече носител на Нобелова награда за пръв път по същество взима отношение по еврейския въпрос. Към тази стъпка го тласкат най-вече първите антисемитски закони на "Третия Райх", погромите срещу евреите през така наречената "Кристална нощ" и последвалото масово унищожаване на хората от еврейски произход. Алберт Айнщайн полага огромни усилия да измъкне от Германия своята братовчедка Лина, но така и не успява. През 1942 година тя е депортирана в концлагер и загива в Треблинка.


Загадки от Вселената на Айнщайн
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

По това време Айнщайн започва активно да подкрепя ционистите, които се стремят към собствена държава. Той дори събира пари за земя в Палестина и за Ерусалимския университет. А през 1952 година новата държава Израел дори му предлага да стане неин президент. Айнщайн е трогнат от сърце, но не приема предложението.


"През целия си живот съм се занимавал с обективни неща. Не притежавам нито естествените заложби, нито опит в правилния подход към хората, необходими за някаква официална длъжност", пише той в отговор на поканата.

Коментари (115)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 956 Неутрално

  Е, що така скромно? Барем Маркс да бехте споменали от немските. И чакаме многотомник за руските

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 2. 2 Профил на satanail13
  satanail13
  Рейтинг: 697 Неутрално

  Евтинка пропаганда и пудрене на нос организирани от рупора на Четвтъртия райх в БГ.

  Марс е изконна Американска територия!
 3. 3 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":
  За руските има една книга на Солженцин- "Двеста години заедно"( макар че са от повече ...).Не беше приета много добре от определени интелектуални кръгове за разлика от Гулаг-а. Ето и един линк към електронното и издание:
  http://lib.ru/PROZA/SOLZHENICYN/200let.txt
  Покойният вече академик И. Шафаревич също беше отправен в забвение след Русофобията.

 4. 4 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Четири от шестте деца на Мозес Менделсон приемат християнството.
  _______________
  Мче то на на Балканите дьонмета има и до днес!

  Евтинка пропаганда и пудрене на нос организирани от рупора на Четвтъртия райх в БГ.
  —цитат от коментар 2 на satanail13

  +++
  Ми то най-напудрените евреи първи отиват в САЩ през 2СВ без опасност за здравето или да загубят богатството си, даже им идва наследство от бедните немски и европейски роднини.

  Боби Фишер като известен и свръх умен евреин, доста е говорил за тях ама пропагандата го пропуска!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 5. 5 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  До коментар [#1] от "Gretel":За руските има една книга на Солженцин- "Двеста години заедно"( макар че са от повече ...).Не беше приета много добре от определени интелектуални кръгове за разлика от Гулаг-а. Ето и един линк към електронното и издание:http://lib.ru/PROZA/SOLZHENICYN/200let.txt Покойният вече академик И. Шафаревич също беше отправен в забвение след Русофобията.
  —цитат от коментар 3 на тулса


  Има признаци,че руските евреи са клин в средите на ционистите!


  Libertarianism is just anarchy for rich people
 6. 6 Профил на chepokalipsis
  chepokalipsis
  Рейтинг: 411 Неутрално

  ЛГБТ, евреи, кога ще пускате и статията за свободата на словото или за някой мияч на чинии, който да ни каже как си е уредил живота в Лихтенщайн?

 7. 7 Профил на blondofil
  blondofil
  Рейтинг: 2071 Неутрално

  Каквато държавата такива и евреите.

 8. 8 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#7] от "blondofil":
  Това съм го чувал и от наши циганите..., но по-скоро като оправдание за подвизите на свои съплеменници. Вярно, че това оправдание звучи малко и като обвинение в адрес на българите-не сте ни приобщили, позитивно дискриминирали и.т.н.

 9. 9 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":
  руските евреи са клин в средите на ционистите!
  >>> В смисъл? Калпави ционисти или ...православни ционисти?:)

 10. 10 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3811 Неутрално

  До коментар [#3] от "тулса":

  Книгата е издадена след като се завръща в Русия като Патриарх на Руската Душевност от изгнанието във Вермонт, базирана е основно на по ранни ръкописи от 60те/70те години.Действително предизвика полемика в Русия а някои открито го нарекоха антисемит,което май по скоро е истина.

  klimentm
 11. 11 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 956 Неутрално

  До коментар [#3] от "тулса":

  Солженцин- "Двеста години заедно"
  ——
  Погледнах за пдф, че това ми навя спомена за противо-естетиката на матричните принтери ... а заодно ;) и за възрастта ми :(( ... и ето какво ми попадна като заглавие:” Неизвестный Солженицын. Гений первого плевка”. Някакво мнение на инсайдър? ... дали за книгата или за автора...Подзаглавието ми допада :), но 680 страници ми изглеждат рискови.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 12. 12 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#11] от "Gretel":
  Попадала ми е книгата за известно време, но освен че обвинява Солженицин в една пресметлива смелост-нещо от рода на новия герой Навални(но по-мащабен) , не мога да кажа . Иначе В.Бушин се оказа, че не е пожалил и други кумири на интелигенцията от рода на Окуджава, Аксьонов, Войнович(..тук да смигна на Климент:)Отделно са критиките му към всички политически фигури, Путин включително.
  https://bit.ly/3lYTER3
  Мисля, че лично на вас ще ви допадне.
  п.п. Починал е преди година и половина, на 95 години.

 13. 13 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#10] от "klimentm":
  А ето и откъс от книга на В.Бушин специално за Солженицин и евреите:
  Солженицын и евреи(2014):
  https://angelov.su/book/solzhenitsin-i-evrei/reading

 14. 14 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 328 Гневно

  ....Евтинка пропаганда и пудрене на нос организирани от рупора на Четвтъртия райх в БГ...

  Аха...много евтини и антисемитите от първа линия горе..
  роднина ,милиционер...понеже вече сте роднини...

  евтиния болшевик - конспиратор и простата напудрена литературоведка..

 15. 15 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 328 Гневно

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ми то най-напудрените евреи първи отиват в САЩ през 2СВ без опасност за здравето или да загубят богатството си...

  Ми видяха съдбата на много руснаци след болшевишкия преврат .. хем не всички бяха евреи а си загубиха здравето..

  После комунисти- фашисти , лесно се прави връзката...

 16. 16 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1768 Любопитно

  Още много и много известни синове има еврейския народ. Музиканти, изобретатели, икономисти...Маркс, Енгелс.... Но като се каже Алфа, трябва да се каже и Омега!
  Едни от най- известните са Ленин и Троцки!!!! Отнели най-много човешки животи в историята на планетата Земя!

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 17. 17 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  Жалко че Никола Тесла не е бил евреин.....

  Bukalemun
 18. 18 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Искам да добавя Лиза Майтнер. Жената, която първа успява да раздроби атома на ураниума и да изчисли енергията от разпадането, използвайки формулата на Айнщайн за за еквивалентност на енергия и маса.

  Това, че е жена за нея е било дори по-голяма пречка от еврейския и произход. До ВСВ почти никой европейски университет не е вземал на работа жени. Затова родената през 1878г. във Виена Лиза, след като завършва Виенския университет заминава да търси работа в берлинския университет “Кайзер Вилхелм”. Там започва работа с Ото Хан под ръководството на Макс Планк.

  Сега забелязах, че се води австрийка, въпреки че е напуснала родината си веднага след училище. А Хитлер се води германец.

 19. 19 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  Товa, с рaзвитието нa Aйнщaйн мaй е по-скоро след един бъзик с журнaлисти, които сa го питaли кaк точно той е успял дa създaде теориятa нa относителносттa. Отговорът е бил, че "възрaстните хорa не се зaмислят зa прострaнствено-времевaтa въръзкa, зaщото сa решили зa себе си тези въпроси в детството. Aз обaче се рaзвивaх бaвно и мислех по тези въпроси в зрялa възрaст". :)
  Имa още няколко известни лaфa, които сa тирaжирaни многокрaтно повече (по обясними причини) от интегрaлните урaвнения в специaлнaтa теория нa относителносттa. Големият мерaк дa се създaде сензaция, която дa е рaзбирaем зa всички, зaпочвaйки от хaмaлите нa доковете и зaвършвaйки с неделния пaстор, aдепт нa плоскaтa земя, е довелa до силно изкривенa предстaвa зa не един учен и изобретaтел.

 20. 20 Профил на m.konstantinov
  m.konstantinov
  Рейтинг: 313 Неутрално

  Формулата Е = мс2 нито е измислена от Айнщайн, нито е доказана от него. Тя няма и практическо приложение. Нобелова награда АА получава за фотоефекта, а не за разни относителности. Наградата е заслужена, впрочем.

  Ваксинирайте се!

 21. 21 Профил на deaf
  deaf
  Рейтинг: 2648 Неутрално

  Менделсон и Стефан Цвайг - ДА!
  Другите - НЕ!


  До коментар [#4] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  "Немските" евреи са принудително изселени от Германия още преди Втората световна война.

 22. 22 Профил на volarok
  volarok
  Рейтинг: 2243 Неутрално

  Национални евреи са богатство за всяка страна. Нашите избягаха след 1948 г. и страната ни западна.
  А евреите са като всички останали народни и не са с нищо по-надарени от тях - просто от малки ги учат, че всяко явление в света има двойнствена природа и проявление, която те трябва да открият. Напътствие, което те запазват и проявяват за цял живот.

 23. 23 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Формулата Е = мс2 нито е измислена от Айнщайн, нито е доказана от него. Тя няма и практическо приложение.
  До коментар [#20] от "m.konstantinov":

  Базирайки се на тази формула Лиза Майтнер е раздробила атома, което незабавно е отворило пътя към практическото и приложение - ядрените технологии. Веднага след като го раздробила е получила покана от Рузвелт за работа върху ядрената бомба. Отказала.

  А формулата на Айнщайн е нещо гениално просто и неоспоримо. Смисълът и е, че енергията и масата в природата не се губят, а само преминават от един вид във друг. Например изгаряме дърва и получаваме съответно количество пепел и енергия.

 24. 24 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  Друго си е да коментирате книги, които не сте чели. Това, че редакционно са избрани съдбите на Менделсон и на Айнщайн не означава, че изчерпват съдржанието на книгата. Просто това са двама известни на широката публика германски евреи.
  А като ви гледам как настръхват много хора, като се каже "евреи" и "ЛГБТ", не се чудя, че така завършват изборите в България. Не става въпрос дори за двете конкретни малцинства, а за това, че зрелият човек е толерантен и спокоен.

  Х бил евреин - чудесно. Но аз искам да си общувам с него защото като човек може да ми даде нещо общуването заедно. Съответно - не искам, ако като човек нищо не ми дава.
  Y бил хомосексуален или там някакъв си. И това не ме притеснява, ако има какво да ми каже - няма да спя с него я. Ама имало паради - е, и ? Кой ще стане гей от гледане на паради ? Ако те дразнят - ами не гледай. Иди другаде.

  Колкото повече и по-пълно се освободи човек от притеснението си какви били другите, толкова повече време и сили му остават за собственото му духовно развитие.

  E PLVRIBVS VNVM
 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1025 Разстроено

  За съжаление антисемитите са изобразили грозното си лице и са слюноотделили обилно...

 27. 27
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 28. 28 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Любопитно

  Произведения които ввнаблягат заглавието си наблягат на нечии етнически, религиозен или полов произход по възможност избягвам да чета. Считам ги обидни манипулиращи и в двете посоки —> освен, че изписват веждите, бодат и очите. Защото някой е променил нещо не защото е евреин, влах, руснак и т.н. а защото е попаднал в подходящата среда, която не винаги се покрива с тази на произхода му и там той е получил възможността да се развие. Не бих се учудил ако се появи и някоя книжка със заглавие ”Те спасиха хората от Ковид —най известното германско турско семейство” ....

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 29. 29 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3454 Неутрално

  До коментар [#23] от "half truth":

  А формулата на Айнщайн е нещо гениално просто и неоспоримо
  ======
  При земните условия... (гравитация и з.притегляне)..е така....но при космически параметри....тая формула просто не е валидна....
  За съжаление всяка година....стотици милиони ученици започват да мислят успоредно посредством тая формула.....

  Bukalemun
 30. 30 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Държава, която не цени евреите си и в която процъфтява антисемитизма, е осъдена на бедност, изолация, изостаналост и предизвиква само смях със своите претенции за "висша европейска култура"- България, Полша, Украйна, Румъния, Литва, Естония, Словакия.

  Свободата, Санчо...
 31. 31 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#18] от "half truth":

  Казваш преди ВСВ жени не са работели в университети....каква беше оная полякиня, дето май поличава и Нобелова награда?

 32. 32 Профил на lz73
  lz73
  Рейтинг: 1575 Неутрално

  До коментар [#29] от "eti mehter":

  А стига бе! И каква е разликата между гравитация и земно притегляне? И къде тя участва във формулата?

 33. 33 Профил на Avalon Blackmore
  Avalon Blackmore
  Рейтинг: 115 Неутрално

  Ехеее колко имена сте изпуснали :

  Адолф Хитлер
  Йозеф Гьобелс
  Йозеф Менгеле
  и - разбира се - най-важния : Max Sollmann

  олекна ми на душата, возвисих ся!
 34. 34 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Евреинът от Германия, който промени света в най-голяма степен е Хърбърт Маркузе.Той е идеолагът на съвременната политкоректност-така наречената насилствена толерантност и даване на привилегии на расови, етнически и сексуални малцинства.
  Поредният зъл гений,който е донесъл само беди.

 35. 35 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Друго си е да коментирате книги, които не сте чели. Това, че редакционно са избрани съдбите на Менделсон и на Айнщайн не означава, че изчерпват съдржанието на книгата. Просто това са двама известни на широката публика германски евреи. А като ви гледам как настръхват много хора, като се каже "евреи" и "ЛГБТ", не се чудя, че така завършват изборите в България. Не става въпрос дори за двете конкретни малцинства, а за това, че зрелият човек е толерантен и спокоен. Х бил евреин - чудесно. Но аз искам да си общувам с него защото като човек може да ми даде нещо общуването заедно. Съответно - не искам, ако като човек нищо не ми дава.Y бил хомосексуален или там някакъв си. И това не ме притеснява, ако има какво да ми каже - няма да спя с него я. Ама имало паради - е, и ? Кой ще стане гей от гледане на паради ? Ако те дразнят - ами не гледай. Иди другаде.Колкото повече и по-пълно се освободи човек от притеснението си какви били другите, толкова повече време и сили му остават за собственото му духовно развитие.
  —цитат от коментар 24 на PavelCZ


  Евреите се раждат такива, а хомосексуалните сами избират своето поведение. Така че за мен няма значение дали един човек е евреин,арабин или европеец и ги преценям според личните им качества.
  Ама няма как гей да ми е приятел.

 36. 36 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  Национални евреи са богатство за всяка страна. Нашите избягаха след 1948 г. и страната ни западна. А евреите са като всички останали народни и не са с нищо по-надарени от тях - просто от малки ги учат, че всяко явление в света има двойнствена природа и проявление, която те трябва да открият. Напътствие, което те запазват и проявяват за цял живот.
  —цитат от коментар 22 на volarok


  Има нещо вЕрно в което пишеш в началото😀 Тук май е уместно да доуточня що е то "хаскала" споменато в статията: "...Хаскалата - общественото движение, което се застъпва за интеграция на евреите в европейското общество,..."

  "Хаскала" на иврит е "образование". Нещо на което евреЙте са наблягали откакто..май откакто са почнали да се наричат такива😀 Защото са разбрали (или дедо боже им го е казал 2-30 пъти завоалирано в светите писания) че образованието е ключа на бараката към успеха в почти всичко. И става дума не само за т.н. "формално образование" а и развиването на умения да абсорбираш информация, да я разбираш, анализираш и да извлечеш полза от нея.

  Тук често се споменава "талмуда", без споменаващите да имат точна представа що е то, а го има в търсачките. А пещерняк'антисемитчетата често споменават някое изречение от там което извадено от контекста звучи често кофти. А талмуда всъщност е сборник от дискусии по най различни житейски проблеми по него време, в която участват поне двама (често и повече) равина и всеки дава свойто мнение и тъкуване на проблема, обстоятелствата и резултаите от нго. И изучаването на талмуда бая помага на (тогавашните) евреи да анализират нещата и да ги приемат крити1чно, и да ги адаптират за времето.
  До коментар [#22] от "volarok":

  П.С. Често се чудя за тайминга на подобни статии-малко след полунощ😀 Това за да има трафик на "нощните птици"? Или да не се конкурира със почти идентичните 3-4 статии в двете "горещи" теми-короната и изборите😀 Разбирачите да се изкажат по въпроса, моля😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 37. 37 Профил на Bornagain
  Bornagain
  Рейтинг: 87 Неутрално

  Ехеее колко имена сте изпуснали :Адолф ХитлерЙозеф ГьобелсЙозеф Менгелеи - разбира се - най-важния : Max Sollmann
  —цитат от коментар 33 на Alan Blackmore


  Бойко Борисов, Владислав Горанов, леля Цеца от Плевенско, Цвета ПКП, Весо Марешки, Цецо Цветанов, Томислав Дончев, Лъчо Мозъка, Валери Симеонов и много други знайни и незнайни неевреи с високи морални принципи и образование, с велик принос за превръщането на България в богата държава, развита икономически, културно и военно, равна на всики други европейси демокрации.

  Свободата, Санчо...
 38. 38 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#36] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Поздравявам Ви с настъпилия Песах.

  E PLVRIBVS VNVM
 39. 39 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#5] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":руските евреи са клин в средите на ционистите!>>> В смисъл? Калпави ционисти или ...православни ционисти?:)
  —цитат от коментар 9 на тулса


  Ти очакваш от този комплексиран (ник "команданте" е ясна индикация за това) комедиант нещо друго освен клишета и/или опашати лъжи😀?!? Или просто му се присмиваш?
  До коментар [#9] от "тулса":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 40. 40 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Весело

  Казваш преди ВСВ жени не са работели в университети....каква беше оная полякиня, дето май поличава и Нобелова награда?
  До коментар [#31] от "lz73":

  Невероятно, нали. Ама факт.
  Бащата на Лиза Майтнер също е бил против тя да учи в университет, защото не било престижно за жени. И на него не му е стигнал мирогледа да види бъдещето. Заслугата му е че е възпитал любознателно момиче със свободен дух, което само си е чертало бъдещето.

  Гледайте какъв път са извървяли жените за едни 60-80г и си представете къде ще са след още толкова 😂

 41. 41 Профил на PavelCZ
  PavelCZ
  Рейтинг: 1650 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":

  Неграмотността не оправдава. Сексуалната ориентация е вродена. Проявяването или потискането й са въпрос на социални условия. Но потискането винаги води до ще изжбие.невротизъм и не е желателно - не се знае накъде ще избие.

  E PLVRIBVS VNVM
 42. 42 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":Неграмотността не оправдава. Сексуалната ориентация е вродена. Проявяването или потискането й са въпрос на социални условия. Но потискането винаги води до ще изжбие.невротизъм и не е желателно - не се знае накъде ще избие.
  —цитат от коментар 41 на PavelCZ


  Глупости.Нито едно изследване не е доказало, че сексуалната ориентация е вродена.Не случайно броят на гейовете в затвора е в пъти по-висок процентно,отколкото на свобода
  Т.е хомосексуализма си е напълно съзнателен техен избор.Както и просташкото ви поведение.

 43. 43 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Весело

  До коментар [#40] от "half truth":

  След още толкова ще са наравно с мъжете —пред телевизора с каса бира в краката 😉

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 44. 44 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 328 Неутрално

  До коментар [#25] от "vbx22654776":

  Невероятно е , че изгарянето на хора в крематориуми бива наричано - " застрашаване на здравето"
  другото невероятно е , че всички дърти комунисти са антисемити

  а най - невероятно от всичко е че комунисти , фашисти и антисемити определят кое е свобода на словото..

 45. 45 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Казваш преди ВСВ жени не са работели в университети....каква беше оная полякиня, дето май поличава и Нобелова награда?До коментар [#31] от "lz73":Невероятно, нали. Ама факт.Бащата на Лиза Майтнер също е бил против тя да учи в университет, защото не било престижно за жени. И на него не му е стигнал мирогледа да види бъдещето. Заслугата му е че е възпитал любознателно момиче със свободен дух, което само си е чертало бъдещето. Гледайте какъв път са извървяли жените за едни 60-80г и си представете къде ще са след още толкова 😂
  —цитат от коментар 40 на half truth


  За един баща е много по-важно дъщеря му са роди внуши, отколкото да остане без деца и да има кариера.
  Ей заради такъв мироглед като твоя белите европейци постоянно намаляват и след стотина години ще са малцинство в Европа,.Дори и по-рано.

 46. 46 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Нито едно изследване не е доказало, че сексуалната ориентация е вродена.
  До коментар [#42] от "Мусаши":

  Вродена или не. Какъв е проблема ако сами са си я избрали?

 47. 47 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Нито едно изследване не е доказало, че сексуалната ориентация е вродена.До коментар [#42] от "Мусаши":Вродена или не. Какъв е проблема ако сами са си я избрали?
  —цитат от коментар 46 на half truth

  Тяхна си работа .За мен проблем няма. Въпросът е че никога няма да допусна в приятелския си кръг подобен човек.

 48. 48 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#38] от "PavelCZ":

  Благодаря😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 49. 49 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Тяхна си работа .За мен проблем няма. Въпросът е че никога няма да допусна в приятелския си кръг подобен човек.
  До коментар [#47] от "Мусаши":

  Защо ви интересува личният живот на привтелите ви?

 50. 50 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Тяхна си работа .За мен проблем няма. Въпросът е че никога няма да допусна в приятелския си кръг подобен човек.До коментар [#47] от "Мусаши":Защо ви интересува личният живот на привтелите ви?
  —цитат от коментар 49 на half truth


  Е какво да ме интересува при избора на приятел?Хората си избират за приятели други хора със сходни възгледи и начин на живот.

 51. 51 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Хората си избират за приятели други хора със сходни възгледи и начин на живот.
  До коментар [#50] от "Мусаши":

  Гей със сходни възгледи и начин на живот става ли за приятел или не? Питам за последно.

 52. 52 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Хората си избират за приятели други хора със сходни възгледи и начин на живот.До коментар [#50] от "Мусаши":Гей със сходни възгледи и начин на живот става ли за приятел или не? Питам за последно.
  —цитат от коментар 51 на half truth


  Самият факт,че е гей означава ,че няма сходни възгледи и начин на живот с мен.
  За мен няма по-недостойно поведение за един мъж.

 53. 53 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Самият факт,че е гей означава ,че няма сходни възгледи и начин на живот с мен.
  За мен няма по-недостойно поведение за един мъж.
  До коментар [#52] от "Мусаши":

  Значи сте късоглед.

 54. 54 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Самият факт,че е гей означава ,че няма сходни възгледи и начин на живот с мен.За мен няма по-недостойно поведение за един мъж.До коментар [#52] от "Мусаши":Значи сте късоглед.
  —цитат от коментар 53 на half truth


  Да-късоглед съм.От много четене на книги още от дете съм късоглед.
  И това няма нищо общо с факта,че най-гнусното поведение за един мъж е да бъде педераст.

 55. 55 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Семитизъмът, циониьъмът и антисемитизъмът са сложна, нечовешки трагична и сърцераздирателна тема. В България тематиката е неизвестна. Благодарение на германските изследвания се запознах отгоре-отгоре с тази Голгота на еврейството.
  Гретел засегна темата за синът на Хирш Мордухай известен като Карл Маркс / държавен враг номер 1 на Германия. За него Бисмарк бил казал - този счетоводител ще ви донесе много главоболия. Кенеди пък отчел ролята на журналистите, казвайки - Маркс е бил дописник на Чикаго Трибюн, но е получил отакз за повишение на заплатата. Ако му бяха дали по-висока заплата, нямаше да случат ужасяващите последствия от идеите му (Иво да си води бележки!). В Германия има много неспоменати забелижителни евреи - Франкфуртската фамилия Ротшилд. Банкерът Саломон - най-старата германска банка, кайзеров агент в Палестина (с имунитет даден от Хитлер като към евреин с изключителни заслуги към Германия), братята Емил и Валтер Ратенау - основател и генерален директор на електроконцерна А Е Г. Валтер е бил кайзеров министър, а след войната - външен министър на ГерманияОсобено поучителна е историята на будапещенските евреи-физици, работили обаче в Кайзер-Вилхелм Институт заедно с Айнщайн в Берлин. Поименно - Едуард Телер, Джон фон Нойман, Лео Сцилард, Ойген Вигнер. Бягат в САЩ и подготвят поздрав за Германия - Атомната Бомба. Само скоропостижната капитулация предовратява пускането й над Берлин. Американският държавен секретар Хенри Кисинджър е роден във Фюрт край Нюрнберг 1928 и 1938 напуска с майка си Германия. Говори перфектен немски и е бил и посланник на САЩ в ФРГ.
  Иначе антисемитизъмът е пуснал дълбоки корени. Ето Моше е поздравен за Пасха! Честито и от мен, Моше! Но знаете ли зашо България ще чества Великден 28 дена по-късно - през май. Защото Канонът на Православната Църква забранява празнуването на Великден заедно с еврейската Пасха. Евреите са били подложени на нечовешки гонения в Западна Европа векове наред. В Германия това е било прекратено от Бисмарк и кайзер Вилхелм, но след това избухва с огромна сила.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 56. 56 Профил на DDR
  DDR
  Рейтинг: 2325 Неутрално

  До коментар [#53] от "half truth":

  Извинявам се, че се намесвам неканен. Има разлика в мъжката и женската психика по чного въпроси. Може би и на това се дължи, че жените много по лесно възприемат хомосексуалните отколкото мъжете. Моите скромни наблюдения са, че обикновенно добро приятелство може да се завърже между жена и хомосексуален мъж. Сигурно си има и научно обяснение на това. Може би механизма е същият, поради който мъжете безпроблемно възприемат ”лесните жени” и проститутките, докато жените като цяло имат отрацателно и силно осъдително отношение към този тип женско поведение и занаят.

  Im Kapitalismus wird der Mensch durch den Menschen ausgebeutet; im Sozialismus ist es umgekehrt. "Gleichberechtigung ermöglicht Freiheit, weil Ungleichheiten nicht negiert werden. Gleichstellung ist Gleichmacherei, die den Menschen nicht mehr in seiner Individualität, sondern nur als Vertreter eines Kollektivs wahrnimmt"
 57. 57 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Моите скромни наблюдения са, че обикновенно добро приятелство може да се завърже между жена и хомосексуален мъж.
  До коментар [#56] от "DDR":

  Аз имам много колеги хомо, но все пак хетеро са мнозинство. Виждам че си общуват и другаруват помежду си напълно нормално. При това някои са дошли от страни като България. Значи е въпрос на толерантност.

 58. 58 Профил на half truth
  half truth
  Рейтинг: 1478 Неутрално

  Каквато държавата такива и евреите.
  До коментар [#7] от "blondofil":

  Безспорно. Германия винаги е имала прогресивно отношение към науката. Затова именно от германските университети са излезли толкова много евреи нобелисти и дори още повече германци. Включително фашистка предвоенна Германия е била притегателна сила за будните умове от цял свят.
  Лиза Майтнер не е можела да работи във виенски университет, но е можела в берлински.

 59. 59 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  Моите скромни наблюдения са, че обикновенно добро приятелство може да се завърже между жена и хомосексуален мъж.До коментар [#56] от "DDR":Аз имам много колеги хомо, но все пак хетеро са мнозинство. Виждам че си общуват и другаруват помежду си напълно нормално. При това някои са дошли от страни като България. Значи е въпрос на толерантност.
  —цитат от коментар 57 на half truth


  Е ти правиш ли разлика между общуване и приятелство?Ти д всички хора , с които общуваш ли си приятелка?
  Щом не искам да съм приятел с гейове,и веднага ме изкара нетолерантен.Напълно толерантен съм-просто не ги искам в моя приятелски кръг.

 60. 60 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  ...
  ...
  ... Ето Моше е поздравен за Пасха! Честито и от мен, Моше! Но знаете ли зашо България ще чества Великден 28 дена по-късно - през май. Защото Канонът на Православната Църква забранява празнуването на Великден заедно с еврейската Пасха. ...
  ...
  ....
  —цитат от коментар 55 на Сатана Ликующий


  Е, забранила тя православната църква, забранила ама игнорирала факта че еврейския календар е лунен😀 Тоест дните са по 28 в месец, и веднъж на 4 г' имаме един "двоен" месец-'Адар А' и 'Адар Б'😀 Та веднъж на няколко години се случва Песах да се пада по Великден😀 В което не виждам нищо лЬошо-все пак на Великден християните отбелязват събитие случило се (според преданията де😀) баш по време на еврейския Песах.

  А, и на теб благодаря за поздравленията😀

  До коментар [#55] от "Сатана Ликующий":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 61. 61 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Весело

  Е, забранила тя православната църква, забранила ама игнорирала факта че еврейския календар е лунен😀 Тоест дните са по 28 в месец
  —цитат от коментар 60 на МОЙШЕ ТОЛКОЗ  До коментар [#60] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  То и Великден е лунно събитие в христианството. Знаеш ли как се определя датата на Великден. Това е първото Пълнолуние след началото на пролетта 20 март. Съзираш ли обединителната и помирителната роля на Луната в земните дрязги!

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 62. 62 Профил на Ала Пугачова
  Ала Пугачова
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Никола Маринов Николов ги е описал подробно в книгите си - от наполеоновите войни че до наше време - безскрупулни , манипулативни, алчни

 63. 63 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  Никола Маринов Николов ги е описал подробно в книгите си - от наполеоновите войни че до наше време - безскрупулни , манипулативни, алчни
  —цитат от коментар 62 на Ала Пугачова


  И пият ритуално кръвта на 'ристиянски бебета по Великден😀 И конспирират как да командват света😀 И не само този Николов пише това, има го и в "протоколите на Цион" още през 1903, и дори Хенри Форд вЕрва в тези "протоколи" и е финансирал отпечатването на 500,000 копия в САЩ през 1920😀 Е НЕМА КАК ДА НЕ Е ИСТИНА, щом и Никола Николов, И Хенри Форд вЕрват в това😀

  И с'я 'о пра'им😀?!? Почваме да громим евреЙте по форумите, като онази пЦевдо'ристиянска пал'стинска радиоточица, авторката на коментарите 80, 83 и 85 в темата https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/03/26/4190261_koi_shte_e_premier_na_izrael_vsichko_zavisi_ot/

  П.С. Виж активността на тази пал'стинска радиоточица в БЪЛГАРСКИ теми и я сравни с тази в "еврейската тема" и си вАди заключенията😀
  До коментар [#62] от "Ала Пугачова":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 64. 64
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 65. 65 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#63] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":активността на тази пал'стинска радиоточица
  >>>> Ей, ама не се помирихте вие двамата:) Според мен Иво е типичен представител на европейски социалист, които са (по-скоро) антиизраелски настроени и загрижени за правата на човека. Уважава много Обама и ..Джо. Мрази Тръмп , Нетаниъху и Орбан.Синофил. Млад и категоричен понякога, ама и ти си...млад по дух:)
  Ха честит ти Песах и от мен и една интересна история за Аптечния Каубой, въвел Бояришника в спирто употебата :
  https://mbk-news.appspot.com/sences/aptechnyj-kovboj/

 66. 66 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  Статията е малко фалшива! Алберт Айншайн е роден в Швейцария и е работил като чиновник в Цюрих. Наистина работил е след това в Германия в Кайзер Вилхелм Институт, но е е емигрирал в САЩ. След това и неговите колеги. Така че Айнщайн е по-скоро немско говорящ Швейцарец.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 67. 67 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#18] от "half truth":
  Като споменавате за проблемите на жените в академичната кариера тогава, ме подсетихте и за първата съпруга на Айнщайн- сръбкинята Милева Марич. Тя е била негова състудентка в Цюрихския Политехнически Университет. Има някои спорове относно ролята на Марич в научните успехи на Айнщайн. Повечето източници игнорират подобна хипотеза. Ето тук за Марич в Уикито:
  https://bit.ly/3sv76if
  Друг пример за жена в немската наука е еврейката Еми Ньотер.Тя също среща големи трудности в утвърждаването си като професор: "......В Гьотингенския университет Ньотер преподава от 1922 година като нещатен доцент, като получава работата основно благодарение на Давид Хилберт и Феликс Клайн, които със застъпничеството си преодоляват предразсъдъците и съпротивата на консервативните кръгове в Пруската академия на науките.
  Фактът, че Ньотер е жена, се оказва обаче формална пречка тя да бъде назначена на щат и да стане член на университетския сенат. По този повод известният със своя остър език Хилберт казва „Господа, нали сенатът не е баня? Защо жена да не може да влезе в него!“
  https://bit.ly/2O4qeEK

 68. 68 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 317 Неутрално

  До коментар [#20] от "m.konstantinov":

  явно нещо си отсъствал, като е обяснявано
  за е=mc2. на това му се вика принцип на еквивалентността
  на енергията с масата.
  както и е=hv на Планк. принцип на еквивалентността
  на енергията с честотата. ае бегай сеа в час и си научи.

 69. 69 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#68] от "mihail_p":ае бегай сеа в час и си научи
  >>> Май му е късно на професор Константинов да ходи в училище.:) Би могъл да сподели възраженията си, ама той е обикновено лаконичен тук.

 70. 70 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#68] от "mihail_p":ае бегай сеа в час и си научи
  >>> Май му е късно на професор Константинов да ходи в училище.:) Би могъл да сподели възраженията си, ама той е обикновено лаконичен тук.

 71. 71 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#55] от "Сатана Ликующий":

  Нещо сте се пообъркал за бащата на Маркс, а и историята ви е доста извън контекста на последииците от преминаването на Рейнланд към Прусия след загубата на Наполеон при Ватерло. Но, бащата на Карл Маркс е Хайнрих Маркс, роден Хершел Леви, син на Макс ХаЛеви Мордехай, равин на Трир. По професия Хайнрих Маркс е бил адвокат, и не е изповядвал юдаизъм, скъсвайки с традицията.
  Карл Маркс има докторат по философия, дисертацията му е по темата за вижданията на Демокрит. Не е бил назначен в катедра философия на Берлинския унивреситет, сиреч нито един от двамата не е счетоводител. В интерес на истина в писмата си по семейни въпроси Карл Маркс има доста грозни антисемистски изрази, та имам някои съмнения от възхвалата му в този план на расъждения.
  И, за да излезем от тези сложни въпроси с усмивка, един обобщаващ одески анекдот на тази тема за приноса на най-великите евреи:

  "Исус даде на света вяра, Маркс -надежда за по-добър живот. Айнщайн доказа, че всичко е относително."

 72. 72 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#63] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":Moше, каква етимологията на думата мошеник?
  —цитат от коментар 64 на jia02649484


  😀Олеле😀😀 'Фана ме по бели гащи😀😀😀 Е, срам не срам ще напиша-"мошеник" произлиза от еврейското име "моше"-така твърдят пещерняк'антисемитчетата, и разни заядливи тролчета активирали резервните си регистрации предизборно😀 ТИ разбира се не си от тях, как'Сийкино 'Шмешниче😀😀😀!

  И нЬедей да прочетеш статията в линка, не е за теП😀 Ай' беж 'си лъсни бастунчето от кеф че съм адресирал коментар до теП😀 И да не забравяш да нацвъкаш минуси на мойте коментари от вчера и днес😀

  https://bg.wiktionary.org/wiki/мошеник
  До коментар [#64] от "jia02649484":

  --------------
  До коментар [#63] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":активността на тази пал'стинска радиоточица>>>> Ей, ама не се помирихте вие двамата:) Според мен Иво е типичен представител на европейски социалист, които са (по-скоро) антиизраелски настроени и загрижени за правата на човека. Уважава много Обама и ..Джо. Мрази Тръмп , Нетаниъху и Орбан.Синофил. Млад и категоричен понякога, ама и ти си...млад по дух:) Ха честит ти Песах и от мен и една интересна история за Аптечния Каубой, въвел Бояришника в спирто употебата :https://mbk-news.appspot.com/sences/aptechnyj-kovboj/
  —цитат от коментар 65 на тулса


  А според мен е типичен пЦевдо'ристиянски лицемер преструващ се на българин'ристиянин, а е чистак палестинец😀! Иначе КАК СИ ОБЯСНЯВАШ СЛЕДНИТЕ ФАКТИ:

  1. Вчера до 16;00 тази палестинска радиоточица беше изплякала 16 (ШЕСНАДЕСЕТ) от общо 60 коментара в темата за Биби (НАД ЧЕТВЪРТ от коментарите), И САМО ЕДИН къс в една спортна тема за Гришо?

  2. И това когато в Дневник имаше около 50 статии, пол'вината свързани с България, повечето от тях-с две ВАЖНИ събития-избори и корона.

  3. А че въпросния НЕ Е ХРИСТИЯНИН може да се види от неговите "християнски" кментари 80, 83 и 85 в темата https://www.dnevnik.bg/sviat/2021/03/26/4190261_koi_shte_e_premier_na_izrael_vsichko_zavisi_ot/

  Обърни внимание колко са смирени, 'ептен по ристиянски, епитетите които ми лепи тази пал'стинска радиоточица😀 Направо примерче за ония лаф "ако ти ударят шамар по бузата-подложи си и другата"😀 И какъв изящен стил....аве 'ристиянски...ОПС-пЦевдо'рисистиянски пар'екселанс😀!

  Напълно е възмжно, разбира се, да греша в своята преценка-зер това е нормално явление БЪЛГАРИН да е ХИПЕРАКТИВЕН в израелска тема, и да не участва в БЪЛГАРСКИ теми, нали? Но ми се струва че не греша😀!

  До коментар [#67] от "тулса":

  П.С. Статията от линка за боярочния каубой ще я чета по късно. Днес по някое време почнах да чета статията за антисемитизна на Солженицин, от линка в друг твой коментар. Стигнах до 5та страница и спрях-уморих се от това непрестанно жонглиране и предъФкване на тема-Е, У, вижте ги тези които пишат еди'к'во си какви са самите те😀 Ти прочете ли всичките 60...или 80 страници? Ако да-ШАПО😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 73. 73 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#71] от "daskal1":
  А така. Изведнъж Радецки пристигна със гръм!:)
  Одеските вицове са абсолютно необходими при обсъждането на относителните истини. :)

 74. 74 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#72] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":
  Ти прочете ли всичките 60...или 80 страници?
  >>> Не съм. Аз я намерих тази книга и персоналиите за В. Бушин вчера, във връзка с въпроса на колежката Гретел. Тя е права, че ЗА приноса на руските евреи няма многотомна литература, но има многотомна литература ОТ двама руски евреи-Ландау и Лифшиц по теоретична физика.
  Чудно как не се е изтърсил тук още г-н Хуйло. Според него те са били съседи с Б.Немцов, "аномалния умник"( според Бушин):) ...
  п.п. За Иво не знам. Може да има и някаква палестинска жилка, но аз лично се отнасям добре и към двама ви и се опитвам да играя чат-пат ролята на котарака Леополд.

 75. 75 Профил на strymski
  strymski
  Рейтинг: 858 Неутрално

  Друго си е да коментирате книги, които не сте чели. Това, че редакционно са избрани съдбите на Менделсон и на Айнщайн не означава, че изчерпват съдржанието на книгата. Просто това са двама известни на широката публика германски евреи. А като ви гледам как настръхват много хора, като се каже "евреи" и "ЛГБТ", не се чудя, че така завършват изборите в България. Не става въпрос дори за двете конкретни малцинства, а за това, че зрелият човек е толерантен и спокоен. Х бил евреин - чудесно. Но аз искам да си общувам с него защото като човек може да ми даде нещо общуването заедно. Съответно - не искам, ако като човек нищо не ми дава.Y бил хомосексуален или там някакъв си. И това не ме притеснява, ако има какво да ми каже - няма да спя с него я. Ама имало паради - е, и ? Кой ще стане гей от гледане на паради ? Ако те дразнят - ами не гледай. Иди другаде.Колкото повече и по-пълно се освободи човек от притеснението си какви били другите, толкова повече време и сили му остават за собственото му духовно развитие.
  —цитат от коментар 24 на PavelCZ

  ————
  Много добре казано!
  Незнам защо се реагира толкова негативно , с омраза , щом се заговори за хора от друг етнос или социална група. Някакво тесногръдие царува от години по нашите земи явно.
  Както е казал шопа— “Я не знам как е , ама не е така.”

  Между другото, Мойше , незнам как точно евреите се поздравяват за празника Пасха.
  Но , от мен честит празник!

 76. 76 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Любопитно

  До коментар [#75] от "Strymski":

  За вас потърсих и намерих, че някой традиционалисти казват "Hag Sameah v’ kasher", но и "Хеппи Песах" (Пасха) минава в Израел и САЩ.

 77. 77 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#73] от "тулса":

  Вица е като изход от много неясни ситуации. Ако тръгна с историята за това как новият за региона режим след 1812, разглезен от ренесансовите ценности, въвежда жестоки ограничения за това какво могат и какво не могат да работят евреите ще е излишно и напразен реазход на труд и енергия. Същото за Маркс като класически икономист далеч от революционните теории, базирани от спекулативни политици на писан за един уикенд, с френски социалисти като пазванти пред вратата за да е сигурно ще ще го получат, памфлет, известен като "Комунистически Манифест". А аз мразим това в неделя :-)

 78. 78 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#75] от "Strymski":За вас потърсих и намерих, че някой традиционалисти казват "Hag Sameah v’ kasher", но и "Хеппи Песах" (Пасха) минава в Израел и САЩ.
  —цитат от коментар 76 на daskal1


  Прав си😀 Ама нали имам професионално изкривяване (на строителен инженер) да доуточня:

  1. На иврит празник е ХАГ, весел/щастлив-САМЕАХ.

  2. Та на всеки празник стандартният (не само на "традиционалистите) поздрав е "хаг самеах"

  3. На Песах се добавя и думата "кашер"-заради избягването на квасни неща-обикновен хляб, пшенична и/или ръжена водка, ракии, коняци и бренди'та, И БИРА, ЗА БОГА😀!!!

  4. Изключение прави новата година (еврейската)-тогава се казва "Шана Това" (година добра)

  П.С. МерсиМ на всички за поздравленията😀
  До коментар [#75] от "Strymski":


  До коментар [#76] от "daskal1":


  До коментар [#72] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ": ...
  ...
  ...За Иво не знам. Може да има и някаква палестинска жилка, но аз лично се отнасям добре и към двама ви и се опитвам да играя чат-пат ролята на котарака Леополд.
  —цитат от коментар 74 на тулса  Ами играй си на котарака Леополд😀 За мен той е прозрачен и ясен ОТДАВНА: Обсесена с Израел пЦевдо'ристиянинска (ПЦЕВДО щото изразите му са 'сичко останало но не и 'ристиянски😀) пал'стинска радиоточица😀 ХИПЕРАКТИВНА в "израелски" теми, с почти нулево участие в чистак' български теми. Нормално за палестинец, бая странно за някой който твърди с пяна по джукичките че бил българин'християнин😀
  До коментар [#74] от "тулса":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 79. 79 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#74] от "тулса":

  Ами и Немцов е евреин (по майка, макар че баща му се казва Ефим Давидович Немцов ), че и физик по образование, ха сега. Като губернатор на Нижни Новгород бяха в общ приятелски кръг със сина на ректора на университета там, та и аз съм седял на една маса с него и прабългарската му булка Раиса Ахметовна. Минали истории.

 80. 80 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#35] от "Мусаши":

  И хомосексуалните се раждат такива, нищо, че не се връзва с хомофобските ти разбирания.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 81. 81 Профил на rumata
  rumata
  Рейтинг: 514 Неутрално

  [quote#63:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"] И не само този Николов пише това, има го и в "протоколите на Цион" още през 1903, и дори Хенри Форд вЕрва в тези "протоколи" и е финансирал отпечатването на 500,000 копия в САЩ през 1920😀 Е НЕМА КАК ДА НЕ Е ИСТИНА, щом и Никола Николов, И Хенри Форд вЕрват в това/quote]

  И един швейцарски съд, барабар целия, и той повярвал в "портоколите", и ги обявил за автентични. Туй, швейцарските съдилища, са най-загубените в света.

  Според Козяшката прислуга, на Шипка, РУСКИ АГРЕСОРИ И БЪЛГАРСКИ СЕПАРАТИСТИ ВЛЯЗОХА В БОЙ СЪС ЗАКОННАТА ОСМАНСКА ВЛАСТ.
 82. 82 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#79] от "daskal1":
  и аз съм седял на една маса с него и прабългарската му булка Раиса Ахметовна
  >>> Интересно, че май има някаква взаимна симпатия между евреи и ..прабългари.В Института по Космични Изследваниянапример, навремето поне, се бе създала една своеобразна симбиоза. Академиците Галеев, зетя на Айк академик Сагдеев и ред учени от другите. Например рецензента на моята жена беше такъв. Когато жената ми благодари на защитата, той я попита след това: "Какво е правил ..Иван? Да не ти е печатал дисертацията?":)
  п.п. Къде е наистина г-н Хуйло? Да не го е стигнала стария кагебеец Ръката на Москва( както с бившия му колега Скрипал)?Той наистина би могъл да разкаже повече за Немцов.

 83. 83 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#23] от "half truth":

  Дa внесa еднa попрaвкa, aйнщaйновaтa формулa е:
  E=m*c^2/(1-v^2/c^2)

 84. 84 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#82] от "тулса":

  Не се пртеснявай, героят е винаги в строя :-)

 85. 85 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#83] от "ivanpopov":
  aйнщaйновaтa формулa е:
  >>> Няма ли една ..нуличка тогава на това m?

 86. 86 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#71] от "daskal1":

  #########################################
  Нещо сте се пообъркал за бащата на Маркс, а и историята ви е доста извън контекста на последииците от преминаването на Рейнланд към Прусия след загубата на Наполеон при Ватерло. Но, бащата на Карл Маркс е Хайнрих Маркс, роден Хершел Леви, син на Макс ХаЛеви Мордехай, равин на Трир. По професия Хайнрих Маркс е бил адвокат, и не е изповядвал юдаизъм, скъсвайки с традицията.
  #########################################

  Аз съм официалният антисемит във форума и освен това като студент в СУ съм изучавал: История на КПСС, История на БКП при Илчо Димитров, Политикономия, нАучен комунизъм.
  В резултат станах разбирач на семитизъма, антисемитизъма и ционизъма. И противник на комунизъма.

  Като доцент и доктор задълбочих познанията си доста, макар че се занимавам с компютър сайнс.

  Та да погледнем тук:

  https://www.deutsche-biographie.de/sfz58822.html

  Konfession jüdisch,evangelischer Sohn

  Namensvarianten Mordechai, Hirsch (bis 1808)
  Marx, Hirsch (1808-1814)
  Marx, Heinrich

  Значи евреин, понемчил си имената.
  Наистина е покръстен, но това е формалност. Не променя характера и произхода на приносителя, който е подстрекател към тероризъм наречен диалектически материализъм. Революции, терор, експоприация на експроприаторите от експроприираните.
  Затова в САЩ ако граничниат офицер усети, че сте марксист в повечето случаи ще ви посочи обратния път.

  Според други източници
  https://de.wikipedia.org/wiki/Heinrich_Marx _(Justizrat)
  Мордехай Хирш е бил дядото.

  Отдавам пасажите ви на неточности в източниците.
  Но е ясно, че в родословието на карлс Маркс се крие името Мордехай Хирш.

  Относно тезата, че Карл Маркс е бил доктор по философия.
  Ми то и Ленин е бил дипломиран юрист, което не му попречило да праща телеграми: разстреляйте 200 буржуи и кулаци, без значение кои.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 87. 87 Профил на Сатана Ликующий
  Сатана Ликующий
  Рейтинг: 829 Неутрално

  До коментар [#71] от "daskal1":

  Вие не сте разбрали иронията на Отто фон Бисмарк по отношение на автора на Капитал. Бай Бисмарк е бил доста осведомен като германски канцлер. И не знам защо Карл Маркс е бил следен от германската полиция като враг номер едно на Германия (това е хипербола) но има филм в Ютюб, който меже да ви изясни някои детайли. Не съм го гледал поради отвращение.

  Само простите хора си мислят, че има прости неща!
 88. 88 Профил на vesolr
  vesolr
  Рейтинг: 2098 Неутрално

  До коментар [#54] от "Мусаши":

  В 21 век да си расист и хомофоб и малко антисемит е далеч по-гнусно.

  От клеветника https://goo.gl/QdmktQ
 89. 89 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#83] от "ivanpopov":aйнщaйновaтa формулa е:>>> Няма ли една ..нуличка тогава на това m?
  —цитат от коментар 85 на тулса


  Сложи, aко ти хaресвa. Но в светлинaтa нa някои съвременни теории, мaсaтa нa покой също подлежи нa описaние, тa предпочетох дa не зaдълбaвaм.

 90. 90 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#87] от "Сатана Ликующий":

  Отговорът е прост: "карл Маркс е бил женен за сестрата на министъра на полицията на Прусия. Името и е Жени фон Вестфален.


 91. 91 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#86] от "Сатана Ликующий":

  Имате странни понятия за САЩ. Никой няма да ви "посочи обратния път" за убеждения, противоконституционно е. И, да ви открия под секрет, че в елитни университети на САЩ, като Бъркли например, има цели неомарксистки школи.
  Май наистина сте изучавал научен комунизъм при друг режим :-)

 92. 92 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#89] от "ivanpopov":
  Ами ще сложа нуличка, ама ..отляво:)

 93. 93 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Весело

  До коментар [#90] от "daskal1":
  И аз съм като Маркс. Направих много успешна ..."инвестиция" в жената и сега пея като една птичка Божия във форума, от сутрин до здрач.
  п.п. Амбициран съм да стигнем 100 постинга в тази благодатна неделна тема:)

 94. 94 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Неутрално

  До коментар [#93] от "тулса":

  Ами дай да се опитам да допринеса за тази цел. Апропо, инвестицията наистина ще да е добра, щом ни траят с заплесванията по форума :-)

  За мен е интересно колко често се пише и едновременно колко малко се знае за Отто фон Бисмарк, освен че е бил голям политик. Например, не са много хората които биха могли да отговорят навъпроса защо след одобряването на Съглашението от Олмутц (1850) бисмарк е изпратен като посланик в Русия (1859-62) и след това във Франция, както и защо пруският крал го връща за да направи реформата в армията и го назначава за външен министър и премиер?
  По-нататък нещата се усложняват, и въпросът на Бисмарк към английския посланик в Прусия, Андрю Бюканън е показателен. Когато Бюканън заявява на Бисмарк, че Европа няма да толерира окупацията на Полша от Прусия, Бисмарк казва знаменитото "Кой е Европа?"
  Основният конфликт на Бисмарк с Маркс е друг израз на конфликта на германските социалисти с канцлера по повод на предложенията му за изграждане на държавна система за социално осигуряване, която да елиминира социалистическите идеи за съществена роля на социалистите в управлението на страната. Този конфликт остава и след смъртта на Бисмарк и дори до Ваймарската република.

 95. 95 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#90] от "daskal1":И аз съм като Маркс. Направих много успешна ..."инвестиция" в жената и сега пея като една птичка Божия във форума, от сутрин до здрач.п.п. Амбициран съм да стигнем 100 постинга в тази благодатна неделна тема:)
  —цитат от коментар 93 на тулса


  Пък аз съм си МАРКСИСТ😀! ВРЪЛ почитател на Маркс😀! ГРУШО МАРКС😀😀😀 ! И сигнатурите ми са негови цитати😀 В предишния ми профил тук сигнатурата ми беше " I refuse to join any club that would have me as a member😀"!

  П/С/ В интерес на истината признавам като верен и един цитат приписван на Карл Маркс: Религиите са опиум за народите😀! Или в друга версия/интерпретация: Религиите са инструмент за 'Оправляването на масите/народите😀.

  П.П.С. Като стиснат евреЙ в един коментар отговарям на няколко други, та...не ме брой като контрибутор за 100те коментара.
  До коментар [#93] от "тулса":

  ------------
  До коментар [#86] от "Сатана Ликующий":Имате странни понятия за САЩ. Никой няма да ви "посочи обратния път" за убеждения, противоконституционно е. И, да ви открия под секрет, че в елитни университети на САЩ, като Бъркли например, има цели неомарксистки школи. Май наистина сте изучавал научен комунизъм при друг режим :-)
  —цитат от коментар 91 на daskal1


  Даскале, 'СИЧКИ от наШто поколение, отраснали в нрб, сме изучавали "научния комунизъм" в друг режим😀 По късметлиите като мен, в техническо ВУЗ (мойто беше ИСИ)-малце по кратко. Тези в хуманитарните факултети им...таковаха онаковата с тези дисциплини и разни "истории на бкп/кпсс/интернационализм/т.п." Част от тях са с увредени мозъци, повечето-май не, станаха ВЪРЛИ опортюнисти на гърба на свои състуденти😀

  Това за неомарксистките школи (ОТ ДЕСЕТКИ ГОДИНИ) в калифорнийските ВУЗове е...парадокс, ама има не малък импакт върху нещата, за съжаление. Щото от там могат да дойдат съветниците на бъдещите 'мирикански президенти, и това е КОФТИ (ЛИЧНО мнение).

  Наричай ме триглодит/динозауер ама... пичаги като Хенри Кисинджер и Мадлин Олбрайт (и Збигнев Бжежински) ме кефеха кратно повече дори и от Кондолиса Райт и подобните/следващите-по ред причини😀

  П.С. По нашенско имах една компания от ошмъркани (и още шмъркащи) с грас алумнис от калифорнийските ВУЗ'ове които на базата на акредитацията от елитно ВУЗ се бяха намърдали на разни синекурни позиции и докарали до пенсия. ЕГАСИ И ТЪРТЕИТЕ-с 'мириканско наследство от дядо си търговеца, и с някои удачни имотни покупки на моруците им си осигурили добри старини. Ама проповядват марксизъм и социлизъм. ОТ ИЗРАЕЛ, не от Северна Корея/ссср😀
  До коментар [#91] от "daskal1":

  --------
  [quote#63:"МОЙШЕ ТОЛКОЗ"] И не само този Николов пише това, има го и в "протоколите на Цион" още през 1903, и дори Хенри Форд вЕрва в тези "протоколи" и е финансирал отпечатването на 500,000 копия в САЩ през 1920😀 Е НЕМА КАК ДА НЕ Е ИСТИНА, щом и Никола Николов, И Хенри Форд вЕрват в това/quote]

  ---

  И един швейцарски съд, барабар целия, и той повярвал в "портоколите", и ги обявил за автентични. Туй, швейцарските съдилища, са най-загубените в света.
  —цитат от коментар 81 на rumata


  ЧИБА😀! И беж' 'лъсни бастунчето че адресирах коментар до теП😀!
  До коментар [#81] от "rumata":

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 96. 96 Профил на ivanpopov
  ivanpopov
  Рейтинг: 2190 Неутрално

  До коментар [#89] от "ivanpopov":Ами ще сложа нуличка, ама ..отляво:)
  —цитат от коментар 92 на тулса


  Тaм също може, aко ти хaресвa дa рaзглеждaш чaстни случaи. Сaмо не ги приписвaй нa Aйнщaйн.

 97. 97 Профил на тулса
  тулса
  Рейтинг: 2888 Неутрално

  До коментар [#96] от "ivanpopov":aко ти хaресвa дa рaзглеждaш чaстни случaи.
  >>> Ами то частният случай, енергията на покой( Е с нуличка) = m*c^2 , е интересната за приложенията-ядрената енергетика и военната област. Нула на масата е повече от излишна, защото тя е лоренцев инвариант. Беше ми интересно да науча какво са измислили съвременните учени.

 98. 98 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#95] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Да ти кажа колко различно беше в Полша още по това време. Аз тям, както всички, учих в първи курс "марксистка философия". Нищо общо с учебника от България, който прегледах. Имахме една лекция за Маркс, една за Ленин и вижданията му.Останалите 13 си бяха традиционни - Кант, Хегел, модерни философи, не че тогава съм разбирал издълбоко същността на теорията, но и сега кой знае :-)
  А Маркс май е направил добра инвестиция и приятеля си Енгелс, чешита живеещ с ирландска тълачка от фабриката му, а като умряла - със сестра и. От него Маркс ополучавал 50 фунта годишно, достатъчно за живот в средната класа тогава, само дето Карл обичал хубаво вино, а и май и хубави жени...

 99. 99 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3742 Весело

  До коментар [#97] от "тулса":

  Не ви е усетил колегата "анти-айнщайн", досега да ви е разгромил повсеместно :-)

 100. 100 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 805 Весело

  До коментар [#98] от "daskal1":

  Да се натисна да присвоя почетния коментар №100 в темата😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK