Ишигуро след Нобела

В новия си роман писателят продължава да се пита за връзките между роботите и хората

© "Лабиринт"

В новия си роман писателят продължава да се пита за връзките между роботите и хоратаТекстът е препубликуван от "Литературен вестник".


Едно от сериозните обвинения на критиката към нобелиста Патрик Модиано, засилило се особено след връчването на Нобеловата награда, беше, че той цял живот пише един и същи роман. Факт, който Модиано не отрича, но който със сигурност е успял да превърне и в своя запазена марка - до степен, че говорим за стила Модиано.


На другия полюс се движат оценките за друг нобелист - Казуо Ишигуро. Критиката се надпреварва да отчита тематичната разнопосочност на романите му и дори когато през 2015 година в интервю за "Гардиън" Ишигуро спомена, че всъщност пише една и съща книга, всички побързаха да опровергаят това, давайки примери с по-скорошни негови заглавия като "Никога не ме оставяй" и "Погребаният великан".
Разбира се, със самоцитатността не бива да се прекалява, но когато говорим за истински добри писатели, тя никога не е сериозен проблем, защото е вплетена в интересни интертекстуални игри и експерименти.


Клара и слънцето
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


Затова и фактът, че новият, дългоочакван роман на Казуо Ишигуро, първият след Нобеловата награда, по един или друг начин е реплика към предходен роман, не изглежда като проблем. Напротив. Интересно е как "Клара и слънцето" диалогизира с един от важните романи на Ишигуро, а именно - "Никога не ме оставяй", и какъв е сегашният ракурс на писателя към теми, които вече е подхващал.


В основата на по-стария роман стои визията на писателя за развитите донори, които дори превъзхождат "нормалните" хора, за талантливите и културни донори, които имат своите мечти и надежди, и по тази причина антиутопията на Ишигуро е много зловеща. Клонингите в научната фантастика обикновено са враждебно настроени към човека, докато тук имаме едни невинни и прекрасни същества, които биват принасяни в жертва в името на здравето на едно съмнително в своите устои и нравственост човечество.


В новия си роман писателят продължава да се пита за връзките между роботите и хората, доколкото тук се акцентира върху едни нови поколения роботи, които биват избирани от деца и техните родители, за да се превърнат в помощници и приятели на децата, докато последните пораснат и поемат своя самостоятелен път. И конкретно разказва историята на ИП Клара и момичето Джози, което в своето постоянно боледуване и доста изолирано съществуване има нужда от опора и компания.


Погребаният великан
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


За завръщането към споменатата тема има много основания. Отдавна писането за бъдещето, за взаимоотношенията хора-роботи, не е запазена марка само за научната фантастика. Напротив, в един свят, който е толкова подвластен на трансхуманизма, големите писатели са длъжни да дават своите визии за предстоящото.


Така че проблемът на Ишигуро не е в това, че подхваща нещо познато от свой роман, за това, че отново говори какво е да не си човек, но да владееш човешките емоции, а е по-скоро в готовия продукт. Вероятно заради големите очаквания към него, той е направил очевиден компромис по отношение на комерсиалността и макар че писането му си остава добро, романът е доста компромисен като сложност на посланията и тоналност на звученето. Вместо да стряска или поне да заостря усещанията, каквито реакции предполага визията му, той неправомерно успокоява.


Никога не ме оставяй
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете


"Клара и слънцето" като че ли си е поставил за цел да спечели много читатели, избирайки притчовостта, донесла масови продажби и етикет на бестселъри на книгите на автори от типа на Паулу Коелю. Вероятно последното ще прозвучи скандално и ще обиди почитателите на Ишигуро, към които се числя и аз, но компромисът - ще го кажа пак - с този последен роман за мен е факт.


Нищо, че вече се появиха рецензии в британския печат, които определиха романа като "блестящ", като "шедьовър за крехкостта на нашата човешкост", който изследва темите за любовта и лоялността през очите на един робот. Да, тези теми ги има в романа, но от Ишигуро очакваме те са представени с повече критичност, с повече пластове.


"Клара и слънцето" има претенцията да е антиутопия. Типично в духа на писателя, това е по-скоро загатнато и внушено през различни детайли. Редът в обществото е някак променен, старият порядък на живот е по-скоро остатък. Има много разочаровани, събрали се в комуни, отказали новите правила. Другите са отдадени на работа, която почти не им оставя време за дома и децата. Трудно се общува.


Между децата и родителите се издигат невидими прегради, самите деца помежду си имат необходимост от периодични "срещи за взаимодействие", за да свикват да си говорят, не казвам - общуват. Не присъстват в училище, обучават се дистанционно, всеки сам с учител.


Шансовете са за генетично подобрените деца, които обаче лесно се разболяват и умират. Роботите са навсякъде, изместват хората от определени професии. И като цяло визията, която се задава, е за едно доста проблематично бъдеще, в което човешките връзки са много по-трудни, отколкото тези между хората и роботите. И разбира се, роботите са дарени със сетива, емоции, чувствителност, които ги правят ценни, важни и някак си изтласкващи човешкото. Да, понякога те трудно се ориентират, виждат и възприемат фрагментарно, и въпреки това могат дори да имитират човека, а може би и да го заменят, включително опознавайки сърцето му.


Защо така подробно акцентирам върху всичко това? Защото един подобен свят не предполага лесни решения, лесно справяне с проблемите. А при Ишигуро се случва точно обратното. Хепиендът е много щедър. Роботът Клара, избран от детето Джози, поисква "специална помощ" от слънцето и я получава.


Ако "Клара и слънцето" е притча за това колко е важно да пазим околната среда (темата за замърсяването) в името на бъдещето на децата, най-малкото тази идея би следвало да се отстоява от хората, не от роботите. И да не се държи в строга тайна от тях. Ако е притча за вечната любов, то в контекста на един подобен стряскащ свят тя е и наивна, и звучи като клише, като псевдофилософските заклинания на Коелю. Ако пък романът е апология на изкуствения интелект, тя също може да се прави без сантименталност и наивизъм, както е в "Машини като мен" на Иън Макюън.


Световен ли е „Нобел“?
С код Dnevnik10 получавате поне 10% отстъпка
Купете

Казано накратко, новият роман на Ишигуро е наивно-сантиментален, леко обиден за възрастния читател и несъразмерен в оптимизма си за твърде сериозните теми, които загатва. Антиутопията днес е много сериозен жанр, в който безпощадно работят знакови автори като Маргарет Атууд, Мишел Уелбек, отскоро и писателка като Саманта Швеблин, и опитът да се олекоти жанрът с подобни сладникави притчи не подобава на автори от класата на Ишигуро.


Ако такива писатели ни предлагат подобни наивни приказки, няма защо да се чудим, че родните класации се оглавяват от псевдофилософските сантиментални писания на Мария Лалева или пълните с клишета псевдомитологии книги на Розмари Де Мео или Ивинела Самуилова.


Казуо Ишигуро, "Клара и слънцето", прев. от английски Владимир Молев, изд. "Лабиринт", С., 2021.

Ключови думи към статията:

Коментари (33)
 1. Подредба: Сортирай
 1. 1 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2059 Разстроено

  О, безмилостна сте!
  Просто иска да е достъпен за повече читатели. Няма как да скрие изящния си език. Сравнението с изброените български автори направо ме обиди лично.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 2. 2 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  коректен расбор, амелиа. браво. макар че и макюън, да не гуворим за атууд засложават критики за куп глупусти.

 3. 3 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#1] от "etty1":

  ети, бегай за спагети. кво читеш? я си кажи. убидена била... ама много се убиждате бе

  днесник, браво за това че в случая не ни пробутвате некоя глупуст3на некой смешник от некоя чузда уж европеска медиа. докъде се стигна , конприменти да напрая на газетата.

 4. 4 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  кой и зашто ми е сложил минозче?!

 5. 5 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  охохо, ишигуро кви зловещи глупусти е напраскал.... brave asshole. а дано се е спазарил достатъчно скъпо. явно се работи пропагандатата да върви по сички линии. браво другари браво.

 6. 6 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  иши, цървуле лъснат, тва не зная дали е отопиа или антиотопиа, ама с сигорнос е антилитратура.

 7. 7 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  а иши явну бръка тва да си сивилизован с тва да си сирвилен. брей , брей, още с остатъка ми стана съмнителен, че има големо жилание да е слуга. е , намерил си е гусподари. оправен гай.

 8. 8 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 345 Неутрално

  ...глупуст3на некой смешник от некоя чузда уж европеска медиа..

  кой и зашто ми е сложил минозче?!

  Аз ... Честито за Слави...оная другата - женската ти половина Гретхен сигурно е разбита заради бесепето..

 9. 9 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 345 Неутрално

  Същия си като ония феилетонисти - хората на Слави ..

 10. 10 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2059 Весело

  До коментар [#4] от "betona":

  Аз също. Не понасям писането ти. Каквото и да чета, грамотно е.

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 11. 11 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#8] от "lynyrds":
  безубразно некадърен читател на модиано си.

 12. 12 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#10] от "etty1":

  ок, ама кво читеш? що не казваш?

 13. 13 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#11] от "betona":

  Честно е да ми отвърнеш на обидата ...не се засягам,
  Обаче никога не съм харесвал фейлетони..има нещо Андрешковско..

 14. 14 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#13] от "lynyrds":
  стига бе! не те убиждам и минуса не е от мен! имам те за приател и много умен чоек. затува се очудвам че не за пръв път пишиш безубразни глупусти и лъжи. един сириозен читател на модиано не би дупуснал, още по-малко би опорствал в одобни грежки. но... секи греши. за мен е ок, но за самиа теб не е дубре сякаш....

 15. 15 Профил на lynyrds
  lynyrds
  Рейтинг: 345 Неутрално

  До коментар [#14] от "betona":

  Чете Мопасан и Хенри Джеймс жената... най- много обича Дикенс..
  ..щом толкова се интересуваш..

  тоя клуб " ти какво четеш" вече няма ли да го напускаш..

  да речем , че съм сгрешил , даже най- добре напълно да съм се объркал..сефте..

 16. 16 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 412 Неутрално

  "Клара и слънцето" като че ли си е поставил за цел да спечели много читатели, избирайки притчовостта..."

  Мда... Че то по-голямата част от литературата си поставя това за цел - да печели, я почитатели, я пари. Голямата литература няма нищо общо с това отчаяно запълване на време. То е като се виждаш с някой, който не понасяш, само защото няма с кого. Само като видиш заглавието, и ти става ясно, че не е голяма литература. Клара и сянката, Клара и слънцето, Клара и на баба-ти-тъпотиите...

 17. 17 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 412 Неутрално

  Напълно съм съгласен с г-жа Личева. Ишигуро и преди Нобела си беше посредствен, просто умее да пише увлекателно. Не знам откога започна да се смята, че увлекателното писане е тъждествено на голяма литература. Има и такива примери, но не са правило. Повечето големи книги са тягостни.

 18. 18 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#15] от "lynyrds":

  ах тази ети! но откъде знаиш или се шегуваш? ако не можи би не трябваше да я издаваш - тя никога не би ми казала. ама как можи от дикинс да идиш на ишигуро? и ети как да е, ама лошото е че л-рата се е гмурнала така надолу...

  за клуба - да го напусна, ами ренумето ми?

  за всичко грешиш с изключение че се случва да оплюя и охуля. което хич не е за хвалба. ама за теб можи да е андрешковцина, а за мен е някакъв акт на милос. ама няма нищо, секи греши. никога не съм ти бил убиден, чесно.

 19. 19 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#17] от "ТумбаЛумба":

  хич не сме сагласен че "повечето големи книги са тягостни". наобратно. :) ама я дай някакъв например, можи и да гриша.

 20. 20 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Весело

  До коментар [#19] от "betona":

  Война и мир,Братя Карамазови, Уилис са първите които ми идат на ум!
  Как я караш бетоне?

  klimentm
 21. 21 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 412 Весело

  До коментар [#19] от "betona":Война и мир,Братя Карамазови, Уилис са първите които ми идат на ум!Как я караш бетоне?
  —цитат от коментар 20 на klimentm  До коментар [#17] от "ТумбаЛумба":хич не сме сагласен че "повечето големи книги са тягостни". наобратно. :) ама я дай някакъв например, можи и да гриша.
  —цитат от коментар 19 на betona  Примери колкото искаш, Бетоне. Значи, аз като викам "тягостни", нямам предвид специално за светли умове като теб. Толстой, Достоевски, Ман, Бернхард, Джойс, Пруст, Йелинек, Херта Мюлер, Музил, Селин, Улф, 1984 на Оруел, Пинчън, Музил... Още? Пак казвам, да са едновременно увлекателни и не-посредствени, оригинални и задълбочни като Маркес и Набоков, да речем - това е изключение. Почти всички са тягостни, то това си е стара дефиниция за добра литература.

 22. 22 Профил на ТумбаЛумба
  ТумбаЛумба
  Рейтинг: 412 Весело

  До коментар [#17] от "ТумбаЛумба":хич не сме сагласен че "повечето големи книги са тягостни". наобратно. :) ама я дай някакъв например, можи и да гриша.
  —цитат от коментар 19 на betona


  Нищо няма да остане от такива като бате ти Ишигуро след 100 години, ако все още светът съществува, някой чете и нивото не е паднало дотолкова, че най-увлекателното четиво от всички, жълтата журналистика, да почне да получава Нобел.

 23. 23 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  “ Хепиендът е много щедър. ”
  ——
  Мерси, Амелия! Ще се върна да я дослушам. Чаках я да излезе, почнах я, и като стана ясно накъде отива работата — да ме депресира като оная с резервните чаркове за хора — я оставих. На Ишигуро тясната му специалност е безнадеждността... вечната приказка за Малката русалка. ...в случая — малката роботка, разказана от самата нея

  Е, ти сега като развали интригата, мога и да прескоча до последните страници да си получа заплатения хепи енд. Ма, слушай бе жена, ти трябва да пишеш ревюта на криминални романи, ей! Нещо там за спойлър алърт да си чувала?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 24. 24 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  “ Война и мир,Братя Карамазови, Уилис”
  ——
  Това требе да ти е от списъка книги за лятно четене в основното училище. Сега остава да кажеш че си и дочел последната поне до средата.

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 25. 25 Профил на Gretel
  Gretel
  Рейтинг: 951 Неутрално

  До коментар [#16] от "ТумбаЛумба":


  “ Клара и слънцето”
  ——
  Не чактисваш ли, че става въпрос за роботи, демек — фотоволтаици и “нъришмънт” (туй е от книгата)? А квой туй “голяма “ литература по твоему?

  Всеки има право на собствено мнение, но не и на собствени факти. (вероятно Б. М. Барух)
 26. 26 Профил на etty1
  etty1
  Рейтинг: 2059 Неутрално

  До коментар [#12] от "betona":

  Ишигуро с голямо удоволствие, включително "Клара и слънцето".
  Всичко от университетската програма по европейска, американска, българска и руска литература. По няколко пъти. Не съм пурист, има време за Стивън Кинг и време за Марсел Пруст.
  Съвременни автори от Нийл Геймън до Дейвид Мичъл, без Паулу Коелю.
  Сигурен ли си, че точно за книги искаш да се изпитваме?

  “The greatest enemy of knowledge is not ignorance, it is the illusion of knowledge.” ― Daniel J. Boorstin
 27. 27 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#26] от "etty1":

  мерси. нямам нищо против, но може би ще е по-хубаво ако просто разговаряме. по-късно. добър ден.

 28. 28 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#26] от "etty1":

  геймън и мичъл изобщо не ги знаех. благодаря. знаех си, че ще ме изненадаш с нещо. :)

 29. 29 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#20] от "klimentm":

  клименте, мерси, супер сме. а ти как си? хубаво е да те срешна. ей на, на водка сме. а дано нататъка се разгуворим реялно в някое кавене. :)

 30. 30 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#21] от "ТумбаЛумба":

  благударя. въсможно е - иелинек не сме я чели.

 31. 31 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  До коментар [#22] от "ТумбаЛумба":

  напълно въсмошно е. ама ништо, вашното е че си земаме водката секи следубяд с кеф.

 32. 32 Профил на betona
  betona
  Рейтинг: 1231 Неутрално

  зашто оште никой не ми е напраскал минозче? кво обърках?

 33. 33 Профил на klimentm
  klimentm
  Рейтинг: 3990 Неутрално

  До коментар [#26] от "etty1":

  Аз открих за себе си Дейвид Митчел миналата година,чудесен автор,много ми допада!

  klimentm
За да коментирате, е нужно да влезете в профила си или да се регистрирате.
С използването на сайта вие приемате, че използваме „бисквитки" за подобряване на преживяването, персонализиране на съдържанието и рекламите, и анализиране на трафика. Вижте нашата политика за бисквитките и декларацията за поверителност. ОK