Книга разказва за Гладомора в Съветска Украйна

"Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна" на Ан Апълбаум е първото издание на български, което в дълбочина разглежда трагичните 1932 - 1933 г.

© "Изток - Запад"

"Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна" на Ан Апълбаум е първото издание на български, което в дълбочина разглежда трагичните 1932 - 1933 г.Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна" - разтърсващото разследване за събитията в Съветска Украйна през 1932 -1933 г. на американската журналистка и писателка Ан Апълбаум (56), излезе на български. Издател е "Изток - Запад", преводът - на Юлия Гешакова. Книгата се предлага с меки и твърди корици.


През 1932 -1933 г. в Украйна от глад умират близо 4 млн. души, заради политиката на Сталин. В историята този трагичен епизод е известен с термините Гладомора, Украински геноцид и Украински холокост.


В "Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна" Ан Апълбаум, носителка на награда "Пулицър", разказва историята на трагичните събития и как те са използвани от Сталин за подчиняването на Украйна на собствените му планове. Книгата се занимава не само с големите исторически въпроси - какво всъщност се случва през онези трагични години и какви са причините за глада, - но показва събитията и през очите на очевидците - селяни, борещи се за троха хляб, след като всичко им е отнето; комсомолци, отишли от града в селото, за да се борят с "антиреволюционните елементи"; украински политици, разкъсващи се между сляпата лоялност към Москва и интересите на собствения си народ.
"Това е и първото издание на български език, което в дълбочина разглежда Гладомора. Изясняването на този исторически момент е ключово за разбирането на днешните украинско-руски отношения и интерпретацията на общото им комунистическо минало", се казва в анотацията на "Изток - Запад".


"Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна" е отличена с Lionel Gelber Prize и Duff Cooper Prize.
Най-известната книга на Апълбаум е "ГУЛАГ. Лагерите на смъртта". Тя също е преведена на български.


Из "Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна"


Червен глад (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Предвестници на глада има в изобилие. В ранната пролет на 1932 г. украинските селяни вече започват да гладуват. В докладите на сътрудниците на тайната полиция и в писма от други зърнопроизводителни райони в Съветския съюз - Северен Кавказ, Поволжието, Западен Сибир - се съобщава за деца, подпухнали от глад; за цели семейства, които ядат трева и жълъди; за селяни, които напускат домовете си, за да търсят храна. През март медицинска комисия вижда трупове, изоставени насред улицата в село край Одеса: никой няма сили да ги погребе. В друго село местните власти се опитват да скрият броя на починалите. Отричат случващото се, въпреки че трагедията се разиграва пред очите на всички.


Някои пишат до Кремъл с надеждата да получат обяснение:


Червен глад (твърди корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Уважаеми другарю Сталин, има ли съветски закон, че селяните трябва да гладуват? Защото ние от 1 януари не сме имали къшей хляб в колхоза... Как можем да построим социалистическо народно стопанство, когато сме обречени на гладна смърт? До жътвата има цели четири месеца... За какво се сражавахме по бойните полета? За да гладуваме, за да гледаме как децата ни умират в мъки от глад?


Други просто не могат да повярват, че съветската държава е виновна за случващото се:


Десет до двайсет семейства умират на ден от глад по селата; деца бягат, където им видят очите; гарите са препълнени със селяни, напуснали домовете си. По селата не са останали нито коне, нито добитък... Изпълнявайки капиталистическия план, буржоазията предизвика глада, за да настрои селячеството срещу съветското правителство.


Гладът обаче не е предизвикан от буржоазията. Пагубното решение на ръководството на Съветския съюз да принуди селяните да се откажат от земята си и да влязат в колхозите; прогонването на "кулаците" - по-заможните селяни, от домовете им; хаосът, който възниква в резултат на всичко това, са довели селските райони до ръба на гладна смърт.


За всички тези политически решения в крайна сметка е отговорен Йосиф Сталин, генералният секретар на съветската комунистическа партия. През пролетта и лятото на 1932 г. Сталин получава от всички краища на Съветския съюз много тревожни известия за кризата. Ръководителите на Комунистическата партия в Украйна са в особено безнадеждна ситуация и в дълги писма до Сталин някои от тях молят за помощ.


Дори в края на лятото на 1932 г. много партийни ръководители в Украйна вярват, че трагедията все още може да бъде избегната. Правителството може да поиска международна помощ, както е било направено по време на предишния глад през 1921 г. Може да преустанови износа на зърно или да спре мащабните акции за изземване на зърното. Може да предостави помощ на селяните в най-силно пострадалите райони. Първоначално такава помощ е предложена, но тя далеч не е достатъчна.


Вместо това през есента на 1932 г. Политбюро - най-висшето ръководство на съветската комунистическа партия, взема поредица от решения, които водят до разпространяване и изостряне на глада в селата в Украйна и същевременно не позволяват на селяните да напуснат републиката, за да потърсят другаде препитание. В разгара на кризата бригади от милиционери и партийни активисти - сами подтиквани от глад, страх и ненавист, насаждана цяло десетилетие чрез злостна пропаганда - започват да обикалят селските домове и да прибират всичко, което става за ядене: картофи, цвекло, тикви, фасул, грах; всичко на печката и всичко в долапите; добитък, домашни птици и всякакви домашни животни.


Резултатът е истинска катастрофа: между 1931 и 1934 г. в Съветския съюз най-малко 5 милиона души умират от глад. От тях над 3,9 милиона са украинци. Заради мащабите му гладът от 1932-1933 година е окачествяван в емигрантските публикации по онова време, а и след това, като Гладомор.


Гладът обаче е само част от историята. Докато хората измират на село, започва настъпление срещу украинската интелигенция и политическия елит. Гладът се шири по селата, а в същото време властите разгръщат кампания от клевети и репресии срещу интелектуалци, професори, музейни куратори, писатели, художници, свещеници, теолози, обществени дейци и държавни служители.


Всеки, свързан с Украинската народна република, просъществувала само няколко месеца след юни 1917 г.; всеки, който е работил за утвърждаването на украинския език или украинската история; всеки независим литератор или художник може да бъде очернен, хвърлен в затвора, изпратен в трудов лагер или екзекутиран. Тъй като не може да се примири със случващото се, Микола Скрипник, един от най-известните лидери на украинската комунистическа партия, се самоубива през 1933 г. И той не е единственият.


Взети заедно, тези две политически кампании - Гладоморът през зимата и пролетта на 1933 г. и репресиите на украинската интелигенция и политици в следващите месеци - водят до съветизирането на Украйна, задушаването на украинската национална идея и неутрализирането на всякаква заплаха от страна на Украйна за единството на Съветския съюз. Рафаел Лемкин, полско-еврейският юрист, който изковава думата "геноцид", определя Украйна от онова време като "класически пример" за това понятие:


"Това е геноцид, унищожаване не само на отделни личности, но на една култура и една нация."


След като Лемкин въвежда този термин, "геноцид" започва да се използва в по-тесен, по-чисто юридически смисъл. Терминът се превръща и в спорен крайъгълен камък; понятие, използвано както от руснаците, така и от украинците, а също от различни групи вътре в Украйна, в подкрепа на техните политически аргументи. Именно по тази причина в епилога към настоящата книга е отделено специално внимание на темата за


Гладомора като "геноцид", както и на връзките на Лемкин с Украйна и обстоятелствата, повлияли върху използването на това понятие.


Най-важен обаче е един по-конкретен въпрос: какво всъщност се случва в Украйна между 1917 и 1934 година? По-специално какво се случва през есента, зимата и пролетта на 1932-1933 г.? Какъв низ от събития и какви нагласи са причина за глада? Кой е виновен? Как тези ужасяващи събития се вписват в цялостната история на Украйна и на украинското национално движение?


Не по-маловажен е въпросът какво се случва след това. Съветизацията на Украйна не започва с глада и не приключва с него. Арестите на украински интелектуалци и лидери продължават през цялото десетилетие. В продължение на повече от половин век след това съветските ръководители все така яростно потискат всякакви проявления на украинския национализъм, от следвоенните бунтове до дисидентството през 80-те години на XX век. През тези години съветизацията често приема формата на русификация: украинският език се принизява, украинската история не се изучава.


Не се изучава преди всичко историята на масовия глад от 1932-1933 г. Напротив, в периода между 1933 и 1991 г. СССР просто отказва да признае, че изобщо е имало масов глад. Съветската държава унищожава местните архиви, прочиства смъртните актове от всякакви намеци за гладна смърт, дори подменя публично достъпните данни от преброяването на населението, за да потули случилото се.4 До разпада на СССР е невъзможно да бъде написана историята на Гладомора и съпътстващите го репресии на базата на достъпните документи.


През 1991 г. обаче се случва онова, от което Сталин най-много се страхува. Украйна провъзгласява независимостта си. Съветският съюз престава да съществува отчасти в резултат на украинското решение да излезе от него. За пръв път в историята си Украйна е суверенна държава, с ново поколение украински историци, архивисти, журналисти и издатели. Благодарение на техните усилия пълната история на глада от 1932-1933 г. вече може да бъде разказана.


Тази книга започва със събитията през 1917 г., с Украинската революция и украинското национално движение, което е задушено през 1932-1933 г. И завършва в настоящето с анализ на политиката за съхраняване на историческата памет в съвременна Украйна. В центъра на вниманието е гладът в Украинската съветска социалистическа република, който, макар да е част от широко­разпространения глад в Съветския съюз, има специфични причини и характеристики. Историкът Андреа Грациози отбелязва, че никой не смесва историята за "нацистките престъпления" със съвсем конкретната история на хитлеристките гонения на евреите или ромите. По същата логика тази книга разглежда глада в Съветския съюз между 1930 и 1934 г. - който също взема много жертви, особено в Казахстан и някои руски области, - но фокусира вниманието по-конкретно върху специфичната трагедия на Украйна.


Тази книга отразява резултатите от четвъртвековни изследвания за Гладомора. В началото на 80-те години на XX в. Робърт Конкуест обобщава всичко, което е достъпно по онова време, за масовия глад. Неговата книга от 1986 г. "Жътва от скръб" до днес е еталон в историографията за Съветския съюз. Но в трите десетилетия след разпада на СССР и появата на независима Украйна благодарение на няколко мащабни национални кампании за съхраняване на устната история и спомените бяха събрани хиляди по-рано неизвестни свидетелства от цялата страна.


През същия период архивите в Киев - за разлика от тези в Москва - станаха лесно достъпни; процентът на разсекретените материали в Украйна е сред най-високите в Европа. Държавно финансиране насърчи изследователите да публикуват сборници от документи, което още повече улесни историческите изследвания.


Утвърдени изследователи на глада и сталинизма в Украйна - включително Олга Бертелсен, Генадий Боряк, Васил Даниленко, Людмила Гриневич, Роман Круцик, Станислав Кулчицки, Юрий Мицик, Васил Марочко, ГеоргийПапакин, Руслан Пириг, ЮрияШаповал, ВолодимирСергийчук, Валерий Василиев, Олександра Веселова и Генадий Ефименко - издадоха много книги и монографии, включително сборници от документи и устни свидетелства.


Олег Воловина и екип от демографи - Олександр Гладун, Наталия Левчук, Омелян Рудницки - започнаха трудната работа по установяването броя на жертвите. Украинският изследователски институт към Харвардския университет помогна на много от тези учени да публикуват и популяризират изследванията си.
Консорциумът за изследване и изучаване на Гладомора в Торонто под ръководството на Марта Базюк и партньорската организация в Украйна, ръководена от Людмила Гриневич, продължават да подпомагат нови изследвания.


По-млади учени разработват нови теми. Открояват се изследванията на Даря Матингли за ролята и подбудите на хората, които конфискуват храна от гладуващите селяни, и работата на ТетянаБоряк върху устната история на Гладомора; техните изследвания допринесоха много и за тази книга. Западни изследователи също продължават да работят по темата. Изследванията на Лин Виола на архивите за колективизацията и последвалите селски бунтове промениха представите ни за 30-те години на XX век.


Тери Мартин пръв разкри хронологията на решенията, които Сталин взема през есента на 1932 г., а Тимъти Снайдър и Андреа Грациози бяха сред първите, които поясниха тяхното значение. Сергий Плохи и неговият екип в Харвард положиха изключителни усилия да очертаят картата на глада, за да разберем по-добре случилото се. Благодарна съм на всички тях за помощта за написването на тази книга (а на някои и за приятелството).


Може би ако книгата бе написана в друго време, това много кратко встъпление към една толкова сложна тема би могло да свърши дотук. Но тъй като гладът изигра огромна роля за задушаването на украинското национално движение, което се възроди през 1991 г., и тъй като ръководителите на днешна Русия все още поставят под съмнение легитимността на украинската държава, трябва да отбележа, че необходимостта от една нова история на Гладомора обсъдих с колегите от Украинския институт в Харвард още през 2010 г. Виктор Янукович съвсем неотдавна бе избран за президент на Украйна с руска подкрепа.


По онова време Украйна не бе в центъра на политическото внимание на Европа, а медиите ѝ отделяха твърде малко място. В онзи момент нямаше причина да мис­лим, че преразглеждането на случилото се през 1932-1933 г. би могло да бъде изтълкувано като израз на каквито и да е политически пристрастия.


Революцията на Майдана през 2014 г., заповедта на Янукович да се стреля по протестиращите, а след това бягството му от страната, руското нахлуване и последвалата анексия на Крим, руската интервенция в Източна Украйна и придружаващата я руска пропагандна кампания - всичко това неочаквано обаче постави Украйна в центъра на международната политика, и то по времето, когато работех върху тази книга.


Гулаг – лагерите на смъртта (меки корици)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Събитията в страната забавиха работата ми отчасти защото самата аз пишех за тях в медиите, отчасти защото украинските ми колеги не мислеха за нищо друго освен за случващото се в тяхната страна. Но макар събитията от онази година да поставиха Украйна в центъра на световната политика, написването на тази книга не бе продиктувано от тях. Тя не е аргумент в подкрепа на или срещу този или онзи украински политик или партия, нито реакция на онова, което се случва днес в Украйна. Тази книга е опит да разкажа историята на Гладомора, използвайки новооткрити архивни документи, нови устни свидетелства и нови изследвания, да обобщя работата на изключителните учени, изброени по-горе.


Това не означава, че украинската революция от 1917 г., първите години на Съветска Украйна, масовите репресии на украинския елит, както и Гладоморът нямат отношение към днешните събития. Напротив - те са онази ключова пред­история, която ги подплаща и обяснява. Гладът и последиците от него имат огромна роля за формирането на днешните руски и украински аргументи за идентичността на двата народа, за взаимоотношенията им и за споделената им съветска история. Но преди да опишем тези аргументи или да им дадем оценка, важно е да разберем какво всъщност се е случило.


Всичко, което трябва да знаете за:
Коментари (125)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Dimitar Kunev
  Dimitar Kunev
  Рейтинг: 902 Неутрално

  Едностранчива статия: Тежки проблеми с житото е имало в целия СССР, не само в Украйна. Поначало Сталин почти изобщо не е ценял човешкия живот. Фанатик 100 % като днешните западни либерали.

 2. 2 Профил на pinoccio
  pinoccio
  Рейтинг: 968 Гневно

  Геноцид без аналог в световната история, който болшевиките и наследниците и и до днес не признават...

 3. 3 Профил на Контрол на съзнанието
  Контрол на съзнанието
  Рейтинг: 273 Любопитно

  Геноцид без аналог в световната история, който болшевиките и наследниците и и до днес не признават...
  —цитат от коментар 2 на pinoccio


  Има аналог ,в Индия по времето на Британската империя!Ама между нас да си остане,щото не е политкоректно.😎

  Много съм прост
 4. 4
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 5. 5 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Неутрално

  До коментар [#2] от "pinoccio":

  Чак пък без аналог...Чърчил го повтаря по време на ВСВ с Индия .

  Sic transit gloria mundi
 6. 6
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 7. 7 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  " През 1991 г. обаче се случва онова, от което Сталин най-много се страхува. Украйна провъзгласява независимостта си. Съветският съюз престава да съществува отчасти в резултат на украинското решение да излезе от него. За пръв път в историята си Украйна е суверенна държава, с ново поколение украински историци, архивисти, журналисти и издатели. Благодарение на техните усилия пълната история на глада от 1932-1933 г. вече може да бъде разказана."

  След всички мракобесия, описани в статията и геноцида над Украйна от съветите, поне една утеха се вижда на края - Украйна е причината за края на същите тези съвети ! Е, поне отчасти, но все пак достатъчно, за да си го върне за четирите милиона изпосталяли и мъртвешки слаби украински трупа, жертва на политиката на " бащата на народите"........

 8. 8 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  Той гладомора в РФ продължава.
  Къде комунистите донасят благоденствие? Никъде.
  Гледах наскоро по Россия 24 как говореше един за това как преди "революцията" (1917 г.) в Руската империя се е живеело в пъти по-добре отколкото в СССР. Как работник в Руската Империя е можел да води един нормален живот, с висок стандарт. Как дори Хрушчов при едно от посещенията си в САЩ се е изпуснал да каже, че като млад работник в Руската Империя си е живеел добре, заплатата му е била добра.

  ДБ=БКП
 9. 9 Профил на Харизан Митев
  Харизан Митев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  За ония, които най-точно се описват с думата русороби, роби на Русия, голодомор е соросоиска пропаганда, за нормалните - доказателство, че Хитлер е като филантроп спрямо Сталин.

 10. 10 Профил на Hristov
  Hristov
  Рейтинг: 1700 Разстроено

  До коментар [#9] от "Харизан Митев":

  Предполагам, ще получиш достоен отговор от Мойше..Щом вече и Хитлер реабилитирахте, нямам думи..

  Sic transit gloria mundi
 11. 11 Профил на johnniewalker
  johnniewalker
  Рейтинг: 807 Неутрално

  Аз още не проумявам как един народ (руският) позволява на един не-руснак (другарят Джугашвили) да го яхне, да избие десетки милиони от него, и 50 години по-късно да продължават да му се радват...

  Това никой друг народ няма да го търпи, но руснаците са специални.

 12. 12 Профил на Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Viva la tsar Asen i tsar Kiro
  Рейтинг: 1572 Неутрално

  Пол Пот или Сталин - кой е по-човечен?

 13. 13 Профил на МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  МОЙШЕ ТОЛКОЗ
  Рейтинг: 976 Весело

  МерсиМ на двамата мои "фенове" цъкнали ми минус😀 Имате бонус: Еврейски виц за Голодомора:

  Влиза прод(оволствен) отряд от града в едно село и почва да разпитва "буржуите" (тези с къща и стопанство):

  -Степан, такие толстие у тебя овци и козлий и коровий! Чем тий их кормиш?!?
  -Ну...пшениций, кукуруза...

  - Ааааааааа, пшениций и кукуруза когда в городах рабочие люди голодуют-К СТЕНКЕ! ТРАХ-убили Степана!

  Питат Иван: Иван, у тИбя такие здоровие жИрИбци, ЧЕМ тий их кормиш?
  --Ну...овесь, ръж их кормю...

  Ааааааа, когда у Красней армии нечем кормит коньи тий своих кормиш овса и ржи-К СТЕНКЕ! ТРАХ-убили Ивана.

  Питат Мойше: МойшА, у тебя такие толстие курици (кокошки), ЧЕМ тий их кормиш!?!

  Мойше отговаря-Ами давам им по рубла на ден, и те се справят някак си😀 Питайте те ги от къде/кого си купуват храната😀

  THOSE ARE MY PRINCIPALS! BUT IF YOU DON'T LIKE THEM...WELL, I HAVE SOME OTHERS TOO! П.С. МОЛЯ ПРОЧЕТЕТЕ МОЯ КОМЕНТАР № 59 С ПОДРОБНИ ИНСТРУКЦИИ ЗА ФУНКЦИИТЕ НА ТОЗИ САЙТ В ТЕМАТА https://bit.ly/3dLkIhi
 14. 14
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше рекламни съобщения или спам.

 15. 15
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 16. 16
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 17. 17 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#11] от "johnniewalker":

  А то в България колко още припадат пред селянина от Правец? Пълно е с такива дето му се възхищават. За жалост.

  ДБ=БКП
 18. 18 Профил на Gunners
  Gunners
  Рейтинг: 1612 Неутрално

  Особенно за комунистите е много интересна.

 19. 19
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 20. 20 Профил на anonimnii
  anonimnii
  Рейтинг: 1623 Неутрално

  До коментар [#19] от "Bornagain":

  То не че нацистите не са трепели и немци, ама така както болшевики са убивали руснаци никой не го в правил.
  Та точно болшевик да се прави на русофил...

  ДБ=БКП
 21. 21 Профил на sbaleev
  sbaleev
  Рейтинг: 80 Неутрално
 22. 22
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 23. 23
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 24. 24
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 25. 25
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 26. 26 Профил на misinformed_808
  misinformed_808
  Рейтинг: 338 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  А за това чак 1991-ва ли се пише? Т*пигьос...

 27. 27 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3301 Неутрално

  Всъщност галадаморите в Украйна са три:
  - 1921-23
  - 1932-33
  - 1946-47
  И се е стигало и до канибализъм.
  Това е комунистическата/социалистическата власт.
  Тя носи само страдания, унижения и смърт.
  Същото се отнася и за путинизма...

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 28. 28 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Весело

  Интересно как украинците все са жертви и все някакви врагове им пречат да заблагоденстват?

  В Русия съм! В Русия съм!
 29. 29 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  Сравнението е нелепо. В САЩ дори и да е вярно това, което твърдиш (а то не е ) никой не използва химическо оръжие за потушаване на гладни бунтове както е направил вашия любим маршал Михаил Тухачевски.

  CONTADOR GRATUITO!
 30. 30
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 31. 31 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Весело

  През 1991 г. обаче се случва онова, от което Сталин най-много се страхува. Украйна провъзгласява независимостта си.
  ....
  И ЦЪФВА!

  В Русия съм! В Русия съм!
 32. 32
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Гневно

  "В "Червен глад. Войната на Сталин срещу Украйна" Ан Апълбаум, носителка на награда "Пулицър", разказва историята на трагичните събития и как те са използвани от Сталин за подчиняването на Украйна на собствените му планове. "

  Брех, тази бунтовна Украйна вдигала въстание след въстание срещу комунистическато тирания която е можела да бъде усмирена само с глад и геноцид! Все любими термини на западната пропаганда! Скоро и в Казасхтан се готвят да обявят за Голодомора с който гадните руснаци са искали да уморят казахите! Изобщо в СССР всички са умирали от глад само руснаците са преяждали според жалките напъни на подобни лицемерни "исторически изследователи"!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 35. 35
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 36. 36 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Неутрално

  Геноцид без аналог в световната история, който болшевиките и наследниците и и до днес не признават...
  —цитат от коментар 2 на pinoccio


  Голямата Депресия в САЩ: 1929-1932, точно преди украинския глад, от глад умират или се самоубиват от безизходица над 10 милиона. Това що не го изследва Епълбаумката? При демокрацията може да се мре от глад, тогава е хуманно.

 37. 37
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 38. 38 Профил на Julian Mall
  Julian Mall
  Рейтинг: 2736 Весело

  "" През 1991 г. обаче се случва онова, от което Сталин най-много се страхува. Украйна провъзгласява независимостта си. Съветският съюз престава да съществува отчасти в резултат на украинското решение да излезе от него. За пръв път в историята си Украйна е суверенна държава, с ново поколение украински историци, архивисти, журналисти и издатели. Благодарение на техните усилия пълната история на глада от 1932-1933 г. вече може да бъде разказана."

  Бахти страхливия Сталин от една Украйна да се плаши! Сигурно е така затова е присъединил окупираните части от Полша към нея да я умилостиви да не излиза от СССР!

  По-добре миг свобода отколкото живот в робство
 39. 39 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Най-яростният проводник на политиката на Сталин по отношение на Голодомора е Лазар Каганович секретар на ЦК на украинската компартия и фактически управител на Украйна от 1924 до 1928 г. и отговорник за селското стопанство в съветското политбюро от 1929 до 1934 г. Няколко години след смъртта на Сталин той е изхвърлен от политбюро и изключен от КПСС заради "тежки нарушения на социалистическата законност". Дълги години Каганович не смее да излиза на улицата, защото обиждан и заплюван от минувачите, които го наричат "палач и "убиец", а когато вече на възраст попада в болницата, медицинският персонал се държи грубо и му се подиграва като му дава разреден чай и безвкусна храна ,казвайки му "сега да видиш как живеят обикновените хора". Непрестанно пише писма до Брежнев за да му върнат членството в партията, но не получава отговор.За зла участ Каганович живее достатъчно дълго да види и перестройката на Горбачов. По спомени на негови близки Каганович в безсилната си злоба яростно ругае новото ръководство, виждайки как онова ,което е създавал с толкова терор и репресии, се срутва като пясък. Доживява и разпада на соц.лагера през 1989 -90 г. През юли 1991 г. наблюдава по телевизията как бивши партийни членове горят публично партийните си книжки и умира на стола си. Санитарката,която идвала да му почиства чува последните му думи "Това е катастрофа!"

 40. 40
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 41. 41 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1092 Весело

  До коментар [#13] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Мойше, понеже не съм толкова добър с руским язику ще припомня друг стар виц.
  Тръгва гражданинът Рабинович да бяга към съветско-полската граница, но го застига конна милиция.
  Виждайки дупка в земята той си сваля гащите и кляка над нея. Конниците го обръжват, а командващият му крещи:
  "Ах, ти подлец, пак ли бягаш?"
  Рабинович казва:
  "Не бе сера!"
  Поглеждат в дупката и вярно - там наистина има лайно, но кучешко.
  "Какая это собочоя дюрма?" крещи милиционерът.
  "А жизнь, какая?" - отговаря Рабинович.

  CONTADOR GRATUITO!
 42. 42 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  Всъщност голодоморът има за основна цел от една страна да ликвидира независимото селячество, което се замогва по времето на НЕП-а, осъществявайки насилствена колективизация, и от друга да удари по възроденото национално чувство на украинците.

 43. 43 Профил на samoedin
  samoedin
  Рейтинг: 3822 Неутрално

  До коментар [#39] от "antonio_vivaldi":

  "Най-яростният проводник на политиката на Сталин по отношение на Голодомора е Лазар Каганович секретар на ЦК на украинската компартия и фактически управител на Украйна от 1924 до 1928 г. и отговорник за селското стопанство в съветското политбюро от 1929 до 1934 г. Няколко години след смъртта на Сталин той е изхвърлен от политбюро и изключен от КПСС заради "тежки нарушения на социалистическата законност". Дълги години Каганович не смее да излиза на улицата, защото обиждан и заплюван от минувачите, които го наричат "палач и "убиец", а когато вече на възраст попада в болницата, медицинският персонал се държи грубо и му се подиграва като му дава разреден чай и безвкусна храна ,казвайки му "сега да видиш как живеят обикновените хора". Непрестанно пише писма до Брежнев за да му върнат членството в партията, но не получава отговор.За зла участ Каганович живее достатъчно дълго да види и перестройката на Горбачов. По спомени на негови близки Каганович в безсилната си злоба яростно ругае новото ръководство, виждайки как онова ,което е създавал с толкова терор и репресии, се срутва като пясък. Доживява и разпада на соц.лагера през 1989 -90 г. През юли 1991 г. наблюдава по телевизията как бивши партийни членове горят публично партийните си книжки и умира на стола си. Санитарката,която идвала да му почиства чува последните му думи "Това е катастрофа!""


  И е бил прав ! Така завършва мизерния живот на всички, станали съучастници на престъпните съвети срещу собствената си родина ! Какъв нагледен пример, че възмездието рано или късно ти се стоварва на главата за всичко сторено......

 44. 44
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 45. 45 Профил на г-н Думанов
  г-н Думанов
  Рейтинг: 1092 Неутрално

  До коментар [#33] от "МОЙШЕ ТОЛКОЗ":

  Защото, старий брадати друже, наближава време когато на нормалните ще им писне и ще изберат страна. Подобно на евреите от времето на Реконкистата ще заемем страна. И тя няма да е страната на тези, които оправдават убийства, подлости и зверства. Когато, това се случи, точно такива и нему подобните му ще търчат, пищейки да се крият под полата на "либералната демокрация" .

  CONTADOR GRATUITO!
 46. 46 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Разстроено

  За съжаление гладът в Съветска Русия, част от която е Украйна, е естественият резултат от военния комунизъм. Глад в Поволжието, глад в Кубан, глад в Украйна - житницитре на Русия.

 47. 47 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Любопитно

  За който се интересува, Ан Апълбаум е женена за полския политик, Маршал на Сейма (2014-15) и Външен Министър в правителството на Туск (2007-2014) Радослав Шикорски.

 48. 48 Профил на Петър Самсонов
  Петър Самсонов
  Рейтинг: 3301 Весело

  То "Голодомора" съвпада по време с великата депресия в САЩ. Там умират поне няколкостотин хиляди американци. Но статия, естествено, няма да има.
  —цитат от коментар 24 на Веселин Дечев

  До коментар [#24] от "Веселин Дечев":

  [quote#36:"Араламбене му е майката"][/quote]
  Голямата Депресия в САЩ: 1929-1932, точно преди украинския глад, от глад умират или се самоубиват от безизходица над 10 милиона
  До коментар [#36] от "Араламбене му е майката":

  Голямата депресия е от 1929 до 1937. И по нейна вина в САЩ умират 47511 души. Четете изворите, а не съветската пропаганда от времето на Сталин...
  Смешковци!

  “Комунизмът е философия на провала, вяра в невежеството, евангелие на завистта.” сър Уинстън Чърчил
 49. 49 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  И жертвите на глада от Ленинград - също на сметката на Човекоядеца който изоставя града на Вермахта,през това време докато хората са умирали от глад по улиците тов.Жданов е нагъвал черен хайвер със супената лъжица

  klimentm
 50. 50
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото е на чужд език

 51. 51 Профил на cpl40723722
  cpl40723722
  Рейтинг: 1570 Неутрално

  Видиш ли го комунист макар и на снимка удари му шамар и не го питай - той си знае защо.
  Препоръчвам на всички книгата на Валтер Кривицки "Аз бях агент на Сталин".
  Книгата се чете трудно - нужни са здрави нерви.
  След като е бил един от най-добрите разузнавачи на Сталин, Кривицки създава основите на съветската разузнавателна мрежа в Западна Европа.
  Застъпена е и съдбата на руските селяни, които са привлечани от Ленин в революцията, като им се обещава да получат земя след победата.
  Цялото руско и украинско селячество вярва на тия обещания и се включва активно в революцията. Наистина получават земятя си, но за кратко. Само няколко години по-късно земята им е отнета и са създадени т. наречените совхози, а селяните са обявени за "кулаци", товарени са във влакове и изпратени в Сибир, като цялото им имущество е конфискувано. Обикновено са им давали половин час "да си стегнат багажа" и са ги отвеждали поетапно. 90% от изселените са загинали още по пътя. Толкоз за обещаниаята на комнистите.
  Това е само първият "голодомор" през 20те години. През 30те следват още два.
  Книгата беше издадена миналата година от "Прозорец" ЕООД.

 52. 52 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  До коментар [#39] от "antonio_vivaldi":

  Заедно с кукурузника Никита Сергеевич Каганович провежда чистката в Московската партиина организация, през 38 Хрушчов е първи секретар в Украйна и се бори с "враговете на революцита" по негово време са репресирани,арестувани и изпратени по лагерите над 200 000 човека.

  klimentm
 53. 53 Профил на Араламбене му е майката
  Араламбене му е майката
  Рейтинг: 838 Весело

  До коментар [#48] от "Петър Самсонов":

  Уикипедия? Смешник...

 54. 54 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 4039 Неутрално

  До коментар [#49] от "klimentm":

  Че са намерили хайвер за Жданов не е проблемът, проблемът е, че Салин е нанавиждал не само Киров, но и хората от Ленинград и те са му отговаряли взаимно. Ако погледнеш надписите по стените по улиците, останали от войната, там виждаш предупрежденията. И немската, и финландската артилерия са обстрелвали улиците свободно, а тогава метро не е имало за да се скрият, освен съвсем първоначални планове и копки - Косигин е бил председател на Изпълкома. Метрото се строи след 1948 г.

 55. 55 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3867 Неутрално

  До коментар [#54] от "daskal1":

  Абсолютно съгласен, ленинградчани плащат скъпа цена за ненависта на Сталин към Киров.

  klimentm
 56. 56 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 1001 Неутрално

  Хубу, де, базови истини: Сталин — кръвопиец, ушанките — кофти ора, сатрапията — сатрапска. Светът е в бяло и черно... или червено беше? Ние, обаче, сме на страната на херувимчетата, а ако украинците не са цъфнали и вързали след като се освободиха от путинския гнет то е само заради хибридната му война... или може би са? ... цъфнали и вързали, де. Информираните да на информират бърже. Ади, Климе! Сега ти е паднало да блеснеш

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 57. 57
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 58. 58 Профил на andreas_hofer
  andreas_hofer
  Рейтинг: 1136 Любопитно

  Е, пак налазиха и тази статия, съветските носталгици. Ами това е положението, СССР е мъртъв и няма да се възстанови пак колкото и да ви се иска, така че очаквайте пълно разкриване на всички престъпления на идолите ви. Пак да напомня, че гражданската война може и да спечелихте, втората световна също, но Студената война, определено я загубихте. Сори!

  Комунизмът и неговите мутации са проклятието на съвременна България
 59. 59 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#43] от "samoedin":

  Главните му съучастници-палачи в Голодомора имат незавидна съдба :
  Павел Постишев - първи секретар на Харковския обком - през 1938 г. арестуван заедно с жена си, обвинен в троцкизъм и щпионаж в полза на Япония - разстрелян в затвора Бутирка през 1939 г, тялото му е изгорено в крематориум.
  Станислав Косиор - генерален секретар на компартията в Украйна 1928 -34 г. - арестуван през 1938 г- обвинен в подривна прополска дейност, подложен на жестоки изтезания е заставен да подпише показанията си за вражески действия, разстрелян същия ден.
  Влас Чубар - председател на съюза на народните комисари в Украйна 1923-34 г., арестуван през 1938 г. за подривна дейност в полза на Германия и разстрелян през 1939 г.
  Мендел Хатаев - втори секретар на украинската компартия 1932-37
  Арестуван и разстрелян за контрареволюционна дейност през 1937 г.

 60. 60
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 61. 61 Профил на whiterabbit
  whiterabbit
  Рейтинг: 534 Неутрално

  Едностранчива статия: Тежки проблеми с житото е имало в целия СССР, не само в Украйна. Поначало Сталин почти изобщо не е ценял човешкия живот. Фанатик 100 % като днешните западни либерали.
  —цитат от коментар 1 на Dimitar Kunev


  Тежки проблеми с житото през 1932, четиринадесет години след Първата война, е имало само в сталинова Русия. Всеки нормален човек ще си зададе въпроса защо. А пък специално в Украйна Сталин е провеждал съвсем целенесочен геноцид (можеш да видиш дефиницията в Уикипедиа). Украйна, бивайки малко по на запад от азиатската кочина, е била последната която му е пречела да си си утвърди перверзната диктатура.
  "Фанатизмът на днешните западни либерали" е лесен за оборване. Мързи ме да ти търся статистики, ако знаеш как си ги намери сам. С две думи: най-голямата по територия и по природни богатства и деветата по население страна в света е все някъде назад в класациите. Затова пък е първа по подкрепа на диктаторски режими (защо ли пак за Сталин се сещам?) От два месеца военните в Бирма трепят хора по улиците и светът повече или по-малко се възмъщава. Но трябваше да избият 90 души за един ден за да изпрати Путин военният си министър в подкрепа на хунтата. Имат си критерии хората!

 62. 62
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото не беше по темата на материала, за който се отнася.

 63. 63 Профил на lpj381006165
  lpj381006165
  Рейтинг: 12 Неутрално

  През 1983 г. в Батуми се разговорих с една възрастна жена, която твърдеше че е от Украйна. Попитах какво дири, чак в Батуми? Заразправя, че се преселили заради Голодомора. Разказваше какъв глад е бил. Тогава, малко момиченце, искали са да я изядът, но имали голямо куче и съседите им не посмели. Попитах я откъде е родом и като ми каза, че е от Западна Украйна, възразих, че тогава тези земи не са били в състава на СССР. Присъеденени са много по-късно след ВСВ. Докато се усетя, старата бандеровка изчезна, яко дим.

 64. 64 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#60] от "lpj381006165":

  ФилмАт хубав ли е или е сАвеЦки

 65. 65 Профил на antonio_vivaldi
  antonio_vivaldi
  Рейтинг: 1899 Неутрално

  До коментар [#28] от "Веселин Дечев":

  Украинците са си добре, гледай Русия, където цените на хранителните продукти взеха да скачат на места двойно и тройно, въпреки заръките на другаря Путин за контролирани цени.

 66. 66 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  Мистър Джоунс - журналистът, който разкри истината за страшния глад в Украйна
  12.02.2019

  През 1933 Сталин осъжда на глад милиони украинци заради абсурдните си идеи за индустриализация. Западът научава за тази страшна трагедия от един журналист - „Мистър Джоунс“ е герой на филм, показан на „Берлинале“.
  Първите кадри на филма "Мистър Джоунс" показват клетка с мляскащи прасета - някъде из безкрайните житни поля на Украйна. Сцената символизира изобилното плодородие на едновремешна Украйна. През 1932 и 1933 година обаче картината се променя. Украйна е обзета от невиждан масов глад, милиони хора умират от гладна смърт.

  Сталин превръща Украйна в житница на ССССР и използва нейните ресурси, за да финансира амбициозните си проекти за индустриализация на страната. От онова време е и понятието "гладомор" - съчетание от двете украински думи за „глад“ и „унищожение“.

  Премиерната прожекция на "Мистър Джонс" на полската режисьорка Агнешка Холанд се състоя в неделя на тазгодишното Берлинале. Холанд портретира журналиста Гарет Джоунс, който информира западния свят за предизвикания от Сталин глад.

  Журналистът, който се прочу по цял свят

  Младият уелски репортер още навремето става известен. Той е първият чуждестранен журналист, който интервюира Адолф Хитлер през февруари 1933 година, след назначаването му за райхсканцлер.

  По-късно Гарет Джоунс заминава за Съветския съюз, за да проучи как Сталин успява да финансира и модернизира страната по време на световната икономическа криза.

  Джоунс влиза в контакт с кореспондента на "Ню Йорк Таймс" в Москва Уолтър Дюранти, който през 1932 година пише поредица от материали за СССР, за която печели наградата „Пулицър“.

  Джоунс заминава тайно за Украйна и става пряк свидетел на страшни сцени и ужасяващ глад. Наблюденията си той публикува в края на март 1933 година. Репортажите му се появяват в различни вестници по цял свят. Малко по-късно Уолтър Дюранти опровергава информациите на Джоунс и пише, че "руснаците са гладни, но не измират от глад".


  Режисьорката Агнешка Холанд
  На пресконференцията за световната премиера на филма в Берлин режисьорката Агнешка Холанд заяви, че е искала да "избегне порнографията на насилието", но да остане вярна на реалността. Във филма тя се позовава не само на текстовете на Гарет Джоунс, но и на редица други документи и свидетелства на очевидци. В една от сцените режисьорката показва как трупът на една майка, заедно с все още живото ѝ бебе, се хвърлят при другите трупове на една шейна. Дядото на Андреа Халупа - авторка на сценария на „Мистър Джоунс“ - лично е преживял тази страшна сцена. Той е един от оцелелите от "гладомора" в района на Донбас. Агнешка Холанд документира и ширещия се по онова време канибализъм.

  Украйна говори за геноцид

  Под натиска на Кремъл западните кореспонденти отричат наличието на глад и жестокости. И до днес "гладоморът" е тема с голям политически заряд. Има различни предположения за броя на загиналите от гладна смърт. В декларация на ООН от 2003 година се твърди, че техният брой е между 7 до 10 милиона. Украйна окачествява въпросните събития като геноцид, също както и 17 други държави.

  Заглавието на филма прави препратка и към знаменитата антисталинска новела на Джордж Оруел "Фермата на животните". Селянинът там също се казва "мистър Джоунс". И самият Оруел се появява като герой във филма на Агнешка Холанд. Сцените, в които Оруел пише алегоричната си история срещу Сталин, създават рамката на повествованието във филма на полската режисьорка.

  „В наши дни има предостатъчно примери на подкупни конформисти и егоисти, но липсват честни и смели хора като Оруел и Джоунс. Затова те се появяват в нашия филм", казва режисьорката Агнешка Холанд. Тя е позната и като авторка на редица наградени произведения, посветени на Холокоста и историята на 20-ти век, например „Хитлерюгенд Саломон“ (1991 г.) и „Следата“ (2017 г.). Била е асистентка на големите режисьори Анджей Вайда и Кшищоф Зануси. Родената през 1948 година Агнешка Холанд е режисьор на редица серии от американските филмови поредици „The Wire“ („Наркомрежа“) и „House of Cards“(„Къща от карти“).

 67. 67 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  ГЛАДОМОР. ГЕНОЦИД ЧРЕЗ ГЛАД.
  март 26, 2016

  Едно от най-тежките престъпления срещу човечеството в цялата му история, надминаващо по размери неколкократно дори арменския геноцид, е масовото изтребление на украинци, осъществено от руските болшевики през 1932 г. – 1933 г.

  Светът не познава такова масово изтребление на милиони хора, извършено в рамките на само няколко месеца.
  Предистория.
  Украинският народ е дългогодишна жертва на руския империализъм и неговата завоевателна политика. В края на 18 век, след окончателната подялба на Полша между Русия и Австро-Унгарската империя, по-значителната част от украинския народ и територия остават във владението на Руската империя. Полша също е поробена и в нея избухват поредица от бунтове и въстания, удавени в кръв и пожарища от Русия – Полско освободително въстание 1794, Полско одвободително въстание 1830–31, Полско освободително въстание 1863–64, потопено в кръв от генерал Гурко, командващ опълчение, аналогично на башибозука в Османската империя. Русия не иска да хвърля редовна армия срещу полския народ, защото разчита на свирепостта и диващината на опълчението, сформирано от крепостни селяни, за да се разправи с максимална жестокост с гордите поляци.

  През 19 век украинската интелигенция, вдъхновена от национални и революционни движения в Европа, прави непрестанни опити да възроди украинските културни традиции. Руското правителство всячески се стреми да ограничава дейноста им и се отнася крайно отрицателно към тези настроения, като дори забранява използването и изучаването на украински език. Впрочем със закон от 1880 г. Русия забранява и изучаването на полски език в полските училища.

  Въпреки тези мерки, възродената украинска нация бавно и сигурно се разраства и придобива ясно осъзната цел – национална независимост. Кротки и работливи, украинците в рамките на няколко поколения успяват етнически да разширят своите граници по напълно естествен път, изхранвайки между другото паразитната Руска империя.

  В края на 19-и и началото на 20-век Украйна произвежда повече от половината от зърното в Руската империя и над 30% от селскостопанската продукция.

  Когато на 3 март 1918 г. Русия претъпява най-голямото си военно поражение и капитулира пред България и съюзниците й – Германия, Австро-Унгария и Турция с Брест-Литовския мирен договор, губейки над 1 милион кв. км. от територията си, за първи път пред украинския народ се отваря възможността да се създаде независима украинска държава.

  Прави чест на България, че е първата държава в света, която признава независима Украйна и отваря посолство там.

  За съжаление след капитулацията на Централните сили през 1919 г. и подписването на безумния Нойския договор, руските болшевики се възползват от ситуацията и през 1920 г. отново окупират значителни части от Украйна. Следват Армения и Грузия, които са поели също за кратко глътка свобода. На 23 август 1939 г. съветска Русия ще подпише с нацистка Германия приятелския пакт Рибентроп – молотов по силата на който си поделят Полша, Русия отново анексира Прибалтика и я връща в състава на империята, а след това напада и бившата си губерния Финландия, освободила се от руско робство също през 1918 г.

  Днес, от позицията на времето, ние можем да видим, че има пълна приемственост в целите, методите и средствата на имперската руска политика, която само сменя носителите си – руските болшевики, заменили имперската алчност с нова, по-агресивна и по-жестока експанзионистична политика.

  Първоначално, през 1921 г– 1924 г. възродилата се украинската национална идея набира сили и дори се разпространява в обширна територия с традиционно смесено население на изток и юг в Украинската съветска социалистическа република. Предприета е широка кампания на украинизация. Създадена е широка образователна система, базирана на украинския език, която довежда до ограмотяването на предимно украински-говорещото селско население. Масово вестниците започват да се издават на украински език и се усеща подем в целия културен живот. Украинизират се големите градски центрове.

  Руските болшевики бързо разбират, че това ще е пагубно за тях и веднага още през 1925 г. започват чистка сред привържениците на украинизацията. Хиляди украинци, вкл. болшевики са заточени в концлагери или разстреляни след скалъпени процеси.

  През 1928 г. руските болшевики започват и насилствена колективизация. Трудолюбивите украински селяни, които вече поколения наред обработват личната си земя, се противопоставят на руските болшевики и масово отказват да се включат в колхозите. Насилствената колективизация има опустошителен ефект върху селскостопанското производство. Украинските селяни нямат намерение да изхранват паразити и масово отказват да предедат земята се. През 1929 г. – 1930 г. в украинските села са пратени десетки хиляди партийни функционери – върли болшевики и лумпен пролетариат. Намесата на руските болшевики в земеделието е пагубно. Навсякъде колективизацията води до спад на земеделската продукция и няма как да иначе, при положение, че тя се ръководи от хора, които през живота си не са се трудили.

  През 1930 г. – 1931 г. над 300 000 украински селяни са обявени за кулаци – класови врагове и са подложени на насилия и репресии.

  (През 1930 г. ще се проведе и първата масова етническа чистка в Крим, която може да се счита и за тренировка на предстоящия Голодомор. Полуостровът е блокиран от руските болшевики, вкарани са крупни армейски части, както и части на НКВД и над 30 000 българи, гърци и арменци, които отказват да се включат в колективизацията, са депортирани от полуострова в Сибир, за да не видят никога повече родните си места, като на тяхно място са докарани руски колхозници. През 1944 г. правителството в Кремъл ще изсели от Крим и над 200 000 татари, като през следващите години ще заселва на тяхно място рускоговорящи от вътрешността на империята.
  В приложения документ от февруари 1932 г. ясно се виждат последиците от прилаганите мерки от руските болшевики по отношение на населението в Крим, както и в други региони, където хората се опитват да си набавят хляб.
  Директива на НКВД от февруари 1932 г. въвеждаща мерки против всеки, който се опитва да изнесе хляб. Ясно показва настъпилият дефицит, както и петкратно увеличение на цената на хляба в кратък период.

  Въпреки спада на земеделската продукция болните мозъци в Кремъл увеличават през 1932 г. квотите за доставка на зърно от Украйна с цели 44 %. Естетествено квотата не е изпълнена, тъй като селското стопанство е досъсипано от болшевиките, а и самите селяни се страхуват да предатат продукцията си, защото не са сигурни, че ще има какво да ядат децата им.
  На 7 август 1932 г. Кремъл приема закон, с който се въвежда смъртно наказание за кражба на обществена собственост. За кражба се счита намереното жито в хамбарите на селяните, което не са предали, включително и житото, отделено за посев. Жито, засято, отгледано и ожънато от самите украински селяни. За кражба се считат и непредадените животни и животинска продукция – мляко, яйца, месо.

  По силата на закона само през първия месец на смърт са осъдени и екзекутирани над 4000 селяни. На 16 септември Политбюро на руските болшевики отменя тайно смъртното наказание за леки кражби, а според доклада на ръководителя на Върховния съд, до 15 януари 1933 г. 103 000 души са осъдени по декрета от 7 август.

  Заб. Този закон е отменен едва на 13 април 1959 г. с Указ на Президиума Верховного Совета СССР .

  На 9 ноември таен декрет нарежда на службите за сигурност да увеличат своята „ефективност“. Молотов нарежда, че ако в селата не се открие зърно, трябва да се конфискува всичко останало, а на 6 декември е издадена нова заповед, която въвежда забрана за доставките на стоки и храни за селата, неизпълнили квотите за производство на зърно, както и конфискуването на откритото на място зърно и парични средства и забрана на търговията в тях.

  В богата до вчера украинска провинция, една от най-плодородните земи в света, настъпва масов глад и са хвърлени пълчища от руски болшевики, части на армията и НКВД. Съставена е специална комисия, начело с Вячеслав Молотов (същият руснак, който на 25 август 1939 г. подписва приятелския договор с Хитлер, с който Съветска Русия и нацистка Германия си поделят Полша)

  Блокирани са пътищата, селата, градовете. Забранено е напускането на населените места. За неподчинение или опит за бягство – разстрел на място или в най-добрия случа затвор. Започва изземане на зърното и добитъка. Ако не успеят да ги открият, се иззема всичко налично – картофи, цвекло, зеленчуци.

  На 6 декември 1932 г. е издадена заповед, която въвежда забрана за доставките на стоки и храни за селата, неизпълнили квотите за производство на зърно, както и конфискуването на откритото на място зърно и парични средства и забрана на търговията в тях. За налагането на тези разпоредби в селата са изпратени специални „ударни бригади“, като се конфискува зърното, използвано от селяните за собственото им изхранване, както и заделеното за посев. Тези мерки, заедно със забраната за пътуванията и въоръжените блокади на украинската граница от войски на НКВД, превръщат украинската провинция в огромен лагер на смъртта.

  Настъпва масов глад. Хората са безсилни. Цели семейства лежат безпомощни в къщите си и бавно започват да умират от глад.

  Големи групи деца, бягащи от провинцията, са арестувани от властите и изпращани в сиропиталища, където скоро също умират от недохранване. В градовете също започва масов мор................

  https://istinata.bg/?p=723

 68. 68 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#6] от "Ганьо балканската фурийка":

  Само дето гладът е бил най-силен в Казахстан!

 69. 69 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#8] от "anonim440":

  Тоез един , ужким поп, наговори толкова лъжи и глупости, че просто не можеше да се гледа.
  Например сравняваше едрото земевладение в Русия с това в Англия, давайки неверни данни, но не направи сревнение с Германия или Франция
  Даде сведения за заплатата на таткото на Косигин за 1917 година, ама забрави да спомене за военновременната инфлация, увеличила заплатите /а цените още повече/ няколкократно.
  Повтаряше старата съветска теза, че добивите от декар в Русия били по-лоши, защото тя била по-северно от Франция - но не направи сравнение с Германия, която е имала 2,5 пъти по-високи добиви през 1913 г., а е разположена по-северно от ч
  ерноземните райони на тогавашна Русия.
  А във втората серия вече започна да говори такива глупости /например за 1 млн умрели от глад в Германия по време на ПСВ/ , че на седмата минута ми се наложи да изключа монитора...
  Наистина, путинославието е опиум за народа.

 70. 70 Профил на psz58488391
  psz58488391
  Рейтинг: 325 Неутрално

  До коментар [#25] от "Веселин Дечев":

  Този с чекмеджето и той си е баш комуне!

 71. 71 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#15] от "Торбеш":

  Ха посмали малко - преувеличаваш жертите на глада 2-3 пъти!

 72. 72 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#27] от "Петър Самсонов":

  1921-23 година гладът е в Поволжието, което не е част от Украйна
  1932-33 обхваща целия степен пояс от Украйна до Казахстан
  1946-47 обхваща целия СССР, а също и съседна Румъния. Поради сушата реколтата е лоша и в България, но у нас до масов глад все пак не се стига.

 73. 73 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Разстроено

  До коментар [#40] от "Julian Mall":

  Жилави-нежилави - ама най-големите жертви в Украйна са понесли нашите сънародници там. Показват го данните за числеността на населението по етнос през 1926 и през 1937 година в Украйна, както и данните за средния ръст на населението по етнос от 1920-те и от 1950-те години в Украйна.

 74. 74 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Весело

  До коментар [#48] от "Петър Самсонов":

  Хубаво би било и за жертвите на глада през 1930-те в Русия да се четат изворите, ама това не е куул!

 75. 75 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  През 1933 г. в аграрните части на Украйна има месеци, когато смъртните случаи от глад са средно около 30 000 на ден. Гладоморът от 1932-1933 г. отнема живота на милиони украинци, включително и на много наши сънародници. Така например тогава населението на българските села в Украйна намалява, както следва: Инзовка със 71%, Райновка с 46%, Строгановка с 50%, Зеленовка с 55%, Коларовка с 68%, Ботево с 89% и т.н.

 76. 76 Профил на hasmokar
  hasmokar
  Рейтинг: 798 Неутрално

  До коментар [#1] от "Dimitar Kunev":

  Верно! Поредния фетиш на другата крайност-расизъм, досущ вродения у нас спрямо ромите.

 77. 77 Профил на selqnin
  selqnin
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Рублоидните комунета вече обилно са слюноотделили...леко съм притеснен за жлъчките им...

 78. 78 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Разстроено

  "Войната на Сталин срещу Украйна"

  Едно от много престъпления на злодея Сталин по време на управлението му в СССР.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 79. 79 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#12] от "dma12587967":

  Трудно е да се каже. Сталин е отговорен за смъртта на повече хора от Пол Пот. Но пък статистически погледнато Пол Пот е отговорен за най-голям процент от населението на държавата която е управлявал - около 1/3 от всички камбоджанци. И това за доста кратък период от време 4 г. Сталин е управлявал цели 30 г.

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 80. 80 Профил на fkm26555709
  fkm26555709
  Рейтинг: 1582 Весело

  Не разбирам руската пета колона що се коси? Нали днешна Русия не е е Съветския съюз?

 81. 81 Профил на pon01565019
  pon01565019
  Рейтинг: 37 Неутрално

  До коментар [#60] от "lpj381006165":

  Абе, троловете не спите ли? Или имате и нощни смени?

 82. 82 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#23] от "г-н Думанов":

  Песента им я слушахме 90-та година, тогава се бяха понасрали в гащи

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 83. 83 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  Докато четях статията ми стана интересно какво се е случило в украинските градове през 1932 г. - 1933 г. И там ли е имало масов глад, както в украинските села?

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 84. 84 Профил на bobbyperu
  bobbyperu
  Рейтинг: 530 Неутрално

  Аз си мисля ако САЩ не бяха доставили храни на СССР през ВСВ колко ватенки щяха да умрат от глад! Защото със спирането на ленд лийза през 1946-1947 г там от глад умират 1,5 милиона човека, и то след като съветските орди буквално ограбват Източна Европа и Германия!

 85. 85 Профил на Пацо Талпата
  Пацо Талпата
  Рейтинг: 2517 Неутрално

  До коментар [#63] от "lpj381006165":

  лъжеш като циганин. това голямо куче първо да е станало на яхния

  ☠ ☠ ☠ Think of how stupid the average person is, and realize half of them are stupider than that. ☠ ☠ ☠
 86. 86 Профил на Харизан Митев
  Харизан Митев
  Рейтинг: 8 Неутрално

  До коментар [#16] от "Bornagain":

  Русофоби според русоробите са всички, които не се кланят на Дядо Иван.

 87. 87 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#75] от "constatator":

  Българите в Украйна са особено репресирани заради заможността си. Като привилегировани колонисти след преселването си в Росийската империя получават по 30 десетини /ок. 328 дка/ на мъжка душа, докато околните им украинци при освобождението на крепостните получават по 3 десетини. Отделно тогавашното българско трудолюбие и пестеливост - и оттук заможност, които водят до извънредно голям процент разкулачени по време на колективизацията и най-тежки репресии.
  В резултат през 1950-те българите в Украйна се оказват етническата група с най-нисък среден ръст - 165 см, по-ниски дори от циганите, по-ниски от средния ръст на българите в България през османския период и в началото на 20-ти век /166 см/, по-ниски и отколкото през 1920-те години в Украйна /169 см/. Това е свидетелство за тежка биологическа катастрофа преживяна от тях.

 88. 88 Профил на Patsis
  Patsis
  Рейтинг: 3946 Неутрално

  До коментар [#83] от "Иво":

  Да, гладът е силен и в градовете - четете спомените на Анатолий Иванов за Киев /Бабий яр/. В големите градове все пак има някакво снабдяване с купони, но в малките градове положението е по-лошо отколкото и в селата /не всички имат градини/ и там смъртността е най-голяма. Поне населението не е лишено от паспорти и еврейското население на Украйна масово се изася в североизточна посока от украинските мистечки-щетл към големите градове в собствено Русия.

 89. 89 Профил на constatator
  constatator
  Рейтинг: 1078 Неутрално

  "" "Хърбърт Хувър, директор на ARA. Организацията спасява десетки милиони граждани на Съветска Русия от гладна смърт. По-късно президент на САЩ. Към това следва да добавим, че освен помощ за гладуващите в Русия, Хувър е организатор на измъкването на 120 000 американци, които не успяват иначе да се приберат от Европа при началото на Първата Световна война; а също така и организира спасяването на близо десет милиона белгийци от гладна смърт по същото време – бел. прев.

  Историята е разказана в документалния филм на PBS „American Experience“ «Големият глад», чието разпространение зпочна на 11 април 2011-a. Виж за филма тук. – бел. ред.

  Филмът е базиран на изследването на учения от Станфърд Бертран Патено „Голямото шоу в Бололенд: Американската спасителна експедиция в Съветска Русия по време на глада от 1921“.

  Светът смътно си спомня ужасния глад, нито американската помощ, която го намалява, като по този начин създава вероятно първия случай, в който толкова значима помощ се оказва на враг. Патено казва, че реакцията на обикновения американец за този изумителен факт е „Как така никога не съм чувал за това?“.

  Патено, който е асистент в Института Хувър, измъква историята от забравата на архивите с една високо оценена книга и последващ документален филм. Книгата е базирана на архивите на Института Хувър, който съдържа огромен брой документи на Американската спасителна администрация (American Relief Administration – ARA). Освен това използва семейни албуми, дневници и писма от служители на ARA и техните семейства.

  Хърбърт Хувър, който често е критикуван за своя президентски мандат, съвпаднал с началото на Голямата депресия, е изненадващ герой за Патено. Хувър постъпва в Станфърд през 1891, годината, в която Университетът е основан и се дипломира като геолог през 1895. Става минен инженер и заради работата си обикаля целия свят. През Първата свтовна война, повече от десетилетие преди да стане президент, Хувър организира помощ за седем милиона белгийци, живеещи под германска окупация.

  След края на войната САЩ са помолени да хранят десетки милиони от 21 засегнати от войната нации. Хувър е назначен за шеф на новосъздадената ARA.

  Пет деца, жертви на глада от селището Бузулук, Русия. Големият глад в Съветска Русия през 1921-а, е бил най-голямата европейска трагедия от епидемията от Черната чума в Средните векове.
  Пет деца, жертви на глада от селището Бузулук, Русия. Големият глад в Съветска Русия през 1921-а, е бил най-голямата европейска трагедия от епидемията от Черната чума в Средните векове.

  Нищо не е подготвило екипът на ARA за това, което виждат в най-голямата нация в света, в Съветска Русия. Транспортната система на комунистическата държава е в хаос, климатът е суров, болшевишкото правителство е недоверчиво и шпионира американските работници по доставките и размерът на катастрофалния глад, засегнал 16 милиона души е в своя пик през 1921 година.

  Гладът, задълбочен от масовите реквизиции на зърно, проведени от съветското правителство в предишните години, убива по сто хиляди души на седмица. По данни на Съветите от 1920 нататък от глад са умрели пет милиона души, макар по други оценки цифрата да е 10 милиона.

  Хората са принудени да ядат плевели, смесени със смлени кости, дървесна кора и смола, както и коне, кучета, котки, плъхове и сламата от покривите. Правителството полага усилия да спре продажбата на човешко месо и слага охрана на гробищата, за да предотврати кражбата на трупове.

  „Видях купища полуголи трупове, замръзнали в най-гротескни пози, с ясни следи, че са били плячка на скитащи кучета. Гледката на тези тела няма да забравя никога“ – пише Уилиам Шафрот, син на губернатора на Колорадо и служител на ARA в Съветска Русия.

  Писмата му припомнят посещението на сиропиталище в град Казан на Волга с деца изпохапани от въшки, „скупчени заедно като в наказателна колония“.

  Повечето са или сираци, или изоставени от родителите си.

  „Видях изпосталели малки скелети, чиито изпити лица и крака като клечки за зъби свидетелстваха за истината в доклада, че от тях умират по една дузина дневно – пише той. – Вонята беше непоносима“.

  Друг американец описва 283 деца, наблъскани в три стаи, в град Самара.

  Първите американски кораби с храна пристигат в Съветска Русия през септември 1921 година. През декември Конгресът одобрява изпращането на царевица и пшеница за 20 милиона долара в гладуваща Русия. Около 300 души от спасителната администрация потеглят из непознат терен – често на кон, с камила или шейна – да оценят нуждите и да организират складове за милионите бушели царевица и стотиците хиляди тонове зърно, които започват да пристигат в руската централна област през март 1922 година.

  Усилието получава похвала от международната общност за неговата ефективност, постоянство и изобретателност. През август 1922 г., пет месеца след като продоволствието стига до отдалечените селища, ARA храни почти 11 милиона души дневно в 19 хиляди кухни. ARA наема 120 хиляди съветски граждани, за да помагат в това начинание.

  „Хората наричаха тази помощ „Америка“ – казва тя. – „Така че на нас ни раздаваха „Америка“. У дома хората готвеха супа от нея и хранеха децата си. Това, разбира се, беше голяма помощ за нас. баща ми казваше: Виж, американците направиха нещо добро, изпратиха ни помощ“

  През юли 1922 година, писателят Максим Горки пише на Хувър от името на Съветското правителство, да благодари за помощта.
  „Вашата помощ ще влезе в историята като уникално, гигантско постижение, достойно за най-голяма слава, което за дълго ще остане в паметта на милиони руснаци, които вие спасихте от смърт“ – пише той.

  Москва не изразява признателност на САЩ за спасяването на милиони нейни граждани от гладна смърт. Точно обратното. Москва не изразява признателност на САЩ за спасяването на милиони нейни граждани от гладна смърт. Точно обратното, Пропагандата на Кремъл хули САЩ, сее омраза към Америка, крещи за „американските шпиони“ и осъжда, праща в робски лагери и екзекутира милиони граждани на СССР по измислени обвинения, че са агенти на САЩ. Големият глад от 1921-1922-а е предизвикан от бруталната политика на Москва срещу земеделците и частните собственици, начеването на няколко войни със съседите (Финландия, Прибалтика, Полша, Украйна, в Кавказ и Средна Азия).

  Съветските лидери имат интерес този епизод от тяхната история да се забрави и изопачи и го пренаписват, разказвайки басни за заговорничещи американски шпиони, инфилтрирали се да извършват актове на саботаж под прикритието на благотворителността.

  „Правителството на Ленин никога не признава хуманитарните мотиви на американците“ – казва награждаваният продуцент на филма на PBS Остин Хойт.

  От американска страна репутацията на Хувър като провален президент затъмнява хуманитарните му постижения. Виждат го като човек, който спасява Русия, но не успява да спаси своите съграждани от икономическата спирала на Голямата Депресия.

  Сталинският геноциден глад в Украйна, по време на който поне пет милиона селяни умират от глад през 30-те, погребва спомена за по-ранната катастрофа"""

 90. 90 Профил на Бланш
  Бланш
  Рейтинг: 1691 Неутрално

  Това е някакъв ад, депресиращо е.

 91. 91 Профил на Николай Бучков
  Николай Бучков
  Рейтинг: 2286 Неутрално

  Така е, но за всичко на този свят си има причина.......може би, ако не бяха изпратили чичко Ленин да им прави революция.....пък да им хареса на някои и да им помагат......после да ги унищожават......сега поне им махнаха паметниците, но пък е здравословно да се огледаме за всички последствия......колкото до Украйна днес.......който иска да види, може да се поразходи извън Киев......

 92. 92 Профил на Иво
  Иво
  Рейтинг: 4128 Любопитно

  До коментар [#88] от "Patsis":

  Мерси за отговора и информацията.

  +++

  "Каква е ползата за човека, ако придобие цял свят, a повреди на душата си? "Евангелие на Марко, Глава 8:36
 93. 93 Профил на авторът
  авторът
  Рейтинг: 1091 Неутрално

  Путин се опита да довърши делото на Сталин като си присъедини Крим, спретна някоя и друга война в граничните райони на Украйна и построи нов газопровод, който минава през Турция, за дазаобиколи Украйна. Бойко подкрепи с 3 милиарда това начинание и с това показа, че се бори мъжки с Корнелия да запази позицията си на "главен руски диспечер" в България. Само когато това съперничество отиде в историята - България има бъдеще.

 94. 94 Профил на otrqdnik
  otrqdnik
  Рейтинг: 2410 Неутрално

  Браво, Изток Запад се позиционираха да разпространяват пропагандни материали. Редно е да знаем за да не се занимавам е стова издателство. Сега чакаме книга за Виетнамската война, за Опиумните войни, за войната в Сирия, за робството в Северна Америка. Заглавия, които никога няма да излезнат са също окупацията на Индия и пасифика, Африка, Войната в Корея, Южна Америка и за Арабската пролет, за инсталирането на Пинотчет, атентатите срещу Кастро и т.н.

 95. 95 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#66] от "constatator":

  има и един друг филм за голодомора в Украйна.
  казва се Bitter Harvest /2017/.
  https://www.imdb.com/title/tt3182620/

 96. 96 Профил на mihail_p
  mihail_p
  Рейтинг: 388 Неутрално

  До коментар [#89] от "constatator":

  много интересно.
  за пръв път чувам.
  ма то за колко ли неща напоследък,
  се оказа, че чувам за пръв път.
  историята, пренаписана от комунягите трябвая
  да се забрани. само лъжи.

 97. 97 Профил на nigel
  nigel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  То и в България е пълно с комунисти дето лъжат, че в Царство България било мизерия..
  —цитат от коментар 22 на anonim440


  Това би било добре да можеше да го кажеш на дядо ми - сирак от Балканската война, отраснал в мизерия и тръгнал като чирак по строежите от 13-годишна възраст. И не, не беше комунист ! Но за живота преди 44-та ми е разказвал. И след това не живееше богато (колко богат може да е строителен работник), но не помня да сме гладували.

 98. 98 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#67] от "constatator":

  "Едно от най-тежките престъпления срещу човечеството в цялата му история, надминаващо по размери неколкократно дори арменския геноцид, е масовото изтребление на украинци, осъществено от руските болшевики"

  А украинските болшевики какво са правили по същото време?

  В Русия съм! В Русия съм!
 99. 99 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Любопитно

  До коментар [#67] от "constatator":

  "Впрочем със закон от 1880 г. Русия забранява и изучаването на полски език в полските училища."


  Ами тя и сега Украйна забранява руския език? Това демократично ли е?

  В Русия съм! В Русия съм!
 100. 100 Профил на Веселин Дечев
  Веселин Дечев
  Рейтинг: 1679 Весело

  До коментар [#67] от "constatator":

  "Следват Армения и Грузия, които са поели също за кратко глътка свобода."

  Пореден фейк. Армения и Грузия влизат доброеолно е Руската империя, търсейки защита от Османската империя. Когато руският солдат губеше животаси да ги защитаеа беше готино , нали, после станаха окупирани. "Горичките"!

  В Русия съм! В Русия съм!
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK