Защо Дефо е измислил Петкан. Светът на Людмил Станев

Диапазонът на хумора у писателя е широк. От вица и анекдота, през пародията, до сатиричните прицелвания

© "Жанет 45"

Диапазонът на хумора у писателя е широк. От вица и анекдота, през пародията, до сатиричните прицелванияЗаглавието на текста ми е от творба на Людмил Станев. На този риторичен въпрос "Защо Дефо е измислил Петкан", авторът отговаря: "За да има Робинзон с кого да си говори. Всуе са човешките радости и тегоби, ако няма с кого да ги споделиш."


До творчеството на Людмил Станев се докоснах сравнително късно. Когато той имаше вече няколко книги и участия в киното със сценариите си. Сравняват го с нагласите към света на Аристофан, братя Маркс, Монти Пайтън, Уди Алън. Сигурно е вярно. Но това не е състезание и надпревара. Човек, писател би било добре да се състезава само със себе си. Да надгражда собствените си нива. Неслучайно и Людмил Станев казва, че ако започнеш много да се харесваш, ще спреш развитието си.


От българската и световна история знаем, че лекарите са изкушавани от писателството. "Няма начин човек да стане брилянтен писател, ако преди това не е учил медицина" - твърди Съмърсет Моъм и с това са съгласни мнозина негови колеги. В световната история има много примери на творци, започнали кариерата си като лекари, но постигнали слава със стиховете и романите си.
Дали това, че е лекар по професия, придава добавена стойност и към таланта на Людмил Станев - не знам. Сигурно. Защото снизходителната усмивка, топлотата и емпатията към героите му идват и от едно отлично познаване на психиката човешка. И всичко това съчетано с една респектираща обща култура, която включва литература, изобразително изкуство, музика. Тези му познания са поднесени като едно деликатно намигване, като обогатяващи чувствителността ни асоциации и не на последно място - остроумни каламбури.


Рязко
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Мисля, че и при Людмил Станев основно стои въпросът за общуването, диалогът. Те са му толкова насъщно необходими, колкото и самотното слушане на Моцарт. Фройд има едно изказване, че животът на човека не е кой знае какво, но е единственото, което имаме. В този смисъл, единственото, което си струва, товa са отношенията ни. А ние сме потопени в тях от раждането си - дори и от пренаталния (предродовия) период. Историята на едно дете започва преди то да е заченато. То е на душевната сцена на създаващите го, там е и родовото.


Сещам се за мотото на книгата на Маргарит Юрсенар "Благочестиви спомени": "Какво бе лицето ви преди баща ви и майка ви да се срещнат" от Дзен коан. С приятелите и общуването са много свързани и неговите предпочитани топоси в пространствата, които авторът нарича "острови" - Варна, Пловдив, София, Русе и Сливен.


Людмил Станев е неизчерпаем в сюжетите. Те се раждат така спонтанно, както дишането. Тъжно-весели. Като живота. И авторът няма нужда да ги измисля - те са на всяка крачка в ежедневието му. Макар, че казва още в първата си книга: "... аз не съм писател в онзи смисъл. Да ходя на почивни станции, на конгреси и други такива неща". Темата за измислянето, въображението, творчеството заема важно място в разказите на Людмил Станев.


Ненакърнимо
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Във всяка от книгите си той засяга тази тема по различен начин. Дали само ще спомене за разюзданата фантазия или ще каже как чака като ловец "самотна дума да прелети отнякъде и мигом да я поразя". Една негова творба е озаглавена "Авторът и художникът на книгата посвещават този забавен и безсмислен текст на всички знайни и незнайни измислячи." Да, може би най-точното определение за Людмил Станев е, че е измисляч.


В друга своя книга той ще сложи мотото: "Да си писател не е професия, то е диагноза".


Много често в разказите си Людмил Станев говори за измислянето, писането, мълчанието. Сумирани, тези откъслечно споделени мисли могат самите те да съставляват един текст относно генезиса на творчеството на автора и писането въобще. Могат дори да послужат на млади творци от курс по творческо писане. Ако авторът вярва, че творческото писане се учи - нещо, за което аз съм леко скептична. Писането е като живота - да, живота се учи, но той се и живее.


Дали ще са бохемските нощи с приятели, дали ще са случките от лекарската му практика, дали ще е интимното общуване с морето или умозрително-философските инвенции от възхитата в общение с музиката на групата от приятели "Волфи" (от Волфганг А. Моцарт) - всичко това Людмил Станев превръща в текст. Но не литература, като нещо съчинено, а отражение на истинския живот. С всичко, което среща в ежедневието си Людмил Станев населява своите мъдри тъжно-весели ескизи.


Няма такава книга
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Писането е самотно занимание" - казва Людмил Станев. Авторът говори за себе си, че опитомява спомените, че иска да насели белия лист с планини, земи, морета, мирис на сезони Той гледа на разказването и слушането на историите с детско удивление. И всъщност, между достоверните и измислените няма особена разлика. Важно е дали те "хваща" тази история и дали, както ще си кажат с приятелите си: "Е, страхотно, направо за Фелини". Казва още, че се чувства като пълководец, който командва фантазиите си.


Това е свободният свят, свободата да измисляш. Авторът споделя, че не знае как ще завърши един негов разказ. Много често героите сигурно изненадват своя автор със собствената си логика на развитие.


Според Людмил Станев само идиотите поддържат една и съща тема. И точно поради това, че натрапливостта не е характерна за нормалността, ни убеждава цялото му творчество. Обектът на хумористичните и сатиричните му прицелвания е цялата абсурдност на човешкия живот, на глупавите човешки желания и абсурдните случки .


Дали ще пародираш "Хамлет" и "Отело", дали ще наречеш исторически факти от цивилизационната история "Олигофренската революция" и "Втората световна шега", дали ще пуснеш фантазията си във въображаема кореспонденция между Фройд и Юнг, Сталин и Ленин - това е все висока проба хумор. Диапазонът на хумора у Людмил Станев е широк. От вица и анекдота, през пародията, до сатиричните прицелвания.


Приятели мои. Разкази
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Понякога авторът ги нарича "обикновените невероятни истории". Оксиморон ли е това. И сам се чуди дали тези абсурдни истории го следват по петите или вече там някъде го чакат.


Людмил Станев не престава с детско любопитство и нестихващ хъс да изследва човешкия свят на лудостта, страховете ни, страховете от полудяване. Особен жанр са неговите случки, близки до вица, които са срещи от лекарската му практика с тези които, както казва "ромите бяха тогава още цигани.".


Специални са и срещите с героите му от психо отделението. Защото трябва да се запитаме нормалността или ненормалността е, която ни свързва. Тези гранични състояния, които описва авторът с толкова емпатия, могат да ни заведат до дълбоки екзистенциални въпроси.


Нима няма да ни развълнува героят му, който е от това психо отделение и постоянно говори с цитати от "Ромео и Жулиета". Достигнал до това състояние, когато прочел великата Шекспирова творба.


Докоснал се до това каква любов може да съществува в човешката душа и разбрал каква бедност и нищожност е той като човек, щом не е изживял това чувство.


Тогава идва и мъдрото заключение на друг герой от психо отделението, който е наясно, че каквото и да прави докторът няма да му спре медикаментозната терапия. И тук отново са каламбурът и игрословицата. "Много е неправилно да се каже, че ще ме изпишат, аз да не съм някакъв бял лист, че да ме изписват. Аз да не сам "табула раза". Игрословиците, жонглирането с думите, невероятните трикове с думите и смислите Людмил Станев владее виртуозно.


Богатството на българския език тук се разкрива с цялата си гама и спектър.


По-малко. Разкази
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Люшкането ни от депресия до еуфория е другото, което ни бележи като човеци. И дали, наистина, не се чувстваме по-комфортно и уютно, когато се приютим в своята си депресия. Дали не се разпадаме и фрустрираме повече, ако изгубим депресивната си нагласа. Една от оригиналните черти и характерности на Людмил Станев е да създава колажи от клишетата ни в мисленето и писането.


За сетен път от разказите на Людмил Станев се убеждавам, че реалността някога надминава и въображението. В една бохемска кръчма се настаняват и четирима травестити. В началото държанието им е адекватно на вида, в който са се самоопределили. Към сутринта, след дълга нощна разпивка и стелещ се гъст цигарен дим, от техните редици се разнася с ясни мъжки гласове песента "Море сокол пие вода на Вардаро". Само Людмил Станев може да напише такава навероятно-обикновена, тъжно-смешна история! И да я озаглави "Една прекрасна утрин".


Затова авторът ще ни напомни думите на Марк Твен: "Когато човек няма чувство за хумор, най-вероятно няма никакво чувство".


Към края искам да спомена и за отношението на Людмил Станев към морето. Пред морето той свещенодейства и отива като на поклонение. Повечето хора ходят при морето като курортисти - да го консумират. Когато е край морето, за него времето не е линеарно. Вижда себе си и като дете, и като плувеца сега. И всичко става като в "Амаркорд". Бих казала, че е и като картина от Рене Магрит. И оставаш ти-сам и обонянието ти. Най-силното сетиво според автора. И то те преследва.


Людмил Станев. Събрано (Футляр)
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Може много да се говори за света на Людмил Станев. За своеобразния му нонсенс. Дали е възможно да си поръчаш в бара 100 страници Джойс и 25 страници Кафка. Защото четенето е опияняващо удоволствие. И от пепел само поетите могат да вдигнат къща. Ще кажа още и, че не съм срещала толкова деликатно-човеколюбиво и приглушено изразяване на емпатията и хуманността като писаното от Людмил Станев: "Динозаврите, които тъгуваха по нас и умряха, защото още ни нямаше".


И това е светът на едно голямо човешко сърце.

Коментари (36)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на Един вампир броди из Европа
  Един вампир броди из Европа
  Рейтинг: 2466 Неутрално

  Ми защото е бил модерен човек либерал. Иначе е щел да докара некоя женска на острова.

  Демокрацията е най-големият враг на планетата (https://foreignpolicy.com/2019/07/20/democracy-is-the-planets-biggest-enemy-climate-change/)
 2. 2 Профил на chichka
  chichka
  Рейтинг: 1776 Разстроено

  Задължително ще има редакция на Робинзон.... трябва на острова да има представител на ЛГБТИ..... Също музиката на Вагнер и Бах ще бъде забранена. Не се харесвала на ЛГБТИ и не ставала за техни партита.

  Русия- проказата на планетата Земя. Гребете роби, фараона ще кара водни ски!
 3. 3 Профил на КМЕТ В СЯНКА
  КМЕТ В СЯНКА
  Рейтинг: 4605 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един вампир броди из Европа":


  До коментар [#2] от "chichka":

  Шкембе войвода - Петканът на вожда!!!

  ИСТИНАТА Е ПО-СИЛНА ОТ ВСЯКА ВЛАСТ !ДОБРИЯТ ДАНЪКОПЛАТЕЦ СЕ ОСИГУРЯВА 40 ГОДИНИ И СЕ ВЪЗНАСЯ 2 МЕСЕЦА ПРЕДИ ПЕНСИОНИРАНЕТО !!!
 4. 4 Профил на робин от Крузо
  робин от Крузо
  Рейтинг: 577 Весело

  Хммм .... "За да има Робинзон с кого да си говори. Всуе са човешките радости и тегоби, ако няма с кого да ги споделиш." Абе и аз твърдя същото и го казвам със съвсем искрено и честно чуство, да де аме не.... яд ме хваща когато някои колеги от форума, открито или скрито ме обвиняват, че ето на, ние с Петкан някак си сме били малко по-различни от другите нормални хора, в начина си на общуване. Браво Людмиле, браво Станев, кажи им го!
  Е малко се фукам, че медиите се занимават предизборно с мен, но мисля, че на народа му писна от жипката, Бойко и фейсбук.
  Поздрави от Isla Robinson Crusoe.

  Има хора, които пишат това което знаят, аз съм от другите, тези които знаят това което пишат.
 5. 5 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Неутрално

  Той Петкан неможе да диша, камо ли да говори с този който му спира въздуха.

  Bukalemun
 6. 6 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#5] от "eti mehter":

  Но пък Робинзон го спасява от изяждане от канибалите, което сигурно според теб щеше да е по-доброто, защото е в традициите на племето, а не на тези на западната цивилизация, нали?

 7. 7 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  Колегата е интересен като мисъл , разсъждения и тънка ирония. За съжаление не е много популярен, макар, че е с хумор в пъти повече от този напр. на сценаристчетата на ТВ7/8 и гологлавия им шеф с техния просташки и циничен хумор на ниво кръчма.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 8. 8 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#7] от "kvasimodo":

  За да не съм голословен - едно малко цитатче от този автор
  "Франция е убежище на франкофони, които в голямата си част знаят френски или поне го практикуват, без да плащат данъци за това. Дала на света Волтер, тя кoмпенсира това с Наполеон - едно неприятно джудже, на което много добре му стояла униформа."

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 9. 9 Профил на pavur
  pavur
  Рейтинг: 2284 Неутрално

  Че Кан е црн арапин.
  Тва е много прогресивно и далновидно.
  Щото сега щяха да му забранят творбите на господин Дефо ,щото няма диверсификация в тях.

 10. 10 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  “ Робинзон го спасява от изяждане от канибалите”
  ——
  ... и след като има с кого ( другиго) да си приказва, го продава, нал’ тъй беши? По-интересно, във връзка с оня стар коан по-долу, дали вече е “знаел”, че ще го направи докато го е спасявал?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 11. 11 Профил на star bastun
  star bastun
  Рейтинг: 2066 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":

  " Но пък Робинзон го спасява от изяждане от канибалите"
  Според съвременното мислене го е спасил за да може да го експлоатира в последствие.

 12. 12 Профил на historama
  historama
  Рейтинг: 664 Неутрално

  ... Дала на света Волтер, тя кoмпенсира това с Наполеон - едно неприятно джудже, на което много добре му стояла униформа."
  —цитат от коментар 8 на kvasimodo


  https://trud.bg/14-неизвестни-факта-за-наполеон/
  "..Наполеон Бонапарт не е бил чак толкова нисък, колкото им се иска на някои. 168 см в днешно време може би не е много за мъж, но през ХIХ век човек с такава височина е бил напълно презентабилен...."

 13. 13 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#10] от "Gretel":

  В смисъл на инвестиция, след като в обучил Петкан на английски и технически навици? Може би...

 14. 14 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  Разликите идват от това, че ръстът му е изчисляван в английски имперски инчове (2.54 см), докато данните са във френските pouce - 2.7 см. Така че да, Наполеон е бил с нормален ръст за периода си.

 15. 15 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Неутрално

  До коментар [#11] от "star bastun":

  Не ми се влизаше в литературни диспути, но според критиците Петкан е единственото човешко същество което събужда емоции и топли чувства у Робинзон. Подчертава се, че по време на описанията на живота си на острова той, Робинзон Крузо, не коментира тъга по родители, приятелства и подобни емоции, а че книгата се оживява от емоциите на Петкан, включително и при срещата с баща му.

 16. 16 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Любопитно

  До коментар [#10] от "Gretel":

  Отговорих и след това се замислих - откъде идва това, че Робинзон продава Петкан? Поне при Дефо не е така, Петкан придружава Робинзон до Англия, впоследстви, във втората книга на Дефо, The Farther Adventures of Robinson Crusoe, публикувана 1719 г. Петкан загива в морска битка
  https://en.wikipedia.org/wiki/The_Farther_Adventures_of_Robinson_Crusoe

 17. 17 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#7] от "kvasimodo":За да не съм голословен - едно малко цитатче от този автор"Франция е убежище на франкофони, които в голямата си част знаят френски или поне го практикуват, без да плащат данъци за това. Дала на света Волтер, тя кoмпенсира това с Наполеон - едно неприятно джудже, на което много добре му стояла униформа."
  —цитат от коментар 8 на kvasimodo


  Наполеон изобщо не е бил джудже.Бил е висок 168 см,което за времето си е било среден ръст.

 18. 18 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 976 Неутрално

  До коментар [#13] от "daskal1":

  “ В смисъл на инвестиция”
  ——
  Не. Оказва се, че съм запомнила неправилно — продава Xury, а не Петкан. Има сега да преживявам цял Великден .

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 19. 19 Профил на Мусаши
  Мусаши
  Рейтинг: 1458 Неутрално

  До коментар [#10] от "Gretel":Отговорих и след това се замислих - откъде идва това, че Робинзон продава Петкан? Поне при Дефо не е така, Петкан придружава Робинзон до Англия, впоследстви, във втората книга на Дефо, The Farther Adventures of Robinson Crusoe, публикувана 1719 г. Петкан загива в морска битка https://en.wikipedia.org/wiki/The_Farther_Adventures_of_Robinson_Crusoe
  —цитат от коментар 16 на daskal1


  За пръв път чувам за продължение на "Робинзон Крузо".Има ли го издадено на български език?

 20. 20 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#6] от "daskal1":" Но пък Робинзон го спасява от изяждане от канибалите"Според съвременното мислене го е спасил за да може да го експлоатира в последствие.
  —цитат от коментар 11 на star bastun


  И според тогавашното също. Спасява го и го прави свой слуга, не приятел, побратим или нещо друго.

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 21. 21 Профил на 7777
  7777
  Рейтинг: 2113 Неутрално

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  https://iztok-zapad.eu/po-natatashnite-priklyucheniya-na-robinzon-kruzo

  A man without faith is like a fish without a bicycle.
 22. 22 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#20] от "7777":

  Ама моля ви се, и сега да започнем с анализите за колониализма ли? С Робинзон и Петкан има кейс анализи от бизнеса до прихологията и политичеката икономия, да не говорим за литетратурата. Даже ако погледнете под Робинзон Крузо в английския текст на "Уики" ще намерите подобни текстове.

 23. 23 Профил на daskal1
  daskal1
  Рейтинг: 3834 Весело

  До коментар [#19] от "Мусаши":

  Ако пък не сте с предвзето отношение, можете да погледнете текста на втората книга безплатно на руски на https://www.litmir.me/br/?b=6790&p=1 преди да я купите на български.

 24. 24 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Любопитно

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Но пък Робинзон го спасява от изяждане от канибалите
  =======
  Но защо.....?
  За да го превърне по късно в роб, ли....?

  В централен Анадол се намира градчето Mihalıçcık.....кръстено на известен византийски пълководец.....
  А как така....?
  Когато е водил боеве за сформирането на империята си, Осман султан се е запознал с него....
  Михаил е впечатлип Султана с изключителните си качества на бойното поле, но веднъж византиеца е паднал смъртно ранен.....
  Султана е забелязал окаяното му състояние и наредил да се направи всичко възможно, човека да не загине.....
  Така.....лека полека се е завързала дружба между двамата......до такава степен, че на Михаил му е била дадена възможност да бъде пръв главнокомандуващ на поредния поход.....
  Михаил е бил трогнат до толкова че дори е направил опит да приеме Исляма....
  Осман веднага забелязал накъде отиват нещата и му рекъл....
  " Прави каквото искаш, но никога не търгувай с Вярата си. Ако ще приемаш нашата Вяра, го направи заради волята на душата си, а не за да доказваш нещо".....
  Така приятелството между двамата е станало безпрецедентно за ония времена.....

  Bukalemun
 25. 25 Профил на Vlado Nikolov
  Vlado Nikolov
  Рейтинг: 3738 Неутрално

  До коментар [#2] от "chichka":

  И Бетовен не искат. Труден бил за слушане и ги докарвал до депресия.

 26. 26 Профил на kvasimodo
  kvasimodo
  Рейтинг: 1993 Неутрално

  До коментар [#12] от "historama":

  До коментар [#17] от "Мусаши":

  Абе хора , вие нямате ли чувство за хумор?
  Много важно колко висок е бил Наполеон.
  Покрай тези предизборни ежби съвсем ли сте се спекли.
  Политиците не ги мислете толкова, радвайте се на живота.

  "Което беше порок стана обичай" - Сенека
 27. 27 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Любопитно

  До коментар [#6] от "daskal1":

  Относно темата.....
  Специално на теб и на тулса искам да покажа този материал....

  https://www.takvim.com.tr/yazi_dizisi/2010/11/24/turk_casusu_robinson_crusoe

  И после мненията ви, разбира се.....

  Bukalemun
 28. 28 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Ми защото е бил модерен човек либерал. Иначе е щел да докара некоя женска на острова.
  —цитат от коментар 1 на Един вампир броди из Европа


  От към либерастите няма никаква емпатия към главния герой, който е малцинство, да не говорим ,че и деликатес сред канибали с нулева толерантност към свободите и правото на придвижване на живата храна!

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 29. 29 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Бай Робинзон е жертва на обстоятелствата!  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Ай ся пак почваш с османска пропаганда! Да не забравяме,че в централен Анадол христяните са изкални до крак! Малкото останали живи семейсва с арменски произход са минали на "възродителен процес" и презимената са станали турски!
  https://www.dw.com/bg/да-си-християнин-в-турция/a-6125689

  Libertarianism is just anarchy for rich people
 30. 30 Профил на proventuss
  proventuss
  Рейтинг: 939 Неутрално

  До коментар [#1] от "Един вампир броди из Европа":До коментар [#2] от "chichka":Шкембе войвода - Петканът на вожда!!!
  —цитат от коментар 3 на КМЕТ В СЯНКА


  Иво Мирчев - Петканът на вожда!!!

  Лигата на необикновените почтени джентълмени.
 31. 31 Профил на eti mehter
  eti mehter
  Рейтинг: 3497 Весело

  До коментар [#29] от "comandante vs либерални ентусиасти&корпократи":

  Ай ся пак.... до крак!
  ======
  Аха.... Даже и ножовете окьоравяли..... :)....
  Ама чакай, бе.... Това било DW.... :)....
  Така е....

  Bukalemun
 32. 32 Профил на Сенсей НАНАЙ
  Сенсей НАНАЙ
  Рейтинг: 8 Неутрално

  Боже, колко тъпотии изписани единствено заради заглавието, докато статията говори за толкова много други неща от творчеството на Людмил Станев.

 33. 33
  ****

  Коментарът беше изтрит от модераторите, защото съдържаше обидни или нецензурни квалификации, обиди на расова, сексуална, етническа или верска основа или призиви към насилие по адрес на конкретни лица.

 34. 34 Профил на Resurrection
  Resurrection
  Рейтинг: 2183 Весело

  ,,Самоизолацията е трудна първите пет години, после се свиква.”
  Робинзон Крузо

 35. 35 Профил на dnevnikar
  dnevnikar
  Рейтинг: 3689 Неутрално

  ВИИ Маркс имени В.И.Лелина

  Немислене съвременно.
  Личи си. Не сте чели научна класика.
  И Робинзон не чел.

  Четете без разбиране.
  Rob in son.
  Роб в зона.
  Какъв спасител може да е такъв?

  До коментар [#20] от "7777":
  До коментар [#6] от "daskal1":

  " Но пък Робинзон го спасява от изяждане от канибалите"

  Според съвременното мислене го е спасил за да може да го експлоатира
  в последствие.
  —цитат от коментар 11 на star bastun

  И според тогавашното също.

  Спасява го и го прави свой слуга,
  не приятел, побратим или нещо друго

 36. 36 Профил на comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  comandante vs либерални ентусиасти&корпократи
  Рейтинг: 2626 Неутрално

  Бай Робинзон е жертва на обстоятелствата!  До коментар [#24] от "eti mehter":

  Ай ся пак почваш с османска пропаганда! Да не забравяме,че в централен Анадол христяните са изкални до крак! Малкото останали живи семейсва с арменски произход са минали на "възродителен процес" и презимената са станали турски!
  https://www.dw.com/bg/да-си-християнин-в-турция/a-6125689

  Libertarianism is just anarchy for rich people
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK